KRC Genk en Felice Mazzu: is het vuur al uitgedoofd?

Foto: KRC Genk en Felice Mazzu: is het vuur al uitgedoofd?

KRC Genk is ziek. De huidige landskampioen bezet momenteel pas de negende plaats in de Jupiler Pro League. In de nationale competitie speelden de Limburgers ook nog maar één halfuur op een hoog niveau, de laatste dertig minuten op Club Brugge. Europees werd het zelfs nog dramatischer met een gigantische afgang in Salzburg. En dat terwijl dit seizoen de bevestiging moest worden van het kampioenenjaar.

WACHTEN TOT 6 OKTOBER

Dat Genk een terugval zou kennen na een fantastisch seizoen was ergens wel te verwachten. De kampioenenploeg verloor in de zomer maar twee echte steunpilaren: Leandro Trossard en Ruslan Malinovskyi. Maar de meest bepalende figuur is er ook niet meer. Hoofdtrainer en architect Philippe Clement trok naar zijn grote liefde Club Brugge en werd vervangen door Felice Mazzu. Een stijlbreuk heette dat: het defensieve reactievoetbal van de Italo-Belg in Charleroi, stond haaks op de dominante pressing van Clement.

Bij de Carolo's werden echter fraaie resultaten geboekt en lanceerde Mazzu ook regelmatig veelbelovende nieuwe spelers. Daardoor kreeg hij eindelijk zijn zin bij een topclub, zijn Italiaanse passie en mijnverleden van zijn ouders speelden daar ook een rol in. Maar na een wisselvallige start van het seizoen, het gebrek aan een duidelijke lijn in het spel en vooral door de blamage in Salzburg, beginnen nu al de eerste twijfels te ontstaan.Extern dan toch, binnen de club beweert men voorlopig nog als één man achter Mazzu te staan. Woensdag zat Dimitri de Condé nog met hem rond de tafel, waarna de technisch directeur andermaal openlijk zijn steun verkondigde. Al wil dat in het hedendaagse voetbal niets zeggen, al vaak waren zo'n uitspraken het begin van het einde. De komende wedstrijden tegen Oostende, Ronse (Croky Cup), STVV, Napoli en Moeskroen worden van levensbelang voor Mazzu. Stel je maar eens voor dat er verloren wordt tegen de rivaal uit Sint-Truiden, of dat Ronse de landskampioen uit de beker kegelt...

Na het treffen tegen Moeskroen op 6 oktober - nog maar een dikke twee weken veraf - vindt de tweede interlandbreak plaats. Een ideaal moment voor een eerste grondige analyse en ook om eventueel bij te sturen. Het seizoen is dan nog niet helemaal verloren, een nieuwe wind in de sportieve staf wordt dan in vele bestuurskamers als oplossing gezien.

DE UITHAAL VAN CROONEN

De hamvraag vandaag luidt: geeft Genk de nodige tijd aan Mazzu om de club terug op de rails te zetten? Want hoe langer de landskampioen blijft aanmodderen, hoe groter de kans op een snertseizoen. Ook na de vorige titels kende Genk telkens een terugval en in sommige gevallen duurde dat zelfs enkele jaren. Een scenario waar het huidige bestuur van huivert.

Momenteel geniet Mazzu (terecht) nog het nodige krediet, maar deze situatie kan geen maanden meer duren. Dat de immer rustige of zelfs terughoudende voorzitter Peter Croonen deze week openlijk zijn enorme teleurstelling uitte over de manier waarop de ploeg zich profileerde in Salzburg, is een teken aan de wand. Hij benadrukte weliswaar dat de positie van de coach momenteel niet in twijfel wordt getrokken, maar tussen de regels konden we afleiden dat er maar best snel resultaten geboekt kunnen worden.Indien die resultaten uitblijven en ook het spelniveau niet omhoog gaat, staat Genk voor een moeilijke evenwichtsoefening. De club zal niet snel een trainer ontslaan en wil dat in dit geval uiteraard ook vermijden. Maar men zal ongetwijfeld ook geleerd hebben uit het dossier-Stuivenberg. De Nederlander werd lange tijd, wellicht te lang, een hand boven het hoofd gehouden. Toen hij dan toch ontslagen werd kreeg opvolger Clement de ploeg wél op de rails, met alle successen van dien.

Mazzu ontslaan één dezer weken zou in ieder geval een kleine schok teweegbrengen, een duidelijke wake up-call. Maar dan nog is het onzeker of de Genkse motor zal aanslaan met een andere trainer aan het roer. "Dinsdag werd heel duidelijk dat het anders moet", vertelde Croonen. Aan Mazzu dus om te tonen dat hij voor die andere aanpak zal zorgen. Zo niet zou zijn naam wel eens aan het lijstje met Maes, Stuivenberg en andere Ferrera's kunnen worden toegevoegd: coaches die er niet in slaagden Genk op het juiste pad te krijgen en vroegtijdig moesten beschikken.

