Super Sunday: jobs, rankings & reputaties op het spel in 3 dáverende toppers

Foto: Super Sunday: jobs, rankings & reputaties op het spel in 3 dáverende toppers

Na dit weekend is het reguliere gedeelte van de Jupiler Pro League officieel voor de helft achter de rug. Op papier althans, want een heleboel teams – zes om precies te zijn – zullen na zondag nog een match minder gespeeld hebben. Om de heenronde toch mooi af te sluiten voorzag de kalendermaker gelukkig in een spetterende Super Sunday, met drie toppers waarbij vier van die ploegen nog in actie moeten komen. En er op alle velden heel wat meer dan alleen de drie punten op het spel staat.

De laatste dag van speelronde 15 wordt in gang getrapt met Antwerp-Club Brugge, gevolgd door het treffen tussen KRC Genk en AA Gent. Twee knalaffiches tussen vier teams die nog een bonuswedstrijd te goed hebben – al kan de heruitgave van de Limburgse derby in het geval van Genk mogelijk wel maximum één extra punt opleveren. Als toetje krijgen we later in de avond Standard tegen KV Mechelen geserveerd, ofwel een duel tussen het huidige nummer twee en de verrassende vijfde in de stand. Reden genoeg om een hele dag voor de buis te blijven zitten dus, want na zondag kan de rangschikking er met al die krakers op het programma wel eens helemaal anders uitzien. Al is dat lang niet de enige verhaallijn om volgen.

D-DAY BÖLÖNI & DAG DIAGNE

In Antwerpen krijgt The Great Old dus competitieleider Club Brugge op bezoek. Een match waar ze op de Bosuil altijd naar uitkijken, maar die nu misschien toch niet meteen als gelegen komt. Na de recente zes op 18, met een tuimeling uit de virtuele PO I tot gevolg, had Laszlo Bölöni zondag namelijk ongetwijfeld liever een iets eenvoudigere opponent over de vloer gekregen. De Roemeense coach v dan ook steeds vaker onder vuur te liggen bij de fans, die vooral moeite hebben met de manier waarop hun elftal telkens weer te simpel een voorsprong uit handen geeft. Winst tegen een van de grote rivalen zou dus voor wat welgekomen krediet kunnen zorgen, een nieuwe nederlaag kost Bölöni dan weer wie weet wel de kop. Super Sunday of D-day: voor de trainer van Antwerp komt het allemaal min of meer op hetzelfde neer.De bus van Club Brugge is in dat geval echter wel de laatste die je de parking wil zien oprijden, want Blauw-Zwart pronkt tot dusver met een perfecte 18 op 18 buitenshuis. In Antwerpen hoopt Philippe Clement evenwel niet alleen die goede lijn door te trekken, maar vooral de bittere smaak die de penaltyheisa rond Mbaye Diagne naliet definitief weg te spoelen. Hans Vanaken, compleet buitenzinnig na het hallucinante voorval in Parijs, zal alvast gebrand zijn op een goede prestatie. Met twee treffers nestelt de draaischijf zich zelfs naast Dieumerci Mbokani in de topschutterstand, dat de Gouden Stier oog in oog komt te staan met clean sheet-koploper Simon Mignolet geeft eveneens een extra pigment aan dit duel. Met verder nog assistkoning Ruud Vormer van de partij staan zo straks trouwens alle cijferkanonnen samen op het veld.

MAZZU-TIME & KOMAF MET COMPLEX

Wat geldt voor Bölöni bij Antwerp, gaat zeker op voor Felice Mazzu in Genk. De opvolger van Clement in de Luminus Arena parkeert de landskampioen voorlopig op een teleurstellende negende plaats, met een zeven op 15 is de vormcurve hier evenmin hoopgevend. Als reactie sloeg Mazzu de voorbije weken al danig aan het experimenteren met zijn elftal, een trend die hij tegen de Buffalo's mogelijk doorzet. Begrijpelijk ook, al helpt het de perceptie van een onzekere coach wel alleen maar verder in de hand. Sowieso rijzen er steeds meer vragen op of Mazzu wel de geschikte man is voor een topclub, zeker omdat zijn defensieve stijl hoe langer hoe minder bij het Genkse huis past. Een nieuwe misstap en de stempel van miscast kan wel eens definitief blijven plakken. Mazzu-time krijgt tegen AA Gent zo eventjes een andere betekenis.Dan zit Jess Thorup heel wat steviger in het zadel bij de Buffalo's. De Deense coach zaaide voor het seizoen nochtans ook nog de nodige twijfel in de Gentse bestuurskamer, maar na overtuigende zeges thuis tegen Standard en op bezoek bij Wolfsburg is een ontslag lang niet meer aan de orde. Het enige wat nu nog ontbreekt is die eerste uitoverwinning in de competitie, want in tegenstelling tot in de eigen Ghelamco Arena – waar Gent tot dusver 21 op 21 boekte – geraakt de machine op verplaatsing maar niet aan de praat. In Genk moet er nu eindelijk komaf gemaakt worden met dat uitcomplex, al zullen de Gentenaars die missie wel zonder hun aanvoerder tot een goed einde moeten brengen. Vadis Odjidja kijkt na zijn akkefietje met Paul-José Mpoku immers geschorst toe, zijn vervanger heet vermoedelijk Brecht Dejaegere.

