De voorspelling van VN: de grootste degradatiekandidaten

Foto: De voorspelling van VN: de grootste degradatiekandidaten

Na een tussenseizoen dat bol stond van de transferrecords, staat de Jupiler Pro League weer klaar om uit de startblokken te schieten. En hoewel de spelerskernen er tegen eind augustus weer helemaal anders kunnen uitzien, waagde VoetbalNieuws zich toch al aan een vijfdelige vooruitblik op een ongetwijfeld interessant seizoen. Vandaag het degradatiedebat, wie maakt de grootste kans om te zakken naar 1B?

De voorbije weken en maanden heerste er heel wat onduidelijkheid omtrent de samenstelling van de Jupiler Pro League. Uiteindelijk was het KV Mechelen dat dan toch mocht promoveren. Nu is het aan de club om te bewijzen dat ze ook een sportieve meerwaarde vormt, al zal het behoud vrijwaren niet evident worden. Gelukkig zijn er voldoende concurrenten die de degradatie eveneens moeten vrezen.

Waasland-Beveren

De ploeg van coach Adnan Custovic eindigde vorig seizoen op de voorlaatste plaats, met slechts 7 punten voorsprong op een ontstellend zwak Lokeren. In Oost-Vlaanderen mikt men nu op een rustiger seizoen, al wordt dat zeker geen sinecure. Integendeel. De twee absolute smaakmakers van vorig seizoen – Nana Ampomah en Aleksandar Boljevic – werden verkocht aan respectievelijk Fortuna Düsseldorf en Standard. Daarmee werd de clubkas stevig gespekt maar zag men gecombineerd 10 goals en 12 assists vertrekken, terwijl de club maar 32 doelpunten scoorde in de reguliere competitie. Een sportieve aderlating zoals dat dan heet.En dat grote sportieve verlies werd vooralsnog niet gecompenseerd, ook mede door de vertraging wegens de betrokkenheid van de club in Operatie Propere Handen. Voorlopig werd de 27-jarige rechtsachter Andreas Wiegel (MSV Duisburg) verwelkomd en ook Aboubakary Koita (AA Gent) en Matthias Verreth (PSV) kwamen de club vervoegen. Lucas Pirard moet Davy Roef dan weer doen vergeten. Maar dé speler waar de fans op de Freethiel het meest zullen naar uitkijken is Xian Emmers, het toptalent dat door Inter Milan voor één jaar wordt uitgeleend.

Waarom WB het behoud vrijwaart: De komst van Emmers moet voor meer schwung op het middenveld zorgen en er zal ongetwijfeld nog versterking bijkomen. Bovendien was de selectie vorig seizoen niet zoveel beter en toen wist de club zich ook te redden. Custovic is er alvast van overtuigd dat zijn ploeg gewoon in 1A blijft.

Waarom WB zal degraderen: Het vertrek van Boljevic en Ampomah is sowieso een aderlating, maar vooral Roef zal gemist worden. De doelman hield WB de voorbije jaren meermaals persoonlijk recht, het valt te betwijfelen of Pirard hier ook toe in staat is. Bovendien is de selectie gewoonweg erg matig, zonder kwaliteitsinjectie ziet het er niet echt goed uit.

KAS Eupen

KAS Eupen is jaarlijks een vaste klant bij de gepronostikeerde degradatiekandidaten en kon ook dit jaar niet ontbreken, hoewel het de voorbije seizoenen zich telkens wel wist te redden. Maar de Panda’s namen afscheid van sterkhouders als Rocky Bushiri, Eric Ocansey, Alessio Castro-Montes en vooral Luis Garcia. Het vertrek van de Spanjaard zal ongetwijfeld gevoeld worden. Ook doelman Hendrik Van Crombrugge lijkt andere oorden op te zoeken, maar met Ortwin De Wolf werd een geschikte vervanger aangetrokken.Verder legde Eupen revelatie Sulayman Marreh definitief onder contract en wordt één en ander verwacht van aanwinsten Andreas Beck en Carlos Embalo. Maar de club uit het Oostkantons zag ook coach Claude Makelele vertreken. Nieuwe trainer Benat San José moet proberen een evenwichtig elftal samen te stellen dat zo snel mogelijk uit de gevarenzone moet raken, maar is niet vertrouwd met de competitie.

