Promotiehoop in de Proximus League: Wie houdt Beerschot van de titel?

Foto: Promotiehoop in de Proximus League: Wie houdt Beerschot van de titel?

De 16 gelukkigen in 1A begonnen er vorige week alweer aan, dit weekend trappen ook de acht overige profclubs hun seizoen officieel af. Met Beerschot-Lokeren krijgen we zelfs meteen een ware topaffiche voorgeschoteld. Tijd dus voor een vooruitblik op de grootste kanshebbers om 1B na dit seizoen achter zich te laten en de jongens op het hoogste niveau te vervoegen.

Vorig jaar was die eer weggelegd voor KV Mechelen, dat in de barrageduels der periodekampioenen aan het langste eind trok tegen Beerschot. Ook voor de rechtbank werd de fel gecontesteerde promotie van Malinwa niet ongedaan gemaakt, en dus vatten de Antwerpenaren net als het gedegradeerde Lokeren het seizoen aan in 1B. Beerschot zag zo het orgelpunt van de steile opmars die na het faillissement in 2013 werd ingezet – met vier promoties in evenveel jaar tijd – opnieuw op het nippertje uitgesteld worden. Binnen de club hoopt men dat de derde keer de goede keer wordt, maar er staan een aantal ploegen klaar om daar een stokje voor te steken.

DE FAVORIET – BEERSCHOT

Toch hopen de Ratten om na twee verloren finales nu eindelijk door te stoten naar de hoogste divisie. Beerschot begint volgens de meeste waarnemers dan ook opnieuw als favoriet aan de strijd, al moest het wel afscheid nemen van een heleboel sterkhouders. Zo trok verdediger Jan Van den Berg transfervrij naar AA Gent, terwijl de huurbeurt van topschutter Dante Vanzeir bij KRC Genk geen vervolg kreeg. Ervaren rotten als Mohamed Messoudi en Gertjan De Mets lopen er eveneens niet meer bij, en ook de contracten van Tom Van Hyfte en Jimmy De Jonghe werden ietwat verrassend niet meer verlengd.

De voormalige aanvoerder ging uiteindelijk bij OHL aan de slag, terwijl De Jonghe bij Lokeren tekende. Twee rechtstreekse concurrenten in de titelstrijd, het bestuur kan maar beter hopen dat ze hier op termijn geen spijt van krijgen. De vertrekkers werden wel stuk voor stuk vervangen door gerichte aanwinsten, met enkele onbekende maar veelbelovende transfers uit de Ligue 2, Algerije en Kazachstan. Achterin komt Rubin Seigers, gehuurd van Genk, dan weer postvatten naast Denis Prychynenko, op het middenveld kan de ervaren Oostenrijker Raphael Holzhauser een stevige tandem gaan vormen met Alexander Maes.Op het eerste zicht een bont allegaartje dus, maar coach Stijn Vreven bewees eerder al wel in staat te zijn om hier een hechte groep van te smeden. In doel kan hij bovendien nog steeds rekenen op Mike Vanhamel, voorin op sterke beer Marius Noubissi. De Kameroener maakte in zijn eerste seizoen al indruk en zet nu mogelijk een volgende stap in zijn ontwikkeling. De hoop is bovendien dat nieuwe aanwinst Prince Vinny Ibara een soortgelijk parcours kan afleggen, al is niet duidelijk wanneer de administratie rond zijn transfer precies afgerond zal worden.

Tot slot wordt verwacht dat ook jonge Belgische talenten als Quinten Simons en vooral middenvelder Brian De Keersmaecker hun veelbelovende prestaties van in Play-Off II kunnen bevestigen. Beerschot telt zo genoeg opties in elke linie en wist zich ondanks de moeilijke omstandigheden deze zomer dus voldoende te wapenen voor een nieuwe titelrace. Bovendien weet je maar nooit wat er in de slotweken van de transfermarkt nog uit de bus komt vallen. De ambities op ‘t Kiel zijn alvast klaar en duidelijk: alleen de titel en dus promotie volstaat.

DE UITDAGER – KSC LOKEREN

Hetzelfde gevoel heerst ongetwijfeld op Daknam, waar ook Lokeren aanvankelijk moeite kende om de harde realiteit van minstens een jaar in 1B onder ogen te zien. Het gevreesde degradatiespook van Roger Lambrecht werd zo eindelijk een feit, al zal de bandenmagnaat het allemaal niet meer van op de eerste rij moeten meemaken. De man die jarenlang de verpersoonlijking was van de club uit het Waasland verkocht 'zijn' club namelijk aan Louis de Vries, waarmee opnieuw een gewiekste zakenman op leeftijd het voorzitterschap van Lokeren op zich neemt.

