Conclusies na de topper: de 3 grote verschillen tussen Club en RSCA

Foto: Conclusies na de topper: de 3 grote verschillen tussen Club en RSCA

In de einduitslag werd het uiteindelijk niet echt weerspiegeld, maar op het veld kon het niveauverschil tussen Club Brugge en Anderlecht zondag haast niet groter zijn. Daarmee werd bevestigd wat iedereen voor de wedstrijd eigenlijk al wist, want het kwakkelende Paars-Wit reikt momenteel nog niet tot aan de enkels van de Blauw-Zwarte machine. Hoe komt dat eigenlijk?

Dat Anderlecht de schade kon beperken tot een 2-1 nederlaag had het vooral te danken aan Hendrik Van Crombrugge, die met enkele prima parades een historische pandoering af kon wenden. Hoewel Club met Simon Mignolet zo mogelijk over een nog beter sluitstuk beschikt zien we daar dus geen groot verschil. Ook centraal achterin gunnen we Philippe Sandler en Derrick Luckassen – ondanks de vele keren dat ze in Jan Breydel in de rug gepakt werden – enig krediet ten opzichte van Simon Deli en Matej Mitrovic, deels ook omwille van de nakende terugkeer van Vincent Kompany. Hoewel hij het in zijn eerste optreden sinds maanden bij momenten moeilijk had durven we tot slot ook Adrien Trebel (en Sambi Lokonga) vooralsnog in balans leggen met Éder Balanta (en Mats Rits).

AANVAL: LUXE VS SCHAARSTE

Op vier posities moet Anderlecht met enige goede wil dus niet veel onderdoen voor de grote rivaal, maar hier houdt ons respijt voor Paars-Wit op. Het meest schrijnende verschil: het offensieve compartiment. Daar baadt Philippe Clement in weelde, zondag nog het best geïllustreerd door de afwezigheid van Mbaye Diagne in de Brugse kern. De Senegalees moest de nieuwe spits in het Lotto Park worden, werd plots weggekaapt door Blauw-Zwart en bekeek de topper samen met Jelle Vossen vervolgens ten voordele van Loïs Openda, David Okereke en Siebe Schrijvers gewoon vanop de tribune. Dat trio begon zelf ook nog maar op de bank, want de aanval werd bevolkt door Emmanuel Dennis, Krépin Diatta en Percy Tau.Het verschil met Anderlecht kon niet groter zijn, waar van de drietand die in Brugge op het veld stond alleen Nacer Chadli aanspraak zou maken op een basisplaats aan de overzijde. De Rode Duivel moest voor de tweede keer op rij – vorige week tegen Antwerp speelde hij ook al als diepe spits – dan ook nog eens opdraven op een voor hem ongewone positie, waardoor zijn kwaliteiten niet ten volste benut worden. Of Francis Amuzu en Alexis Saelemaekers bij de concurrent wekelijks zelfs nog maar deel zouden uitmaken van de selectie, waar zondag ook nog onder andere Thibault Vlietinck ontbrak, durven we al sterk te betwijfelen. Invallers Jérémy Doku en Isaac Kiese Thelin kunnen al helemaal niet tippen aan wat Clement van de bank haalde.

BACKS: ZEKERHEID VS TWIJFEL

De derde speler die Kompany en Simon Davies tussen de lijnen brachten was Sieben Dewaele, die Killian Sardella uit zijn lijden kwam verlossen. Dat zeggen we niet alleen omwille van de blessure die de rechtsback opliep, maar vooral door de vele sterretjes die hij daarvoor al had gezien. Hoewel we de jonkie zeker niet willen afschrijven werd zo in de eerste echte test wel meteen al bewezen wat we de voorbije weken reeds vermoedden, en dat is dat Sardella toch nog niet helemaal klaar is voor het echte werk. Dewaele stond defensief iets steviger op zijn benen, maar kon eigenlijk evenmin overtuigen. De twijfels rond Elias Cobbaut aan de overzijde zijn dan weer welbekend en zullen er na zondag ook zeker niet minder op zijn geworden.Hoewel Club in de aanval eveneens de kaart van de (buitenlandse) jeugd trekt wordt er daar in de achterhoede wél gekozen voor zekerheid. Aan Clinton Mata moeten we zelfs geen woorden meer vuilmaken, want de Angolees behoort intussen al jaren tot de beste rechtsachters in onze competitie. Op links was Federico Ricca geblesseerd en kreeg zo Eduard Sobol nog eens zijn kans. De Oekraïner deed Anderlecht vooral in de eerste helft pijn met zijn offensieve impulsen en keek ook in defensief opzicht niet op een inspanning meer of minder. Een enorm contrast met de backs van Anderlecht, die weer amper over de middellijn kwamen. Het blijft vreemd dat Michael Verschueren en co in de zomer niet op zoek gingen naar versterking op deze posities.

