11 Van Holsbeeck-aankopen die de JPL op een hoop speelden

door
11 Van Holsbeeck-aankopen die de JPL op een hoop speelden

Het rijk van Herman Van Holsbeeck in de voetbalwereld lijkt definitief uit. Nadat de manager door Marc Coucke bij Anderlecht aan de kant werd geschoven wenkte een toekomst als zaakwaarnemer, maar in navolging van zijn verhoren in Operatie Propere Handen werd de Brusselaar nu ook in het dossier rond makelaar Christophe Henrotay opgepakt. De lijst van beschuldigingen aan zijn adres is niet mis: private corruptie, witwassen van geld, valsheid in geschriften, gebruik van valse stukken en vereniging van misdadigers.


Vooral Van Holsbeeck zijn dubieuze rol in een aantal uitgaande toptransfers van Paars-Wit – van Chancel Mbemba en Aleksandar Mitrovic tot Youri Tielemans – wordt onder de loep genomen. De onderzoekers menen namelijk dat de vroegere sportieve baas in het Astridpark zich bij deze transacties liet omkopen door Henrotay en fikse sommen onder tafel opstreek. Daarmee zorgt uitgerekend zijn stokpaardje nu voor zijn ondergang, want Van Holsbeeck stond gedurende zijn 15-jarig bewind vooral gekend om zijn succes aan de onderhandeltafel.

Daar wist hij doorheen de jaren een heleboel toppers naar Anderlecht te lokken, die vaak ook met de nodige winst werden doorverkocht. Zelfs zonder de vele jonge talenten die tijdens zijn ambtstermijn doorbraken – denk aan Vincent Kompany, Anthony Vanden Borre, Romelu Lukaku, Dennis Praet en Tielemans – kan er dan ook een indrukwekkende Ultieme Elf opgesteld worden uit de spelers die Van Holsbeeck tot zijn aanwinsten rekent. Wij maakten de oefening en kozen daarbij als veldbezetting voor de 4-1-4-1 zoals Kompany ze vandaag hanteert.

Doel: Silvio PROTO
Na een jaartje rijpen onder Michel Verschueren en een rustige zomer in 2004 sloeg Van Holsbeeck in 2005 zijn eerste grote slag. Tussen de vele versterkingen zat ook Keeper van het Jaar Silvio Proto, die overkwam van La Louvière en dankzij de blessure van Daniel Zitka meteen vol zijn kans kreeg. Eens de Tsjech hersteld was verhuisde de Italo-Belg echter naar de bank, na de komst van Davy Schollen werd hij zelfs even derde keuze. Een uitleenbeurt aan Germinal Beerschot volstond evenwel om zijn waarde weer te bewijzen en in 2009 na een nieuwe kwetsuur van Zitka gebombardeerd te worden tot titularis. Proto stond die plaats niet meer af en verzamelde tot zijn vertrek in 2016 maar liefst 372 optredens en zes landstitels, tussendoor werd hij nog twee keer verkozen tot Doelman van het Jaar. Een modern icoon.



Verdediging: GILLET, JUHASZ, PAREJA, VAN DAMME
Op de rechtsachter haalt Guillaume Gillet het nipt van Marcin Wasylewski, de Pool die vooral een status van cultheld geniet in Anderlecht. Gillet ligt de aanhang iets minder nauw aan het hart, maar met 330 matchen achter de kiezen was hij de twee miljoen die Van Holsbeeck in de winter van 2008 bij AA Gent neertelde toch meer dan waard. De 22-voudige Rode Duivel ontpopte zich met zijn polyvalentie tot een waardevolle kracht op meerdere posities en blonk uit op de belangrijke momenten. Zo staat zijn strafschop voor de titel in 2012 tegen eeuwige concurrent Club Brugge voor altijd in het Paars-Wit geheugen gegrift.

