Genk als verrassing: van kampioen tot gevaarlijke outsider

Foto: Genk als verrassing: van kampioen tot gevaarlijke outsider

Voor RC Genk was de eerste internationale break dit jaar overbodig. De landskampioen kende een tegenvallende competitiestart met onder meer twee nederlagen tegen Zulte Waregem en KV Mechelen. Maar daarna begon RC Genk net terug in een flow te raken. Het voetbal was niet hoogstaand, maar het laatste halfuur tegen Club Brugge was wel hoopgevend. En dan moeten de Limburgers nog op volledige kruissnelheid raken...

Deze zomer kocht Genk voor flink wat kapitaal in. Er werd maar liefst 33 miljoen euro uitgegeven aan nieuwe spelers, wat ook nodig was na het vertrek van verschillende sterkhouders. Maar voorlopig halen die nieuwkomers nog niet allemaal het niveau van hun voorgangers. De competitiestart met slechts 3 punten op 9 was daar een gevolg van.

De druk nam dan ook snel toe, maar Genk herpakte zich en bleef ongeslagen tegen Waasland-Beveren, Anderlecht en Club Brugge. Vervolgens werd het ritme dus onderbroken door de interland-periode, maar heel erg hoeft dat niet te zijn. Op die manier krijgt Mazzu de tijd om zelf zijn zaakjes wat te regelen, want op tactisch vlak kan er wel nog wat vooruitgang worden geboekt.

TSJECHISCHE KLASSE

En één man die daarvoor moet zorgen is Patrik Hrosovsky. Dankzij de Tsjechische zomeraanwinst is de balans op het middenveld alvast teruggevonden. Eind vorig seizoen werd dat evenwicht na het vertrek van Alejandro Pozuelo nog hersteld door de inbreng van Bryan Heynen. Deze zomer verliet echter ook Ruslan Malinovskyi dan weer het Genkse schip waardoor nogmaals een nieuwe oplossing gevonden moest worden. Daarvoor was het wachten op de langverwachte aankomst van de veelzijdige middenvelder. Hrosovsky lijkt de missing link te worden: Heynen kan hierdoor iets hoger gaan spelen en de druk op de schouders van Sander Berge wordt wat weggenomen.De 27-jarige Tsjech werkte eerst nog de Europese voorrondes af met Viktoria Plzen, waardoor zijn speelminuten voorlopig beperkt waren. Daar komt na de break echter ongetwijfeld verandering in. Tegen Club mocht Hrosovsky immers invallen in de tweede helft en domineerde hij tegen het goed gerodeerde middenveld van Blauw-Zwart. Puur voetballend of recupererend, Hrosovsky stak er bovenuit. Zelfs Hans Vanaken had de grootste moeite van de wereld tegen de Tsjech, de Gouden Schoen kon zijn frustratie bij momenten niet meer camoufleren.

Nochtans ging Genk met zijn komst tegen de clubstrategie in. Een 27-jarige middenvelder van Viktoria Plzen die nog nooit buiten Tsjechië heeft gevoetbald, en dan nog eens voor meer dan 5 miljoen euro aangekocht.... Het stond lijnrecht tegenover de vele jonge talenten die telkens voor een prikje werden opgehaald. Maar TD Dimitri de Condé bewees andermaal zijn unieke neus voor talent en zag dat Hrosovsky exact was wat de ploeg nodig had: ervaren, kwalitatief, compleet én een leider. Plots lijkt die 5 miljoen euro een koopje.

KWALITEITSINJECTIES

In slechts 62 speelminuten overtuigde Hrosovsky de Genkse achterban van zijn kunnen. En dan krijgt Mazzu er weldra nog een groot wapen bij: Théo Bongonda, de recordaankoop van maar liefst 7 miljoen euro. Door een rugblessure kwam de talentvolle winger nog niet in actie bij Genk, stilaan Bongonda echter terug wedstrijdfit. Hij moet de gedoodverfde opvolger worden van Leandro Trossard, de verwachtingen liggen dan ook enorm hoog voor de 23-jarige. Maar als hij zijn niveau van bij Zulte Waregem nog maar kan benaderen, hebben de Limburgers er een nieuwe smaakmaker bij.En ook helemaal voorin heeft Mazzu sinds kort de beschikking over een nieuw breekijzer. Aan de mouw van Paul Onuachu werd al maandenlang getrokken, maar het lukte pas deze zomer om de Nigeriaanse aanvaller binnen te halen. Prijskaartje: 6 miljoen euro. Op 25-jarige leeftijd moet ook hij een transfer voor de korte termijn zijn, Onuachu speelt namelijk al zeven seizoenen in Denemarken en is het Europese voetbal dus al even gewoon. Voor zijn laatste werkgever FC Midtjylland scoorde hij 74 doelpunten (+23 assists) in 181 wedstrijden. Dat is bijna om de wedstrijd een gescoord doelpunt. Ally Samatta heeft er dus een stevige concurrent bij.

