LEESTIP: Herman Van Holsbeeck: Held of antiheld in Anderlecht?

Foto: LEESTIP: Herman Van Holsbeeck: Held of antiheld in Anderlecht?

Herman Van Holsbeeck zit in vieze papieren. Nadat de voormalige Anderlecht-manager in Operatie Propere Handen al op de rooster werd gelegd over zijn relatie met makelaar Mogi Bayat, werd hij nu ook in het dossier rond Christophe Henrotay aangehouden. De Brusselaar wordt ervan verdacht corrupt gehandeld te hebben bij een aantal transfers tijdens zijn periode bij Paars-Wit. Een reconstructie.

Eerst en vooral het actuele nieuws. In navolging van Henrotay, zaakwaarnemer van onder andere Thibaut Courtois, werd Van Holsbeeck donderdag gearresteerd in het kader van een onderzoek naar corruptie bij transfers van Anderlecht-spelers. De heren worden ervan verdacht zichzelf extra commissies te hebben uitgekeerd, zonder toestemming van de club of betrokken spelers – onder wie naar verluidt Youri Tielemans en Aleksandar Mitrovic. De ex-manager bracht als gevolg de nacht door in de cel, een absoluut dieptepunt voor de man die ooit bovenaan de voedselketen van het Belgische clubvoetbal stond.

NEUS VOOR TALENT

Wanneer Van Holsbeeck in 2003 na succesvolle doortochten langs de bestuurskamers van RDWM en Lierse naar Anderlecht trekt zit de fiere recordkampioen – zoals dat nu ook het geval is – al twee jaar te wachten op een titel. Bovendien heeft de dan 49-jarige manager grote schoenen te vullen, want als baas van het sportieve beleid moet hij niemand minder dan 'Mister' Michel Verschueren komen opvolgen. Zijn eerste jaar, waarin hij nog in de schaduw van De Zilveren Vos mag opereren, wordt evenwel meteen een groot succes.

Onder impuls van een ontketende Aruna Dindane, teruggekeerde Par Zetterberg en debuterende Vincent Kompany pakt Anderlecht de landstitel. Het grote transfergeweld blijft nadien dan ook nog uit, maar in de zomer van 2005 drukt Van Holsbeeck wel voor het eerst echt zijn stempel tijdens de vorming van een nieuw kampioenenelftal. Silvio Proto, Roland Juhasz, Bart Goor en Serhat Akin versterken de rangen, Marius Mitu en Laurent Delorge komen over van Lierse maar worden in de nasleep van de Zaak-Ye weer ontslagen.Op weg naar een nieuwe oppergaai haalt de manager in de winter ook nog Nicolas Frutos in huis, waarna hij een boontje ontwikkelt voor de Argentijnse markt. Lucas Biglia, Nicolas Pareja en Cristian Leiva vormen de volgende lading in een drukke mercato waarin verder ook nog Mbark Boussoufa, Ahmed Hassan, Jelle Van Damme, Mohamed Tchité en Dieumerci Mbokani naar het Astridpark trekken. Van Holsbeeck toont bovendien voor het eerst zijn neus voor zakendoen en verkoopt Kompany voor dik 10 miljoen aan Hamburg.

NEUS VOOR ZAKEN

De zomer nadien rinkelt de kassa weer en wordt Tchité meteen voor zevenenhalf miljoen – een winst van maar liefst zes miljoen op één jaar tijd – aan Racing Santander gesleten, ook probleemgeval Anthony Vanden Borre levert nog een aardige duit op. Het geld wordt grotendeels opnieuw geïnvesteerd in de beloofde box-to-box middenvelder Jan Polak, spits Cyril Théréau en manusje-van-alles Guillaume Gillet, voor het volgende seizoen gaat Van Holsbeeck opnieuw de Argentijnse toer op met Hernan Losada en Matias Suarez.

