VERSLAG: De stunt van Club Brugge tussen de fans van Real Madrid

Foto: VERSLAG: De stunt van Club Brugge tussen de fans van Real Madrid

Een stuntzege in Madrid? Neen, daarvoor duurde de partij voor Club Brugge net vijf minuten te lang. Eigenlijk 45 minuten zelfs, want aan de rust mocht er van Blauw-Zwart bij een 0-2 voorsprong gerust al definitief afgefloten worden. Fluiten deed toen echter vooral het thuispubliek, waarna Real zich alsnog naar een billijk gelijkspel knokte. Dat die draw in het Brugse vak evenwel toch gevierd werd als een overwinning mag duidelijk zijn. Maar wat vonden de Madridistas er zelf eigenlijk van?

VoetbalNieuws stuurde een reporter mee naar Madrid om de sfeer in en rond het Estadio Santiago Bernabéu op te snuiven. Niet vanuit het standpunt van de meegereisde supporters van Club Brugge, wel te midden van de thuisaanhang. Onze man nestelde zich dan ook al van voor de aftrap tussen de seizoenkaarthouders van De Koninklijke en beleefde ook de rest van de wedstrijd in Spaans gezelschap. Uiteraard kwamen in de verrassend gevulde tribunes van het imposante stadion zo niet enkel het spel van de bezoekers, maar vooral dat van de eigen troepen veelvuldig aan bod. Met helaas een bijzondere hoofdrol voor twee Rode Duivels.

RICHTING HET STADION

Wanneer we enkele uren voor de aftrap de Plaza Mayor afschuimen op zoek naar Madrileense fans stuiten we vooral op een horde aan enthousiaste Bruggelingen. De vele mensen die we tegenkomen met een maagdelijk wit shirt om de schouders vallen dan weer vaak in de categorie van toerist, maar af en toe hebben we toch prijs. Een groepje oudere abonnees van Los Blancos wil gerust zijn mening geven over de Belgische tegenstander, al blijft de kennis van de selectie wel beperkt tot doelman Simon Mignolet. Ook Federico Ricca doet als ex-speler van Malaga hier en daar nog een belletje rinkelen.Voor het overige noteren we vooral sporadische verwijzingen naar Victor Vazquez en Javier Portillo, Spaanse jeugdproducten van Barcelona en Real die ook nog voor Club Brugge uitkwamen. Op weg naar het stadion blijft die teneur dezelfde. Terwijl de metrostations worden overspoeld met luide Brugse gezangen – vooral Mignolet wordt bejubeld – kijken de inwoners van de Spaanse hoofdstad rustig toe. Zij zijn dit soort taferelen intussen wel gewend, want een verplaatsing naar Bernabéu is voor elke club een feest. De komst van een nobele onbekende uit België is dan ook geen reden voor commotie vooraf.

AANKOMST IN BERNABÉU

Dat zien we ook terug in de tribunes. Waar de supporters van Club Brugge al ruimschoots voor de aftrap aanwezig zijn wacht het thuispubliek schijnbaar zo lang mogelijk om een voor een binnen te druipen. Het indrukwekkende clublied – Hala Madrid Y Nada Mas – wordt dan ook al afgespeeld voor een dan nog half leeg stadion, waarmee de matige opkomst die vooraf voorspeld werd ook bewaarheid lijkt te zullen worden. Nog een voorspelling die uitkomt: het vele Blauw-Zwart dat komt piepen tussen de witte kleur van Real. De Club-fans hebben zich duidelijk niet beperkt tot de 3.600 voorziene kaartjes.Eens we zelf onze plaats gevonden hebben zijn we gretig om opnieuw een gesprek aan te knopen met de locals, maar dat verloopt omwille van de bovenstaande redenen iets moeizamer dan verwacht. West-Vlaams lijkt haast de voertaal in de Spaanse hoofdstad, tot de lege plekken in de tribunes tijdens de opkomst van de spelers pas steeds meer gevuld geraken en de 81.000 zitjes zo alsnog bijna allemaal een Madrileense kont vinden. Op het exemplaar naast ons neemt Julián (43) plaats. De ondernemer is al meer dan 25 jaar Madridista en bereid om als onze voornaamste gesprekspartner te dienen.

