Geen 10 te zien: hoe spelmakers in de JPL een uitstervend ras worden

Foto: Geen 10 te zien: hoe spelmakers in de JPL een uitstervend ras worden

Spelverdeler. We weten niet hoe u erover denkt, maar wat ons betreft nog steeds de meest nobele positie op een voetbalveld – liefst ook vergezeld van het rugnummer 10 achterop het truitje. Toch bleven Michel Vlap en Mehdi Carcela bij respectievelijk Anderlecht en Standard het voorbije weekend 90 minuten aan de bank gekluisterd. En zij waren niet de enigen.

Nochtans werd Vlap als toptransfer van de zomer enkele maanden geleden nog aangekondigd als de nieuwe dirigent van Paars-Wit, maar zoals we eerder al schreven beginnen ze in het Lotto Park hoe langer hoe meer te vrezen voor een herhaling van het Nicolae Stanciu-scenario. Ook Frank Vercauteren lijkt namelijk niet meteen gewonnen voor de Nederlander, zo bleek vrijdag in Eupen. Om de gekwetste Nacer Chadli te vervangen werd immers niet de spelmaker, maar wel de defensiever ingestelde Edo Kayembe in de ploeg gedropt. In een gestoffeerd middenveld met verder ook nog Sambi Lokonga schoof Adrien Trebel zo een rijtje op als meest aanvallende pion.

VOOR HET EERST GEPASSEERD

In Luik zit Carcela min of meer in hetzelfde schuitje, al vergaarde hij daar uiteraard al flink wat meer status dan Vlap in Anderlecht. Toch wordt de Marokkaan vaker dan hem lief is als invaller uitgespeeld, in de topper tegen Club Brugge kwam hij voor het eerst dit seizoen zelfs helemaal niet aan de bak. Carcela past dan ook niet echt in het ideale plaatje van Michel Preud’homme, die zaken als discipline, fysieke kracht en loopvermogen hoog in het vaandel draagt. Op Jan Breydel gaf de trainer van Standard zo andermaal de voorkeur aan Selim Amallah en Paul-José Mpoku, waarbij de laatste zelfs de opdracht kreeg om Hans Vanaken – wel een ouderwetse spelverdeler – te schaduwen. Ook toen Amallah na 70 minuten leeg gespeeld was deed MPH geen beroep op het wispelturige genie, Aleksander Boljevic was zijn vervanger.Ook voor het eerst dit seizoen geen minuut tussen de lijnen: Lior Refaelov. De Israëliër staat met zes goals op een gedeelde tweede plaats in de topschutterstand, maar werd na de zwakke reeks van Antwerp – met een twee op negen tegen KV Oostende, Standard en KV Mechelen – zaterdag het kind van de rekening. Waar Laszlo Bölöni vorige week met ook Sander Coopman nog twee offensieve middenvelders aan de aftrap bracht, koos de Roemeense coach tegen KV Kortrijk immers voor een nieuwe formule. Alexis De Sart moest voor meer evenwicht in het elftal zorgen en Manuel Benson kreeg een plaats op de flank, Kevin Mirallas schoof zo door naar de punt van de aanval om daar steun te verlenen aan Dieumerci Mbokani. Geen typische nummer 10 dus, ook invallers Koji Miyoshi, Ivo Rodrigues en Martin Hongla zijn andere types.

