Het complexe Project Kompany: Een schier onmogelijke opdracht

Het complexe Project Kompany: Een schier onmogelijke opdracht

Week na week ging het voetbal van RSC Anderlecht crescendo. Voor de wedstrijd tegen KV Kortrijk was het vertrouwen dan ook groot, maar andermaal liet Paars-Wit het opnieuw afweten. Weeral vergooide Anderlecht in de tweede helft een voorsprong, weeral ging het voetbal in de tweede helft naar beneden. Het project van Vincent Kompany werd in eerste instantie op gejuich en enthousiasme onthaald, maar stilaan rijzen er steeds meer vraagtekens over de gang van zaken bij de Belgische recordkampioen. Zijn rol als speler-manager laten we nog buiten beschouwing, maar los daarvan maakt Kompany het zichzelf ook niet gemakkelijk: hij streeft Manchester City-voetbal na gecombineerd met de jeugdpolitiek van Ajax. En daarnaast moet er uiteraard nog gewonnen worden ook.

DE GEMISTE START

We zijn nog maar 4 wedstrijden ver in deze jaargang van de Jupiler Pro League, waardoor het nog veel te vroeg is om nu al conclusies te trekken over het project van RSC Anderlecht. Vorig seizoen stond Paars-Wit na evenveel wedstrijden met overtuiging op kop - 12 op 12 en 13 gemaakte doelpunten -maar haalde het nipt Play-Off 1, waarin het erbarmelijk presteerde. Dit seizoen is de schwung en het geloof terug, waarbij het voetbal veel beter is, maar de huidige puntenoogst is wel érg schraal.



Mits wat geluk, meer gunstige wedstrijdomstandigheden en een betere efficiëntie kon Anderlecht wel aanzienlijk meer punten bemachtigd hebben. Maar toch: 2 op 12 is veel te mager naar de normen van de club, ondanks de huidige staat van heropbouw waarin het zich bevindt. Zelfs de grootste voorstanders van dit project, denk aan Kompany, maar ook Marc Coucke en Michaël Verschueren, hadden dergelijke start niet verwacht.

DE GEMISTE KANS

De drie punten in het Guldensporenstadion waren dus erg welkom, misschien zelfs broodnodig. Een eerste driepunter kon het vertrouwen opnieuw doen toenemen binnen de club, het zou een primordiale motivator betekend hebben voor de jonge maar talentvolle spelersgroep. Kwaliteit is er nochtans genoeg, dat toonde Anderlecht eerder aan in élke competitiewedstrijd.

Die goede flow 90 minuten vasthouden is voorlopig nog onhaalbaar, maar o zo belangrijk. Een groeiproces gebeurt altijd met vallen en opstaan, maar de manier waarop Anderlecht de boot inging tegen KV Kortrijk was erg pijnlijk. Anderlecht was met voorsprong de best voetballende ploeg, dat is één van de principes in de voetbalfilosofie van Kompany. Maar er werd niet gewonnen en dat is een minstens even belangrijk principe voor een topclub als RSC Anderlecht. Als je dan 4 doelpunten slikt in één helft, en op die manier de belangrijke voorsprong uit handen geeft, dan moet er iets schorten.



TUSSEN MANCHESTER CITY EN AJAX

Anderlecht wil het bijna onhaalbaar aantrekkelijke voetbal van Manchester City op de mat brengen, gecombineerd met een vlotte en unieke jeugddoorstroming à la Ajax. Twee uitdagende en unieke visies die de nodige tijd en moeite in beslag nemen. Afzonderlijk zijn het al ware huzarenstukjes om te realiseren bij een 'modale' voetbalploeg, laat staan een topclub. Maar die twee verhalen in eenzelfde filosofie brengen lijkt vooralsnog onbegonnen werk, of je moet FC Barcelona heten.

Bij Anderlecht lopen er met Yari Verschaeren en Jérémy Doku wel twee absolute toptalenten rond, maar van het niveau Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt staan ze nog lichtjaren verwijderd. Even ver als Anderlecht momenteel staat van het voetbal van Pep Guardiola. Daarnaast koppelen deze clubs hun filosofie overigens aan uitmuntende sportieve prestaties.



Jongere spelers gestaag laten integreren in het eerste elftal is ook iets wat bij Ajax en FC Barcelona gebeurt, op een minutieuze wijze. Het veelvuldig gebruiken van deze talentvolle jongeren kan hen laten ontwikkelen, maar anderzijds bestaat het gevaar om hen te 'verbranden'. Bij jonge spelers is het moeilijk te bepalen waar hun limieten of potentieel exact liggen, denk maar aan de miscasting van Dries Mertens, Michy Batshuayi en Sven Kums bij Anderlecht destijds.

DE JEUGD MAG DE BASIS (NOG) NIET ZIJN

Kompany liet dit seizoen veel prille talenten debuteren in het eerste elftal, afgezien van andere jongeren zoals Francis Amuzu, Edo Kayembe, Yari Verschaeren en Jérémy Doku, die vorig seizoen al minuten maakten. Sieben Dewaele, Killian Sardella, Anouar Ait El Hadj, Thierry Lutonda, Marco Kana en Hotman El Kababri speelden deze zomer allemaal hun eerste wedstrijden in de fanion van RSCA. Het siert Kompany om jonge spelers zonder schroom te laten starten in het basiselftal, maar niet elk jong talent is al vroeg matuur zoals Verschaeren of Kompany zelf destijds.



Ondanks het charmante project van Kompany, is het gestaag brengen van jonge maar talentvolle spelers beter dan hen meteen volledig voor de leeuwen te gooien. In die optiek is de komst van Samir Nasri, Michel Vlap, Nacer Chadli en straks ook nog Kemar Roofe een godsgeschenk, niet alleen qua voetballende kwaliteiten maar ook om de jongeren te begeleiden, en hen te laten ontwikkelen in de schaduw. Deze spelers moeten de basis vormen van het nieuwe Anderlecht, de youngsters zijn belangrijke surplussen om zo iets extra's te kunnen brengen. Maar met mondjesmaat, stap per stap.

Wanneer alle stukjes van de puzzel in elkaar vallen - de goede vorm van de ervaren spelers, de bestendige evolutie van de jonge talenten, een grotere puntenoogst én meer efficiëntie - dan kan pas een objectief beeld gesteld worden over het Project-Kompany. Nu al conclusies trekken is nog iets té voorbarig, zeker voor zo'n complexe missie. Het werd al vaak gezegd en geopperd, maar dit Anderlecht heeft tijd nodig. De huidige successen bij FC Barcelona, Manchester City zijn ook het resultaat van vallen en opstaan, gespreid over een periode van meerdere jaren.

POLL: Geeft u het Project-Kompany kans tot slagen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

218
218
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

59
59
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

511
511
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

151
151
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

158
158
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

559
559
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

219
219
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

89
89
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

85
85
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

570
570
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

462
462
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

143
143
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1674
1674
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1045
1045
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

280
280