LEESTIP: Herman Van Holsbeeck: Held of antiheld in Anderlecht?

Foto: LEESTIP: Herman Van Holsbeeck: Held of antiheld in Anderlecht?

Herman Van Holsbeeck zit in vieze papieren. Nadat de voormalige Anderlecht-manager in Operatie Propere Handen al op de rooster werd gelegd over zijn relatie met makelaar Mogi Bayat, werd hij nu ook in het dossier rond Christophe Henrotay aangehouden. De Brusselaar wordt ervan verdacht corrupt gehandeld te hebben bij een aantal transfers tijdens zijn periode bij Paars-Wit. Een reconstructie.

Eerst en vooral het actuele nieuws. In navolging van Henrotay, zaakwaarnemer van onder andere Thibaut Courtois, werd Van Holsbeeck donderdag gearresteerd in het kader van een onderzoek naar corruptie bij transfers van Anderlecht-spelers. De heren worden ervan verdacht zichzelf extra commissies te hebben uitgekeerd, zonder toestemming van de club of betrokken spelers – onder wie naar verluidt Youri Tielemans en Aleksandar Mitrovic. De ex-manager bracht als gevolg de nacht door in de cel, een absoluut dieptepunt voor de man die ooit bovenaan de voedselketen van het Belgische clubvoetbal stond.

NEUS VOOR TALENT

Wanneer Van Holsbeeck in 2003 na succesvolle doortochten langs de bestuurskamers van RDWM en Lierse naar Anderlecht trekt zit de fiere recordkampioen – zoals dat nu ook het geval is – al twee jaar te wachten op een titel. Bovendien heeft de dan 49-jarige manager grote schoenen te vullen, want als baas van het sportieve beleid moet hij niemand minder dan 'Mister' Michel Verschueren komen opvolgen. Zijn eerste jaar, waarin hij nog in de schaduw van De Zilveren Vos mag opereren, wordt evenwel meteen een groot succes.

Onder impuls van een ontketende Aruna Dindane, teruggekeerde Par Zetterberg en debuterende Vincent Kompany pakt Anderlecht de landstitel. Het grote transfergeweld blijft nadien dan ook nog uit, maar in de zomer van 2005 drukt Van Holsbeeck wel voor het eerst echt zijn stempel tijdens de vorming van een nieuw kampioenenelftal. Silvio Proto, Roland Juhasz, Bart Goor en Serhat Akin versterken de rangen, Marius Mitu en Laurent Delorge komen over van Lierse maar worden in de nasleep van de Zaak-Ye weer ontslagen.Op weg naar een nieuwe oppergaai haalt de manager in de winter ook nog Nicolas Frutos in huis, waarna hij een boontje ontwikkelt voor de Argentijnse markt. Lucas Biglia, Nicolas Pareja en Cristian Leiva vormen de volgende lading in een drukke mercato waarin verder ook nog Mbark Boussoufa, Ahmed Hassan, Jelle Van Damme, Mohamed Tchité en Dieumerci Mbokani naar het Astridpark trekken. Van Holsbeeck toont bovendien voor het eerst zijn neus voor zakendoen en verkoopt Kompany voor dik 10 miljoen aan Hamburg.

NEUS VOOR ZAKEN

De zomer nadien rinkelt de kassa weer en wordt Tchité meteen voor zevenenhalf miljoen – een winst van maar liefst zes miljoen op één jaar tijd – aan Racing Santander gesleten, ook probleemgeval Anthony Vanden Borre levert nog een aardige duit op. Het geld wordt grotendeels opnieuw geïnvesteerd in de beloofde box-to-box middenvelder Jan Polak, spits Cyril Théréau en manusje-van-alles Guillaume Gillet, voor het volgende seizoen gaat Van Holsbeeck opnieuw de Argentijnse toer op met Hernan Losada en Matias Suarez.

