LEESTIP: Crisisplan Anderlecht zorgt voor héle grote vraagtekens

Foto: LEESTIP: Crisisplan Anderlecht zorgt voor héle grote vraagtekens

'In Youth We Trust'. Het woordje 'Purple' in de Anderlecht-slogan ruimde dik een jaar geleden al plaats voor een verwijzing naar de vele Paars-Witte jeugdtalenten die op dat moment in de A-kern werden gedropt. Dat Anderlecht vol de kaart van de jeugd trok werd achteraf – en nu nog – dan ook neergezet als een bewuste strategie. Maar is dat wel zo?

Dat Neerpede deze eeuw een heleboel toptalenten voortbracht staat alleszins buiten kijf. De trend werd meer dan 15 jaar geleden al ingeleid door Vincent Kompany en Anthony Vanden Borre, Romelu Lukaku vormde dan weer de voornaamste overbrugging naar de generatie van Dennis Praet, Leander Dendoncker en Youri Tielemans. Ironisch genoeg is het echter pas na het vertrek van al deze toppers dat de nieuwe leuze inslag kreeg, al werd ze na de terugkeer van Kompany al snel vervangen door 'Trust The Process'.

DE HAND VAN HEIN

Dat proces houdt behalve een moeizame omschakeling naar de filosofie van Pep Guardiola dus ook in dat er geduld moet worden geoefend met de vele jonkies in het – voorlopige – basiselftal. Daar kregen behalve de intussen 33-jarige Kompany onder andere Yari Verschaeren, Francis Amuzu, Jérémy Doku, Albert Sambi Lokonga, Alexis Saelemaekers, Sieben Dewaele en Killian Sardella dit seizoen als zelfgekweekte producten van eigen bodem al volop hun kans. Behalve die laatste twee hebben ze allen één ding gemeenschappelijk.

Wanneer Hein Vanhaezebrouck in oktober 2017 aangesteld wordt als opvolger van René Weiler, die het jaar voordien nog de titel had gepakt maar nooit de harten kon veroveren in het Astridpark, is er van al deze jongeren immers nog lang geen sprake. Na het eerdere vertrek van Tielemans en Praet is Dendoncker in december zelfs nog de enige speler uit de geprezen jeugdopleiding die op het veld staat wanneer Paars-Wit een 5-0 pandoering krijgt op Jan Breydel. Het sein voor HVH om een fikse ommezwaai in te luiden.Een week later gooit hij tegen Eupen de 18-jarige Amuzu en Lokonga voor de leeuwen, het tweetal vergaart ook de rest van de teleurstellende campagne hier en daar minuten maar kan nog niet echt doorbreken. Aangezien Andy Najar nog maar eens geblesseerd is, Dennis Appiah en Alexandru Chipciu door de mand vallen en Anderlecht met een hele resem schorsingen de play-offs ingaat komt daar later dat seizoen ook nog Alexis Saelemaekers bij. De rechterflank maakt indruk en verschijnt zeven keer aan de aftrap in PO I.

HET GEVAL BORNAUW

Hoewel de eerste talenten hier de kop opsteken is dat op dat moment dus zeker geen bewuste keuze voor de jeugd. Adrien Trebel en Sven Kums zijn nog maar net het middenveld komen stofferen, op de flank beschikt Vanhaezebrouck ook over Ivan Obradovic, Massimo Bruno en Henry Onyekuru. In januari krijgen die het gezelschap van Kenny Saief en Lazar Markovic, Sofiane Hanni wordt vervangen door Ryota Morioka en topaankoop Nicolae Stanciu is er ook nog. Saelemaekers, Lokonga, en Amuzu komen zo door de zwakke prestaties eerder uit noodzaak piepen.

Op naar de zomer van 2018 en het geval Sebastiaan Bornauw. Die kan naar Oostende, maar HVH stelt zijn veto. Het geloof van de coach in de verdediger wordt echter niet gedeeld door het nieuwe bestuur, waar Marc Coucke de teugels samen met sportieve baas Luc Devroe nu echt in handen heeft. Zij verkiezen een meer ervaren defensieleider en halen maar liefst vier spelers in huis om die rol te vervullen. Antonio Milic komt mee over van KVO, ook Ognen Vranjes, James Lawrence en de peperdure Bubacarr Sanneh versterken de rangen.Bornauw toont zich evenwel de beste van het pak en ontpopt zich vanaf speeldag één tot titularis, maar dat zijn kaart van tevoren getrokken werd kunnen we dus moeilijk stellen. Ook Lokonga en Amuzu worden bij voorkeur nog naar het achterplan verwezen, zo getuige de komst van middenvelder Yevhen Makarenko en wingers Knowledge Musona en Zakaria Bakkali. Saelemaekers krijgt wel vol zijn kans en mag de concurrentie blijven aangaan met Appiah en Najar, een strijd die hij tot het vertrek van Vanhaezebrouck ook weet te winnen.

