Vercauteren en de jeugd: van Courtois en Mbokani tot Kompany

Vercauteren en de jeugd: van Courtois en Mbokani tot Kompany

Na negen speeldagen greep RSC Anderlecht dan toch in. De magere resultaten stonden in schril contrast met de hoge verwachtingen tussen de uiteenlopende mix van goede prestaties, jeugddoorstroming én knap voetbal. Het Project-Kompany krijgt met de 62-jarige Vercauteren een serieuze impuls qua trainerservaring, en daarnaast kent de Prins van het Astridpark het Paars-Witte huis als geen ander.

Maar al gauw werden in de media en bij de Paars-Witte achterban de nodige vraagtekens geplaatst bij de benoeming van Vercauteren. Als trainer haalde hij dikwijls indrukwekkende resultaten, maar die waren zelden gestut met knap offensief, zoals dat nu wel wordt verwacht in het Lotto Park. Ook qua jeugddoorstroming zou Vercauteren geen primus zijn.

Als ervaren trainer opteerde hij in het verleden vaak voor de zekerheid van geroutineerde spelers. Op die manier kon hij telkens op korte termijn mooie resultaten boeken. Maar men vergeet blijkbaar al snel dat Vercauteren in zijn trainerscarrière ook genoeg jonge talenten lanceerde, waarvan veel konden doorstoten naar de internationale top.

THIBAUT COURTOIS

Ere wie ere toekomt. Trainer ad-interim Pierre Denier liet Thibaut Courtois zijn profdebuut vieren bij KRC Genk in 2009. Zijn eerste speelkans in de Jupiler Pro League was er een tegen KAA Gent, maar die opportuniteit kwam er vooral dankzij de vele blessures bij de doelmannen hoger in de hiërarchie dan Courtois - die het seizoen overigens startte als zesde (!) doelman. Meer noodgedwongen dan afgedwongen dus, maar twee seizoenen later werd Courtois wel de nummer één in Limburg.



En ook hier moeide Dame Fortuna zich. Oorspronkelijk werd de Hongaar Laszlo Köteles gehaald om de titularis te worden in het doel, maar die kampte met administratieve problemen waardoor Courtois alweer moest depanneren, maar dit keer om niet meer uit het doel te verdwijnen. Sterker nog, Courtois zou de onbetwiste nummer één worden tijdens het Genkse kampioenenjaar 2010/2011 onder leiding van Franky Vercauteren. Tijdens dat boerenjaar ontbolsterden toen ook ene Kevin De Bruyne (19 jaar), en scoorde een onbekende 21-jarige Jelle Vossen het ene doelpunt na het ander.

ANTHONY LIMBOMBE

Toen ook te vinden in de A-kern van KRC Genk, maar nog met een geringe impact: de pas 15-jarige Anthony Limbombe. Vercauteren liet de winger op 16 jaar en slechts twee maanden debuteren in de Jupiler Pro League. Een onbetwiste titularis werd Limbombe toen niet- op zo'n jonge leeftijd was dat niet meer dan logisch - maar het was wél Vercauteren die Limbombe op zo'n prille leeftijd liet proeven van het grote werk. Op talent staat geen leeftijd, het toont aan dat Vercauteren allerminst schuw was om jonge spelers een kans te geven.



Onder de volgende Genktrainer Mario Been kreeg Limbombe wel meer speelkansen. Toch kon hij - via tussenstappen bij SK Lierse en NEC Nijmegen - pas acht jaar later zijn stempel drukken op het Belgische voetbal. Limbombe schitterde bij Club Brugge en werd toen zelfs opgeroepen voor de Rode Duivels. Nu hoopt Limbombe zijn carrière te herlanceren bij Standard, na een teleurstellend seizoen bij FC Nantes.

KOMPANY, VANDEN BORRE & VADIS

Ja, maar. Het was toch Franky Vercauteren die bij Anderlecht toptalenten zoals Cheick Tioté en Vadis Odjidja-Ofoe doorstuurde? Ja en neen. Op achttienjarige leeftijd was Odjdja de schim van de voetballer die hij nu is. De middenvelder was te ongeduldig en wilde meteen zijn kans krijgen in het eerste elftal van Anderlecht. Te vroeg was het oordeel van Vercauteren, waardoor Odjidja zijn zinnen zette op een doorbraak bij Hamburger SV en de veeleisende Bundesliga. Dat lukte hem niet, waardoor Vercauteren daarmee in het gelijk werd gesteld. Vercauteren zou Odjidja bij Anderlecht heus wel gebracht hebben wanneer hij er klaar voor was. Als beloftencoach bij Paars-Wit deed hij dat trouwens ook met Anthony Vanden Borre en Vincent Kompany.



