KRC Genk en Felice Mazzu: is het vuur al uitgedoofd?

Foto: KRC Genk en Felice Mazzu: is het vuur al uitgedoofd?

KRC Genk is ziek. De huidige landskampioen bezet momenteel pas de negende plaats in de Jupiler Pro League. In de nationale competitie speelden de Limburgers ook nog maar één halfuur op een hoog niveau, de laatste dertig minuten op Club Brugge. Europees werd het zelfs nog dramatischer met een gigantische afgang in Salzburg. En dat terwijl dit seizoen de bevestiging moest worden van het kampioenenjaar.

WACHTEN TOT 6 OKTOBER

Dat Genk een terugval zou kennen na een fantastisch seizoen was ergens wel te verwachten. De kampioenenploeg verloor in de zomer maar twee echte steunpilaren: Leandro Trossard en Ruslan Malinovskyi. Maar de meest bepalende figuur is er ook niet meer. Hoofdtrainer en architect Philippe Clement trok naar zijn grote liefde Club Brugge en werd vervangen door Felice Mazzu. Een stijlbreuk heette dat: het defensieve reactievoetbal van de Italo-Belg in Charleroi, stond haaks op de dominante pressing van Clement.

Bij de Carolo's werden echter fraaie resultaten geboekt en lanceerde Mazzu ook regelmatig veelbelovende nieuwe spelers. Daardoor kreeg hij eindelijk zijn zin bij een topclub, zijn Italiaanse passie en mijnverleden van zijn ouders speelden daar ook een rol in. Maar na een wisselvallige start van het seizoen, het gebrek aan een duidelijke lijn in het spel en vooral door de blamage in Salzburg, beginnen nu al de eerste twijfels te ontstaan.Extern dan toch, binnen de club beweert men voorlopig nog als één man achter Mazzu te staan. Woensdag zat Dimitri de Condé nog met hem rond de tafel, waarna de technisch directeur andermaal openlijk zijn steun verkondigde. Al wil dat in het hedendaagse voetbal niets zeggen, al vaak waren zo'n uitspraken het begin van het einde. De komende wedstrijden tegen Oostende, Ronse (Croky Cup), STVV, Napoli en Moeskroen worden van levensbelang voor Mazzu. Stel je maar eens voor dat er verloren wordt tegen de rivaal uit Sint-Truiden, of dat Ronse de landskampioen uit de beker kegelt...

Na het treffen tegen Moeskroen op 6 oktober - nog maar een dikke twee weken veraf - vindt de tweede interlandbreak plaats. Een ideaal moment voor een eerste grondige analyse en ook om eventueel bij te sturen. Het seizoen is dan nog niet helemaal verloren, een nieuwe wind in de sportieve staf wordt dan in vele bestuurskamers als oplossing gezien.

DE UITHAAL VAN CROONEN

De hamvraag vandaag luidt: geeft Genk de nodige tijd aan Mazzu om de club terug op de rails te zetten? Want hoe langer de landskampioen blijft aanmodderen, hoe groter de kans op een snertseizoen. Ook na de vorige titels kende Genk telkens een terugval en in sommige gevallen duurde dat zelfs enkele jaren. Een scenario waar het huidige bestuur van huivert.

Momenteel geniet Mazzu (terecht) nog het nodige krediet, maar deze situatie kan geen maanden meer duren. Dat de immer rustige of zelfs terughoudende voorzitter Peter Croonen deze week openlijk zijn enorme teleurstelling uitte over de manier waarop de ploeg zich profileerde in Salzburg, is een teken aan de wand. Hij benadrukte weliswaar dat de positie van de coach momenteel niet in twijfel wordt getrokken, maar tussen de regels konden we afleiden dat er maar best snel resultaten geboekt kunnen worden.Indien die resultaten uitblijven en ook het spelniveau niet omhoog gaat, staat Genk voor een moeilijke evenwichtsoefening. De club zal niet snel een trainer ontslaan en wil dat in dit geval uiteraard ook vermijden. Maar men zal ongetwijfeld ook geleerd hebben uit het dossier-Stuivenberg. De Nederlander werd lange tijd, wellicht te lang, een hand boven het hoofd gehouden. Toen hij dan toch ontslagen werd kreeg opvolger Clement de ploeg wél op de rails, met alle successen van dien.

Mazzu ontslaan één dezer weken zou in ieder geval een kleine schok teweegbrengen, een duidelijke wake up-call. Maar dan nog is het onzeker of de Genkse motor zal aanslaan met een andere trainer aan het roer. "Dinsdag werd heel duidelijk dat het anders moet", vertelde Croonen. Aan Mazzu dus om te tonen dat hij voor die andere aanpak zal zorgen. Zo niet zou zijn naam wel eens aan het lijstje met Maes, Stuivenberg en andere Ferrera's kunnen worden toegevoegd: coaches die er niet in slaagden Genk op het juiste pad te krijgen en vroegtijdig moesten beschikken.

IS HET VUUR WEG BIJ MAZZU?

