Vanaken vs Diagne: Hoe Club op tenen van Gouden Schoen dreigt te trappen

Foto: Vanaken vs Diagne: Hoe Club op tenen van Gouden Schoen dreigt te trappen

De feiten zijn intussen welbekend, de publieke opinie over de gewenste strafmaat ook. Mbaye Diagne stal in Parijs een strafschop van Hans Vanaken, maakte van dat vergrijp een halsmisdaad door zwak op PSG-doelman Keylor Navas te besluiten en verdient wat het merendeel van de Brugse fans betreft nu het voetbalequivalent van de strop. Permanente verbanning, is het niet terug naar Istanboel dan wel naar de B-kern. Een mening die ook hun geliefde spelverdeler zelf naar verluidt toegedaan is.

Laten we echter met de deur in huis vallen: hoe groot diens status in Jan Breydel ook mag zijn, dat Vanaken zijn zin krijgt lijkt voorlopig onwaarschijnlijk. Een verwijzing naar de B-kern is alvast geen optie, want daar zou de Senegalees de sfeer zeker verzieken en onnodig voor onrust zorgen in een groep die het uitstekend doet. Na de knappe 0-4 zege tegen PSG staan de Blauw-Zwarte beloften immers op een zucht van de volgende ronde in de UEFA Youth League, een op de tenen getrapte egotripper als Diagne kunnen zij voor hun verdere ontwikkeling missen als kiespijn. Bovendien betaalde Club Brugge deze zomer meer dan 3 miljoen om de spits te huren van Galatasaray, geld dat Bart Verhaeghe liever niet in rook ziet opgaan. Precies daarom zit ook een retourtje richting Istanboel er niet in, want de Turken zullen niet happig zijn om een deel van die som terug te betalen. Als ze Diagne zelfs al terug in huis willen nemen.

HANDEN IN HET HAAR

Een derde partij als overnemer kan eventueel een uitweg bieden – Standard dumpte zo AC Milan-huurling Alen Halilovic bij Heerenveen – maar blijft een heikele onderneming, zeker met het stevige prijskaartje dat nog steeds rond de intussen toch fiks beschadigde goederen hangt. Aangezien Diagne zich nog maar pas vorig seizoen tot topschutter in Turkije kroonde zal er misschien wel iemand bereid zijn om de gok te wagen, maar of die club dan ook diep genoeg in de buidel wil tasten is nog een ander paar mouwen. De beoogde return-on-investment zou zo bovendien wel erg ver onder de verwachtingen blijven, want de targetman moest vermoedelijk vooral later in de play-offs zijn dure kostprijs pas echt waar gaan maken.Zelfs áls Vincent Mannaert erin slaagt om Diagne te lozen zal hij dus opnieuw op zoek moeten gaan naar iemand met een vergelijkbaar profiel, waardoor de hele operatie Club nog meer geld zou kosten. Hoewel de snelle jongens momenteel voorin de voorkeur krijgen liet Philippe Clement namelijk toch al meermaals verstaan graag ook over een fysiek imposantere spits in zijn kern te beschikken. Die zou bij een vroegtijdig voortrek van Diagne niet langer voorhanden zijn, al kunnen we moeilijk stellen dat de coach offensief plots met de handen in het denkbeeldige haar zou komen te zitten. David Okereke, Emmanuel Dennis en Percy Tau krijgen nu sowieso al de voorkeur, op de bank zit Loïs Openda en in de tribune zelfs nog ene Jelle Vossen.

