De voorspelling van VN: de grootste degradatiekandidaten

Foto: De voorspelling van VN: de grootste degradatiekandidaten

Na een tussenseizoen dat bol stond van de transferrecords, staat de Jupiler Pro League weer klaar om uit de startblokken te schieten. En hoewel de spelerskernen er tegen eind augustus weer helemaal anders kunnen uitzien, waagde VoetbalNieuws zich toch al aan een vijfdelige vooruitblik op een ongetwijfeld interessant seizoen. Vandaag het degradatiedebat, wie maakt de grootste kans om te zakken naar 1B?

De voorbije weken en maanden heerste er heel wat onduidelijkheid omtrent de samenstelling van de Jupiler Pro League. Uiteindelijk was het KV Mechelen dat dan toch mocht promoveren. Nu is het aan de club om te bewijzen dat ze ook een sportieve meerwaarde vormt, al zal het behoud vrijwaren niet evident worden. Gelukkig zijn er voldoende concurrenten die de degradatie eveneens moeten vrezen.

Waasland-Beveren

De ploeg van coach Adnan Custovic eindigde vorig seizoen op de voorlaatste plaats, met slechts 7 punten voorsprong op een ontstellend zwak Lokeren. In Oost-Vlaanderen mikt men nu op een rustiger seizoen, al wordt dat zeker geen sinecure. Integendeel. De twee absolute smaakmakers van vorig seizoen – Nana Ampomah en Aleksandar Boljevic – werden verkocht aan respectievelijk Fortuna Düsseldorf en Standard. Daarmee werd de clubkas stevig gespekt maar zag men gecombineerd 10 goals en 12 assists vertrekken, terwijl de club maar 32 doelpunten scoorde in de reguliere competitie. Een sportieve aderlating zoals dat dan heet.En dat grote sportieve verlies werd vooralsnog niet gecompenseerd, ook mede door de vertraging wegens de betrokkenheid van de club in Operatie Propere Handen. Voorlopig werd de 27-jarige rechtsachter Andreas Wiegel (MSV Duisburg) verwelkomd en ook Aboubakary Koita (AA Gent) en Matthias Verreth (PSV) kwamen de club vervoegen. Lucas Pirard moet Davy Roef dan weer doen vergeten. Maar dé speler waar de fans op de Freethiel het meest zullen naar uitkijken is Xian Emmers, het toptalent dat door Inter Milan voor één jaar wordt uitgeleend.

Waarom WB het behoud vrijwaart: De komst van Emmers moet voor meer schwung op het middenveld zorgen en er zal ongetwijfeld nog versterking bijkomen. Bovendien was de selectie vorig seizoen niet zoveel beter en toen wist de club zich ook te redden. Custovic is er alvast van overtuigd dat zijn ploeg gewoon in 1A blijft.

Waarom WB zal degraderen: Het vertrek van Boljevic en Ampomah is sowieso een aderlating, maar vooral Roef zal gemist worden. De doelman hield WB de voorbije jaren meermaals persoonlijk recht, het valt te betwijfelen of Pirard hier ook toe in staat is. Bovendien is de selectie gewoonweg erg matig, zonder kwaliteitsinjectie ziet het er niet echt goed uit.

KAS Eupen

KAS Eupen is jaarlijks een vaste klant bij de gepronostikeerde degradatiekandidaten en kon ook dit jaar niet ontbreken, hoewel het de voorbije seizoenen zich telkens wel wist te redden. Maar de Panda’s namen afscheid van sterkhouders als Rocky Bushiri, Eric Ocansey, Alessio Castro-Montes en vooral Luis Garcia. Het vertrek van de Spanjaard zal ongetwijfeld gevoeld worden. Ook doelman Hendrik Van Crombrugge lijkt andere oorden op te zoeken, maar met Ortwin De Wolf werd een geschikte vervanger aangetrokken.Verder legde Eupen revelatie Sulayman Marreh definitief onder contract en wordt één en ander verwacht van aanwinsten Andreas Beck en Carlos Embalo. Maar de club uit het Oostkantons zag ook coach Claude Makelele vertreken. Nieuwe trainer Benat San José moet proberen een evenwichtig elftal samen te stellen dat zo snel mogelijk uit de gevarenzone moet raken, maar is niet vertrouwd met de competitie.

