Na de afdanking: Hoe Deschacht Coucke een laatste hak kan zetten

Foto: Na de afdanking: Hoe Deschacht Coucke een laatste hak kan zetten

Vrijdag komt RSC Anderlecht op bezoek bij Zulte Waregem. Voor beide ploegen wordt het een wedstrijd met een enorm belang. Anderlecht hoopt zijn remonte door te zetten, Zulte Waregem wil dan weer zijn knappe vijfde plaats verdedigen. Daarnaast wordt het ook een wedstrijd met een extra gevoelig cachet. Olivier Deschacht neemt het namelijk op tegen de club waar hij achttien jaar onder contract stond. De verdediger is erop gebrand om het ongelijk te bewijzen van Anderlechtvoorzitter Marc Coucke, die de ervaren rot twee jaar geleden doorstuurde onder zijn bewind en bijgevolg zorgde voor een erg pijnlijk en geforceerd afscheid.

AFGEDANKT BIJ ANDERLECHT

Voor de tweede zomer op rij bevond Olivier Deschacht zich in een vreemde situatie. De 38-jarige moest ook de voorbije zomer op zoek naar een nieuwe club. Na vorig seizoen werd zijn eenjarig contract bij Sporting Lokeren niet verlengd door de degradatie van de Waaslanders. Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd als profvoetballer wilde Deschacht echter nog van geen ophouden weten. Daarnaast was Deschacht nog ambitieus, meezakken naar 1B met de club uit de regio waar hij opgroeide was geen optie.

  

Het jaar daarvoor, tijdens zijn laatste seizoen bij Anderlecht, bewees de verdediger nog meermaals dat hij probleemloos kan meedraaien in 1A. Als centrale verdediger teerde hij op zijn ervaring en inzicht, bij een zwalpend Paars-Wit behoorde hij toen vaak nog tot de sterkhouders. Voorzitter Marc Coucke vond hem niet meer passen in zijn ambitieus project bij Anderlecht. Dat Coucke ook af wilde van adepten uit het tijdperk van Roger Vanden Stock speelde ook niet in zijn voordeel. Adieu Anderlecht dus, en dat na 602 officiële wedstrijden in het paars-witte shirt ...

GEWILD IN ZUID-WEST-VLAANDEREN

In het voorbije tussenseizoen had hij even de tijd nodig om alles op een rijtje te zetten. KV Kortrijk wilde Deschacht graag als assistent-trainer van Yves Vanderhaeghe, die overigens als jaren zijn beste vriend is. Het duo leerde elkaar kennen bij RSC Anderlecht, waar hun collegiale relatie al snel evolueerde tot een hechte vriendschap. Maar een plekje in de trainersstaf van Veekaa zou meteen het einde betekenen van zijn lange spelerscarrière. De club wilde Deschacht namelijk enkel als T2 en niet als speler. Daarom dat hij zo lang twijfelde en talmde tijdens de voorbije zomermaanden. 

Eind juli hakte Deschacht de knoop dan toch door. Hij had nog te veel honger en 'goesting' om zijn kicksen nu al aan de wilgen te hangen. De 20-voudige Rode Duivel wilde de geur van het gras nog niet missen, nog minstens één seizoen meedraaien in de veeleisende maar zo bevredigende mallemolen van het bestaan als profvoetballer. Nog één laatste maar boeiende uitdaging breien aan zijn al zo rijkgevulde carrière. Maar veel clubs in 1A stonden niet te wachten om een 38-jarige routinier binnen te halen. Daarnaast heet Deschacht een karaktertje te zijn, hij werd bij Anderlecht bijvoorbeeld twee keer verwezen naar de B-kern. Eén iemand keek echter volledig door die twijfels heen, en zag in Deschacht dé ideale aanvulling voor zijn elftal.

Francky Dury wilde Deschacht vorig seizoen al graag halen naar Zulte Waregem. Toen koos de blonde verdediger echter voor Sporting Lokeren, de club uit de streek waar hij opgroeide. Iets verder in Lochristi zette hij namelijk zijn eerste voetbalpassen en heeft vader Rony zijn eigen en omvangrijke doe-het-zelf-zaak. Een romantische en nostalgische terugkeer voor Deschacht, maar puur sportief gezien was het helaas geen succesverhaal. Bij het stabiele Zulte Waregem wilde Deschacht zich nog één keer uitleven. Dury zag hem maar wat graag komen. Samen met die andere defensieve routinier Davy De fauw moest hij de heropgebouwde ploeg bij de hand nemen en naar de linkerkolom loodsen. En momenteel slaagt Deschacht daarin. Met verve.

