Na de afdanking: Hoe Deschacht Coucke een laatste hak kan zetten

Foto: Na de afdanking: Hoe Deschacht Coucke een laatste hak kan zetten

Vrijdag komt RSC Anderlecht op bezoek bij Zulte Waregem. Voor beide ploegen wordt het een wedstrijd met een enorm belang. Anderlecht hoopt zijn remonte door te zetten, Zulte Waregem wil dan weer zijn knappe vijfde plaats verdedigen. Daarnaast wordt het ook een wedstrijd met een extra gevoelig cachet. Olivier Deschacht neemt het namelijk op tegen de club waar hij achttien jaar onder contract stond. De verdediger is erop gebrand om het ongelijk te bewijzen van Anderlechtvoorzitter Marc Coucke, die de ervaren rot twee jaar geleden doorstuurde onder zijn bewind en bijgevolg zorgde voor een erg pijnlijk en geforceerd afscheid.

AFGEDANKT BIJ ANDERLECHT

Voor de tweede zomer op rij bevond Olivier Deschacht zich in een vreemde situatie. De 38-jarige moest ook de voorbije zomer op zoek naar een nieuwe club. Na vorig seizoen werd zijn eenjarig contract bij Sporting Lokeren niet verlengd door de degradatie van de Waaslanders. Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd als profvoetballer wilde Deschacht echter nog van geen ophouden weten. Daarnaast was Deschacht nog ambitieus, meezakken naar 1B met de club uit de regio waar hij opgroeide was geen optie.

  

Het jaar daarvoor, tijdens zijn laatste seizoen bij Anderlecht, bewees de verdediger nog meermaals dat hij probleemloos kan meedraaien in 1A. Als centrale verdediger teerde hij op zijn ervaring en inzicht, bij een zwalpend Paars-Wit behoorde hij toen vaak nog tot de sterkhouders. Voorzitter Marc Coucke vond hem niet meer passen in zijn ambitieus project bij Anderlecht. Dat Coucke ook af wilde van adepten uit het tijdperk van Roger Vanden Stock speelde ook niet in zijn voordeel. Adieu Anderlecht dus, en dat na 602 officiële wedstrijden in het paars-witte shirt ...

GEWILD IN ZUID-WEST-VLAANDEREN

In het voorbije tussenseizoen had hij even de tijd nodig om alles op een rijtje te zetten. KV Kortrijk wilde Deschacht graag als assistent-trainer van Yves Vanderhaeghe, die overigens als jaren zijn beste vriend is. Het duo leerde elkaar kennen bij RSC Anderlecht, waar hun collegiale relatie al snel evolueerde tot een hechte vriendschap. Maar een plekje in de trainersstaf van Veekaa zou meteen het einde betekenen van zijn lange spelerscarrière. De club wilde Deschacht namelijk enkel als T2 en niet als speler. Daarom dat hij zo lang twijfelde en talmde tijdens de voorbije zomermaanden. 

Eind juli hakte Deschacht de knoop dan toch door. Hij had nog te veel honger en 'goesting' om zijn kicksen nu al aan de wilgen te hangen. De 20-voudige Rode Duivel wilde de geur van het gras nog niet missen, nog minstens één seizoen meedraaien in de veeleisende maar zo bevredigende mallemolen van het bestaan als profvoetballer. Nog één laatste maar boeiende uitdaging breien aan zijn al zo rijkgevulde carrière. Maar veel clubs in 1A stonden niet te wachten om een 38-jarige routinier binnen te halen. Daarnaast heet Deschacht een karaktertje te zijn, hij werd bij Anderlecht bijvoorbeeld twee keer verwezen naar de B-kern. Eén iemand keek echter volledig door die twijfels heen, en zag in Deschacht dé ideale aanvulling voor zijn elftal.

Francky Dury wilde Deschacht vorig seizoen al graag halen naar Zulte Waregem. Toen koos de blonde verdediger echter voor Sporting Lokeren, de club uit de streek waar hij opgroeide. Iets verder in Lochristi zette hij namelijk zijn eerste voetbalpassen en heeft vader Rony zijn eigen en omvangrijke doe-het-zelf-zaak. Een romantische en nostalgische terugkeer voor Deschacht, maar puur sportief gezien was het helaas geen succesverhaal. Bij het stabiele Zulte Waregem wilde Deschacht zich nog één keer uitleven. Dury zag hem maar wat graag komen. Samen met die andere defensieve routinier Davy De fauw moest hij de heropgebouwde ploeg bij de hand nemen en naar de linkerkolom loodsen. En momenteel slaagt Deschacht daarin. Met verve.

