Vercauteren en de jeugd: van Courtois en Mbokani tot Kompany

Vercauteren en de jeugd: van Courtois en Mbokani tot Kompany

Na negen speeldagen greep RSC Anderlecht dan toch in. De magere resultaten stonden in schril contrast met de hoge verwachtingen tussen de uiteenlopende mix van goede prestaties, jeugddoorstroming én knap voetbal. Het Project-Kompany krijgt met de 62-jarige Vercauteren een serieuze impuls qua trainerservaring, en daarnaast kent de Prins van het Astridpark het Paars-Witte huis als geen ander.

Maar al gauw werden in de media en bij de Paars-Witte achterban de nodige vraagtekens geplaatst bij de benoeming van Vercauteren. Als trainer haalde hij dikwijls indrukwekkende resultaten, maar die waren zelden gestut met knap offensief, zoals dat nu wel wordt verwacht in het Lotto Park. Ook qua jeugddoorstroming zou Vercauteren geen primus zijn.

Als ervaren trainer opteerde hij in het verleden vaak voor de zekerheid van geroutineerde spelers. Op die manier kon hij telkens op korte termijn mooie resultaten boeken. Maar men vergeet blijkbaar al snel dat Vercauteren in zijn trainerscarrière ook genoeg jonge talenten lanceerde, waarvan veel konden doorstoten naar de internationale top.

THIBAUT COURTOIS

Ere wie ere toekomt. Trainer ad-interim Pierre Denier liet Thibaut Courtois zijn profdebuut vieren bij KRC Genk in 2009. Zijn eerste speelkans in de Jupiler Pro League was er een tegen KAA Gent, maar die opportuniteit kwam er vooral dankzij de vele blessures bij de doelmannen hoger in de hiërarchie dan Courtois - die het seizoen overigens startte als zesde (!) doelman. Meer noodgedwongen dan afgedwongen dus, maar twee seizoenen later werd Courtois wel de nummer één in Limburg.



En ook hier moeide Dame Fortuna zich. Oorspronkelijk werd de Hongaar Laszlo Köteles gehaald om de titularis te worden in het doel, maar die kampte met administratieve problemen waardoor Courtois alweer moest depanneren, maar dit keer om niet meer uit het doel te verdwijnen. Sterker nog, Courtois zou de onbetwiste nummer één worden tijdens het Genkse kampioenenjaar 2010/2011 onder leiding van Franky Vercauteren. Tijdens dat boerenjaar ontbolsterden toen ook ene Kevin De Bruyne (19 jaar), en scoorde een onbekende 21-jarige Jelle Vossen het ene doelpunt na het ander.

ANTHONY LIMBOMBE

Toen ook te vinden in de A-kern van KRC Genk, maar nog met een geringe impact: de pas 15-jarige Anthony Limbombe. Vercauteren liet de winger op 16 jaar en slechts twee maanden debuteren in de Jupiler Pro League. Een onbetwiste titularis werd Limbombe toen niet- op zo'n jonge leeftijd was dat niet meer dan logisch - maar het was wél Vercauteren die Limbombe op zo'n prille leeftijd liet proeven van het grote werk. Op talent staat geen leeftijd, het toont aan dat Vercauteren allerminst schuw was om jonge spelers een kans te geven.



Onder de volgende Genktrainer Mario Been kreeg Limbombe wel meer speelkansen. Toch kon hij - via tussenstappen bij SK Lierse en NEC Nijmegen - pas acht jaar later zijn stempel drukken op het Belgische voetbal. Limbombe schitterde bij Club Brugge en werd toen zelfs opgeroepen voor de Rode Duivels. Nu hoopt Limbombe zijn carrière te herlanceren bij Standard, na een teleurstellend seizoen bij FC Nantes.