HET GROTE GELIJK VAN DESCHACHT

19 mei 2019, Neerpede. De terugkeer van Vincent Kompany naar RSC Anderlecht die menig analisten, fans en voetballiefhebbers deden kwijlen. En terecht. Onder leiding van speler-manager Kompany zou Anderlecht terug aanknopen met grootse resultaten in België en Europa. Te beginnen door dit seizoen probleemloos Play-off 1 te halen, en uiteraard door mee te spelen voor de titel - kan het ook anders bij het instituut Anderlecht? Coucke dagdroomde over de grote toekomst van zijn nieuwe speeltje. De preses scoorde eindelijk nog eens punten bij de achterban, na een abominabele jaargang vorig seizoen. Maar de punten volgen niet meteen, integendeel. Momenteel staat Paars-Wit slechts op een elfde plaats in de Jupiler Pro League, en wordt er smalend gesproken over 'The Process'. Het is allemaal Anderlecht-onwaardig.

Een totaal ander verhaal in West-Vlaanderen. Daar klom Zulte Waregem vorig weekend na een overwinning op Waasland-Beveren bijna geruisloos de top zes binnen. Met een knappe vijfde plaats mag Deschacht met zijn nieuwe werkgever stilaan beginnen hopen op een deelname voor Play-off 1. Totaal onverhoopt. De kwalificatie voor de nacompetitie is voor Anderlecht uiteraard ook nog haalbaar, maar Essevee staat er nu al een pak beter voor. Deschacht haalt momenteel zijn grote gelijk bij Zulte Waregem, nadat Coucke hem twee jaar geleden de deur uit wees bij zijn grote liefde. Aan de Gaverbeek beleeft de veteraan zijn tweede jeugd. Het speelplezier druipt van Deschacht af, en hij speelt centraal in de verdediging wekelijks op een hoog niveau. Hij neemt de jonge Ewoud Pletinckx bij de hand. Bij Anderlecht heeft men momenteel dan weer een acuut gebrek aan ervaring om de jonge verdedigers bij te staan. Hij is ook het verlengstuk van trainer Dury en vormt de basis van het gebalanceerde elftal van Zulte Waregem. Na 602 wedstrijden bij Anderlecht kan Deschacht zich duidelijk nog wekelijks opladen. Moeiteloos. En met begeestering. Vorig weekend was hij nog blij als een kind toen Cyle Larin de 1-2 tegen de touwen joeg, in de slotfase van een erbarmelijke wedstrijd op de Freethiel.

WEERZIEN MET ANDERLECHT

Een snelle verdediger is Deschacht nooit geweest. Naarmate de jaren vorderden in zijn loopbaan, botte ook zijn versnelling wat af. Maar dankzij zijn overvloedige ervaring en kennis van het spelletje, compenseert Deschacht dat met een opvallende defensieve precisie. Hij weet als geen ander wanneer een tackle in te zetten, hoe hij zijn tegenstander naar buiten moet drijven en wanneer een korte mandekking nodig is. Op de oefenterreinen in Waregem haalt hij ook meermaal Mikael Soisalo, de snelste speler bij Zulte Waregem, zonder moeite terug. Niet op pure snelheid uiteraard, maar wel met een dodelijk defensieve timing.

Bij Anderlecht is de defensie dit jaar vooralsnog een onvoorspelbaar en heel onzeker compartiment. Wanneer Philippe Sandler en Vincent Kompany fit zijn, dan staat die verdediging wel als een huis. Maar met doublures Marco Kana en vooral Elias Cobbaut moet het Anderlecht-publiek toch vaak zuchten en zelfs nog meer schrikken. Een Deschacht in zijn huidige topvorm zou er momenteel zeker zijn plaats hebben, als tijdelijke invaller voor Kompany of Sandler weliswaar.

