Romelu & Ronaldo: Het plan van Juventus met Lukaku

Romelu & Ronaldo: Het plan van Juventus met Lukaku

Na een hele zomer flirten met Inter ruilt Romelu Lukaku binnenkort eindelijk Manchester United in voor de Serie A. De bestemming is echter niet Milaan, maar wel Turijn. Daar moet onze nationale topschutter bij Juventus een koningskoppel gaan vormen met niemand minder dan Cristiano Ronaldo.


In de plannen van Ole Gunnar Solksjaer paste hij niet meer, maar de Portugese wereldster heeft het wél begrepen op Lukaku. Ronaldo zou dan ook een van de drijvende krachten zijn achter de komst van de Rode Duivel naar het Allianz Stadium en in hem de ideale aanvalspartner zien. Om de overgang te bespoedigen gaf CR7 zijn geliefde ploegmakker Paulo Dybala, die als onderdeel van de deal de omgekeerde beweging maakt, zelfs nog een duwtje in de rug om naar Old Trafford te trekken. Een gunstig voorteken voor Lukaku.

DE ROEP VAN RONALDO
Het is namelijk geen geheim dat Ronaldo het een en ander in de pap te brokken heeft bij Juventus. Dat prees zich allang gelukkig dat de vijfvoudige Gouden Bal ervoor koos om na zijn succesvolle periode in Madrid, waar zijn invloed op het transferbeleid nog groter was, naar Turijn te trekken en doet dan ook zijn uiterste best om diens wensen naar vermogen in te willigen. Vorig jaar werd zo al onder andere landgenoot en goede vriend Joao Cancelo in huis gehaald, eerder deze zomer volgde Ajax-sensatie Matthijs de Ligt.

Transfers waar Ronaldo volledig achter stond, wat nu dus ook met Lukaku het geval zou zijn. Hoewel de jaarlijkse titel in Italië ook wel leuk is, heeft de Oude Dame zeker sinds de komst van de Champions League-topschutter immers een ander objectief voor ogen: het kampioenenbal winnen. Ook voor Ronaldo zelf, die al vijf keer met de beker met de grote oren mocht staan zwaaien, is triomferen op het grootste toneel in het clubvoetbal het allerbelangrijkste. Toptransfers moeten dus vooral dáár hun bijdrage leveren.



In Lukaku ziet Ronaldo dan ook iemand die een grote meerwaarde kan zijn dan huidige ploegmaats Dybala en Mario Mandzukic. De Rode Duivel bewees voor United eerder al zijn waarde in de Champions League, waar hij in 14 optredens als titularis zeven keer raak trof. Belangrijker nog is dat de 81-voudig international op zijn eentje constant een verdediger of twee aan de praat kan houden, waardoor er meer ruimte zou ontstaan voor CR7. Lukaku als ultieme bliksemafleider: op het WK werkte het alvast prima tegen Brazilië.

LUKAKU & BENZEMA
De spits opereerde in dat duel wel opvallend vaak op de rechterkant, iets wat Solksjaer hem ook in Manchester het afgelopen seizoen geregeld liet doen. Ook Juventus heeft de laatste tijd een traditie van spitsen die op de vleugel worden uitgespeeld, met Mandzukic als recentste en beste voorbeeld. De Kroaat wist wel uit te blinken op die voor hem nochtans nieuwe positie, maar mocht na de komst van Ronaldo toch gewoon weer in de punt van de aanval postvatten. Een rol die nu dus voor Lukaku weggelegd lijkt.

Hoewel Ronaldo uiteraard ook zijn streng trekt als centrumaanvaller zou de 34-jarige superster naar verluidt immers toch liever naar binnen komen vanaf links, waar hij vaker kan ontsnappen aan de aandacht van de defensie. Zijn befaamde hattrick tegen Atlético Madrid scoorde hij vorig jaar wel als diepe spits, en dus werd hier en daar gesuggereerd dat Lukaku en Ronaldo samen een tweemanvoorhoede zouden gaan vormen. Het recente verleden van Maurizio Sarri – die een 4-3-3 prefereert – spreekt dat echter tegen.