MIDDENVELD: ROUTINIERS VS GROENTJES

Wat wél in huis werd gehaald zijn twee extra aanvallende middenvelders, maar geen van beiden verscheen in Jan Breydel op het terrein. Topaankoop Michel Vlap bleef 90 minuten op de bank, wat er met Sami Nasri – voor de derde opeenvolgende keer zelfs niet in de selectie – aan de hand is blijft vooralsnog een mysterie. Zo waren de centrale postjes achter de diepe spits opnieuw gereserveerd voor Pieter Gerkens en Yari Verschaeren, die allebei echter nauwelijks in het stuk voorkwamen. De beperkingen van Gerkens vormden vooral onder de Paars-Witte supporters al vaak genoeg voer voor discussie, Verschaeren bleef zondag dan weer zwaar onder zijn niveau en leverde een uiterst teleurstellende prestatie af.Aan de overkant hebben we Hans Vanaken ook al betere wedstrijden zien spelen, maar de draaischijf van Blauw-Zwart was wel weer alomtegenwoordig en drukte toch opnieuw zijn stempel. Met ook Ruud Vormer die weer zijn beste spelpeil benadert dartelt de Brugse tandem van routiniers, opgeteld 16 jaar ouder dan de groentjes van Anderlecht, zo op een manier waar ze in het Lotto Park momenteel alleen maar van kunnen dromen. Dat zien we ook weerspiegeld in de statistieken: Verschaeren en Gerkens zorgden dit seizoen nog voor geen enkele (!) goal of assist, tegenover al drie treffers voor Vanaken en zes beslissende passes voor Vormer. Het een wereld van verschil noemen zou bijna nog een understatement zijn.

TITELSTRIJD VS PO II ?

Zonder het zelfs te hebben over de bonuspunten voor Club buiten de lijnen – Bart Verhaeghe tegenover Marc Coucke, Vincent Mannaert versus Michael Verschueren en Clement tegen Kompany/Davies – zien we in Brugge dus heel wat meer ervaring, métier en simpelweg kwaliteit dan in Anderlecht. In de rechtstreekse confrontatie werd Paars-Wit daar op pijnlijke wijze nog maar eens mee geconfronteerd en hard met de neus op de feiten gedrukt. De kloof met de rivaal is op dit moment gigantisch en zal niet gemakkelijk te overbruggen zijn tegen de herkansing in de play-offs. Als die er zelfs wel nog komt, tenminste.

POLL: Het grootste verschil tussen Club & RSCA is ...

TRANSFERUURTJE: 'Napoli klopt aan bij Club, Genk heeft beet'

'Coucke doet enorme financiële inspanning voor Anderlecht'

KRC Genk legt stevig bedrag op tafel voor Muñoz

Vandaag 29 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 475 euro met 10 euro inzet op de Bundesliga!

Ook in Engeland en Italië hopen ze er straks weer aan te beginnen, maar voorlopig blijft de ...

15
{insert image alt}

'Bayern wil na één seizoen alweer af van recordaankoop'

Veel geld over de balk gooien, is niet altijd een garantie voor succes. Dat ondervinden ze nu ook ...

0
{insert image alt}

Anderlecht-fans geven duidelijke voorkeur aan voor transfers

De zoveelste paleisrevolutie bij Anderlecht is een feit, nadat de club donderdag aankondigde dat ...

105
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Napoli klopt aan bij Club, Genk heeft beet'

De Bundesliga is weer van start gegaan, maar voorts liggen de meeste competities nog steeds plat of ...

202
{insert image alt}

'De Bruyne geeft Manchester City groen licht'

Kevin de Bruyne heeft Manchester City laten weten open te staan voor contractbesprekingen. Dat ...

105
{insert image alt}

Maes: "Duidelijk dat ik in België nog moeilijk aan de bak kom"

Peter Maes kreeg het verrassende bericht dat hij Lommel SK niet langer met hem verder wil. De ...

114
{insert image alt}

'Coucke doet enorme financiële inspanning voor Anderlecht'

RSC Anderlecht kreeg een financiële injectie via Vincent Kompany en Wouter Vandenhaute, maar het is ...

818
{insert image alt}

KRC Genk legt stevig bedrag op tafel voor Muñoz

KRC Genk heeft met Daniel Muñoz weer een straffe aanwinst weten aan te trekken. Sportief directeur ...

138
{insert image alt}

'Liverpool zet reuzensprong in aantrekken Koulibaly'

Jurgen Klopp heeft volgens Le10 Sports contact opgenomen met Kalidou Koulibaly om het over zijn ...

90
{insert image alt}

Kompany: "Financiële situatie was onoplosbaar probleem bij Anderlecht"

Vincent Kompany investeert mee in Anderlecht en dat is ook het geval voor Wouter Vandenhaute. De ...