Centraal achterin kozen we voor Roland Juhasz en Nicolas Pareja, waardoor Mbemba uit de boot valt. De Congolees ligt vooral in balans met Pareja, want Juhasz staat buiten discussie. De Hongaar vertoefde bijna acht jaar in Anderlecht, speelde in die tijd 287 duels en groeide zowel defensief als offensief – met 28 goals – uit tot een van de beste verdedigers in België. De keuze tussen Pareja en Mbemba is dan weer meer een kwestie van voorkeur, want beiden legden een vrij vergelijkbaar parcours af. Qua type was de Argentijn evenwel het toonbeeld van de stijlrijke verdediger, Mbemba eerder een fysiek imposante stormram.



Die laatste bracht meer geld in het laatje, maar kwam al op erg jonge leeftijd naar het Astridpark en droeg zo minder de stempel van Van Holsbeeck dan Pareja. Op de linksback ging de manager dan weer constant op zoek naar concurrentie voor Olivier Deschacht, meestal zonder succes. Alleen Jelle Van Damme maakte vier jaar lang indruk, al was dat net als zijn collega aan de overkant vaak vanop een andere plek. Vandaag wordt hij vooral gelinkt aan aartsrivaal Standard, maar in Anderlecht, dat hem na reizen langs Nederland, Duitsland en Engeland terug naar België haalde, zat Van Damme misschien wel op de top van zijn kunnen.

Middenveld: Lucas BIGLIA
Opgeteld is onze defensie goed voor 11 landstitels, met Gillet en Juhasz (elk vier) als grootste slokkoppen. Ook Lucas Biglia telt vier Belgische kampioenschappen op zijn palmares, waarbij de Argentijn in 2013 met een afgeweken vrije trap tegen verrassende titelconcurrent Zulte Waregem zelfs eigenhandig zijn team over de streep trok. Nochtans had Biglia even daarvoor verstek gegeven voor de winterstage, zogezegd door migraine. Dat hij op die manier een transfer wou forceren leek zijn godenstatus bij de fans danig aan te zullen tasten, maar na de titel vertrok de toenmalige aanvoerder alsnog door de grote poort naar Lazio.



In de zeven jaren voordien had Biglia, een van de vele Argentijnse importproducten van Van Holsbeeck, zich dan ook moeiteloos ontpopt tot een van de absolute publiekslievelingen in wat toen nog het Constant Vanden Stockstadion heette. 303 keer droeg hij het Paars-Witte shirt, na zijn debuutjaar in 2007 werd hij verkozen tot Jonge Profvoetballer van het Jaar en in 2011 zelfs geselecteerd voor de Albiceleste, waar hij in 2016 in de verloren WK-finale tegen Duitsland 90 minuten op het veld stond. Een duidelijke keuze dus boven nochtans ook meer dan verdienstelijke alternatieven als Cheikhou Kouyaté en Sacha Kljestan.

Aanval: SUAREZ, HASSAN, BOUSSOUFA, JOVANOVIC
Over de posities achter de spits bestaat weinig twijfel, met een viertal dat samen negen titels, drie Gouden Schoenen en evenveel verkiezingen tot Profvoetballer van het Jaar in de wacht sleepte. Collectief is Matias Suarez, de tweede Argentijn in ons elftal, de primus met vier kampioenschappen, ook van de vermelde individuele trofeeën pronkt er telkens één op zijn schouw. Helemaal onbesproken was hij nooit, blessures weerhielden hem van zijn volledige potentieel en zijn vertrek verliep in een grimmige sfeer – met zelfs een rechtszaak tot gevolg. Op zijn hoogtepunt was Suarez echter misschien wel de beste speler in de JPL.