VANAKEN & VOSSEN

Dat die laatste behalve een publiekslieveling ook een van de beste vrienden van Vanaken is – de spelmaker werd recent zelfs nog peter van Vossen zijn jongste dochter – maakt de zaak van Diagne er evenwel niet eenvoudiger op, want laat er geen twijfel over bestaan: hoe ijzig kalm hij op het veld bleef, zo woest was de drievoudige Rode Duivel na afloop in de catacomben van het Parc des Princes. Vanaken werd zelfs vakkundig afgeschermd voor de pers, hoewel hij normaal gezien altijd zijn zegje doet en woensdag bij afwezigheid van Ruud Vormer zelfs de aanvoerdersband om de arm droeg. De Nederlander gaf zelf overigens ook nog geen commentaar op het voorval, al kunnen we ons zijn mening best wel voorstellen.Uit zijn eigen mond zullen we het echter niet vernemen, want Blauw-Zwart wenst de zaak 'intern' af te handelen. Publiekelijk wordt Diagne dus niet afgemaakt na zijn egoïstische stunt, integendeel: op sociale media betuigden ploegmaats als David Okereke, Clinton Mata en Simon Deli al hun steun voor de verguisde spits. Binnen de Afrikaanse clan integreerde die zich dan ook prima en wierp hij zich in korte tijd op tot een gerespecteerd figuur, maar Vanaken heeft het helemaal gehad met de excentrieke goalgetter. Dat die ondanks zijn naar verluidt individualistische gedrag zowat wekelijks het plaatsje van zijn boezemvriend in de kern innam deed die relatie vast al geen deugd, het debacle in Parijs dreigt nu de laatste druppel te zijn.

DUBBELTJE OP ZIJN KANT

Los van zijn vriendschap met Vossen kan vooral de eeuwige winnaar in Vanaken zich immers maar moeilijk vereenzelvigen met de manier waarop Diagne zichzelf woensdag boven het ploegbelang plaatste. Gelukkig is de draaischijf zelf wél een echte teamspeler en zal hij dus vast de nodige professionaliteit voor de dag blijven leggen, al durft ook zijn potje soms eens gemakkelijk overkoken. Op training krijgt Clement zo de komende tijd mogelijk met een licht ontvlambare situatie te maken, want hoewel hij vast enig schuldbesef heeft en naast zijn publieke excuses hopelijk ook intern – het codewoord van de week – en aan Vanaken zelf zijn verontschuldigingen aangeboden heeft blijft Diagne niet het type dat zich zomaar laat opzij zetten.Hoe het nu verder moet met de twee is dan ook een dubbeltje op zijn kant, de bemiddelende rol van jongens als Deli, Mata en Vormer – drie leiders van wie er twee in Parijs ontbraken – wordt de komende weken essentieel om een splitsing in de Brugse kleedkamer te vermijden. Dat Vanaken nergens naartoe gaat mag namelijk duidelijk zijn, zoals we hierboven al schreven lijkt ook Diagne nog een tweede kans te krijgen – tenzij die het nu nóg verder verziekt. Dat konden we alvast uitmaken uit het discours van Clement, die nergens te kennen gaf de spits definitief te willen laten vallen. Om de gemoederen te sussen zal hij er in Antwerp wel al zeker niet bij zijn, zijn plek in de selectie wordt vermoedelijk ingenomen door ... Vossen.

FLUITCONCERTEN & BOEGEROEP

Hoe de kwestie 'intern' al dan niet bijgelegd zal worden valt vooralsnog dus af te wachten, maar voor de supporters lijkt het een uitgemaakte zaak: Diagne mag zijn koffers pakken en beschikken. Indien Clement werkelijk hoopt het woelwater nog te recupereren doet hij er misschien dan ook best aan om hem niet te snel weer voor de leeuwen te gooien in Jan Breydel, waar Club de komende maand slechts twee duels afwerkt. Aangezien hij op Real Madrid al helemaal niet moet hopen zou Diagne door die matchen te missen het eigen publiek ten vroegste midden december tegen KV Mechelen moeten trotseren. Met de nodige charmeoffensieven zou zijn egotrip tegen dan nog niet vergeten, maar wel enigszins vergeven kunnen zijn.Fluitconcerten en boegeroep zal hij vast nog over zich heen krijgen, maar niets dan beter dan doelpunten om die van je af te schudden. Een kwaliteit die de Senegalees net zoals vele andere aspecten van het spelletje ondanks zijn mentale gebreken wel prima onder de knie heeft, precies ook de reden waarom het bestuur en Clement de goalgetter niet te snel wil laten vallen. Toch blijft zijn eerherstel een heikele missie, want het krediet is minder dan nul en een aantal goals tegen Oostende of STVV zullen niet volstaan om de harten in de tribunes weer te doen omslaan. Hoewel Club nog steeds het best gebaat zou zijn met een geslaagde herintegratie van Diagne wordt dat dus een hels karwei dat snel volledig verkeerd kan aflopen.