Anderlecht komt weer dicht bij de titel, maar delft in de testmatchen van 2009 tegen Standard – waarin Romelu Lukaku debuteert – het onderspit. De manager behoudt echter het vertrouwen in de kern die hij samenstelde, in de winter nog aangevuld met Tom De Sutter, en houdt zich vrij rustig op de transfermarkt. Zijn gelijk wordt bewezen met het 30ste kampioenschap in de clubgeschiedenis, al blijft er amper een jaar later nog maar weinig over van die feeststemming en keert de aanhang zich zelfs voor het eerst tegen Van Holsbeeck.Die wordt verweten teveel de gewiekste zakenman in hem te laten spreken en te vaak te mikken op jonge, onbewezen talenten om ze met winst door te kunnen verkopen. Terwijl de ene na de andere sterkhouder het – toen nog – Constant Vanden Stockstadion verlaat schieten aanwinsten als Pablo Chavarria, Reynaldo, Dmitri Bulykin, Abdoulaye Seck en vele anderen namelijk schromelijk tekort. Flops die Van Holsbeeck vooral na de zwakke campagne van 2011, waarin Anderlecht pas als derde over de meet komt, worden aangewreven.

NEUS VOOR DRAMA

De manager beseft die zomer dan ook dat hij het geweer van schouder moet veranderen en haalt met Milan Jovanovic, Ronald Vargas en Mbokani enkele gevestigde waarden (terug) naar het Astridpark. Dat er daarbij al eens op de tenen van een concurrent wordt getrapt neemt hij er graag bij, waarmee Van Holsbeeck en Anderlecht zelf mee de toon zetten voor de no nonsens-stijl van vandaag aan de top – zie Mbaye Diagne. Fondsen zijn er op dat moment alvast genoeg, want Lukaku trekt voor 15 miljoen naar Chelsea.

Dankzij een penalty van Gillet pakt Paars-Wit in 2012 in eigen huis de titel tegen aartsrivaal en eerste achtervolger Club Brugge, een jaar later is het Biglia die met een afgeweken vrije trap tegen Zulte Waregem de fans in extase brengt. Het volgende seizoen verloopt dan weer dramatisch, tot Besnik Hasi vlak voor het begin van de play-offs overneemt en met een straffe remonte – gekenmerkt door de owngoal van Thomas Meunier in Jan Breydel en een 22 op 30 in PO I – alsnog een derde opeenvolgend kampioenschap veilig stelt.Ondanks die successen komt Van Holsbeeck steeds meer onder vuur te liggen. In de titeljaren van 2012 tot 2014 heerst er op de tribunes namelijk maar weinig enthousiasme over het geleverde spel, met Ariël Jacobs, John van den Brom en Hasi staan er ook drie verschillende trainers aan het roer. Zelf wisselt de voltreffers als Aleksandar Mitrovic, Chancel Mbemba, Frank Acheampong en Andy Najar dan weer iets te vaak af met teleurstellingen als Fede Vico, Luka Milivojevic, David Pollet, Samuel Armenteros en Fabrice N’Sakala.

DEKSEL OP DE NEUS

Toch laat de manager geen kans onbenut om zijn zakelijk instinct te etaleren. Behalve Lukaku verkoopt hij ook Jonathan Legaer, Ondrej Mazuch, Kanu, Mbokani en Biglia voor een opgetelde 30 miljoen, twee jaar na de drieslag wordt datzelfde bedrag nog eens opgehaald bij Newcastle voor Mitrovic en Mbemba. In de tussentijd vertrekt ook Cheikhou Kouyaté tegen fikse winst richting de Premier League. Met Steven Defour haalt Van Holsbeeck een vervanger van formaat, al wordt die door zijn Standard-verleden niet gesmaakt door de fans.

