EXCLUSIEF Kabasele: "Kompany zette de deur open, maar hij belde mij niet"

Foto: EXCLUSIEF Kabasele:

Christian Kabasele is al aan zijn vierde seizoen bij Watford bezig. De 28-jarige centrale verdediger tikte al af op 67 wedstrijden in de Premier League. Voetbalnieuws ging de ex-speler van KRC Genk vorige week bezoeken op het mooie oefencomplex van Watford. Watford traint net naast het oefencomplex van Arsenal en Kabasele sprak ons toe vanop een bankje met een prachtig uitzicht op de velden van de club.

Vorig jaar kende Watford een zeer goed seizoen, maar dit seizoen startte het met een teleurstellende 2 op 15 en staat het allerlaatste. Dat had niemand verwacht na het knappe seizoen van vorig jaar. "Vorig jaar was het beste seizoen zit sinds lange tijd voor Watford en jammer genoeg was het einde iets minder. We waren het hele seizoen in de top tien te vinden, en enkel na de laatste partij van het seizoen vielen we daar uit. Zeer jammer, maar we haalden ook de FA Cup-finale en ondanks de 6-0-nederlaag tegen Manchester City was het een goed seizoen voor ons."Kabasele was de laatste twee competitiewedstrijden weer een basispion.

De start was dus een tegenvaller, maar een echte verklaring is er niet te vinden. "Het is zo vreemd hoe alles zo snel kan veranderen. Een jaar geleden wonnen we vier keer op rij en nu geen enkele keer tijdens de eerste vier wedstrijden (het interview werd afgenomen enkele dagen voor de partij tegen Arsenal, nvdr.). Het is moeilijk dat te verklaren, maar er is genoeg kwaliteit in de kern en het zal wel beter gaan draaien, daar ben ik zeker van."

Enkele dagen voor ons interview ontsloeg Watford Javi Gracia en verving hem door Quique Flores, die er al eerder coach was. "Het was een vreemde situatie om al zo vroeg de trainer te zien vertrekken. Voor mij wijzigt dat weinig, want ik probeer altijd mijn best te doen op het veld en de coach te overtuigen. Ik startte de eerste drie wedstrijden niet, maar de laatste wel (ook tegen Arsenal startte Kabasele, nvdr.). Er is nu weer een nieuwe start onder de nieuwe coach, ook al was onze nieuwe manager er een aantal jaren geleden al eens en kent hij nog een aantal spelers. Toch zal iedereen zich moeten tonen."Watford begon met een 2 op 15 aan het seizoen.

Gelukkig bij Watford

Kabasele werd door Watford voor 8 miljoen euro weggehaald bij Racing Genk en hij zag de club de afgelopen jaren heel wat stappen voorwaarts zetten. Op en naast het veld. "Watford is een heel ambitieuze club. De eigenaar kwam ons vorige week nog toespreken en hij zei dat Watford een ambitieuze club is en beter wil worden. Je ziet ook dat de club aan het groeien is, want toen ik hier aankwam waren de trainingsfaciliteiten nog niet van het niveau zoals die vandaag de dag zijn. Er is heel veel veranderd en stap per stap is de club aan het groeien."

Watford wil een goede subtopper worden. "We willen dit seizoen zeker niet lager dan de elfde plaats eindigen (waar het vorig jaar eindigde, nvdr.) en de hele club wil ook meer en zelfs beter doen. Het doel is om een stabiele ploeg in de top tien te worden en binnen enkele jaren mee te strijden voor de Europese plaatsen. Momenteel willen we vooral zo snel mogelijk veilig zijn, maar als je mij in het begin van het seizoen de vraag had gesteld wat de ambitie van de ploeg zou zijn, dan had ik gezegd om in de top zeven of top acht te eindigen. Nu moeten we snel gaan winnen en nadien zien we wel en kunnen we ons doel mogelijk bijstellen. Als nummer laatst moeten we nu de degradatie afwenden."Het oefencomplex van Watford werd de afgelopen jaren knap vernieuwd.

Kabasele voelt zich enorm goed bij de club uit Londen. Hij werd de afgelopen mercato gelinkt aan Fenerbahçe, maar een transfer was nooit een optie. Hij gaat zijn contract, dat tot medio 2021 loopt, zelfs openbreken. "Mijn wens was altijd om bij Watford te blijven en we zijn dichtbij een overeenkomst omtrent een nieuw contract. Er waren ploegen die interesse toonden, maar de club wenste mij niet te verkopen en daardoor was mijn situatie ook snel zeer duidelijk. Ik wil hier zolang mogelijk spelen en mee met de club doorgroeien."