Anderlecht komt weer dicht bij de titel, maar delft in de testmatchen van 2009 tegen Standard – waarin Romelu Lukaku debuteert – het onderspit. De manager behoudt echter het vertrouwen in de kern die hij samenstelde, in de winter nog aangevuld met Tom De Sutter, en houdt zich vrij rustig op de transfermarkt. Zijn gelijk wordt bewezen met het 30ste kampioenschap in de clubgeschiedenis, al blijft er amper een jaar later nog maar weinig over van die feeststemming en keert de aanhang zich zelfs voor het eerst tegen Van Holsbeeck.Die wordt verweten teveel de gewiekste zakenman in hem te laten spreken en te vaak te mikken op jonge, onbewezen talenten om ze met winst door te kunnen verkopen. Terwijl de ene na de andere sterkhouder het – toen nog – Constant Vanden Stockstadion verlaat schieten aanwinsten als Pablo Chavarria, Reynaldo, Dmitri Bulykin, Abdoulaye Seck en vele anderen namelijk schromelijk tekort. Flops die Van Holsbeeck vooral na de zwakke campagne van 2011, waarin Anderlecht pas als derde over de meet komt, worden aangewreven.

NEUS VOOR DRAMA

De manager beseft die zomer dan ook dat hij het geweer van schouder moet veranderen en haalt met Milan Jovanovic, Ronald Vargas en Mbokani enkele gevestigde waarden (terug) naar het Astridpark. Dat er daarbij al eens op de tenen van een concurrent wordt getrapt neemt hij er graag bij, waarmee Van Holsbeeck en Anderlecht zelf mee de toon zetten voor de no nonsens-stijl van vandaag aan de top – zie Mbaye Diagne. Fondsen zijn er op dat moment alvast genoeg, want Lukaku trekt voor 15 miljoen naar Chelsea.

Dankzij een penalty van Gillet pakt Paars-Wit in 2012 in eigen huis de titel tegen aartsrivaal en eerste achtervolger Club Brugge, een jaar later is het Biglia die met een afgeweken vrije trap tegen Zulte Waregem de fans in extase brengt. Het volgende seizoen verloopt dan weer dramatisch, tot Besnik Hasi vlak voor het begin van de play-offs overneemt en met een straffe remonte – gekenmerkt door de owngoal van Thomas Meunier in Jan Breydel en een 22 op 30 in PO I – alsnog een derde opeenvolgend kampioenschap veilig stelt.Ondanks die successen komt Van Holsbeeck steeds meer onder vuur te liggen. In de titeljaren van 2012 tot 2014 heerst er op de tribunes namelijk maar weinig enthousiasme over het geleverde spel, met Ariël Jacobs, John van den Brom en Hasi staan er ook drie verschillende trainers aan het roer. Zelf wisselt de voltreffers als Aleksandar Mitrovic, Chancel Mbemba, Frank Acheampong en Andy Najar dan weer iets te vaak af met teleurstellingen als Fede Vico, Luka Milivojevic, David Pollet, Samuel Armenteros en Fabrice N’Sakala.

DEKSEL OP DE NEUS

Toch laat de manager geen kans onbenut om zijn zakelijk instinct te etaleren. Behalve Lukaku verkoopt hij ook Jonathan Legaer, Ondrej Mazuch, Kanu, Mbokani en Biglia voor een opgetelde 30 miljoen, twee jaar na de drieslag wordt datzelfde bedrag nog eens opgehaald bij Newcastle voor Mitrovic en Mbemba. In de tussentijd vertrekt ook Cheikhou Kouyaté tegen fikse winst richting de Premier League. Met Steven Defour haalt Van Holsbeeck een vervanger van formaat, al wordt die door zijn Standard-verleden niet gesmaakt door de fans.

