De vraagstukken van Clement: waarom Mata, Rits en Schrijvers hem kopzorgen geven

Foto: De vraagstukken van Clement: waarom Mata, Rits en Schrijvers hem kopzorgen geven

Met achtereenvolgens Michel Preud’homme en Ivan Leko aan het roer pakte Club Brugge in de helft van de voorbije vier seizoenen de titel. De ene behaalde dat succes in een 4-3-3 formatie, de andere deed het met een 3-5-2. Nieuwe coach Philippe Clement lijkt eerder te neigen naar het systeem van zijn vroegere leermeester, waarmee hij vorig jaar KRC Genk de landstitel schonk. Maar is dat ook de juiste formule in Brugge?

Leko koos vanaf het begin van zijn periode bij Blauw-Zwart resoluut voor een opstelling met drie achterin, waarbij de flankspelers dus gevraagd werden de hele zijlijn af te draven, en twee aanvallers. Het systeem geraakte de voorbije twee seizoenen dan ook volledig ingebakken bij de huidige Brugse kern, met heel wat automatismen waarop Clement terug kan vallen. Die toonde tijdens zijn passages in Beveren en Genk echter toch een klassiekere veldbezetting te verkiezen, met twee centrale verdedigers en slechts één spits.

Bovendien lieten met Wesley Moraes en Stefano Denswil al twee bepalende spelers Jan Breydel achter zich. Mogelijks volgen er nog enkele anderen, gezien de interesse voor onder meer Krépin Diatta, Arnaut Danjuma en Marvelous Nakamba. De centrale as van Brandon Mechele, Mats Rits, Ruud Vormer, Hans Vanaken en Siebe Schrijvers lijkt dan weer overeind te zullen blijven, en dus is het nog koffiedik kijken of Clement zal trachten verder te bouwen op wat er al staat of toch zijn eigen visie zal proberen uit te werken.Uit de activiteit van Club op de mercato konden we desalniettemin al het een en ander afleiden. Zo waren Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe bereid het eigen transferrecord te verpulveren en acht miljoen neer te tellen voor David Okereke. De Nigeriaanse spits doet meer denken aan Ally Samatta dan aan Wesley en tipt zo na de eerdere transfer van linksachter Eduard Sobol een tweede tipje van de sluier. Toch blijft de aanblik van het nieuwe Blauw-Zwart vooralsnog wazig en heeft Clement veel vraagstukken op te lossen. Linie per linie stellen we ze aan u voor.

Verdediging: vier, of toch maar drie?

Hierboven haalden we het al aan en het is dan ook ongetwijfeld het heetste hangijzer dat momenteel over de Brugse basiself zweeft: speelt Club verder met drie, of toch weer met vier achterin? Na de komst van linksback Sobol en het vertrek van Denswil, als linksvoetige verdediger met voetballend vermogen toch een zeldzaam maar noodzakelijk profiel in een driemansdefensie, lijkt het antwoord stilaan duidelijk. Clement zal vermoedelijk afstappen van Leko zijn succesformule en zijn eigen beproefde recept installeren.

Opnieuw een klassieke verdediging met een centraal duo en echte backs dus, al valt het nog af te wachten hoe dit precies in zijn werk zal gaan. Op links lijkt het antwoord met Sobol intussen duidelijk, maar wie op rechts de honneurs zal mogen waarnemen is nog andere koek. Clinton Mata maakte eind vorig seizoen indruk in het trio met Mechele en Denswil en kan gemakkelijk terug naar de flank geschoven worden, al is dat toch zonde na zijn beresterke prestaties tegen spitsen als Samatta en Yannick Bolasie in de play-offs.Dion Cools viel echter door de mand en Thibault Vlietinck lijkt niet klaar voor de rol, en dus is de Angolees voorlopig de enige optie. Zo ontstaat er wel een gat in het centrum, waar er op de Ivoriaanse nieuwkomers Simon Deli en Odilon Kossounou of een doorbraak van Luan Peres gerekend wordt. Een van hen moet de partner worden van Mechele, al is het ook nog de vraag hoe die het zal doen wanneer hij uit zijn comfortzone als middelste pion in Leko zijn defensief trio wordt gerukt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over wie tussen de palen plaats moet nemen.

Middenveld: kopie van Genk?

