Na de afdanking: Hoe Deschacht Coucke een laatste hak kan zetten

Foto: Na de afdanking: Hoe Deschacht Coucke een laatste hak kan zetten

Vrijdag komt RSC Anderlecht op bezoek bij Zulte Waregem. Voor beide ploegen wordt het een wedstrijd met een enorm belang. Anderlecht hoopt zijn remonte door te zetten, Zulte Waregem wil dan weer zijn knappe vijfde plaats verdedigen. Daarnaast wordt het ook een wedstrijd met een extra gevoelig cachet. Olivier Deschacht neemt het namelijk op tegen de club waar hij achttien jaar onder contract stond. De verdediger is erop gebrand om het ongelijk te bewijzen van Anderlechtvoorzitter Marc Coucke, die de ervaren rot twee jaar geleden doorstuurde onder zijn bewind en bijgevolg zorgde voor een erg pijnlijk en geforceerd afscheid.

AFGEDANKT BIJ ANDERLECHT

Voor de tweede zomer op rij bevond Olivier Deschacht zich in een vreemde situatie. De 38-jarige moest ook de voorbije zomer op zoek naar een nieuwe club. Na vorig seizoen werd zijn eenjarig contract bij Sporting Lokeren niet verlengd door de degradatie van de Waaslanders. Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd als profvoetballer wilde Deschacht echter nog van geen ophouden weten. Daarnaast was Deschacht nog ambitieus, meezakken naar 1B met de club uit de regio waar hij opgroeide was geen optie.

  

Het jaar daarvoor, tijdens zijn laatste seizoen bij Anderlecht, bewees de verdediger nog meermaals dat hij probleemloos kan meedraaien in 1A. Als centrale verdediger teerde hij op zijn ervaring en inzicht, bij een zwalpend Paars-Wit behoorde hij toen vaak nog tot de sterkhouders. Voorzitter Marc Coucke vond hem niet meer passen in zijn ambitieus project bij Anderlecht. Dat Coucke ook af wilde van adepten uit het tijdperk van Roger Vanden Stock speelde ook niet in zijn voordeel. Adieu Anderlecht dus, en dat na 602 officiële wedstrijden in het paars-witte shirt ...

GEWILD IN ZUID-WEST-VLAANDEREN

In het voorbije tussenseizoen had hij even de tijd nodig om alles op een rijtje te zetten. KV Kortrijk wilde Deschacht graag als assistent-trainer van Yves Vanderhaeghe, die overigens als jaren zijn beste vriend is. Het duo leerde elkaar kennen bij RSC Anderlecht, waar hun collegiale relatie al snel evolueerde tot een hechte vriendschap. Maar een plekje in de trainersstaf van Veekaa zou meteen het einde betekenen van zijn lange spelerscarrière. De club wilde Deschacht namelijk enkel als T2 en niet als speler. Daarom dat hij zo lang twijfelde en talmde tijdens de voorbije zomermaanden. 

Eind juli hakte Deschacht de knoop dan toch door. Hij had nog te veel honger en 'goesting' om zijn kicksen nu al aan de wilgen te hangen. De 20-voudige Rode Duivel wilde de geur van het gras nog niet missen, nog minstens één seizoen meedraaien in de veeleisende maar zo bevredigende mallemolen van het bestaan als profvoetballer. Nog één laatste maar boeiende uitdaging breien aan zijn al zo rijkgevulde carrière. Maar veel clubs in 1A stonden niet te wachten om een 38-jarige routinier binnen te halen. Daarnaast heet Deschacht een karaktertje te zijn, hij werd bij Anderlecht bijvoorbeeld twee keer verwezen naar de B-kern. Eén iemand keek echter volledig door die twijfels heen, en zag in Deschacht dé ideale aanvulling voor zijn elftal.