De kandidaat-Rode Duivel is een echte familieman en naast het veld voelt hij zich ook zeer goed in Engeland. "Mijn zoon loopt hier sinds vorig jaar school. We genieten van onze tijd hier en we voelen ons zeer goed. Het weer is wel niet geweldig, maar dat ben ik wel gewend van mijn tijd in België (lacht). Het is een goede stad om te wonen en we wonen hier in alle rust, niet zoals veel ploegmaats bij het drukke Londen."Watford wil de komende jaren uitgroeien tot een subtopper in de Premier League.

Door zijn nieuwe contract dat in de pijplijn zit, zal hij niet zoals Vincent Kompany, Simon Mignolet, Nacer Chadli, Steven Defour en Kevin Mirallas snel terugkeren naar de Jupiler Pro League. Deze zomer werd hij alvast niet gepolst. "Ik was toch enorm verrast door de terugkeer van Vincent (Kompany, nvdr.). Er waren niet veel mensen die dit hadden verwacht en hij heeft de deur geopend voor de andere Rode Duivels. Het is zeer goed voor de Jupiler Pro League, die daardoor toch een hoger niveau krijgt. Oké, ze staan dichter bij het einde van hun carrière, maar ze hebben allemaal nog zeer veel kwaliteiten. Of Kompany mij niet gebeld heeft? Neen, Vincent belde niet."

Rode Duivels

Kabasele werd niet opgeroepen voor het tweeluik tegen San Marino en Schotland, maar hij volgt de Rode Duivels uiteraard op de voet. "Ik zag de partij tegen Schotland en Kevin De Bruyne was inderdaad weer outstanding. Kevin is een topspeler en we spreken altijd over Eden (Hazard, nvdr.) omdat hij een spectaculaire speler is met geweldige dribbels etc.. Het ziet er spectaculairder uit, maar als je de bal van De Bruyne op Vermaelen zag, dat is pure topkwaliteit. Soms realiseren mensen niet dat de kwaliteit van zijn passing bij de top in de wereld behoort en voor mij is dat zelfs het allerbeste wat er te vinden is. Op dit moment zie ik geen speler die dat kan zoals Kevin."

Na San Marino was de kritiek zeer groot, volgens ons overdreven. Kabasele is van mening dat een partij zoals tegen San Marino eens kan gebeuren, maar begrijpt de kritiek wel. "Goh, deze ploeg heeft de lat door de prestaties van de afgelopen jaren zo hoog gelegd, dat ze altijd een topprestatie verwachten. We zijn allemaal profs, maar iedereen weet dat het moeilijker is om gemotiveerd te zijn voor een partij tegen San Marino dan tegen Schotland. Dergelijke matchen vallen voor en sinds de komst van Roberto Martinez is dit nog maar de tweede keer ofzo dat het team niet goed presteerde. Het is geen drama en tegen Schotland reageerde de ploeg sterk met een ruime zege."Martinez riep Kabasele al een tijdje niet meer op voor de Rode Duivels.

Kabasele lijkt al een tijdje uit de gratie van Roberto Martinez te zijn gevallen. "Ik was niet verrast dat ik er niet bij was. Als je niet speelt bij je ploeg, dan is het moeilijk om een selectie af te dwingen. Vorig seizoen had ik er meer moeilijkheden mee, omdat ik toen in de basis stond en we goed speelden met Watford. Ik haalde toen ook een hoog niveau. Of ik Martinez de afgelopen maanden nog gesproken heb? Neen."

Toch blijft Kabasele vechten voor een selectie en het EK is uiteraard een objectief. "Tuurlijk is het EK een doel, dat is het voor elke Belgische speler die kans maakt op een selectie. Dat is ook het geval voor spelers als Dodi Lukebako. Iedereen weet dat na het EK een pak jongens gaan afhaken en het wordt een zeer interessant EK. Het zou een mooie afsluiter zijn voor de Gouden Generatie om af te sluiten met een prijs en die kans zit er zeker in."Kabasele zag met Lukaku nog maar eens een pijnlijk voorval van racisme in het voetbal.