De 72-jarige De Vries gaf echter al aan zo snel mogelijk terug te willen keren naar 1A, en dat door op efficiënte wijze te werk te gaan en in eerste instantie vooral in te zetten op ervaring. Dat bleek deze zomer meteen, want direct inzetbare versterkingen als De Jonghe en Jelle Van Damme werden gratis binnengehaald. Ook Francis Nganga, ex-Charleroi, heeft al heel wat JPL-wedstrijden op de teller staan. Bij Valencia en Parma werden dan weer jonge talenten als Fran Navarro en Abdou Diakhate gehuurd, en ook in Japan ging Lokeren op zoek naar goudklompjes.Door de degradatie zagen de Waaslanders wel enkele sterkhouders vertrekken. Doelman Ortwin De Wolf ging bij Eupen aan de slag, Ari Skulason tekende bij KV Oostende. Olivier Deschacht kreeg dan weer geen nieuw contract, Marko Miric en Bambo Diaby werden van de hand gedaan. Sterkhouders als José Cevallos, Killian Overmeire en Steve De Ridder bleven samen met nog vele anderen dan weer wel gewoon op post. Davino Verhulst is in 1B bovendien een betrouwbaar sluitstuk en met Glen De Boeck zit er een trainer die 1A waardig is op de bank. Lokeren lijkt zo klaar om een vuist te maken en meteen een gooi te doen naar de titel in de tweede afdeling.

DE OUTSIDERS – UNION & OHL

Achter KV Mechelen en Beerschot toonde Union zich vorig seizoen de kruin van de rest van het pak. De Brusselaars eindigden in beide periodes in de top drie en hopen dit seizoen vast een volgende stap te zetten, maar het succes eiste wel al zijn tol in het Dudenpark. De veelbelovende coach Luka Elsner werd verleid door het Franse Amiens, Thomas Christiansen moet hem nu snel doen vergeten. Daarnaast lieten ook enkele bepalende actoren tussen de lijnen Union deze zomer achter zich, dat vooral in de offensieve linie zo flink onthoofd werd.

Absolute uitblinker Percy Tau keerde namelijk terug naar zijn Engelse moederclub Brighton en werd – mede door het uitblijven van zijn werkvergunning – inmiddels alweer aan Club Brugge verhuurd, terwijl goaltjesdief Youssoufou Niakaté dan weer het financiële boven het sportieve verkoos en in het Midden-Oosten aan de slag ging. Die andere smaakmaker, Faïz Selemani, bleef voorlopig gelukkig wel nog op post. Samen met aanwinsten als Antonio Romero, Casper Nielsen en Jonas Bager moet hij in staat zijn om dit Union op het gewenste niveau te houden.Nog meer verandering bij OHL, dat vorig jaar tweemaal op een teleurstellende zesde plaats strandde. De Leuvenaars beseften eind vorig seizoen dan ook dat moederclub Leicester kopiëren geen succesrecept was en leggen hun sportieve lot voortaan liever in handen van coach Vincent Euvrard en, vooral, 'sportief adviseur' Frank Vercauteren. In het tussenseizoen mochten Georghe Hirst en Elliot Moore zo al terugkeren naar Engeland, ook de overeenkomsten met onder meer Koen Persoons, Jovan Kostovski en Dimitri Daeseleire werden niet verlengd.

Daartegenover staat wel dat men Van Hyfte in huis haalde, die ongetwijfeld het ongelijk van Beerschot wil bewijzen. Xavier Mercier moet dan weer de draaischijf op het middenveld worden, terwijl ook doelman Darren Keet het Belgische voetbal kent als zijn achterzak. Hoewel er zowel rond OHL als Union dus nog heel wat vraagtekens hangen lijken beide teams wel in staat om Beerschot en Lokeren het vuur aan de schenen te leggen. Indien het verlies van het koningskoppel in Brussel meevalt en de renovatiewerken in Leuven slagen, maken ze allebei zo zeker kans om een periodetitel mee te graaien.

DE REST VAN HET PAK

Een status die we de overige clubs in 1B toch net niet kunnen toedichten. Alle respect voor Westerlo, Roeselare, Lommel of Virton, maar zij lijken onvoldoende gewapend om de vier teams hierboven te bedreigen. Westerlo presteerde dan wel prima in de voorbereiding, maar dat wil weinig zeggen. Tenslotte moesten Bob Peeters en co de rol vorig seizoen na een sterke start ook nog helemaal lossen. Met onder meer Igor Vetokele werd wel een oude bekende naar Het Kuipke gehaald, en ook de twee Turkse huurlingen Berke Özer (Fenerbahce) en Recep Gül (Galatasaray) kunnen op papier mooie adelbrieven voorleggen.

