KRC Genk en Felice Mazzu: is het vuur al uitgedoofd?

Foto: KRC Genk en Felice Mazzu: is het vuur al uitgedoofd?

KRC Genk is ziek. De huidige landskampioen bezet momenteel pas de negende plaats in de Jupiler Pro League. In de nationale competitie speelden de Limburgers ook nog maar één halfuur op een hoog niveau, de laatste dertig minuten op Club Brugge. Europees werd het zelfs nog dramatischer met een gigantische afgang in Salzburg. En dat terwijl dit seizoen de bevestiging moest worden van het kampioenenjaar.

WACHTEN TOT 6 OKTOBER

Dat Genk een terugval zou kennen na een fantastisch seizoen was ergens wel te verwachten. De kampioenenploeg verloor in de zomer maar twee echte steunpilaren: Leandro Trossard en Ruslan Malinovskyi. Maar de meest bepalende figuur is er ook niet meer. Hoofdtrainer en architect Philippe Clement trok naar zijn grote liefde Club Brugge en werd vervangen door Felice Mazzu. Een stijlbreuk heette dat: het defensieve reactievoetbal van de Italo-Belg in Charleroi, stond haaks op de dominante pressing van Clement.

Bij de Carolo's werden echter fraaie resultaten geboekt en lanceerde Mazzu ook regelmatig veelbelovende nieuwe spelers. Daardoor kreeg hij eindelijk zijn zin bij een topclub, zijn Italiaanse passie en mijnverleden van zijn ouders speelden daar ook een rol in. Maar na een wisselvallige start van het seizoen, het gebrek aan een duidelijke lijn in het spel en vooral door de blamage in Salzburg, beginnen nu al de eerste twijfels te ontstaan.Extern dan toch, binnen de club beweert men voorlopig nog als één man achter Mazzu te staan. Woensdag zat Dimitri de Condé nog met hem rond de tafel, waarna de technisch directeur andermaal openlijk zijn steun verkondigde. Al wil dat in het hedendaagse voetbal niets zeggen, al vaak waren zo'n uitspraken het begin van het einde. De komende wedstrijden tegen Oostende, Ronse (Croky Cup), STVV, Napoli en Moeskroen worden van levensbelang voor Mazzu. Stel je maar eens voor dat er verloren wordt tegen de rivaal uit Sint-Truiden, of dat Ronse de landskampioen uit de beker kegelt...

Na het treffen tegen Moeskroen op 6 oktober - nog maar een dikke twee weken veraf - vindt de tweede interlandbreak plaats. Een ideaal moment voor een eerste grondige analyse en ook om eventueel bij te sturen. Het seizoen is dan nog niet helemaal verloren, een nieuwe wind in de sportieve staf wordt dan in vele bestuurskamers als oplossing gezien.

DE UITHAAL VAN CROONEN

De hamvraag vandaag luidt: geeft Genk de nodige tijd aan Mazzu om de club terug op de rails te zetten? Want hoe langer de landskampioen blijft aanmodderen, hoe groter de kans op een snertseizoen. Ook na de vorige titels kende Genk telkens een terugval en in sommige gevallen duurde dat zelfs enkele jaren. Een scenario waar het huidige bestuur van huivert.

Momenteel geniet Mazzu (terecht) nog het nodige krediet, maar deze situatie kan geen maanden meer duren. Dat de immer rustige of zelfs terughoudende voorzitter Peter Croonen deze week openlijk zijn enorme teleurstelling uitte over de manier waarop de ploeg zich profileerde in Salzburg, is een teken aan de wand. Hij benadrukte weliswaar dat de positie van de coach momenteel niet in twijfel wordt getrokken, maar tussen de regels konden we afleiden dat er maar best snel resultaten geboekt kunnen worden.Indien die resultaten uitblijven en ook het spelniveau niet omhoog gaat, staat Genk voor een moeilijke evenwichtsoefening. De club zal niet snel een trainer ontslaan en wil dat in dit geval uiteraard ook vermijden. Maar men zal ongetwijfeld ook geleerd hebben uit het dossier-Stuivenberg. De Nederlander werd lange tijd, wellicht te lang, een hand boven het hoofd gehouden. Toen hij dan toch ontslagen werd kreeg opvolger Clement de ploeg wél op de rails, met alle successen van dien.

Mazzu ontslaan één dezer weken zou in ieder geval een kleine schok teweegbrengen, een duidelijke wake up-call. Maar dan nog is het onzeker of de Genkse motor zal aanslaan met een andere trainer aan het roer. "Dinsdag werd heel duidelijk dat het anders moet", vertelde Croonen. Aan Mazzu dus om te tonen dat hij voor die andere aanpak zal zorgen. Zo niet zou zijn naam wel eens aan het lijstje met Maes, Stuivenberg en andere Ferrera's kunnen worden toegevoegd: coaches die er niet in slaagden Genk op het juiste pad te krijgen en vroegtijdig moesten beschikken.

IS HET VUUR WEG BIJ MAZZU?

Een andere vraag is of Mazzu zelf wel nog het vuur heeft om deze situatie om te keren. Bij Sporting Charleroi was hij jarenlang éénbrok passie, terwijl hij bij Genk een eerder gelaten indruk achterlaat. En waar hij in het Zwarte Land regelmatig wedstrijden deed keren met zijn tactische ingrepen, vindt hij in de Luminus Arena maar niet het juiste recept om zijn kwalitatief sterkere spelersgroep optimaal te laten renderen.

