BAS maakt brokken: één winnaar, veel verliezers na vrijspraak KV Mechelen

Foto: BAS maakt brokken: één winnaar, veel verliezers na vrijspraak KV Mechelen

Onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Dat is zowat het beginsel van onze rechtsstaat, waarin iedereen zich mag beroepen op het recht van verdediging. Schuld is echter niet de enige maatstaf waarover een rechtbank oordeelt, want ook de correcte procedure moet gevolgd worden. Net daar wrong volgens het BAS, dat woensdag KV Mechelen vrijwaarde in operatie 'Propere Handen' en de promotie naar 1A toekende, het schoentje.

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport oordeelde dat de tuchtzaak van de KBVB tegen Malinwa niet tijdig werd ingediend, aangezien het reglement duidelijk stelt dat vorderingen ná 15 juni van het betrokken seizoen onontvankelijk worden verklaard. Met verdachtmakingen over acties die plaatsvonden in de jaargang 2017/2018 had het dossier dus ten laatste tegen 15 juni 2018 op tafel moeten liggen. Iets wat Joost Everaert, advocaat van KV Mechelen, al had bepleit voor de Geschillencommissie Hoger Beroep.

Die was echter van mening dat de term ‘betrokken seizoen’ van tel was voor de jaargang waarin de feiten aan het licht kwamen en weerlegde aldus de claim. Een foute redenering, zo velde het BAS woensdag haar definitieve vonnis. Het hof vindt namelijk dat er sprake is van een onjuiste interpretatie van het woord 'betrokken'. "Het betrokken seizoen betekent het seizoen waarin de feiten zich hebben voorgedaan", klonk het in de finale uitspraak. Een beslissing met verstrekkende gevolgen voor alle betrokken partijen.

BEERSCHOT

Het grootste slachtoffer is uiteraard Beerschot, dat zich de beloofde promotie naar 1A door de neus geboord ziet worden. De Ratten waren zelfverzekerd dat ze volgend seizoen weer op het hoogste niveau zouden mogen aantreden en begonnen al enthousiast aan de – vlot lopende – abonnementenverkoop. Op de transfermarkt werd Beerschot echter in een wurggreep gehouden door de heersende onzekerheid, de gevreesde uittocht van enkele sterkhouders dreigt nu snel werkelijkheid te zullen worden op ’t Kiel.Toch doen de Antwerpenaren volgend jaar ongetwijfeld weer mee voor de titel in 1B, al valt het nog af te wachten hoe ze deze mokerslag zullen verwerken. Na twee mislukte pogingen, die telkens strandden in de promotiematchen tegen respectievelijk Cercle Brugge en KV Mechelen, leek Beerschot via de groene tafel alsnog zijn weg terug naar eerste klasse af te dwingen. Die hoop heeft het nu zelfs nog steeds niet volledig opgeborgen, want in een officieel statement eisen ze dat de competitiestart uitgesteld wordt.

ANTWERP & AA GENT

In hun frustratie kan Beerschot zich voor een zeldzame keer vereenzelvigen met stadsgenoot en aartsrivaal Antwerp. The Great Old dwong als het nummer vier in Play-Off I via barragematchen tegen Charleroi een plaats in de tweede voorronde van de Europa League af, maar dat ticket werd door de nakende uitsluiting van bekerwinnaar Mechelen mogelijks opgewaardeerd. Ook verliezend bekerfinalist AA Gent, dat met een teleurstellende vijfde plek normaal gezien geen recht had op Europees voetbal, schoof zo een plaatsje op.Door het besluit van het BAS wordt de Buffalo’s dat vooruitzicht nu ontnomen, terwijl Antwerp zich moet opmaken voor een extra kwalificatieronde. Het stamnummer één moet zo binnen amper twee weken alweer vol aan de bak, al kan de UEFA daar in principe nog altijd een stokje voor steken. De kans bestaat immers dat de Europese voetbalbond op basis van het gevormde dossier de deelname van KV Mechelen aan hun competitie weigert, al ziet het er momenteel nog niet meteen naar uit dat dit het geval zal zijn.

WAASLAND-BEVEREN & LOKEREN

Terwijl het vonnis van het BAS het humeur in heel Antwerpen onder het vriespunt doet zakken kan het contrast in het Waasland niet groter zijn. De Geschillencommissie oordeelde eerder al dat Waasland-Beveren geen schuld trof in de matchfixingszaak en dus ook volgend jaar in 1A mocht aantreden, al was het op de Freethiel de voorbije weken toch nog even bang afwachten. Streekgenoot Lokeren, vorig jaar laatste en dus sportief veroordeeld tot degradatie, legde zich namelijk niet zomaar bij neer bij dat verdict.Via een veroordeling van de rivaal dachten ze zich op Daknam alsnog te kunnen handhaven op het hoogste niveau, maar na het vonnis van woensdag lijkt het doek definitief te vallen. Toch weigert Lokeren de hoop op te geven, via advocaat Walter Van Steenbrugge lieten ze al weten de KBVB in gebreke te zullen stellen. De Waaslanders opperen om volgend jaar een competitie met zeventien te houden, met zichzelf dus als extra club. Het is de laatste reddingsboei, want één ding is zeker: Waasland-Beveren zakt niet en blijft in 1A.

