De vraagstukken van Clement: waarom Mata, Rits en Schrijvers hem kopzorgen geven

Foto: De vraagstukken van Clement: waarom Mata, Rits en Schrijvers hem kopzorgen geven

Met achtereenvolgens Michel Preud’homme en Ivan Leko aan het roer pakte Club Brugge in de helft van de voorbije vier seizoenen de titel. De ene behaalde dat succes in een 4-3-3 formatie, de andere deed het met een 3-5-2. Nieuwe coach Philippe Clement lijkt eerder te neigen naar het systeem van zijn vroegere leermeester, waarmee hij vorig jaar KRC Genk de landstitel schonk. Maar is dat ook de juiste formule in Brugge?

Leko koos vanaf het begin van zijn periode bij Blauw-Zwart resoluut voor een opstelling met drie achterin, waarbij de flankspelers dus gevraagd werden de hele zijlijn af te draven, en twee aanvallers. Het systeem geraakte de voorbije twee seizoenen dan ook volledig ingebakken bij de huidige Brugse kern, met heel wat automatismen waarop Clement terug kan vallen. Die toonde tijdens zijn passages in Beveren en Genk echter toch een klassiekere veldbezetting te verkiezen, met twee centrale verdedigers en slechts één spits.

Bovendien lieten met Wesley Moraes en Stefano Denswil al twee bepalende spelers Jan Breydel achter zich. Mogelijks volgen er nog enkele anderen, gezien de interesse voor onder meer Krépin Diatta, Arnaut Danjuma en Marvelous Nakamba. De centrale as van Brandon Mechele, Mats Rits, Ruud Vormer, Hans Vanaken en Siebe Schrijvers lijkt dan weer overeind te zullen blijven, en dus is het nog koffiedik kijken of Clement zal trachten verder te bouwen op wat er al staat of toch zijn eigen visie zal proberen uit te werken.Uit de activiteit van Club op de mercato konden we desalniettemin al het een en ander afleiden. Zo waren Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe bereid het eigen transferrecord te verpulveren en acht miljoen neer te tellen voor David Okereke. De Nigeriaanse spits doet meer denken aan Ally Samatta dan aan Wesley en tipt zo na de eerdere transfer van linksachter Eduard Sobol een tweede tipje van de sluier. Toch blijft de aanblik van het nieuwe Blauw-Zwart vooralsnog wazig en heeft Clement veel vraagstukken op te lossen. Linie per linie stellen we ze aan u voor.

Verdediging: vier, of toch maar drie?

Hierboven haalden we het al aan en het is dan ook ongetwijfeld het heetste hangijzer dat momenteel over de Brugse basiself zweeft: speelt Club verder met drie, of toch weer met vier achterin? Na de komst van linksback Sobol en het vertrek van Denswil, als linksvoetige verdediger met voetballend vermogen toch een zeldzaam maar noodzakelijk profiel in een driemansdefensie, lijkt het antwoord stilaan duidelijk. Clement zal vermoedelijk afstappen van Leko zijn succesformule en zijn eigen beproefde recept installeren.

Opnieuw een klassieke verdediging met een centraal duo en echte backs dus, al valt het nog af te wachten hoe dit precies in zijn werk zal gaan. Op links lijkt het antwoord met Sobol intussen duidelijk, maar wie op rechts de honneurs zal mogen waarnemen is nog andere koek. Clinton Mata maakte eind vorig seizoen indruk in het trio met Mechele en Denswil en kan gemakkelijk terug naar de flank geschoven worden, al is dat toch zonde na zijn beresterke prestaties tegen spitsen als Samatta en Yannick Bolasie in de play-offs.Dion Cools viel echter door de mand en Thibault Vlietinck lijkt niet klaar voor de rol, en dus is de Angolees voorlopig de enige optie. Zo ontstaat er wel een gat in het centrum, waar er op de Ivoriaanse nieuwkomers Simon Deli en Odilon Kossounou of een doorbraak van Luan Peres gerekend wordt. Een van hen moet de partner worden van Mechele, al is het ook nog de vraag hoe die het zal doen wanneer hij uit zijn comfortzone als middelste pion in Leko zijn defensief trio wordt gerukt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over wie tussen de palen plaats moet nemen.

Middenveld: kopie van Genk?

