BAS maakt brokken: één winnaar, veel verliezers na vrijspraak KV Mechelen

Foto: BAS maakt brokken: één winnaar, veel verliezers na vrijspraak KV Mechelen

Onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Dat is zowat het beginsel van onze rechtsstaat, waarin iedereen zich mag beroepen op het recht van verdediging. Schuld is echter niet de enige maatstaf waarover een rechtbank oordeelt, want ook de correcte procedure moet gevolgd worden. Net daar wrong volgens het BAS, dat woensdag KV Mechelen vrijwaarde in operatie 'Propere Handen' en de promotie naar 1A toekende, het schoentje.

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport oordeelde dat de tuchtzaak van de KBVB tegen Malinwa niet tijdig werd ingediend, aangezien het reglement duidelijk stelt dat vorderingen ná 15 juni van het betrokken seizoen onontvankelijk worden verklaard. Met verdachtmakingen over acties die plaatsvonden in de jaargang 2017/2018 had het dossier dus ten laatste tegen 15 juni 2018 op tafel moeten liggen. Iets wat Joost Everaert, advocaat van KV Mechelen, al had bepleit voor de Geschillencommissie Hoger Beroep.

Die was echter van mening dat de term ‘betrokken seizoen’ van tel was voor de jaargang waarin de feiten aan het licht kwamen en weerlegde aldus de claim. Een foute redenering, zo velde het BAS woensdag haar definitieve vonnis. Het hof vindt namelijk dat er sprake is van een onjuiste interpretatie van het woord 'betrokken'. "Het betrokken seizoen betekent het seizoen waarin de feiten zich hebben voorgedaan", klonk het in de finale uitspraak. Een beslissing met verstrekkende gevolgen voor alle betrokken partijen.

BEERSCHOT

Het grootste slachtoffer is uiteraard Beerschot, dat zich de beloofde promotie naar 1A door de neus geboord ziet worden. De Ratten waren zelfverzekerd dat ze volgend seizoen weer op het hoogste niveau zouden mogen aantreden en begonnen al enthousiast aan de – vlot lopende – abonnementenverkoop. Op de transfermarkt werd Beerschot echter in een wurggreep gehouden door de heersende onzekerheid, de gevreesde uittocht van enkele sterkhouders dreigt nu snel werkelijkheid te zullen worden op ’t Kiel.Toch doen de Antwerpenaren volgend jaar ongetwijfeld weer mee voor de titel in 1B, al valt het nog af te wachten hoe ze deze mokerslag zullen verwerken. Na twee mislukte pogingen, die telkens strandden in de promotiematchen tegen respectievelijk Cercle Brugge en KV Mechelen, leek Beerschot via de groene tafel alsnog zijn weg terug naar eerste klasse af te dwingen. Die hoop heeft het nu zelfs nog steeds niet volledig opgeborgen, want in een officieel statement eisen ze dat de competitiestart uitgesteld wordt.

ANTWERP & AA GENT

In hun frustratie kan Beerschot zich voor een zeldzame keer vereenzelvigen met stadsgenoot en aartsrivaal Antwerp. The Great Old dwong als het nummer vier in Play-Off I via barragematchen tegen Charleroi een plaats in de tweede voorronde van de Europa League af, maar dat ticket werd door de nakende uitsluiting van bekerwinnaar Mechelen mogelijks opgewaardeerd. Ook verliezend bekerfinalist AA Gent, dat met een teleurstellende vijfde plek normaal gezien geen recht had op Europees voetbal, schoof zo een plaatsje op.Door het besluit van het BAS wordt de Buffalo’s dat vooruitzicht nu ontnomen, terwijl Antwerp zich moet opmaken voor een extra kwalificatieronde. Het stamnummer één moet zo binnen amper twee weken alweer vol aan de bak, al kan de UEFA daar in principe nog altijd een stokje voor steken. De kans bestaat immers dat de Europese voetbalbond op basis van het gevormde dossier de deelname van KV Mechelen aan hun competitie weigert, al ziet het er momenteel nog niet meteen naar uit dat dit het geval zal zijn.

WAASLAND-BEVEREN & LOKEREN

Terwijl het vonnis van het BAS het humeur in heel Antwerpen onder het vriespunt doet zakken kan het contrast in het Waasland niet groter zijn. De Geschillencommissie oordeelde eerder al dat Waasland-Beveren geen schuld trof in de matchfixingszaak en dus ook volgend jaar in 1A mocht aantreden, al was het op de Freethiel de voorbije weken toch nog even bang afwachten. Streekgenoot Lokeren, vorig jaar laatste en dus sportief veroordeeld tot degradatie, legde zich namelijk niet zomaar bij neer bij dat verdict.Via een veroordeling van de rivaal dachten ze zich op Daknam alsnog te kunnen handhaven op het hoogste niveau, maar na het vonnis van woensdag lijkt het doek definitief te vallen. Toch weigert Lokeren de hoop op te geven, via advocaat Walter Van Steenbrugge lieten ze al weten de KBVB in gebreke te zullen stellen. De Waaslanders opperen om volgend jaar een competitie met zeventien te houden, met zichzelf dus als extra club. Het is de laatste reddingsboei, want één ding is zeker: Waasland-Beveren zakt niet en blijft in 1A.