HET GROTE GELIJK VAN DESCHACHT

19 mei 2019, Neerpede. De terugkeer van Vincent Kompany naar RSC Anderlecht die menig analisten, fans en voetballiefhebbers deden kwijlen. En terecht. Onder leiding van speler-manager Kompany zou Anderlecht terug aanknopen met grootse resultaten in België en Europa. Te beginnen door dit seizoen probleemloos Play-off 1 te halen, en uiteraard door mee te spelen voor de titel - kan het ook anders bij het instituut Anderlecht? Coucke dagdroomde over de grote toekomst van zijn nieuwe speeltje. De preses scoorde eindelijk nog eens punten bij de achterban, na een abominabele jaargang vorig seizoen. Maar de punten volgen niet meteen, integendeel. Momenteel staat Paars-Wit slechts op een elfde plaats in de Jupiler Pro League, en wordt er smalend gesproken over 'The Process'. Het is allemaal Anderlecht-onwaardig.

Een totaal ander verhaal in West-Vlaanderen. Daar klom Zulte Waregem vorig weekend na een overwinning op Waasland-Beveren bijna geruisloos de top zes binnen. Met een knappe vijfde plaats mag Deschacht met zijn nieuwe werkgever stilaan beginnen hopen op een deelname voor Play-off 1. Totaal onverhoopt. De kwalificatie voor de nacompetitie is voor Anderlecht uiteraard ook nog haalbaar, maar Essevee staat er nu al een pak beter voor. Deschacht haalt momenteel zijn grote gelijk bij Zulte Waregem, nadat Coucke hem twee jaar geleden de deur uit wees bij zijn grote liefde. Aan de Gaverbeek beleeft de veteraan zijn tweede jeugd. Het speelplezier druipt van Deschacht af, en hij speelt centraal in de verdediging wekelijks op een hoog niveau. Hij neemt de jonge Ewoud Pletinckx bij de hand. Bij Anderlecht heeft men momenteel dan weer een acuut gebrek aan ervaring om de jonge verdedigers bij te staan. Hij is ook het verlengstuk van trainer Dury en vormt de basis van het gebalanceerde elftal van Zulte Waregem. Na 602 wedstrijden bij Anderlecht kan Deschacht zich duidelijk nog wekelijks opladen. Moeiteloos. En met begeestering. Vorig weekend was hij nog blij als een kind toen Cyle Larin de 1-2 tegen de touwen joeg, in de slotfase van een erbarmelijke wedstrijd op de Freethiel.

WEERZIEN MET ANDERLECHT

Een snelle verdediger is Deschacht nooit geweest. Naarmate de jaren vorderden in zijn loopbaan, botte ook zijn versnelling wat af. Maar dankzij zijn overvloedige ervaring en kennis van het spelletje, compenseert Deschacht dat met een opvallende defensieve precisie. Hij weet als geen ander wanneer een tackle in te zetten, hoe hij zijn tegenstander naar buiten moet drijven en wanneer een korte mandekking nodig is. Op de oefenterreinen in Waregem haalt hij ook meermaal Mikael Soisalo, de snelste speler bij Zulte Waregem, zonder moeite terug. Niet op pure snelheid uiteraard, maar wel met een dodelijk defensieve timing.

Bij Anderlecht is de defensie dit jaar vooralsnog een onvoorspelbaar en heel onzeker compartiment. Wanneer Philippe Sandler en Vincent Kompany fit zijn, dan staat die verdediging wel als een huis. Maar met doublures Marco Kana en vooral Elias Cobbaut moet het Anderlecht-publiek toch vaak zuchten en zelfs nog meer schrikken. Een Deschacht in zijn huidige topvorm zou er momenteel zeker zijn plaats hebben, als tijdelijke invaller voor Kompany of Sandler weliswaar.