Roeselare en Lommel kenden dan weer een vrij turbulent tussenseizoen. De West-Vlamingen namen al na enkele maanden afscheid van CEO Brian Tevreden en stelden met Arnar Gretarsson, de IJslander die als speler een tijdlang uitkwam voor Lokeren en die we ook nog kennen als voormalige sportief directeur van Club Brugge, slechts daags voor de competitiestart een nieuwe hoofdtrainer aan. De club kwam zelfs gedeeltelijk in andere handen terecht, maar toch bleef het op Schiervelde tot dusver windstil wat betreft inkomende transfers. Deze week pas werd met Jonathan Vervoort een eerste nieuwkomer voorgesteld.Lommel, dat in Israëlische handen kwam, zag dan weer coach Tom Van Imschoot naar Genk trekken als assistent van Felice Mazzu. Ook hier werd met Stefan Gislason gekozen voor een vrij onervaren IJslander als vervanger. Daarnaast doet ook de terugkeer van doelman Gaëtan Coucke naar moederclub Genk en het vertrek van Leonardo Rocha ongetwijfeld pijn. Aan inkomende zijde werd vooral gekozen voor jong talent, met Ricardo Ippel als uitzondering op de regel. Dankzij zijn 'heimwee' werd met Arne Naudts zelfs nog een extra aanvaller op de kop getikt. Toch lijkt dit te weinig om straks mee te doen met de toppers in de reeks.

Tot slot neemt Virton de plek van Tubeke in, al trokken ook zij nog tevergeefs naar de rechtbank om daar verandering in te brengen. Dankzij een sterke eindronde en het gebrek aan licentieaanvragen bij de concurrentie dwongen de Luxemburgers vorig seizoen de promotie naar de profliga af. Om zich daar nu ook te handhaven werd er net over de zuidelijke landsgrens vooral gezocht naar gratis versterking. Maar liefst zeventien nieuwe spelers maakten al hun opwachting, maar grote namen zitten daar niet tussen. Ambitie om in één klap door te stoten naar het hoogste niveau lijken ze in Virton vooralsnog dan ook niet te koesteren.

POLL: Wie promoveert volgens u volgend seizoen naar 1A?

'Mertens-deal is rond: bekendmaking nog voor Serie A-hervatting'

'Guardiola houdt deur voor Kompany open bij City'

Club maakt 'Speler van het Jaar' bekend: géén Vanaken of Mignolet

Vandaag 30 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 475 euro met 10 euro inzet op de Bundesliga!

Ook in Engeland en Italië hopen ze er straks weer aan te beginnen, maar voorlopig blijft de ...

55
{insert image alt}

'Mertens-deal is rond: bekendmaking nog voor Serie A-hervatting'

De voorbije maanden was de toekomst van Dries Mertens de grootste transfersoap in de Italiaanse ...

52
{insert image alt}

'Guardiola houdt deur voor Kompany open bij City'

Vincent Kompany zal deze zomer niet vertrekken bij RSC Anderlecht. Integendeel, dankzij de nieuwe ...

83
{insert image alt}

Werder zet stap richting redding dankzij héérlijke knal(🎥)

In de Bundesliga mag traditieclub Werder Bremen, dat voorlaatste staat in het klassement, blijven ...

24
{insert image alt}

'Komst Ziyech dwingt Lampard tot zwaar offer bij Chelsea'

In tegenstelling tot vorig jaar mag Chelsea FC deze zomer wel nieuwe spelers aantrekken en daar ...

78
{insert image alt}

De Decker geeft meer uitleg bij vertrek bij Antwerp

Antwerp stelde deze week zijn nieuwe staf voor na het vertrek van Laszlo Bölöni. Daarbij werd ...

153
{insert image alt}

'Moeskroen had ook licentie al te danken aan Lille'

Officieel is het allemaal nog niet, maar het lijkt er alsmaar meer op dat Moeskroen opnieuw in ...

62
{insert image alt}

Bundesliga: Schalke verliest alwéér, Hertha-Belgen winnen opnieuw

Bij Schalke 04 hebben ze sinds de hervatting van de Bundesliga nog niet de goede vorm gevonden. ...

31
{insert image alt}

'Club Brugge krijgt concurrentie van grootmacht voor Gaich'

Club Brugge probeerde in januari lange tijd om Adolfo Gaich naar het Jan Breydelstadion te halen, ...

357
{insert image alt}

'Lazio mengt zich in de strijd om talent van Eupen'

KAS Eupen heeft een redelijk grijs seizoen achter de rug. De Panda's konden zich relatief vlot van ...

