Liverpool doorgelicht: Gunstige voortekens voor Genkse stunt van formaat

Liverpool doorgelicht: Gunstige voortekens voor Genkse stunt van formaat

Geen stunt voor Club Brugge, integendeel. Blauw-Zwart kreeg in eigen huis een 0-5 pandoering van PSG om de oren en staat na het gelijkspel in Madrid drie weken geleden dus weer met beide voeten op de grond. KRC Genk hoopt vanavond een herhaling van dat scenario te vermijden en zelf wél een vervolg te breien aan de knappe draw tegen Napoli. De landskampioen zal daarvoor tegen Liverpool dan wel flink uit haar pijp mogen komen, of Mohamed Salah nu aan de aftrap verschijnt of niet.


Als ze in de Luminus Arena één les mogen trekken uit de Brugse nederlaag van gisteren is het namelijk wel dat dit soort van vermaarde tegenstander niet staat of valt bij de afwezigheid van één sleutelspeler. Salah is dan misschien wel dé grote ster bij de regerende Champions League-winnaar, Neymar en Kylian Mbappé zijn dat ook bij PSG. Toch hadden de Parijzenaars die eerste niet nodig om simpel komaf te maken met Club Brugge, voor Mbappé volstonden 40 minuten dan weer om met een hattrick zijn stempel te drukken. Zelfs als Salah straks plaatsneemt op de bank hoeft Genk daarom dus nog niet meteen victorie te kraaien.

GUNSTIGE STERREN
Indien PSG een topteam is dat het best ook zonder haar speerpunten kan rooien, dan is Liverpool dat zeker. Alhoewel. In de eerste wedstrijd zonder de Egyptenaar leden de troepen van Jürgen Klopp met een 1-1 gelijkspel op Manchester United, momenteel toch niet meer dan een modale middenmoter in de Premier League, prompt voor het eerst dit seizoen puntenverlies. In eigen land tenminste, want op de openingsspeeldag van het kampioenenbal ging de titelhouder ook al met 2-0 ten onder in Napels. Als Genk erin slaagt om Dries Mertens en zijn maats in bedwang te houden, maakt het in eigen huis dus ook een kans tegen Liverpool.



Hoewel de Engelsen van nog een heel andere orde zijn dan Napoli lijken de sterren bovendien gunstig te staan voor een Limburgse stunt van formaat. The Reds zullen het achterin namelijk al zeker zonder Trent Alexander-Arnold en Joël Matip moeten stellen, waarbij vooral het gemis van die eerste zich danig zal laten voelen. Jere Uronen mag dus alvast opgelucht adem halen, want om de opkomende rechtsback en zijn uitstekende crosses hoeft de Fin zich geen zorgen meer te maken. Matip staat dan weer minder in de schijnwerpers dan zijn defensiepartner Virgil van Dijk, maar ook de Kameroener is een vaste waarde op Anfield.

KONIJN VAN KLOPP
Naast de mogelijke afwezigheid van Salah moet Klopp zo dus ook de helft van zijn verdediging missen. Die had het in de Champions League sowieso al niet echt onder de markt, want tegen Napoli en Salzburg slikte Liverpool opgeteld maar liefst vijf tegentreffers. Wie weet liggen er dus toch wel kansen voor Ally Samatta en de spelers die in het plan van Felice Mazzu, zoals de Tanzaniaanse topschutter zelf aangaf, naast hem voorin de dienst zullen uitmaken. Théo Bongonda, Junya Ito, Ianis Hagi of geen van allen: afwachten welke strijdstrategie de Italo-Belg, toch nog altijd op zijn best in de rol van underdog, uit zijn hoge hoed tovert.



Ook Klopp zou best wel eens met een wit konijn kunnen uitpakken, want waar de meeste media tippen op Dejan Lovren en Joe Gomez om in de ploeg te komen kan de Duitse manager er tevens voor opteren om middenvelders als Fabinho en/of James Milner een rijtje achteruit te trekken. In de as van het terrein heeft Liverpool met verder nog Georginio Wijnaldum, Jordan Henderson, Naby Keïta en Adam Lallana immers kwaliteit te overschot. Stuk voor stuk complete spelers die loopvermogen en duelkracht koppelen aan prima voetjes, Sander Berge en Bryan Heynen kunnen dus maar best over hun beste benen beschikken.

SOLLICITATIE VAN ORIGI
Met een tegenstander die gemiddeld bijna 60 procent balbezit heeft zal Genk dan ook vooral achter het leer mogen aanhollen, op de zeldzame momenten dat het Engelse blok wat lager terugzakt is het dan weer opletten geblazen voor de pijlsnelle tegenaanval. Wanneer we zeggen dat de Limburgers misschien eens een gaatje zouden kunnen vinden tegen de autoritaire competitieleider in de Premier League zetten we trouwens wel onze meest optimistische bril op, zeker met doelman Alisson Becker terug onder de lat. De Braziliaan was er tegen Napoli en Salzburg niet bij en is moeilijker te passeren dan zijn doublure Adrian.



Dan rest ons uiteraard alleen nog die formidabele voorlinie van Liverpool, met of zonder Salah. Diens maatjes Sadio Mané en Roberto Firmino zijn namelijk wel gewoon van de partij en zullen ook onder hun tweetjes meer dan een handvol vormen voor Jhon Lucumi en co. Uit chauvinistische overwegingen hopen we dat zij net als afgelopen weekend Divock Origi naast zich krijgen, als die in Old Trafford zijn kans tenminste niet verkeken heeft. Onze landgenoot liet er zich vooral opmerken door na een vermeende overtreding voorafgaand aan de tegentreffer naar het verkeerde been te grijpen, niet meteen de beste sollicitatie.

MOONS, SONCK & VERGOOSSEN
Als Erling Haaland en de Aziaten van Salzburg de landskampioen van België zes goals aan kunnen smeren, houden we ons hart al vast voor welke schade dit offensieve trio kan verrichten. Hetzelfde dachten we echter voorafgaand aan het bezoek van Napoli aan de Luminus Arena, maar toen rechtte Genk wel de rug en kon het plots weer rekenen op een stevige organisatie. Vanavond zal dat opnieuw nodig zijn wil het de rangen gesloten houden tegen het wervelende aanvalsspel van Liverpool, dat waarschijnlijk hoe dan ook vaker dan de Italianen voor het doel van Gaëtan Coucke zal opduiken. Ligt er voor hem een heldenrol in het verschiet?



Indien het jonge sluitstuk daarvoor op de valreep nog een aantal extra tips nodig heeft kan hij misschien snel nog even een telefoontje plegen naar Jan Moons. De ex-doelman was er 17 jaar geleden bij toen Genk in het toenmalige Fenixstadion met Real Madrid ook al de regerende Champions League-winnaar mocht ontvangen en zowaar een 1-1 gelijkspel uit de brand sleepte. Nog meer gunstige voortekens dus, al trad De Koninklijke in tegenstelling tot Liverpool vandaag toen wel aan met een veredeld B-elftal. De doelpuntenmaker van toen heette trouwens Wesley Sonck, de trainer Sef Vergoossen. Ook Samatta en Mazzu weten dus wie ze moeten bellen.

POLL: Zal Genk tegen Liverpool net als tegen Napoli de nul kunnen houden?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

97
97
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

122
122
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

137
137
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

47
47
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

165
165
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

177
177
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

192
192
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

711
711
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

662
662
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

70
70
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

201
201
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

115
115
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

450
450
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

56
56
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

714
714