DE WACHTKAMER

De andere aanwinsten moeten dan weer vooral op langere termijn renderen. Voor zijn aankomst in Genk werd er al veel geschreven over Ianis Hagi. Vooral dankzij zijn familienaam, maar ook door zijn onmiskenbaar talent. Voorlopig moet de 20-jarige Roemeen zich echter nog aanpassen aan zijn nieuwe ploeg en nieuwe omgeving. Maar Genk kan het zich ook permitteren hem de nodige tijd te gunnen. Op het centrale middenveld zijn de plaatsen al erg duur met het hernieuwde triumviraat Berge, Hrosovsky en Heynen. Hagi lijkt momenteel dus een project op langere termijn, al zal hij dit seizoen zijn kansen krijgen.Ook voor de defensie werd bij de aankoop van Carlos Cuesta aan de langere termijn gedacht. De komst van het Colombiaanse blok graniet is een gevolg van de meer dan geslaagde transfer van zijn maatje en landgenoot Jhon Lucumi, die al snel de vaste waarde werd naast Sébastien Dewaest. Kenners van het Colombiaanse voetbal schatten Cuesta echter nog hoger in. Ook hij zal ongetwijfeld een aanpassingsperiode nodig hebben, maar door de dunne spoeling achterin zal hij ook de nodige minuten krijgen.

Iets jonger is het Zweedse supertalent Benjamin Nygren (18), die toch zo'n 3,8 miljoen euro kostte. Voorlopig is zijn transfer nog geen onverdeeld succes, logisch aangezien Mazzu hem nog niet posteerde op zijn favoriete positie. Tegen KV Mechelen en KV Kortrijk speelde Nygren centraal op het middenveld terwijl hij van nature een zuivere flankaanvaller is. Genk maakt zich echter niet ongerust. "Nygren is een absoluut toptalent, dat gaan jullie nog wel zien.", liet voorzitter Peter Croonen vorige week nog verstaan.

OUTSIDER VOOR DE TITEL

Ondanks de tegenvallende start zit er dus wel degelijk muziek in de ploeg van Mazzu. Wanneer de meeste nieuwkomers hun draai gevonden hebben, is Genk een niet te onderschatten tegenstander. Maar ook de gebleven sterkhouders van vorig jaar hebben niet opeens hun kwaliteiten verloren. Samatta, Berge, Uronen en Maehle waren voorlopig wisselvallig, hun meerwaarde staat buiten kijf.

Laat daarnaast nog eens een Hagi, Nygren of Cuesta volledig ontwikkelen en de blikken in de Jupiler Pro League zullen weer op de Luminus Arena gericht zijn. Een titelfavoriet is de landskampioen dit seizoen niet, een gevaarlijke outsider des te meer. Alleen is het hopen dat die Champions League niet te vroeg komt...

POLL: Is RC Genk een titelkandidaat of outsider?

Totale afgang Genk: "Zelden vertoond op dit niveau"

'Zidane heeft plannetje met Hazard tegen PSG'

Tau verklapt 'geheim' voor uitstekende start bij Club

Vandaag 18 September 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Game of Champions: win tot 100.000 euro met zes gratis voorspellingen!

Deze week is het eindelijk zover, de Champions League trekt zich immers weer op gang! Tijdens de ...

50
{insert image alt}

VDB III: Waarom Vanden Borre opnieuw een kans krijgt in Anderlecht

De transfermarkt is intussen al even gesloten, maar toch blijft het grote namen regenen die ...

692
{insert image alt}

Club Brugge-Galatasaray: in 2002 lukte het vlot voor Blauw-Zwart 🎥

In het seizoen 2002-2003 speelde Club Brugge ook in de Champions League en het zat toen in een groep ...

2
{insert image alt}

Xavi verbaast: 'Hij is de grootste bedreiging voor Messi en Ronaldo'

Xavi Hernandez hing zijn kicksen afgelopen zomer aan de wilgen en momenteel richt hij zich vol op ...

0
{insert image alt}

Tau verklapt 'geheim' voor uitstekende start bij Club

Club Brugge hoopt woensdagavond zijn campagne in de groepsfase van de Champions League in te zetten ...

36
{insert image alt}

Totale afgang Genk: "Zelden vertoond op dit niveau"

KRC Genk had gehoopt om minstens een puntje over te houden aan zijn Champions League-tripje naar ...

140
{insert image alt}

'Zidane heeft plannetje met Hazard tegen PSG'

In de Champions League is het woensdagavond niet alleen uitkijken naar de prestaties van Club Brugge ...

50
{insert image alt}

De Witte duidt groot verschil met Anderlecht en Club aan

Het seizoen is nog lang en er zal uiteraard nog heel veel gebeuren, maar steeds meer waarnemers ...

268
{insert image alt}

Supporters Genk zwaar over de schreef: politieagent afgevoerd

KRC Genk heeft zijn campagne in de Champions League ingezet met een domper van formaat. De ...

