Galatasaray doorgelicht: Zoeken naar zwaktes in sterrenensemble

Galatasaray doorgelicht: Zoeken naar zwaktes in sterrenensemble

Genk kreeg gisteren een flink pak slaag van RB Salzburg, vanavond moet Club Brugge beter doen. In een volgepakt Jan Breydel ontvangt de vicekampioen Galatasaray in wat wel eens meteen het belangrijkste duel van de Europese campagne zou kunnen zijn. Als Club kans wilt maken om te overwinteren moet het de drie punten thuis houden, al belooft dat een moeilijke opdracht te zullen worden.


In een loodzware poule met verder nog Real Madrid en PSG lijken de Turken samen met Club uit te zullen maken wie er met de derde plaats gaat lopen. Het duel van vanavond kan dan ook meteen doorslaggevend zijn, al had Blauw-Zwart vorig jaar in een groep met ook Atlético Madrid en Borussia Dortmund zelfs geen thuiszege nodig om de maat te nemen van AS Monaco. Toen werd er in het prinsdom echter wel met stevige 0-4 cijfers gewonnen, iets waar Philippe Clement en co in de heksenketel van Istanboel niet op hoeven te rekenen. Hoewel de Brugse coach zijn uiterste best doet om het belang van de eerste speeldag te minimaliseren gaat Club in eigen huis dus toch maar beter direct vol op zoek naar de overwinning.

STERRENENSEMBLE
Makkelijker gezegd dan gedaan, want Galatasaray is uiteraard niet de eerste de beste tegenstander. De Turkse recordkampioen haalde het ook vorig jaar van stadsgenoten Basaksehir en Besiktas – Fenerbahce eindigde pas als zesde – en zakt met een waar sterrenensemble af naar Jan Breydel. Daarbij flink wat nieuwkomers, want ondanks de titel nam de legendarische manager Fatih Terim afscheid van een heleboel basisspelers. Zo ook Mbaye Diagne, die nu aan de overzijde mogelijk voor het eerst aan de aftrap komt.

Daarnaast vertrok Fernando naar Sevilla en kwam er een einde aan de huur van Henry Onyekuru (ex-Anderlecht) en Badou Ndiaye. Hun vervangers zijn evenwel ook niet de minste, al betreft het in vele gevallen wel een leenbeurt – al dan niet met aankoopoptie. Toch zal Club even schrikken bij het aanzien van Jean Michaël Seri en WK-winnaar Steven Nzonzi op het middenveld, alsof dat nog niet volstond werd ook Mario Lemina nog gehuurd. Voor ervaren rot Selcuk Inan en ex-Bruggeling Ryan Donk worden de plaatsjes zo wel erg duur.



Mogelijk maakt de Nederlander meer kans op een basisstek in 'zijn' Jan Breydel centraal achterin, waar hij de concurrentie aangaat met de jonge Braziliaan Marcao voor het plaatsje naast ex-Rouche Christian Luyindama. In de defensie onderging Cimbom, zoals de Turkse fans hun team liefkozend noemen, dan ook de minste veranderingen. De backs bleven namelijk dezelfde met Yuto Nagatomo en Mariano, respectievelijk ex-Inter en Sevilla, onder de lat staat nog steeds het ervaren sluitstuk Fernando Muslera.

NÓG MEER STERREN
Op het middenveld bleef de Marokkaanse spelmaker Younès Belhanda wel aan boord, net zoals die andere Noord-Afrikaanse offensieve kracht Sofiane Feghouli. De Algerijnse rechtsbuiten scoorde op het WK 2014 nog tegen de Rode Duivels en was ook bij Galatasaray de voorbije seizoenen een vaste titularis. Of dat dit seizoen nog zo blijft is nog maar de vraag, want met de gehuurde Jimmy Durmaz en Emre Mor, ooit hét grote talent van het Turkse voetbal, werd er deze zomer toch behoorlijk wat concurrentie in huis gehaald.

Aan de overzijde vinden we 60-voudig Oranje-international Ryan Babel terug, die daar Onyekuru moet komen vervangen. De voormalige Liverpool-winger verdiende eerder al zijn strepen in Turkije bij Besiktas en tekende de afgelopen transfermarkt als vrije speler, een voorbeeld dat helemaal aan het eind van de mercato nog gevolgd werd door Radamel Falcao. De Colombiaanse spits forceerde zijn weg naar de uitgang bij AS Monaco – wat hem in de winter nog niet was gelukt – en werd als een ware held onthaald in Istanboel.