Op het middenveld liggen de kaarten gelukkig duidelijker. Zonder monsterbod op Vanaken lijkt het drietal Rits-Vormer-Vanaken daar ongeacht de formatie overeind te zullen blijven, al hebben Nakamba – indien hij blijft tenminste – en Sofyan Amrabat daar misschien wel nog iets over te zeggen. Zij hebben vooral de positie van Rits, die zich na zijn overgang van KV Mechelen verrassend als verdedigende middenvelder in de ploeg knokte, op het oog. Het wordt een van de eerste knopen die Clement door zal moeten hakken.

Hoe dan ook kan de coach hier op een vergelijkbare wijze als bij Genk tewerk gaan, met een drietal dat doet denken aan het middenveld waarmee hij in Limburg een uiterst geslaagd regulier seizoen aflegde. Vanaken en Vormer nemen dan de rollen van Alejandro Pozuelo en Ruslan Malinovskyi over, Sander Berge is moeilijker te vervangen. Binnen de huidige kern van Club beschikt namelijk niemand over een gelijkaardig profiel, met middenvelders die vooral fysisch elk een stuk minder imposant zijn dan de Noor.Als Clement in het titeljaar één ding bewees is het echter wel dat hij zich prima aanpast aan het materiaal dat hij voorhanden heeft. Zo leek Genk na het vertrek van Pozuelo gehandicapt aan Play-Off I te moeten beginnen, maar het vertrek van de Spaanse spelmaker werd creatief opgelost door Bryan Heynen in het elftal te droppen. De Jonge Duivel ontpopte zich prompt tot een van de sterkhouders in de finale fase van de competitie. Ook met het arsenaal aan opties dat hij in Jan Breydel ter beschikking krijgt zal Clement dus vast wel weg weten.

Aanval: wat met Schrijvers?

In de voorhoede lijkt het eerste vraagstuk met de komst van Okereke alvast al opgelost. Club gaat na het vertrek van Wesley niet op zoek naar een nieuwe targetman en zet vol in op een type Samatta, die zich vorig jaar onder Clement ei zo na tot topschutter kroonde. Daarvoor wordt dus niet gekeken naar Kaveh Rezaei, Jelle Vossen of Loïs Openda, al zullen zij in de nieuwe coach zijn gekende rotatiesysteem wel nog op speelminuten kunnen rekenen. Het ziet er echter naar uit dat de recordaanwinst als enige spits zal optreden.

Dat is ook slecht nieuws voor Siebe Schrijvers, die vorig seizoen uitblonk in de sterke rug van Wesley. Een rol als schaduwaanvaller is de aanvoerder van de Belgische U21 dan ook op het lijf geschreven, maar deze positie zien we in het systeem van Clement niet meteen terug. Schrijvers dreigt zo opnieuw verbannen te worden naar de flank, waar hij zich toch minder in zijn sas voelt. Nadat hij Clement zowel in het Waasland als in Genk maar net misliep kan de langverwachte samenwerking dus wel eens op een sisser uitdraaien.Het is sowieso nog maar de vraag of er zelfs een vacature als winger ter beschikking komt. Behalve Diatta en Danjuma kan ook Emmanuel Dennis deze zomer op de nodige interesse rekenen, maar indien er van het drietal slechts één iemand vertrekt zijn ook die plekjes al stevig bezet. De komst van Clement geeft hen misschien zelfs reden om te blijven, want hoewel de Genkse flanken ook hun defensief werk moesten opknappen is er toch een verschil met de hele zijlijn afdraven. Ook hier dringen er zich dus moeilijke keuzes op, afwachten wie er nog bijkomt – na eerder al Amadou Sagna – en gaat.

Titularissen, transfers en titels?

In tegenstelling tot het voorbije seizoen, toen Club zeker in de play-offs telkens een duidelijk herkenbaar basiselftal tussen de lijnen bracht, is het dan ook nog lang niet duidelijk hoe Blauw-Zwart zich het komende jaar zal presenteren. Alles wijst erop dat Clement zijn eigen visie mee zal brengen vanuit Genk, logisch ook na de successen die hij er boekte. Behalve een nieuw systeem houdt dat dus tevens meer rotatie in, hoewel de Luminus Arena vanaf oktober toch ook steeds meer een soort van typeploeg kreeg voorgeschoteld.