Een andere vraag is of Mazzu zelf wel nog het vuur heeft om deze situatie om te keren. Bij Sporting Charleroi was hij jarenlang éénbrok passie, terwijl hij bij Genk een eerder gelaten indruk achterlaat. En waar hij in het Zwarte Land regelmatig wedstrijden deed keren met zijn tactische ingrepen, vindt hij in de Luminus Arena maar niet het juiste recept om zijn kwalitatief sterkere spelersgroep optimaal te laten renderen.

Bovendien slaagt hij er niet in om dat vuur ook op zijn spelers over te brengen. Bij Charleroi liet hij zijn ploeg doorgaans vechten als leeuwen. Geen enkel team ging graag op bezoek in Mambourg, daags nadien was het voor de tegenstanders vaak schade opmeten. Iets wat Genk afgelopen vrijdag zelf nog aan den lijve mocht ondervinden. Die vechtlust ontbreekt momenteel bij de kampioen. Dat Genk dinsdag meer goals incasseerde dan dat het fouten maakte, is een veelzeggende statistiek. Toen Mazzu nog bij de Carolo's zat, werd er - vooral aan de Nederlandstalige kant van het land - wel eens getwijfeld of hij het juiste profiel had voor een topclub. Roepen en tieren langs de lijn, doelpunten vieren alsof hij ze zelf had gescoord, na de match een sigaretje roken met de harde kern ... het zou niet kunnen bij een topclub. Daarom lijkt hij zich ook aan te passen. Maar Genk heeft op dit moment net iemand nodig die de kleedkamer in brand zet, iemand die de spelers in die mate kan oppeppen zodat ze weer boven zichzelf kunnen uitstijgen.

Mazzu zal dus snel zichzelf moeten terugvinden. Opnieuw die Italiaanse passie etaleren en overbrengen op zijn spelers, opnieuw die gewaagde tactische keuzes durven maken. Lukt hem dat, dan kan het alsnog het begin van iets moois zijn. Lukt dat niet, dan zou zijn (eerste) avontuur bij een topclub wel eens snel voorbij kunnen zijn. Eén ding is duidelijk: er is geen tijd meer te verliezen, de reactie moet er nu komen.

POLL: Blijft u blijven vertrouwen in Mazzu?

EXCLUSIEF: "Wellenreuther heeft alles om eerste keeper van Anderlecht te worden"

'Anderlecht doet bod op ervaren kracht uit JPL'

KV Oostende ziet veelbelovende back naar Frankrijk trekken

Vandaag 05 Juni 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Tienersensatie De Ketelaere: aan de top van Europa

Scoren deed hij nog maar twee keer, maar het talent van Charles De Ketelaere kan niet worden ...

1530
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 430 euro met 10 euro inzet op de Bundesliga!

Volgende week beginnen ze er allicht ook in Spanje opnieuw aan, maar voorlopig blijft de Bundesliga ...

30
{insert image alt}

Gemiste kans: waarom JPL te vroeg werd stopgezet

We steken niet graag pluimen op onze eigen hoed, maar dit keer was het toch moeilijk om niet even te ...

977
{insert image alt}

Leugenachtig Anderlecht bekent kleur met stoelendans in Lotto Park

Op het veld viel er, in tegenstelling tot wat Jonathan Legear mag beweren, dit seizoen vaak weinig ...

1783
{insert image alt}

EXCLUSIEF: "Wellenreuther heeft alles om eerste keeper van Anderlecht te worden"

RSC Anderlecht heeft Timon Wellenreuther weggehaald bij Willem II. De 24-jarige Duitse doelman ...

12
{insert image alt}

KV Oostende ziet veelbelovende back naar Frankrijk trekken

Het werd een spannende race tegen de klok, maar KV Oostende slaagde er net op tijd in om de overname ...

35
{insert image alt}

'Anderlecht doet bod op ervaren kracht uit JPL'

Na het aantrekken van Ilias Takidine, die eerder transfervrij overkwam van KRC Genk, heeft RSC ...

201
{insert image alt}

BILD: 'Real onderneemt eerste poging voor Bundesliga-sensatie Havertz'

Ondanks de investeringen van vorige zomer wil Real Madrid tijdens de komende mercato opnieuw ...

49
{insert image alt}

Standard krijgt uitstekend nieuws over vernieuwd Sclessin

Een voetbalstadion neerpoten in België is een huzarenstukje, dat vaak op een sisser afloopt. Denk ...

160
{insert image alt}

"Het is een eer om voor een instituut als Anderlecht te spelen"

Het sportieve departement van RSC Anderlecht heeft één van zijn prioriteiten mogen afvinken op het ...

132
{insert image alt}

Beerschot gaat stap verder en sleept Pro League voor BAS

Beerschot VA legt zich duidelijk niet neer bij de manier waarop de promotiefinale tegen OH Leuven ...

632
{insert image alt}

Messi doet Barça jubelen vlak voor La Liga-hervatting

Volgende week trekt de Spaanse Primera Division zich weer op gang. Even leek het erop dat dit zonder ...

