EXCLUSIEF Kabasele: "Kompany zette de deur open, maar hij belde mij niet"

Foto: EXCLUSIEF Kabasele:

Christian Kabasele is al aan zijn vierde seizoen bij Watford bezig. De 28-jarige centrale verdediger tikte al af op 67 wedstrijden in de Premier League. Voetbalnieuws ging de ex-speler van KRC Genk vorige week bezoeken op het mooie oefencomplex van Watford. Watford traint net naast het oefencomplex van Arsenal en Kabasele sprak ons toe vanop een bankje met een prachtig uitzicht op de velden van de club.

Vorig jaar kende Watford een zeer goed seizoen, maar dit seizoen startte het met een teleurstellende 2 op 15 en staat het allerlaatste. Dat had niemand verwacht na het knappe seizoen van vorig jaar. "Vorig jaar was het beste seizoen zit sinds lange tijd voor Watford en jammer genoeg was het einde iets minder. We waren het hele seizoen in de top tien te vinden, en enkel na de laatste partij van het seizoen vielen we daar uit. Zeer jammer, maar we haalden ook de FA Cup-finale en ondanks de 6-0-nederlaag tegen Manchester City was het een goed seizoen voor ons."Kabasele was de laatste twee competitiewedstrijden weer een basispion.

De start was dus een tegenvaller, maar een echte verklaring is er niet te vinden. "Het is zo vreemd hoe alles zo snel kan veranderen. Een jaar geleden wonnen we vier keer op rij en nu geen enkele keer tijdens de eerste vier wedstrijden (het interview werd afgenomen enkele dagen voor de partij tegen Arsenal, nvdr.). Het is moeilijk dat te verklaren, maar er is genoeg kwaliteit in de kern en het zal wel beter gaan draaien, daar ben ik zeker van."

Enkele dagen voor ons interview ontsloeg Watford Javi Gracia en verving hem door Quique Flores, die er al eerder coach was. "Het was een vreemde situatie om al zo vroeg de trainer te zien vertrekken. Voor mij wijzigt dat weinig, want ik probeer altijd mijn best te doen op het veld en de coach te overtuigen. Ik startte de eerste drie wedstrijden niet, maar de laatste wel (ook tegen Arsenal startte Kabasele, nvdr.). Er is nu weer een nieuwe start onder de nieuwe coach, ook al was onze nieuwe manager er een aantal jaren geleden al eens en kent hij nog een aantal spelers. Toch zal iedereen zich moeten tonen."Watford begon met een 2 op 15 aan het seizoen.

Gelukkig bij Watford

Kabasele werd door Watford voor 8 miljoen euro weggehaald bij Racing Genk en hij zag de club de afgelopen jaren heel wat stappen voorwaarts zetten. Op en naast het veld. "Watford is een heel ambitieuze club. De eigenaar kwam ons vorige week nog toespreken en hij zei dat Watford een ambitieuze club is en beter wil worden. Je ziet ook dat de club aan het groeien is, want toen ik hier aankwam waren de trainingsfaciliteiten nog niet van het niveau zoals die vandaag de dag zijn. Er is heel veel veranderd en stap per stap is de club aan het groeien."

Watford wil een goede subtopper worden. "We willen dit seizoen zeker niet lager dan de elfde plaats eindigen (waar het vorig jaar eindigde, nvdr.) en de hele club wil ook meer en zelfs beter doen. Het doel is om een stabiele ploeg in de top tien te worden en binnen enkele jaren mee te strijden voor de Europese plaatsen. Momenteel willen we vooral zo snel mogelijk veilig zijn, maar als je mij in het begin van het seizoen de vraag had gesteld wat de ambitie van de ploeg zou zijn, dan had ik gezegd om in de top zeven of top acht te eindigen. Nu moeten we snel gaan winnen en nadien zien we wel en kunnen we ons doel mogelijk bijstellen. Als nummer laatst moeten we nu de degradatie afwenden."Het oefencomplex van Watford werd de afgelopen jaren knap vernieuwd.