Waarom Eupen het behoud vrijwaart: Tot ieders verbazing wist de club de voorbije jaren telkens het behoud te vrijwaren zonder echt grote problemen, dus waarom zou dat dit seizoen niet opnieuw lukken? Bovendien is het niet uitgesloten dat men via de Aspire Academy nog enkele potentiële goudhaantjes ter beschikking krijgt.

Waarom Eupen degradeert: Eupen kan niet langer rekenen op talisman Luis Garcia, wat toch een heuse slok op de borrel scheelt. Het is ook gissen naar wat coach San José allemaal in zijn mars heeft, sowieso zal hij zich moeten aanpassen. Daarnaast lijkt de selectie ook gewoon minder sterk dan vorig seizoen.Cercle Brugge

De Vereniging startte het vorige seizoen veelbelovend, maar in de tweede seizoenshelft liep het helemaal mis. In Play-Off II herhaalde hetzelfde scenario zich. De Franse trainer Laurent Guyot werd het kind van de rekening en werd vervangen door zijn onbekende landgenoot Fabien Marcedal. Een T1 die de Jupiler Pro League niet goed kent is nooit een voordeel, maar Cercle wilde hem vorig seizoen al aanstellen. De Franse connectie heeft nu eenmaal veel macht bij Groen-Zwart. 

Toch werd er ook geleerd uit de fouten van vorig seizoen. Zo werden met Stef Peeters, Idriss Saadi en Guillaume Hubert drie spelers aangetrokken met ervaring in de Belgische eerste divisie. Daarnaast werd smaakmaker Kylian Hazard definitief overgenomen. Verder werden vooral huurlingen uit Frankrijk aangetrokken, al heeft Jordi Mboula van moederclub AS Monaco het potentieel om uit te groeien tot publiekslieveling.Waarom Cercle het behoud vrijwaart: De traptechniek van Peeters, gekoppeld aan het tor-instinct van Saadi en de flitsen van Hazard en enkele jonge Fransen, moet Cercle in staat stellen om de nodige punten te verzamelen. Bovendien kan men in de winter altijd rekenen op steun vanuit Monaco wanneer het dreigt mis te lopen.

Waarom Cercle zal degraderen: Met onder meer Tormin en Cardona zag Groen-Zwart opnieuw een aantal belangrijke spelers de club verlaten, maar vooral het vertrek van doelman Nardi is een zware aderlating. Ook is het nog maar de vraag of coach Marcedal zich snel zal kunnen aanpassen aan de voor hem onbekende omstandigheden. Zijn laatste avontuur bij Caen was alvast niet veelbelovend.

KV Oostende

KVO zette vorig seizoen vol in op verjonging, met Gert Verheyen als debuterende hoofdcoach en een pak jonge aanwinsten in de selectie. Een aanpak die uiteindelijk faalde: de coach nam nog voor het einde van het seizoen ontslag, van de talenten brak amper iemand door. Onder impuls van het nieuwe bestuur wordt het deze zomer over een andere boeg gegooid.Trainer Kare Ingebrigtsen deed zijn eigen Noorwegen al een pak ervaring op, daarnaast werden met Ronald Vargas, Renato Neto en Ari Skulason drie routiniers aangetrokken die de JPL van binnen en van buiten kennen. Ante Palaversa, gehuurd van Manchester City, zou dan weer de draaischijf moeten worden. Ook deed men verschillende spelers van de hand, maar moet Ingebrigtsen het toch grotendeels doen met de selectie die vorig seizoen zwaar door de mand viel. Een extra spits is absolute noodzaak.