Precies omdat de verhoopte transfer van de nieuwe aanvalsleider even uitgesteld werd haalde Galatasaray toen Diagne in huis, die ondanks tien treffers op weg naar de titel en zijn status als topscorer in de Super Lig nu dus toch alweer plaats moest ruimen. Club profiteerde en snoepte de Senegalees op gekende wijze weg vanonder de neus van Anderlecht. Terim had dan ook echt geen plaats meer voor hem, want als doublure voor Falcao verwelkomde de manager met Florin Andone – andermaal een huurling – nóg een grote naam.

CLUB ALS UNDERDOG (?)
Met al die sterren lijkt Club de partij duidelijk als underdog aan te vatten. Hoewel spelers die naar Turkije trekken vaak het etiket van vergane glorie krijgen opgespeld gaat dat voor een heleboel van de zomeraanwinsten immers niet op. Lemina, Seri en Babel werkten vorig jaar allen nog heel wat Premier League-minuten af, ook Andone kreeg geregeld zijn kans. Nzonzi speelde dan weer zowat alles bij AS Roma en won afgelopen zomer het WK met Frankrijk, waar Falcao de voorbije drie seizoenen nog 54 keer scoorde in de Ligue 1.

Galatasaray beschikt bovendien over een flink pak extra ervaring ten opzichte van Club. Niet alleen zijn de Turken gemiddeld heel wat ouder dan Blauw-Zwart (27,9 tegenover 24,2 jaar), ze hebben beduidend meer CL-kilometers op de teller staan. Samen komen alle Bruggelingen aan 95 optredens op het kampioenenbal, met Eder Balanta en Hans Vanaken (elk 12) als koplopers. Galatasaray zet daar liefst 259 duels tegenover, waarvan 43 al op het conto van Babel alleen. Tien spelers doen minstens zo goed als het Brugse duo.



Toch zien we kansen voor de troepen van Clement, en dan vooral in de rug van de wat oudere Mariano en Nagatomo. Die kunnen afzien met de snelheid van Krépin Diatta, Emmanuel Dennis, David Okereke, Percy Tau en/of Loïs Openda, afhankelijk van de opties die de coach bij zijn debuut op het kampioenenbal kiest. Op het middenveld zullen Vanaken, Vormer en Balanta – of wordt het toch Mats Rits? – alvast top moeten zijn, achterin wordt gerekend op Clinton Mata en Simon Deli om het duel tegen Babel en Falcao te winnen.

EROP & EROVER
De uitgekookte ploeg van de 66-jarige Terim zal aan Club vermoedelijk geen hels tempo willen opleggen en zich waarschijnlijk al tevreden stellen met een puntje. Counteren is Galatasaray echter niet op het lijf geschreven, want in de eigen competitie zijn de Turken gewend om altijd zelf het spel te maken. Het elftal werd dan ook daarnaar geconstrueerd en krijgt mogelijk nog een extra defensieve impuls indien Nzonzi, Seri en Lemina alle drie aan de aftrap verschijnen. Wie weet kan Club daar wel van profiteren om de bezoekers met de rug tegen de muur te duwen.

Zo niet ontstaat er zoals vermeld onvermijdelijk ruimte in de rug van de niet bijster wendbare defensie. Ook daar liggen er dus mogelijkheden voor Blauw-Zwart, waardoor de keuze diep in de punt – targetman Diagne, of toch een snelle jongen als Okereke of Openda – de tactische intentie van Clement zal verraden. Ondergaat Club het spel en loert het op de tegenaanval, of probeert de vicekampioen voor eigen publiek toch zelf te domineren? Tegen Dynamo Kiev zagen we alvast dat Clement niet bang is het initiatief al eens bij de oppositie te leggen, hoewel hij zich nooit bewust zal ingraven.



Op papier lijken de Bruggelingen dus toch hun meerdere te moeten erkennen in de Turkse tegenstand, al valt dat volgens het gespecialiseerde Transfermarkt.com best nog wel mee. Zij geven de kernen van Club en Galatasaray ongeveer dezelfde waardering qua marktwaardes, met als asterisk dat sterkhouders als Falcao en Babel omwille van hun leeftijd niet helemaal naar waarde worden geschat en de top drie wel volledig uit Turken bestaat. Toch hopen Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert na de inspanningen van de voorbije zomer een ploeg aan het werk te zien die zijn voet kan zetten naast een team als Galatasaray. Wil Club kans blijven maken op de verhoopte Europese overwintering, zal het nodig zijn ook.

POLL: Club zal volgens mij tegen Galatasaray ...

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

1
1
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

2
2
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

89
89
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

123
123
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

328
328
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

387
387
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

110
110
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

611
611
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

660
660
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

272
272
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

425
425
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

1046
1046
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

1042
1042
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

778
778
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

230
230