BAS maakt brokken: één winnaar, veel verliezers na vrijspraak KV Mechelen

Foto: BAS maakt brokken: één winnaar, veel verliezers na vrijspraak KV Mechelen

Onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Dat is zowat het beginsel van onze rechtsstaat, waarin iedereen zich mag beroepen op het recht van verdediging. Schuld is echter niet de enige maatstaf waarover een rechtbank oordeelt, want ook de correcte procedure moet gevolgd worden. Net daar wrong volgens het BAS, dat woensdag KV Mechelen vrijwaarde in operatie 'Propere Handen' en de promotie naar 1A toekende, het schoentje.

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport oordeelde dat de tuchtzaak van de KBVB tegen Malinwa niet tijdig werd ingediend, aangezien het reglement duidelijk stelt dat vorderingen ná 15 juni van het betrokken seizoen onontvankelijk worden verklaard. Met verdachtmakingen over acties die plaatsvonden in de jaargang 2017/2018 had het dossier dus ten laatste tegen 15 juni 2018 op tafel moeten liggen. Iets wat Joost Everaert, advocaat van KV Mechelen, al had bepleit voor de Geschillencommissie Hoger Beroep.

Die was echter van mening dat de term ‘betrokken seizoen’ van tel was voor de jaargang waarin de feiten aan het licht kwamen en weerlegde aldus de claim. Een foute redenering, zo velde het BAS woensdag haar definitieve vonnis. Het hof vindt namelijk dat er sprake is van een onjuiste interpretatie van het woord 'betrokken'. "Het betrokken seizoen betekent het seizoen waarin de feiten zich hebben voorgedaan", klonk het in de finale uitspraak. Een beslissing met verstrekkende gevolgen voor alle betrokken partijen.

BEERSCHOT

Het grootste slachtoffer is uiteraard Beerschot, dat zich de beloofde promotie naar 1A door de neus geboord ziet worden. De Ratten waren zelfverzekerd dat ze volgend seizoen weer op het hoogste niveau zouden mogen aantreden en begonnen al enthousiast aan de – vlot lopende – abonnementenverkoop. Op de transfermarkt werd Beerschot echter in een wurggreep gehouden door de heersende onzekerheid, de gevreesde uittocht van enkele sterkhouders dreigt nu snel werkelijkheid te zullen worden op ’t Kiel.Toch doen de Antwerpenaren volgend jaar ongetwijfeld weer mee voor de titel in 1B, al valt het nog af te wachten hoe ze deze mokerslag zullen verwerken. Na twee mislukte pogingen, die telkens strandden in de promotiematchen tegen respectievelijk Cercle Brugge en KV Mechelen, leek Beerschot via de groene tafel alsnog zijn weg terug naar eerste klasse af te dwingen. Die hoop heeft het nu zelfs nog steeds niet volledig opgeborgen, want in een officieel statement eisen ze dat de competitiestart uitgesteld wordt.

ANTWERP & AA GENT

In hun frustratie kan Beerschot zich voor een zeldzame keer vereenzelvigen met stadsgenoot en aartsrivaal Antwerp. The Great Old dwong als het nummer vier in Play-Off I via barragematchen tegen Charleroi een plaats in de tweede voorronde van de Europa League af, maar dat ticket werd door de nakende uitsluiting van bekerwinnaar Mechelen mogelijks opgewaardeerd. Ook verliezend bekerfinalist AA Gent, dat met een teleurstellende vijfde plek normaal gezien geen recht had op Europees voetbal, schoof zo een plaatsje op.Door het besluit van het BAS wordt de Buffalo’s dat vooruitzicht nu ontnomen, terwijl Antwerp zich moet opmaken voor een extra kwalificatieronde. Het stamnummer één moet zo binnen amper twee weken alweer vol aan de bak, al kan de UEFA daar in principe nog altijd een stokje voor steken. De kans bestaat immers dat de Europese voetbalbond op basis van het gevormde dossier de deelname van KV Mechelen aan hun competitie weigert, al ziet het er momenteel nog niet meteen naar uit dat dit het geval zal zijn.

WAASLAND-BEVEREN & LOKEREN

Terwijl het vonnis van het BAS het humeur in heel Antwerpen onder het vriespunt doet zakken kan het contrast in het Waasland niet groter zijn. De Geschillencommissie oordeelde eerder al dat Waasland-Beveren geen schuld trof in de matchfixingszaak en dus ook volgend jaar in 1A mocht aantreden, al was het op de Freethiel de voorbije weken toch nog even bang afwachten. Streekgenoot Lokeren, vorig jaar laatste en dus sportief veroordeeld tot degradatie, legde zich namelijk niet zomaar bij neer bij dat verdict.Via een veroordeling van de rivaal dachten ze zich op Daknam alsnog te kunnen handhaven op het hoogste niveau, maar na het vonnis van woensdag lijkt het doek definitief te vallen. Toch weigert Lokeren de hoop op te geven, via advocaat Walter Van Steenbrugge lieten ze al weten de KBVB in gebreke te zullen stellen. De Waaslanders opperen om volgend jaar een competitie met zeventien te houden, met zichzelf dus als extra club. Het is de laatste reddingsboei, want één ding is zeker: Waasland-Beveren zakt niet en blijft in 1A.

