Promotiehoop in de Proximus League: Wie houdt Beerschot van de titel?

Foto: Promotiehoop in de Proximus League: Wie houdt Beerschot van de titel?

De 16 gelukkigen in 1A begonnen er vorige week alweer aan, dit weekend trappen ook de acht overige profclubs hun seizoen officieel af. Met Beerschot-Lokeren krijgen we zelfs meteen een ware topaffiche voorgeschoteld. Tijd dus voor een vooruitblik op de grootste kanshebbers om 1B na dit seizoen achter zich te laten en de jongens op het hoogste niveau te vervoegen.

Vorig jaar was die eer weggelegd voor KV Mechelen, dat in de barrageduels der periodekampioenen aan het langste eind trok tegen Beerschot. Ook voor de rechtbank werd de fel gecontesteerde promotie van Malinwa niet ongedaan gemaakt, en dus vatten de Antwerpenaren net als het gedegradeerde Lokeren het seizoen aan in 1B. Beerschot zag zo het orgelpunt van de steile opmars die na het faillissement in 2013 werd ingezet – met vier promoties in evenveel jaar tijd – opnieuw op het nippertje uitgesteld worden. Binnen de club hoopt men dat de derde keer de goede keer wordt, maar er staan een aantal ploegen klaar om daar een stokje voor te steken.

DE FAVORIET – BEERSCHOT

Toch hopen de Ratten om na twee verloren finales nu eindelijk door te stoten naar de hoogste divisie. Beerschot begint volgens de meeste waarnemers dan ook opnieuw als favoriet aan de strijd, al moest het wel afscheid nemen van een heleboel sterkhouders. Zo trok verdediger Jan Van den Berg transfervrij naar AA Gent, terwijl de huurbeurt van topschutter Dante Vanzeir bij KRC Genk geen vervolg kreeg. Ervaren rotten als Mohamed Messoudi en Gertjan De Mets lopen er eveneens niet meer bij, en ook de contracten van Tom Van Hyfte en Jimmy De Jonghe werden ietwat verrassend niet meer verlengd.

De voormalige aanvoerder ging uiteindelijk bij OHL aan de slag, terwijl De Jonghe bij Lokeren tekende. Twee rechtstreekse concurrenten in de titelstrijd, het bestuur kan maar beter hopen dat ze hier op termijn geen spijt van krijgen. De vertrekkers werden wel stuk voor stuk vervangen door gerichte aanwinsten, met enkele onbekende maar veelbelovende transfers uit de Ligue 2, Algerije en Kazachstan. Achterin komt Rubin Seigers, gehuurd van Genk, dan weer postvatten naast Denis Prychynenko, op het middenveld kan de ervaren Oostenrijker Raphael Holzhauser een stevige tandem gaan vormen met Alexander Maes.Op het eerste zicht een bont allegaartje dus, maar coach Stijn Vreven bewees eerder al wel in staat te zijn om hier een hechte groep van te smeden. In doel kan hij bovendien nog steeds rekenen op Mike Vanhamel, voorin op sterke beer Marius Noubissi. De Kameroener maakte in zijn eerste seizoen al indruk en zet nu mogelijk een volgende stap in zijn ontwikkeling. De hoop is bovendien dat nieuwe aanwinst Prince Vinny Ibara een soortgelijk parcours kan afleggen, al is niet duidelijk wanneer de administratie rond zijn transfer precies afgerond zal worden.

Tot slot wordt verwacht dat ook jonge Belgische talenten als Quinten Simons en vooral middenvelder Brian De Keersmaecker hun veelbelovende prestaties van in Play-Off II kunnen bevestigen. Beerschot telt zo genoeg opties in elke linie en wist zich ondanks de moeilijke omstandigheden deze zomer dus voldoende te wapenen voor een nieuwe titelrace. Bovendien weet je maar nooit wat er in de slotweken van de transfermarkt nog uit de bus komt vallen. De ambities op ‘t Kiel zijn alvast klaar en duidelijk: alleen de titel en dus promotie volstaat.

DE UITDAGER – KSC LOKEREN

Hetzelfde gevoel heerst ongetwijfeld op Daknam, waar ook Lokeren aanvankelijk moeite kende om de harde realiteit van minstens een jaar in 1B onder ogen te zien. Het gevreesde degradatiespook van Roger Lambrecht werd zo eindelijk een feit, al zal de bandenmagnaat het allemaal niet meer van op de eerste rij moeten meemaken. De man die jarenlang de verpersoonlijking was van de club uit het Waasland verkocht 'zijn' club namelijk aan Louis de Vries, waarmee opnieuw een gewiekste zakenman op leeftijd het voorzitterschap van Lokeren op zich neemt.