  

Vrijdag komt Marc Coucke dan met zijn Anderlecht op bezoek aan de Gaverbeek. Rancune voelt Deschacht al lang niet meer, maar wees gerust: de routinier zal zijn ex-club zeker geen cadeaus geven. Zulte Waregem telt vijf punten voorsprong op Anderlecht, voor de laatste wedstrijd van de reguliere competitie, en die kloof wil men bij Essevee het liefst behouden. Als Anderlecht zich opwerpt tot een serieuze Play-off 1 kandidaat - dat het momenteel nog niet echt is-, dan krijgt Essevee er echter een niet te onderschatten concurrent bij. En dat weet Deschacht uiteraard ook.  

De plaatsen in Play-off 1 zijn duur. Heel duur. Naast Club Brugge, Standard, AA Gent en KV Mechelen liggen namelijk nog grote clubs zoals KRC Genk en Antwerp op de loer. Neem daar nog eens Anderlecht bij en dan weet iedereen dat Zulte Waregem zich momenteel in een unieke positie bevindt. Vorig seizoen scoorde Deschacht zijn eerste doelpunt tégen Anderlecht, voor hetzelfde scenario zal Deschacht ongetwijfeld willen tekenen.

POLL: Zou Deschacht zijn plaats hebben bij dit Anderlecht?

Ambitie op de Bosuil: waarom Antwerp een échte titelkandidaat is

De Vlieger zet Sonck héérlijk op zijn plaats

Genk heeft goud in handen: "Hele wereld zal hem kennen"

Vandaag 10 December 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Ambitie op de Bosuil: waarom Antwerp een échte titelkandidaat is

Uitcomplex. Het woord viel dit seizoen vooral in Gent al vaak, maar ook Antwerp voelt zich niet echt ...

438
{insert image alt}

Pak maar liefst 20x je inzet bij stuntzege KRC Genk!

Voor KRC Genk zit de Europese campagne er weeral bijna op. Dinsdagavond sluit de landskampioen zijn ...

16
{insert image alt}

Over & out: waarom Anderlecht een streep mag trekken door PO I

En toen was er nog maar één. Sinds de invoering van de play-offs tien jaar geleden konden we in de ...

1121
{insert image alt}

'Man United grijpt in en verdubbelt loon van sterkhouder'

Door de knappe overwinningen tegen Tottenham Hotspur en Manchester City lijkt er opnieuw een ...

9
{insert image alt}

'Real-ster onder enorme druk gezet voor match op Jan Breydel'

Niet alle sterren maakten de trip mee, maar de delegatie van Real Madrid is inmiddels wel in ons ...

30
{insert image alt}

Vraagtekens duiken op bij mogelijke transfer Boli naar Anderlecht

Yohan Boli lijkt hét transferdoelwit van de komende wintermercato te worden. Club Brugge, KRC Genk ...

119
{insert image alt}

De Vlieger zet Sonck héérlijk op zijn plaats

Maarten Vandevoordt stond de voorbije twee wedstrijden van KRC Genk onder de lat. Het 17-jarige ...

159
{insert image alt}

Kopzorgen voor Beerschot: "Niet achter verstoppen"

In de Proximus League blijft Beerschot VA ook na vier speeldagen alleen aan de leiding staan in het ...

92
{insert image alt}

Standard ruikt stunt: "Waarom Arsenal niet verslaan met 5-0?"

Standard heeft nog een waterkansje om de volgende ronde te bereiken van de Europa League, maar tegen ...

82
{insert image alt}

Genk heeft goud in handen: "Hele wereld zal hem kennen"

KRC Genk sluit dinsdagavond zijn Champions League-campagne af op het veld van SSC Napoli. Een stunt ...

148
{insert image alt}

Winteraanwinst doet Anderlecht hopen: "Ik ben vrij compleet"

Vanaf januari kan Anderlecht volop rekenen op hun nieuwste winteraanwinst. Michael Amir Murillo komt ...

136
{insert image alt}

'Barcelona draait bij en vraagt middenvelder om te blijven'

Maandenlang leek het erop dat Ivan Rakitic komende winter zou vertrekken bij FC Barcelona. De ...

92
{insert image alt}

Club haalt opgelucht adem daags voor clash met Real

Indien Paris Saint-Germain doet wat het moet tegen Galatasaray, is Club Brugge sowieso verzekerd van ...

378
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Strijd om Boli barst los, Mourinho wil monstertransfer'

Het werd een historische zomermercato in de Jupiler Pro League en ook in het buitenland gebeurde ...

