Vanaken vs Diagne: Hoe Club op tenen van Gouden Schoen dreigt te trappen

Foto: Vanaken vs Diagne: Hoe Club op tenen van Gouden Schoen dreigt te trappen

De feiten zijn intussen welbekend, de publieke opinie over de gewenste strafmaat ook. Mbaye Diagne stal in Parijs een strafschop van Hans Vanaken, maakte van dat vergrijp een halsmisdaad door zwak op PSG-doelman Keylor Navas te besluiten en verdient wat het merendeel van de Brugse fans betreft nu het voetbalequivalent van de strop. Permanente verbanning, is het niet terug naar Istanboel dan wel naar de B-kern. Een mening die ook hun geliefde spelverdeler zelf naar verluidt toegedaan is.

Laten we echter met de deur in huis vallen: hoe groot diens status in Jan Breydel ook mag zijn, dat Vanaken zijn zin krijgt lijkt voorlopig onwaarschijnlijk. Een verwijzing naar de B-kern is alvast geen optie, want daar zou de Senegalees de sfeer zeker verzieken en onnodig voor onrust zorgen in een groep die het uitstekend doet. Na de knappe 0-4 zege tegen PSG staan de Blauw-Zwarte beloften immers op een zucht van de volgende ronde in de UEFA Youth League, een op de tenen getrapte egotripper als Diagne kunnen zij voor hun verdere ontwikkeling missen als kiespijn. Bovendien betaalde Club Brugge deze zomer meer dan 3 miljoen om de spits te huren van Galatasaray, geld dat Bart Verhaeghe liever niet in rook ziet opgaan. Precies daarom zit ook een retourtje richting Istanboel er niet in, want de Turken zullen niet happig zijn om een deel van die som terug te betalen. Als ze Diagne zelfs al terug in huis willen nemen.

HANDEN IN HET HAAR

Een derde partij als overnemer kan eventueel een uitweg bieden – Standard dumpte zo AC Milan-huurling Alen Halilovic bij Heerenveen – maar blijft een heikele onderneming, zeker met het stevige prijskaartje dat nog steeds rond de intussen toch fiks beschadigde goederen hangt. Aangezien Diagne zich nog maar pas vorig seizoen tot topschutter in Turkije kroonde zal er misschien wel iemand bereid zijn om de gok te wagen, maar of die club dan ook diep genoeg in de buidel wil tasten is nog een ander paar mouwen. De beoogde return-on-investment zou zo bovendien wel erg ver onder de verwachtingen blijven, want de targetman moest vermoedelijk vooral later in de play-offs zijn dure kostprijs pas echt waar gaan maken.Zelfs áls Vincent Mannaert erin slaagt om Diagne te lozen zal hij dus opnieuw op zoek moeten gaan naar iemand met een vergelijkbaar profiel, waardoor de hele operatie Club nog meer geld zou kosten. Hoewel de snelle jongens momenteel voorin de voorkeur krijgen liet Philippe Clement namelijk toch al meermaals verstaan graag ook over een fysiek imposantere spits in zijn kern te beschikken. Die zou bij een vroegtijdig voortrek van Diagne niet langer voorhanden zijn, al kunnen we moeilijk stellen dat de coach offensief plots met de handen in het denkbeeldige haar zou komen te zitten. David Okereke, Emmanuel Dennis en Percy Tau krijgen nu sowieso al de voorkeur, op de bank zit Loïs Openda en in de tribune zelfs nog ene Jelle Vossen.

VANAKEN & VOSSEN

Dat die laatste behalve een publiekslieveling ook een van de beste vrienden van Vanaken is – de spelmaker werd recent zelfs nog peter van Vossen zijn jongste dochter – maakt de zaak van Diagne er evenwel niet eenvoudiger op, want laat er geen twijfel over bestaan: hoe ijzig kalm hij op het veld bleef, zo woest was de drievoudige Rode Duivel na afloop in de catacomben van het Parc des Princes. Vanaken werd zelfs vakkundig afgeschermd voor de pers, hoewel hij normaal gezien altijd zijn zegje doet en woensdag bij afwezigheid van Ruud Vormer zelfs de aanvoerdersband om de arm droeg. De Nederlander gaf zelf overigens ook nog geen commentaar op het voorval, al kunnen we ons zijn mening best wel voorstellen.Uit zijn eigen mond zullen we het echter niet vernemen, want Blauw-Zwart wenst de zaak 'intern' af te handelen. Publiekelijk wordt Diagne dus niet afgemaakt na zijn egoïstische stunt, integendeel: op sociale media betuigden ploegmaats als David Okereke, Clinton Mata en Simon Deli al hun steun voor de verguisde spits. Binnen de Afrikaanse clan integreerde die zich dan ook prima en wierp hij zich in korte tijd op tot een gerespecteerd figuur, maar Vanaken heeft het helemaal gehad met de excentrieke goalgetter. Dat die ondanks zijn naar verluidt individualistische gedrag zowat wekelijks het plaatsje van zijn boezemvriend in de kern innam deed die relatie vast al geen deugd, het debacle in Parijs dreigt nu de laatste druppel te zijn.