STARTEN IN STAYEN

Voor de trainer bijna dag op dag een jaar na het debacle in Brugge afzwaait laat hij Anderlecht nog een mooi afscheidscadeau na. Als reactie op een blessuregolf dropt HVH drie weken eerder in Sint-Truiden namelijk de piepjonge Verschaeren in de ploeg, tien minuten voor tijd wordt de youngster vervangen door Doku, nog een debutant. Vooral de kwieke spelmaker verovert echter al snel de harten, wanneer Stanciu en Morioka iedereen maar blijven teleurstellen heeft de publiekslieveling zelfs al snel een basisplaats beet.

Toch wordt Peter Zulj in januari aangekondigd als de nieuwe spelverdeler, deze zomer kwamen daar ook Samir Nasri en Michel Vlap bij. Dat Anderlecht de druk willen weghalen bij het 18-jarige toptalent is uiteraard logisch, maar het illustreert toch andermaal dat Michael Verschueren en co wel degelijk pogingen ondernemen om al het jonge geweld te koppelen aan – of vervangen door? – iets meer ervaren krachten. Ook de komst van Nacer Chadli, nog maar eens een concurrent voor Amuzu en Saelemaekers, past in die optiek.Voor we helemaal de stap naar het heden zetten merken we graag even op hoe Stayen een bijzondere rol speelde in de Paars-Witte jeugdbeweging. Niet alleen Verschaeren en Doku vierden er immers hun debuut, ook Saelemaekers maakte er een paar maanden eerder voor het eerst zijn optreden. Het was de match waar Vanhaezebrouck het befaamde 'rugnummers'-interview liet optekenen, nadat Lokonga (48) aan de aftrap was verschenen en behalve Saelemaekers (56) ook Amuzu (40), Abdoul Danté (47) en Mohammed Dauda (38) de bank bevolkten.

OUDER DAN GENK

Nadien kreeg de controversiële coach kritiek op zijn opsomming van de vele jongelingen in zijn kern als zat hij te bestellen bij de Chinees, zoals Marc Degryse het toen verwoordde, maar achteraf bekeken staat de beruchte quote wel symbool voor het punt dat we hier willen maken. We stellen namelijk vast dat Anderlecht zich door een aaneenschakeling van pech, blessures, schorsingen en tegenvallende transfers de voorbije jaren vooral genoodzaakt zag een beroep te doen op vaak nobele onbekenden uit de eigen jeugd. Een bewuste strategie kunnen we dit echter bezwaarlijk noemen.

Dat Davy Roef nooit meer een echte kans kreeg tussen de palen is daarbij een teken aan de wand, net zoals het feit dat er geen enkele spits kon doorstromen naar de A-kern. Ook voor de nieuwe jonkies die dit seizoen op het toneel verschenen – vooral Sardella en Dewaele – was er aanvankelijk eigenlijk heel wat minder speelgelegenheid voorzien, maar opnieuw beslisten de omstandigheden daar anders over. Vooral het feit dat Anderlecht door de moeizame afdanking van de vele flops enigszins gehandicapt de mercato optrok speelde daarin een grote rol.De grote verjongingskuur wordt bovendien soms ook al eens overdreven. Met een gemiddelde leeftijd van 23,9 jaar is de Paars-Witte selectie slechts iets jonger dan die van Club Brugge (24,2) en zelfs ouder dan die van landskampioen Genk (23,3), samen tellen de twee concurrenten minder dertigers in hun kern dan Anderlecht alleen. De talrijke overbodige routiniers die niet weg geraakten en vandaag nog steeds in het Astridpark vertoeven leveren zo het ultieme bewijs dat de gefaalde transferpolitiek dé grote verantwoordelijke is voor de jeugdige basiself.

OP HET RANDJE OF TEKORT

Die kan wanneer Kemar Roofe, Landry Dimata en later ook Najar terugkeren trouwens al snel een heel wat meer ervaren aanblik krijgen, zeker wanneer Trebel en misschien zelfs Anthony Vanden Borre weer worden opgevist. Ook Derrick Luckassen lijkt binnen gehaald als titularis en moet nog ingepast worden in het team. Pas wanneer Anderlecht binnenkort eindelijk op volle sterkte draait mogen de youngsters dan ook hun waarde bewijzen in een concurrentiestrijd die – hopelijk voor Kompany en co – dan wel die van de andere topclubs in België benadert.