Francky Dury wilde Deschacht vorig seizoen al graag halen naar Zulte Waregem. Toen koos de blonde verdediger echter voor Sporting Lokeren, de club uit de streek waar hij opgroeide. Iets verder in Lochristi zette hij namelijk zijn eerste voetbalpassen en heeft vader Rony zijn eigen en omvangrijke doe-het-zelf-zaak. Een romantische en nostalgische terugkeer voor Deschacht, maar puur sportief gezien was het helaas geen succesverhaal. Bij het stabiele Zulte Waregem wilde Deschacht zich nog één keer uitleven. Dury zag hem maar wat graag komen. Samen met die andere defensieve routinier Davy De fauw moest hij de heropgebouwde ploeg bij de hand nemen en naar de linkerkolom loodsen. En momenteel slaagt Deschacht daarin. Met verve.

HET GROTE GELIJK VAN DESCHACHT

19 mei 2019, Neerpede. De terugkeer van Vincent Kompany naar RSC Anderlecht die menig analisten, fans en voetballiefhebbers deden kwijlen. En terecht. Onder leiding van speler-manager Kompany zou Anderlecht terug aanknopen met grootse resultaten in België en Europa. Te beginnen door dit seizoen probleemloos Play-off 1 te halen, en uiteraard door mee te spelen voor de titel - kan het ook anders bij het instituut Anderlecht? Coucke dagdroomde over de grote toekomst van zijn nieuwe speeltje. De preses scoorde eindelijk nog eens punten bij de achterban, na een abominabele jaargang vorig seizoen. Maar de punten volgen niet meteen, integendeel. Momenteel staat Paars-Wit slechts op een elfde plaats in de Jupiler Pro League, en wordt er smalend gesproken over 'The Process'. Het is allemaal Anderlecht-onwaardig.

Een totaal ander verhaal in West-Vlaanderen. Daar klom Zulte Waregem vorig weekend na een overwinning op Waasland-Beveren bijna geruisloos de top zes binnen. Met een knappe vijfde plaats mag Deschacht met zijn nieuwe werkgever stilaan beginnen hopen op een deelname voor Play-off 1. Totaal onverhoopt. De kwalificatie voor de nacompetitie is voor Anderlecht uiteraard ook nog haalbaar, maar Essevee staat er nu al een pak beter voor. Deschacht haalt momenteel zijn grote gelijk bij Zulte Waregem, nadat Coucke hem twee jaar geleden de deur uit wees bij zijn grote liefde. Aan de Gaverbeek beleeft de veteraan zijn tweede jeugd. Het speelplezier druipt van Deschacht af, en hij speelt centraal in de verdediging wekelijks op een hoog niveau. Hij neemt de jonge Ewoud Pletinckx bij de hand. Bij Anderlecht heeft men momenteel dan weer een acuut gebrek aan ervaring om de jonge verdedigers bij te staan. Hij is ook het verlengstuk van trainer Dury en vormt de basis van het gebalanceerde elftal van Zulte Waregem. Na 602 wedstrijden bij Anderlecht kan Deschacht zich duidelijk nog wekelijks opladen. Moeiteloos. En met begeestering. Vorig weekend was hij nog blij als een kind toen Cyle Larin de 1-2 tegen de touwen joeg, in de slotfase van een erbarmelijke wedstrijd op de Freethiel.

WEERZIEN MET ANDERLECHT

Een snelle verdediger is Deschacht nooit geweest. Naarmate de jaren vorderden in zijn loopbaan, botte ook zijn versnelling wat af. Maar dankzij zijn overvloedige ervaring en kennis van het spelletje, compenseert Deschacht dat met een opvallende defensieve precisie. Hij weet als geen ander wanneer een tackle in te zetten, hoe hij zijn tegenstander naar buiten moet drijven en wanneer een korte mandekking nodig is. Op de oefenterreinen in Waregem haalt hij ook meermaal Mikael Soisalo, de snelste speler bij Zulte Waregem, zonder moeite terug. Niet op pure snelheid uiteraard, maar wel met een dodelijk defensieve timing.

Bij Anderlecht is de defensie dit jaar vooralsnog een onvoorspelbaar en heel onzeker compartiment. Wanneer Philippe Sandler en Vincent Kompany fit zijn, dan staat die verdediging wel als een huis. Maar met doublures Marco Kana en vooral Elias Cobbaut moet het Anderlecht-publiek toch vaak zuchten en zelfs nog meer schrikken. Een Deschacht in zijn huidige topvorm zou er momenteel zeker zijn plaats hebben, als tijdelijke invaller voor Kompany of Sandler weliswaar.