VOOR DE AFTRAP

Ook Julián beschikt over bijzonder weinig kennis over de ploeg die hij zo dadelijk aan het werk zal zien ("Mignolet? Aha, is dat die vroegere reservedoelman van Liverpool?"), en dus polsen we dadelijk naar de Rode Duivels die bij zijn eigen team werkzaam zijn. Veel goeds krijgen we helaas niet te horen. De trouwe fan duikt meteen in zijn telefoon en haalt een foto van Eden Hazard tijdens de voorbereiding boven. "Te dik", luidt het harde verdict. "Zeker om onze nieuwe Galactico te zijn". Ook voor Thibaut Courtois heeft Julián weinig lovende woorden over. "Bij Atlético vond ik hem destijds nochtans érg sterk."Enkele supporters achter ons volgen de discussie en knikken instemmend mee. De heren zijn blijkbaar ook van Zinédine Zidane geen voorstander, want wanneer de Franse coach wordt aangekondigd laten ze – niet als enigen in onze directe omgeving overigens – luid hun onvrede merken en schreeuwen ze zelfs om José Mourinho. Hoe het tij kan keren, want de Portugees werd een aantal jaar geleden zelf nog hardhandig de deur uitgejaagd. Julián ziet echter een andere reden waarom Real de laatste tijd wat van haar pluimen verloor. "De ploeg is te oud, zeker op het middenveld. Tijd voor vernieuwing."

EERSTE HELFT

De wedstrijd is nog geen tien minuten ver wanneer Emmanuel Dennis het thuispubliek voor het eerst met verstomming slaagt. Van paniek is evenwel nog geen sprake, want hun jongens zullen de scheve situatie snel wel eventjes rechtzetten. Niet dus. De Madrilenen dringen aan en creëren voorzichtig kansen, maar de Brugse snelheidsduivels voorin – met behalve Dennis ook Percy Tau als uitblinker – duiken steeds weer op in de rug van de kwetsbare Real-defensie. Wanneer Luka Modric dom balverlies lijdt en Dennis Club met zijn tweede van de avond op een verrassende 0-2 zet loopt de irritatie op.Onder andere Nacho en vooral Lucas Vazquez, die beiden inderdaad geen al te beste beurt maken, worden vervolgens hevig geviseerd, maar vreemd genoeg heeft ook Courtois weer de bonen gevreten. Het sluitstuk wordt vanaf het tweede tegendoelpunt, nochtans toch vooral een blunder van Modric, op de korrel genomen en zelfs uitgefloten bij elk balcontact. Ook de rest van de spelers duikt onder een striemend fluitconcert de kleedkamer in, al wordt meteen duidelijk dat Courtois het kind van de rekening zal worden. Doublure Alphonse Aréola begint namelijk vol enthousiasme aan zijn opwarming.

TWEEDE HELFT

Ondanks het gejoel voor de pauze wordt de doelmanwissel – van Courtois zijn 'ziekte' is dan nog geen sprake – minder warm onthaald dan de inbreng van Marcelo voor Nacho. Niet iedereen vindt immers dat onze landgenoot met alle zonden overladen moet worden, onder wie ook Julián en de heren achter ons. Zij zagen veel liever Vazquez plaats ruimen voor Vinicius Junior en Zidane nog een extra offensieve optie achter de hand houden. Opnieuw geen goede punten voor de oefenmeester, dus. Wanneer hij Vinicius na twintig minuten alsnog laat invallen stijgt dan ook voor de tweede maal luid applaus op.Tien minuten eerder had Sergio Ramos het Bernabéu al een eerste keer laten juichen, want na lang aarzelen van de VAR wordt zijn aansluitingstreffer dan toch goedgekeurd. Achter ons kunnen we meekijken op de schermen van de loges, waar de beelden geen uitsluitsel brengen en het merendeel van de supporters er dus niet van overtuigd is dat hun aanvoerder wel degelijk geen buitenspel stond. Terecht of niet, het doelpunt zorgt er wel voor dat de aanhang terug als één man achter hun ploeg gaat staan. De rode kaart voor Ruud Vormer werkt daarbij als een lap op een stier, wanneer Casemiro luttele seconden later gelijkstelt gaat het dak eraf.