DUBBELTJE OP ZIJN KANT

Los van zijn vriendschap met Vossen kan vooral de eeuwige winnaar in Vanaken zich immers maar moeilijk vereenzelvigen met de manier waarop Diagne zichzelf woensdag boven het ploegbelang plaatste. Gelukkig is de draaischijf zelf wél een echte teamspeler en zal hij dus vast de nodige professionaliteit voor de dag blijven leggen, al durft ook zijn potje soms eens gemakkelijk overkoken. Op training krijgt Clement zo de komende tijd mogelijk met een licht ontvlambare situatie te maken, want hoewel hij vast enig schuldbesef heeft en naast zijn publieke excuses hopelijk ook intern – het codewoord van de week – en aan Vanaken zelf zijn verontschuldigingen aangeboden heeft blijft Diagne niet het type dat zich zomaar laat opzij zetten.Hoe het nu verder moet met de twee is dan ook een dubbeltje op zijn kant, de bemiddelende rol van jongens als Deli, Mata en Vormer – drie leiders van wie er twee in Parijs ontbraken – wordt de komende weken essentieel om een splitsing in de Brugse kleedkamer te vermijden. Dat Vanaken nergens naartoe gaat mag namelijk duidelijk zijn, zoals we hierboven al schreven lijkt ook Diagne nog een tweede kans te krijgen – tenzij die het nu nóg verder verziekt. Dat konden we alvast uitmaken uit het discours van Clement, die nergens te kennen gaf de spits definitief te willen laten vallen. Om de gemoederen te sussen zal hij er in Antwerp wel al zeker niet bij zijn, zijn plek in de selectie wordt vermoedelijk ingenomen door ... Vossen.

FLUITCONCERTEN & BOEGEROEP

Hoe de kwestie 'intern' al dan niet bijgelegd zal worden valt vooralsnog dus af te wachten, maar voor de supporters lijkt het een uitgemaakte zaak: Diagne mag zijn koffers pakken en beschikken. Indien Clement werkelijk hoopt het woelwater nog te recupereren doet hij er misschien dan ook best aan om hem niet te snel weer voor de leeuwen te gooien in Jan Breydel, waar Club de komende maand slechts twee duels afwerkt. Aangezien hij op Real Madrid al helemaal niet moet hopen zou Diagne door die matchen te missen het eigen publiek ten vroegste midden december tegen KV Mechelen moeten trotseren. Met de nodige charmeoffensieven zou zijn egotrip tegen dan nog niet vergeten, maar wel enigszins vergeven kunnen zijn.Fluitconcerten en boegeroep zal hij vast nog over zich heen krijgen, maar niets dan beter dan doelpunten om die van je af te schudden. Een kwaliteit die de Senegalees net zoals vele andere aspecten van het spelletje ondanks zijn mentale gebreken wel prima onder de knie heeft, precies ook de reden waarom het bestuur en Clement de goalgetter niet te snel wil laten vallen. Toch blijft zijn eerherstel een heikele missie, want het krediet is minder dan nul en een aantal goals tegen Oostende of STVV zullen niet volstaan om de harten in de tribunes weer te doen omslaan. Hoewel Club nog steeds het best gebaat zou zijn met een geslaagde herintegratie van Diagne wordt dat dus een hels karwei dat snel volledig verkeerd kan aflopen.