Achteraf bekeken begint het hier mis te lopen voor de originele HVH – voor Hein Vanhaezebrouck met die afkorting ging lopen. De komst van Defour doet zijn al wankele status bij de supporters immers geen deugd, en met uitzondering van Kara Mbodj, Uros Spajic en Sofiane Hanni – zelf ook niet altijd in de bovenste schuif – haalt hij geen voltreffers meer binnen. Stefano Okaka en Lukasz Teodorczyk lijken dat even wel te worden, maar vallen finaal door de mand. Toptransfers als Nicolae Stanciu en Sven Kums blijken regelrechte flops.Vanaf 2014 vloeit er zo heel wat geld naar miscasts als Conté, Sylla, Badji, Galhardo, Obradovic, Trezeguet, Ganvoula, Chipciu, Appiah, Thelin, Harbaoui, Morioka, Sa en Saief. Een schijnbaar eindeloos lijstje, en dan weten we nog niet eens hoe we Adrien Trebel en het vreemde geval-De Maio moeten klasseren. Als bij wonder wordt Anderlecht in 2017 onder René Weiler wel nog kampioen, al herinneren we ons allemaal nog in welke grillige omstandigheden dat gebeurde. De zwanenzang van Van Holsbeeck is dan dus eigenlijk al ingezet.

NEUZEN NIET IN ZELFDE RICHTING

Nog iets wat de manager wordt aangewreven zijn de vele mislukte huurlingen die in al die jaren naar het Astridpark afzakken. Een tendens die begint met Demy De Zeeuw in 2013 en nadien navolging krijgt van Rolando, Marin, Büttner, Ezekiel, Djuricic, Markovic, Beric en – voor het gemak rekenen we hem even tot deze categorie – Capel. Alleen Henry Onyekuru wordt nog een gedeeltelijk succes, al botert het niet altijd met Vanhaezebrouck. Hopelijk scharen Nacer Chadli en Samir Nasri zich binnenkort niet bij deze illustere groep.

Aan het eind van zijn carrière bij Anderlecht blijft Van Holsbeeck dan ook voornamelijk in het zadel dankzij de vele jongeren die doorstromen en – vooral – de ettelijke miljoenen waarin hij zulke toppers als Tielemans, Dennis Praet en andere Leander Dendonckers weet om te zetten. Een stiel waarin de dealmaker zijn gelijke in België niet kent, al doet hij volgens velen toch net iets te graag een beroep op zijn vriend en poppenmeester van de Belgische transfermarkt Mogi Bayat. Een mening die ook het nieuwe bestuur is toegedaan.Samen met het feit dat de scouting op die manier verwaarloosd wordt kan Marc Coucke zich na de overname immers niet vinden in de buitensporige commissies die betaald worden – iets wat in het licht van de recente aantijgingen toch nog een extra dimensie krijgt. Wanneer de nieuwe voorzitter met Luc Devroe, die intussen ook alweer mocht beschikken, zijn eigen technisch directeur met zich meebrengt weet Van Holsbeeck bijgevolg meteen hoe laat het is. Na 15 jaar mag hij in april 2018 beschikken bij Anderlecht.

NEUS OP DE FEITEN

Aangezien zijn beleid al langer onder vuur ligt, de manager weinig verdienste lijkt te hebben aan de doorbrekende talenten en zelf in plaats van kleppers steeds meer miskleunen op zijn conto lijkt te krijgen kan het merendeel van de supporters zich dan al best vinden in die beslissing. Nu, anderhalf jaar later en met de nieuwe beschuldigingen aan zijn adres indachtig, wordt Van Holsbeeck helemaal uitgekotst door de Paars-Witte aanhang. Toch mogen we ook niet vergeten wat hij in Anderlecht allemaal bereikt en betekend heeft.

Tijdens zijn 15-jarig bewind rijfden de Brusselaars maar liefst acht landstitels en één beker binnen. Terwijl werd op de transfermarkt ook nog eens een forse winst van 114 miljoen euro geboekt, waarschijnlijk nog de statistiek waar hij het meest trots op is. Met Boussoufa, Suarez en Mbokani wonnen drie van zijn pupillen een Gouden Schoen, een prijs waar Van Holsbeeck ook producten van eigen kweek Kompany en Praet mee zag pronken. Al bij al een balans waar menig sportief directeur in de Jupiler Pro League jaloers op zou zijn.Nogmaals, indien Van Holsbeeck schuldig bevonden wordt aan het gesjoemel dat hem ten laste wordt gelegd krijgen al deze prestaties een fikse asterisk. En ja, zelfs zijn geroemde transferpolitiek was zoals we zagen lang niet altijd feilloos. Toch is zijn bijdrage aan de manier waarop Anderlecht deze eeuw verder uitliep op de concurrentie onmiskenbaar. Dat Van Holsbeeck in zijn laatste jaren daarnaast ook een rol speelde in de neerwaartse tendens die op sportief gebied werd ingezet mag eveneens duidelijk zijn, maar verdere aantijgingen moeten uiteindelijk nog altijd bewezen worden. Laten we dus misschien toch daar nog maar op wachten vooraleer hem volledig aan de schandpaal te nagelen.