44
{insert image alt}

'Anderlecht zet nu ook Kroatische doelman op zijn lijst'

Anderlecht heeft weer wat meer financiële ademruimte nu ook Wouter Vandenhaute en Vincent Kompany ...

172
{insert image alt}

Club Brugge heeft eerste transfer voor volgend seizoen beet

Club Brugge was één van de Belgische clubs die nog het best om kon met de coronacrisis, aangezien ...

951
{insert image alt}

Sportief directeur Inter brengt uitsluitsel over toekomst Mertens

De voorbije maanden was de toekomst van Dries Mertens de grootste transfersoap in de Italiaanse ...

84
{insert image alt}

'Barcelona laat zich niet doen in transferdossier Lautaro'

Het clubbestuur van FC Barcelona kreeg donderdag van Internazionale te horen dat het 110 miljoen ...

138
{insert image alt}

'Standard mag hopen op hoofdprijs: ook Torino meldt zich op Sclessin'

Standard behaalde weliswaar zijn licentie voor het BAS, tijdens de perikelen werd duidelijk dat de ...

251
{insert image alt}

Steunpilaar Liverpool lacht met Mignolet: "Zelfs mijn opa kan beter"

Simon Mignolet zorgde eind vorige zomer voor een grote verrassing door bij Club Brugge aan de slag ...

459

Gisteren 29 Mei 2020

{insert image alt}

'Balette technisch directeur met opvallend takenpakket'

Peter Balette wordt al jaren geprezen voor zijn werk als assistent-trainer, maar bij AA Gent moet ...

656
{insert image alt}

'Real Madrid legt toekomst Ödegaard in handen van Zidane'

Martin Ödegaard weet binnen enkele weken of Real Madrid hem deze zomer terughaalt. De Noor, in 2019 ...

185
{insert image alt}

Thelin spreekt zich uit over definitief vertrek bij Anderlecht

RSC Anderlecht verhuurt sinds januari Isaac Kiese Thelin aan de Zweedse club Malmö, maar door de ...

334
{insert image alt}

'AA Gent maakt werk van nog meer transfers'

AA Gent stelde Jordan Botaka en Davy Roef voor en zij komen over van STVV en RSC Anderlecht. Daar ...

510
{insert image alt}

Salzburg wint bekerfinale, Leverkusen pakt zege bij Freiburg

In Oostenrijk en Duitsland stonden vanavond twee wedstrijden op het porgramma. Red Bull Salzburg en ...

82
{insert image alt}

Van Eetvelt: "Wens Kompany toe dat hij ooit manager wordt van Manchester City"

Vincent Kompany kon terugkeren naar Manchester City, maar hij koos ervoor om bij RSC Anderlecht te ...

255
{insert image alt}

'Topclub krijgt Hoedt aangeboden en heeft interesse'

Royal Antwerp FC gaat afscheid nemen van Wesley Hoedt, wiens aankoopoptie van acht miljoen euro veel ...

749
{insert image alt}

'Vierde Italiaanse club in de running voor Vertonghen'

Jan Vertonghen kan de komende weken rustig bekijken waar hij volgend seizoen aan de slag gaat, want ...

151
{insert image alt}

"Met KV Oostende hebben we voorsprong op alle andere clubs"

KV Oostende gaat de komende maanden en jaren volop werken via data. Dat is het stokpaardje van de ...

690
{insert image alt}

Martinez laat zich uit over transferdossier van Chadli

Nacer Chadli kost zeker geen 8 miljoen euro, Turkse media spreken van 2 miljoen euro, en dat opent ...

635
{insert image alt}

Ruim jaar na de opstand: 'Coucke buiten' was het begin van het einde

CEO Karel Van Eetvelt liet bij zijn aanstelling in januari op de website van Anderlecht verstaan dat ...

209
{insert image alt}

'Absolute droomtransfer lonkt plots voor Marco Bizot'

Marco Bizot - in het verleden geen succesverhaal bij KRC Genk - kende een fenomenaal seizoen met AZ ...

358
{insert image alt}

'Steenrijke eigenaar van TP Mazembe stapt mogelijk in bij Anderlecht'

RSC Anderlecht zoekt naar extra kapitaal en naast Vincent Kompany, Marc Coucke en Wouter Vandenhaute ...

1611
{insert image alt}

EXCLUSIEF Genk strikt topper: "Zal snel interesse uit topcompetities lokken"

KRC Genk heeft weer een zeer interessante transfer afgerond. Het haalde Daniel Muñoz weg bij ...

676
{insert image alt}

Straf parcours van Kompany: van jeugdspeler naar grote baas

Vincent Kompany keerde in de zomer van 2019 terug bij RSC Anderlecht. Hij kreeg veel macht, maar een ...

116