Waarom KVO het behoud vrijwaart: De koerswijziging en het aantrekken van ervaren rotten zou Oostende in staat moeten stellen om punten te rapen in de fysiek zware duels tegen rechtstreekse tegenstanders. De selectie lijkt alvast evenwichtiger dan vorig seizoen en de harde hand van Ingebrigtsen moet ervoor zorgen dat de kleedkamer op één lijn blijft ook als het wat moeilijk gaat.

Waarom KVO zal degraderen: Het aantrekken van ervaring is één ding, maar het is nog maar de vraag of Vargas en de andere Neto’s opnieuw hun beste niveau kunnen evenaren. Bovendien raakten de adelbrieven van Ingebrigtsen voorlopig nog niet voorbij de Noorse landsgrenzen. Sowieso zal hij nog een extra spits nodig hebben. Komt daar nog bij dat KVO een bijzonder moeilijke competitiestart kent met in de eerste vier speeldagen duels tegen Anderlecht, Club Brugge en AA Gent. En in het verleden is gebleken hoe moeilijk het is om van een mislukte start te herstellen ...Royal Excel Moeskroen

De Henegouwers werden vorig seizoen omschreven als dé vogel voor de kat, maar was in de terugronde net de grote revelatie. Dat had Moeskroen aan twee zaken te danken: de vakkennis van coach Bernd Storck en de terugkeer van prijsschutter Taiwo Awoniyi. De Duitse coach hield het inmiddels echter voor bekeken en werd vervangen door landgenoot Bernd Hollerbach. Die beweert hetzelfde profiel te hebben als zijn naamgenoot, maar heeft een pak minder ervaring en zat bijna anderhalf jaar zonder club.

Ook Awoniyi is inmiddels vertrokken en in zijn zog volgden nog meer sterkhouders: Manuel Benson en Sydney Friede keerden terug naar hun moederclubs, Mbaye Leye stopte met voetballen, Selim Amallah en Mergim Vojvoda verkasten naar Standard en ook Jean Butez wil nog absoluut vertrekken. Met Sami Allagui werd een bekende naam teruggehaald naar de Belgische velden, maar voor het overige stellen de inkomende transfers niet zoveel voor. Sowieso is een extra kwaliteitsinjectie nodig.Waarom Moeskroen het behoud vrijwaart: Ook de vorige seizoenen leken Les Hurlus niet klaar bij de start van de competitie, maar volgde eind augustus nog een groot transferoffensief. Dat lijkt ook dit jaar het geval. Bovendien kan de club nog teren op de uitstekende sportieve structuur die Storck heeft geïnstalleerd.

Waarom Moeskroen zal degraderen: Hoewel er ongetwijfeld nog versterking bijkomt, lijkt het quasi onmogelijk om alle vertrokken sterkhouders te vervangen. De grootste aderlating is echter het vertrek van Storck, achter zijn redelijk onbekende opvolger staan vooral vraagtekens.DE VOORSPELLING VAN VN


Promovendus, en bijgevolg ook degradatiekandidaat, KV Mechelen mag nog stevig aan de bak op de mercato, maar gesteund door een uitzinnige achterband zien we Malinwa niet in al te grote problemen komen. Bij KV Oostende moet dan weer voldoende ervaring aanwezig zijn om het behoud te vrijwaren, terwijl ook in de selectie van Cercle Brugge en Eupen uiteindelijk genoeg kwaliteit moet huizen.

Voor Waasland-Beveren en Moeskroen ziet het er echter slecht uit. Met name de Henegouwers hebben momenteel een erg matige kern, op papier misschien wel de zwakste van heel 1A, al wordt daar sowieso nog versterking aan toegevoegd. Custovic staat dan weer voor een huzarenstukje als hij met deze groep het behoud veilig stelt. Sowieso moet hij eerst een bepaalde achterstand zien weg te werken ten gevolge van de Propere Handen-soap.

