PSG doorgelicht: Ook zonder Neymar moeilijker dan Madrid

PSG doorgelicht: Ook zonder Neymar moeilijker dan Madrid

Niks moet, alles mag. Waar Club Brugge drie weken geleden nog vol branie naar Bernabéu trok, en daar met een gelijkspel tegen Real Madrid ook voor beloond werd, gaan er voor de thuismatch tegen PSG heel wat voorzichtigere geluiden op. De Parijzenaars rekenden vorige maand dan ook zelf nog met duidelijke 3-0 cijfers af met De Koninklijke. Toch mag Blauw-Zwart misschien wel hopen op een nieuwe stunt, al staan de sterren boven Jan Breydel niet al te gunstig gezind.


"Een puntje zou een stunt zijn, een zege zelfs een mirakel. PSG is nog een stapje hoger dan Real Madrid", liet Philippe Clement maandag in zijn persbabbel weten. Toch blijft het strijdplan min of meer hetzelfde, want Club is niet van plan om kamp op te slaan in de eigen zestien. Hoge pressing en snelle tegenstoten, het succesrecept in Madrid, lijkt opnieuw het credo te worden. "Als je hen voor je zestien gaat opwachten, voetballen ze daar los door. Dat doen ze elk weekend in Frankrijk", aldus Clement nog. Klopt, al beschikt Thomas Tuchel bij PSG wel over een wapen waar Zinédine Zidane alleen maar van kan dromen.

AFWEZIGE STERREN (?)
Of Kylian Mbappé al dan niet aan de aftrap verschijnt is vooralsnog een mysterie, maar zijn opwachting zal de razendsnelle spits indien nodig sowieso maken. Het Brugse lef kan zo wel eens in een oogwenk met één welgemikte uitbraak afgestraft worden, want wanneer de Fransman zijn turbo in gang steekt is er geen houden meer aan. In tegenstelling tot Eden Hazard, die op zijn linkerflank aan banden werd gelegd door de beresterke Clinton Mata, vertrekt Mbappé bovendien liever iets meer vanaf de rechterkant. Met ook nog Thomas Meunier die daar naar hartenlust oprukt maakt Eduard Sobol zijn borst dus best al maar nat.



Indien Tuchel toch liever Mbappé als joker achter de hand houdt krijgen we op rechts waarschijnlijk Pablo Sarabia te zien. Een laatbloeier, want de man met de fijnbesnaarde linker is al 27, maar sinds zijn recente transfer naar Parijs wel Spaans international. Die andere gevaarlijke linkspoot, Angel Di Maria, vult aan de overzijde dan weer met verve het gat van de geblesseerde Neymar op. Tot slot staat ook achter de laatste pion van PSG haar dodelijke drietand voorlopig nog een vraagteken, want Edinson Cavani is eveneens pas hersteld van een blessure. Met goalgetter Mauro Icardi mag zijn vervanger er opnieuw echter best wezen.

FORMULE VAN MADRID
Club Brugge hoeft dus niet al teveel hoop te putten uit de afwezigheid van minstens een en misschien wel meerdere sterren voorin, want Neymar, Cavani en Mbappé waren in de ruime zege tegen Real Madrid evenmin van de partij. Ook de verplaatsing naar Istanboel, waar de Parijzenaars met 0-1 gingen winnen tegen Galatasaray, liet het drietal aan zich voorbijgaan. Dat PSG louter afhankelijk is van haar potente aanvalstrio is in tegenstelling tot de vorige seizoenen dus verre van waar, integendeel: Tuchel werkte sinds de match tegen Madrid een succesformule uit waar zijn team ook zonder haar speerpunten op terug kan vallen.



Waar voordien in de driehoek op het middenveld vaak een spelmaker als Julian Draxler terug te vinden was, posteerde de Duitse coach in belangrijke duels vanaf dan immers centrale verdediger Marquinhos iets hoger op het veld. De Braziliaan wordt daar dan doorgaans gekoppeld aan Marco Verratti en Idrissa Gueye, een fysiek uiterst sterke combinatie waarvan die laatste schakel vanavond echter tevens ontbreekt. In een iets offensievere variant kregen ook Verratti en Marquinhos dit weekend rust, Ander Herrera en Leandro Paredes mochten zo onderling uitmaken wie straks in zijn plaats naast hen aan de aftrap komt.