IS HET VUUR WEG BIJ MAZZU?

Een andere vraag is of Mazzu zelf wel nog het vuur heeft om deze situatie om te keren. Bij Sporting Charleroi was hij jarenlang éénbrok passie, terwijl hij bij Genk een eerder gelaten indruk achterlaat. En waar hij in het Zwarte Land regelmatig wedstrijden deed keren met zijn tactische ingrepen, vindt hij in de Luminus Arena maar niet het juiste recept om zijn kwalitatief sterkere spelersgroep optimaal te laten renderen.

Bovendien slaagt hij er niet in om dat vuur ook op zijn spelers over te brengen. Bij Charleroi liet hij zijn ploeg doorgaans vechten als leeuwen. Geen enkel team ging graag op bezoek in Mambourg, daags nadien was het voor de tegenstanders vaak schade opmeten. Iets wat Genk afgelopen vrijdag zelf nog aan den lijve mocht ondervinden. Die vechtlust ontbreekt momenteel bij de kampioen. Dat Genk dinsdag meer goals incasseerde dan dat het fouten maakte, is een veelzeggende statistiek. Toen Mazzu nog bij de Carolo's zat, werd er - vooral aan de Nederlandstalige kant van het land - wel eens getwijfeld of hij het juiste profiel had voor een topclub. Roepen en tieren langs de lijn, doelpunten vieren alsof hij ze zelf had gescoord, na de match een sigaretje roken met de harde kern ... het zou niet kunnen bij een topclub. Daarom lijkt hij zich ook aan te passen. Maar Genk heeft op dit moment net iemand nodig die de kleedkamer in brand zet, iemand die de spelers in die mate kan oppeppen zodat ze weer boven zichzelf kunnen uitstijgen.

Mazzu zal dus snel zichzelf moeten terugvinden. Opnieuw die Italiaanse passie etaleren en overbrengen op zijn spelers, opnieuw die gewaagde tactische keuzes durven maken. Lukt hem dat, dan kan het alsnog het begin van iets moois zijn. Lukt dat niet, dan zou zijn (eerste) avontuur bij een topclub wel eens snel voorbij kunnen zijn. Eén ding is duidelijk: er is geen tijd meer te verliezen, de reactie moet er nu komen.

POLL: Blijft u blijven vertrouwen in Mazzu?

'Anderlecht krijgt bijzonder slecht nieuws over terugkeer Dimata'

'Vercauteren komt met verbazingwekkende wissel in basiself'

Thorup deelt fraai compliment uit aan Club Brugge

Vandaag 16 Oktober 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De slachtoffers van Vercauteren: wie verdwijnt uit de A-kern?

De speeltijd is voorbij bij RSC Anderlecht. Franky Vercauteren luidt de bel en sommeert zijn jonge ...

2175
{insert image alt}

'Vercauteren komt met verbazingwekkende wissel in basiself'

Nu de internationale break achter de rug is, kan de blik stilaan opnieuw op de Jupiler Pro League ...

12
{insert image alt}

'Anderlecht krijgt bijzonder slecht nieuws over terugkeer Dimata'

Frank Vercauteren maakt zondag in de thuismatch tegen STVV zijn officiële wederoptreden als ...

70
{insert image alt}

Thorup deelt fraai compliment uit aan Club Brugge

AA Gent was erg sterk aan het seizoen begonnen, maar werd vlak voor het ingaan van de ...

98
{insert image alt}

'Real geeft Zidane zijn zin: bod van 100 miljoen + James'

Real Madrid staat eerste in de Primera División, maar dat betekent zeer zeker niet dat het rustig ...

130
{insert image alt}

'Vercauteren drukt meteen stevig zijn stempel op Anderlecht'

RSC Anderlecht begint zondag in de thuiswedstrijd tegen STVV aan een nieuw hoofdstuk. Vlak voor de ...

437
{insert image alt}

Propere Handen: Ook Louwagie en De Witte moeten zich melden bij politie

Dat 'Operatie Propere Handen', het grootschalige onderzoek naar financiële wantoestanden in het ...

310
{insert image alt}

KV Mechelen toont forsballen in affaire Verrips

Ondanks de hele matchfixing-affaire slaagde KV Mechelen er afgelopen zomer in om quasi al zijn ...

360
{insert image alt}

'Hypocriete' Guardiola krijgt volle lading in Spanje

Pep Guardiola is naast een succescoach ook een fel pleitbezorger van de Catalaanse cultuur. De weer ...

212
{insert image alt}

De Roeck verrast Anderlecht: "Ooit wil ik opnieuw T1 worden"

Jonas De Roeck mocht de vorige competitiewedstrijd tegen Sporting Charleroi depanneren als ...

