Super Sunday: jobs, rankings & reputaties op het spel in 3 dáverende toppers

Super Sunday: jobs, rankings & reputaties op het spel in 3 dáverende toppers

Na dit weekend is het reguliere gedeelte van de Jupiler Pro League officieel voor de helft achter de rug. Op papier althans, want een heleboel teams – zes om precies te zijn – zullen na zondag nog een match minder gespeeld hebben. Om de heenronde toch mooi af te sluiten voorzag de kalendermaker gelukkig in een spetterende Super Sunday, met drie toppers waarbij vier van die ploegen nog in actie moeten komen. En er op alle velden heel wat meer dan alleen de drie punten op het spel staat.


De laatste dag van speelronde 15 wordt in gang getrapt met Antwerp-Club Brugge, gevolgd door het treffen tussen KRC Genk en AA Gent. Twee knalaffiches tussen vier teams die nog een bonuswedstrijd te goed hebben – al kan de heruitgave van de Limburgse derby in het geval van Genk mogelijk wel maximum één extra punt opleveren. Als toetje krijgen we later in de avond Standard tegen KV Mechelen geserveerd, ofwel een duel tussen het huidige nummer twee en de verrassende vijfde in de stand. Reden genoeg om een hele dag voor de buis te blijven zitten dus, want na zondag kan de rangschikking er met al die krakers op het programma wel eens helemaal anders uitzien. Al is dat lang niet de enige verhaallijn om volgen.

D-DAY BÖLÖNI & DAG DIAGNE
In Antwerpen krijgt The Great Old dus competitieleider Club Brugge op bezoek. Een match waar ze op de Bosuil altijd naar uitkijken, maar die nu misschien toch niet meteen als gelegen komt. Na de recente zes op 18, met een tuimeling uit de virtuele PO I tot gevolg, had Laszlo Bölöni zondag namelijk ongetwijfeld liever een iets eenvoudigere opponent over de vloer gekregen. De Roemeense coach v dan ook steeds vaker onder vuur te liggen bij de fans, die vooral moeite hebben met de manier waarop hun elftal telkens weer te simpel een voorsprong uit handen geeft. Winst tegen een van de grote rivalen zou dus voor wat welgekomen krediet kunnen zorgen, een nieuwe nederlaag kost Bölöni dan weer wie weet wel de kop. Super Sunday of D-day: voor de trainer van Antwerp komt het allemaal min of meer op hetzelfde neer.



De bus van Club Brugge is in dat geval echter wel de laatste die je de parking wil zien oprijden, want Blauw-Zwart pronkt tot dusver met een perfecte 18 op 18 buitenshuis. In Antwerpen hoopt Philippe Clement evenwel niet alleen die goede lijn door te trekken, maar vooral de bittere smaak die de penaltyheisa rond Mbaye Diagne naliet definitief weg te spoelen. Hans Vanaken, compleet buitenzinnig na het hallucinante voorval in Parijs, zal alvast gebrand zijn op een goede prestatie. Met twee treffers nestelt de draaischijf zich zelfs naast Dieumerci Mbokani in de topschutterstand, dat de Gouden Stier oog in oog komt te staan met clean sheet-koploper Simon Mignolet geeft eveneens een extra pigment aan dit duel. Met verder nog assistkoning Ruud Vormer van de partij staan zo straks trouwens alle cijferkanonnen samen op het veld.

MAZZU-TIME & KOMAF MET COMPLEX
Wat geldt voor Bölöni bij Antwerp, gaat zeker op voor Felice Mazzu in Genk. De opvolger van Clement in de Luminus Arena parkeert de landskampioen voorlopig op een teleurstellende negende plaats, met een zeven op 15 is de vormcurve hier evenmin hoopgevend. Als reactie sloeg Mazzu de voorbije weken al danig aan het experimenteren met zijn elftal, een trend die hij tegen de Buffalo's mogelijk doorzet. Begrijpelijk ook, al helpt het de perceptie van een onzekere coach wel alleen maar verder in de hand. Sowieso rijzen er steeds meer vragen op of Mazzu wel de geschikte man is voor een topclub, zeker omdat zijn defensieve stijl hoe langer hoe minder bij het Genkse huis past. Een nieuwe misstap en de stempel van miscast kan wel eens definitief blijven plakken. Mazzu-time krijgt tegen AA Gent zo eventjes een andere betekenis.



Dan zit Jess Thorup heel wat steviger in het zadel bij de Buffalo's. De Deense coach zaaide voor het seizoen nochtans ook nog de nodige twijfel in de Gentse bestuurskamer, maar na overtuigende zeges thuis tegen Standard en op bezoek bij Wolfsburg is een ontslag lang niet meer aan de orde. Het enige wat nu nog ontbreekt is die eerste uitoverwinning in de competitie, want in tegenstelling tot in de eigen Ghelamco Arena – waar Gent tot dusver 21 op 21 boekte – geraakt de machine op verplaatsing maar niet aan de praat. In Genk moet er nu eindelijk komaf gemaakt worden met dat uitcomplex, al zullen de Gentenaars die missie wel zonder hun aanvoerder tot een goed einde moeten brengen. Vadis Odjidja kijkt na zijn akkefietje met Paul-José Mpoku immers geschorst toe, zijn vervanger heet vermoedelijk Brecht Dejaegere.

POT OM PLAATS TWEE (& PO I)
Even feilloos als AA Gent zijn ze nog net niet, maar ook Standard beschikt over een prima thuisreputatie. Alleen Charleroi graaide namelijk een puntje mee op Sclessin, waar de Rouches zo met een fraaie 19 op 21 pronken. Indien de Luikenaars in het zog van Club Brugge willen blijven – of zelfs profiteren van een eventuele misstap van de leider in Antwerp – moet die status tegen KV Mechelen dus gehandhaafd blijven. Ook met het oog op Gent, dat met een zege in Genk tijdelijk haasje-over zou doen, kan er best niet teveel met de punten gemorst worden. Aangezien de troepen van Michel Preud'homme als laatsten aan de bak mogen weten ze alvast op voorhand wat hen te doen staat, al is de opdracht eigenlijk sowieso al duidelijk. In eigen huis tegen de promovendus, hoe goed die het ook mag doen, volstaan alleen de drie punten.



Een nederlaag is alvast uit den boze, want in dat geval zou KV Mechelen zich zowaar naast Standard in de stand hijsen – al dan niet op de tweede plaats, afhankelijk van het resultaat in Genk. Van alle zes de teams die in actie komen begint Malinwa zo alvast met het minste druk aan Super Sunday. Zeker met de schorsing van dirigent Onur Kaya in acht genomen is elk punt in Luik immers mooi meegenomen, zelfs bij verlies mogen de Mechelaars zich na deze speeldag met zekerheid bij de zes beste teams halfweg de competitie rekenen. Als Wouter Vrancken en co die positie graag tot op het eind zouden willen behouden mag de huidige mindere reeks – een één op zes tegen STVV en Charleroi – echter liefst toch niet te lang aanslepen. Aan de jonge coach om vanavond tegen een van de anciens in het vak te tonen wat hij écht waard is.

POLL: Hoeveel van deze 6 teams zullen PO I spelen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

1
1
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

20
20
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

34
34
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

108
108
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

64
64
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

235
235
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

84
84
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

82
82
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

106
106
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

222
222
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

288
288
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

282
282
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

94
94
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

287
287
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

186
186