Club vs RSCA: 4 vraagstukken voor de topper

Foto: Club vs RSCA: 4 vraagstukken voor de topper

Een klinkende naam als de Slag om Vlaanderen (Club-Gent) of Clasico (RSCA-Standard) heeft ze niet, maar met Club Brugge tegen Anderlecht staat zondag dé absolute kraker van onze competitie op het programma. Historisch gezien dan toch, want terwijl Blauw-Zwart alweer op volle toeren draait zit er bij Paars-Wit nog steeds zand in de machine. Waar beter dan op Jan Breydel om ze eindelijk te doen aanslaan?

Duels tussen de twee ploegen met de meeste Belgische landstitels op hun naam (Anderlecht 34, Club 15) lijken altijd wat op zichzelf te staan. Hoewel de vrees voor een nieuw pak slaag – de voorbije seizoenen werden de Brusselaars een aantal keren met de staart tussen de benen huiswaarts gestuurd – er stevig inzit zou het veld van de aartsrivaal zo wel eens het ideale decor kunnen vormen om de verhoopte revival van Anderlecht in te leiden. Vincent Kompany en Simon Davies moeten dan wel nog het hoofd bieden aan een heleboel vraagstukken, maar geen nood: ook Philippe Clement heeft flink wat knopen door te hakken. Wij zetten de vraagtekens aan beide kanten even op een rijtje.

KEUZESTRESS VOOR CLEMENT ?

Het geraamte van Club Brugge staat als een huis, met zes namen – Mignolet, Mata, Deli, Ricca, Vormer en Vanaken – die we zonder enige twijfel in de basiself mogen verwachten. In het defensieve compartiment staat Clement evenwel voor twee moeilijke keuzes. De eerste is die tussen Brandon Mechele, als product van eigen kweek erg geliefd bij de fans, of Matej Mitrovic centraal achterin. De Kroaat kwam dit seizoen vooral in Europa al sterk voor de dag en lijkt zo na zijn mindere prestaties van vorig jaar weer wat krediet te genieten. Tegen Galatasaray werkte Mitrovic afgelopen woensdag nog opnieuw een oerdegelijke partij af.

In de competitie koos Clement tot dusver echter steevast voor Mechele, die ook beter geschikt lijkt voor de tactische variant die we in de voorbije twee matchen te zien kregen – iets waar we later nog op terug komen. Behalve de partner van Deli staat ook de positie voor de defensie nog niet in steen gebeiteld. Daar werd Éder Balanta in huis gehaald als concurrent voor Mats Rits, de Colombiaan maakte meteen de 90 minuten vol tegen Cercle. In de Champions League kreeg Rits dan weer de voorkeur en deed hij het opnieuw lang niet slecht als controleur op het middenveld, afwachten of Balanta hem uit de ploeg kan spelen.Het meest interessant om volgen wordt desondanks toch de aanblik van de offensieve drietand van Blauw-Zwart. Daar beschikt Clement over een ongeziene weelde aan aanvallers, maar geen van allen was de voorbije weken goed bij schot. De scoringsmachine van David Okereke viel stil, Emmanuel Dennis, Krépin Diatta en Loïs Openda lijken nooit de grote goalgetters te zullen worden. Misschien volgt er wel een nieuwe kans voor Percy Tau, de laatste tijd wat naar het achterplan verwezen. Mbaye Diagne werd tegen de club die hij aan het altaar liet staan zelfs niet opgenomen in de kern, Siebe Schrijvers maakt daarentegen net zijn heroptreden. Opties genoeg, dus.

HET KOPSTUK VAN KOMPANY ?