Op het middenveld liggen de kaarten gelukkig duidelijker. Zonder monsterbod op Vanaken lijkt het drietal Rits-Vormer-Vanaken daar ongeacht de formatie overeind te zullen blijven, al hebben Nakamba – indien hij blijft tenminste – en Sofyan Amrabat daar misschien wel nog iets over te zeggen. Zij hebben vooral de positie van Rits, die zich na zijn overgang van KV Mechelen verrassend als verdedigende middenvelder in de ploeg knokte, op het oog. Het wordt een van de eerste knopen die Clement door zal moeten hakken.

Hoe dan ook kan de coach hier op een vergelijkbare wijze als bij Genk tewerk gaan, met een drietal dat doet denken aan het middenveld waarmee hij in Limburg een uiterst geslaagd regulier seizoen aflegde. Vanaken en Vormer nemen dan de rollen van Alejandro Pozuelo en Ruslan Malinovskyi over, Sander Berge is moeilijker te vervangen. Binnen de huidige kern van Club beschikt namelijk niemand over een gelijkaardig profiel, met middenvelders die vooral fysisch elk een stuk minder imposant zijn dan de Noor.Als Clement in het titeljaar één ding bewees is het echter wel dat hij zich prima aanpast aan het materiaal dat hij voorhanden heeft. Zo leek Genk na het vertrek van Pozuelo gehandicapt aan Play-Off I te moeten beginnen, maar het vertrek van de Spaanse spelmaker werd creatief opgelost door Bryan Heynen in het elftal te droppen. De Jonge Duivel ontpopte zich prompt tot een van de sterkhouders in de finale fase van de competitie. Ook met het arsenaal aan opties dat hij in Jan Breydel ter beschikking krijgt zal Clement dus vast wel weg weten.

Aanval: wat met Schrijvers?

In de voorhoede lijkt het eerste vraagstuk met de komst van Okereke alvast al opgelost. Club gaat na het vertrek van Wesley niet op zoek naar een nieuwe targetman en zet vol in op een type Samatta, die zich vorig jaar onder Clement tot topschutter kroonde. Daarvoor wordt dus niet gekeken naar Kaveh Rezaei, Jelle Vossen of Loïs Openda, al zullen zij in de nieuwe coach zijn gekende rotatiesysteem wel nog op speelminuten kunnen rekenen. Het ziet er echter naar uit dat de recordaanwinst als enige spits zal optreden.

Dat is ook slecht nieuws voor Siebe Schrijvers, die vorig seizoen uitblonk in de sterke rug van Wesley. Een rol als schaduwaanvaller is de aanvoerder van de Belgische U21 dan ook op het lijf geschreven, maar deze positie zien we in het systeem van Clement niet meteen terug. Schrijvers dreigt zo opnieuw verbannen te worden naar de flank, waar hij zich toch minder in zijn sas voelt. Nadat hij Clement zowel in het Waasland als in Genk maar net misliep kan de langverwachte samenwerking dus wel eens op een sisser uitdraaien.Het is sowieso nog maar de vraag of er zelfs een vacature als winger ter beschikking komt. Behalve Diatta en Danjuma kan ook Emmanuel Dennis deze zomer op de nodige interesse rekenen, maar indien er van het drietal slechts één iemand vertrekt zijn ook die plekjes al stevig bezet. De komst van Clement geeft hen misschien zelfs reden om te blijven, want hoewel de Genkse flanken ook hun defensief werk moesten opknappen is er toch een verschil met de hele zijlijn afdraven. Ook hier dringen er zich dus moeilijke keuzes op, afwachten wie er nog bijkomt – na eerder al Amadou Sagna – en gaat.

Titularissen, transfers en titels?

In tegenstelling tot het voorbije seizoen, toen Club zeker in de play-offs telkens een duidelijk herkenbaar basiselftal tussen de lijnen bracht, is het dan ook nog lang niet duidelijk hoe Blauw-Zwart zich het komende jaar zal presenteren. Alles wijst erop dat Clement zijn eigen visie mee zal brengen vanuit Genk, logisch ook na de successen die hij er boekte. Behalve een nieuw systeem houdt dat dus tevens meer rotatie in, hoewel de Luminus Arena vanaf oktober toch ook steeds meer een soort van typeploeg kreeg voorgeschoteld.