POT OM PLAATS TWEE (& PO I)

Even feilloos als AA Gent zijn ze nog net niet, maar ook Standard beschikt over een prima thuisreputatie. Alleen Charleroi graaide namelijk een puntje mee op Sclessin, waar de Rouches zo met een fraaie 19 op 21 pronken. Indien de Luikenaars in het zog van Club Brugge willen blijven – of zelfs profiteren van een eventuele misstap van de leider in Antwerp – moet die status tegen KV Mechelen dus gehandhaafd blijven. Ook met het oog op Gent, dat met een zege in Genk tijdelijk haasje-over zou doen, kan er best niet teveel met de punten gemorst worden. Aangezien de troepen van Michel Preud'homme als laatsten aan de bak mogen weten ze alvast op voorhand wat hen te doen staat, al is de opdracht eigenlijk sowieso al duidelijk. In eigen huis tegen de promovendus, hoe goed die het ook mag doen, volstaan alleen de drie punten.Een nederlaag is alvast uit den boze, want in dat geval zou KV Mechelen zich zowaar naast Standard in de stand hijsen – al dan niet op de tweede plaats, afhankelijk van het resultaat in Genk. Van alle zes de teams die in actie komen begint Malinwa zo alvast met het minste druk aan Super Sunday. Zeker met de schorsing van dirigent Onur Kaya in acht genomen is elk punt in Luik immers mooi meegenomen, zelfs bij verlies mogen de Mechelaars zich na deze speeldag met zekerheid bij de zes beste teams halfweg de competitie rekenen. Als Wouter Vrancken en co die positie graag tot op het eind zouden willen behouden mag de huidige mindere reeks – een één op zes tegen STVV en Charleroi – echter liefst toch niet te lang aanslepen. Aan de jonge coach om vanavond tegen een van de anciens in het vak te tonen wat hij écht waard is.

POLL: Hoeveel van deze 6 teams zullen PO I spelen?

Club Brugge naar Europa League ondanks nederlaag tegen Real

Mulder laat zich uit over transfer Batshuayi naar Club Brugge

Topaffiche lonkt: Club kent eerste mogelijke tegenstanders in EL

Vandaag 12 December 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Topaankoop = flopaankoop: hoe dure transfers in België niet renderen

Club Brugge gaat komende winter op zoek naar een nummer 9, Anderlecht en KRC Genk wellicht naar een ...

706
{insert image alt}

Ambitie op de Bosuil: waarom Antwerp een échte titelkandidaat is

Uitcomplex. Het woord viel dit seizoen vooral in Gent al vaak, maar ook Antwerp voelt zich niet echt ...

1312

Gisteren 11 December 2019

{insert image alt}

Ronaldo bijna op de vuist met wilde veldbestormer (🎥)

In de Champions League stond er woensdagavond niets meer op het spel voor Juventus, maar de ...

145
{insert image alt}

Mulder laat zich uit over transfer Batshuayi naar Club Brugge

Club Brugge kan redelijk tevreden terugblikken op zijn campagne in de Champions League. Blauw-Zwart ...

278
{insert image alt}

Topaffiche lonkt: Club kent eerste mogelijke tegenstanders in EL

Zich kwalificeren voor de knock out-fase van de Champions League zat er niet in, maar Club Brugge ...

527
{insert image alt}

CL: Atletico stoot tóch door, Bayern München pakt maximum

In de Champions League heeft Atletico Madrid zich op de slotspeeldag van de groepsfase dan toch ...

42
{insert image alt}

Club Brugge naar Europa League ondanks nederlaag tegen Real

Club Brugge mag na de winterstop aantreden in de Europa League. En daarvoor moeten de West-Vlamingen ...

282
{insert image alt}

Eén Bruggeling maakt indruk op Europa: "Hoort in een topclub"

Club Brugge kwam woensdagavond tot twee keer toe op achterstand tegen Real Madrid, maar Blauw-Zwart ...

536
{insert image alt}

Aanhang Real duidt zondebok aan: "Wat een middelmatige speler"

Voor Real Madrid stond er woensdagavond niets meer op het spel in de Champions League. Coach ...

87
{insert image alt}

Neymar scoort na héérlijke combinatie met Mbappé (🎥)

In de Champions League kende Paris Saint-Germain woensdagavond geen problemen met Galatasaray. Nadat ...

69
{insert image alt}

Paris Saint-Germain brengt Club helemaal op rozen (🎥)

Club Brugge kon zich woensdagavond tegen Real Madrid zelf verzekeren van een Europees voorjaar, maar ...

29
{insert image alt}

Club-fans spuwen scheidsrechter uit: "De partijdigheid is te opvallend"

Club Brugge wou zich woensdagavond tegen Real Madrid verzekeren van Europees voetbal na de ...

315
{insert image alt}

Club-youngster op intensieve zorgen na Youth League-stunt

Club Brugge wou woensdagavond voor een nieuwe Champions League-stunt zorgen tegen Real Madrid. De ...

363
{insert image alt}

Anderlecht komt zelf met nieuws over blessure Sandler

Anderlecht kampt dezer dagen weer met een overvolle ziekenboeg. Vooral achterin is de situatie ...

209
{insert image alt}

CL: Castagne schiet Atalanta naar 1/8 finale, Man City boekt ruime winst

Club Brugge komt zo dadelijk voor een laatste keer in actie in de Champions League, maar er werden ...

77
{insert image alt}

Verhaeghe laat zich uit over transferplannen Club Brugge

Club Brugge mag zich vanavond voor een laatste keer tonen op het Kampioenenbal. Dat doet het thuis ...

261
{insert image alt}

Dries Mertens en Kat Kerkhofs tonen zich van hun warmste kant

Kerstmis komt er weer aan, en dat haalt jaarlijks het beste in iedereen naar boven. Daar is de ...

164