Racisme

Tot slot zag de voetbalwereld met lede ogen aan dat Romelu Lukaku onlangs racistisch werd bejegend in de Serie A. Er was veel ophef en verontwaardiging, maar zoals zo vaak: veel steun voor de speler in kwestie en veel ongeloof, maar geen daden van de beleidsbepalers. Kabasele werd in België en Engeland ook al het slachtoffer van racisme.

"Je kan gewoon elke keer de naam van de speler veranderen en het probleem blijft altijd hetzelfde. Als er geen zware straffen of regels komen, zal er niets veranderen. In Engeland, Spanje, Italië en op andere plaatsen zal het zo anders altijd blijven… Of ik er zelf nog problemen mee ondervond? In de stadions in Engeland niet, maar wel op de sociale media. Het is zo makkelijk voor mensen om daar een account te maken en daar slecht te praten over veel zaken. De beleidsbepalers moeten hun verantwoordelijkheid nemen en er werk van maken dat dit gedrag bestraft zal worden. Of het moeilijk is om er niet op te reageren? Ja, toch wel. Het doet je pijn als mens, maar als we reageren zijn wij het die problemen krijgen. Als je in een stadion reageert op spreekkoren of dergelijke, dan zal de scheidsrechter je een gele of rode kaart geven. We moeten er eens goed over nadenken en een manier vinden om dit pijnlijke fenomeen te bestrijden", besluit de sympathieke Kabasele.

POLL: Verdient Kabasele een nieuwe kans bij de Rode Duivels?

Vandaag D-day voor BeNeLiga: fusie mogelijk vanaf 2025

'KRC Genk wil middenvelder gratis oppikken bij Fulham'

'AA Gent test speler van Engelse topclub Tottenham'

Vandaag 23 Januari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Waarom Verschueren (nog) krediet verdient: transfer à la Frutos nodig

RSC Anderlecht zou volgens Sport/Voetbalmagazine via Wouter Vandenhaute al op zoek zijn naar een ...

357
{insert image alt}

Comeback Coucke claimt nummer één: Genk heeft Didillon niet nodig

Vrijdag was er even paniek in het doorgaans rustige Genk. Maarten Vandevoordt, de eerste doelman van ...

1123
{insert image alt}

'Geen AS Roma, twee andere clubs azen op Januzaj'

Adnan Januzaj wil Real Sociedad verlaten, want de Belgische aanvallende middenvelder is er geen ...

10
{insert image alt}

'FC Barcelona biedt Rakitic plus 10 miljoen euro'

De Spaanse grootmacht FC Barcelona en de Italiaanse topclub Juventus zijn nog steeds met elkaar in ...

32
{insert image alt}

'FC Luzern wil belangrijke kracht wegplukken bij Zulte Waregem'

Bij Zulte Waregem bleef het voorlopig rustig op de transfermarkt, maar er zitten mogelijk toch nog ...

31
{insert image alt}

Eist druk programma zijn tol bij Club Brugge? "Je geen zorgen maken"

Club Brugge kende veel problemen op RSC Anderlecht, waar het zeker punten had kunnen verliezen, en ...

119
{insert image alt}

'AA Gent test speler van Engelse topclub Tottenham'

AA Gent heeft geen overschot aan Belgen en daarom wil het Bruno Godeau snel vastleggen, hij komt ...

96
{insert image alt}

Vandaag D-day voor BeNeLiga: fusie mogelijk vanaf 2025

Er wordt al tijden gesproken over het ontstaan van een BeNeLiga, een fusie tussen de Nederlandse ...

243
{insert image alt}

'KRC Genk wil middenvelder gratis oppikken bij Fulham'

KRC Genk is ook al bezig met de zomermercato en de Limburgers zouden volgens Engelse bronnen hun ...

200
{insert image alt}

Dury: "De weg is nog zeer lang"

Zulte Waregem speelde een goede wedstrijd tegen Club Brugge en Francky Dury had zijn pionnen goed ...

112
{insert image alt}

'Vier clubs zien komst van AA Gent-speler Smith wel zitten'

AA Gent zag enkele weken geleden Eric Smith terugkeren van een uitleenbeurt van de Noorse club ...

73
{insert image alt}

Clement: "Foutje dat Mignolet misschien één keer op de tien jaar maakt"

Club Brugge speelde geen goede partij tegen Zulte Waregem en kwam niet verder dan een ...