Wel typerend voor het intussen beruchte Sarri-ball, dat de coach in Napoli het nodige succes opleverde maar waar Chelsea toch moeite mee kende, zijn de vele positiewissels. Lukaku zal zo af en toe zeker op de flank terechtkomen om ruimte te trekken voor Ronaldo, maar dat hoeft zijn eigen efficiëntie voor doel nog niet per definitie te verhinderen. Ook Karim Benzema speelde bij Real Madrid namelijk vooral in functie van de absolute ster, het weerhield de Fransman er niet van zelf 222 keer te scoren in 465 optredens.

SPITS VOOR SARRI?
Benzema is technisch gezien wel een zuiverdere voetballer dan Lukaku, al kunnen beide spitsen verrassend mooie assistcijfers voorleggen. Toch zien sommige waarnemers daar mogelijk een probleem ontstaan. Juventus speelt in de Serie A en tot op zekere hoogte ook in de Champions League vaak tegen een gesloten blok, en Lukaku staat nu niet bepaald gekend om zijn kwaliteiten op de korte ruimte. Volgens velen past de Rode Duivel bovendien niet bij Sarri, die meer geassocieerd wordt met een aanvaller als Dries Mertens.

Daarbij wordt evenwel iets te snel over het hoofd gezien dat de Italiaan in zijn eerste campagne bij Napoli met Gonzalo Higuain een klassieke spits als topschutter afleverde. De Argentijn scoorde toen maar liefste 36 keer, een evenaring van het Serie A-record. Na zijn vertrek werd met Arkadiusz Milik meteen opnieuw een echte goalgetter in huis gehaald, en ook hij begon met een karrenvracht aan doelpunten aan het seizoen. Pas toen de Pool geblesseerd raakte koos Sarri voor Mertens, die ook ei zo na nog topscorer werd.



Bij Chelsea kon Sarri zijn kunstje niet overdoen met spitsen als Michy Batshuayi, Alvaro Morata, Olivier Giroud of zelfs een oudere Higuain, maar laten we onze nationale topschutter geen oneer aandoen. Lukaku is vandaag beter en vooral trefzekerder dan de voormalige ploegmakkers van Eden Hazard en zou zo Sarri wel eens in staat kunnen stellen terug te grijpen naar zijn oude recept. De Rode Duivel wordt soms immers te gemakkelijk afgedaan als louter een spits om in de diepte duiken. Ook in de box is hij echter dodelijk.

ROMELU RECORDMAN
Natuurlijk wordt Lukaku niet het focuspunt van de aanval bij Juventus. Die eer is voorbehouden voor Ronaldo en niemand anders. De aanwezigheid van de Portugees eiste in zijn eerste jaar bij de Bianconeri dan ook duidelijk zijn tol, want behalve hijzelf – alweer goed voor 21 treffers – vond niemand meer dan negen keer de weg naar doel in de voorbij titelcampagne. Daarbij speelden ook wel nog andere factoren als blessures een rol, en in de Champions League trof Dybala dan bijvoorbeeld wel weer vijf keer raak.

Lukaku bewees tot dusver in zijn carrière echter altijd en overal te scoren, zeker indien de aanvoer van een hoog niveau is. Dat is bij Juventus, dat het middenveld verder stockeerde met Aaron Ramsey en Adrien Rabiot, zeker het geval. Bovendien geldt de eerdere opmerking over onze landgenoot als bliksemafleider voor Ronaldo ook in de omgekeerde richting. Mogelijk kan Lukaku dus profiteren van de aandacht voor CR7 en zo meer vrijheid genieten voor doel. De netten zal de Belgische topscorer dan zeker doen trillen.