GOUDEN TENEN

Ondanks de huidige luxe voorin, de scepsis van de fans en de naar verluidt toch vrij dwingende eis van Vanaken lijken de Brugse bazen echter tóch geneigd om de zelfzuchtige zondaar een tweede kans te gunnen. Aangezien Clement wel eist dat iedereen mee stapt in zijn verhaal zal er ongetwijfeld wel een sanctie volgen, door Diagne even in de ijskast te steken kunnen de oplaaiende temperaturen in één klap verder afkoelen. De buitenwereld is evenwel slechts één zaak, want zoals ze in Brugge nu maar blijven benadrukken is het nog veel belangrijker hoe de kwestie intern verteerd wordt. Daar lijkt Diagne berouw te tonen en geeft alleszins een deel van de spelersgroep het signaal nog door te willen gaan met de strafschopschlemiel. Nu is het alleen nog wachten tot Vanaken bijdraait. Als ze in Jan Breydel op één stel tenen zowel letterlijk als figuurlijk niet willen trappen, blijven het immers uiteindelijk toch die van de Gouden Schoen.

POLL: Als Vanaken wil dat Diagne vertrekt, moet Club luisteren

Anderlecht hakt knoop door: sterkhouder moet onder het mes

Clement haalt verrassende naam weer bij selectie voor Madrid

Genkse beloften geven goede voorbeeld in Youth League

Vandaag 10 December 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Ambitie op de Bosuil: waarom Antwerp een échte titelkandidaat is

Uitcomplex. Het woord viel dit seizoen vooral in Gent al vaak, maar ook Antwerp voelt zich niet echt ...

683
{insert image alt}

Pak maar liefst 20x je inzet bij stuntzege KRC Genk!

Voor KRC Genk zit de Europese campagne er weeral bijna op. Dinsdagavond sluit de landskampioen zijn ...

18
{insert image alt}

Over & out: waarom Anderlecht een streep mag trekken door PO I

En toen was er nog maar één. Sinds de invoering van de play-offs tien jaar geleden konden we in de ...

1222
{insert image alt}

Genkse beloften geven goede voorbeeld in Youth League

Op de laatste speeldag van de Champions League staat er voor KRC Genk straks in Napoli nog maar ...

20
{insert image alt}

Anderlecht hakt knoop door: sterkhouder moet onder het mes

Alsof ze in Anderlecht nog niet met genoeg miserie te kampen hebben, davert er momenteel ook nog ...

109
{insert image alt}

Clement haalt verrassende naam weer bij selectie voor Madrid

Club Brugge recupereert voor de laatste match in de Champions League tegen Real Madrid dan wel Ruud ...

294
{insert image alt}

KRC Genk voor 'onmogelijke' opgave: Napoli sterk in eigen huis

KRC Genk hoopt te stunten bij Napoli, maar is dat wel realistisch? In het voetbal kan alles en ...

38
{insert image alt}

Betrekt Anderlecht spelers in poging om Boli aan te trekken?

RSC Anderlecht wil Yohan Boli naar Brussel halen, maar STVV vraagt tussen de 2 en 3 miljoen euro, ...

272
{insert image alt}

Clement looft aanvaller: "Een geweldige speler"

Club Brugge vindt de laatste weken minder vlot de weg naar doel, maar Philippe Clement maakt zich ...

205
{insert image alt}

Aanwinst Anderlecht: "Interesse van Standard? Ook gelezen"

Met de 23-jarige Michael Murillo haalde RSC Anderlecht een nieuwe rechterflankverdediger in huis en ...

103
{insert image alt}

Mignolet: "Zou een statement zijn als we winnen tegen Real Madrid"

Real Madrid komt zonder zijn sterkhouders Eden Hazard, Sergio Ramos, Marcelo en Toni Kroos naar ...

111
{insert image alt}

EXCLUSIEF Delcroix: "Ambitie om terug te keren naar Anderlecht"

In de Eredivisie spelen een resem Belgische spelers en één van hen is Hannes Delcroix. De ...

147
{insert image alt}

De Condé: "Napoli en andere clubs hebben interesse"

De kans is bijzonder groot dat Sander Berge KRC Genk in januari gaat verlaten. Met een extra ...

197
{insert image alt}

Overzicht verhuurde spelers: Drie huurlingen vinden de weg naar de netten

Ook dit seizoen volgen we bij voetbalnieuws.be de uitgeleende spelers in het buitenland op de voet. ...