KV MECHELEN

Hetzelfde geldt dus voor KV Mechelen, de spilfiguur in de zaak. Malinwa bleef de hele juridische veldslag haar onschuld uitschreeuwen en beweren dat de bewijsstukken die hen ten laste werden gelegd het werk waren van individuen, en dus niet van de club zelf. Desondanks trachten de Mechelaars doorheen het proces de kern van de zaak zoveel mogelijk te ontlopen. De ene na de andere procureur werd gewraakt, de uiteindelijke vrijspraak werd bekomen op grond van procedurefouten. Mechelen kreeg zo dus wat het wou, al heeft het BAS wel nog een tweetal maanden de tijd om te beslissen over een eventuele boete, puntenaftrek of uitsluiting van bekervoetbal.Achter de Kazerne zal het hen worst wezen. Een jaar na de ontnuchterende degradatie viert Malinwa de terugkeer op het hoogste niveau, zonder tussenkomst van de UEFA mogen de Mechelaars zelfs meteen Europa in. Sterkhouder achterin German Mera zocht wel al andere oorden op en er werd afscheid genomen van oudgedienden Seth De Witte en Tim Matthys, maar de rest van de kern bleef ondanks de onzekerheid over komend seizoen grotendeels behouden. Het echte werk op de transfermarkt kan nu dan ook beginnen.

VOETBALLIEFHEBBERS

Samen met Waasland-Beveren, dat zijn vrijspraak bevestigd zag, is KV Mechelen wel zowat de enige winnaar van de dag. De grootste verliezer is echter misschien niet een van de bovengenoemde clubs, noch de voetbalbond die gezichtsverlies lijdt, een gevaarlijk precedent zet en zich mag opmaken voor nog veel meer juridisch getouwtrek. Neen, het echte slachtoffer is ‘het volk’, de gewone voetballiefhebber die wekelijks naar het stadion trekt of zich voor de buis nestelt om te genieten van zijn favoriete sport.Sport betekent competitie. Eerlijke competitie. Na de arrestatie van topscheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière kreeg het geloof van de Belgische voetbalsupporter in een correct verloop van de competitie een eerste knauw. De beslissing van het BAS om naar de letter van het reglement te oordelen en KV Mechelen op basis van de gevoerde procedureslag vrij te spreken kan een tweede zijn. Over schuld of onschuld werd immers weinig gesproken. Het komt de geloofwaardigheid van ons voetbal alvast opnieuw niet ten goede.

POLL: Wie is het grootste slachtoffer van de beslissing van het BAS?

Niet topaankoop, maar andere aanwinst maakt meeste indruk bij Club Brugge

Antwerp zoekt verder aansluiting met de top met uitbouw van De Bosuil

Griezmann maakt meteen pijnlijk kennis met niveauverschil bij Barcelona (🎥)

Vandaag 15 Juli 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Nieuwe goudhaantjes in Genk: hoe de schoenen van Malinovskyi & co worden gevuld

Met een mix van doorbrekende jongeren en spelers die eindelijk hun volledige potentieel bereikten ...

1126
{insert image alt}

Laat, ’t is nooit te laat: 5 verrassende namen die nog Rode Duivel kunnen worden

Met een knappe derde plaats schreven de Rode Duivels vorig jaar nog geschiedenis op het WK in ...

2294
{insert image alt}

Anderlecht-vrouwen zetten zichzelf in de kijker: "Kijk naar ons"

Terwijl de mannen het vorig jaar lieten afweten voldeed het vrouwenelftal van Anderlecht vorig jaar ...

15
{insert image alt}

Niet topaankoop, maar andere aanwinst maakt meeste indruk bij Club Brugge

Wat resultaten betreft werkte Philippe Clement maar een matige eerste voorbereiding als hoofdcoach ...

226
{insert image alt}

Antwerp zoekt verder aansluiting met de top met uitbouw van De Bosuil

Amper twee jaar na de terugkeer op het hoogste niveau nam Antwerp meteen deel aan Play-Off I, met ...

260
{insert image alt}

Griezmann maakt meteen pijnlijk kennis met niveauverschil bij Barcelona (🎥)

Hij moest er hemel en aarde voor bewegen, maar vanaf dit seizoen is Antoine Griezmann eindelijk een ...

177
{insert image alt}

Kompany verwelkomt Jonge Duivels terug bij Anderlecht

Met eerst een belabberd seizoen bij Anderlecht en vervolgens een teleurstellende campagne met de ...

275
{insert image alt}

Genk-talent hoopt op doorbraak: "Iedereen binnen de club weet hoe het zit"

Met Théo Bongonda en Benjamin Nygren haalde Genk al stevige versterkingen in huis voor op de ...

287
{insert image alt}

Beerschot suggereert strenge sanctie voor KV Mechelen: "Schrapping kan ook"

In de soep die de uitspraak over het al dan niet degraderen van KV Mechelen intussen geworden is ...