Achteraf bekeken begint het hier mis te lopen voor de originele HVH – voor Hein Vanhaezebrouck met die afkorting ging lopen. De komst van Defour doet zijn al wankele status bij de supporters immers geen deugd, en met uitzondering van Kara Mbodj, Uros Spajic en Sofiane Hanni – zelf ook niet altijd in de bovenste schuif – haalt hij geen voltreffers meer binnen. Stefano Okaka en Lukasz Teodorczyk lijken dat even wel te worden, maar vallen finaal door de mand. Toptransfers als Nicolae Stanciu en Sven Kums blijken regelrechte flops.Vanaf 2014 vloeit er zo heel wat geld naar miscasts als Conté, Sylla, Badji, Galhardo, Obradovic, Trezeguet, Ganvoula, Chipciu, Appiah, Thelin, Harbaoui, Morioka, Sa en Saief. Een schijnbaar eindeloos lijstje, en dan weten we nog niet eens hoe we Adrien Trebel en het vreemde geval-De Maio moeten klasseren. Als bij wonder wordt Anderlecht in 2017 onder René Weiler wel nog kampioen, al herinneren we ons allemaal nog in welke grillige omstandigheden dat gebeurde. De zwanenzang van Van Holsbeeck is dan dus eigenlijk al ingezet.

NEUZEN NIET IN ZELFDE RICHTING

Nog iets wat de manager wordt aangewreven zijn de vele mislukte huurlingen die in al die jaren naar het Astridpark afzakken. Een tendens die begint met Demy De Zeeuw in 2013 en nadien navolging krijgt van Rolando, Marin, Büttner, Ezekiel, Djuricic, Markovic, Beric en – voor het gemak rekenen we hem even tot deze categorie – Capel. Alleen Henry Onyekuru wordt nog een gedeeltelijk succes, al botert het niet altijd met Vanhaezebrouck. Hopelijk scharen Nacer Chadli en Samir Nasri zich binnenkort niet bij deze illustere groep.

Aan het eind van zijn carrière bij Anderlecht blijft Van Holsbeeck dan ook voornamelijk in het zadel dankzij de vele jongeren die doorstromen en – vooral – de ettelijke miljoenen waarin hij zulke toppers als Tielemans, Dennis Praet en andere Leander Dendonckers weet om te zetten. Een stiel waarin de dealmaker zijn gelijke in België niet kent, al doet hij volgens velen toch net iets te graag een beroep op zijn vriend en poppenmeester van de Belgische transfermarkt Mogi Bayat. Een mening die ook het nieuwe bestuur is toegedaan.Samen met het feit dat de scouting op die manier verwaarloosd wordt kan Marc Coucke zich na de overname immers niet vinden in de buitensporige commissies die betaald worden – iets wat in het licht van de recente aantijgingen toch nog een extra dimensie krijgt. Wanneer de nieuwe voorzitter met Luc Devroe, die intussen ook alweer mocht beschikken, zijn eigen technisch directeur met zich meebrengt weet Van Holsbeeck bijgevolg meteen hoe laat het is. Na 15 jaar mag hij in april 2018 beschikken bij Anderlecht.

NEUS OP DE FEITEN

Aangezien zijn beleid al langer onder vuur ligt, de manager weinig verdienste lijkt te hebben aan de doorbrekende talenten en zelf in plaats van kleppers steeds meer miskleunen op zijn conto lijkt te krijgen kan het merendeel van de supporters zich dan al best vinden in die beslissing. Nu, anderhalf jaar later en met de nieuwe beschuldigingen aan zijn adres indachtig, wordt Van Holsbeeck helemaal uitgekotst door de Paars-Witte aanhang. Toch mogen we ook niet vergeten wat hij in Anderlecht allemaal bereikt en betekend heeft.

Tijdens zijn 15-jarig bewind rijfden de Brusselaars maar liefst acht landstitels en één beker binnen. Terwijl werd op de transfermarkt ook nog eens een forse winst van 114 miljoen euro geboekt, waarschijnlijk nog de statistiek waar hij het meest trots op is. Met Boussoufa, Suarez en Mbokani wonnen drie van zijn pupillen een Gouden Schoen, een prijs waar Van Holsbeeck ook producten van eigen kweek Kompany en Praet mee zag pronken. Al bij al een balans waar menig sportief directeur in de Jupiler Pro League jaloers op zou zijn.Nogmaals, indien Van Holsbeeck schuldig bevonden wordt aan het gesjoemel dat hem ten laste wordt gelegd krijgen al deze prestaties een fikse asterisk. En ja, zelfs zijn geroemde transferpolitiek was zoals we zagen lang niet altijd feilloos. Toch is zijn bijdrage aan de manier waarop Anderlecht deze eeuw verder uitliep op de concurrentie onmiskenbaar. Dat Van Holsbeeck in zijn laatste jaren daarnaast ook een rol speelde in de neerwaartse tendens die op sportief gebied werd ingezet mag eveneens duidelijk zijn, maar verdere aantijgingen moeten uiteindelijk nog altijd bewezen worden. Laten we dus misschien toch daar nog maar op wachten vooraleer hem volledig aan de schandpaal te nagelen.

