BAS maakt brokken: één winnaar, veel verliezers na vrijspraak KV Mechelen

Foto: BAS maakt brokken: één winnaar, veel verliezers na vrijspraak KV Mechelen

Onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Dat is zowat het beginsel van onze rechtsstaat, waarin iedereen zich mag beroepen op het recht van verdediging. Schuld is echter niet de enige maatstaf waarover een rechtbank oordeelt, want ook de correcte procedure moet gevolgd worden. Net daar wrong volgens het BAS, dat woensdag KV Mechelen vrijwaarde in operatie 'Propere Handen' en de promotie naar 1A toekende, het schoentje.

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport oordeelde dat de tuchtzaak van de KBVB tegen Malinwa niet tijdig werd ingediend, aangezien het reglement duidelijk stelt dat vorderingen ná 15 juni van het betrokken seizoen onontvankelijk worden verklaard. Met verdachtmakingen over acties die plaatsvonden in de jaargang 2017/2018 had het dossier dus ten laatste tegen 15 juni 2018 op tafel moeten liggen. Iets wat Joost Everaert, advocaat van KV Mechelen, al had bepleit voor de Geschillencommissie Hoger Beroep.

Die was echter van mening dat de term ‘betrokken seizoen’ van tel was voor de jaargang waarin de feiten aan het licht kwamen en weerlegde aldus de claim. Een foute redenering, zo velde het BAS woensdag haar definitieve vonnis. Het hof vindt namelijk dat er sprake is van een onjuiste interpretatie van het woord 'betrokken'. "Het betrokken seizoen betekent het seizoen waarin de feiten zich hebben voorgedaan", klonk het in de finale uitspraak. Een beslissing met verstrekkende gevolgen voor alle betrokken partijen.

BEERSCHOT

Het grootste slachtoffer is uiteraard Beerschot, dat zich de beloofde promotie naar 1A door de neus geboord ziet worden. De Ratten waren zelfverzekerd dat ze volgend seizoen weer op het hoogste niveau zouden mogen aantreden en begonnen al enthousiast aan de – vlot lopende – abonnementenverkoop. Op de transfermarkt werd Beerschot echter in een wurggreep gehouden door de heersende onzekerheid, de gevreesde uittocht van enkele sterkhouders dreigt nu snel werkelijkheid te zullen worden op ’t Kiel.



Toch doen de Antwerpenaren volgend jaar ongetwijfeld weer mee voor de titel in 1B, al valt het nog af te wachten hoe ze deze mokerslag zullen verwerken. Na twee mislukte pogingen, die telkens strandden in de promotiematchen tegen respectievelijk Cercle Brugge en KV Mechelen, leek Beerschot via de groene tafel alsnog zijn weg terug naar eerste klasse af te dwingen. Die hoop heeft het nu zelfs nog steeds niet volledig opgeborgen, want in een officieel statement eisen ze dat de competitiestart uitgesteld wordt.

ANTWERP & AA GENT

In hun frustratie kan Beerschot zich voor een zeldzame keer vereenzelvigen met stadsgenoot en aartsrivaal Antwerp. The Great Old dwong als het nummer vier in Play-Off I via barragematchen tegen Charleroi een plaats in de tweede voorronde van de Europa League af, maar dat ticket werd door de nakende uitsluiting van bekerwinnaar Mechelen mogelijks opgewaardeerd. Ook verliezend bekerfinalist AA Gent, dat met een teleurstellende vijfde plek normaal gezien geen recht had op Europees voetbal, schoof zo een plaatsje op.



Door het besluit van het BAS wordt de Buffalo’s dat vooruitzicht nu ontnomen, terwijl Antwerp zich moet opmaken voor een extra kwalificatieronde. Het stamnummer één moet zo binnen amper twee weken alweer vol aan de bak, al kan de UEFA daar in principe nog altijd een stokje voor steken. De kans bestaat immers dat de Europese voetbalbond op basis van het gevormde dossier de deelname van KV Mechelen aan hun competitie weigert, al ziet het er momenteel nog niet meteen naar uit dat dit het geval zal zijn.

WAASLAND-BEVEREN & LOKEREN

Terwijl het vonnis van het BAS het humeur in heel Antwerpen onder het vriespunt doet zakken kan het contrast in het Waasland niet groter zijn. De Geschillencommissie oordeelde eerder al dat Waasland-Beveren geen schuld trof in de matchfixingszaak en dus ook volgend jaar in 1A mocht aantreden, al was het op de Freethiel de voorbije weken toch nog even bang afwachten. Streekgenoot Lokeren, vorig jaar laatste en dus sportief veroordeeld tot degradatie, legde zich namelijk niet zomaar bij neer bij dat verdict.



Via een veroordeling van de rivaal dachten ze zich op Daknam alsnog te kunnen handhaven op het hoogste niveau, maar na het vonnis van woensdag lijkt het doek definitief te vallen. Toch weigert Lokeren de hoop op te geven, via advocaat Walter Van Steenbrugge lieten ze al weten de KBVB in gebreke te zullen stellen. De Waaslanders opperen om volgend jaar een competitie met zeventien te houden, met zichzelf dus als extra club. Het is de laatste reddingsboei, want één ding is zeker: Waasland-Beveren zakt niet en blijft in 1A.