KOMPANY, VANDEN BORRE & VADIS

Ja, maar. Het was toch Franky Vercauteren die bij Anderlecht toptalenten zoals Cheick Tioté en Vadis Odjidja-Ofoe doorstuurde? Ja en neen. Op achttienjarige leeftijd was Odjdja de schim van de voetballer die hij nu is. De middenvelder was te ongeduldig en wilde meteen zijn kans krijgen in het eerste elftal van Anderlecht. Te vroeg was het oordeel van Vercauteren, waardoor Odjidja zijn zinnen zette op een doorbraak bij Hamburger SV en de veeleisende Bundesliga. Dat lukte hem niet, waardoor Vercauteren daarmee in het gelijk werd gesteld. Vercauteren zou Odjidja bij Anderlecht heus wel gebracht hebben wanneer hij er klaar voor was. Als beloftencoach bij Paars-Wit deed hij dat trouwens ook met Anthony Vanden Borre en Vincent Kompany.



Toen Vercauteren verantwoordelijk was voor de Paars-Witte beloften, trainde Hugo Broos de fanion van Anderlecht. Het was Vercauteren die de toenmalige hoofdcoach tipte over Kompany en Vanden Borre. "Ik volgde de beloften toen wel, maar Franky had er een veel beter zicht op," verklaarde Broos aan Het Laatste Nieuws. "Op een dag zei hij: Hugo, wat als we Kompany en Vanden Borre eens laten meetrainen?" De rest is geschiedenis. Vanden Borre en Vercauteren waren niet de beste vrienden, maar dankzij Vercauteren zette VDB zijn carrière wel terug op de rails bij KRC Genk. Wie weet doet Vercauteren nu opnieuw hetzelfde?

DIEUMERCI MBOKANI

De beste spits in de Jupiler Pro League wordt hij ook weleens genoemd. Maar wat weinigen weten is dat Dieumerci Mbokani zijn eerste volwaardige kans kreeg in het profvoetbal dankzij Franky Vercauteren. De Congolese aanvaller was in 2006 nog maar een onbekende belofte die pas overkwam van TP Mazembe. Maar Vercauteren zag wel iets in die mystieke Dieu. Mbokani lukte in zijn eerste tien wedstrijden al vijf doelpunten, en dat tijdens zijn eerste wedstrijden op het Europese continent én op profniveau.

Toch geloofde Anderlecht niet helemaal in de kwaliteiten van Mbokani en liet men hem vertrekken naar Standard. De Rouches moesten slechts 1,2 miljoen euro neertellen voor de aanvaller. Een miscasting van jewelste door Anderlecht, want dertien jaar later - Mbokani is er ondertussen al 33 - zou hij vandaag nog steeds de beste aanvaller van het Park zijn. De voorbije zomer achtte het bestuur van Sporting hem nog te oud om een rol van betekenis te spelen. Erg pijnlijk.



Vercauteren liet bij Anderlecht nog een handvol andere jongeren debuteren, waarbij de ene een mooiere carrière zou maken dan de ander. De debuten van Roland Lamah (18 jaar), Cheick Tioté (19 jaar), Sami Allagui (19 jaar), Sébastien Siani (19 jaar), Lamisha Musonda (21 jaar) mogen ook worden bijgeschreven op het conto van Vercauteren.

ANDERE DEBUTEN

Ook voor het grote publiek minder bekende namen mogen Vercauteren dankbaar zijn voor de relance van hun carrière. Bij Genk vergaarden onder andere Leroy Labylle (19 jaar), Maurizio Aquino (19 jaar) en Timothy Durwael (19 jaar) hun eerste professionele minuten. Daarnaast gaf hij ook de Franse Congolees Chris Mavinga voluit zijn kans. Ook die was slechts 19 jaar, maar hij was wel een basisspeler in de kampioenenploeg bij Genk.

Na zijn Belgische passages bij KRC Genk en RSC Anderlecht bracht Vercauteren ook jonge talenten bij zijn buitenlandse werkgevers. Bij Sporting CP liet hij de 19-jarigen Betinho en Ricardo Esgaeio debuteren, alsook de 18-jarige Eric Dier. Bij het Russische Samara liet hij Egor Golenkov (17 jaar) en Ilya Viznovich (18 jaar) hun neus aan het venster steken.

POLL: Past Vercauteren bij het Project-Kompany?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

0
0
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

105
105
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

272
272
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

81
81
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

169
169
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

573
573
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

731
731
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

594
594
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

183
183
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1166
1166
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

266
266
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

270
270
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

878
878
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

301
301
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

129
129