  

Vrijdag komt Marc Coucke dan met zijn Anderlecht op bezoek aan de Gaverbeek. Rancune voelt Deschacht al lang niet meer, maar wees gerust: de routinier zal zijn ex-club zeker geen cadeaus geven. Zulte Waregem telt vijf punten voorsprong op Anderlecht, voor de laatste wedstrijd van de reguliere competitie, en die kloof wil men bij Essevee het liefst behouden. Als Anderlecht zich opwerpt tot een serieuze Play-off 1 kandidaat - dat het momenteel nog niet echt is-, dan krijgt Essevee er echter een niet te onderschatten concurrent bij. En dat weet Deschacht uiteraard ook.  

De plaatsen in Play-off 1 zijn duur. Heel duur. Naast Club Brugge, Standard, AA Gent en KV Mechelen liggen namelijk nog grote clubs zoals KRC Genk en Antwerp op de loer. Neem daar nog eens Anderlecht bij en dan weet iedereen dat Zulte Waregem zich momenteel in een unieke positie bevindt. Vorig seizoen scoorde Deschacht zijn eerste doelpunt tégen Anderlecht, voor hetzelfde scenario zal Deschacht ongetwijfeld willen tekenen.

POLL: Zou Deschacht zijn plaats hebben bij dit Anderlecht?

De Vries komt met hoopgevend nieuws voor Lokeren

"Club Brugge haalt atleten, Anderlecht spelers op de terugweg"

Courtois krijgt Bernabeu op de banken met wáánzinnige redding (🎥)

Vandaag 18 Februari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Game of Champions: maak kans op 100.000 euro met vier gratis voorspellingen!

Het lange wachten zit het erop, deze week is het eindelijk weer zover: de Champions League trekt ...

46
{insert image alt}

Het been van PO I: de 4 honden gewikt en gewogen

Vier speeldagen voor het einde van de reguliere competitie zijn drie teams zeker van PO I: Club ...

1945
{insert image alt}

Kleine ramp dreigt voor Charleroi in play-off 1

Na het 1-1 gelijkspel tegen Antwerp is Sporting Charleroi zeker van de kwalificatie voor play-off 1. ...

24
{insert image alt}

De Vries komt met hoopgevend nieuws voor Lokeren

KSC Lokeren zit, zowel sportief als financieel, in bijzonder vieze papieren. De club moet dringend ...

35
{insert image alt}

Courtois krijgt Bernabeu op de banken met wáánzinnige redding (🎥)

Tijdens de wedstrijd tussen Real Madrid en Celta de Vigo stond de spotlight grotendeels gericht op ...

105
{insert image alt}

"Club Brugge haalt atleten, Anderlecht spelers op de terugweg"

Na de glansprestatie tegen AA Gent hoopte RSC Anderlecht op eenzelfde scenario tegen KV Mechelen. ...

229
{insert image alt}

KV Oostende komt met officiële uitleg op politie-inval

Er zijn dinsdagvoormiddag huiszoekingen gehouden op het oefencomplex van KV Oostende, al blijven de ...

95
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Verse miljoenen voor Genk, Barça wil straffe ruildeal'

De wintermercato zit er inmiddels alweer op, maar in verschillende niet-Europese landen is de markt ...

140
{insert image alt}

Batshuayi helemaal uitgespuwd: "Kan zelfs zijn avondeten niet afwerken"

Michy Batshuayi mocht afgelopen maandag nog eens aan een Premier League-wedstrijd starten door de ...

108
{insert image alt}

Goed nieuws voor De Bruyne: "Er zal een deal worden gesloten"

De UEFA zorgde afgelopen vrijdag voor een schok door Manchester City voor twee seizoenen uit te ...

226
{insert image alt}

Club Brugge kan voor unicum zorgen tegen Man Utd

Deze week krijgen we eindelijk weer een portie Europees voetbal voorgeschoteld. Dinsdag en donderdag ...

261
{insert image alt}

'G5 komt met alternatieve oplossing voor misnoegd Antwerp'

Vorige week werd het nieuwe televisiecontract voor de Jupiler Pro League afgesloten. De rechten gaan ...

681
{insert image alt}

'KRC Genk mag zich opmaken voor nieuwe miljoenentransfer'

Racing Genk zag afgelopen winter zijn kampioenenploeg verder uitdeinen. Zo vertrok Sander Berge voor ...