KV MECHELEN

Hetzelfde geldt dus voor KV Mechelen, de spilfiguur in de zaak. Malinwa bleef de hele juridische veldslag haar onschuld uitschreeuwen en beweren dat de bewijsstukken die hen ten laste werden gelegd het werk waren van individuen, en dus niet van de club zelf. Desondanks trachten de Mechelaars doorheen het proces de kern van de zaak zoveel mogelijk te ontlopen. De ene na de andere procureur werd gewraakt, de uiteindelijke vrijspraak werd bekomen op grond van procedurefouten. Mechelen kreeg zo dus wat het wou, al heeft het BAS wel nog een tweetal maanden de tijd om te beslissen over een eventuele boete, puntenaftrek of uitsluiting van bekervoetbal.



Achter de Kazerne zal het hen worst wezen. Een jaar na de ontnuchterende degradatie viert Malinwa de terugkeer op het hoogste niveau, zonder tussenkomst van de UEFA mogen de Mechelaars zelfs meteen Europa in. Sterkhouder achterin German Mera zocht wel al andere oorden op en er werd afscheid genomen van oudgedienden Seth De Witte en Tim Matthys, maar de rest van de kern bleef ondanks de onzekerheid over komend seizoen grotendeels behouden. Het echte werk op de transfermarkt kan nu dan ook beginnen.

VOETBALLIEFHEBBERS

Samen met Waasland-Beveren, dat zijn vrijspraak bevestigd zag, is KV Mechelen wel zowat de enige winnaar van de dag. De grootste verliezer is echter misschien niet een van de bovengenoemde clubs, noch de voetbalbond die gezichtsverlies lijdt, een gevaarlijk precedent zet en zich mag opmaken voor nog veel meer juridisch getouwtrek. Neen, het echte slachtoffer is ‘het volk’, de gewone voetballiefhebber die wekelijks naar het stadion trekt of zich voor de buis nestelt om te genieten van zijn favoriete sport.



Sport betekent competitie. Eerlijke competitie. Na de arrestatie van topscheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière kreeg het geloof van de Belgische voetbalsupporter in een correct verloop van de competitie een eerste knauw. De beslissing van het BAS om naar de letter van het reglement te oordelen en KV Mechelen op basis van de gevoerde procedureslag vrij te spreken kan een tweede zijn. Over schuld of onschuld werd immers weinig gesproken. Het komt de geloofwaardigheid van ons voetbal alvast opnieuw niet ten goede.

POLL: Wie is het grootste slachtoffer van de beslissing van het BAS?

"Ik vertelde Mourinho dat Lukaku een grote baby is"

'Lazio heeft transferplannetje klaar voor Club-huurling Amrabat'

'Flirt tussen Barça en Neymar laait op: FIFA-regels maken transfer mogelijk'

Vandaag 18 November 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Tientje op Duivelse galazege levert je nu honderd euro op!

De Rode Duivels willen hun EK-kwalificatiecampagne afsluiten met het maximum van de punten en een ...

4
{insert image alt}

Onder de radar: waarom Loïs Openda een toekomstige Rode Duivel is

De Gouden Generatie van de Rode Duivels beleeft nog steeds haar hoogconjunctuur. Volgende zomer is ...

292
{insert image alt}

Waarom Thorgan Hazard dé verrassing van het EK 2020 wordt

Op voorhand werd het nog aangekondigd als de enige échte test van de Rode Duivels richting EK, maar ...

767
{insert image alt}

"Ik vertelde Mourinho dat Lukaku een grote baby is"

In 2017 stapte Romelu Lukaku met een monstertransfer van 65 miljoen euro over van Everton naar ...

19
{insert image alt}

'Lazio heeft transferplannetje klaar voor Club-huurling Amrabat'

Bij Club Brugge kon hij nooit helemaal overtuigen, maar op uitleenbasis bij Hellas Verona maakt ...

41
{insert image alt}

KV Oostende maakt terugkeer Akpala bekend

Overal waar hij kwam was hij mateloos populair, maar nog belangrijker: overal scoorde hij ook zijn ...

36
{insert image alt}

'Flirt tussen Barça en Neymar laait op: FIFA-regels maken transfer mogelijk'

Neymar Jr tekende ook afgelopen zomer weer voor een heuse transfersoap. De Braziliaanse vedette wou ...

67
{insert image alt}

Duivelse revanche: "België kan Europees kampioen worden"

De Rode Duivels sluiten dinsdag hun kwalificatiecampagne af met een galawedstrijd tegen Cyprus, maar ...

194
{insert image alt}

'City en Bayern werken aan indrukwekkende ruildeal'

De toekomst van Leroy Sané lijkt niet bij Manchester City te liggen. De momenteel geblesseerde ...

168
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Mooie kans voor Club, Duivelse plannen bij Barça'

Het werd een historische zomermercato in de Jupiler Pro League en ook in het buitenland gebeurde ...