Kompany ziet het met lede ogen aan, want Anderlecht kan alleen maar dromen van zoveel fitte spitsen. Aanwinst Kemar Roofe is op de terugweg maar lijkt niet tijdig klaar te geraken voor het cruciale treffen, de toestand van Landry Dimata is nog zorgwekkender en steeds meer een mysterie. Isaac Kiese Thelin blijft zo over als enig klassiek kopstuk van de aanval, al kwam de Zweed tijdens de nederlaag tegen Antwerp van vorige week zelfs niet van de bank. In de enige zege van de troosteloze seizoensstart, thuis tegen Standard, stond Thelin echter wel de hele match op het veld. Mogelijk vormt hij dus toch een betere oplossing dan Pieter Gerkens of Samir Nasri, die er al geregeld moesten depanneren.Tegen Antwerp nam Nacer Chadli dan weer voorin de honneurs waar, een experiment dat maar weinig succes kende. Toch zien we Kompany hier misschien naar teruggrijpen, eventueel in combinatie met snelle jongens als Francis Amuzu en/of Jérémy Doku om in de ruimte te duiken wanneer de Rode Duivel afhaakt. Waar Thelin kan dienen als aanspeelpunt en afwerker op stilstaande fases, zou een dergelijke combinatie dus vooral op de counter Club pijn kunnen doen. Opties die allebei interessanter lijken dan nog maar eens combineren langs een 'valse negen', ook al zou het betekenen dat Paars-Wit tijdelijk afstapt van de veelbesproken filosofie. Ook hierop komen we, net als op de tactiek van Clement, later nog terug.

TERUGKEER VAN TREBEL ?

Voor we dat doen moeten we het echter toch eerst even over Adrien Trebel hebben. De Franse grootverdiener moest en zou deze zomer vertrekken uit het Lotto Park, maar tot een transfer naar Nantes of Saudi-Arabië kwam het uiteindelijk niet. Sindsdien was Trebel persona non grata in de selectie van Kompany, maar aangezien Albert Sambi Lokonga zondag geschorst moet toekijken werd de middenvelder deze week plots toch weer klaargestoomd voor de dienst. Ook Peter Zulj, sowieso al niet het meest ideale alternatief, is immers twijfelachtig met een neusletsel. Hij verscheen vrijdag wel op het oefenveld met een masker en komt alsnog in aanmerking voor een plaats in de selectie.Dat geldt voor het eerst dit seizoen dus ook voor Trebel, die mogelijk zelfs meteen aan de aftrap verschijnt. Mocht dat het geval zijn neemt Anderlecht hoe dan ook een risico, zoals Marc Degryse al terecht opmerkte. De voormalige aanvoerder heeft om te beginnen namelijk weinig ritme in de benen om meteen aan zulk een topper te starten, iets waar Steven Defour vorige week toch ook wat last van ondervond. Bovendien zou Kompany, wiens eigen beschikbaarheid eveneens nog een vraagteken is, zich zelfs bij een positief scenario zijn keuze voor de heropgeviste ancien kunnen beklagen. Indien er een gunstig resultaat wordt neergezet kan Trebel volgende week immers moeilijk weer op kant geschoven worden voor Lokonga.

FOEFELEN AAN FILOSOFIE ?

Op die manier dreigt er nu alweer een breuk met het befaamde 'In Youth We Trust'-credo, al komt ook een ander aspect van het proces van Kompany voor het eerst echt onder druk te staan in Jan Breydel. Anderlecht wil altijd en overal de bal en slaagde daar tot dusver ook in, maar of Paars-Wit ook in Brugge het leer zal kunnen monopoliseren is nog maar de vraag. De thuisploeg is namelijk net zo gretig om zelf het spel te maken, zeker voor eigen publiek. De strijd om het balbezit, een statistiek waarin beide teams het met gemiddeld 64 procent even voortreffelijk doen, wordt zo waarschijnlijk doorslaggevend.

Mogelijk erkent Paars-Wit voor het eerst sinds de filosofiewissel echter de dominantie aan de overzijde en wordt het initiatief dus bij de tegenstander gelegd. Davies hintte alvast zelf al op iets directer en verticaler voetbal, waarbij de keuze voor een echte spits (Thelin) of een snelle, mobiele voorhoede (Amuzu en/of Doku) als indicatie kan gelden. De kans dat er voor de kraker iets meer realisme gepredikt wordt in het kamp van Kompany lijkt ons dan ook eerder groot, want een naïevere ingesteldheid zou wel eens snel kunnen leiden tot een nieuwe pandoering. En laat dat nu net zijn wat Anderlecht koste wat kost wil vermijden.Met open vizier het spel komen regisseren op de Brugse helft lijkt aldus niet aangeraden, zeker niet gezien de wapens waarover Blauw-Zwart beschikt op de tegenaanval. De snelle jongens die daar op de loer liggen om achter een dieptepass van Hans Vanaken of Ruud Vormer aan te hollen noemden we eerder al, dat Club deze troeven bewust durft uit te spelen is ook geweten – denk maar aan de CL-kwalificatieduels tegen Dynamo Kiev en LASK Linz. Wie weet krijgen we dus net het omgekeerde van onze verwachtingen te zien en staat Clement het vaak ongevaarlijke combinatiespel van Anderlecht toe, om dan genadeloos tegen te prikken.