POLL: Als RSCA-fan zou ik Van Holsbeeck ...

Maes gaat verrassende nieuwe uitdaging in 1B aan

Cercle Brugge gooit nu ook sportief directeur op straat

Zidane hakt knoop door over Courtois, belangrijke rol Hazard

Vandaag 17 Oktober 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

COLUMN: Vanaken versus Verschaeren, een kwestie van nationaal belang

De interlandbreak stond voor onze Rode Duivels bijna echt gelijk aan vakantie, want tegen bescheiden ...

1088
{insert image alt}

De slachtoffers van Vercauteren: wie verdwijnt uit de A-kern?

De speeltijd is voorbij bij RSC Anderlecht. Franky Vercauteren luidt de bel en sommeert zijn jonge ...

2960
{insert image alt}

Maes gaat verrassende nieuwe uitdaging in 1B aan

Peter Maes zat het voorbije jaar zonder club, nadat hij ontslagen werd bij Lokeren omwille van de ...

77
{insert image alt}

'Juventus krijgt concurrentie: Meunier mag nog drie aanbiedingen verwachten'

Juventus domineert nu al jaren de Serie A, maar het grote doel van de Oude Dame blijft de eindwinst ...

13
{insert image alt}

'KRC Genk moet basisspeler missen voor clash tegen Standard'

Komend weekend hervat de Jupiler Pro League opnieuw na de eerdere interlandbreak. Voor KRC Genk ...

79
{insert image alt}

Drie Anderlecht-transfers gebuisd: "Hij staat ver van de filosofie van Kompany"

Nu de reguliere competitie een derde ver is, worden de eerste evaluaties opgemaakt. Bij Anderlecht ...

113
{insert image alt}

"Deze vier clubs zouden ideaal zijn voor Carrasco"

Er wordt alsmaar meer getwijfeld aan de plaats van Yannick Carrasco in de selectie van de Rode ...

93
{insert image alt}

"Anderlecht kan zelfs niet meer concurreren met KRC Genk"

Anderlecht is de voorbije zomer een nieuwe richting ingeslagen. Vincent Kompany wil een goede ...

170
{insert image alt}

'Rode Duivel mag zich aan contractverlenging verwachten'

Heel wat Rode Duivels zien hun contract weldra aflopen. Op het einde van het seizoen zijn spelers ...

37
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: Miljoenenbod voor Mertens, Messi dringt aan op transfer

Het werd een historische zomermercato in de Jupiler Pro League en ook in het buitenland gebeurde ...

172
{insert image alt}

Cercle Brugge gooit nu ook sportief directeur op straat

Cercle Brugge vond aldus hun nieuwe hoofdtrainer in de persoon van Bernd Storck, maar dat wil niet ...

165
{insert image alt}

Messi snoert Ronaldo de mond: "Maar hij mag zijn mening hebben"

Lionel Messi speelt al zijn hele leven lang bij FC Barcelona, waar Cristiano Ronaldo het laten zien ...

222
{insert image alt}

Vanaken op jacht naar onwaarschijnlijke statistiek tegen Moeskroen

Bij de Rode Duivels mocht hij vorige week voor de eerste keer starten, maar nu is het terug naar de ...

290
{insert image alt}

Zidane hakt knoop door over Courtois, belangrijke rol Hazard

Of de Clasico tussen Real Madrid en FC Barcelona van volgende week zal kunnen doorgaan is nog niet ...