POLL: Welke ploeg degradeert volgens u?

'Lukaku helpt Inter persoonlijk aan nieuwe toptransfer'

'Grote lacune bij RSCA: Chadli en Nasri voornaamste slachtoffers'

Club & co krijgen flinke kritiek: "Gewoonweg competitievervalsing"

Vandaag 20 Augustus 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Europese zege Club Brugge kan je bijna 3x je inzet opleveren!

Club Brugge staat dinsdagavond voor het moment van de waarheid. Op het veld van LASK Linz wil ...

12
{insert image alt}

VN Weekawards: De kleurrijkste figuren van speeldag 4

De uitblinkers van de speeldag lichtten we eerder al toe (LEES HIER), maar de Jupiler Pro League ...

248
{insert image alt}

Champions League nog ver weg voor Club: LASK geen hapklare brok

Club Brugge wist de Oekraïense topclub Dinamo Kiev te verslaan in de voorlaatste kwalificatieronde ...

1376
{insert image alt}

De Bruyne in voetsporen van Beckham en Henry: "Angstaanjagend"

Kevin De Bruyne profileert zich momenteel opnieuw als de beste speler op de Engelse velden. ...

13
{insert image alt}

'Grote lacune bij RSCA: Chadli en Nasri voornaamste slachtoffers'

Het lukt Anderlecht voorlopig maar niet om een wedstrijd volledig in handen te nemen en vervolgens ...

163
{insert image alt}

Club & co krijgen flinke kritiek: "Gewoonweg competitievervalsing"

De Pro League heeft op maandag beslist dat de wedstrijden tussen Antwerp en AA Gent en die tussen ...

318
{insert image alt}

'Lukaku helpt Inter persoonlijk aan nieuwe toptransfer'

Nadat het dit weekend de beurt was aan La Liga en de Bundesliga, trekt volgende week ook de ...

222
{insert image alt}

'Jong talent mogelijk toch nog weg bij KRC Genk'

KRC Genk gaat prat op zijn jeugdopleiding en ook in de kampioenenploeg van afgelopen seizoen stonden ...

147
{insert image alt}

Club Brugge onder zware druk: "Hoorde het aan Clement"

Club Brugge neemt het dinsdagavond een eerste keer op tegen LASK Linz in de laatste voorronde van de ...

377
{insert image alt}

Hommeles bij United: "Ik zou woest zijn op Pogba"

Manchester United liep maandagavond tegen zijn eerste puntenverlies van het seizoen aan en bleef op ...

152
{insert image alt}

'Charleroi overweegt zelfs stappen tegen uitgestelde matchen'

Club Brugge, Royal Antwerp FC en AA Gent spelen in de komende twee weken voor een plekje in de ...

398
{insert image alt}

Batshuayi toont killer-instinct met heerlijke afwerking bij U21 Chelsea (🎥)

Voor Michy Batshuayi is het seizoen in mineur begonnen, de Rode Duivel wordt bij Chelsea FC amper ...

129
{insert image alt}

Kompany niet gerust: "Dan zie ik Coucke tóch ingrijpen"

RSC Anderlecht is met een teleurstellende 2 op 12 aan het seizoen begonnen en dan moeten de zware ...

1349
{insert image alt}

'KV Kortrijk wil uitpakken met aanvaller uit Premier League'

KV Kortrijk begon het seizoen met een nipte nederlaag in Genk, maar sindsdien wisten de Kerels wel ...

199
{insert image alt}

'Medische proeven gepland, Club kan nog aardig verdienen aan Amrabat'

Club Brugge bereidt zich momenteel voor op het cruciale duel tegen LASK Linz, maar ondertussen is de ...

460
{insert image alt}

'Liverpool wil iedereen verrassen met transfervrije aanwinst'

Bij Liverpool lijkt men zich het vertrek van Simon Mignolet inmiddels al te beklagen. Enkele dagen ...