Toen Vercauteren verantwoordelijk was voor de Paars-Witte beloften, trainde Hugo Broos de fanion van Anderlecht. Het was Vercauteren die de toenmalige hoofdcoach tipte over Kompany en Vanden Borre. "Ik volgde de beloften toen wel, maar Franky had er een veel beter zicht op," verklaarde Broos aan Het Laatste Nieuws. "Op een dag zei hij: Hugo, wat als we Kompany en Vanden Borre eens laten meetrainen?" De rest is geschiedenis. Vanden Borre en Vercauteren waren niet de beste vrienden, maar dankzij Vercauteren zette VDB zijn carrière wel terug op de rails bij KRC Genk. Wie weet doet Vercauteren nu opnieuw hetzelfde?

DIEUMERCI MBOKANI

De beste spits in de Jupiler Pro League wordt hij ook weleens genoemd. Maar wat weinigen weten is dat Dieumerci Mbokani zijn eerste volwaardige kans kreeg in het profvoetbal dankzij Franky Vercauteren. De Congolese aanvaller was in 2006 nog maar een onbekende belofte die pas overkwam van TP Mazembe. Maar Vercauteren zag wel iets in die mystieke Dieu. Mbokani lukte in zijn eerste tien wedstrijden al vijf doelpunten, en dat tijdens zijn eerste wedstrijden op het Europese continent én op profniveau.

Toch geloofde Anderlecht niet helemaal in de kwaliteiten van Mbokani en liet men hem vertrekken naar Standard. De Rouches moesten slechts 1,2 miljoen euro neertellen voor de aanvaller. Een miscasting van jewelste door Anderlecht, want dertien jaar later - Mbokani is er ondertussen al 33 - zou hij vandaag nog steeds de beste aanvaller van het Park zijn. De voorbije zomer achtte het bestuur van Sporting hem nog te oud om een rol van betekenis te spelen. Erg pijnlijk.



Vercauteren liet bij Anderlecht nog een handvol andere jongeren debuteren, waarbij de ene een mooiere carrière zou maken dan de ander. De debuten van Roland Lamah (18 jaar), Cheick Tioté (19 jaar), Sami Allagui (19 jaar), Sébastien Siani (19 jaar), Lamisha Musonda (21 jaar) mogen ook worden bijgeschreven op het conto van Vercauteren.

ANDERE DEBUTEN

Ook voor het grote publiek minder bekende namen mogen Vercauteren dankbaar zijn voor de relance van hun carrière. Bij Genk vergaarden onder andere Leroy Labylle (19 jaar), Maurizio Aquino (19 jaar) en Timothy Durwael (19 jaar) hun eerste professionele minuten. Daarnaast gaf hij ook de Franse Congolees Chris Mavinga voluit zijn kans. Ook die was slechts 19 jaar, maar hij was wel een basisspeler in de kampioenenploeg bij Genk.

Na zijn Belgische passages bij KRC Genk en RSC Anderlecht bracht Vercauteren ook jonge talenten bij zijn buitenlandse werkgevers. Bij Sporting CP liet hij de 19-jarigen Betinho en Ricardo Esgaeio debuteren, alsook de 18-jarige Eric Dier. Bij het Russische Samara liet hij Egor Golenkov (17 jaar) en Ilya Viznovich (18 jaar) hun neus aan het venster steken.

POLL: Past Vercauteren bij het Project-Kompany?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

39
39
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechele grepen ze alsnog naast de Champions’ Play-Offs. De club likte zijn wonden, maar ...

37
37
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

66
66
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

45
45
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte Jérémy Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

45
45
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

86
86
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

484
484
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"

Ronny Deila werd bedankt voor bewezen diensten na de nederlaag tegen STVV. De Noorse coach deed het ...

124
124
<strong>‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’</strong>
‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’

Alexander Blessin heeft bij Union SG indruk gemaakt door een superseizoen te draaien, waaronder een ...

707
707
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"

Fabio Cannavaro was een geweldige verdediger, maar zijn carri&egrave;re als coach was nog geen ...

25
25
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"

Burnley boekte een 4 op 6 en door de puntenaftrek van Nottingham Forest is er plots weer hoop op het ...

88
88
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"

Gert Veheyen keek uiteraard ook naar de matchen van de Rode Duivels tegen Ierland en Engeland. De ...

112
112
KRC Genk bekoort en is nummer 6 van de wereld
KRC Genk bekoort en is nummer 6 van de wereld

KRC Genk is een club die de afgelopen jaren heel wat beloftevolle spelers liet doorbreken en die ...

138
138
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep

De eerste interland-break van het kalenderjaar 2024 zit er alweer op. Een groot deel van de ...

144
144
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"

Tijdens het komende paasweekend gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. Dan ...

753
753