VAKER ZONDER SPELMAKER

Ianis Hagi mocht bij Genk wel tien minuutjes opdraven tegen Cercle Brugge, al is daarmee meteen ook alles gezegd. De Roemeen werd afgelopen zomer nochtans met de nodige fanfare binnengehaald als de gedoodverfde opvolger van Alejandro Pozuelo, maar kon die hoge verwachtingen tot dusver nog niet inlossen. Voor het duel tegen de hekkensluiter koos Felice Mazzu dit weekend dan ook voor een systeem met twee spitsen en, u raadt het al, zonder een traditionele spelmaker. Patrik Hrosovsky kreeg op het middenveld deze keer het gezelschap van Dries Wouters, met uiteraard ook nog Bryan Heynen en Sander Berge in de kern zijn de plaatsjes in de Genkse as bijzonder duur. Net als na het plotse vertrek van Pozuelo vorig seizoen lijken ze het in de Luminus Arena zo opnieuw zonder echte regisseur aan te willen pakken.In Gent is die keuze nog duidelijker, want daar werd deze zomer zelfs geen alternatief voor Roman Bezus aangetrokken. De Oekraïner kon zich vorig jaar nochtans moeilijk doorzetten en is ook nu pas tweede keuze, maar de Buffalo’s verkozen toch een steviger middenveld en haalden Elisha Owusu en Sven Kums in huis om naast Vadis Odjidja te posteren. Die laatste neemt het vaakst de rol van verkeersleider op zich, want Jonathan David – de vooruitgeschoven punt van de veelbesproken ruit – kunnen we eerder als aanvaller klasseren. Desalniettemin is Odjidja evenmin een klassieke spelverdeler, maar eerder een complete middenvelder die goede voetjes combineert met flink wat duelkracht en recuperatievermogen. Ook in balverlies biedt de tweevoudige Rode Duivel in zijn beste dagen zo een fikse meerwaarde voor zijn team.

DE LAATSTE 10

Misschien hebben we zo wel meteen de reden ontdekt waarom Vanaken zowat de enige rasechte nummer 10 is die momenteel wekelijks de lakens uitdeelt bij een Belgische topclub. Net als Odjidja koppelt de draaischijf van Club Brugge zijn offensieve impulsen immers aan de nodige verdedigende arbeid, zij het met minder meer duelkracht maar meer loopvermogen dan de Gentse aanvoerder. Tegelijkertijd geldt ook hier dat Blauw-Zwart bij een eventuele afwezigheid van Vanaken geen rechtstreekse vervanger in de ploeg kan droppen. Siebe Schrijvers en Krépin Diatta, die bij Senegal in tegenstelling tot in Jan Breydel vanuit het centrum opereert, zijn namelijk toch weer compleet andere types. Opnieuw lijkt de nood aan een echte spelmaker, en dan zeker eentje in de ouderwetse stijl die maar weinig werk opknapt, dus relatief beperkt.Veel vaker zien we clubs tegenwoordig dan ook bouwen op een sterke tandem in het middenveld, zoals Vanaken er zelf ook eentje vormt met assistkoning Ruud Vormer. Odjidja deelt zijn verantwoordelijkheden in Gent zo met Kums, bij Standard is Samuel Bastien de laatste tijd dan weer steeds vaker beslissend terwijl Genk het vorig jaar in de laatste rechte lijn richting titel al deed met Heynen en de intussen vertrokken Ruslan Malinovskyi. Toch besloot de landskampioen het dit weekend anders aan te pakken en twee meer behoudende types achter een offensief viertal te posteren, dezelfde tactiek die Antwerp hanteerde met De Sart en Faris Haroun. In Anderlecht was Vincent Kompany er ten slotte lang op gebrand om het niet met één, maar zelfs twee dirigenten te proberen, een plan dat nu alweer van tafel lijkt te zijn geveegd.

UITSTERVEND RAS

Intussen is Samir Nasri namelijk geblesseerd, viel Vlap door de mand en werd Yari Verschaeren door Vercauteren naar de flank verbannen. Zoals we hierboven al schreven verkoos de nieuwe hoofdcoach bij afwezigheid van Chadli zelfs in Eupen een verstevigd middenveld boven avontuurlijkere alternatieven als Vlap of wingers Francis Amuzu en Luka Adzic, waardoor ook Alexis Saelemaekers weggerukt werd uit het centrum. Gelukkig zijn er nog jongens als Onur Kaya bij KV Mechelen, Ryota Morioka in Charleroi en Aleix Garcia in Moeskroen, want anders zouden we de traditionele spelverdeler in de Jupiler Pro League écht op sterven na dood verklaren. Nu is het ras alleen nog maar met uitsterven bedreigd. Aan Vlap, Hagi, Carcela, Refaelov en Bezus om hun plaats aan de regietafel terug te winnen.