Bij Club Brugge en Genk, om er maar twee te noemen, krijgen jongeren van eigen bodem namelijk ook hun kans, met dat verschil dat de overvloed aan opties voor Philippe Clement en Felice Mazzu hen de luxe verschaft ze weer in de wachtkamer te zetten indien nodig. Zo werden bijvoorbeeld Thibault Vlietinck en Dries Wouters voorlopig te licht bevonden, terwijl Loïs Openda zichzelf boven Jelle Vossen en Kaveh Rezaei in de pikorde wrikte en Bryan Heynen onbetwist in de basis staat. In Jan Breydel en de Luminus Arena krijgt de jeugd dus vooral niks in de schoot geworpen.Dat is in het Lotto Park, met alle respect voor de inspanningen die de aimabele jonkies er leveren, nu net iets teveel wél het geval. Door het gebrek aan kwaliteitsvolle alternatieven volgt de ene kans na de andere, of er nu gepresteerd wordt of niet. Op zich mooi en lovenswaardig, maar bij een ploeg met titelambities eigenlijk uit den boze. Alleen Verschaeren kon tot dusver dan ook voldoende overtuigen om zijn status te rechtvaardigen, met iets meer constante zouden we dat ook van Lokonga kunnen zeggen. Saelemaekers en Amuzu balanceren dan weer op het randje, de rest schiet op dit moment in feite gewoon nog tekort.

RONDE CIRKEL

De twee leuzen – 'In Youth We Trust' en 'Trust The Process' – louter als bluf afdoen zou net een stap te ver zijn, maar of Anderlecht écht zoveel vertrouwen heeft in het overgrote deel van deze generatie durven we dus toch te betwijfelen. Uiteraard was het wel altijd al de bedoeling om de A-kern voor een deel op te vullen met jongelingen uit Neerpede, nog steeds een knap initiatief dat past bij de rijke traditie van de recordkampioen. Toch moet er ook niet al teveel gekoketteerd worden met de veelbesproken focus op de 'kaart van de jeugd'. Die werd immers vooral getrokken uit noodzaak, te beginnen na het pak slaag in Jan Breydel op 17 december 2017. Zondag staat de verplaatsing opnieuw op het programma. Aan Anderlecht om tegen de eeuwige rivaal de cirkel rond te maken en een verrassende driepunter mee naar huis te nemen.

POLL: Gelooft u in de slogans van Anderlecht?

'Anderlecht krijgt bijzonder slecht nieuws over terugkeer Dimata'

Thorup deelt fraai compliment uit aan Club Brugge

'Real geeft Zidane zijn zin: bod van 100 miljoen + James'

Vandaag 16 Oktober 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De slachtoffers van Vercauteren: wie verdwijnt uit de A-kern?

De speeltijd is voorbij bij RSC Anderlecht. Franky Vercauteren luidt de bel en sommeert zijn jonge ...

2167
{insert image alt}

'Anderlecht krijgt bijzonder slecht nieuws over terugkeer Dimata'

Frank Vercauteren maakt zondag in de thuismatch tegen STVV zijn officiële wederoptreden als ...

4
{insert image alt}

Thorup deelt fraai compliment uit aan Club Brugge

AA Gent was erg sterk aan het seizoen begonnen, maar werd vlak voor het ingaan van de ...

64
{insert image alt}

'Real geeft Zidane zijn zin: bod van 100 miljoen + James'

Real Madrid staat eerste in de Primera División, maar dat betekent zeer zeker niet dat het rustig ...

109
{insert image alt}

'Vercauteren drukt meteen stevig zijn stempel op Anderlecht'

RSC Anderlecht begint zondag in de thuiswedstrijd tegen STVV aan een nieuw hoofdstuk. Vlak voor de ...

403
{insert image alt}

Propere Handen: Ook Louwagie en De Witte moeten zich melden bij politie

Dat 'Operatie Propere Handen', het grootschalige onderzoek naar financiële wantoestanden in het ...

300
{insert image alt}

KV Mechelen toont forsballen in affaire Verrips

Ondanks de hele matchfixing-affaire slaagde KV Mechelen er afgelopen zomer in om quasi al zijn ...

323
{insert image alt}

'Hypocriete' Guardiola krijgt volle lading in Spanje

Pep Guardiola is naast een succescoach ook een fel pleitbezorger van de Catalaanse cultuur. De weer ...

201
{insert image alt}

De Roeck verrast Anderlecht: "Ooit wil ik opnieuw T1 worden"

Jonas De Roeck mocht de vorige competitiewedstrijd tegen Sporting Charleroi depanneren als ...

152
{insert image alt}

KVK zet alle zeilen bij voor burenstrijd met Essevee

De Jupiler Pro League trekt zich komend weekend weer op gang met een aantal interessante ...

