Club vs RSCA: 4 vraagstukken voor de topper

Foto: Club vs RSCA: 4 vraagstukken voor de topper

Een klinkende naam als de Slag om Vlaanderen (Club-Gent) of Clasico (RSCA-Standard) heeft ze niet, maar met Club Brugge tegen Anderlecht staat zondag dé absolute kraker van onze competitie op het programma. Historisch gezien dan toch, want terwijl Blauw-Zwart alweer op volle toeren draait zit er bij Paars-Wit nog steeds zand in de machine. Waar beter dan op Jan Breydel om ze eindelijk te doen aanslaan?

Duels tussen de twee ploegen met de meeste Belgische landstitels op hun naam (Anderlecht 34, Club 15) lijken altijd wat op zichzelf te staan. Hoewel de vrees voor een nieuw pak slaag – de voorbije seizoenen werden de Brusselaars een aantal keren met de staart tussen de benen huiswaarts gestuurd – er stevig inzit zou het veld van de aartsrivaal zo wel eens het ideale decor kunnen vormen om de verhoopte revival van Anderlecht in te leiden. Vincent Kompany en Simon Davies moeten dan wel nog het hoofd bieden aan een heleboel vraagstukken, maar geen nood: ook Philippe Clement heeft flink wat knopen door te hakken. Wij zetten de vraagtekens aan beide kanten even op een rijtje.

KEUZESTRESS VOOR CLEMENT ?

Het geraamte van Club Brugge staat als een huis, met zes namen – Mignolet, Mata, Deli, Ricca, Vormer en Vanaken – die we zonder enige twijfel in de basiself mogen verwachten. In het defensieve compartiment staat Clement evenwel voor twee moeilijke keuzes. De eerste is die tussen Brandon Mechele, als product van eigen kweek erg geliefd bij de fans, of Matej Mitrovic centraal achterin. De Kroaat kwam dit seizoen vooral in Europa al sterk voor de dag en lijkt zo na zijn mindere prestaties van vorig jaar weer wat krediet te genieten. Tegen Galatasaray werkte Mitrovic afgelopen woensdag nog opnieuw een oerdegelijke partij af.

In de competitie koos Clement tot dusver echter steevast voor Mechele, die ook beter geschikt lijkt voor de tactische variant die we in de voorbije twee matchen te zien kregen – iets waar we later nog op terug komen. Behalve de partner van Deli staat ook de positie voor de defensie nog niet in steen gebeiteld. Daar werd Éder Balanta in huis gehaald als concurrent voor Mats Rits, de Colombiaan maakte meteen de 90 minuten vol tegen Cercle. In de Champions League kreeg Rits dan weer de voorkeur en deed hij het opnieuw lang niet slecht als controleur op het middenveld, afwachten of Balanta hem uit de ploeg kan spelen.Het meest interessant om volgen wordt desondanks toch de aanblik van de offensieve drietand van Blauw-Zwart. Daar beschikt Clement over een ongeziene weelde aan aanvallers, maar geen van allen was de voorbije weken goed bij schot. De scoringsmachine van David Okereke viel stil, Emmanuel Dennis, Krépin Diatta en Loïs Openda lijken nooit de grote goalgetters te zullen worden. Misschien volgt er wel een nieuwe kans voor Percy Tau, de laatste tijd wat naar het achterplan verwezen. Mbaye Diagne werd tegen de club die hij aan het altaar liet staan zelfs niet opgenomen in de kern, Siebe Schrijvers maakt daarentegen net zijn heroptreden. Opties genoeg, dus.

HET KOPSTUK VAN KOMPANY ?