212
{insert image alt}

Arda Turan staat voor terugkeer bij oude liefde

Arda Turan lijkt herenigd te worden met zijn oude liefde, Galatasaray. De supportersvereniging ...

48
{insert image alt}

'Anderlecht wil bizarre constructie met KRC Genk afronden'

Thomas Didillon leek op weg naar KRC Genk, maar er is plots minder zekerheid over de transfer. RSC ...

635
{insert image alt}

Standard laat alweer zomeraanwinst vertrekken

Standard heeft nog een speler laten vertrekken. De Rouches wisten in de zomer de jonge Colombiaanse ...

114
{insert image alt}

'Vier clubs willen Dompé weghalen bij AA Gent'

Bij AA Gent willen ze de kern nog wat uitdunnen en Jean-Luc Dompé komt niet meer voor in de plannen ...

194
{insert image alt}

'Anderlecht gaat voor ervaren Franse linksachter'

RSC Anderlecht wil zich nog gaan versterken en de Brusselaars hebben een Franse linksachter op het ...

249

Gisteren 22 Januari 2020

{insert image alt}

Deschacht prikt: "Ruudje is niet veel aan de bal geweest"

In de halve finales van de Croky Cup werd Zulte Waregem op voorhand bestempeld als een vogel voor de ...

672
{insert image alt}

Ronaldo schittert ook in Coppa, verraderlijke avond voor Courtois-loos Real

Ook in het buitenland stond er deze week bekervoetbal op het programma. In Italië plaatste Juventus ...

112
{insert image alt}

Mignolet reageert na zeldzame flater bij Club Brugge

In de halve finales van de Croky Cup krijgen we al minstens één spannende terugwedstrijd. Zulte ...

543
{insert image alt}

United ondergaat nieuw fiasco, Spurs en Leicester kunnen wel winnen

In de Premier League heeft Manchester United woensdag een nieuwe afgang geleden. Op eigen veld ging ...

248
{insert image alt}

Sonck lovend over 'Man of the Match' bij Club Brugge

Club Brugge bleef woensdagavond tegen de verwachtingen in op een 1-1-gelijkspel steken tijdens de ...

434
{insert image alt}

Zulte Waregem houdt bekerkansen gaaf na gruwelijke blunder Mignolet

In de Croky Cup zal topfavoriet Club Brugge nog stevig aan de bak moeten om de finale te halen. De ...

372
{insert image alt}

Neymar haalt trukendoos boven en pakt uit met kont-pass (🎥)

Neymar blijft technisch één van de betere spelers ter wereld. Dat illustreerde hij woensdag nog ...

153
{insert image alt}

Blunder Mignolet: "Keeper van het Jaar met de Assist van het Jaar"

Een week geleden was Simon Mignolet nog aan het feest toen hij op het Gala van de Gouden Schoen ...

358
{insert image alt}

Coucke heeft goed nieuws voor Anderlecht: "Zitten er niet om geld te verdienen"

Marc Coucke nam RSC Anderlecht een tweetal jaar geleden over met de nodige ambitie, maar voorlopig ...

646
{insert image alt}

Bom ontploft bij Virton: spelers staken op training

Excelsior Virton maakte dit seizoen zijn opwachting in de Proximus League en de club uit Luxemburg ...

353
{insert image alt}

Kijkers Club-Essevee smullen: "Meer Peter Vandenbempt graag!"

Club Brugge en Zulte Waregem tekenden woensdagavond voor de eerste confrontatie in de halve finales ...

580
{insert image alt}

"Solskjaer heeft vast en zeker spijt dat hij Lukaku liet gaan"

Romelu Lukaku besloot afgelopen zomer om de Premier League achter zich te laten en ging zijn ...

293
{insert image alt}

Cobbaut ziet transferoptie door de neus geboord

Atalanta werd de afgelopen weken gelinkt aan Elias Cobbaut, maar de eenmalige Rode Duivel was nooit ...

151
{insert image alt}

FC Barcelona ontsnapt in minuut 95 aan drama bij derdeklasser Ibiza

De nieuwe trainer Quique Setién begon afgelopen weekend nog prima met een 1-0 zege op Granada, maar ...

195
{insert image alt}

'Aanvaller OH Leuven in belangstelling van Schalke 04'

Het valt af te wachten of OH Leuven straks een finale zal moeten spelen om promotie naar de Jupiler ...

90