  

Vrijdag komt Marc Coucke dan met zijn Anderlecht op bezoek aan de Gaverbeek. Rancune voelt Deschacht al lang niet meer, maar wees gerust: de routinier zal zijn ex-club zeker geen cadeaus geven. Zulte Waregem telt vijf punten voorsprong op Anderlecht, voor de laatste wedstrijd van de reguliere competitie, en die kloof wil men bij Essevee het liefst behouden. Als Anderlecht zich opwerpt tot een serieuze Play-off 1 kandidaat - dat het momenteel nog niet echt is-, dan krijgt Essevee er echter een niet te onderschatten concurrent bij. En dat weet Deschacht uiteraard ook.  

De plaatsen in Play-off 1 zijn duur. Heel duur. Naast Club Brugge, Standard, AA Gent en KV Mechelen liggen namelijk nog grote clubs zoals KRC Genk en Antwerp op de loer. Neem daar nog eens Anderlecht bij en dan weet iedereen dat Zulte Waregem zich momenteel in een unieke positie bevindt. Vorig seizoen scoorde Deschacht zijn eerste doelpunt tégen Anderlecht, voor hetzelfde scenario zal Deschacht ongetwijfeld willen tekenen.

POLL: Zou Deschacht zijn plaats hebben bij dit Anderlecht?

France Football: "Barça denkt aan Henry als nieuwe coach"

Lawrence alweer weg bij Anderlecht?

'Moeskroen gaat lopen met doelwit van Club en Genk'

Vandaag 15 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Gouden zaak op Sclessin: Standard pronkt met 'nieuwe Mbokani'

Net zoals Club Brugge en RSC Anderlecht kampt ook Standard de Liège met een wederkerend probleem: ...

761
{insert image alt}

Zo win jij meer dan 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 2!

Terwijl het epicentrum van het internationale voetbal in Lissabon en de Champions League Final 8 ...

50
{insert image alt}

'Panzo kan na passage bij Cercle transfer versieren'

Cercle Brugge kreeg de voorbije seizoenen heel wat spelers ter beschikking van moederclub AS Monaco, ...

1
{insert image alt}

Opsteker voor KV Mechelen ondanks nederlaag tegen RWDM

KV Mechelen pakte vrijdagavond zijn eerste driepunter van het seizoen, door Moeskroen met 0-1 te ...

31
{insert image alt}

Arsenal stuurt sportieve baas de laan uit

Arsenal sloot zijn seizoen wel af met een positieve noot door de FA Cup te winnen, maar bij de ...

27
{insert image alt}

'Atalanta hakt knoop door over transfer Castagne'

Voor Timothy Castagne zit het seizoen erop, nadat Atalanta vorige week in de slotfase nog ten onder ...

72
{insert image alt}

France Football: "Barça denkt aan Henry als nieuwe coach"

Er lijken de komende weken heel wat veranderingen op til te staan bij FC Barcelona, nadat de ...

127
{insert image alt}

'Moeskroen gaat lopen met doelwit van Club en Genk'

Moeskroen werd deze zomer overgenomen door Gerard Lopez en daarmee werd een nieuwe samenwerking met ...

92
{insert image alt}

Vertonghen wees drie Italiaanse kleppers af: "Vooral zij waren concreet"

Jan Vertonghen weet na maanden van speculatie eindelijk waar zijn toekomst ligt, want vrijdag werd ...

101
{insert image alt}

Lawrence alweer weg bij Anderlecht?

Bij Anderlecht was het de voorbije weken toch weer puzzelen op enkele posities, vooral op de ...

553
{insert image alt}

Spelers Genk en Lokeren proberen contract te versieren in Nederland

Vorig seizoen eindigde Helmond Sport troosteloos als laatste in de Nederlandse Eerste Divisie, maar ...

41
{insert image alt}

'United wil Chelsea een halt toeroepen op mercato'

Chelsea FC haalde met Hakim Ziyech en Timo Werner al twee grote aanwinsten in huis, maar de Blues ...

