De voorspelling van VN: de grootste degradatiekandidaten

Foto: De voorspelling van VN: de grootste degradatiekandidaten

Na een tussenseizoen dat bol stond van de transferrecords, staat de Jupiler Pro League weer klaar om uit de startblokken te schieten. En hoewel de spelerskernen er tegen eind augustus weer helemaal anders kunnen uitzien, waagde VoetbalNieuws zich toch al aan een vijfdelige vooruitblik op een ongetwijfeld interessant seizoen. Vandaag het degradatiedebat, wie maakt de grootste kans om te zakken naar 1B?

De voorbije weken en maanden heerste er heel wat onduidelijkheid omtrent de samenstelling van de Jupiler Pro League. Uiteindelijk was het KV Mechelen dat dan toch mocht promoveren. Nu is het aan de club om te bewijzen dat ze ook een sportieve meerwaarde vormt, al zal het behoud vrijwaren niet evident worden. Gelukkig zijn er voldoende concurrenten die de degradatie eveneens moeten vrezen.

Waasland-Beveren

De ploeg van coach Adnan Custovic eindigde vorig seizoen op de voorlaatste plaats, met slechts 7 punten voorsprong op een ontstellend zwak Lokeren. In Oost-Vlaanderen mikt men nu op een rustiger seizoen, al wordt dat zeker geen sinecure. Integendeel. De twee absolute smaakmakers van vorig seizoen – Nana Ampomah en Aleksandar Boljevic – werden verkocht aan respectievelijk Fortuna Düsseldorf en Standard. Daarmee werd de clubkas stevig gespekt maar zag men gecombineerd 10 goals en 12 assists vertrekken, terwijl de club maar 32 doelpunten scoorde in de reguliere competitie. Een sportieve aderlating zoals dat dan heet.En dat grote sportieve verlies werd vooralsnog niet gecompenseerd, ook mede door de vertraging wegens de betrokkenheid van de club in Operatie Propere Handen. Voorlopig werd de 27-jarige rechtsachter Andreas Wiegel (MSV Duisburg) verwelkomd en ook Aboubakary Koita (AA Gent) en Matthias Verreth (PSV) kwamen de club vervoegen. Lucas Pirard moet Davy Roef dan weer doen vergeten. Maar dé speler waar de fans op de Freethiel het meest zullen naar uitkijken is Xian Emmers, het toptalent dat door Inter Milan voor één jaar wordt uitgeleend.

Waarom WB het behoud vrijwaart: De komst van Emmers moet voor meer schwung op het middenveld zorgen en er zal ongetwijfeld nog versterking bijkomen. Bovendien was de selectie vorig seizoen niet zoveel beter en toen wist de club zich ook te redden. Custovic is er alvast van overtuigd dat zijn ploeg gewoon in 1A blijft.

Waarom WB zal degraderen: Het vertrek van Boljevic en Ampomah is sowieso een aderlating, maar vooral Roef zal gemist worden. De doelman hield WB de voorbije jaren meermaals persoonlijk recht, het valt te betwijfelen of Pirard hier ook toe in staat is. Bovendien is de selectie gewoonweg erg matig, zonder kwaliteitsinjectie ziet het er niet echt goed uit.

KAS Eupen

KAS Eupen is jaarlijks een vaste klant bij de gepronostikeerde degradatiekandidaten en kon ook dit jaar niet ontbreken, hoewel het de voorbije seizoenen zich telkens wel wist te redden. Maar de Panda’s namen afscheid van sterkhouders als Rocky Bushiri, Eric Ocansey, Alessio Castro-Montes en vooral Luis Garcia. Het vertrek van de Spanjaard zal ongetwijfeld gevoeld worden. Ook doelman Hendrik Van Crombrugge lijkt andere oorden op te zoeken, maar met Ortwin De Wolf werd een geschikte vervanger aangetrokken.Verder legde Eupen revelatie Sulayman Marreh definitief onder contract en wordt één en ander verwacht van aanwinsten Andreas Beck en Carlos Embalo. Maar de club uit het Oostkantons zag ook coach Claude Makelele vertreken. Nieuwe trainer Benat San José moet proberen een evenwichtig elftal samen te stellen dat zo snel mogelijk uit de gevarenzone moet raken, maar is niet vertrouwd met de competitie.

Waarom Eupen het behoud vrijwaart: Tot ieders verbazing wist de club de voorbije jaren telkens het behoud te vrijwaren zonder echt grote problemen, dus waarom zou dat dit seizoen niet opnieuw lukken? Bovendien is het niet uitgesloten dat men via de Aspire Academy nog enkele potentiële goudhaantjes ter beschikking krijgt.