Waarom Eupen het behoud vrijwaart: Tot ieders verbazing wist de club de voorbije jaren telkens het behoud te vrijwaren zonder echt grote problemen, dus waarom zou dat dit seizoen niet opnieuw lukken? Bovendien is het niet uitgesloten dat men via de Aspire Academy nog enkele potentiële goudhaantjes ter beschikking krijgt.

Waarom Eupen degradeert: Eupen kan niet langer rekenen op talisman Luis Garcia, wat toch een heuse slok op de borrel scheelt. Het is ook gissen naar wat coach San José allemaal in zijn mars heeft, sowieso zal hij zich moeten aanpassen. Daarnaast lijkt de selectie ook gewoon minder sterk dan vorig seizoen.Cercle Brugge

De Vereniging startte het vorige seizoen veelbelovend, maar in de tweede seizoenshelft liep het helemaal mis. In Play-Off II herhaalde hetzelfde scenario zich. De Franse trainer Laurent Guyot werd het kind van de rekening en werd vervangen door zijn onbekende landgenoot Fabien Marcedal. Een T1 die de Jupiler Pro League niet goed kent is nooit een voordeel, maar Cercle wilde hem vorig seizoen al aanstellen. De Franse connectie heeft nu eenmaal veel macht bij Groen-Zwart. 

Toch werd er ook geleerd uit de fouten van vorig seizoen. Zo werden met Stef Peeters, Idriss Saadi en Guillaume Hubert drie spelers aangetrokken met ervaring in de Belgische eerste divisie. Daarnaast werd smaakmaker Kylian Hazard definitief overgenomen. Verder werden vooral huurlingen uit Frankrijk aangetrokken, al heeft Jordi Mboula van moederclub AS Monaco het potentieel om uit te groeien tot publiekslieveling.Waarom Cercle het behoud vrijwaart: De traptechniek van Peeters, gekoppeld aan het tor-instinct van Saadi en de flitsen van Hazard en enkele jonge Fransen, moet Cercle in staat stellen om de nodige punten te verzamelen. Bovendien kan men in de winter altijd rekenen op steun vanuit Monaco wanneer het dreigt mis te lopen.

Waarom Cercle zal degraderen: Met onder meer Tormin en Cardona zag Groen-Zwart opnieuw een aantal belangrijke spelers de club verlaten, maar vooral het vertrek van doelman Nardi is een zware aderlating. Ook is het nog maar de vraag of coach Marcedal zich snel zal kunnen aanpassen aan de voor hem onbekende omstandigheden. Zijn laatste avontuur bij Caen was alvast niet veelbelovend.

KV Oostende

KVO zette vorig seizoen vol in op verjonging, met Gert Verheyen als debuterende hoofdcoach en een pak jonge aanwinsten in de selectie. Een aanpak die uiteindelijk faalde: de coach nam nog voor het einde van het seizoen ontslag, van de talenten brak amper iemand door. Onder impuls van het nieuwe bestuur wordt het deze zomer over een andere boeg gegooid.Trainer Kare Ingebrigtsen deed zijn eigen Noorwegen al een pak ervaring op, daarnaast werden met Ronald Vargas, Renato Neto en Ari Skulason drie routiniers aangetrokken die de JPL van binnen en van buiten kennen. Ante Palaversa, gehuurd van Manchester City, zou dan weer de draaischijf moeten worden. Ook deed men verschillende spelers van de hand, maar moet Ingebrigtsen het toch grotendeels doen met de selectie die vorig seizoen zwaar door de mand viel. Een extra spits is absolute noodzaak.