POLL: Welke spelmaker zou volgens u zeker moeten spelen bij zijn club?

Stopzetting JPL: een logische doch overhaaste beslissing

Anderlecht weldra aan tafel met Mino Raiola

KRC Genk houdt Zulte Waregem en AA Gent voorlopig af voor flankspeler

Vandaag 02 April 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Stopzetting JPL: een logische doch overhaaste beslissing

De kogel is – zo goed als – door de kerk. Hoewel de UEFA nog alle ruimte overliet om de Jupiler ...

90
{insert image alt}

Credits voor Coucke: hoe RSCA-voorzitter nu al zijn gram haalt

Ook in volle coronacrisis blijft de chaos in het Lotto Park de koppen domineren. Van diverse ...

2600
{insert image alt}

Wat als … de play-offs nooit hadden bestaan?

Het gekibbel over het al dan niet definitief stopzetten van de Jupiler Pro League wakkert een aloude ...

1601
{insert image alt}

'Italiaanse club wil Malinovskyi aantrekken'

Sofyan Amrabat werd in januari voor 3,5 miljoen euro door Hellas Verona weggehaald bij Club Brugge ...

3
{insert image alt}

Club kampioen: Anderlecht evenaart pijnlijke statistiek uit 1998

Club Brugge zal wellicht volgende week officieel tot kampioen van het seizoen 2019-2020 worden ...

70
{insert image alt}

De Bruyne duidelijk over 'paniek' rondom Kompany, Vermaelen en Vertonghen

België baalt. Spelers als Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois, Vincent Kompany, Thibaut Courtois, ...

34
{insert image alt}

Anderlecht weldra aan tafel met Mino Raiola

RSC Anderlecht huurt sinds afgelopen zomer Derrick Luckassen van PSV en de Nederlander deed het ...

136
{insert image alt}

Ajax dreigt uit de competitie te stappen: 'Ze sluiten het niet uit'

Ajax wil zó graag dat de Eredivisie wordt stopgezet, dat de Amsterdammers zelfs overwegen uit de ...

66
{insert image alt}

"Coucke komt niet geloofwaardig over"

Marc Coucke zijn passage als voorzitter bij RSC Anderlecht is tot dusver een grote flop. Sportief ...

138
{insert image alt}

KRC Genk en Anderlecht grote verliezers bij stopzetting competitie

De kans is bijzonder groot dat de Jupiler Pro League volgende week officieel wordt stopgezet. Dat is ...

340
{insert image alt}

KRC Genk houdt Zulte Waregem en AA Gent voorlopig af voor flankspeler

KRC Genk heeft volgend seizoen een tekort aan Belgen en daarom krijgen spelers als Dante Vanzeir en ...

192
{insert image alt}

'Bale zorgt voor verrassende plottwist bij Real Madrid'

Het verhaal van Gareth Bale en Real Madrid startte heel veelbelovend. Maar tijdens de laatste ...

110
{insert image alt}

Genk rekent zich rijk met onverhoopte 'transfer'

Tijdens de wintermercato anno 2019 verhuurde KRC Genk Edon Zhegrova voor anderhalf seizoen aan FC ...

244
{insert image alt}

'UEFA geeft Club Brugge extra financiële ademruimte'

Tijdens de voorbije zomermercato tastte Club Brugge diep in de geldbuidel om David Okereke binnen te ...

579
{insert image alt}

OHL reageert op beslissing JPL: "Geen duidelijkheid over promotie"

De Raad van Bestuur van de Pro League besliste donderdagnamiddag om de huidige jaargang van de ...