68
{insert image alt}

Transferadvies voor Club: "En niet alleen in de spits"

Club Brugge kan zich woensdag verzekeren van Europa League-voetbal na nieuwjaar, doorstoten naar de ...

192
{insert image alt}

'Man United grijpt in en verdubbelt loon van sterkhouder'

Door de knappe overwinningen tegen Tottenham Hotspur en Manchester City lijkt er opnieuw een ...

112
{insert image alt}

'Real-ster onder enorme druk gezet voor match op Jan Breydel'

Niet alle sterren maakten de trip mee, maar de delegatie van Real Madrid is inmiddels wel in ons ...

154
{insert image alt}

Vraagtekens duiken op bij mogelijke transfer Boli naar Anderlecht

Yohan Boli lijkt hét transferdoelwit van de komende wintermercato te worden. Club Brugge, KRC Genk ...

396

Gisteren 09 December 2019

{insert image alt}

Joos met lof voor RSCA-jongeling: "Terechte voorkeur op Verschaeren"

RSC Anderlecht speelde afgelopen weekend gelijk tegen Sporting Charleroi. In een scoreloos ...

509
{insert image alt}

Arsenal wint Londense derby en lijkt klaar voor Standard

Standard Luik neemt het donderdag op tegen Arsenal. De Rouches moeten winnen van de ...

100
{insert image alt}

Sonck over Vandevoordt: "Nooit iemand beter gezien, maar moet zijn haar afdoen"

Maarten Vandevoordt stond de voorbije twee wedstrijden van KRC Genk onder de lat. Het 17-jarige ...

1857
{insert image alt}

Beloften Anderlecht de boot in tegen OHL ondanks terugkeer Trebel en Dewaele

Adrien Trebel en Sieben Dewaele keerden vandaag terug bij de U21 van RSC Anderlecht. De Brusselse ...

169
{insert image alt}

Moeskroen-speler kent verdict na horrortackle Carcela

Mehdi Carcela ontving gisteren een rode kaart na een horrortackle richting Moeskroen-speler Dimitri ...

456
{insert image alt}

Mignolet kroont zich voor derde keer op rij tot Speler van de Maand bij Club

De transfer van Simon Mignolet naar Club Brugge was vanaf het begin een schot in de roos. De ...

238
{insert image alt}

'Real mogelijk te laat voor Pogba na serieus aanbod uit Italië'

Real Madrid gaat in 2020 een nieuwe poging ondernemen om Paul Pogba naar het Bernabéu te halen, ...

219
{insert image alt}

Waalse analisten duiden perfecte RSCA-spits aan: "Hem moeten ze halen"

Zondagnamiddag neemt RSC Anderlecht het in de 'Clasico' op tegen Standard Luik. In de 'Hel van ...

1383
{insert image alt}

'Duitse succescoach solliciteert openlijk naar trainerspost bij Barçelona'

Barça-voorzitter Josep Maria Bartomeu gaf vorige week aan in de Spaanse media dat Ernesto Valverde ...

326
{insert image alt}

Haaland daagt Liverpool uit: "We zullen winnen en ik maak een hattrick"

Erling Haaland is een sensatie op onze Europese velden. De jonge Noor van RB Salzburg scoort ...

320
{insert image alt}

Samatta over confrontatie met Koulibaly: "Ik vrees hem niet"

Morgen neemt KRC Genk het op tegen SC Napoli in zijn laatste duel van de groepsfase van de Champions ...

112
{insert image alt}

Optie voor Belgische topclubs? Voormalig Oranje-international op de wip bij Ajax

Het is al een tijdje geleden dat Siem De Jong hoge toppen scheerde bij Ajax. Na mislukte passages ...

530
{insert image alt}

KBVB brengt duidelijkheid rond doelpunt Balanta: "Onterecht afgekeurd"

Club Brugge won vorig weekend met 1-2 op het veld van Sint-Truiden. Blauw-Zwart had het niet onder ...

1095
{insert image alt}

Anderlecht ziet twee spelers uit de A-kern terugkeren bij beloften

Zondagavond neemt Anderlecht het op in de 'Clasico' tegen Standard Luik. In de hel van Sclessin zal ...

388
{insert image alt}

Wolf gelooft in stuntzege tegen Napoli: "Alles is hier mogelijk"

KRC Genk neemt het morgen op tegen SC Napoli in zijn laatste wedstrijd van de groepsfase van de ...

100