BAS maakt brokken: één winnaar, veel verliezers na vrijspraak KV Mechelen

BAS maakt brokken: één winnaar, veel verliezers na vrijspraak KV Mechelen

Onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Dat is zowat het beginsel van onze rechtsstaat, waarin iedereen zich mag beroepen op het recht van verdediging. Schuld is echter niet de enige maatstaf waarover een rechtbank oordeelt, want ook de correcte procedure moet gevolgd worden. Net daar wrong volgens het BAS, dat woensdag KV Mechelen vrijwaarde in operatie 'Propere Handen' en de promotie naar 1A toekende, het schoentje.


Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport oordeelde dat de tuchtzaak van de KBVB tegen Malinwa niet tijdig werd ingediend, aangezien het reglement duidelijk stelt dat vorderingen ná 15 juni van het betrokken seizoen onontvankelijk worden verklaard. Met verdachtmakingen over acties die plaatsvonden in de jaargang 2017/2018 had het dossier dus ten laatste tegen 15 juni 2018 op tafel moeten liggen. Iets wat Joost Everaert, advocaat van KV Mechelen, al had bepleit voor de Geschillencommissie Hoger Beroep.

Die was echter van mening dat de term ‘betrokken seizoen’ van tel was voor de jaargang waarin de feiten aan het licht kwamen en weerlegde aldus de claim. Een foute redenering, zo velde het BAS woensdag haar definitieve vonnis. Het hof vindt namelijk dat er sprake is van een onjuiste interpretatie van het woord 'betrokken'. "Het betrokken seizoen betekent het seizoen waarin de feiten zich hebben voorgedaan", klonk het in de finale uitspraak. Een beslissing met verstrekkende gevolgen voor alle betrokken partijen.

BEERSCHOT
Het grootste slachtoffer is uiteraard Beerschot, dat zich de beloofde promotie naar 1A door de neus geboord ziet worden. De Ratten waren zelfverzekerd dat ze volgend seizoen weer op het hoogste niveau zouden mogen aantreden en begonnen al enthousiast aan de – vlot lopende – abonnementenverkoop. Op de transfermarkt werd Beerschot echter in een wurggreep gehouden door de heersende onzekerheid, de gevreesde uittocht van enkele sterkhouders dreigt nu snel werkelijkheid te zullen worden op ’t Kiel.



Toch doen de Antwerpenaren volgend jaar ongetwijfeld weer mee voor de titel in 1B, al valt het nog af te wachten hoe ze deze mokerslag zullen verwerken. Na twee mislukte pogingen, die telkens strandden in de promotiematchen tegen respectievelijk Cercle Brugge en KV Mechelen, leek Beerschot via de groene tafel alsnog zijn weg terug naar eerste klasse af te dwingen. Die hoop heeft het nu zelfs nog steeds niet volledig opgeborgen, want in een officieel statement eisen ze dat de competitiestart uitgesteld wordt.

ANTWERP & AA GENT
In hun frustratie kan Beerschot zich voor een zeldzame keer vereenzelvigen met stadsgenoot en aartsrivaal Antwerp. The Great Old dwong als het nummer vier in Play-Off I via barragematchen tegen Charleroi een plaats in de tweede voorronde van de Europa League af, maar dat ticket werd door de nakende uitsluiting van bekerwinnaar Mechelen mogelijks opgewaardeerd. Ook verliezend bekerfinalist AA Gent, dat met een teleurstellende vijfde plek normaal gezien geen recht had op Europees voetbal, schoof zo een plaatsje op.



Door het besluit van het BAS wordt de Buffalo’s dat vooruitzicht nu ontnomen, terwijl Antwerp zich moet opmaken voor een extra kwalificatieronde. Het stamnummer één moet zo binnen amper twee weken alweer vol aan de bak, al kan de UEFA daar in principe nog altijd een stokje voor steken. De kans bestaat immers dat de Europese voetbalbond op basis van het gevormde dossier de deelname van KV Mechelen aan hun competitie weigert, al ziet het er momenteel nog niet meteen naar uit dat dit het geval zal zijn.