Tegen de tijd dat het dit seizoen in Brugge zover zal zijn heeft de man die er als speler twee titels vierde enkele zware knopen door te hakken. De positie van Mata, de partner van Vormer en Vanaken op het middenveld, de bezetting van de flanken en de rol van Schrijvers zijn daarbij de heetste hangijzers. Zelfs de formatie waar we momenteel vanuit gaan staat nog niet in steen geschreven, want doorheen de voorbereiding gaf Clement meermaals aan zijn team klaar te willen stomen voor verschillende scenario’s.Ook Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe houden nog alle opties open en lijken vooral gefocust op het samenstellen van een evenwichtige kern. Die moet de nieuwe coach zoveel mogelijk varianten bieden en in staat stellen om zijn stempel te drukken op het spel van Blauw-Zwart, al is het toch nog uitkijken naar de verdere ontwikkelingen op de transfermarkt. Hoe dan ook zal Clement enkele moeilijke beslissingen moeten nemen. Ondanks zijn krediet bij de fanatieke aanhang doet hij dit maar beter snel en goed, want gezien de tendens van de voorbije jaren nemen zij alleen maar genoegen met een nieuwe titel. In welke veldbezetting dat dan gebeurt zal hen worst wezen.

POLL: Welke keuze zou u in Clement zijn plaats de moeilijkste vinden?

Niet topaankoop, maar andere aanwinst maakt meeste indruk bij Club Brugge

Antwerp zoekt verder aansluiting met de top met uitbouw van De Bosuil

Griezmann maakt meteen pijnlijk kennis met niveauverschil bij Barcelona (🎥)

Vandaag 15 Juli 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Nieuwe goudhaantjes in Genk: hoe de schoenen van Malinovskyi & co worden gevuld

Met een mix van doorbrekende jongeren en spelers die eindelijk hun volledige potentieel bereikten ...

1126
{insert image alt}

Laat, ’t is nooit te laat: 5 verrassende namen die nog Rode Duivel kunnen worden

Met een knappe derde plaats schreven de Rode Duivels vorig jaar nog geschiedenis op het WK in ...

2294
{insert image alt}

Anderlecht-vrouwen zetten zichzelf in de kijker: "Kijk naar ons"

Terwijl de mannen het vorig jaar lieten afweten voldeed het vrouwenelftal van Anderlecht vorig jaar ...

15
{insert image alt}

Niet topaankoop, maar andere aanwinst maakt meeste indruk bij Club Brugge

Wat resultaten betreft werkte Philippe Clement maar een matige eerste voorbereiding als hoofdcoach ...

226
{insert image alt}

Antwerp zoekt verder aansluiting met de top met uitbouw van De Bosuil

Amper twee jaar na de terugkeer op het hoogste niveau nam Antwerp meteen deel aan Play-Off I, met ...

260
{insert image alt}

Griezmann maakt meteen pijnlijk kennis met niveauverschil bij Barcelona (🎥)

Hij moest er hemel en aarde voor bewegen, maar vanaf dit seizoen is Antoine Griezmann eindelijk een ...

177
{insert image alt}

Kompany verwelkomt Jonge Duivels terug bij Anderlecht

Met eerst een belabberd seizoen bij Anderlecht en vervolgens een teleurstellende campagne met de ...

275
{insert image alt}

Genk-talent hoopt op doorbraak: "Iedereen binnen de club weet hoe het zit"

Met Théo Bongonda en Benjamin Nygren haalde Genk al stevige versterkingen in huis voor op de ...

287
{insert image alt}

Beerschot suggereert strenge sanctie voor KV Mechelen: "Schrapping kan ook"

In de soep die de uitspraak over het al dan niet degraderen van KV Mechelen intussen geworden is ...

654
{insert image alt}

Hoofdrol voor nieuwkomers en knappe goal Amrabat in oefenzege Club (🎥)

In de laatste rechte lijn richting het openingsweekend van de nieuwe competitie – tenzij ...

467
{insert image alt}

Nasri deinst op training niet terug voor "slechte verliezer" Kompany

Vincent Kompany maakt dit seizoen zijn glorieuze terugkeer bij Anderlecht, waar hij de rol van ...

614
{insert image alt}

Voorbode van wat te komen staat: Hazard blinkt uit op training bij Real (🎥)

Zijn start als speler van Real Madrid werd wat ontsierd door geruchten over overgewicht en een ...

326
{insert image alt}

Nieuwkomer laat licht schijnen op Genkse kern: "Het is een goede ploeg"

In de Luminus Arena beloofde het na het titeljaar een komen en gaan van spelers te zullen worden. Om ...