Kabasele voelt zich enorm goed bij de club uit Londen. Hij werd de afgelopen mercato gelinkt aan Fenerbahçe, maar een transfer was nooit een optie. Hij gaat zijn contract, dat tot medio 2021 loopt, zelfs openbreken. "Mijn wens was altijd om bij Watford te blijven en we zijn dichtbij een overeenkomst omtrent een nieuw contract. Er waren ploegen die interesse toonden, maar de club wenste mij niet te verkopen en daardoor was mijn situatie ook snel zeer duidelijk. Ik wil hier zolang mogelijk spelen en mee met de club doorgroeien."

De kandidaat-Rode Duivel is een echte familieman en naast het veld voelt hij zich ook zeer goed in Engeland. "Mijn zoon loopt hier sinds vorig jaar school. We genieten van onze tijd hier en we voelen ons zeer goed. Het weer is wel niet geweldig, maar dat ben ik wel gewend van mijn tijd in België (lacht). Het is een goede stad om te wonen en we wonen hier in alle rust, niet zoals veel ploegmaats bij het drukke Londen."Watford wil de komende jaren uitgroeien tot een subtopper in de Premier League.

Door zijn nieuwe contract dat in de pijplijn zit, zal hij niet zoals Vincent Kompany, Simon Mignolet, Nacer Chadli, Steven Defour en Kevin Mirallas snel terugkeren naar de Jupiler Pro League. Deze zomer werd hij alvast niet gepolst. "Ik was toch enorm verrast door de terugkeer van Vincent (Kompany, nvdr.). Er waren niet veel mensen die dit hadden verwacht en hij heeft de deur geopend voor de andere Rode Duivels. Het is zeer goed voor de Jupiler Pro League, die daardoor toch een hoger niveau krijgt. Oké, ze staan dichter bij het einde van hun carrière, maar ze hebben allemaal nog zeer veel kwaliteiten. Of Kompany mij niet gebeld heeft? Neen, Vincent belde niet."

Rode Duivels

Kabasele werd niet opgeroepen voor het tweeluik tegen San Marino en Schotland, maar hij volgt de Rode Duivels uiteraard op de voet. "Ik zag de partij tegen Schotland en Kevin De Bruyne was inderdaad weer outstanding. Kevin is een topspeler en we spreken altijd over Eden (Hazard, nvdr.) omdat hij een spectaculaire speler is met geweldige dribbels etc.. Het ziet er spectaculairder uit, maar als je de bal van De Bruyne op Vermaelen zag, dat is pure topkwaliteit. Soms realiseren mensen niet dat de kwaliteit van zijn passing bij de top in de wereld behoort en voor mij is dat zelfs het allerbeste wat er te vinden is. Op dit moment zie ik geen speler die dat kan zoals Kevin."

Na San Marino was de kritiek zeer groot, volgens ons overdreven. Kabasele is van mening dat een partij zoals tegen San Marino eens kan gebeuren, maar begrijpt de kritiek wel. "Goh, deze ploeg heeft de lat door de prestaties van de afgelopen jaren zo hoog gelegd, dat ze altijd een topprestatie verwachten. We zijn allemaal profs, maar iedereen weet dat het moeilijker is om gemotiveerd te zijn voor een partij tegen San Marino dan tegen Schotland. Dergelijke matchen vallen voor en sinds de komst van Roberto Martinez is dit nog maar de tweede keer ofzo dat het team niet goed presteerde. Het is geen drama en tegen Schotland reageerde de ploeg sterk met een ruime zege."Martinez riep Kabasele al een tijdje niet meer op voor de Rode Duivels.

Kabasele lijkt al een tijdje uit de gratie van Roberto Martinez te zijn gevallen. "Ik was niet verrast dat ik er niet bij was. Als je niet speelt bij je ploeg, dan is het moeilijk om een selectie af te dwingen. Vorig seizoen had ik er meer moeilijkheden mee, omdat ik toen in de basis stond en we goed speelden met Watford. Ik haalde toen ook een hoog niveau. Of ik Martinez de afgelopen maanden nog gesproken heb? Neen."

Toch blijft Kabasele vechten voor een selectie en het EK is uiteraard een objectief. "Tuurlijk is het EK een doel, dat is het voor elke Belgische speler die kans maakt op een selectie. Dat is ook het geval voor spelers als Dodi Lukebako. Iedereen weet dat na het EK een pak jongens gaan afhaken en het wordt een zeer interessant EK. Het zou een mooie afsluiter zijn voor de Gouden Generatie om af te sluiten met een prijs en die kans zit er zeker in."Kabasele zag met Lukaku nog maar eens een pijnlijk voorval van racisme in het voetbal.