Waarom Eupen degradeert: Eupen kan niet langer rekenen op talisman Luis Garcia, wat toch een heuse slok op de borrel scheelt. Het is ook gissen naar wat coach San José allemaal in zijn mars heeft, sowieso zal hij zich moeten aanpassen. Daarnaast lijkt de selectie ook gewoon minder sterk dan vorig seizoen.Cercle Brugge

De Vereniging startte het vorige seizoen veelbelovend, maar in de tweede seizoenshelft liep het helemaal mis. In Play-Off II herhaalde hetzelfde scenario zich. De Franse trainer Laurent Guyot werd het kind van de rekening en werd vervangen door zijn onbekende landgenoot Fabien Marcedal. Een T1 die de Jupiler Pro League niet goed kent is nooit een voordeel, maar Cercle wilde hem vorig seizoen al aanstellen. De Franse connectie heeft nu eenmaal veel macht bij Groen-Zwart. 

Toch werd er ook geleerd uit de fouten van vorig seizoen. Zo werden met Stef Peeters, Idriss Saadi en Guillaume Hubert drie spelers aangetrokken met ervaring in de Belgische eerste divisie. Daarnaast werd smaakmaker Kylian Hazard definitief overgenomen. Verder werden vooral huurlingen uit Frankrijk aangetrokken, al heeft Jordi Mboula van moederclub AS Monaco het potentieel om uit te groeien tot publiekslieveling.Waarom Cercle het behoud vrijwaart: De traptechniek van Peeters, gekoppeld aan het tor-instinct van Saadi en de flitsen van Hazard en enkele jonge Fransen, moet Cercle in staat stellen om de nodige punten te verzamelen. Bovendien kan men in de winter altijd rekenen op steun vanuit Monaco wanneer het dreigt mis te lopen.

Waarom Cercle zal degraderen: Met onder meer Tormin en Cardona zag Groen-Zwart opnieuw een aantal belangrijke spelers de club verlaten, maar vooral het vertrek van doelman Nardi is een zware aderlating. Ook is het nog maar de vraag of coach Marcedal zich snel zal kunnen aanpassen aan de voor hem onbekende omstandigheden. Zijn laatste avontuur bij Caen was alvast niet veelbelovend.

KV Oostende

KVO zette vorig seizoen vol in op verjonging, met Gert Verheyen als debuterende hoofdcoach en een pak jonge aanwinsten in de selectie. Een aanpak die uiteindelijk faalde: de coach nam nog voor het einde van het seizoen ontslag, van de talenten brak amper iemand door. Onder impuls van het nieuwe bestuur wordt het deze zomer over een andere boeg gegooid.Trainer Kare Ingebrigtsen deed zijn eigen Noorwegen al een pak ervaring op, daarnaast werden met Ronald Vargas, Renato Neto en Ari Skulason drie routiniers aangetrokken die de JPL van binnen en van buiten kennen. Ante Palaversa, gehuurd van Manchester City, zou dan weer de draaischijf moeten worden. Ook deed men verschillende spelers van de hand, maar moet Ingebrigtsen het toch grotendeels doen met de selectie die vorig seizoen zwaar door de mand viel. Een extra spits is absolute noodzaak.

Waarom KVO het behoud vrijwaart: De koerswijziging en het aantrekken van ervaren rotten zou Oostende in staat moeten stellen om punten te rapen in de fysiek zware duels tegen rechtstreekse tegenstanders. De selectie lijkt alvast evenwichtiger dan vorig seizoen en de harde hand van Ingebrigtsen moet ervoor zorgen dat de kleedkamer op één lijn blijft ook als het wat moeilijk gaat.

Waarom KVO zal degraderen: Het aantrekken van ervaring is één ding, maar het is nog maar de vraag of Vargas en de andere Neto’s opnieuw hun beste niveau kunnen evenaren. Bovendien raakten de adelbrieven van Ingebrigtsen voorlopig nog niet voorbij de Noorse landsgrenzen. Sowieso zal hij nog een extra spits nodig hebben. Komt daar nog bij dat KVO een bijzonder moeilijke competitiestart kent met in de eerste vier speeldagen duels tegen Anderlecht, Club Brugge en AA Gent. En in het verleden is gebleken hoe moeilijk het is om van een mislukte start te herstellen ...Royal Excel Moeskroen

De Henegouwers werden vorig seizoen omschreven als dé vogel voor de kat, maar was in de terugronde net de grote revelatie. Dat had Moeskroen aan twee zaken te danken: de vakkennis van coach Bernd Storck en de terugkeer van prijsschutter Taiwo Awoniyi. De Duitse coach hield het inmiddels echter voor bekeken en werd vervangen door landgenoot Bernd Hollerbach. Die beweert hetzelfde profiel te hebben als zijn naamgenoot, maar heeft een pak minder ervaring en zat bijna anderhalf jaar zonder club.