73
{insert image alt}

De 11 namen: Wolf voert één wissel door, Vlietinck debuteert in basis

KRC Genk is één van de weinige topclubs die de openingsspeeldag konden afsluiten met een ...

165
{insert image alt}

Laifis duidelijk over vertrek bij Standard

Standard is goed aan het nieuwe seizoen begonnen en hield op de openingsspeeldag de drie punten ...

116
{insert image alt}

"Ik zat helemaal fout, Lukaku is een echte kampioen"

Zondagavond werken Manchester United en Sevilla FC de eerste halve finale van de Europa League af, ...

502
{insert image alt}

'Kwelduivel Coutinho kan Barça nog eens 5 miljoen kosten'

FC Barcelona werd vrijdag keihard afgestraft door Bayern München en die vernedering kan nog een ...

226
{insert image alt}

Thorup duidt twee titeloutsiders voor Club en Gent aan

AA Gent krijgt dit weekend het bezoek van KV Kortrijk en staat dan meteen onder behoorlijk wat druk. ...

289

Gisteren 14 Augustus 2020

{insert image alt}

'Revolutie bij Barça: Setién moet vertrekken, preses op de wip'

De Spaanse sportkrant Marca verwacht dat FC Barcelona hard ingrijpt na de afgang van vrijdagavond. ...

480
{insert image alt}

Trainersontslag hangt in de lucht: Bartomeu kondigt actie aan

Voor FC Barcelona is het seizoen geworden om zo snel mogelijk te vergeten. Voor het eerst sinds 2008 ...

257
{insert image alt}

Piqué snoeihard: "Als het moet, dan vertrek ik"

In de kwartfinale van de Champions League werd FC Barcelona vrijdagavond volledig voor schut gezet. ...

2172
{insert image alt}

De historische cijfers: Messi lijdt zwaarste nederlaag ooit

We hebben er lang op moeten wachten, maar de kwartfinales van de Champions League hebben tot dusver ...

244
{insert image alt}

2-8!! Bayern dient Barça onwaarschijnlijke vernedering toe

In de Champions League heeft Bayern München vrijdagavond voor een onvergetelijke overwinning ...

596
{insert image alt}

Fans duiden grote schuldige aan na afgang Barça

Bayern München toonde vrijdagavond nog maar eens waarom het bestempeld wordt als dé topfavoriet ...

2126
{insert image alt}

Davies vernedert Barcelona-defensie met héérlijke actie (🎥)

In de Champions League veegde Bayern München vrijdagavond de vloer aan met FC Barcelona. In de ...

278
{insert image alt}

Moeskroen woedend: "Ref doet de match kantelen"

KV Mechelen heeft de tweede speeldag van de Jupiler Pro League op gang getrapt met een overwinning. ...

530
{insert image alt}

"Bod van 10 miljoen op Moffi kunnen we niet weigeren"

KV Kortrijk gaat komend weekend op bezoek bij AA Gent en heeft dan meteen één en ander recht te ...

766
{insert image alt}

Bayern vreet Barça volledig op: "Dat worden dubbele cijfers"

Bayern München werd op voorhand getipt als favoriet in de Champions League-kraker tegen FC ...

300
{insert image alt}

'Ronaldo weet bij welke club hij volgend seizoen speelt'

Cristiano Ronaldo werd de voorbij dagen nadrukkelijk aan een vetrek bij Juventus gelinkt. Zo kwam ...

1018
{insert image alt}

Spektakel: twee goals in zeven minuten bij Barça-Bayern (🎥)

Er werd vrijdagavond spektakel verwacht in de Champions League-clash tussen FC Barcelona en Bayern ...

105
{insert image alt}

Straffe Koffi weerhoudt KVM niet van zege bij Moeskroen

Met een kleine zege bij een zwak Moeskroen heeft KV Mechelen wederom zijn start niet gemist in de ...

267
{insert image alt}

'Club heeft drie grote troeven in dossier-Edmilson'

Club Brugge is nog steeds in afwachting van de eerste zomerse aanwinsten, maar het bestuur is achter ...

1137
{insert image alt}

Cercle Brugge verrast vriend en vijand met nieuwe TD

Cercle Brugge onderging een pak veranderingen in het tussenseizoen, één cruciale positie was bij ...

497