246
{insert image alt}

'Genk maakt stevige prijskaartjes Samatta en Berge bekend'

KRC Genk maakte de voorbije weken kennis met de keerzijde van alle successen en moest afscheid nemen ...

542
{insert image alt}

'Listig Juventus gaat voor absolute transfersensatie'

Juventus pakte deze zomer al uit met de komst van Matthijs de Ligt, terwijl spelers als Adrien ...

371

Gisteren 19 Augustus 2019

{insert image alt}

"Kompany is de beste speler in België, maar zeker niet de beste trainer"

Het nieuwe seizoen verloopt bij RSC Anderlecht nog niet geheel naar wens en dat is een ...

363
{insert image alt}

Uitgestelde matchen krijgen staartje: "Wij worden gestraft"

Club Brugge, Royal Antwerp FC en AA Gent spelen in de komende twee weken voor een plekje in de ...

906
{insert image alt}

Need for Neymar: nieuwe blessure brengt Barça in aanvallers-nood

Voor FC Barcelona is het nieuwe seizoen in mineur begonnen. Tijdens de openingsspeeldag van La Liga ...

357
{insert image alt}

Dendoncker heerst bij Wolves: "Anderlecht liet zich in zak zetten"

Wolverhampton is meer dan behoorlijk aan het nieuwe seizoen begonnen. In de Europa League plaatsten ...

977
{insert image alt}

Wolves dienen United eerste puntenverlies toe, Pogba mist strafschop

In de Premier League is ook Manchester United het maximum van de punten al na twee speeldagen kwijt. ...

88
{insert image alt}

'Doorbraak nabij: Amrabat na één seizoen weer weg bij Club'

Club Brugge bereidt zich momenteel voor op het cruciale duel tegen LASK Linz, maar ondertussen is de ...

738
{insert image alt}

Berahino en co leiden Zulte Waregem naar knappe zes op zes

Zulte Waregem was met twee opeenvolgende nederlagen aan het seizoen begonnen, maar inmiddels hebben ...

403
{insert image alt}

Union reageert geschokt en verklaart KV Kortrijk de oorlog

KV Kortrijk pakte maandag uit met een fraaie transfer en kondigde de komst van Faïz Selemani ...

875
{insert image alt}

Anderlecht-transfers overtuigen niet: "Enkel hij rendeert"

RSC Anderlecht begon met een pak hernieuwde moed aan het nieuwe seizoen, maar na vier speeldagen ...

951
{insert image alt}

Juventus brengt nieuws over plotse afwezigheid Sarri

Aanstaand weekend trekt ook de Italiaanse Serie A zich op gang. Landskampioen Juventus begint er aan ...

257
{insert image alt}

'Club werkt aan nieuwe stunt en gaat voor Victor Wanyama'

Club Brugge vertoeft momenteel op Oostenrijkse bodem. Dinsdag wordt immers de heenwedstrijd in de ...

2204
{insert image alt}

'Barça geeft Neymar niet op en doet PSG opmerkelijk voorstel'

Er heerst nog steeds een pak onduidelijkheid rond de toekomst van Neymar Jr. Volgens het Spaanse AS ...

644
{insert image alt}

Mulder: "Kompany maakt het trainerschap belachelijk"

Dat Jan Mulder niet verlegen zit om een straffe uitspraak, zelfs over 'zijn' Anderlecht, weten we ...

1060
{insert image alt}

Club Brugge lost hoopgevende beelden voor levensbelangrijk duel (🎥)

Club Brugge wilt absoluut doorstoten naar de groepsfase van de Champions League, en dus moet er ...

392
{insert image alt}

Opvallend: recordaankoop Liverpool "kende destijds zijn ploegmaats niet"

Blessures vormden een hinderpaal doorheen zijn carrière, maar ooit was Andy Carroll de duurste ...

334