De voorspelling van VN: de Gouden Stier 2019/20

De voorspelling van VN: de Gouden Stier 2019/20

Na een tussenseizoen dat bol stond van de transferrecords, staat de Jupiler Pro League weer klaar om uit de startblokken te schieten. En hoewel de spelerskernen er tegen eind augustus weer helemaal anders kunnen uitzien, waagde VoetbalNieuws zich toch al aan een vijfdelige vooruitblik op een ongetwijfeld interessant seizoen. Vandaag in deel één: de Gouden Stier, oftewel mogelijke topschutters.


De afgelopen twee campagnes kroonde Hamdi Harbaoui zich als speler van Anderlecht en vooral Zulte Waregem tot de beste goalgetter in onze competitie, maar hij loopt er dit jaar niet meer bij. De Tunesiër besloot zijn status immers te gaan verzilveren in de zandbak van Qatar, waardoor de Jupiler Pro League op zoek moet naar een nieuwe primus van de klas. Wie zijn de vroege favorieten om in zijn voetsporen te treden en het komende seizoen dus af te sluiten met de Gouden Stier op de rug?

OPVOLGER(S) VAN SAMATTA
De zilveren medaille in de voorbije topscorersrace ging naar Ally Samatta¸ die de rol pas helemaal op het einde loste en de eer uiteindelijk dus aan Harbaoui moest laten. Indien hij blijft is de Tanzaniaan dan ook dé grote favoriet om nu wel op het hoogste schavotje te eindigen, maar Samatta trekt de deuren van de Luminus Arena deze zomer zo goed als zeker achter zich dicht. De landskampioen anticipeerde alvast op zijn nakende vertrek en haalde met Stephen Odey reeds een opvolger in huis.

De 21-jarige Nigeriaan trapte vorig seizoen 15 keer raak voor FC Zürich en kan dat totaal als speerpunt van het vernieuwde Genk misschien nog wat verder opschroeven. Philippe Clement zal hem daar dus wel niet bij kunnen helpen, al leverde Felice Mazzu met Jérémy Perbet bij Charleroi ook al eens een topschutter af. De kaart van Odey lijkt alleszins vol getrokken te zullen worden, want voor de rest oogt de spoeling voorin voorlopig dun. Al worden ook van Théo Bongonda de nodige doelpunten verwacht.



De laatste keer dat een flankaanvaller met de Gouden Stier ging lopen is ondertussen al maar liefst negen jaar geleden, toen Ivan Perisic 22 keer raak trof voor Club Brugge. Als er één winger in staat moet zijn om dat unicum te evenaren is het echter wel Bongonda. In steun van Harbaoui was hij vorig seizoen al goed voor 14 rozen, op 23-jarige leeftijd staat hij nu op het punt om helemaal door te breken. Met zijn neus voor goals is de duurste binnenlandse transfer ooit zo minstens een gevaarlijke outsider.

ERVARING VS TALENT
Achter Harbaoui en Samatta gaapte vorig jaar een enorm gat, maar de derde beste doelpuntenmaker was verrassend genoeg toch Ivan Santini. De verguisde Kroaat mag desondanks liefst beschikken in het Astridpark, al is het nog lang niet zeker of een transfer er wel van komt. Als hij zich toch in de plannen van Vincent Kompany weet te wrikken is Santini alvast een garantie voor goals, zo niet zijn de Paars-Witte ogen in afwachting van een nieuwe spits (Vincent Janssen?) massaal gericht op Landry Dimata.

De ex-jeugdinternational van Anderlecht herstelt momenteel echter nog van een blessure en zal de nieuwe jaargang zo met een achterstand moeten aanvatten. Het is dus vooral de vraag of hij wel aan genoeg minuten komt om echt mee te kunnen dingen voor de titel van topschutter. Hetzelfde geldt voor Siebe Schrijvers, zij het om andere redenen. De pocketaanvaller was zijn trefzekere zelf in zijn eerste seizoen bij Club Brugge, maar lijkt moeilijk in te passen in het systeem van de nieuwe coach.



Die zal voor de doelpuntenproductie van zijn team vooral kijken in de richting van recordaankoop David Okereke. De 21-jarige Nigeriaan scoorde vorig jaar ‘slechts’ tien keer in de Serie B en komt dan ook niet meteen over als een pure killer in de zestien, maar heeft wel hetzelfde profiel als Samatta en lijkt aldus mogelijke spek voor de bek van Clement. Mocht de jonge spits falen ligt er met Jelle Vossen in Jan Breydel overigens nog steeds een bewezen sluipschutter op de loer om zijn plaats over te nemen.

NOSTALGIE & PROGRESSIE
Ook in Antwerp loopt er met Dieumerci Mbokani zo een exemplaar rond. De 33-jarige Congolees bewees vorig seizoen met zijn 13 competitietreffers, waarvan twee in de Europese barrageduels tegen Charleroi, nog lang niet afgeschreven te zijn en kent de Jupiler Pro League als zijn broekzak. Doorheen de reguliere competitie miste hij af en toe nog een beetje ritme, maar in Play-Off I zagen we de beste Mbokani van bij Anderlecht of Standard terug. En dat is nog altijd iemand om rekening mee te houden.