184
{insert image alt}

De Sutter kondigt afscheid aan als voetballer

Het seizoen lijkt er in België op te zitten en één van de gevolgen daarvan is dat een aantal ...

179
{insert image alt}

Clement schaart zich bij Brugse titel in uniek rijtje

De champagne ontkurken doen ze in Brugge beter nog niet helemaal, maar het lijkt nu voor 99 procent ...

318
{insert image alt}

"Alleen Coucke wou uiteindelijk nog na 30 juni voetballen"

Na veel vijven en zessen de voorbije weken hebben ze donderdag bij de Pro League eindelijk een ...

374

Gisteren 01 April 2020

{insert image alt}

Westerlo slaat belangrijke transferslag voor volgend seizoen

KVC Westerlo werd voor het seizoen getipt als een soort van grijze muis in 1B, maar de Kemphanen ...

219
{insert image alt}

Giroud slaat terug naar kritische Benzema

Olivier Giroud heeft met een kwinkslag gereageerd op de denigrerende commentaren van Karim Benzema ...

273
{insert image alt}

'Barcelona lonkt naar Jupiler Pro League voor knaltransfer'

Door het coronavirus dreigen clubs uit de Jupiler Pro League tijdens de komende mercato heel wat ...

1268
{insert image alt}

Juve breekt contract Anderlecht-huurling Pjaca open

RSC Anderlecht moest zich afgelopen winter versterken, maar was beperkt in zijn financiële middelen ...

466
{insert image alt}

Coronacrisis: 'Genk denkt aan opvallend trainingsplan'

Donderdag houdt de Pro League opnieuw een videoconferentie waarin het verdere verloop óf de ...

260
{insert image alt}

Beboete Boateng zorgt voor rel bij Bayern: "Ging naar mijn ziek zoontje"

Het coronavirus dwingt een groot gedeelte van Europa vooral thuis te blijven, maar dat is niet ...

148
{insert image alt}

Macht Kompany neemt toe: "Hij is misschien al mede-eigenaar"

Om de financiële verliezen die gepaard gaan met de coronacrisis te counteren, leek RSC Anderlecht ...

846
{insert image alt}

'Club Brugge volgt peperdure middenvelder nog steeds'

Club Brugge maakt van de coronabreak gebruik om de komende mercato tot in de puntjes voor te ...

668
{insert image alt}

Beerschot mag juichen na licentie-update, ook goed nieuws OHL

Door de coronacrisis wordt er momenteel niet gespeeld in ons land, maar achter de schermen ligt de ...

474
{insert image alt}

'Barça bereidt zich voor op waanzinnige ruildeal'

FC Barcelona wil volgende mercato een nieuwe topaanvaller aantrekken. Daarvoor overwegen de ...

344
{insert image alt}

Acht profclubs niet zeker van licentie voor volgend seizoen

Wat er met het huidige seizoen zal gebeuren, blijft een groot mysterie. Na de beslissing van de UEFA ...

799
{insert image alt}

Diagne, Nasri & co rouwen na corona-overlijden: "Een grote meneer"

Het coronavirus blijft dagelijks duizenden slachtoffers maken. Ook de voetbalwereld ontsnapt er niet ...

0
{insert image alt}

De Vlieger lacht met ontslag Wagner: "Gekke Kris, saluukes"

De KBVB heeft vandaag beslist dat het de samenwerking met bondsprocureur Kris Wagner met ...

495
{insert image alt}

"Standpunt over voortzetting JPL zal moeten veranderen"

Er is dan toch nieuwe hoop dat we dit seizoen effectief nog voetbal zullen krijgen. Ook in de ...

809
{insert image alt}

Vandenbempt fileert Wagner: "Daar is het allemaal uit voortgevloeid"

De KBVB kondigde woensdag aan dat het afscheid neemt van bondsprocureur Kris Wagner. De flamboyante ...

294