Kompany ziet het met lede ogen aan, want Anderlecht kan alleen maar dromen van zoveel fitte spitsen. Aanwinst Kemar Roofe is op de terugweg maar lijkt niet tijdig klaar te geraken voor het cruciale treffen, de toestand van Landry Dimata is nog zorgwekkender en steeds meer een mysterie. Isaac Kiese Thelin blijft zo over als enig klassiek kopstuk van de aanval, al kwam de Zweed tijdens de nederlaag tegen Antwerp van vorige week zelfs niet van de bank. In de enige zege van de troosteloze seizoensstart, thuis tegen Standard, stond Thelin echter wel de hele match op het veld. Mogelijk vormt hij dus toch een betere oplossing dan Pieter Gerkens of Samir Nasri, die er al geregeld moesten depanneren.Tegen Antwerp nam Nacer Chadli dan weer voorin de honneurs waar, een experiment dat maar weinig succes kende. Toch zien we Kompany hier misschien naar teruggrijpen, eventueel in combinatie met snelle jongens als Francis Amuzu en/of Jérémy Doku om in de ruimte te duiken wanneer de Rode Duivel afhaakt. Waar Thelin kan dienen als aanspeelpunt en afwerker op stilstaande fases, zou een dergelijke combinatie dus vooral op de counter Club pijn kunnen doen. Opties die allebei interessanter lijken dan nog maar eens combineren langs een 'valse negen', ook al zou het betekenen dat Paars-Wit tijdelijk afstapt van de veelbesproken filosofie. Ook hierop komen we, net als op de tactiek van Clement, later nog terug.

TERUGKEER VAN TREBEL ?

Voor we dat doen moeten we het echter toch eerst even over Adrien Trebel hebben. De Franse grootverdiener moest en zou deze zomer vertrekken uit het Lotto Park, maar tot een transfer naar Nantes of Saudi-Arabië kwam het uiteindelijk niet. Sindsdien was Trebel persona non grata in de selectie van Kompany, maar aangezien Albert Sambi Lokonga zondag geschorst moet toekijken werd de middenvelder deze week plots toch weer klaargestoomd voor de dienst. Ook Peter Zulj, sowieso al niet het meest ideale alternatief, is immers twijfelachtig met een neusletsel. Hij verscheen vrijdag wel op het oefenveld met een masker en komt alsnog in aanmerking voor een plaats in de selectie.Dat geldt voor het eerst dit seizoen dus ook voor Trebel, die mogelijk zelfs meteen aan de aftrap verschijnt. Mocht dat het geval zijn neemt Anderlecht hoe dan ook een risico, zoals Marc Degryse al terecht opmerkte. De voormalige aanvoerder heeft om te beginnen namelijk weinig ritme in de benen om meteen aan zulk een topper te starten, iets waar Steven Defour vorige week toch ook wat last van ondervond. Bovendien zou Kompany, wiens eigen beschikbaarheid eveneens nog een vraagteken is, zich zelfs bij een positief scenario zijn keuze voor de heropgeviste ancien kunnen beklagen. Indien er een gunstig resultaat wordt neergezet kan Trebel volgende week immers moeilijk weer op kant geschoven worden voor Lokonga.

FOEFELEN AAN FILOSOFIE ?

Op die manier dreigt er nu alweer een breuk met het befaamde 'In Youth We Trust'-credo, al komt ook een ander aspect van het proces van Kompany voor het eerst echt onder druk te staan in Jan Breydel. Anderlecht wil altijd en overal de bal en slaagde daar tot dusver ook in, maar of Paars-Wit ook in Brugge het leer zal kunnen monopoliseren is nog maar de vraag. De thuisploeg is namelijk net zo gretig om zelf het spel te maken, zeker voor eigen publiek. De strijd om het balbezit, een statistiek waarin beide teams het met gemiddeld 64 procent even voortreffelijk doen, wordt zo waarschijnlijk doorslaggevend.

Mogelijk erkent Paars-Wit voor het eerst sinds de filosofiewissel echter de dominantie aan de overzijde en wordt het initiatief dus bij de tegenstander gelegd. Davies hintte alvast zelf al op iets directer en verticaler voetbal, waarbij de keuze voor een echte spits (Thelin) of een snelle, mobiele voorhoede (Amuzu en/of Doku) als indicatie kan gelden. De kans dat er voor de kraker iets meer realisme gepredikt wordt in het kamp van Kompany lijkt ons dan ook eerder groot, want een naïevere ingesteldheid zou wel eens snel kunnen leiden tot een nieuwe pandoering. En laat dat nu net zijn wat Anderlecht koste wat kost wil vermijden.Met open vizier het spel komen regisseren op de Brugse helft lijkt aldus niet aangeraden, zeker niet gezien de wapens waarover Blauw-Zwart beschikt op de tegenaanval. De snelle jongens die daar op de loer liggen om achter een dieptepass van Hans Vanaken of Ruud Vormer aan te hollen noemden we eerder al, dat Club deze troeven bewust durft uit te spelen is ook geweten – denk maar aan de CL-kwalificatieduels tegen Dynamo Kiev en LASK Linz. Wie weet krijgen we dus net het omgekeerde van onze verwachtingen te zien en staat Clement het vaak ongevaarlijke combinatiespel van Anderlecht toe, om dan genadeloos tegen te prikken.