NA DE MATCH

Verder dan een gelijkspel komt Real niet meer, waardoor de Madridistas met gemengde gevoelens huiswaarts keren. Teleurgesteld om de eerste helft en het eindresultaat, maar wel tevreden met de manier waarop hun troepen zichzelf terug in de wedstrijd knokten. De gebeten honden bij uitstek zijn Nacho en Vazquez, al veroverden ook onze landgenoten opnieuw maar weinig harten. In tegenstelling tot Courtois slaagde Aréola er aan het begin van de tweede helft namelijk wél in de meubelen te redden oog in oog met Dennis, veel fans bevestigen na afloop dan ook dat ze dit weekend tegen Granada liever de Fransman onder de lat zien staan.Hazard krijgt voorlopig nog iets meer krediet, al begint ook het geduld met de topaankoop stilaan op te geraken. "We hadden beter Raheem Sterling gehaald", krijgen we links en rechts te horen. Snel over naar de prestatie van Club Brugge dan maar. Wat hadden ze daar eigenlijk van onthouden in Bernabéu? "Die snelle spits", geven de Spanjaarden eensgezind aan onder de indruk te zijn van Dennis, hoewel het merendeel – net zoals Julián tijdens de match – op dat moment nog steeds zijn naam niet kent en zijn acties op één hoopje lijkt te gooien met die van Tau. Na het lezen van de kranten en herbekijken van de beelden zullen ze in Madrid echter wél voor eens en voor altijd weten wie Emmanuel Bonaventure Dennis is.

POLL: Wie was volgens u de zwakste schakel bij Real?

Bom ontploft bij Engeland: Sterling grijpt Liverpool-rivaal bij de keel

Zorgen voor KRC Genk: "Staan geen trainers te springen"

KV Kortrijk reageert op 'precaire situatie' Vanderhaeghe

Vandaag 12 November 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Mankementen van Mazzu: 4 redenen waarom Genk-coach tekortschoot

Glijdend op de knieën door het gras, bovenlichaam lichtjes naar achteren geheld, met gebalde ...

786
{insert image alt}

VN Ultimate Team: dit is ons 'Elftal van de Heenronde' in de JPL

Met speeldag 15 achter de rug is de helft van het reguliere gedeelte van de Jupiler Pro League ...

1047
{insert image alt}

Kritiek op klaagzang Club: "Ze moeten in de spiegel kijken"

Club Brugge heeft zijn moeilijkste week van het seizoen tot dusver achter de rug. In de Champions ...

0
{insert image alt}

Zorgen voor KRC Genk: "Staan geen trainers te springen"

Het lijkt slechts een kwestie van uren alvorens KRC Genk het ontslag van coach Felice Mazzu ...

57
{insert image alt}

Bom ontploft bij Engeland: Sterling grijpt Liverpool-rivaal bij de keel

Na een heftig weekendje clubvoetbal, blazen de nationale ploegen deze week weer verzamelen. Maar bij ...

128
{insert image alt}

KV Kortrijk reageert op 'precaire situatie' Vanderhaeghe

Arm KV Kortrijk. Ook tegen Waasland-Beveren (in eigen huis) werd verloren. Met een 0 op 12 oogt de ...

62
{insert image alt}

Beerschot maakt zware verliezen: "Niet zorgwekkend"

Op sportief vlak draait het vooralsnog niet goed bij Beerschot. Eerder werd trainer Stijn Vreven de ...

142
{insert image alt}

Nieuwe titeluitdager voor Club: "Met dit Gent is alles mogelijk"

Dé Belgische ploeg van de voorbije week was met voorsprong AA Gent. Op enkele dagen tijd wonnen de ...

111
{insert image alt}

'Ronaldo riskeert megaschorsing na woede-uitbarsting'

Cristiano Ronaldo werd zondagavond tegen AC Milan (1-0 zege) voor de tweede wedstrijd op rij ...