Bovendien slaagt hij er niet in om dat vuur ook op zijn spelers over te brengen. Bij Charleroi liet hij zijn ploeg doorgaans vechten als leeuwen. Geen enkel team ging graag op bezoek in Mambourg, daags nadien was het voor de tegenstanders vaak schade opmeten. Iets wat Genk afgelopen vrijdag zelf nog aan den lijve mocht ondervinden. Die vechtlust ontbreekt momenteel bij de kampioen. Dat Genk dinsdag meer goals incasseerde dan dat het fouten maakte, is een veelzeggende statistiek. Toen Mazzu nog bij de Carolo's zat, werd er - vooral aan de Nederlandstalige kant van het land - wel eens getwijfeld of hij het juiste profiel had voor een topclub. Roepen en tieren langs de lijn, doelpunten vieren alsof hij ze zelf had gescoord, na de match een sigaretje roken met de harde kern ... het zou niet kunnen bij een topclub. Daarom lijkt hij zich ook aan te passen. Maar Genk heeft op dit moment net iemand nodig die de kleedkamer in brand zet, iemand die de spelers in die mate kan oppeppen zodat ze weer boven zichzelf kunnen uitstijgen.

Mazzu zal dus snel zichzelf moeten terugvinden. Opnieuw die Italiaanse passie etaleren en overbrengen op zijn spelers, opnieuw die gewaagde tactische keuzes durven maken. Lukt hem dat, dan kan het alsnog het begin van iets moois zijn. Lukt dat niet, dan zou zijn (eerste) avontuur bij een topclub wel eens snel voorbij kunnen zijn. Eén ding is duidelijk: er is geen tijd meer te verliezen, de reactie moet er nu komen.

POLL: Blijft u blijven vertrouwen in Mazzu?

Invaller Refaelov bezorgt Antwerp hardbevochten zege bij Kortrijk

Anderlecht zet ook andere speler even apart: "Geen risico nemen"

'Mandzukic heeft club gekozen na 'njet' voor Club Brugge'

Vandaag 26 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Gent ruikt miljoenen (bis): 'Nummer één in JPL'

Waar is het attractieve en aanvallende voetbal van AA Gent naartoe? De Buffalo's halen voorlopig ...

348
{insert image alt}

Tips voor Thorup: Olivieri & Onuachu bieden oplossing

Witte rook donderdag in de Luminus Arena, waar Jess Thorup aangesteld werd als nieuwe T1. De ...

385
{insert image alt}

Mbokani baart zorgen: 'Antwerp is het spoor kwijt'

Eén schamel doelpuntje in zes competitiewedstrijden. Dieumerci Mbokani legt voorlopig povere ...

741
{insert image alt}

De competitiehoax: minder clubs, meer kwaliteit?

In de nasleep van de coronacrisis laaide een aloude discussie weer op binnen de Pro League: wat is ...

510

Gisteren 25 September 2020

{insert image alt}

"Voel het nodige vertrouwen van Beerschot"

Beerschot V.A. trok Wouter Biebauw aan. De 36-jarige doelman tekende voor twee jaar en is tevreden ...

29
{insert image alt}

'Messi gaat achter schermen helemaal los over Koeman'

Lionel Messi mag pas weg bij FC Barcelona als zijn contract medio 2021 afloopt, maar iedereen weet ...

420
{insert image alt}

Moeskroen sluit akkoord met Ujpest

Moeskroen heeft een transferdeal met de Hongaarse eersteklasser Ujpest weten af te ronden. Die ...

23
{insert image alt}

Kompany spreekt zich uit over terugkeer van Kemar Lawrence

RSC Anderlecht kreeg ook wat goed nieuws te verwerken. Kemar Lawrence is immers terug op de club en ...

162
{insert image alt}

'Mandzukic heeft club gekozen na 'njet' voor Club Brugge'

Club Brugge heeft tot op heden weinig succes op de transfermarkt. Blauw-Zwart deed een poging om ...

392
{insert image alt}

Invaller Refaelov bezorgt Antwerp hardbevochten zege bij Kortrijk

Royal Antwerp FC moest vanavond op bezoek bij KV Kortrijk. Na een zwakke 8 op 18 moest het winnen. ...

259
{insert image alt}

AA Gent-aanwinst: "Veel kwaliteit in ons team"

Bij AA Gent draait het vierkant, dat is het minste wat je kan zeggen. Een zeer zwakke ...

110
{insert image alt}

Anderlecht zet ook andere speler even apart: "Geen risico nemen"

RSC Anderlecht is stevig in de greep van het coronavirus. Paars-Wit zag al negen spelers positief ...

167
{insert image alt}

Geen Nieuw-Zeeland, wel Ivoorkust voor Rode Duivels

De Rode Duivels nemen het op 8 oktober op tegen Ivoorkust. Door de strikte coronaregels haakte ...

144
{insert image alt}

Muscat onder vuur: "Waarom spelen zij niet?"

STVV is niet goed bezig en her en der komt er al ongenoegen naar boven omtrent de keuzes van coach ...

136
{insert image alt}

KV Kortrijk laat zich uit over opvolging Moffi

Terem Moffi wordt weldra voorgesteld bij Lorient, dat maar liefst 8 miljoen euro betaalt voor de ...

200
{insert image alt}

'Interesse uit Serie A en Premier League voor Dimata'

Landry Dimata begon goed aan het seizoen met twee goals in drie matchen en een selectie voor de Rode ...

223
{insert image alt}

Anderlecht herschikt medische staf

Er is weer een verandering binnen RSC Anderlecht. Paars-Wit meldt het vertrek van clubdokter Kristof ...

340
{insert image alt}

'AA Gent ontkent interesse in verdediger'

Bij AA Gent komt er nog een buitenlandse aanwinst de club versterken. De Oost-Vlamingen hebben een ...

129
{insert image alt}

Cordier kondigt versterking aan bij Zulte Waregem

Zulte Waregem heeft versterking nodig, dat is duidelijk. CEO Eddy Cordier hoopt de komende tien ...

150