158
{insert image alt}

KVK zet alle zeilen bij voor burenstrijd met Essevee

De Jupiler Pro League trekt zich komend weekend weer op gang met een aantal interessante ...

179
{insert image alt}

'Real Madrid wil Hazard helpen met enorme transferslag'

Real Madrid spendeerde afgelopen zomer een pak miljoenen aan nieuw spelersmateriaal, maar die ...

374
{insert image alt}

"Als je bewijs zoekt dat Kompany de grote baas is: dát is het"

RSC Anderlecht kreeg donderdag een boete van 5000 euro opgelegd door de licentiecommissie wegens de ...

754
{insert image alt}

Peeters betaalt voor crisis: Lierse Kempenzonen heeft nieuwe coach

Het gaat de Lierse Kempenzonen momenteel niet voor de wind in de eerste amateurklasse. De opvolger ...

102
{insert image alt}

'Domper voor Club: Tau blijft onzeker voor Moeskroen'

Even had hij een korte aanpassingsperiode nodig, maar de afgelopen weken was Percy Tau een van de ...

103
{insert image alt}

KV Mechelen neemt maatregelen: "Veljkovic is niet meer welkom"

KV Mechelen mocht afgelopen zomer ondanks de veroordeling wegens matchfixing dan toch promoveren ...

167

Gisteren 15 Oktober 2019

{insert image alt}

Goed nieuws voor Cercle: "Bij degradatie brengen we ze gewoon terug naar 1A"

Cercle Brugge zit na een 3 op 30 in lastige papieren en zal de komende maanden een helse strijd ...

311
{insert image alt}

"Een maand voor zijn transfer vroeg Kompany me al om naar Anderlecht te komen"

Vincent Kompany keerde in de zomer terug naar Anderlecht en zorgde daar meteen voor een soort ...

334
{insert image alt}

'Real Madrid drukt door voor toptransfer en bereidt bod voor'

Real Madrid haalde in de zomer een pak nieuwe spelers binnen en gooide daarvoor honderden miljoenen ...

306
{insert image alt}

Jeugdopleiding Anderlecht en Genk ingehaald door verrassende concurrent?

De Belgische clubs investeerden de voorbije jaren veel geld in hun jeugdopleiding en vooral bij KRC ...

734
{insert image alt}

Standard en Charleroi kennen hun straffen na stilgelegde Waalse derby

Enkele weken geleden kende de Jupiler Pro League een rumoerig weekend, want met STVV-Genk en ...

327
{insert image alt}

Spanje pakt in blessuretijd EK-ticket, Gent-spits voorkomt blamage

Spanje heeft zijn ticket voor het EK beet, maar dat heeft wel bloed, zweet en tranen gekost. Nadat ...

405
{insert image alt}

Uitblinker bij jonge Duivels: "Hij verdeelde en heerste"

De nationale beloften hebben dinsdagavond eindelijk hun eerste zege gepakt in de kwalificaties voor ...

463
{insert image alt}

Tau reageert op massale aanwezigheid Zuid-Afrikanen op sociale media Club

Wie de sociale media van Club Brugge een beetje volgt, kon er de voorbije maanden niet naast kijken: ...

480
{insert image alt}

Jonge Duivels scoren eindelijk en boeken broodnodige zege tegen Moldavië

De Belgische nationale beloften hebben eindelijk hun eerste zege geboekt in de kwalificatiecampagne ...

150
{insert image alt}

'Inter wil Lukaku in januari aan wereldkampioen koppelen'

Internazionale tastte in de zomer diep in de buidel om Romelu Lukaku bij Manchester United weg te ...

334
{insert image alt}

Moet vaste waarde bij Rode Duivels voor EK-selectie vrezen?

Nu de kwalificatie voor het EK 2020 helemaal binnen is, zal het de komende maanden wellicht vooral ...

231
{insert image alt}

'FC Barcelona zet helemaal een streep door terugkeer van Neymar'

Neymar was in de zomer alweer het middelpunt van een maandenlange transfersoap. De Braziliaan wou ...

477
{insert image alt}

Dimata zorgt voor onrust: "Is hij nog wel voetballer?"

Landry Dimata is nog steeds hard aan het werken aan zijn terugkeer. De laatste wedstrijd van de ...

1258
{insert image alt}

Club komt met belangrijke update over sterkhouder

Club Brugge zag Percy Tau nog voor de rust uitvallen met een enkelblessure. Na een tackle door ...

445
{insert image alt}

Juve-voorzitter heeft groots nieuws over toekomst Ronaldo

Cristiano Ronaldo is inmiddels al weer 34 jaar oud, en bevindt zich dus in de herfst van zijn ...

396