De 72-jarige De Vries gaf echter al aan zo snel mogelijk terug te willen keren naar 1A, en dat door op efficiënte wijze te werk te gaan en in eerste instantie vooral in te zetten op ervaring. Dat bleek deze zomer meteen, want direct inzetbare versterkingen als De Jonghe en Jelle Van Damme werden gratis binnengehaald. Ook Francis Nganga, ex-Charleroi, heeft al heel wat JPL-wedstrijden op de teller staan. Bij Valencia en Parma werden dan weer jonge talenten als Fran Navarro en Abdou Diakhate gehuurd, en ook in Japan ging Lokeren op zoek naar goudklompjes.Door de degradatie zagen de Waaslanders wel enkele sterkhouders vertrekken. Doelman Ortwin De Wolf ging bij Eupen aan de slag, Ari Skulason tekende bij KV Oostende. Olivier Deschacht kreeg dan weer geen nieuw contract, Marko Miric en Bambo Diaby werden van de hand gedaan. Sterkhouders als José Cevallos, Killian Overmeire en Steve De Ridder bleven samen met nog vele anderen dan weer wel gewoon op post. Davino Verhulst is in 1B bovendien een betrouwbaar sluitstuk en met Glen De Boeck zit er een trainer die 1A waardig is op de bank. Lokeren lijkt zo klaar om een vuist te maken en meteen een gooi te doen naar de titel in de tweede afdeling.

DE OUTSIDERS – UNION & OHL

Achter KV Mechelen en Beerschot toonde Union zich vorig seizoen de kruin van de rest van het pak. De Brusselaars eindigden in beide periodes in de top drie en hopen dit seizoen vast een volgende stap te zetten, maar het succes eiste wel al zijn tol in het Dudenpark. De veelbelovende coach Luka Elsner werd verleid door het Franse Amiens, Thomas Christiansen moet hem nu snel doen vergeten. Daarnaast lieten ook enkele bepalende actoren tussen de lijnen Union deze zomer achter zich, dat vooral in de offensieve linie zo flink onthoofd werd.

Absolute uitblinker Percy Tau keerde namelijk terug naar zijn Engelse moederclub Brighton en werd – mede door het uitblijven van zijn werkvergunning – inmiddels alweer aan Club Brugge verhuurd, terwijl goaltjesdief Youssoufou Niakaté dan weer het financiële boven het sportieve verkoos en in het Midden-Oosten aan de slag ging. Die andere smaakmaker, Faïz Selemani, bleef voorlopig gelukkig wel nog op post. Samen met aanwinsten als Antonio Romero, Casper Nielsen en Jonas Bager moet hij in staat zijn om dit Union op het gewenste niveau te houden.Nog meer verandering bij OHL, dat vorig jaar tweemaal op een teleurstellende zesde plaats strandde. De Leuvenaars beseften eind vorig seizoen dan ook dat moederclub Leicester kopiëren geen succesrecept was en leggen hun sportieve lot voortaan liever in handen van coach Vincent Euvrard en, vooral, 'sportief adviseur' Frank Vercauteren. In het tussenseizoen mochten Georghe Hirst en Elliot Moore zo al terugkeren naar Engeland, ook de overeenkomsten met onder meer Koen Persoons, Jovan Kostovski en Dimitri Daeseleire werden niet verlengd.

Daartegenover staat wel dat men Van Hyfte in huis haalde, die ongetwijfeld het ongelijk van Beerschot wil bewijzen. Xavier Mercier moet dan weer de draaischijf op het middenveld worden, terwijl ook doelman Darren Keet het Belgische voetbal kent als zijn achterzak. Hoewel er zowel rond OHL als Union dus nog heel wat vraagtekens hangen lijken beide teams wel in staat om Beerschot en Lokeren het vuur aan de schenen te leggen. Indien het verlies van het koningskoppel in Brussel meevalt en de renovatiewerken in Leuven slagen, maken ze allebei zo zeker kans om een periodetitel mee te graaien.

DE REST VAN HET PAK

Een status die we de overige clubs in 1B toch net niet kunnen toedichten. Alle respect voor Westerlo, Roeselare, Lommel of Virton, maar zij lijken onvoldoende gewapend om de vier teams hierboven te bedreigen. Westerlo presteerde dan wel prima in de voorbereiding, maar dat wil weinig zeggen. Tenslotte moesten Bob Peeters en co de rol vorig seizoen na een sterke start ook nog helemaal lossen. Met onder meer Igor Vetokele werd wel een oude bekende naar Het Kuipke gehaald, en ook de twee Turkse huurlingen Berke Özer (Fenerbahce) en Recep Gül (Galatasaray) kunnen op papier mooie adelbrieven voorleggen.