Interessant om volgen wordt daarbij ook of de Brugse coach opnieuw voor de tactische variant opteert die we tegen Galatasaray en ook al in de tweede helft tegen Cercle Brugge voorgeschoteld kregen. Daarin werd er bij balverlies van de gekende 4-3-3 omgeschakeld naar een soort 3-5-2, met de linkervleugel – doorgaans Dennis of Okereke – die dan naar binnenkomt als tweede spits. Federico Ricca krijgt zo de hele linkerflank voor zich en kwam op die manier woensdag nog twee keer in een doelrijpe positie, waarbij hij één keer zelfs de lat trof. De Uruguayaan liet daarmee een unieke kans liggen om meteen eeuwige roem te vergaren bij de fanatieke supportersschare. Wie weet volgt er zondag tegen de absolute aartsrivaal wel al een tweede.

POLL: Wie zal de topper tussen Club en RSCA winnen?

Beerschot gaat stap verder en sleept Pro League voor BAS

Messi doet Barça jubelen vlak voor La Liga-hervatting

"Het is een eer om voor een instituut als Anderlecht te spelen"

Vandaag 05 Juni 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Tienersensatie De Ketelaere: aan de top van Europa

Scoren deed hij nog maar twee keer, maar het talent van Charles De Ketelaere kan niet worden ...

1440
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 430 euro met 10 euro inzet op de Bundesliga!

Volgende week beginnen ze er allicht ook in Spanje opnieuw aan, maar voorlopig blijft de Bundesliga ...

27
{insert image alt}

Gemiste kans: waarom JPL te vroeg werd stopgezet

We steken niet graag pluimen op onze eigen hoed, maar dit keer was het toch moeilijk om niet even te ...

967
{insert image alt}

Leugenachtig Anderlecht bekent kleur met stoelendans in Lotto Park

Op het veld viel er, in tegenstelling tot wat Jonathan Legear mag beweren, dit seizoen vaak weinig ...

1765
{insert image alt}

Standard krijgt uitstekend nieuws over vernieuwd Sclessin

Een voetbalstadion neerpoten in België is een huzarenstukje, dat vaak op een sisser afloopt. Denk ...

23
{insert image alt}

"Het is een eer om voor een instituut als Anderlecht te spelen"

Het sportieve departement van RSC Anderlecht heeft één van zijn prioriteiten mogen afvinken op het ...

54
{insert image alt}

Beerschot gaat stap verder en sleept Pro League voor BAS

Beerschot VA legt zich duidelijk niet neer bij de manier waarop de promotiefinale tegen OH Leuven ...

482
{insert image alt}

Messi doet Barça jubelen vlak voor La Liga-hervatting

Volgende week trekt de Spaanse Primera Division zich weer op gang. Even leek het erop dat dit zonder ...

53
{insert image alt}

'Goed nieuws voor Anderlecht: Ajax zoekt opvolger Onana elders'

Anderlecht stelde vandaag met Timon Wellenreuther, die quasi transfervrij wordt overgenomen van ...

123
{insert image alt}

Guido Brepoels (ex-STVV) opnieuw aan de slag bij KRC Genk ... Ladies

Als coach van STVV leek hij tien jaar geleden even de top van het trainersgilde te bestormen, maar ...

71
{insert image alt}

Joos vergelijkt Vanaken met Bundesliga-sensatie: "Valse trage stilist"

In de topper van speelronde 30 in de Bundesliga trekt Bayern München zaterdag naar Bayer ...

170
{insert image alt}

'Cercle lonkt naar doorgestuurde KV Mechelen-verdediger'

KV Mechelen voerde een grote kuis door in de selectie. Malinwa nam in één keer afscheid van zeven ...

228
{insert image alt}

Westerlo pikt ex-publiekslieveling Club Brugge & Antwerp op

Mogelijk tekenen ze nog mee verzet aan tegen de licentie van Moeskroen, maar verder berust Westerlo ...

247
{insert image alt}

RSCA-fans zien het weer zitten: "Misschien komt het nog goed"

De schijnwerpers waren de afgelopen dagen vooral op Wouter Vandenhaute en Vincent Kompany gericht, ...