Die titel nam hij in 2011 over van Mbark Boussoufa, die toen na vijf seizoenen gekruid met twee titels en tal van individuele prijzen naar Rusland trok. Van Holsbeeck beklaagt zich dan ook zeker niet dat hij in 2006 een toenmalige recordsom van 4,5 miljoen over had om de Marokkaanse dribbelkont los te weken bij AA Gent, een zomer waarin hij ook Ahmed Hassan naar Anderlecht loodste. De Egyptische legende ontsteeg het niveau van de Belgische competitie, regeerde als een farao en liet het Astridpark samen met Prins Boussoufa twee jaar lang genieten van een koninklijk koppel dat we hier graag nog eens herenigen.



Om het vertrek van Boussoufa in 2011 op te vangen werd niet enkel gekeken naar Suarez, maar trok Van Holsbeeck ook de transfermarkt op. De manager zorgde voor een stunt door Milan Jovanovic, daarvoor kampioenenmaker in Luik, na een jaartje Liverpool alweer terug naar België te halen. Anders dan Steven Defour enkele jaren later wist de temperamentvolle Serviër wél snel ook de Brusselse harten te winnen, geholpen door twee landstitels in evenveel seizoenen. Nadien kreeg Jova evenwel geen nieuw contract en ging hij prompt op pensioen, sindsdien kwam hij al meermaals als geliefkoosde gast op bezoek.

Spits: Dieumerci MBOKANI
Net als Jovanovic kwam Dieumerci Mbokani na een minder geslaagd seizoen in het buitenland – in zijn geval bij AS Monaco en Wolfsburg – in 2011 terug naar Anderlecht. Terug, want vijf jaar eerder was het ook al Van Holsbeeck die de Congolees voor het eerst naar België had gebracht. Toch brak de spits door bij Standard, waar hij samen met Jovanovic een dodelijk duo vormde. Enkele dagen na zijn voormalige aanvalspartner tekende dus ook Mbokani echter voor de grote concurrent, waarmee Van Holsbeeck op een week tijd een fraaie dubbelslag sloeg en een tandem in huis haalde die zijn waarde al bewezen had.



Ook in Anderlecht pakte de mayonaise, met Mbokani als absolute uitblinker. De huidige spits van Antwerp voegde twee titels bij op zijn Paars-Wit palmares – in 2007 mocht hij ook al vieren – en nam voor zijn prestaties in 2012 de Gouden Schoen in ontvangst. Een jaar later vertrok Dieu voor 11 miljoen richting Dynamo Kiev, waarmee hij Anderlecht dus ook nog een fraaie winst opleverde. Met Aleksander Mitrovic, Nicolas Frutos en Mémé Tchité bracht Van Holsbeeck nog een heleboel andere succesvolle en lucratieve aanvalsleiders aan en was de concurrentie hier – in tegenstelling tot vandaag – het scherpst. De beste van allen, dat was echter toch Mbokani.

LEES OOK: 'Na Forbs volgt nóg een topaanwinst bij Club Brugge'

🔥 Populair bij onze lezers

'Done deal: Club Brugge heeft nieuwe flankaanvaller beet'
'Done deal: Club Brugge heeft nieuwe flankaanvaller beet'

Wie mist u het meest in dit elftal?

Meest recent

'Club Brugge verrast compleet met vergeten international'

Club Brugge lijkt dicht bij zijn derde aanwinst van de zomer te staan. Het had nog dringend nood aan ...

59
59
'Ronaldo flirt met shocktransfer naar Italië’

Cristiano Ronaldo blijft ook op zijn 40ste van onschatbare waarde voor zowel Al-Nassr als de ...

94
94
'Rode Duivel maakt Bundesliga gek met toptransfer'

De voorbije jaren drukten alsmaar meer Belgen hun stempel in de Bundesliga. Vincent Kompany loodste ...

67
67
'Transfer Meijer klapt: Feyenoord pikt andere Belg op'

Feyenoord moest vorig seizoen vrede nemen met een derde plaats in de Eredivisie, waardoor het nog ...

63
63
'Na Forbs volgt nóg een topaanwinst bij Club Brugge'

In aanloop naar de supercup van komende zondag, blijft Club Brugge zich roeren op de ...