GOUDEN TENEN

Ondanks de huidige luxe voorin, de scepsis van de fans en de naar verluidt toch vrij dwingende eis van Vanaken lijken de Brugse bazen echter tóch geneigd om de zelfzuchtige zondaar een tweede kans te gunnen. Aangezien Clement wel eist dat iedereen mee stapt in zijn verhaal zal er ongetwijfeld wel een sanctie volgen, door Diagne even in de ijskast te steken kunnen de oplaaiende temperaturen in één klap verder afkoelen. De buitenwereld is evenwel slechts één zaak, want zoals ze in Brugge nu maar blijven benadrukken is het nog veel belangrijker hoe de kwestie intern verteerd wordt. Daar lijkt Diagne berouw te tonen en geeft alleszins een deel van de spelersgroep het signaal nog door te willen gaan met de strafschopschlemiel. Nu is het alleen nog wachten tot Vanaken bijdraait. Als ze in Jan Breydel op één stel tenen zowel letterlijk als figuurlijk niet willen trappen, blijven het immers uiteindelijk toch die van de Gouden Schoen.

POLL: Als Vanaken wil dat Diagne vertrekt, moet Club luisteren

Club flitst in spaarmodus voorbij inefficiënt Charleroi

De 11 namen: Vercauteren voert twee wissels door tegen Eupen

United helemaal klaar voor Club, Dendoncker en co winnen ruim

Vandaag 23 Februari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De Brugse inhaalbeweging: niet meer jaloers op Anderlecht

Club Brugge neemt dit seizoen op alle vlakken de maat in de Jupiler Pro League, niet in het minst ...

689
{insert image alt}

FC Haaland: de elf beste tieners ter wereld

Dé tienersensatie van het moment komt straks weer in actie, want later op de dag trekt Erling Braut ...

1536
{insert image alt}

United helemaal klaar voor Club, Dendoncker en co winnen ruim

Manchester United is helemaal klaar voor de komst van Club Brugge aanstaande donderdag. De Red ...

4
{insert image alt}

De 11 namen: Vercauteren voert twee wissels door tegen Eupen

RSC Anderlecht hoopt zich alsnog te plaatsen voor Play-Off I, maar door de zeges van KV Mechelen en ...

104
{insert image alt}

Imke Courtois: "Club Brugge bewijst dat het niet in topvorm zit"

Club Brugge heeft tussen zijn twee wedstrijden tegen Manchester United door de volle buit gepakt in ...

103
{insert image alt}

Club flitst in spaarmodus voorbij inefficiënt Charleroi

Na een matige pot voetbal heeft Club Brugge nipt de maat genomen van Charleroi. De bezoekers slikten ...

180
{insert image alt}

Discussie op Jan Breydel: had Charleroi een penalty verdiend?

Club Brugge en Charleroi tekenden zondagnamiddag voor een ietwat flauwe topper, maar er was wel ...

443
{insert image alt}

Stormweer houdt lelijk huis: Anderlecht moet ingrijpen

Al voor de derde zondag op rij wordt ons land getroffen door het nodige stormweer. Voorlopig werden ...

419
{insert image alt}

'PSG richt vizier op verrassende oud-speler Jupiler Pro League'

Paris Saint-Germain staat voor nog enkele belangrijke maanden, maar binnen de club is men ook al ...

50
{insert image alt}

Analisten unaniem over gecontesteerde treffer Club Brugge

Club Brugge kwam zondagmiddag al na een tweetal minuten op voorsprong tegen Charleroi dankzij een ...

381
{insert image alt}

Commotie na doelpunt Club Brugge: "Altijd fout van Dennis!"

Club Brugge en Charleroi zorgden zondagmiddag voor een matige eerste helft, maar Blauw-Zwart schoot ...

361
{insert image alt}

Imke Courtois tipt Anderlecht: "Weet het nog uit mijn kinderjaren"

RSC Anderlecht verlengde vrijdag het contract van Jérémy Doku en wil in de nabije toekomst nog ...

180
{insert image alt}

(Wan)hoop bij Lokeren: "Deze club moet blijven bestaan"

KSC Lokeren bezorgde zijn supporters zaterdagavond een klein lichtpuntje in pikdonkere dagen. Op het ...