Schampere opmerkingen alsof hij geen koele killer is voor doel konden namelijk niet meer uit de lucht gegrepen zijn. Op 26-jarige leeftijd hoort Lukaku al bij de twintig beste schutters aller tijden in de Premier League, waar hij in 252 optredens voor Chelsea, West Bromwich, Everton en Manchester United 113 keer scoorde. Bij de Rode Duivels doet de bonkige spits met 48 goals in 81 caps zo mogelijk nog straffer, zelfs het Europees record (88) van zijn toekomstige ploegmaat zou zo ooit wel eens in het vizier kunnen komen.

GRANDE ROM
Lukaku is altijd al een polariserende voetballer geweest, die overal zijn voor –en tegenstanders zal hebben. Niet iedereen smaakt zijn soms wat stuntelige stijl, waarbij de spits zichzelf niet echt helpt door geregeld zelf de controverse op te zoeken in de media. Vooral in Engeland werd hij zo te pas en te onpas afgemaakt in de pers en op sociale media, en ook zijn turbulente relatie met de Belgische supportersschare is welbekend. Het zwakke jaar dat hij bij United achter de rug heeft maakte van Lukaku zo een gemakkelijk slachtoffer.

Het voorbije seizoen taande de ster van de ex-speler van Anderlecht dan ook danig uit, waardoor zijn internationale status momenteel op een laag pitje staat. Dat is echter geen juiste inschatting van Lukaku zijn eigenlijke kwaliteiten, die al te vaak over het hoofd worden gezien. Gelukkig zijn er nog de attente Italianen, die blijkbaar wel beseffen van welke waarde hij kan zijn voor een Europese topclub. Voor de rest was niemand bereid om het – toegegeven, prijzige – prijskaartje te betalen. Aan Lukaku om aan de zijde van Ronalde te knallen bij Juventus en iedereen zijn ongelijk te bewijzen. Nog maar eens.

POLL: Is Juventus de juiste keuze voor Lukaku?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht

Vrijwel niemand had het wellicht voor de start van het seizoen voorspeld, maar halfweg de Champions' ...

14
14
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"

Het lijkt intussen enkel nog wachten te zijn tot de scheiding tussen AA Gent en Hein Vanhaezebrouck ...

54
54
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'

Na het mislukte WK in Qatar zijn de Rode Duivels het voorbije jaar een nieuwe weg ingeslagen. ...

91
91
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'

Anderlecht wist zich deze week te herpakken na de beschamende vertoning in Genk van vorig weekend. ...

248
248
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken

KV Mechelen kan al bij al tevreden zijn over zijn seizoen, want na een woelige start streed het tot ...

39
39
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

154
154
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"

RSC Anderlecht had in het verleden met Peter Ressel een zeer goede scout en technisch adviseur in ...

170
170
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'

De Belgische topclubs speuren de wereld rond naar versterking. Zo kijken ze heel vaak rond in ...

102
102
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht

KRC Genk wil minstens een Europees ticket bemachtigen. Nadien gaat het wellicht een drukke mercato ...

393
393
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"

De Champions' Play-Offs zijn halverweg en RSC Anderlecht heeft de leiding overgenomen van ...

224
224
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"

Royal Union SG won afgelopen donderdag voor het eerst in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars ...

144
144
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"

KV Kortrijk wist ook in de play-downs nog geen enkele wedstrijd te winnen. De kans dat de ...

150
150
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"

Halfweg de Champions' Play-Off lijken er nog drie titelkandidaten te zijn. Anderlecht beschikt als ...

174
174
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"

Vorig seizoen knokte Karel Geraerts in deze fase van het seizoen nog volop met Union voor de ...

113
113
'Vergeten Didillon heeft volgende bestemming gekozen'
'Vergeten Didillon heeft volgende bestemming gekozen'

Cercle Brugge is bezig aan een zeer knap seizoen. De Vereniging wist zich in de top zes te scharen ...

156
156