583
{insert image alt}

Danjuma haalt uit: "In België kon je het racisme gewoon voelen"

Arnaut Danjuma speelde amper een jaar in België bij Club Brugge alvorens naar Bournemouth in de ...

519
{insert image alt}

Belgische goaltjesdief solliciteert bij Standard: "Dat steek ik niet weg"

Heel wat Belgische clubs waren de voorbije zomer op zoek naar een goaltjesdief, maar daarbij zagen ...

172
{insert image alt}

'De Bruyne bezorgt Man City een flinke opsteker'

Kevin De Bruyne was een opvallende afwezige bij de Rode Duivels voor de interlands tegen San Marino ...

128

Gisteren 16 Oktober 2019

{insert image alt}

De andere kant van Lamkel Ze: "Doen niet alle profspelers"

Dat Didier Lamkel Ze een uitstekende voetballer is, staat buiten kijf. Maar met zijn buitensporig ...

471
{insert image alt}

'Origi ontvangt geweldig nieuws voor match op Genk'

KRC Genk hervat zijn seizoen met een loodzwaar tweeluik. Zaterdagavond wacht voor de landskampioen ...

439
{insert image alt}

Kompany krijgt het te horen: "Zoiets doe je in vierde of vijfde klasse"

RSC Anderlecht neemt het zondagavond voor eigen volk op tegen STVV, een wedstrijd die het officiële ...

988
{insert image alt}

'Clasico wellicht uitgesteld naar midden december'

Na de interlandbreak trekt het nationale voetbal zich komend weekend weer op gang, ook in Spanje. ...

109
{insert image alt}

PSG ziet tweede sterkhouder uitvallen voor match op Club

Club Brugge hervat het seizoen aanstaande vrijdag met een wedstrijd op het veld van Moeskroen, maar ...

335
{insert image alt}

Uitspraak Ronaldo keert pijnlijk terug na nieuwe prijs Messi

Lionel Messi mocht woensdagavond een extra trofee bijzetten in zijn nu al uitpuilende prijzenkast. ...

704
{insert image alt}

Ongezien: verdediger kopt (!) vanaf eigen helft binnen (🎥)

Heb je een speler wel eens van eigen helft in het doel van de tegenstander raak zien koppen? ...

177
{insert image alt}

Hairemans geeft KVM hoop: "Ben nog niet 100 procent mezelf"

Geoffry Hairemans werd door de supporters van Antwerp FC op handen gedragen, maar sportief gezien ...

131
{insert image alt}

Onverwachte topspits steekt Lukaku hart onder de riem

Nadat hij bij Manchester United niet langer de eerste keuze was, besloot Romelu Lukaku afgelopen ...

300
{insert image alt}

'Anderlecht botst tegen groot probleem op transfermarkt'

RSC Anderlecht hoopt dat de aanstelling van Frank Vercauteren voldoende is om de ploeg op korte ...

1052
{insert image alt}

Tau komt met nieuws over terugkeer bij Club Brugge

Voor Club Brugge gaat het seizoen vrijdagavond weer van start. Blauw-Zwart wil dan zijn ...

584
{insert image alt}

'Klap voor Messi: Inter blokkeert sensationele transfer'

Lionel Messi vormt bij FC Barcelona nog steeds een uitstekende tandem met zijn goede vriend Luis ...

333
{insert image alt}

Topturnster Nina Derwael onthult liefde voor Club-huurling

Nina Derwael werd afgelopen zondag op Zaventem onthaald als een ware heldin. Geen wonder natuurlijk, ...

1087
{insert image alt}

Anderlecht weigerde absolute toptransfer: "Had zin om terug te keren"

Anderlecht kent een moeilijk seizoen, en één van de grote oorzaken daarvoor is dat het zeer ...

1373
{insert image alt}

Ploegmaat De Bruyne slaat bloedmooie presentatrice aan de haak

Ploegmaat van Kevin De Bruyne bij Manchester City, en soms ook wel zijn lookalike genoemd, Alex ...

413