POLL: Als RSCA-fan zou ik Van Holsbeeck ...

Na Biglia en Mbokani: "Hij keert niet terug naar Anderlecht"

'KRC Genk vindt geen akkoord met CSKA Sofia'

HLN: "Wellicht dit weekend toch profvoetbal in Antwerpen"

Vandaag 05 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De voorspelling van VN: wie degradeert?

Tenzij het coronavirus of Westerlo alsnog roet in het eten gooit, is de laatste rechte lijn richting ...

555
{insert image alt}

Blunder van Kompany wordt topdeal: de vlucht van Roofe

Al wekenlang werd hij gelinkt aan een overstap naar Rangers FC, maar de transfer van Kemar Roofe ...

498
{insert image alt}

Zo win jij bijna 200 euro met 10 euro inzet op de Europa League!

In België beginnen we dit weekend aan het seizoen 2020/21, maar op de Europese velden worden straks ...

17
{insert image alt}

Na Biglia en Mbokani: "Hij keert niet terug naar Anderlecht"

Er doen bijzonder veel transfergeruchten de ronde over RSC Anderlecht. Diemerci Mbokani en Lucas ...

121
{insert image alt}

'Vijf ontslagen kostten Anderlecht bijna 4 miljoen euro'

Marc Coucke zijn passage als voorzitter van RSC Anderlecht was een grote flop. Hij moest heel veel ...

213
{insert image alt}

'KRC Genk vindt geen akkoord met CSKA Sofia'

Onlangs verscheen het bericht dat KRC Genk Neto Borges mogelijk van de hand wil doen. Er waren ...

111
{insert image alt}

'Moeskroen aast op verdediger van 700.000 euro'

Moeskroen haalde de voorbije week een karrenvracht spelers binnen, die vrijwel allemaal kwamen via ...

18
{insert image alt}

'Standard krijgt slecht nieuws in stadionproject'

Heel wat Belgische clubs willen graag een nieuw of vernieuwd stadion en ook bij Standard hebben ze ...

162
{insert image alt}

HLN: "Wellicht dit weekend toch profvoetbal in Antwerpen"

Binnen drie dagen moet de Jupiler Pro League van start gaan, maar over een aantal wedstrijden is er ...

316
{insert image alt}

'Man City pakt door en stelt binnen de 24 uur tweede aanwinst voor'

Manchester City trapte dinsdag zijn mercato op gang. Met Ferran Torres stelde het zijn eerste grote ...

102
{insert image alt}

'Eén speler weet zich in de kijker te spelen bij AA Gent'

AA Gent werkte vier dagen voor zijn eerste competitiewedstrijd nog een laatste oefenwedstrijd af. ...

137
{insert image alt}

'Meer informatie bekend over investeringen Witsel, Fellaini en MPH in Standard'

Standard ging de voorbije maanden door financieel zware tijden en moest zelfs in beroep gaan bij het ...

199
{insert image alt}

'James Rodriguez kan pikante transfer maken'

Real Madrid wil deze zomer van een pak spelers af. Het heeft te veel spelers onder contract staan en ...

206
{insert image alt}

Jonkies stuwen AA Gent naar nipte oefenzege

AA Gent werkte vier dagen voor zijn eerste competitiewedstrijd nog een laatste oefenwedstrijd af. ...