Tegen de tijd dat het dit seizoen in Brugge zover zal zijn heeft de man die er als speler twee titels vierde enkele zware knopen door te hakken. De positie van Mata, de partner van Vormer en Vanaken op het middenveld, de bezetting van de flanken en de rol van Schrijvers zijn daarbij de heetste hangijzers. Zelfs de formatie waar we momenteel vanuit gaan staat nog niet in steen geschreven, want doorheen de voorbereiding gaf Clement meermaals aan zijn team klaar te willen stomen voor verschillende scenario’s.Ook Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe houden nog alle opties open en lijken vooral gefocust op het samenstellen van een evenwichtige kern. Die moet de nieuwe coach zoveel mogelijk varianten bieden en in staat stellen om zijn stempel te drukken op het spel van Blauw-Zwart, al is het toch nog uitkijken naar de verdere ontwikkelingen op de transfermarkt. Hoe dan ook zal Clement enkele moeilijke beslissingen moeten nemen. Ondanks zijn krediet bij de fanatieke aanhang doet hij dit maar beter snel en goed, want gezien de tendens van de voorbije jaren nemen zij alleen maar genoegen met een nieuwe titel. In welke veldbezetting dat dan gebeurt zal hen worst wezen.

POLL: Welke keuze zou u in Clement zijn plaats de moeilijkste vinden?

"Ik vertelde Mourinho dat Lukaku een grote baby is"

'Lazio heeft transferplannetje klaar voor Club-huurling Amrabat'

'Flirt tussen Barça en Neymar laait op: FIFA-regels maken transfer mogelijk'

Vandaag 18 November 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Tientje op Duivelse galazege levert je nu honderd euro op!

De Rode Duivels willen hun EK-kwalificatiecampagne afsluiten met het maximum van de punten en een ...

4
{insert image alt}

Onder de radar: waarom Loïs Openda een toekomstige Rode Duivel is

De Gouden Generatie van de Rode Duivels beleeft nog steeds haar hoogconjunctuur. Volgende zomer is ...

292
{insert image alt}

Waarom Thorgan Hazard dé verrassing van het EK 2020 wordt

Op voorhand werd het nog aangekondigd als de enige échte test van de Rode Duivels richting EK, maar ...

767
{insert image alt}

"Ik vertelde Mourinho dat Lukaku een grote baby is"

In 2017 stapte Romelu Lukaku met een monstertransfer van 65 miljoen euro over van Everton naar ...

19
{insert image alt}

'Lazio heeft transferplannetje klaar voor Club-huurling Amrabat'

Bij Club Brugge kon hij nooit helemaal overtuigen, maar op uitleenbasis bij Hellas Verona maakt ...

41
{insert image alt}

KV Oostende maakt terugkeer Akpala bekend

Overal waar hij kwam was hij mateloos populair, maar nog belangrijker: overal scoorde hij ook zijn ...

36
{insert image alt}

'Flirt tussen Barça en Neymar laait op: FIFA-regels maken transfer mogelijk'

Neymar Jr tekende ook afgelopen zomer weer voor een heuse transfersoap. De Braziliaanse vedette wou ...

67
{insert image alt}

Duivelse revanche: "België kan Europees kampioen worden"

De Rode Duivels sluiten dinsdag hun kwalificatiecampagne af met een galawedstrijd tegen Cyprus, maar ...

194
{insert image alt}

'City en Bayern werken aan indrukwekkende ruildeal'

De toekomst van Leroy Sané lijkt niet bij Manchester City te liggen. De momenteel geblesseerde ...

168
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Mooie kans voor Club, Duivelse plannen bij Barça'

Het werd een historische zomermercato in de Jupiler Pro League en ook in het buitenland gebeurde ...

162
{insert image alt}

Denayer: "Vertonghen en Alderweireld hebben de lat hoog gelegd"

Jason Denayer is 24 jaar en de toekomst van de Rode Duivels. De speler van Olympique Lyon zal na het ...

101
{insert image alt}

"Vrancken en Vanhaezebrouck wilden niet naar Genk, Hasi wel"

KRC Genk stelt weldra Hannes Wolf voor als de nieuwe hoofdtrainer. De afgelopen dagen circuleerden ...

349
{insert image alt}

'Duivelse Hazard slaat Real met verstomming: Zidane grijpt in'

Eden Hazard toonde afgelopen zaterdag opnieuw zijn onversneden klasse in de eenvoudige 1-4 ...

741
{insert image alt}

"Bob Peeters is nog niet de nieuwe Francky Dury"

Bob Peeters doet het goed bij KVC Westerlo, waar hij al bijna twee jaar aan de slag is, en de coach ...