Roeselare en Lommel kenden dan weer een vrij turbulent tussenseizoen. De West-Vlamingen namen al na enkele maanden afscheid van CEO Brian Tevreden en stelden met Arnar Gretarsson, de IJslander die als speler een tijdlang uitkwam voor Lokeren en die we ook nog kennen als voormalige sportief directeur van Club Brugge, slechts daags voor de competitiestart een nieuwe hoofdtrainer aan. De club kwam zelfs gedeeltelijk in andere handen terecht, maar toch bleef het op Schiervelde tot dusver windstil wat betreft inkomende transfers. Deze week pas werd met Jonathan Vervoort een eerste nieuwkomer voorgesteld.Lommel, dat in Israëlische handen kwam, zag dan weer coach Tom Van Imschoot naar Genk trekken als assistent van Felice Mazzu. Ook hier werd met Stefan Gislason gekozen voor een vrij onervaren IJslander als vervanger. Daarnaast doet ook de terugkeer van doelman Gaëtan Coucke naar moederclub Genk en het vertrek van Leonardo Rocha ongetwijfeld pijn. Aan inkomende zijde werd vooral gekozen voor jong talent, met Ricardo Ippel als uitzondering op de regel. Dankzij zijn 'heimwee' werd met Arne Naudts zelfs nog een extra aanvaller op de kop getikt. Toch lijkt dit te weinig om straks mee te doen met de toppers in de reeks.

Tot slot neemt Virton de plek van Tubeke in, al trokken ook zij nog tevergeefs naar de rechtbank om daar verandering in te brengen. Dankzij een sterke eindronde en het gebrek aan licentieaanvragen bij de concurrentie dwongen de Luxemburgers vorig seizoen de promotie naar de profliga af. Om zich daar nu ook te handhaven werd er net over de zuidelijke landsgrens vooral gezocht naar gratis versterking. Maar liefst zeventien nieuwe spelers maakten al hun opwachting, maar grote namen zitten daar niet tussen. Ambitie om in één klap door te stoten naar het hoogste niveau lijken ze in Virton vooralsnog dan ook niet te koesteren.

POLL: Wie promoveert volgens u volgend seizoen naar 1A?

Bayat ambitieus met Charleroi: "Gent v/d toekomst, zeker in BeNeLiga"

Standard wil sterk signaal sturen: "Zelfs als we dan met 5-0 verliezen"

Frankfurt-aanvoerder rest v/h jaar geschorst na charge op coach

Vandaag 13 November 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Hoop voor Diagne: hoe Lamkel Zé een voorbeeld kan zijn voor Brugse banneling

Van egoïst tot narcist: geen verwijt dat Mbaye Diagne niet te verduren kreeg na het penaltydebacle ...

325
{insert image alt}

LEESTIP: Vrancken of Storck: wie wordt de coach van Genk?

De grote zoektocht, deel II. Na de landstitel van vorig seizoen had KRC Genk de relatie met Philippe ...

1158
{insert image alt}

Standard wil sterk signaal sturen: "Zelfs als we dan met 5-0 verliezen"

De strijd tegen racisme is, hoe hallucinant het ook moge zijn, dit voetbalseizoen weer actueler dan ...

19
{insert image alt}

Bayat ambitieus met Charleroi: "Gent v/d toekomst, zeker in BeNeLiga"

Halfweg de competitie bezet Charleroi netjes de vijfde plaats in de Jupiler Pro League en doet het ...

31
{insert image alt}

Frankfurt-aanvoerder rest v/h jaar geschorst na charge op coach

Bij de thuisoverwinning van Eintracht Frankfurt tegen Standard enkele weken geleden was hij nog ...

42
{insert image alt}

Opvallende afwezige op eerste training Rode Duivels

De Rode Duivels bliezen woensdag verzamelen in het nationaal oefencentrum ter voorbereiding op de ...

145
{insert image alt}

Cobbaut vernam verrassende selectie van ... Van Crombrugge

Met vier zijn ze, de Paars-Witte vertegenwoordigers bij de Rode Duivels, want behalve Nacer Chadli, ...

119
{insert image alt}

Courtois negeert Spaanse pers: "Weet dat ik één van de besten ben"

Hoe snel het soms allemaal kan keren. Tijdens de vorige interlandbreak heette het nog dat Thibaut ...

131
{insert image alt}

Cobbaut droomt mee: "Zien wel of Martinez me opstelt"

Hij is ongetwijfeld de kleinste garnaal in het sterrenensemble van de Rode Duivels, maar bij het ...

135
{insert image alt}

Heuglijk nieuws ten huize Thoelen tien maanden na verlies dochtertje

Sportief gaat het Yannick Thoelen als vaste nummer één tussen de palen bij KV Mechelen al even ...

123
{insert image alt}

Ex-KVM spits getuigt: "Draag veel rancune en haat met mij mee"

Van 2008 tot 2011 was hij een van de publiekslievelingen bij KV Mechelen, nadien speelde Joachim ...