404
{insert image alt}

Club laat zich niet onder druk zetten door Nakamba en wacht rustig af

Dat Marvelous Nakamba niet tevreden was bij Club Brugge en aasde op een transfer was duidelijk, met ...

407
{insert image alt}

Zoon van Zetterberg test bij Belgische club

Pär Zetterberg keerde vorig jaar terug naar RSC Anderlecht en de kans bestaat dat zijn zoon ook in ...

251
{insert image alt}

"Kompany mag mij binnen een paar jaar terugbellen"

Emilio Ferrera is aan de slag bij Dudelange in Luxemburg en hij haalde er Mohamed Bouchouari binnen ...

338
{insert image alt}

Beerschot: "Bewust misleidende communicatie van KV Mechelen"

Beerschot V.A. en KV Mechelen kunnen elkaars bloed drinken en de komende jaren zal het niet snel ...

669

Gisteren 14 Juli 2019

{insert image alt}

Griezmann weet hoe zich weer populair te maken in Barcelona: "Goals en assists"

Met zijn overgang van Atlético Madrid naar Barcelona kreeg Antoine Griezmann eindelijk wat hij wou, ...

315
{insert image alt}

Pozuelo ontpopt zich tot derbyheld met typische treffer (🎥)

Alejandro Pozuelo zal in Genk voor altijd herinnerd worden voor de manier waarop hij de Limburgers ...

341
{insert image alt}

Mahrez trapt Algerije op magistrale wijze naar finale Afrika Cup (🎥)

Nadat de eerste halve finale tussen Senegal en Tunesië al uitgedraaid was op verlengingen leken ook ...

251
{insert image alt}

Afgeschreven Belgisch supertalent herpakt zich en trekt naar Schotse topclub

Op 13-jarige leeftijd trok hij van Beerschot naar PSV, maar bij de hoofdmacht in Eindhoven kwam ...

502
{insert image alt}

Genk-sterkhouder is lovend over nieuwkomers en heeft goed nieuws voor Hagi

Genk pakte vorig jaar op overtuigende wijze de landstitel, maar het team dat die eer komend seizoen ...

757
{insert image alt}

'Manchester United rondt recordtransfer weldra af'

Virgil van Dijk is straks een record armer, want Manchester United maakt van Harry Maguire de ...

653
{insert image alt}

Griezmann krijgt rugnummer bij Barcelona, goed nieuws voor Coutinho?

Het is stilaan een traditie aan het worden, het wachten op het rugnummer van een toptransfer bij ...

318
{insert image alt}

Opvallend: topclubs zetten massaal in op verdedigers zonder ervaring

Alle ogen zijn gericht op de komst van aanvallende spelers als Samir Nasri, Ianis Hagi, David ...

1091
{insert image alt}

'Belandt Rode Duivel dankzij transfercarrousel rond Pogba toch nog bij Arsenal?'

De transferzomer van 2019 was alweer goed voor heel wat aanslepende soaps. Aan die van Eden Hazard ...

374
{insert image alt}

'Overbodige Anderlecht-verdediger op weg naar lucratieve transfer'

Op de fandag van Anderlecht blonk hij uit in afwezigheid, achteraf bevestigde Michael Verschueren ...

1041
{insert image alt}

Senegal stoot door naar finale Afrika Cup, Gent-verdediger grote schlemiel (🎥)

In de eerste wedstrijd in de halve finale van de Afrika Cup stond Senegal zondagavond tegenover ...

290
{insert image alt}

Malinovskyi reageert op nakende transfer: "Forza Atalanta"

Eerder dit weekend meldden we al dat Ruslan Malinovskyi zijn langverwachte transfer naar de Serie A ...

593
{insert image alt}

Assistent leert twee gezichten van MPH kennen: "Tijdens match helemaal anders"

Na een rijkgevulde carrière met passages langs onder meer Zulte Waregem, AA Gent en Standard vond ...

362
{insert image alt}

Rode Duivel maakt indruk op nieuwe coach: "Kijk er naar uit met hem te werken"

Met zijn prijskaartje van 20 miljoen werd Leandro Trossard niet alleen de duurste vertrekker ooit ...

465
{insert image alt}

Onder deze voorwaarde blijft Nasri bij Anderlecht

Anderlecht beleefde tot dusver al een drukke zomer, waarbij Paars-Wit twee keer de wereldpers ...

1906