438
{insert image alt}

'Ajax en Schalke 04 azen op Ganvoula'

Zeer verrassend nieuws uit de Franse media. Daar maken ze melding van heel wat interesse in Silvère ...

197
{insert image alt}

'Verschueren krijgt duidelijkheid over toekomst bij Anderlecht'

Opvallend bij alle veranderingen binnen RSC Anderlecht: over Michael Verschueren wordt er met geen ...

705
{insert image alt}

'Davies kan opmerkelijke terugkeer in Belgisch voetbal maken'

Bij Anderlecht was het een tumultueus seizoen, waarbij de terugkeer van Vincent Kompany niet meteen ...

159
{insert image alt}

'Waasland-Beveren richt pijlen op nieuwe jonge Belgische coach'

Waasland-Beveren kreeg onlangs te horen dat het alsnog naar 1B degradeert, omdat de Pro League ...

208
{insert image alt}

'Bayat krijgt alsnog zijn zin met solidareitsbijdrage'

De voorbije dagen lag Mehdi Bayat zwaar onder vuur, want Antwerp diende zelfs een klacht in bij de ...

40
{insert image alt}

STVV ziet verdediger naar 1B trekken

Sint-Truiden kende een al bij al vrij grijs seizoen, dat het uiteindelijk afsloot op de twaalfde ...

82

Gisteren 28 Mei 2020

{insert image alt}

Zaakwaarnemer De Jong ontkracht rel met Messi: "Onzin"

Een bizar gerucht vanuit Italië. De Italiaanse journalist Paolo Paganini, werkzaam voor RaiSport en ...

170
{insert image alt}

Nieuw Anderlecht-project noodzakelijk: 'Anders was Kompany weg'

Een nieuwe paleisrevolutie vond vandaag plaats binnen Anderlecht. Hoewel het een beetje afgezeurd ...

735
{insert image alt}

Odjidja helpt AA Gent aan fraaie transfer: "Veel gepraat"

AA Gent verraste vanochtend vriend en vijand met de aanstelling van Wim De Decker als nieuwe T2. ...

352
{insert image alt}

Verlossend transfernieuws voor Lukaku: "Gesprekken vergevorderd"

Frans kampioen Paris Saint-Germain zou dicht bij zijn eerste grote zomeraanwinst staan. Volgens het ...

289
{insert image alt}

Moeskroen nog niet safe: KBVB gaat licentiedossier uitpluizen

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport lag de voorbije dagen zwaar onder vuur vanuit de Belgische ...

427
{insert image alt}

Degryse tempert verwachtingen: "Titel zal niet voor volgend jaar zijn"

Wouter Vandenhaute wordt straks de nieuwe voorzitter van Anderlecht, en begint uiteraard aan zijn ...

635
{insert image alt}

Antwerp komt met hoopgevend transfernieuws: "Hij wil graag blijven"

Antwerp hield vanochtend een persconferentie waarin de nieuwe staf rond Ivan Leko werd ...

596
{insert image alt}

Nieuwe Anderlecht-verschuivingen zorgen voor hilariteit: "F**k dees"

Er vond donderdag een zoveelste paleisrevolutie plaats binnen Anderlecht. Maar zooals analist Gilles ...

509
{insert image alt}

'Neymar drijft PSG-selectie uiteen om transferzin te krijgen'

Neymar dreigt zich niet neer te leggen bij een langer verblijf bij Paris Saint-Germain. De ...

247
{insert image alt}

Simons neemt afscheid van Club: "Hoop mekaar snel terug te zien"

Na heel wat succesvolle jaren bij Club Brugge heeft Timmy Simons de poorten van Jan Breydel achter ...

192
{insert image alt}

Aandeelhouders Anderlecht fluiten Vandenhaute nog even terug

Donderdag volgde een zoveelste aardverschuiving binnen de bestuurskamers van RSC Anderlecht. Zo ...

877
{insert image alt}

'Real Madrid heeft glasheldere mededeling voor Bale'

Real Madrid wil deze zomer ondanks de coronacrisis vers bloed toevoegen aan de selectie. Daarvoor is ...

352
{insert image alt}

Fans gek van 'commentator' Pedro Elias: "Geef hem Joos zijn plaats!"

Door het coronavirus vielen alle grote sportevenementen dit voorjaar in het water, gelukkig ...

686
{insert image alt}

De Bilde: "Kompany droomt om op termijn trainer bij City te worden"

Vincent Kompany heeft zijn engagement namens RSC Anderlecht nog versterkt. De Rode Duivel was er al ...

195
{insert image alt}

Premier League heeft datum voor herstart, ook Serie A krijgt groen licht

De Engelse Premier League gaat definitief herstart worden. Een vergadering van de twintig clubs ...

70