Ook Awoniyi is inmiddels vertrokken en in zijn zog volgden nog meer sterkhouders: Manuel Benson en Sydney Friede keerden terug naar hun moederclubs, Mbaye Leye stopte met voetballen, Selim Amallah en Mergim Vojvoda verkasten naar Standard en ook Jean Butez wil nog absoluut vertrekken. Met Sami Allagui werd een bekende naam teruggehaald naar de Belgische velden, maar voor het overige stellen de inkomende transfers niet zoveel voor. Sowieso is een extra kwaliteitsinjectie nodig.Waarom Moeskroen het behoud vrijwaart: Ook de vorige seizoenen leken Les Hurlus niet klaar bij de start van de competitie, maar volgde eind augustus nog een groot transferoffensief. Dat lijkt ook dit jaar het geval. Bovendien kan de club nog teren op de uitstekende sportieve structuur die Storck heeft geïnstalleerd.

Waarom Moeskroen zal degraderen: Hoewel er ongetwijfeld nog versterking bijkomt, lijkt het quasi onmogelijk om alle vertrokken sterkhouders te vervangen. De grootste aderlating is echter het vertrek van Storck, achter zijn redelijk onbekende opvolger staan vooral vraagtekens.DE VOORSPELLING VAN VN


Promovendus, en bijgevolg ook degradatiekandidaat, KV Mechelen mag nog stevig aan de bak op de mercato, maar gesteund door een uitzinnige achterband zien we Malinwa niet in al te grote problemen komen. Bij KV Oostende moet dan weer voldoende ervaring aanwezig zijn om het behoud te vrijwaren, terwijl ook in de selectie van Cercle Brugge en Eupen uiteindelijk genoeg kwaliteit moet huizen.

Voor Waasland-Beveren en Moeskroen ziet het er echter slecht uit. Met name de Henegouwers hebben momenteel een erg matige kern, op papier misschien wel de zwakste van heel 1A, al wordt daar sowieso nog versterking aan toegevoegd. Custovic staat dan weer voor een huzarenstukje als hij met deze groep het behoud veilig stelt. Sowieso moet hij eerst een bepaalde achterstand zien weg te werken ten gevolge van de Propere Handen-soap.

POLL: Welke ploeg degradeert volgens u?

Antwerp geeft toe en komt met belangrijk nieuws over Lamkel Zé

Offensieve weelde of spitsenprobleem voor Standard?

Club-spits na Messi en Mbappé vierde beste goalgetter van Europa

Vandaag 17 Oktober 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

COLUMN: Vanaken versus Verschaeren, een kwestie van nationaal belang

De interlandbreak stond voor onze Rode Duivels bijna echt gelijk aan vakantie, want tegen bescheiden ...

1191
{insert image alt}

De slachtoffers van Vercauteren: wie verdwijnt uit de A-kern?

De speeltijd is voorbij bij RSC Anderlecht. Franky Vercauteren luidt de bel en sommeert zijn jonge ...

3052
{insert image alt}

Antwerp geeft toe en komt met belangrijk nieuws over Lamkel Zé

Didier Lamkel Zé kende tot dusver een seizoen met sportieve hoogvliegers, maar ook de nodige ...

63
{insert image alt}

Niet enkel Club profiteert van transfer Mignolet: "Is gewoon het lot"

Club Brugge besloot afgelopen zomer definitief een einde te maken aan het keepersprobleem waarmee ...

125
{insert image alt}

Offensieve weelde of spitsenprobleem voor Standard?

Na de pandoering op Arsenal en het daaropvolgende gelijkspel in Antwerp zouden we het haast ...

104
{insert image alt}

Club-spits na Messi en Mbappé vierde beste goalgetter van Europa

Mbaye Diagne is er de man niet naar om lang op dezelfde plaats te blijven zitten, zo lijkt het. De ...

156
{insert image alt}

Genk moet afrekenen met slecht voorteken in topper tegen Standard

Landskampioen Genk hervat de competitie na de interlandbreak met een verplaatsing naar Standard. Een ...

212
{insert image alt}

Boskamp ziet Feyenoord liefst voorbeeld van Anderlecht volgen

Het gaat niet goed met Feyenoord, want na negen speeldagen kamperen de Rotterdammers pas op de ...

205
{insert image alt}

'Mandzukic bereikt akkoord met verrassende nieuwe club'

Manchester United is wederom bezig aan een hopeloos seizoen. The Mancunians staan op een beschamende ...

108
{insert image alt}

Clement: "Moeskroen steekt er samen met ons bovenuit"

Dinsdag krijgt Club Brugge in Jan Breydel het grote PSG op bezoek, en dus trapt Blauw-Zwart vrijdag ...