173
{insert image alt}

'Real Madrid wil Hazard helpen met enorme transferslag'

Real Madrid spendeerde afgelopen zomer een pak miljoenen aan nieuw spelersmateriaal, maar die ...

352
{insert image alt}

"Als je bewijs zoekt dat Kompany de grote baas is: dát is het"

RSC Anderlecht kreeg donderdag een boete van 5000 euro opgelegd door de licentiecommissie wegens de ...

732
{insert image alt}

Peeters betaalt voor crisis: Lierse Kempenzonen heeft nieuwe coach

Het gaat de Lierse Kempenzonen momenteel niet voor de wind in de eerste amateurklasse. De opvolger ...

94
{insert image alt}

'Domper voor Club: Tau blijft onzeker voor Moeskroen'

Even had hij een korte aanpassingsperiode nodig, maar de afgelopen weken was Percy Tau een van de ...

98
{insert image alt}

KV Mechelen neemt maatregelen: "Veljkovic is niet meer welkom"

KV Mechelen mocht afgelopen zomer ondanks de veroordeling wegens matchfixing dan toch promoveren ...

163
{insert image alt}

Extra wapen Standard: "Zijn mentaliteit maakt het verschil"

Standard moest vlak voor het ingaan van de interland-break zijn leidersplaats opnieuw aan Club ...

125

Gisteren 15 Oktober 2019

{insert image alt}

Goed nieuws voor Cercle: "Bij degradatie brengen we ze gewoon terug naar 1A"

Cercle Brugge zit na een 3 op 30 in lastige papieren en zal de komende maanden een helse strijd ...

306
{insert image alt}

"Een maand voor zijn transfer vroeg Kompany me al om naar Anderlecht te komen"

Vincent Kompany keerde in de zomer terug naar Anderlecht en zorgde daar meteen voor een soort ...

332
{insert image alt}

'Real Madrid drukt door voor toptransfer en bereidt bod voor'

Real Madrid haalde in de zomer een pak nieuwe spelers binnen en gooide daarvoor honderden miljoenen ...

302
{insert image alt}

Jeugdopleiding Anderlecht en Genk ingehaald door verrassende concurrent?

De Belgische clubs investeerden de voorbije jaren veel geld in hun jeugdopleiding en vooral bij KRC ...

723
{insert image alt}

Standard en Charleroi kennen hun straffen na stilgelegde Waalse derby

Enkele weken geleden kende de Jupiler Pro League een rumoerig weekend, want met STVV-Genk en ...

320
{insert image alt}

Spanje pakt in blessuretijd EK-ticket, Gent-spits voorkomt blamage

Spanje heeft zijn ticket voor het EK beet, maar dat heeft wel bloed, zweet en tranen gekost. Nadat ...

404
{insert image alt}

Uitblinker bij jonge Duivels: "Hij verdeelde en heerste"

De nationale beloften hebben dinsdagavond eindelijk hun eerste zege gepakt in de kwalificaties voor ...

452
{insert image alt}

Tau reageert op massale aanwezigheid Zuid-Afrikanen op sociale media Club

Wie de sociale media van Club Brugge een beetje volgt, kon er de voorbije maanden niet naast kijken: ...

473
{insert image alt}

Jonge Duivels scoren eindelijk en boeken broodnodige zege tegen Moldavië

De Belgische nationale beloften hebben eindelijk hun eerste zege geboekt in de kwalificatiecampagne ...

149
{insert image alt}

'Inter wil Lukaku in januari aan wereldkampioen koppelen'

Internazionale tastte in de zomer diep in de buidel om Romelu Lukaku bij Manchester United weg te ...

330
{insert image alt}

Moet vaste waarde bij Rode Duivels voor EK-selectie vrezen?

Nu de kwalificatie voor het EK 2020 helemaal binnen is, zal het de komende maanden wellicht vooral ...

230
{insert image alt}

'FC Barcelona zet helemaal een streep door terugkeer van Neymar'

Neymar was in de zomer alweer het middelpunt van een maandenlange transfersoap. De Braziliaan wou ...

466
{insert image alt}

Dimata zorgt voor onrust: "Is hij nog wel voetballer?"

Landry Dimata is nog steeds hard aan het werken aan zijn terugkeer. De laatste wedstrijd van de ...

1257
{insert image alt}

Club komt met belangrijke update over sterkhouder

Club Brugge zag Percy Tau nog voor de rust uitvallen met een enkelblessure. Na een tackle door ...

444
{insert image alt}

Juve-voorzitter heeft groots nieuws over toekomst Ronaldo

Cristiano Ronaldo is inmiddels al weer 34 jaar oud, en bevindt zich dus in de herfst van zijn ...

390