Interessant om volgen wordt daarbij ook of de Brugse coach opnieuw voor de tactische variant opteert die we tegen Galatasaray en ook al in de tweede helft tegen Cercle Brugge voorgeschoteld kregen. Daarin werd er bij balverlies van de gekende 4-3-3 omgeschakeld naar een soort 3-5-2, met de linkervleugel – doorgaans Dennis of Okereke – die dan naar binnenkomt als tweede spits. Federico Ricca krijgt zo de hele linkerflank voor zich en kwam op die manier woensdag nog twee keer in een doelrijpe positie, waarbij hij één keer zelfs de lat trof. De Uruguayaan liet daarmee een unieke kans liggen om meteen eeuwige roem te vergaren bij de fanatieke supportersschare. Wie weet volgt er zondag tegen de absolute aartsrivaal wel al een tweede.

POLL: Wie zal de topper tussen Club en RSCA winnen?

'Anderlecht krijgt bijzonder slecht nieuws over terugkeer Dimata'

Thorup deelt fraai compliment uit aan Club Brugge

'Real geeft Zidane zijn zin: bod van 100 miljoen + James'

Vandaag 16 Oktober 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De slachtoffers van Vercauteren: wie verdwijnt uit de A-kern?

De speeltijd is voorbij bij RSC Anderlecht. Franky Vercauteren luidt de bel en sommeert zijn jonge ...

2174
{insert image alt}

'Vercauteren komt met verbazingwekkende wissel in basiself'

Nu de internationale break achter de rug is, kan de blik stilaan opnieuw op de Jupiler Pro League ...

0
{insert image alt}

'Anderlecht krijgt bijzonder slecht nieuws over terugkeer Dimata'

Frank Vercauteren maakt zondag in de thuismatch tegen STVV zijn officiële wederoptreden als ...

44
{insert image alt}

Thorup deelt fraai compliment uit aan Club Brugge

AA Gent was erg sterk aan het seizoen begonnen, maar werd vlak voor het ingaan van de ...

90
{insert image alt}

'Real geeft Zidane zijn zin: bod van 100 miljoen + James'

Real Madrid staat eerste in de Primera División, maar dat betekent zeer zeker niet dat het rustig ...

121
{insert image alt}

'Vercauteren drukt meteen stevig zijn stempel op Anderlecht'

RSC Anderlecht begint zondag in de thuiswedstrijd tegen STVV aan een nieuw hoofdstuk. Vlak voor de ...

426
{insert image alt}

Propere Handen: Ook Louwagie en De Witte moeten zich melden bij politie

Dat 'Operatie Propere Handen', het grootschalige onderzoek naar financiële wantoestanden in het ...

307
{insert image alt}

KV Mechelen toont forsballen in affaire Verrips

Ondanks de hele matchfixing-affaire slaagde KV Mechelen er afgelopen zomer in om quasi al zijn ...

349
{insert image alt}

'Hypocriete' Guardiola krijgt volle lading in Spanje

Pep Guardiola is naast een succescoach ook een fel pleitbezorger van de Catalaanse cultuur. De weer ...

211
{insert image alt}

De Roeck verrast Anderlecht: "Ooit wil ik opnieuw T1 worden"

Jonas De Roeck mocht de vorige competitiewedstrijd tegen Sporting Charleroi depanneren als ...

155
{insert image alt}

KVK zet alle zeilen bij voor burenstrijd met Essevee

De Jupiler Pro League trekt zich komend weekend weer op gang met een aantal interessante ...

177
{insert image alt}

'Real Madrid wil Hazard helpen met enorme transferslag'

Real Madrid spendeerde afgelopen zomer een pak miljoenen aan nieuw spelersmateriaal, maar die ...