79
{insert image alt}

'Goed nieuws voor Anderlecht: Ajax zoekt opvolger Onana elders'

Anderlecht stelde vandaag met Timon Wellenreuther, die quasi transfervrij wordt overgenomen van ...

177
{insert image alt}

Guido Brepoels (ex-STVV) opnieuw aan de slag bij KRC Genk ... Ladies

Als coach van STVV leek hij tien jaar geleden even de top van het trainersgilde te bestormen, maar ...

99
{insert image alt}

Joos vergelijkt Vanaken met Bundesliga-sensatie: "Valse trage stilist"

In de topper van speelronde 30 in de Bundesliga trekt Bayern München zaterdag naar Bayer ...

202
{insert image alt}

'Cercle lonkt naar doorgestuurde KV Mechelen-verdediger'

KV Mechelen voerde een grote kuis door in de selectie. Malinwa nam in één keer afscheid van zeven ...

274
{insert image alt}

Westerlo pikt ex-publiekslieveling Club Brugge & Antwerp op

Mogelijk tekenen ze nog mee verzet aan tegen de licentie van Moeskroen, maar verder berust Westerlo ...

314
{insert image alt}

RSCA-fans zien het weer zitten: "Misschien komt het nog goed"

De schijnwerpers waren de afgelopen dagen vooral op Wouter Vandenhaute en Vincent Kompany gericht, ...

382
{insert image alt}

Waasland-Beveren sleept Pro League voor rechtbank na positief advies

Een jaar geleden zorgden KV Mechelen en Operatie Propere Handen ervoor dat de aandacht van de ...

406

Gisteren 04 Juni 2020

{insert image alt}

PL-ster hélemaal wild van De Bruyne: "Niveau van Messi en Ronaldo"

Kevin De Bruyne was bezig aan een absoluut topseizoen, en krijgt straks tóch de kans om dit op ...

642
{insert image alt}

Anderlecht troeft buitenlandse clubs af voor groeibriljant

Anderlecht wist vandaag een heel fraaie slag te slaan. Het legde met Kilian Sardella namelijk een ...

927
{insert image alt}

Kans voor Club? FC Porto zet klinkende naam op transferlijst

Club Brugge kwam het afgelopen seizoen erg sterk voor de dag, maar als er dan toch nog ergens plaats ...

1030
{insert image alt}

'Toekomst Batshuayi duidelijk na teleurstellend transfernieuws'

Timo Werner is bezig aan een uitstekend seizoen bij RB Leipzig, over alle competities heen zit hij ...

606
{insert image alt}

'Miljoeneninvestering Coucke kan Anderlecht aan nieuw stadion helpen'

Concrete plannen zijn er uiteraard nog niet, maar onder het bewind van Vandenhaute lijkt Anderlecht ...

672
{insert image alt}

Dit monsterbedrag strijkt Cristiano Ronaldo op via Instagram

Cristiano Ronaldo mag dan op het veld wel een doelpuntenmachine zijn en er goed zijn kost mee ...

271
{insert image alt}

Pro League bevestigt: promotiefinale (en bekerfinale?) kan worden vervroegd

De terugwedstrijd van de promotiefinale in 1B en de bekerfinale staan momenteel gepland in het ...

684
{insert image alt}

Ook Kompany in de wolken: "Ben hier supercontent mee"

RSC Anderlecht wil tijdens de komende transferperiode zijn grootste talenten aan boord houden. Dat ...

503
{insert image alt}

Inter bijt in het stof: "Mertens was ideale partner voor Lukaku"

De naam van Dries Mertens was de voorbije weken niet weg te krijgen uit de verschillende ...

128
{insert image alt}

Flitsende Hazard laat monden openvallen op training Real (🎥)

Volgende week donderdag trekt ook de Spaanse Primera Division zich weer op gang. Het belooft nog een ...

1025
{insert image alt}

Losada brandt van ambitie bij Beerschot: "Twee grote doelen"

Beerschot VA weet nog niet in welke competitie het volgend seizoen mag aantreden. Maar of de ...

200
{insert image alt}

Verbeke laat van zich horen: "Hij is de exponent van wat RSCA wil bereiken"

Nu Michael Verschueren officieel een stap terug heeft gezet, is het sportieve departement van RSC ...

862
{insert image alt}

Ronaldo imponeert bij fysieke testen dankzij 'geheim wapen'

Cristiano Ronaldo is inmiddels alweer 35 jaar, maar zelfs de corona-break lijkt geen vat te hebben ...

301
{insert image alt}

'Antwerp wil Leko van serieuze versterking voorzien'

Antwerp FC heeft een meer dan behoorlijk seizoen achter de rug en mag zich in de komende jaargang ...

1428
{insert image alt}

'Doelpuntenmachine Werner dicht bij nieuwe club: contract van vijf jaar'

Timo Werner is bezig aan een uitstekend seizoen bij RB Leipzig, over alle competities heen zit hij ...

299