441
{insert image alt}

Vanaken klaar en duidelijk over Ajax en vertrek bij Club

In de Champions League neemt Club Brugge het woensdagavond op tegen de Turkse kampioen Galatasaray. ...

530
{insert image alt}

Dewaest neemt Mazzu in bescherming: "De schuld ligt bij de spelers"

Het was niet de start waar men bij KRC Genk op hoopte. De landskampioen hoopte vooral een goede ...

143
{insert image alt}

Klopp kookt van woede na discutabele treffer Mertens

De ene jaargang is de andere niet. Waar Liverpool zich vorig seizoen nog soeverein tot ...

302
{insert image alt}

Mazzu heeft genoeg gezien en neemt falende sterkhouder apart

KRC Genk zal er de komende weken en maanden alles aan moeten doen om te voorkomen dat de Champions ...

505
{insert image alt}

Doemscenario dreigt voor Anderlecht: "Play-Off I is heel ver weg"

Men had gehoopt dat de ommekeer definitief was ingezet na de zege tegen Standard, maar door de ...

546
{insert image alt}

Zelfs Casillas lyrisch voor speler Barça: "Sensationeel"

In de Champions League heeft FC Barcelona zijn eerste wedstrijd van de campagne zonder al te grote ...

217
{insert image alt}

Vier Club-spelers zorgen voor twijfels tegen Galatasaray

Woensdagavond is het meteen al van moeten voor Club Brugge. Blauw-Zwart neemt het dan op tegen de - ...

340
{insert image alt}

Europese pers maakt brandhout van Genk na Oostenrijkse afgang

Voor KRC Genk zou de campagne in de Champions League andermaal een zware lijdensweg kunnen gaan ...

757

Gisteren 17 September 2019

{insert image alt}

Mazzu scherp: "Zo is het onmogelijk om punten te pakken in de Champions League"

Felice Mazzu had zich zijn debuut in de Champions League wellicht anders voorgesteld. De trainer ...

335
{insert image alt}

Mertens deelt flinke CL-waarschuwing uit aan Napoli

Napoli is aan zijn Champions League begonnen met een stunt, want het klopte titelhouder Liverpool ...

353
{insert image alt}

Genk bijzonder hard aangepakt: "Zij vielen helemaal door de mand"

De Champions League lijkt voor KRC Genk nu al uit te draaien op een ontgoocheling. Met RB Salzburg ...

367
{insert image alt}

Club mag oude bekende verwelkomen: "Ik ben nog altijd dankbaar"

Club Brugge neemt het woensdagavond op tegen Galatasaray en voor een aantal spelers wordt dat een ...

172
{insert image alt}

Mertens legt Liverpool over de knie, Barça hapert in Dortmund

De eerste speeldag in de Champions League heeft meteen enkele verrassingen opgeleverd. ...

166
{insert image alt}

Racing Genk wordt pijnlijk KO gemept door energiek Salzburg

Na een zelden geziene dramatische prestatie heeft Racing Genk zijn eerste wedstrijd in de Champions ...

424
{insert image alt}

Genk wordt ongenadig afgeslacht: "De schaam van België"

KRC Genk heeft kennisgemaakt met het niveau in de Champions League en dat zullen de Limburgers niet ...

0
{insert image alt}

Vanhaezebrouck geeft drie Belgische clubs kans op Europees overwinteren

Deze week beginnen vier Belgische clubs aan hun avontuur in de Europese poules. In de Champions ...

924
{insert image alt}

Galatasaray-coach noemt de drie spelers die hij vreest bij Club Brugge

Club Brugge is klaar voor zijn opener in de Champions League, waarin het Galatasaray over de vloer ...

973
{insert image alt}

Genk beleeft nachtmerrie in Salzburg: "Haalt Mazzu wel de winterstop?"

KRC Genk had goede hoop voor zijn start in de Champions League, maar de Limburgers beleven een ...

528
{insert image alt}

Zidane komt met grote hint over basisplaats Hazard tegen PSG

Afgelopen weekend maakte Eden Hazard eindelijk zijn debuut voor Real Madrid, nadat hij door een ...

282
{insert image alt}

Camps pakt Verschueren en Kompany ongemeen hard aan

Anderlecht raakt maar niet weg uit de kelder van het klassement en incasseerde afgelopen weekend een ...

951
{insert image alt}

Inter pakt in extra tijd alsnog punt, Lyon en Zenit houden elkaar in evenwicht

Internazionale moest vanavond al vroeger aan de slag tegen Slavia Praag en Olympique Lyon ontving ...

184
{insert image alt}

De Condé: "Voor ons moeilijker om PO I te halen, dan er te schitteren"

KRC Genk verloor al drie keer in zeven competitiewedstrijden en boekte een teleurstellende 10 op 21. ...

207
{insert image alt}

"Marin gaat zeker slagen bij Ajax, kijk maar naar Neres"

Oud-Ajacied en George Ogararu is ervan overtuigd dat Razvan Marin gaat slagen bij Ajax. De voormalig ...

109