578
578
Dolberg én Simic weg? Anderlecht maakt statement

RSC Anderlecht beleefde tot dusver een vruchtbare transferperiode aan inkomende zijde. Maar het ...

329
329
'Emi Martinez laat bommetje vallen in Premier League'

De zomermercato van 2025 leverde al enkele spectaculaire toptransfers op, maar de meeste doelmannen ...

92
92
‘Vandenhaute woest: Club 'steelt' droomtransfer’

Wouter Vandenhaute had grootse plannen en gooide vorig seizoen stevig geld tegen de transfer van een ...

1198
1198
Poolse wals bij Dender: derde zomeraanwinst binnen

Binnen minder dan twee weken trekt het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League zich weer van start. ...

119
119
'Renard doet schokkende onthulling bij Anderlecht'

Olivier Renard is bezig aan zijn eerste tussenseizoen als sportief directeur bij RSC Anderlecht en ...

380
380
'Kompany zet Bayern in lichterlaaie: 100 miljoen klaar'

De spelers van Bayern München genieten momenteel van een welverdiende vakantie na een lang en ...

141
141
'Club Brugge keert kar: nieuwe twist in Jashari-soap'

Dé soap van de transferzomer is in ons land ongetwijfeld de flirt van Ardon Jashari met AC ...

1150
1150
'Witte rook: AA Gent heeft tweede zomeraanwinst te pakken'

Ivan Leko en de fans moesten even op hun honger blijven zitten, maar nu lijkt AA Gent eindelijk weer ...

287
287
Ine Beyen duikt op met bekende oud-voetballer

Het leven van onze BV's staat hier vaak in de schijnwerpers, in Nederland is dat nog een tikkeltje ...

786
786
'Anderlecht vindt oplossing voor overbodige miscast'

Vooral centraal achterin kan Besnik Hasi gerust nog wat vers bloed gebruiken, maar RSC Anderlecht ...

306
306
'Overmars droomt van hereniging met oude Ajax-ster'

De voorbije weken viel er weinig transfernieuws te rapen op de Bosuil, maar dat blijkt louter stilte ...

284
284
'AA Gent richt pijlen op oude bekende: Cercle op de loer'

AA Gent haalde met Wilfred Kanga tot dusver nog maar één nieuwkomer in huis, maar nu ...

404
404
'Done deal: Club Brugge heeft nieuwe flankaanvaller beet'

In de onderhandelingen met Inter omtrent Aleksander Stankovic zit er momenteel weinig schot in de ...

1027
1027
'Renard vangt bot: toptarget stuurt Anderlecht wandelen'

Om de brede kern uit te dunnen, en liefst nog wat centen in het laatje te brengen, maakt RSC ...

497
497
'Kink in de kabel: Club Brugge loopt blauwtje in Milaan'

Tot nader order blijft Ardon Jashari gewoon op post bij Club Brugge, waar de Speler van het Jaar ...

1042
1042
‘Toptransfer gaat aan neus van RSCA & Club voorbij’

RSC Anderlecht en Club Brugge zijn grote rivalen van elkaar, maar soms kijken ze elkaar ook in de ...

177
177
Cercle Brugge wankelt nú al na nieuwe uppercut

Cercle Brugge was afgelopen seizoen plots degradatiekandidaat na het schitterende seizoen daarvoor. ...

199
199
‘Plots kapingen Bakayoko: exacte transfersom onthuld’

Johan Bakayoko is op weg naar uitgang bij PSV. Ondanks een minder seizoen in Nederland staat de ...

83
83
'Geweldig Anderlecht-nieuws voor komend seizoen'

RSC Anderlecht kon al acht jaar geen prijs meer pakken, maar de supporters staan wel als een huis ...

588
588
‘Kompany wil Rode Duivel na transferklap van 100 miljoen'

Bayern München is naarstig op zoek naar een vervanger voor de zwaar geblesseerde Jamal Musiala. ...

260
260

Meer sportnieuws