Waarom KVO het behoud vrijwaart: De koerswijziging en het aantrekken van ervaren rotten zou Oostende in staat moeten stellen om punten te rapen in de fysiek zware duels tegen rechtstreekse tegenstanders. De selectie lijkt alvast evenwichtiger dan vorig seizoen en de harde hand van Ingebrigtsen moet ervoor zorgen dat de kleedkamer op één lijn blijft ook als het wat moeilijk gaat.

Waarom KVO zal degraderen: Het aantrekken van ervaring is één ding, maar het is nog maar de vraag of Vargas en de andere Neto’s opnieuw hun beste niveau kunnen evenaren. Bovendien raakten de adelbrieven van Ingebrigtsen voorlopig nog niet voorbij de Noorse landsgrenzen. Sowieso zal hij nog een extra spits nodig hebben. Komt daar nog bij dat KVO een bijzonder moeilijke competitiestart kent met in de eerste vier speeldagen duels tegen Anderlecht, Club Brugge en AA Gent. En in het verleden is gebleken hoe moeilijk het is om van een mislukte start te herstellen ...Royal Excel Moeskroen

De Henegouwers werden vorig seizoen omschreven als dé vogel voor de kat, maar was in de terugronde net de grote revelatie. Dat had Moeskroen aan twee zaken te danken: de vakkennis van coach Bernd Storck en de terugkeer van prijsschutter Taiwo Awoniyi. De Duitse coach hield het inmiddels echter voor bekeken en werd vervangen door landgenoot Bernd Hollerbach. Die beweert hetzelfde profiel te hebben als zijn naamgenoot, maar heeft een pak minder ervaring en zat bijna anderhalf jaar zonder club.

Ook Awoniyi is inmiddels vertrokken en in zijn zog volgden nog meer sterkhouders: Manuel Benson en Sydney Friede keerden terug naar hun moederclubs, Mbaye Leye stopte met voetballen, Selim Amallah en Mergim Vojvoda verkasten naar Standard en ook Jean Butez wil nog absoluut vertrekken. Met Sami Allagui werd een bekende naam teruggehaald naar de Belgische velden, maar voor het overige stellen de inkomende transfers niet zoveel voor. Sowieso is een extra kwaliteitsinjectie nodig.Waarom Moeskroen het behoud vrijwaart: Ook de vorige seizoenen leken Les Hurlus niet klaar bij de start van de competitie, maar volgde eind augustus nog een groot transferoffensief. Dat lijkt ook dit jaar het geval. Bovendien kan de club nog teren op de uitstekende sportieve structuur die Storck heeft geïnstalleerd.

Waarom Moeskroen zal degraderen: Hoewel er ongetwijfeld nog versterking bijkomt, lijkt het quasi onmogelijk om alle vertrokken sterkhouders te vervangen. De grootste aderlating is echter het vertrek van Storck, achter zijn redelijk onbekende opvolger staan vooral vraagtekens.DE VOORSPELLING VAN VN


Promovendus, en bijgevolg ook degradatiekandidaat, KV Mechelen mag nog stevig aan de bak op de mercato, maar gesteund door een uitzinnige achterband zien we Malinwa niet in al te grote problemen komen. Bij KV Oostende moet dan weer voldoende ervaring aanwezig zijn om het behoud te vrijwaren, terwijl ook in de selectie van Cercle Brugge en Eupen uiteindelijk genoeg kwaliteit moet huizen.

Voor Waasland-Beveren en Moeskroen ziet het er echter slecht uit. Met name de Henegouwers hebben momenteel een erg matige kern, op papier misschien wel de zwakste van heel 1A, al wordt daar sowieso nog versterking aan toegevoegd. Custovic staat dan weer voor een huzarenstukje als hij met deze groep het behoud veilig stelt. Sowieso moet hij eerst een bepaalde achterstand zien weg te werken ten gevolge van de Propere Handen-soap.