174
{insert image alt}

"Mazzu kwam in Genk terecht als Alice in Wonderland"

Jarenlang wachtte hij geduldig op zijn kans bij een topclub, maar toen KRC Genk hem die eindelijk ...

225
{insert image alt}

Wisselopties Thorup beperkt: Gent krijgt pandoering van tweedeklasser

Met drie zeges op zeven dagen tijd tegen achtereenvolgens Standard, Wolfsburg en KRC Genk beleefde ...

424
{insert image alt}

FA legt 'racistische' Bernardo Silva schorsing op na grapje op Twitter

De FA heeft besloten om Manchester City-sterspeler Bernardo Silva voor één duel te schorsen en een ...

152
{insert image alt}

Venanzi laat zich uit over mogelijk vertrek van Preud'homme

Er is al heel veel te doen geweest over de dubbelrol van Vincent Kompany bij RSC Anderlecht, maar ...

430
{insert image alt}

La Liga onthult nieuwe datum voor El Clasico in Camp Nou

De eerste Clásico tussen FC Barcelona en Real Madrid van het seizoen wordt op woensdag 18 december ...

86
{insert image alt}

'Italiaanse eersteklasser wil Okereke al weghalen bij Club Brugge'

Club Brugge haalde afgelopen zomer David Okereke voor acht miljoen euro weg bij Spezia en dat bedrag ...

904

Gisteren 12 November 2019

{insert image alt}

Oude bekenden niet welkom in Genk: "Grootheidswaanzin!"

Felice Mazzu is niet langer de trainer van KRC Genk, en dus moet de landskampioen op zoek naar een ...

735
{insert image alt}

Mazzu grote verantwoordelijke voor terugval Dewaest?

Onder Philippe Clement had hij enorme stappen gezet, maar als er één iemand in Genk uitkeek naar ...

394
{insert image alt}

Mulder & Degryse over nieuw Duivels-tenue: "Heb in lelijker gespeeld"

De wedstrijd van de Red Flames tegen Litouwen werd met misschien net iets meer aandacht dan ...

323
{insert image alt}

'Iedereen wil Dries: Juventus voegt zich bij gegadigden voor Mertens'

De geruchten over een transfer van Dries Mertens lijken met het uur toe te nemen. Zo was het al ...

337
{insert image alt}

Red Flames maken gehakt van Litouwen, RSCA'ster scoort 5 (!) keer

De Rode Duivels proberen later deze week in Rusland foutloos te blijven in ...

220
{insert image alt}

Venanzi dropt bommetje: "Standard, Club en RSCA gaan samen vechten"

Met een nieuwe onderhandelronde voor de boeg laait ze langzaam weer op: de discussie rond de ...

1068
{insert image alt}

Opdoffer voor Klopp: Salah geeft verstek met enkelblessure

Met een klinkende 3-1 zege tegen grote concurrent Manchester City nam Liverpool afgelopen weekend ...

116
{insert image alt}

Trein ontspoort: ultra's Napoli keren zich met geweld tegen Mertens en co

Dries Mertens is bezig aan zijn laatste contractjaar bij SSC Napoli. Door de recente gebeurtenissen ...

947
{insert image alt}

'Profiel' van nieuwe Genkse coach onder vuur: "Lach ik al jaren mee"

Iemand met persoonlijkheid en ambitie, die zijn visie op een duidelijke manier kan overbrengen op de ...

559
{insert image alt}

Anderlecht gaat op zoek naar haar meest fanatieke supporter

Ze durven al eens kritisch te zijn, soms misschien zelfs een beetje té, maar dit seizoen kon ...

299
{insert image alt}

Club-fans roepen steunpilaar opnieuw uit tot Speler v/d Maand

Tegen PSG en Real Madrid slikte hij in totaal zeven tegendoelpunten, maar daar kon Simon Mignolet ...

286
{insert image alt}

EXCLUSIEF: Hasi eerste alternatief voor Vrancken in Genk

In de zoektocht naar een opvolger voor Felice Mazzu werden tot dusver twee namen prominent naar ...

1868
{insert image alt}

"Laat De Condé en zijn mensen toch nog maar even zitten"

KRC Genk likt zijn wonden na het ontslag van Felice Mazzu en sommigen vinden technisch directeur ...

332
{insert image alt}

Venanzi: "Speel liever tegen Marseille dan tegen Feyenoord"

Bart Verhaeghe duwt door voor een BeNeLiga en Standard-voorzitter Bruno Venanzi vindt het goed dat ...

196
{insert image alt}

Brys reageert op 'moeilijke' relatie met het bestuur

STVV speelde zwak tegen Cercle Brugge en ging met 2-1 onderuit. Marc Brys ligt volgens het bestuur ...

225