KV MECHELEN

Hetzelfde geldt dus voor KV Mechelen, de spilfiguur in de zaak. Malinwa bleef de hele juridische veldslag haar onschuld uitschreeuwen en beweren dat de bewijsstukken die hen ten laste werden gelegd het werk waren van individuen, en dus niet van de club zelf. Desondanks trachten de Mechelaars doorheen het proces de kern van de zaak zoveel mogelijk te ontlopen. De ene na de andere procureur werd gewraakt, de uiteindelijke vrijspraak werd bekomen op grond van procedurefouten. Mechelen kreeg zo dus wat het wou, al heeft het BAS wel nog een tweetal maanden de tijd om te beslissen over een eventuele boete, puntenaftrek of uitsluiting van bekervoetbal.Achter de Kazerne zal het hen worst wezen. Een jaar na de ontnuchterende degradatie viert Malinwa de terugkeer op het hoogste niveau, zonder tussenkomst van de UEFA mogen de Mechelaars zelfs meteen Europa in. Sterkhouder achterin German Mera zocht wel al andere oorden op en er werd afscheid genomen van oudgedienden Seth De Witte en Tim Matthys, maar de rest van de kern bleef ondanks de onzekerheid over komend seizoen grotendeels behouden. Het echte werk op de transfermarkt kan nu dan ook beginnen.

VOETBALLIEFHEBBERS

Samen met Waasland-Beveren, dat zijn vrijspraak bevestigd zag, is KV Mechelen wel zowat de enige winnaar van de dag. De grootste verliezer is echter misschien niet een van de bovengenoemde clubs, noch de voetbalbond die gezichtsverlies lijdt, een gevaarlijk precedent zet en zich mag opmaken voor nog veel meer juridisch getouwtrek. Neen, het echte slachtoffer is ‘het volk’, de gewone voetballiefhebber die wekelijks naar het stadion trekt of zich voor de buis nestelt om te genieten van zijn favoriete sport.Sport betekent competitie. Eerlijke competitie. Na de arrestatie van topscheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière kreeg het geloof van de Belgische voetbalsupporter in een correct verloop van de competitie een eerste knauw. De beslissing van het BAS om naar de letter van het reglement te oordelen en KV Mechelen op basis van de gevoerde procedureslag vrij te spreken kan een tweede zijn. Over schuld of onschuld werd immers weinig gesproken. Het komt de geloofwaardigheid van ons voetbal alvast opnieuw niet ten goede.

POLL: Wie is het grootste slachtoffer van de beslissing van het BAS?

EXCLUSIEF Kabasele: "Kompany zette de deur open, maar hij belde mij niet"

"Dit AA Gent is in de breedte beter gewapend dan Club Brugge"

Vandenbempt: "Antwerp heeft kampioenenpotentieel"

Vandaag 16 September 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Pak meer dan 5x je inzet bij Champions League-triomf KRC Genk!

Deze week is het zover, dan gaat de Champions League opnieuw van start en dat met twee Belgische ...

1
{insert image alt}

Speler v/d Speeldag: De 3 uitblinkers van speelronde 7

Speeldag zeven in de Jupiler Pro League stond bol van de interessante affiches, met onder meer de ...

150
{insert image alt}

11 Van Holsbeeck-aankopen die de JPL op een hoop speelden

Het rijk van Herman Van Holsbeeck in de voetbalwereld lijkt definitief uit. Nadat de manager door ...

1901
{insert image alt}

EXCLUSIEF Kabasele: "Kompany zette de deur open, maar hij belde mij niet"

Christian Kabasele is al aan zijn vierde seizoen bij Watford bezig. De 28-jarige centrale verdediger ...

1
{insert image alt}

De Condé dacht aan peperdure smaakmaker RB Salzburg

KRC Genk moet naar RB Salzburg en dat is een bijzonder sterke ploeg. Ze pakten 21 op 21 in ...

22
{insert image alt}

Club-sterkhouder moet vrezen voor basisplaats: verrassing tegen Galatasaray?

Club Brugge won afgelopen zaterdag de Brugse derby tegen Cercle, maar erg overtuigend was het toch ...

170
{insert image alt}

Vandenbempt: "Antwerp heeft kampioenenpotentieel"

Royal Antwerp FC speelde een matige eerste helft bij Anderlecht, maar een zeer sterke tweede helft. ...

115
{insert image alt}

'Duidelijkheid over aantreden Kompany en Roofe tegen Club Brugge'

RSC Anderlecht blijft met een 5 op 21 achter en moet volgend weekend naar Club Brugge. Paars-Wit ...

207
{insert image alt}

Topaankoop Anderlecht nergens te bespeuren: "Zorgwekkend"

Anderlecht leed zondag alweer een nieuwe nederlaag, ditmaal in eigen huis tegen een uitgekookter ...

454
{insert image alt}

Aanhang van KRC Genk trekt massaal naar Oostenrijk

KRC Genk mag dan wel zeggen van niet, maar met 10 op 21 is de start mislukt. Een landskampioen moet ...