165
{insert image alt}

Rentree dichtbij: Vercauteren heeft grote plannen met Trebel

RSC Anderlecht boekte vrijdagavond een deugddoende zege tegen Zulte Waregem, maar had de drie punten ...

252
{insert image alt}

'Gheysens en Verhaeghe maken ruzie tijdens Antwerp-Club'

Royal Antwerp FC slaagde er zondagnamiddag in om leider Club Brugge zijn eerste competitienederlaag ...

668
{insert image alt}

'Vertrek Mazzu staat vast: Genk overweegt spraakmakende opvolger'

Een officiële bevestiging zal pas dinsdag volgen, maar er bestaat weinig twijfel over feit dat ...

733

Gisteren 11 November 2019

{insert image alt}

Mulder geniet van Antwerp-sterkhouder: "Speler waarvoor ik de TV aanzet"

Royal Antwerp FC won gisteren in eigen huis van Club Brugge. The Great Old smeerde Blauw-Zwart zo ...

364
{insert image alt}

'Twee Arsenal-spelers moeten crisis bij Milan oplossen'

AC Milan verloor gisteren op het veld van Juventus met 1-0. Een doelpunt van Paulo Dybala was genoeg ...

128
{insert image alt}

Britse VAR-baas pareert kritiek: "Eigenlijk heel tevreden"

In België is er veel discussie over de VAR, maar ook de Premier League heeft al de nodige ...

47
{insert image alt}

Extra Time-panel unaniem over Mazzu: "Hij zal het niet overleven"

Bij KRC Genk lijkt het geduld rond Felice Mazzu stilaan op. Het is nog wachten op een officiële ...

230
{insert image alt}

Gentse parel oogst verstomming: "Hij loopt 13 km per wedstrijd"

KAA Gent won gisteren met 0-2 op het veld van KRC Genk. De Buffalo's naderen daardoor tot op ...

312
{insert image alt}

Club Brugge greep naast Lewandowski: "Zijn naam stond genoteerd"

Club Brugge kan voorlopig terugkijken op een geslaagde transfermercato. Spelers als Tau, Okereke, ...

884
{insert image alt}

'Real Madrid wil 200 miljoen betalen voor twee sterkhouders van Napoli'

Bij Napoli kan men stilaan van een crisis spreken. Dries Mertens flirt al enkele dagen met een ...

365
{insert image alt}

Standard-verdediger over BeNeLiga: "Competities zijn té verschillend"

Enkele weken geleden verstomde Bart Verhaeghe België en Nederland door het idee van de BeNeLiga ...

116
{insert image alt}

De Witte: "Club Brugge zou de verdiende kampioen zijn"

Royal Antwerp FC smeerde Club Brugge gisteren zijn eerste verlies van het seizoen aan in de Jupiler ...

341
{insert image alt}

'Messi weigert in te gaan op opvallende contractverlenging van Barcelona'

Lionel Messi heeft voorlopig geen intentie om FC Barcelona te verlaten. Zijn exitclausule zal dan ...

458
{insert image alt}

Turkse analist ziet het somber in voor Club: "Galatasaray zal hen verslaan"

Ondanks de uitstekende prestaties van Club Brugge in de Champions League dit seizoen, zijn de ...

675
{insert image alt}

Bizar: 'Valverde redde De Jong uit levensgevaarlijke situatie op vliegveld'

Ernesto Valverde ligt onder zware druk bij FC Barcelona. Dat begon al toen hij Frenkie de Jong ...

302
{insert image alt}

Antwerp-fan vermist na wedstrijd tegen Club: 'Wie heeft Ben (28) gezien?'

Royal Antwerp FC won gisteren tegen Club Brugge met 2-1. Daags na de overwinning van The Great ...

0
{insert image alt}

'Crisis in Napels: Mertens leidt complete exodus in bij Napoli'

Dries Mertens is bezig aan zijn laatste contractjaar bij SSC Napoli. Door de recente gebeurtenissen ...

449
{insert image alt}

Batshuayi is FIFA20 beu en doet oproep aan EA Sports

Michy Batshuayi moet zich voorlopig tevreden stellen met een plaats op de bank bij Chelsea. De Rode ...

406