Racisme

Tot slot zag de voetbalwereld met lede ogen aan dat Romelu Lukaku onlangs racistisch werd bejegend in de Serie A. Er was veel ophef en verontwaardiging, maar zoals zo vaak: veel steun voor de speler in kwestie en veel ongeloof, maar geen daden van de beleidsbepalers. Kabasele werd in België en Engeland ook al het slachtoffer van racisme.

"Je kan gewoon elke keer de naam van de speler veranderen en het probleem blijft altijd hetzelfde. Als er geen zware straffen of regels komen, zal er niets veranderen. In Engeland, Spanje, Italië en op andere plaatsen zal het zo anders altijd blijven… Of ik er zelf nog problemen mee ondervond? In de stadions in Engeland niet, maar wel op de sociale media. Het is zo makkelijk voor mensen om daar een account te maken en daar slecht te praten over veel zaken. De beleidsbepalers moeten hun verantwoordelijkheid nemen en er werk van maken dat dit gedrag bestraft zal worden. Of het moeilijk is om er niet op te reageren? Ja, toch wel. Het doet je pijn als mens, maar als we reageren zijn wij het die problemen krijgen. Als je in een stadion reageert op spreekkoren of dergelijke, dan zal de scheidsrechter je een gele of rode kaart geven. We moeten er eens goed over nadenken en een manier vinden om dit pijnlijke fenomeen te bestrijden", besluit de sympathieke Kabasele.

POLL: Verdient Kabasele een nieuwe kans bij de Rode Duivels?

Defour gaat meetrainen bij KV Mechelen

'AA Gent moet door transferitis sterkhouder missen tegen Dynamo Kiev'

Anderlecht haalt nog een jonge doelman aan boord

Vandaag 28 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Kompany vs. Clement: hoe Anderlecht kan winnen van Club Brugge

De generale repetitie zit erop. Club Brugge trok aan het langste eind in de derby tegen Cercle, ...

527
{insert image alt}

'Hoedt en halve Belg Pereira moeten nog even wachten op transfers'

Bij Manchester United rekent Ole Gunnar Solskjaer dit seizoen niet meer op Andreas Pereira. De ...

0
{insert image alt}

Leicester brandt een kaars voor Praet: "Hopelijk is het niet te erg"

Leicester City liet zondag zien dat er dit seizoen opnieuw rekening gehouden zal moeten worden met ...

35
{insert image alt}

'Vanden Borre mag nog eens opdraven in wedstrijd met Anderlecht'

Anderlecht gaf in januari Anthony Vanden Borre een zoveelste nieuwe kans. De nieuwste comeback van ...

104
{insert image alt}

Defour gaat meetrainen bij KV Mechelen

Steven Defour werd vorig seizoen opnieuw geremd door blessures en kon zo bij Antwerp de hoge ...

169
{insert image alt}

'AA Gent moet door transferitis sterkhouder missen tegen Dynamo Kiev'

AA Gent is maandag afgereisd naar Oekraïne om er zijn terugwedstrijd in de play-offs van de ...

134
{insert image alt}

'Tottenham nog niet concreet voor Rode Duivel'

Christian Benteke zit op een zijspoor bij Crystal Palace, waar ze meer hebben aan spitsen als Michy ...

37
{insert image alt}

Anderlecht haalt nog een jonge doelman aan boord

Bij Anderlecht hebben ze deze zomer hun keepersbestand serieus herschikt. Frank Boeckx stopte als ...

106
{insert image alt}

Vanaken maakt zijn opwachting in De Slimste Mens

Hans Vanaken lijkt na een moeilijk seizoensbegin de jongste weken weer zijn beste vorm teruggevonden ...

105
{insert image alt}

Vandenbempt onthult hallucinant verhaal over VAR in KVO-OHL

De eerste weken van het nieuwe seizoen was er alweer de nodige commotie omtrent de werking van de ...

428
{insert image alt}

Louwagie reageert op geruchten over terugkeer Vanhaezebrouck

AA Gent heeft er alweer een teleurstellende week opzitten, want het zag zijn kansen op de groepsfase ...