Standard heeft voorin dan weer een karrevracht aan spitsen in huis, waarvan vooral Renaud Emond en Orlando Sa al lieten zien dat ze de goal wel weten staan. Toch zet Michel Preud’homme volgens ons best in op Felipe Avenatti, die overgenomen werd van Bologna na zijn goede beurt bij KV Kortrijk vorig seizoen. Daar kwam de Uruguayaan vooral op het einde van de campagne helemaal boven water, bij de Rouches moet hij nu nog beter kunnen doen dan de 15 stuks die hij vorig jaar al liet optekenen.



Nog iemand die beter moet kunnen doen – maar niet van werkgever veranderde – is Jonathan David. De vinnige aanvaller van AA Gent leverde met 12 doelpunten lang geen slecht seizoen af, maar liet bij vlagen zien dat hij eigenlijk tot nog veel meer in staat is. Zo blonk de 19-jarige Canadees recent nog uit op de Gold Cup, waar hij zich met zes treffers zelfs tot topscorer van het toernooi kroonde. Een eer die hij met nog wat meer constante in zijn prestaties dus ook in België in de wacht zou kunnen slepen.

NIEUWE GEZICHTEN IN PLAY-OFF II (?)
Harbaoui deed het de voorbije twee jaar gemakkelijk lijken, maar voordien slaagde sinds de invoering van de play-offs enkel Perbet erin om vanuit Play-Off II bovenaan het pak te eindigen. Door de hervorming worden daar vanaf dit seizoen bovendien minder matchen afgewerkt dan voorheen, en dus kijken we na het vertrek van de Tunesiër dan ook vooral naar de ploegen bovenin het klassement om de topschutter te leveren. Al zien we ook bij de teams net daaronder enkele mogelijke kandidaten rondlopen.

Na het mooie maar vruchteloze sprookje van vorig jaar hoopt zo STVV de volgende stap te zetten. Prijsbeest Daichi Kamada zal daar helaas niet meer bij helpen, Yuma Suzuki wel. De Japanner etaleerde in zijn thuisland al zijn neus voor goals, hoewel hij momenteel nog in de lappenmand ligt kan hij de volgende worden die helemaal open bloeit onder de regie van Marc Brys. Die verrichtte eerder al wonderen met Yohan Boli, met iets meer efficiëntie in de afwerking kan ook hij een outsider zijn.



Tot slot ving Zulte Waregem het vertrek van Harbaoui op met Cyle Larin, op een zijspoor bij Besiktas maar voordien goed bij schot in de MLS. De Canadees is eenzelfde type en met zijn ervaring direct inzetbaar, al moet hij dan wel de concurrentiestrijd winnen van die andere nieuwkomer Dimitri Oberlin. Francky Dury telt zo twee kanshebbers in de rangen, als hij er opnieuw eentje optimaal kan laten renderen resideert de Gouden Stier wie weet dus wel gewoon voor het derde jaar op rij aan de Gaverbeek.

DE VOORSPELLING VAN VN
De gevestigde waarden bovenin het Belgische topschuttersklassement zijn stuk voor stuk vertrokken – of staan op het punt dat te doen – en dus is het nog moeilijker dan anders om een onderbouwde prognose te maken. Bovendien situeren er zich toch nog heel wat vraagtekens rond het merendeel van onze vroege favorieten, die allemaal nieuw zijn in de Belgische competitie, een andere coach als oefenmeester krijgen, hun hoogtepunt al voorbij zijn of nog even kampen met een blessure. Allemaal, behalve eentje.

De voorspelling van VN is daarom dat Jonathan David zijn werk vanop de Gold Cup gewoon doortrekt en zich het komende seizoen ook in de Jupiler Pro League tot topschutter kroont. De jonge Canadees beschikt alvast over het vereiste killerinstinct, zo bewees hij al toen hij als diepe spits onder Yves Vanderhaeghe zes doelpunten in elf wedstrijden liet noteren. Onder Jess Thorup opereerde hij aanvankelijk iets lager op het veld, maar in de rol van schaduwspits was hij ook in Play-Off I toch ook weer goed voor vier treffers.



Gent liet al verstaan dat het goudhaantje enkel voor een recordbedrag weg mag en gelooft net als wij dus rotsvast in zijn verdere progressiemarge. De Buffalo’s focusten zich op de transfermarkt dan ook enkel op defensieve versterking en trekken zo voorin vol de kaart van de polyvalente goalgetter, bij zijn land ook al goed voor tien rozen in amper acht optredens. Daar is de toevoer zelfs nog beperkter dan in de Ghelamco Arena, waar nu alle ogen op hem gericht zijn om de aanval te dragen. De Canadees lijkt echter opgewassen tegen de taak en voor het jaar van de absolute doorbraak te staan. Wij verwachten ons dan ook aan een karrenvracht aan doelpunten, en roepen David daarom uit tot dé favoriet voor de titel van Gouden Stier 2019/20.

POLL: Wie wordt volgens u topschutter het komende seizoen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

86
86
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

253
253
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

76
76
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

157
157
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

553
553
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

721
721
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

587
587
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

177
177
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1149
1149
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

262
262
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

267
267
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

873
873
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

298
298
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

126
126
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern M&uuml;nchen neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

108
108