350
{insert image alt}

Waasland-Beveren sleept Pro League voor rechtbank na positief advies

Een jaar geleden zorgden KV Mechelen en Operatie Propere Handen ervoor dat de aandacht van de ...

379
{insert image alt}

'Antwerp neemt nog geen afscheid van Lamkel Zé'

Antwerp was ze niet helemaal tevreden met het besluit van de vorige jaargang, maar ook op de Bosuil ...

351
{insert image alt}

'Duitse topclub maakt geld vrij voor Diatta'

Club Brugge is vooral op zoek naar een aanlokkelijke bestemming voor Emmanuel Dennis, maar ook ...

1024
{insert image alt}

'Anderlecht tast alsnog in de buidel voor nieuwe doelman'

De afgelopen weken passeerden heel wat namen de revue, maar Anderlecht heeft haar nieuwe doelman ...

509
{insert image alt}

'Standard vindt nieuwe keeperstrainer'

Voor de fans van Standard is het uiteraard aftellen naar 20u, wanneer de club met een exclusief ...

98

Gisteren 04 Juni 2020

{insert image alt}

PL-ster hélemaal wild van De Bruyne: "Niveau van Messi en Ronaldo"

Kevin De Bruyne was bezig aan een absoluut topseizoen, en krijgt straks tóch de kans om dit op ...

626
{insert image alt}

Anderlecht troeft buitenlandse clubs af voor groeibriljant

Anderlecht wist vandaag een heel fraaie slag te slaan. Het legde met Kilian Sardella namelijk een ...

906
{insert image alt}

Kans voor Club? FC Porto zet klinkende naam op transferlijst

Club Brugge kwam het afgelopen seizoen erg sterk voor de dag, maar als er dan toch nog ergens plaats ...

1002
{insert image alt}

'Toekomst Batshuayi duidelijk na teleurstellend transfernieuws'

Timo Werner is bezig aan een uitstekend seizoen bij RB Leipzig, over alle competities heen zit hij ...

597
{insert image alt}

'Miljoeneninvestering Coucke kan Anderlecht aan nieuw stadion helpen'

Concrete plannen zijn er uiteraard nog niet, maar onder het bewind van Vandenhaute lijkt Anderlecht ...

668
{insert image alt}

Dit monsterbedrag strijkt Cristiano Ronaldo op via Instagram

Cristiano Ronaldo mag dan op het veld wel een doelpuntenmachine zijn en er goed zijn kost mee ...

264
{insert image alt}

Pro League bevestigt: promotiefinale (en bekerfinale?) kan worden vervroegd

De terugwedstrijd van de promotiefinale in 1B en de bekerfinale staan momenteel gepland in het ...

676
{insert image alt}

Ook Kompany in de wolken: "Ben hier supercontent mee"

RSC Anderlecht wil tijdens de komende transferperiode zijn grootste talenten aan boord houden. Dat ...

500
{insert image alt}

Inter bijt in het stof: "Mertens was ideale partner voor Lukaku"

De naam van Dries Mertens was de voorbije weken niet weg te krijgen uit de verschillende ...

126
{insert image alt}

Flitsende Hazard laat monden openvallen op training Real (🎥)

Volgende week donderdag trekt ook de Spaanse Primera Division zich weer op gang. Het belooft nog een ...

992
{insert image alt}

Losada brandt van ambitie bij Beerschot: "Twee grote doelen"

Beerschot VA weet nog niet in welke competitie het volgend seizoen mag aantreden. Maar of de ...

197
{insert image alt}

Verbeke laat van zich horen: "Hij is de exponent van wat RSCA wil bereiken"

Nu Michael Verschueren officieel een stap terug heeft gezet, is het sportieve departement van RSC ...

846
{insert image alt}

Ronaldo imponeert bij fysieke testen dankzij 'geheim wapen'

Cristiano Ronaldo is inmiddels alweer 35 jaar, maar zelfs de corona-break lijkt geen vat te hebben ...

297
{insert image alt}

'Antwerp wil Leko van serieuze versterking voorzien'

Antwerp FC heeft een meer dan behoorlijk seizoen achter de rug en mag zich in de komende jaargang ...

1410
{insert image alt}

'Doelpuntenmachine Werner dicht bij nieuwe club: contract van vijf jaar'

Timo Werner is bezig aan een uitstekend seizoen bij RB Leipzig, over alle competities heen zit hij ...

297