141
{insert image alt}

Vormer prikt naar Filip Joos: "Babbelen kan ie wel hoor"

Ondanks de hevige rukwinden kon er zondagnamiddag gewoon gevoetbald worden in de Jupiler Pro League. ...

858
{insert image alt}

Gazzetta: 'Barça opent zomermercato met transfer van 111 miljoen'

FC Barcelona versterkte zich afgelopen week met Martin Braithwaite, maar dat is louter een ...

268
{insert image alt}

STVV baalt: "We speelden te wisselvallig voor PO I"

STVV kent een vreemd seizoen. Het ene moment maakt de ploeg indruk, het andere moment bakken ze er ...

68
{insert image alt}

De 11 namen: Krmencik weer niet in de basis bij Club Brugge

Club Brugge speelt momenteel geen fris voetbal, maar veel schade levert dat niet op. De concurrentie ...

335

Gisteren 22 Februari 2020

{insert image alt}

Degradatiestrijd razend spannend: "We moeten zeker nog één keer winnen"

De degradatiestrijd ligt met nog drie speeldagen te gaan helemaal open. Cercle Brugge en ...

461
{insert image alt}

Zidane komt met zorgwekkend nieuws over blessure Hazard

Het eerste seizoen van Eden Hazard bij Real Madrid draait alsmaar meer uit op een rampverhaal. De ...

1094
{insert image alt}

Waasland-Beveren laatste: "We hebben genoeg kwaliteit om in 1A te blijven"

Met nog drie speeldagen te gaan in de reguliere competitie is er plots een nieuwe rode lantaarn. ...

327
{insert image alt}

Nog geen euforie bij Cercle: "Resten nog drie zware opdrachten"

Cercle Brugge lijkt op weg om alsnog een serieuze remontada af te ronden. Het leek enkele weken ...

571
{insert image alt}

Horroravond voor Real: Hazard hervalt in blessure en nederlaag bij Levante

Real Madrid heeft zaterdagavond een heuse horroravond beleefd. Het ging verrassend met 1-0 onderuit ...

430
{insert image alt}

Geplaagd Lokeren laat kans op sportieve revanche liggen

Lokeren werd de voorbije dagen geteisterd door financiële perikelen en er gingen zelfs geruchten ...

228
{insert image alt}

Waasland-Beveren nieuwe rode lantaarn, KV Mechelen blijft dromen van PO1

Waasland-Beveren zit plots in grote problemen, want het krijgt drie speeldagen voor het einde van de ...

251
{insert image alt}

Preud'homme ziet potentiële Rode Duivel bij Standard

Standard rukt weer op in het klassement, nadat het voor de tweede week op rij aan het langste eind ...

322
{insert image alt}

Cercle is helemaal terug met derde zege op rij, Essevee haakt af voor PO1

De degradatiestrijd ligt nu echt weer helemaal open. Cercle Brugge ging nu ook winnen in Moeskroen ...

533
{insert image alt}

Defour: "Het zit momenteel een beetje tegen"

Antwerp is zaterdag zijn vierde plaats kwijtgespeeld. Het kon op Sclessin geen punten rapen en moest ...

192
{insert image alt}

'Club mag vier bekende oud-spelers danken voor succes jeugd'

Hoewel het niet zo hard opvalt als bij Anderlecht, trekken ze ook bij Club Brugge dit seizoen stevig ...

679
{insert image alt}

Januzaj laat zich nog eens zien met knappe goal tegen Valencia (🎥)

Adnan Januzaj beleeft bij Real Sociedad niet zijn allerbeste seizoen. Door de sterke prestaties van ...

85
{insert image alt}

Ajax maakt van Braziliaans toptalent mogelijk duurste aankoop ooit

We zijn nog maar februari, maar bij Ajax zijn ze al volop bezig met volgend seizoen. Het bevestigde ...

228
{insert image alt}

Verschaeren keert terug bij Anderlecht, nog geen Chadli

Anderlecht moet zondag winnen van AS Eupen om zijn kansen op Play-Off I nog enigszins levend te ...

413
{insert image alt}

Invaller Jesus loodst City op nippertje naar winst in topper op Leicester

Manchester City heeft zich nog wat steviger op de tweede plaats in de Premier League genesteld. In ...

107