369
{insert image alt}

"Als je bewijs zoekt dat Kompany de grote baas is: dát is het"

RSC Anderlecht kreeg donderdag een boete van 5000 euro opgelegd door de licentiecommissie wegens de ...

747
{insert image alt}

Peeters betaalt voor crisis: Lierse Kempenzonen heeft nieuwe coach

Het gaat de Lierse Kempenzonen momenteel niet voor de wind in de eerste amateurklasse. De opvolger ...

97
{insert image alt}

'Domper voor Club: Tau blijft onzeker voor Moeskroen'

Even had hij een korte aanpassingsperiode nodig, maar de afgelopen weken was Percy Tau een van de ...

102
{insert image alt}

KV Mechelen neemt maatregelen: "Veljkovic is niet meer welkom"

KV Mechelen mocht afgelopen zomer ondanks de veroordeling wegens matchfixing dan toch promoveren ...

166

Gisteren 15 Oktober 2019

{insert image alt}

Goed nieuws voor Cercle: "Bij degradatie brengen we ze gewoon terug naar 1A"

Cercle Brugge zit na een 3 op 30 in lastige papieren en zal de komende maanden een helse strijd ...

309
{insert image alt}

"Een maand voor zijn transfer vroeg Kompany me al om naar Anderlecht te komen"

Vincent Kompany keerde in de zomer terug naar Anderlecht en zorgde daar meteen voor een soort ...

333
{insert image alt}

'Real Madrid drukt door voor toptransfer en bereidt bod voor'

Real Madrid haalde in de zomer een pak nieuwe spelers binnen en gooide daarvoor honderden miljoenen ...

304
{insert image alt}

Jeugdopleiding Anderlecht en Genk ingehaald door verrassende concurrent?

De Belgische clubs investeerden de voorbije jaren veel geld in hun jeugdopleiding en vooral bij KRC ...

730
{insert image alt}

Standard en Charleroi kennen hun straffen na stilgelegde Waalse derby

Enkele weken geleden kende de Jupiler Pro League een rumoerig weekend, want met STVV-Genk en ...

325
{insert image alt}

Spanje pakt in blessuretijd EK-ticket, Gent-spits voorkomt blamage

Spanje heeft zijn ticket voor het EK beet, maar dat heeft wel bloed, zweet en tranen gekost. Nadat ...

404
{insert image alt}

Uitblinker bij jonge Duivels: "Hij verdeelde en heerste"

De nationale beloften hebben dinsdagavond eindelijk hun eerste zege gepakt in de kwalificaties voor ...

455
{insert image alt}

Tau reageert op massale aanwezigheid Zuid-Afrikanen op sociale media Club

Wie de sociale media van Club Brugge een beetje volgt, kon er de voorbije maanden niet naast kijken: ...

476
{insert image alt}

Jonge Duivels scoren eindelijk en boeken broodnodige zege tegen Moldavië

De Belgische nationale beloften hebben eindelijk hun eerste zege geboekt in de kwalificatiecampagne ...

149
{insert image alt}

'Inter wil Lukaku in januari aan wereldkampioen koppelen'

Internazionale tastte in de zomer diep in de buidel om Romelu Lukaku bij Manchester United weg te ...

332
{insert image alt}

Moet vaste waarde bij Rode Duivels voor EK-selectie vrezen?

Nu de kwalificatie voor het EK 2020 helemaal binnen is, zal het de komende maanden wellicht vooral ...

230
{insert image alt}

'FC Barcelona zet helemaal een streep door terugkeer van Neymar'

Neymar was in de zomer alweer het middelpunt van een maandenlange transfersoap. De Braziliaan wou ...

472
{insert image alt}

Dimata zorgt voor onrust: "Is hij nog wel voetballer?"

Landry Dimata is nog steeds hard aan het werken aan zijn terugkeer. De laatste wedstrijd van de ...

1257
{insert image alt}

Club komt met belangrijke update over sterkhouder

Club Brugge zag Percy Tau nog voor de rust uitvallen met een enkelblessure. Na een tackle door ...

444
{insert image alt}

Juve-voorzitter heeft groots nieuws over toekomst Ronaldo

Cristiano Ronaldo is inmiddels al weer 34 jaar oud, en bevindt zich dus in de herfst van zijn ...

391