67
{insert image alt}

"Dit AA Gent is in de breedte beter gewapend dan Club Brugge"

AA Gent kan met een gerust gemoed toeleven naar de Europese wedstrijd van donderdag tegen ...

151
{insert image alt}

Club-aanhangers nemen wraak op Cercle: "Tot nooit meer"

De supporters van Cercle en Club Brugge zorgden zaterdagavond voor een gespannen sfeer in de ...

528
{insert image alt}

Grote transferblunder Anderlecht: "Al vier mercato's lang"

Met 5 op 21 gaat RSC Anderlecht momenteel door zijn slechtste competitiestart sinds 1926. In dat ...

394
{insert image alt}

'Ook Van Dijk kan Liverpool verlaten met knaltransfer'

Liverpool blijft dit seizoen de Premier League domineren en staat met het maximum van de punten ...

191
{insert image alt}

Opluchting bij Beerschot: "Geen crisis maar druk was erg groot"

In de Proximus League staan de ploegen aan de top van het klassement momenteel op een zakdoek van ...

113
{insert image alt}

Italiaans TV-figuur zwaar over de schreef: "Geef Lukaku tien bananen"

De transfer van Romelu Lukaku naar Internazionale is voorlopig een succes. De spits scoorde meteen ...

801
{insert image alt}

Davies hard voor spelers Anderlecht: "Niet aanvaardbaar!"

RSC Anderlecht blijft het bijzonder moeilijk hebben om goed voetbal om te zetten in resultaten. ...

292
{insert image alt}

Vrancken verklaart weinig succesvolle tactische ingreep

Na een sterk seizoensbegin begint de motor van KV Mechelen wat te sputteren. Na de 3-0 nederlaag ...

159

Gisteren 15 September 2019

{insert image alt}

Visser liet Defour klassieke wissel toe "om veiligheidsredenen"

Een van de vele nieuwigheden in de reglementen voor dit seizoen is dat spelers bij wissels voortaan ...

930
{insert image alt}

HVH legt vinger op Paars-Witte wonde

Vijf op 21. Dat is het schamele rapport zeven speeldagen diep in het project van Vincent Kompany bij ...

356
{insert image alt}

Beerschot mag rekenen op vol huis voor bekerduel met Anderlecht

Dat Anderlecht dramatisch aan het seizoen begon is welbekend, maar ook Beerschot had vast gehoopt op ...

285
{insert image alt}

Defour over weerzien met RSCA-fans: "Ik heb mij geamuseerd"

Als ex-Rouche werd Steven Defour nooit echt in de armen gesloten door het Anderlecht-publiek, en dus ...

273
{insert image alt}

Gent-fans ondanks zege onverbiddelijk: "Met hem zijn we niks"

AA Gent heeft zijn revanche voor de verloren bekerfinale beet, want eerder op de dag werd KV ...

1023
{insert image alt}

Moeskroen tweede na zege in burenstrijd, Kortrijk pakt 1/9

In Brugge werd dit weekend de enige overgebleven stadsderby in de Jupiler Pro League afgewerkt, maar ...

143
{insert image alt}

Duitse ref slecht voorteken voor Genk in Salzburg?

Het Champions League-avontuur begint voor KRC Genk aanstaande dinsdag in Oostenrijk, waar de ...

233
{insert image alt}

Vormer wipt over De Bruyne als assistkoning van Europa

Vaak wordt Hans Vanaken aangeduid als dé dirigent van Club Brugge, maar ook Ruud Vormer is een ...

648
{insert image alt}

Defour na debuut: "Zat op 60 à 70 procent, maar coach wou dat ik speelde"

Alsof het in de sterren geschreven stond trok Defour voor zijn eerste partij in een Antwerp-tenue ...

127
{insert image alt}

Kaya duidt Mechelse pijnpunten aan: "Dan word je opgegeten"

Amper vierenhalve maand geleden zorgde KV Mechelen voor een stunt door de beker weg te graaien ...

302
{insert image alt}

Vanhaezebrouck: "Clear error bij goal van Depoitre"

In een heruitgave van de bekerfinale van vorig seizoen had AA Gent tegen KV Mechelen al na één ...

658
{insert image alt}

Mbokani is op één na efficiëntste speler in Europa

Lior Refaelov had nog het nodige frommelwerk nodig om de 0-1 vanmiddag in Anderlecht op het bord te ...

573
{insert image alt}

Vadis: "Getoond wie hier de baas is"

AA Gent speelde een zeer goede eerste helft tegen KV Mechelen en toen stond het al 3-0. Vadis ...

253
{insert image alt}

Dessers bloeit open bij Heracles: "Ik wil natuurlijk veel goals maken"

Heracles Almelo beleefde een opvallend makkelijke middag, door met 4-1 te winnen van Willem ll in ...

86
{insert image alt}

Arnstad: "Anderlecht heeft in Europa een geweldige reputatie"

RSC Anderlecht gaat de komende dagen ongetwijfeld veel kritiek krijgen na de nederlaag tegen Royal ...

369