518
{insert image alt}

Anderlecht stoot eigen fans tegen de borst, protestactie volgt

RSC Anderlecht blijft ondanks het verlies in Mechelen nog kans maken op deelname aan Play-Off I. Het ...

264
{insert image alt}

Bewijst FC Barcelona Lukaku een dienst met enorme ruildeal?

Luis Suárez is op dit moment geblesseerd, maar als hij fit is dan is hij nog steeds onaantastbaar ...

216
{insert image alt}

Huiszoeking bij KV Oostende, voorzitter Dierckens geviseerd

Er zijn op dit moment huiszoekingen aan de gang bij voetbalclub KV Oostende. Volgens Het Laatste ...

417
{insert image alt}

Play-Off 2 brengt dit seizoen (bizarre) nieuwigheid met zich mee

We gaan de laatste weken in van de reguliere competitie, en die beloven nog érg spannend te worden. ...

955

Gisteren 17 Februari 2020

{insert image alt}

Diamant van Mechelen de hemel ingeprezen: "Hij doet me denken aan Dembélé"

Naar goede gewoonte analyseert Frank Raes samen met enkele gasten op maandagavond de voorbije ...

162
{insert image alt}

Hevige kritiek in Extra Time: "Altijd hetzelfde liedje bij Anderlecht"

RSC Anderlecht verloor vorig weekend met 2-0 van KV Mechelen. Ondanks dat er mathematisch nog kans ...

824
{insert image alt}

Club is alvast gewaarschuwd: United wint topper tegen Chelsea

Donderdagavond neemt Club Brugge het in eigen huis op tegen Manchester United. In de aanloop naar ...

251
{insert image alt}

Joos bikkelhard voor Anderlecht: "Zelfs Kompany was niet om aan te zien"

RSC Anderlecht verloor vorig weekend met 2-0 op het veld van KV Mechelen. De kans op een plaats in ...

636
{insert image alt}

Beloften Anderlecht, Club en Gent winnen wedstrijden zonder moeite

Aangezien de laatste jaren heel wat jonge spelers hun opwachting maakten bij onze Belgische ...

291
{insert image alt}

Dan toch faillissement Lokeren? Verontrustend beeld spreekt boekdelen

Er pakken zich al heel het seizoen donkere wolken samen boven Lokeren en nu dreigt de storm op ...

787
{insert image alt}

Bestuurslid Standard na kritiek: "Bayat heeft hier niets te zeggen"

Standard Luik won gisteren de topper tegen KRC Genk met 1-3. De Rouches zijn daardoor ...

251
{insert image alt}

Raiola verklaart oorlog met Solskjaer: "Pogba is geen gevangene"

Paul Pogba is dit seizoen vaker geblesseerd dan dat hij daadwerkelijk op het veld staat bij ...

72
{insert image alt}

Engelsen schreeuwen om rode kaart Maguire na fout op Batshuayi (📽️)

Chelsea neemt het op dit moment op in de topper tegen Manchester United. Beide clubs moeten vol gaan ...

133
{insert image alt}

Batshuayi voor het eerst titularis bij Chelsea in topper tegen United

Het is een bijzonder moeilijk seizoen voor Michy Batshuayi. De Rode Duivel slaagt er niet in om zich ...

42
{insert image alt}

Messi moet prestigieuze trofee delen met Formule 1-ster

Vandaag werden in Berlijn de Laureus Awards uitgereikt. De verkiezing staat bekend als de 'Oscars ...

126
{insert image alt}

Saelemaekers gelukkig in Milaan: "Elke wedstrijd is een finale"

Alexis Saelemaekers maakte in de wintermercato een spraakmakende transfer naar AC Milan. Bij de ...

199
{insert image alt}

'Barça weigert monsterbedrag te betalen voor Lautaro, Real profiteert'

Lautaro Martinez is op dit moment één van dé sterkhouders van de Italiaanse Serie A. De ...

520
{insert image alt}

Manchester United spaart topspelers niet voor duel met Club

Donderdagavond neemt Club Brugge het in eigen huis op tegen Manchester United. Het blijft vooralsnog ...

452
{insert image alt}

Witsel vol ambitie voor topper tegen PSG: "Onze fans zullen het verschil maken"

Morgenavond wordt de Champions League (eindelijk) weer op gang getrapt. In de topper tussen Borussia ...

74