KV MECHELEN

Hetzelfde geldt dus voor KV Mechelen, de spilfiguur in de zaak. Malinwa bleef de hele juridische veldslag haar onschuld uitschreeuwen en beweren dat de bewijsstukken die hen ten laste werden gelegd het werk waren van individuen, en dus niet van de club zelf. Desondanks trachten de Mechelaars doorheen het proces de kern van de zaak zoveel mogelijk te ontlopen. De ene na de andere procureur werd gewraakt, de uiteindelijke vrijspraak werd bekomen op grond van procedurefouten. Mechelen kreeg zo dus wat het wou, al heeft het BAS wel nog een tweetal maanden de tijd om te beslissen over een eventuele boete, puntenaftrek of uitsluiting van bekervoetbal.Achter de Kazerne zal het hen worst wezen. Een jaar na de ontnuchterende degradatie viert Malinwa de terugkeer op het hoogste niveau, zonder tussenkomst van de UEFA mogen de Mechelaars zelfs meteen Europa in. Sterkhouder achterin German Mera zocht wel al andere oorden op en er werd afscheid genomen van oudgedienden Seth De Witte en Tim Matthys, maar de rest van de kern bleef ondanks de onzekerheid over komend seizoen grotendeels behouden. Het echte werk op de transfermarkt kan nu dan ook beginnen.

VOETBALLIEFHEBBERS

Samen met Waasland-Beveren, dat zijn vrijspraak bevestigd zag, is KV Mechelen wel zowat de enige winnaar van de dag. De grootste verliezer is echter misschien niet een van de bovengenoemde clubs, noch de voetbalbond die gezichtsverlies lijdt, een gevaarlijk precedent zet en zich mag opmaken voor nog veel meer juridisch getouwtrek. Neen, het echte slachtoffer is ‘het volk’, de gewone voetballiefhebber die wekelijks naar het stadion trekt of zich voor de buis nestelt om te genieten van zijn favoriete sport.Sport betekent competitie. Eerlijke competitie. Na de arrestatie van topscheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière kreeg het geloof van de Belgische voetbalsupporter in een correct verloop van de competitie een eerste knauw. De beslissing van het BAS om naar de letter van het reglement te oordelen en KV Mechelen op basis van de gevoerde procedureslag vrij te spreken kan een tweede zijn. Over schuld of onschuld werd immers weinig gesproken. Het komt de geloofwaardigheid van ons voetbal alvast opnieuw niet ten goede.

POLL: Wie is het grootste slachtoffer van de beslissing van het BAS?

Club vreest nieuw Antwerp-fiasco tegen Charleroi

Theo Bongonda test positief op COVID-19

'Anderlecht grijpt naast tienersensatie uit Eredivisie'

Vandaag 08 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Vers bloed in de JPL: XI jonge Belgen om naar uit te kijken

Op de transfermarkt kan de komende weken uiteraard nog een pak gebeuren, maar hoe dan ook lijken ...

369
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend bijna 400 euro met 10 euro inzet op CL & JPL!

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het zover. Niet alleen wordt er dit weekend ...

49
{insert image alt}

'Sarri out: Juve aast op twee kleppers als nieuwe T1'

Ondanks de eindzege in de Serie A werkte Juventus geen al te best seizoen af. De Oude Dame richtte ...

38
{insert image alt}

'Anderlecht grijpt naast tienersensatie uit Eredivisie'

De voorbije weken en maanden werd RSC Anderlecht gelinkt aan meerdere transferdoelwitten. Eén ...

71
{insert image alt}

Club vreest nieuw Antwerp-fiasco tegen Charleroi

Zaterdag is het eindelijk zo ver. Na een maandenlange onderbreking door de corona-uitbraak trapt de ...

247
{insert image alt}

Theo Bongonda test positief op COVID-19

KRC Genk trapt zondag zijn nieuwe jaargang af in de Jupiler Pro League. De Limburgers trekken naar ...

0
{insert image alt}

Van Antwerp tot Club Brugge: "Er moet kwaliteit bij"

Het nieuwe seizoen staat voor de deur en tijd om elke ploeg uit Eerste Klasse A kort door te ...

131
{insert image alt}

POLL: Wie volgt Club Brugge op als landskampioen?

De Algemene Vergaderingen hebben een sluitend akkoord opgeleverd, de rechtszaken zijn achter de ...

687
{insert image alt}

D'Onofrio legt uit waarom Antwerp paste voor MPH en Vanhaezbrouck

Royal Antwerp FC nam na drie topjaren afscheid van Laszlo Bölöni en haalde Ivan Leko in huis. ...