WAASLAND-BEVEREN & LOKEREN
Terwijl het vonnis van het BAS het humeur in heel Antwerpen onder het vriespunt doet zakken kan het contrast in het Waasland niet groter zijn. De Geschillencommissie oordeelde eerder al dat Waasland-Beveren geen schuld trof in de matchfixingszaak en dus ook volgend jaar in 1A mocht aantreden, al was het op de Freethiel de voorbije weken toch nog even bang afwachten. Streekgenoot Lokeren, vorig jaar laatste en dus sportief veroordeeld tot degradatie, legde zich namelijk niet zomaar bij neer bij dat verdict.



Via een veroordeling van de rivaal dachten ze zich op Daknam alsnog te kunnen handhaven op het hoogste niveau, maar na het vonnis van woensdag lijkt het doek definitief te vallen. Toch weigert Lokeren de hoop op te geven, via advocaat Walter Van Steenbrugge lieten ze al weten de KBVB in gebreke te zullen stellen. De Waaslanders opperen om volgend jaar een competitie met zeventien te houden, met zichzelf dus als extra club. Het is de laatste reddingsboei, want één ding is zeker: Waasland-Beveren zakt niet en blijft in 1A.

KV MECHELEN
Hetzelfde geldt dus voor KV Mechelen, de spilfiguur in de zaak. Malinwa bleef de hele juridische veldslag haar onschuld uitschreeuwen en beweren dat de bewijsstukken die hen ten laste werden gelegd het werk waren van individuen, en dus niet van de club zelf. Desondanks trachten de Mechelaars doorheen het proces de kern van de zaak zoveel mogelijk te ontlopen. De ene na de andere procureur werd gewraakt, de uiteindelijke vrijspraak werd bekomen op grond van procedurefouten. Mechelen kreeg zo dus wat het wou, al heeft het BAS wel nog een tweetal maanden de tijd om te beslissen over een eventuele boete, puntenaftrek of uitsluiting van bekervoetbal.



Achter de Kazerne zal het hen worst wezen. Een jaar na de ontnuchterende degradatie viert Malinwa de terugkeer op het hoogste niveau, zonder tussenkomst van de UEFA mogen de Mechelaars zelfs meteen Europa in. Sterkhouder achterin German Mera zocht wel al andere oorden op en er werd afscheid genomen van oudgedienden Seth De Witte en Tim Matthys, maar de rest van de kern bleef ondanks de onzekerheid over komend seizoen grotendeels behouden. Het echte werk op de transfermarkt kan nu dan ook beginnen.

VOETBALLIEFHEBBERS
Samen met Waasland-Beveren, dat zijn vrijspraak bevestigd zag, is KV Mechelen wel zowat de enige winnaar van de dag. De grootste verliezer is echter misschien niet een van de bovengenoemde clubs, noch de voetbalbond die gezichtsverlies lijdt, een gevaarlijk precedent zet en zich mag opmaken voor nog veel meer juridisch getouwtrek. Neen, het echte slachtoffer is ‘het volk’, de gewone voetballiefhebber die wekelijks naar het stadion trekt of zich voor de buis nestelt om te genieten van zijn favoriete sport.



Sport betekent competitie. Eerlijke competitie. Na de arrestatie van topscheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière kreeg het geloof van de Belgische voetbalsupporter in een correct verloop van de competitie een eerste knauw. De beslissing van het BAS om naar de letter van het reglement te oordelen en KV Mechelen op basis van de gevoerde procedureslag vrij te spreken kan een tweede zijn. Over schuld of onschuld werd immers weinig gesproken. Het komt de geloofwaardigheid van ons voetbal alvast opnieuw niet ten goede.

POLL: Wie is het grootste slachtoffer van de beslissing van het BAS?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

272
272
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

71
71
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

577
577
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

164
164
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

172
172
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

596
596
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

234
234
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

98
98
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

88
88
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

583
583
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

469
469
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

145
145
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1704
1704
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1062
1062
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

283
283