MAN TEGEN MAN
Dat PSG in Brugge met dezelfde, meer aanvallende formatie als in Nice voor de dag komt lijkt ondanks de overtuigende 1-4 overwinning namelijk vrij onwaarschijnlijk. Tenzij Tuchel er bewust voor kiest om Di Maria uit de tang van Mata te houden zal hij normaal gezien immers meer zekerheid inbouwen door te kiezen voor zijn gekende CL-recept, zij het met Herrera of Paredes als vervanger van Gueye in een steviger gestoffeerd middenveld. Zoals aangekondigd is er zeker na de Brugse stunt in Madrid dan ook geen sprake meer van onderschatting langs Parijse zijde. Club wordt minstens net zo serieus genomen als Galatasaray.



In Istanboel ging PSG wel hoog drukken en liet het zo Thiago Silva en Presnel Kimpembe achterin vaak man tegen man staan, iets wat Real tegen de aalvlugge Emmanuel Dennis en Percy Tau cash betaalde. Niet alleen zal Tuchel evenwel zijn nota's hebben genomen en zijn verdediging minder naïef opstellen, die defensie is bovendien heel wat stabieler dan de Madrileense. In haar laatste tien duels hield PSG acht keer de nul, mede ook dankzij vaste backs Juan Bernat en Thomas Meunier. De Spaanse linksachter en onze landgenoot aan de overkant leveren zowel in balbezit –als verlies een grotere meerwaarde dan Nacho of Dani Carvajal.

REKENEN OP DDT
Dat PSG ook zonder Neymar over een compleet elftal beschikt dat kracht, snelheid en agressiviteit koppelt aan diepgang, technisch vermogen en efficiëntie voor doel mag dus duidelijk zijn. De Parijzenaars hebben de Braziliaanse superster, die met zijn marktwaarde van 200 miljoen op zijn eentje één vijfde van het totale kernkapitaal voorstelt, zelfs niet nodig om een selectie die een zevenvoud van die van Club Brugge waard is te huisvesten. Met Di Maria en mogelijk dus ook Mbappé tussen de lijnen is er ook aan individuele flitsen nog steeds geen gebrek en komt de voerhoede flink wat dynamischer voor de dag dan het enigszins statige Madrid.



De Fransen beloven zo een nóg lastigere klant te worden voor Simon Deli en co dan de tegenstand die ze in Bernabéu voor de kiezen geworpen kregen. De Ivoriaanse steunpilaar achterin is dus best van start tot eind bij de pinken, ook Simon Mignolet zal zijn waarde nog eens mogen bewijzen. De afwezigheid van de geschorste Ruud Vormer maakt de zaken er evenmin gemakkelijker op, hopelijk geraakt Éder Balanta tijdig klaargestoomd om hem te vervangen. Hoe dan ook wacht Club Brugge een uiterst lastige opdracht en wordt het vooral weer rekenen op Krépin Diatta, Dennis en Tau om in de rug van de defensie te duiken.

GEEN VOGEL VOOR DE KAT
De ruimtes zullen kleiner zijn dan in Bernabéu, de kansen schaarser dan tegen Galatasaray. Opletten wordt het ook opnieuw voor stilstaande fases, de dooddoener in Madrid, want PSG beschikt al over een even indrukwekkende luchtmacht als Real. Toch weigeren we de troepen van Clement, dit seizoen al 17 matchen op rij ongeslagen, op voorhand als een vogel voor de kat te bestempelen. Wil Club Brugge een vervolg breien aan die knappe reeks en in een klap ook de zes wedstrijden zonder nederlaag op het kampioenenbal verderzetten, zal het echter misschien toch aangewezen zijn op een overlevingsslag rond de eigen zestien. Of de Brugse coach dat zelf nu graag wil of niet.

POLL: Wie wordt vanavond de belangrijkste speler voor Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

60
60
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

96
96
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

124
124
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

45
45
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

158
158
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

169
169
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

187
187
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

665
665
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

633
633
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

68
68
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

192
192
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

111
111
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

439
439
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

703
703