288
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Nieuwe spits duikt op bij Club, Anderlecht wil twee aanwinsten'

De zomermercato is zijn laatste weken ingegaan, maar er mag in het slot van de transferperiode nog ...

669
{insert image alt}

PSV slaat slag en legt aanwinst van negen miljoen vast

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het ook bevestigd: Ibrahim Sangaré maakt de ...

50
{insert image alt}

'Benteke kan plots transfer naar Engelse topclub versieren'

Christian Benteke zit op een zijspoor bij Crystal Palace, waar ze meer hebben aan spitsen als Michy ...

463
{insert image alt}

Clement laat twee zaken 'links liggen': "Anderlecht is belangrijk"

Het gaat een drukke week worden voor Club Brugge. Het is de laatste week van de zomermercato, er is ...

427
{insert image alt}

Westerlo-Deinze opnieuw uitgesteld

Het coronavirus heeft de spelersgroep van KVC Westerlo stevig in zijn greep. De wedstrijden tegen ...

41

Gisteren 27 September 2020

{insert image alt}

Mignolet geeft Europese ambities Club Brugge prijs

Club Brugge pakte zondagavond zijn vierde zege op rij door stadsgenoot Cercle met 2-1 opzij te ...

594
{insert image alt}

Geen paniek bij Charleroi: "Er zullen hier nog ploegen punten laten"

Charleroi is na zeven speeldagen zijn perfecte rapport kwijt. Rode lantaarn Moeskroen was verrassend ...

113
{insert image alt}

'Barça heeft nieuw doelwit in de spits bepaald'

FC Barcelona deed deze week Luis Suarez van de hand en dus is er een vacature vrij voor een nieuwe ...

282
{insert image alt}

Clement lovend voor Clement: "Het beste Cercle in jaren"

De stadsderby tussen Club en Cercle Brugge was ook het eerste duel tussen de twee bijna-naamgenoten ...

269
{insert image alt}

Fati en Messi bezorgen Koeman droomdebuut met ruime zege

Ronald Koeman heeft een geslaagde officiële vuurdoop als trainer van FC Barcelona beleefd. Tegen ...

367
{insert image alt}

Ronaldo redt nog een punt voor tienkoppig Juventus

Juventus heeft op de tweede speeldag al zijn eerste punten laten liggen. Op het veld van AS Roma ...

100
{insert image alt}

Charleroi lijdt eerste puntenverlies tegen rode lantaarn Moeskroen

De zegereeks van Charleroi is op speeldag zeven aan zijn einde gekomen. Het is verrassend genoeg ...

180
{insert image alt}

Cercle voelt zich bestolen: "Het was zuiver strafschop"

Cercle Brugge kon uiteindelijk in de stadsderby Club Brugge niet verrassen, al had de Vereniging ...

623
{insert image alt}

Lommel en Lierse Kempenzonen laten leidersplaats 1B liggen, Seraing profiteert

Na de nederlaag van Union tegen RWDM op zaterdagavond waren er drie kandidaten om de koppositie in ...

92
{insert image alt}

'Club Brugge haalt oude samenwerking opnieuw aan'

Club Brugge gaat de voorbije jaren opvallend vaak voor jong Afrikaans talent. Soms worden die ...

680
{insert image alt}

Anderlecht-huurling baalt: "Ik had gehoopt al een voorstel gekregen te hebben"

Anderlecht heeft nog een pak overbodige spelers onder contract liggen, maar een aantal van hen ...

479
{insert image alt}

Suarez: "Barça had veranderingen nodig"

Luis Suarez maakte zondag zijn officiële debuut en deed dat ook in stijl. Tegen Granada was hij ...

327
{insert image alt}

Clement geeft uitleg bij verrassende debutant

Club Brugge heeft zich op de tweede plaats in de Jupiler Pro League, nadat het zijn vierde zege op ...

465
{insert image alt}

Diatta spreekt zich uit over mogelijk vertrek bij Club Brugge

Bij Club Brugge is Krépin Diatta een bijzonder belangrijke speler. De 21-jarige flankaanvaller ...

568
{insert image alt}

Koeman kiest bij debuut voor De Jong, Messi en Fati

Ronald Koeman beleeft vanavond zijn vuurdoop als coach van FC Barcelona. De Catalanen spelen hun ...

180