204
{insert image alt}

Moeskroen sluit voorbereiding af met stuntzege

Moeskroen lijkt komend seizoen één van de vraagtekens in de Jupiler Pro League te worden. Lange ...

162
{insert image alt}

Nog steeds geen duidelijkheid over matchen Antwerp en KV Mechelen

Binnen drie dagen moet de Jupiler Pro League van start gaan, maar over een aantal wedstrijden is er ...

128
{insert image alt}

De Condé ziet nog één probleempositie bij KRC Genk

KRC Genk presenteerde woensdag zijn derde aanwinst van de zomer. Na rechtsachter Daniel Muñoz en ...

278
{insert image alt}

'Kraker tegen Man City in gevaar voor Eden Hazard'

Deze week is er weer Champions League-voetbal en Real Madrid zal meteen stevig aan de bak moeten. De ...

200

Gisteren 04 Augustus 2020

{insert image alt}

Club Brugge U23 in 1B slechts voorsmaakje voor toekomst?

De voorbije dagen was er veel te doen over het nieuwe competitieformat, waarbij er dan toch enkele ...

420
{insert image alt}

Martinez geeft toe: "Frankrijk verdiende zege tegen Rode Duivels"

De Rode Duivels droomden twee jaar geleden van de wereldtitel, maar uiteindelijk sneuvelden ze in de ...

354
{insert image alt}

Odoi en Fulham na verlengingen terug naar de Premier League

Fulham mag volgend seizoen opnieuw aan de slag in de Premier League, na één seizoen in het ...

335
{insert image alt}

'Verrassende wending lijkt in de maak rond Nainggolan'

Radja Nainggolan bloeide afgelopen seizoen weer helemaal open op huurbasis bij Cagliari. Waar de ...

782
{insert image alt}

KV Oostende mag komst Duitse jeugdinternational vergeten

KV Oostende haalde deze zomer met Alexander Blessin een Duitse trainer binnen en in de zoektocht ...

112
{insert image alt}

Telegraph: "Man Utd op het punt om megadeal Sancho op te blazen"

Het voorbije jaar werd er druk gespeculeerd dat Jadon Sancho deze zomer een toptransfer zou gaan ...

398
{insert image alt}

'Leeds United krijgt Rode Duivel aangeboden'

Leeds United veroverde dit seizoen de titel in de Engelse Championship en daardoor keert het voor ...

357
{insert image alt}

Waasland-Beveren lijdt pijnlijke nederlaag, extra probleem dreigt

Waasland-Beveren kreeg vorige week te horen dat het alsnog in 1A mag blijven en kreeg zo na een ...

853
{insert image alt}

Bayat geeft duiding over plannen met Osimhen-miljoenen

Vorige week kondigde Napoli aan dat het Victor Osimhen binnengehaald heeft en die transfer betekende ...

159
{insert image alt}

'KV Mechelen stuurt twee jonge Belgen naar nieuwe partnerclub'

KV Mechelen eindigde vorig seizoen op een knappe zesde plaats en wil komend seizoen weer stappen ...

278
{insert image alt}

Manchester City heeft vervanger voor Sané helemaal beet

Manchester City heeft zijn eerste grote aanwinst voor volgend seizoen te pakken. De Citizens namen ...

286
{insert image alt}

Van Gucht: "Als het van ons afhangt geen uitzondering voor Antwerp en co"

Er staat nog steeds een vraagteken achter de start van de Jupiler Pro League komend weekend, ...

352
{insert image alt}

'FC Barcelona schrapt zeker zes spelers van de loonlijst'

FC Barcelona heeft officieel gecommuniceerd dat het deze zomer geen grote transfers heeft gepland. ...

387
{insert image alt}

"KRC Genk is een grote club in België"

KRC Genk haalde met Daniel Muñoz een Colombiaans international in huis. Hij kan als rechtsachter ...

496
{insert image alt}

'Japans international mogelijk op weg naar Moeskroen'

Moeskroen mag Lille OSC bedanken, want bijna elke transfer komt er via hen. Les Hurlus krijgen er ...

99