334
{insert image alt}

Verbeke over smaakmaker Jupiler Pro League: "Te duur voor Anderlecht"

RSC Anderlecht zoekt nog een aanvaller en bekijkt al zijn opties. Een speler uit de Belgische ...

528
{insert image alt}

Van KV Mechelen tot Anderlecht: "Gaat speciaal seizoen worden"

Het nieuwe seizoen staat voor de deur en tijd om elke ploeg uit Eerste Klasse A kort door te ...

153
{insert image alt}

Ronaldo zorgt opnieuw voor waanzinnige records in CL

In de Champions League zorgde Olympique Lyon vrijdag voor een grote stunt. De Fransen plaatsten zich ...

144
{insert image alt}

D'Onofrio duidelijk over toekomst bij Antwerp

Antwerp FC kan de Jupiler Pro League dit weekend met het nodige vertrouwen aanvatten. De Great Old ...

494
{insert image alt}

'Clement schuift met basisploeg bij Club Brugge'

De Jupiler Pro League trekt zich zaterdagnamiddag weer op gang met een erg fraaie affiche. Met Club ...

798
{insert image alt}

Guardiola en Zidane zorgen voor schitterend beeld na City-Real

Voor Real Madrid zit het seizoen erop, de Spaanse kampioen sneuvelde vrijdagavond in de Champions ...

537
{insert image alt}

'Genk moet nog even wachten op nieuwste aanwinst'

KRC Genk toonde zich al erg hongerig op de transfermarkt. De Limburgers lichtten de aankoopopties in ...

260
{insert image alt}

Spaanse pers geeft Hazard volle lading na wanprestatie

In de Champions League plaatste Manchester City zich vrijdagavond voor de 'Final 8' door met 2-1 te ...

631

Gisteren 07 Augustus 2020

{insert image alt}

'Publiekslieveling vecht voor toekomst bij Standard'

Bij Standard is Mehdi Carcela een absolute grootverdiener, maar hij heeft een zwak seizoen achter de ...

427
{insert image alt}

'Ronaldo bereikte na WK 2006 akkoord met opvallende club'

Cristiano Ronaldo had in 2006 bijna de overstap gemaakt naar Valencia. Na een confrontatie met ...

307
{insert image alt}

'Man City was Club te snel af voor smaakmaker Belgische competitie'

Manchester City heeft een zeer uitgebreid scoutingsnetwerk en ze vissen regelmatig in dezelfde ...

610
{insert image alt}

'Standard laat ervaren speler van AA Gent links liggen'

Standard kan nog wat versterking gebruiken, want met deze kern is Play-Off I (met vier ploegen dit ...

379
{insert image alt}

Positieve coronatest bij KV Mechelen, partij tegen Anderlecht gaat door

Cercle Brugge communiceerde vandaag dat er een positieve coronatest was en dat is ook het geval bij ...

0
{insert image alt}

Man City door na blunders van Varane, Lyon stunt bij Juventus

Vanavond stonden met Manchester City-Real Madrid en Juventus-Lyon twee terugwedstrijden van de ...

528
{insert image alt}

Mister Champions League! Ronaldo pakt uit met weergaloze treffer 🎥

Cristiano Ronaldo behoort op zijn 35ste nog altijd bij de twee beste voetballers ter wereld. Dat ...

260
{insert image alt}

"Anderlecht had Bundu al lang op de radar staan"

RSC Anderlecht betaalde 2,8 miljoen euro voor Mustapha Bundu, en dat kan nog lopen tot 3,3 miljoen ...

424
{insert image alt}

"Okereke is stilaan toch een probleem"

Club Brugge heeft aanvallend toch een probleem. Een echte goalgetter zit er niet in de ploeg en voor ...

703
{insert image alt}

"Hazard oogt scherp, epische strijd tussen Kroos en De Bruyne"

Een mooie dag voor het Belgische voetbal. Tijdens Manchester City-Real Madrid staan er met Eden ...

203
{insert image alt}

Onwaarschijnlijke blunder van Varane brengt City op 1-0 🎥

Manchester City en Real Madrid geven elkaar partij en in de heenmatch werd ht 1-2. Real onder druk ...

204
{insert image alt}

Vercauteren begrijpt ophef omtrent Kompany niet: "Dat is bizar"

RSC Anderlecht heeft met Vincent Kompany een grote naam in de rangen. Alles wat de ...

398
{insert image alt}

Charleroi stelt vervanger van Nurio voor

Charleroi legde vorig seizoen een zeer knap parcours af en veroverde uiteindelijk de derde plaats in ...

54
{insert image alt}

Van STVV tot KV Oostende: "Tot mooie dingen in staat"

Het nieuwe seizoen staat voor de deur en tijd om elke ploeg uit Eerste Klasse A kort door te ...

169
{insert image alt}

Peersman (ex-Antwerp) maakt overstap van Israël naar Griekenland

Marvin Peersman heeft een nieuwe uitdaging gevonden. De Belgische verdediger trekt van Hapoel Tel ...

71