162
{insert image alt}

Denayer: "Vertonghen en Alderweireld hebben de lat hoog gelegd"

Jason Denayer is 24 jaar en de toekomst van de Rode Duivels. De speler van Olympique Lyon zal na het ...

101
{insert image alt}

"Vrancken en Vanhaezebrouck wilden niet naar Genk, Hasi wel"

KRC Genk stelt weldra Hannes Wolf voor als de nieuwe hoofdtrainer. De afgelopen dagen circuleerden ...

349
{insert image alt}

'Duivelse Hazard slaat Real met verstomming: Zidane grijpt in'

Eden Hazard toonde afgelopen zaterdag opnieuw zijn onversneden klasse in de eenvoudige 1-4 ...

741
{insert image alt}

"Bob Peeters is nog niet de nieuwe Francky Dury"

Bob Peeters doet het goed bij KVC Westerlo, waar hij al bijna twee jaar aan de slag is, en de coach ...

126
{insert image alt}

EXCLUSIEF: Genk kiest voor Wolf: “Zeer goede coach en hij is close met Klopp"

KRC Genk gaat de Duitse coach Hannes Wolf aanstellen als nieuwe trainer. In het verleden was hij aan ...

394
{insert image alt}

'Inter confronteert Spaanse rivalen met torenhoge vraagprijs'

FC Barcelona en Real Madrid strijden niet alleen op het veld en op de ranglijst met elkaar. De ...

61
{insert image alt}

'Anderlecht kan aan toptransfer worden geholpen door... Leo Messi'

RSC Anderlecht liet de afgelopen weken goede resultaten optekenen, maar aan het geleverde spel is ...

480
{insert image alt}

De Mos komt met straf verhaal over Arnesen

Frank Arnesen is een grote naam in de voetbalwereld, maar zijn laatste passages bij Anderlecht, ...

239

Gisteren 17 November 2019

{insert image alt}

'Verrassende vervanger voor Falcao tegen Club Brugge nu al bekend'

Club Brugge kan tijdens de interland-break wat op adem komen na een erg drukke periode, maar vanaf ...

516
{insert image alt}

Ex-ploegmaat slaat en zalft: "Hazard is de meest luie speler ooit"

In het shirt van de Rode Duivels was hij afgelopen zaterdag weer weergaloos, maar in Madrid zitten ...

757
{insert image alt}

Back to the roots: Hazard verrast amateurs met visite op vrije dag

Eden Hazard is een van de populairste Rode Duivels, een status die de aanvoerder niet alleen ...

475
{insert image alt}

EURO 2020: Frankrijk houdt Turkije af en mag als groepswinnaar naar EK

Geen kat die eraan twijfelde of Frankrijk zich wel zou kwalificeren voor het EK 2020, maar ...

128
{insert image alt}

Roeselare en Westerlo zorgen voor doelpuntenkermis in 1B

Het eerste gedeelte van de Proximus League is achter de rug en leverde OH Leuven op als ...

230
{insert image alt}

Club ruikt miljoenen: Diatta verdeelt en heerst bij Senegal (🎥)

De laatste tijd leek hij even in een klein vormdipje te zitten, en dus werd Krépin Diatta in de ...

725
{insert image alt}

Samatta "tast in het duister" over interesse uit Premier League

Afgelopen zomer aasde hij al op een toptransfer, maar uiteindelijk bleef Ally Samatta toch gewoon in ...

319
{insert image alt}

Verschaeren scoort Paars-Wit 'Doelpunt v/d Maand' (🎥)

Momenteel hoop hij vast volop om tegen Cyprus opnieuw speelminuten bij de Rode Duivels te vergaren, ...

127
{insert image alt}

Vandenbempt doet oproep aan Martinez: "Zien of hij van mening verandert"

Dat de Rode Duivels in hun kwalificatiepoule voor het EK van volgende zomer maar weinig ...

542
{insert image alt}

Dennis delft onderspit tegen Onuachu in Nigeriaanse pikorde

Emmanuel Dennis is mogelijk aan zijn laatste seizoen bezig bij Club Brugge, want de Nigeriaanse ...

478
{insert image alt}

Club Brugge-killers niet meer welkom bij nationaal elftal

In het eigen Jan Breydelstadion maakte Club Brugge dit seizoen kennis met de wervelwind Kylian ...

999
{insert image alt}

Verheyen hint op einde van Kompany bij Rode Duivels

Het verhoopte perfecte rapport in de EK-kwalificatieronde is na de 1-4 zege weer een flinke stap ...

652
{insert image alt}

Martinez ziet groot voordeel voor Henry bij Montréal

Thierry Henry mislukte bij AS Monaco als hoofdtrainer en de Fransman krijgt een tweede kans bij de ...

91
{insert image alt}

Lokonga: "Weinig verschil tussen Vercauteren en Kompany"

RSC Anderlecht pakt weer punten sinds Frank Vercauteren de nieuwe hoofdtrainer werd. Sambi Lokonga ...

282
{insert image alt}

Roeselare haalde Mvuemba in huis via ex-speler van Man Utd en Arsenal

Roeselare haalde met Arnold Mvuemba een zeer ervaren middenvelder in huis. De 34-jarige ex-speler ...

79