POLL: Welke ploeg degradeert volgens u?

Atletico Madrid bevestigt topvorm met makkelijke zege tegen Mallorca

"Manchester City moet Vertonghen aantrekken"

Sneijder keert mogelijk ook terug: "Ben binnen drie maanden fit"

Vandaag 04 Juli 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Geen haast voor Mannaert: hoe Club in een zetel zit

Terwijl de concurrentie in Gent en Antwerpen van de daken schreeuwt hoe de kloof met Club Brugge ...

1271
{insert image alt}

Race richting PO I: kan KV Mechelen stunt herhalen?

Het was een van dé meest prangende kwesties tijdens de debatten over de competitieformule voor het ...

1070

Gisteren 03 Juli 2020

{insert image alt}

Atletico Madrid bevestigt topvorm met makkelijke zege tegen Mallorca

Atletico Madrid verkeert in een zeer goede vorm sinds de hervatting van de competitie en de troepen ...

48
{insert image alt}

'Zhegrova neemt belangrijke transferbeslissing'

KRC Genk is van plan Edon Zhegrova een kans te geven, wanneer hij terug fit is na een blessure, maar ...

189
{insert image alt}

'Vijf spelers mogen Charleroi verlaten'

Sporting Charleroi nam afscheid van Nurio Fortuna, die voor zes miljoen euro naar AA Gent vertrok. ...

58
{insert image alt}

'Villarreal is Cercle Brugge te snel af voor aanwinst'

Cercle Brugge is nog op zoek naar versterking en daar moet vooral AS Monaco voor zorgen. De ...

49
{insert image alt}

'Justin Kluivert wijst toptransfer van de hand'

Justin Kluivert heeft een transfer naar de Premier League zelf afgeslagen. Volgens de Daily Mail had ...

107
{insert image alt}

'KV Kortrijk is Moeskroen te snel af voor doelman'

KV Kortrijk werd de afgelopen weken gelinkt aan Nordin Jackers (KRC Genk) en William Dutoit ...

224
{insert image alt}

"Manchester City moet Vertonghen aantrekken"

Jan Vertonghen is einde contract bij Tottenham en gaat de club verlaten. De 33-jarige centrale ...

253
{insert image alt}

STVV haalde slag thuis: "Gelukkig om hier te blijven"

STVV haalde zijn slag thuis door Facundo Colidio nog een jaar te huren van de Italiaanse topclub ...

61
{insert image alt}

Sneijder keert mogelijk ook terug: "Ben binnen drie maanden fit"

Wesley Sneijder denkt serieus na over een terugkeer in het betaald voetbal. De middenvelder speelde ...

130
{insert image alt}

"Er komt een moment dat Kompany bij Anderlecht vertrekt"

Vincent Kompany heeft zich voor de lange termijn geengageerd bij RSC Anderlecht. Toch zal de ...

481
{insert image alt}

Cercle in de wolken: "De ideale kandidaat"

Cercle Brugge verraste met de aanstelling van Paul Clement als nieuwe hoofdtrainer. De Brit was ...

176
{insert image alt}

'Zulte Waregem zet ervaren Kroaat op shortlist'

Zulte Waregem speurt rond naar betaalbare versterking en ze zijn daarbij uitgekomen in Polen. Daar ...

177
{insert image alt}

'Manchester City en Juventus azen op ex-jeugdspeler van Club Brugge'

Bij Club Brugge is het niet makkelijk om door te breken en Charles De Ketelaere is voorlopig niet de ...

234
{insert image alt}

Saelemaekers kan Anderlecht nog extra geld opleveren

Alexis Saelemaekers is het zoveelste jeugdproduct dat RSC Anderlecht de afgelopen jaren vele ...

389
{insert image alt}

Cercle Brugge maakt komst van nieuwe coach bekend

Cercle Brugge heeft na maanden zoeken zijn opvolger voor Bernd Stock beet. De Bruggelingen maakten ...

103