196
{insert image alt}

Vertonghen: "Son mag blij zijn dat ik hem dat pasje gaf"

Tottenham Hotspur lijkt onder José Mourinho de juiste vorm te hebben gevonden. Afgelopen weekend ...

102
{insert image alt}

'Juventus strijkt berg miljoenen op met komst Ronaldo'

Cristiano Ronaldo maakte twee zomers geleden de overstap van Real Madrid naar Juventus. De Oude Dame ...

238
{insert image alt}

'Guardiola op de wip: City maakt al werk van opvolger'

Het lijkt niet het seizoen te zullen worden van Manchester City en Pep Guardiola. Afgelopen weekend ...

354
{insert image alt}

"Club Brugge sluipt stilletjes dichter bij de Europese top"

Club Brugge sluit woensdag zijn Champions League-campagne af met een thuiswedstrijd tegen Real ...

419

Gisteren 09 December 2019

{insert image alt}

Joos met lof voor RSCA-jongeling: "Terechte voorkeur op Verschaeren"

RSC Anderlecht speelde afgelopen weekend gelijk tegen Sporting Charleroi. In een scoreloos ...

478
{insert image alt}

Arsenal wint Londense derby en lijkt klaar voor Standard

Standard Luik neemt het donderdag op tegen Arsenal. De Rouches moeten winnen van de ...

93
{insert image alt}

Sonck over Vandevoordt: "Nooit iemand beter gezien, maar moet zijn haar afdoen"

Maarten Vandevoordt stond de voorbije twee wedstrijden van KRC Genk onder de lat. Het 17-jarige ...

1701
{insert image alt}

Beloften Anderlecht de boot in tegen OHL ondanks terugkeer Trebel en Dewaele

Adrien Trebel en Sieben Dewaele keerden vandaag terug bij de U21 van RSC Anderlecht. De Brusselse ...

164
{insert image alt}

Moeskroen-speler kent verdict na horrortackle Carcela

Mehdi Carcela ontving gisteren een rode kaart na een horrortackle richting Moeskroen-speler Dimitri ...

435
{insert image alt}

Mignolet kroont zich voor derde keer op rij tot Speler van de Maand bij Club

De transfer van Simon Mignolet naar Club Brugge was vanaf het begin een schot in de roos. De ...

232
{insert image alt}

'Real mogelijk te laat voor Pogba na serieus aanbod uit Italië'

Real Madrid gaat in 2020 een nieuwe poging ondernemen om Paul Pogba naar het Bernabéu te halen, ...

210
{insert image alt}

Waalse analisten duiden perfecte RSCA-spits aan: "Hem moeten ze halen"

Zondagnamiddag neemt RSC Anderlecht het in de 'Clasico' op tegen Standard Luik. In de 'Hel van ...

1278
{insert image alt}

'Duitse succescoach solliciteert openlijk naar trainerspost bij Barçelona'

Barça-voorzitter Josep Maria Bartomeu gaf vorige week aan in de Spaanse media dat Ernesto Valverde ...

300
{insert image alt}

Haaland daagt Liverpool uit: "We zullen winnen en ik maak een hattrick"

Erling Haaland is een sensatie op onze Europese velden. De jonge Noor van RB Salzburg scoort ...

304
{insert image alt}

Samatta over confrontatie met Koulibaly: "Ik vrees hem niet"

Morgen neemt KRC Genk het op tegen SC Napoli in zijn laatste duel van de groepsfase van de Champions ...

108
{insert image alt}

Optie voor Belgische topclubs? Voormalig Oranje-international op de wip bij Ajax

Het is al een tijdje geleden dat Siem De Jong hoge toppen scheerde bij Ajax. Na mislukte passages ...

514
{insert image alt}

KBVB brengt duidelijkheid rond doelpunt Balanta: "Onterecht afgekeurd"

Club Brugge won vorig weekend met 1-2 op het veld van Sint-Truiden. Blauw-Zwart had het niet onder ...

1084
{insert image alt}

Anderlecht ziet twee spelers uit de A-kern terugkeren bij beloften

Zondagavond neemt Anderlecht het op in de 'Clasico' tegen Standard Luik. In de hel van Sclessin zal ...

377
{insert image alt}

Wolf gelooft in stuntzege tegen Napoli: "Alles is hier mogelijk"

KRC Genk neemt het morgen op tegen SC Napoli in zijn laatste wedstrijd van de groepsfase van de ...

95