193
{insert image alt}

'Vercauteren wil drie versterkingen tijdens wintermercato'

Zal het wel klikken tussen Franky Vercauteren en Vincent Kompany? Beide heren houden er een andere ...

653
{insert image alt}

Club-spits ongekend efficiënt: 1 goal per kwartier

Dat Philippe Clement bij Club Brugge over een ongekende aanvalsweelde beschikt is intussen ...

296
{insert image alt}

Napoli-voorzitter waarschuwt Mertens: "Ga maar naar China dan"

Dries Mertens en Napoli mag dan wel een droomhuwelijk zijn, toch is het verblijf van de Rode Duivel ...

596
{insert image alt}

Vertegenwoordig zelf de Rode Duivels op EURO 2020!

De Rode Duivels zijn al geplaatst voor het EK van volgende zomer, waar Eden Hazard en co een nieuwe ...

55
{insert image alt}

Anderlecht is gewaarschuwd: "Met Vercauteren is dat onvergeeflijk"

De fans van Anderlecht zullen razend benieuwd zijn om hun ploeg komend weekend te zien spelen tegen ...

291
{insert image alt}

Mazzu deelt geheime formule voor 'Mazzu-time'

In Charleroi won Felice Mazzu zoveel matchen in de toegevoegde tijd dat het een waar begrip werd, ...

251
{insert image alt}

'Clement heeft opvallend plan klaar met Diagne'

Net voor het sluiten van de transfermarkt beheerste de transfer van Mbaye Diagne de ...

585

Gisteren 16 Oktober 2019

{insert image alt}

De andere kant van Lamkel Ze: "Doen niet alle profspelers"

Dat Didier Lamkel Ze een uitstekende voetballer is, staat buiten kijf. Maar met zijn buitensporig ...

585
{insert image alt}

'Origi ontvangt geweldig nieuws voor match op Genk'

KRC Genk hervat zijn seizoen met een loodzwaar tweeluik. Zaterdagavond wacht voor de landskampioen ...

516
{insert image alt}

Kompany krijgt het te horen: "Zoiets doe je in vierde of vijfde klasse"

RSC Anderlecht neemt het zondagavond voor eigen volk op tegen STVV, een wedstrijd die het officiële ...

1148
{insert image alt}

'Clasico wellicht uitgesteld naar midden december'

Na de interlandbreak trekt het nationale voetbal zich komend weekend weer op gang, ook in Spanje. ...

124
{insert image alt}

PSG ziet tweede sterkhouder uitvallen voor match op Club

Club Brugge hervat het seizoen aanstaande vrijdag met een wedstrijd op het veld van Moeskroen, maar ...

368
{insert image alt}

Uitspraak Ronaldo keert pijnlijk terug na nieuwe prijs Messi

Lionel Messi mocht woensdagavond een extra trofee bijzetten in zijn nu al uitpuilende prijzenkast. ...

795
{insert image alt}

Ongezien: verdediger kopt (!) vanaf eigen helft binnen (🎥)

Heb je een speler wel eens van eigen helft in het doel van de tegenstander raak zien koppen? ...

206
{insert image alt}

Hairemans geeft KVM hoop: "Ben nog niet 100 procent mezelf"

Geoffry Hairemans werd door de supporters van Antwerp FC op handen gedragen, maar sportief gezien ...

142
{insert image alt}

Onverwachte topspits steekt Lukaku hart onder de riem

Nadat hij bij Manchester United niet langer de eerste keuze was, besloot Romelu Lukaku afgelopen ...

340
{insert image alt}

'Anderlecht botst tegen groot probleem op transfermarkt'

RSC Anderlecht hoopt dat de aanstelling van Frank Vercauteren voldoende is om de ploeg op korte ...

1122
{insert image alt}

Tau komt met nieuws over terugkeer bij Club Brugge

Voor Club Brugge gaat het seizoen vrijdagavond weer van start. Blauw-Zwart wil dan zijn ...

646
{insert image alt}

'Klap voor Messi: Inter blokkeert sensationele transfer'

Lionel Messi vormt bij FC Barcelona nog steeds een uitstekende tandem met zijn goede vriend Luis ...

372
{insert image alt}

Topturnster Nina Derwael onthult liefde voor Club-huurling

Nina Derwael werd afgelopen zondag op Zaventem onthaald als een ware heldin. Geen wonder natuurlijk, ...

1425
{insert image alt}

Anderlecht weigerde absolute toptransfer: "Had zin om terug te keren"

Anderlecht kent een moeilijk seizoen, en één van de grote oorzaken daarvoor is dat het zeer ...

1719
{insert image alt}

Ploegmaat De Bruyne slaat bloedmooie presentatrice aan de haak

Ploegmaat van Kevin De Bruyne bij Manchester City, en soms ook wel zijn lookalike genoemd, Alex ...

446