654
{insert image alt}

Hoofdrol voor nieuwkomers en knappe goal Amrabat in oefenzege Club (🎥)

In de laatste rechte lijn richting het openingsweekend van de nieuwe competitie – tenzij ...

467
{insert image alt}

Nasri deinst op training niet terug voor "slechte verliezer" Kompany

Vincent Kompany maakt dit seizoen zijn glorieuze terugkeer bij Anderlecht, waar hij de rol van ...

614
{insert image alt}

Voorbode van wat te komen staat: Hazard blinkt uit op training bij Real (🎥)

Zijn start als speler van Real Madrid werd wat ontsierd door geruchten over overgewicht en een ...

326
{insert image alt}

Nieuwkomer laat licht schijnen op Genkse kern: "Het is een goede ploeg"

In de Luminus Arena beloofde het na het titeljaar een komen en gaan van spelers te zullen worden. Om ...

404
{insert image alt}

Club laat zich niet onder druk zetten door Nakamba en wacht rustig af

Dat Marvelous Nakamba niet tevreden was bij Club Brugge en aasde op een transfer was duidelijk, met ...

407
{insert image alt}

Zoon van Zetterberg test bij Belgische club

Pär Zetterberg keerde vorig jaar terug naar RSC Anderlecht en de kans bestaat dat zijn zoon ook in ...

251
{insert image alt}

"Kompany mag mij binnen een paar jaar terugbellen"

Emilio Ferrera is aan de slag bij Dudelange in Luxemburg en hij haalde er Mohamed Bouchouari binnen ...

338
{insert image alt}

Beerschot: "Bewust misleidende communicatie van KV Mechelen"

Beerschot V.A. en KV Mechelen kunnen elkaars bloed drinken en de komende jaren zal het niet snel ...

669

Gisteren 14 Juli 2019

{insert image alt}

Griezmann weet hoe zich weer populair te maken in Barcelona: "Goals en assists"

Met zijn overgang van Atlético Madrid naar Barcelona kreeg Antoine Griezmann eindelijk wat hij wou, ...

315
{insert image alt}

Pozuelo ontpopt zich tot derbyheld met typische treffer (🎥)

Alejandro Pozuelo zal in Genk voor altijd herinnerd worden voor de manier waarop hij de Limburgers ...

341
{insert image alt}

Mahrez trapt Algerije op magistrale wijze naar finale Afrika Cup (🎥)

Nadat de eerste halve finale tussen Senegal en Tunesië al uitgedraaid was op verlengingen leken ook ...

251
{insert image alt}

Afgeschreven Belgisch supertalent herpakt zich en trekt naar Schotse topclub

Op 13-jarige leeftijd trok hij van Beerschot naar PSV, maar bij de hoofdmacht in Eindhoven kwam ...

504
{insert image alt}

Genk-sterkhouder is lovend over nieuwkomers en heeft goed nieuws voor Hagi

Genk pakte vorig jaar op overtuigende wijze de landstitel, maar het team dat die eer komend seizoen ...

757
{insert image alt}

'Manchester United rondt recordtransfer weldra af'

Virgil van Dijk is straks een record armer, want Manchester United maakt van Harry Maguire de ...

653
{insert image alt}

Griezmann krijgt rugnummer bij Barcelona, goed nieuws voor Coutinho?

Het is stilaan een traditie aan het worden, het wachten op het rugnummer van een toptransfer bij ...

319
{insert image alt}

Opvallend: topclubs zetten massaal in op verdedigers zonder ervaring

Alle ogen zijn gericht op de komst van aanvallende spelers als Samir Nasri, Ianis Hagi, David ...

1091
{insert image alt}

'Belandt Rode Duivel dankzij transfercarrousel rond Pogba toch nog bij Arsenal?'

De transferzomer van 2019 was alweer goed voor heel wat aanslepende soaps. Aan die van Eden Hazard ...

374
{insert image alt}

'Overbodige Anderlecht-verdediger op weg naar lucratieve transfer'

Op de fandag van Anderlecht blonk hij uit in afwezigheid, achteraf bevestigde Michael Verschueren ...

1041
{insert image alt}

Senegal stoot door naar finale Afrika Cup, Gent-verdediger grote schlemiel (🎥)

In de eerste wedstrijd in de halve finale van de Afrika Cup stond Senegal zondagavond tegenover ...

290
{insert image alt}

Malinovskyi reageert op nakende transfer: "Forza Atalanta"

Eerder dit weekend meldden we al dat Ruslan Malinovskyi zijn langverwachte transfer naar de Serie A ...

593
{insert image alt}

Assistent leert twee gezichten van MPH kennen: "Tijdens match helemaal anders"

Na een rijkgevulde carrière met passages langs onder meer Zulte Waregem, AA Gent en Standard vond ...

363
{insert image alt}

Rode Duivel maakt indruk op nieuwe coach: "Kijk er naar uit met hem te werken"

Met zijn prijskaartje van 20 miljoen werd Leandro Trossard niet alleen de duurste vertrekker ooit ...

465
{insert image alt}

Onder deze voorwaarde blijft Nasri bij Anderlecht

Anderlecht beleefde tot dusver al een drukke zomer, waarbij Paars-Wit twee keer de wereldpers ...

1906