126
{insert image alt}

EXCLUSIEF: Genk kiest voor Wolf: “Zeer goede coach en hij is close met Klopp"

KRC Genk gaat de Duitse coach Hannes Wolf aanstellen als nieuwe trainer. In het verleden was hij aan ...

394
{insert image alt}

'Inter confronteert Spaanse rivalen met torenhoge vraagprijs'

FC Barcelona en Real Madrid strijden niet alleen op het veld en op de ranglijst met elkaar. De ...

61
{insert image alt}

'Anderlecht kan aan toptransfer worden geholpen door... Leo Messi'

RSC Anderlecht liet de afgelopen weken goede resultaten optekenen, maar aan het geleverde spel is ...

480
{insert image alt}

De Mos komt met straf verhaal over Arnesen

Frank Arnesen is een grote naam in de voetbalwereld, maar zijn laatste passages bij Anderlecht, ...

239

Gisteren 17 November 2019

{insert image alt}

'Verrassende vervanger voor Falcao tegen Club Brugge nu al bekend'

Club Brugge kan tijdens de interland-break wat op adem komen na een erg drukke periode, maar vanaf ...

516
{insert image alt}

Ex-ploegmaat slaat en zalft: "Hazard is de meest luie speler ooit"

In het shirt van de Rode Duivels was hij afgelopen zaterdag weer weergaloos, maar in Madrid zitten ...

757
{insert image alt}

Back to the roots: Hazard verrast amateurs met visite op vrije dag

Eden Hazard is een van de populairste Rode Duivels, een status die de aanvoerder niet alleen ...

475
{insert image alt}

EURO 2020: Frankrijk houdt Turkije af en mag als groepswinnaar naar EK

Geen kat die eraan twijfelde of Frankrijk zich wel zou kwalificeren voor het EK 2020, maar ...

128
{insert image alt}

Roeselare en Westerlo zorgen voor doelpuntenkermis in 1B

Het eerste gedeelte van de Proximus League is achter de rug en leverde OH Leuven op als ...

230
{insert image alt}

Club ruikt miljoenen: Diatta verdeelt en heerst bij Senegal (🎥)

De laatste tijd leek hij even in een klein vormdipje te zitten, en dus werd Krépin Diatta in de ...

725
{insert image alt}

Samatta "tast in het duister" over interesse uit Premier League

Afgelopen zomer aasde hij al op een toptransfer, maar uiteindelijk bleef Ally Samatta toch gewoon in ...

319
{insert image alt}

Verschaeren scoort Paars-Wit 'Doelpunt v/d Maand' (🎥)

Momenteel hoop hij vast volop om tegen Cyprus opnieuw speelminuten bij de Rode Duivels te vergaren, ...

127
{insert image alt}

Vandenbempt doet oproep aan Martinez: "Zien of hij van mening verandert"

Dat de Rode Duivels in hun kwalificatiepoule voor het EK van volgende zomer maar weinig ...

542
{insert image alt}

Dennis delft onderspit tegen Onuachu in Nigeriaanse pikorde

Emmanuel Dennis is mogelijk aan zijn laatste seizoen bezig bij Club Brugge, want de Nigeriaanse ...

478
{insert image alt}

Club Brugge-killers niet meer welkom bij nationaal elftal

In het eigen Jan Breydelstadion maakte Club Brugge dit seizoen kennis met de wervelwind Kylian ...

999
{insert image alt}

Verheyen hint op einde van Kompany bij Rode Duivels

Het verhoopte perfecte rapport in de EK-kwalificatieronde is na de 1-4 zege weer een flinke stap ...

652
{insert image alt}

Martinez ziet groot voordeel voor Henry bij Montréal

Thierry Henry mislukte bij AS Monaco als hoofdtrainer en de Fransman krijgt een tweede kans bij de ...

91
{insert image alt}

Lokonga: "Weinig verschil tussen Vercauteren en Kompany"

RSC Anderlecht pakt weer punten sinds Frank Vercauteren de nieuwe hoofdtrainer werd. Sambi Lokonga ...

282
{insert image alt}

Roeselare haalde Mvuemba in huis via ex-speler van Man Utd en Arsenal

Roeselare haalde met Arnold Mvuemba een zeer ervaren middenvelder in huis. De 34-jarige ex-speler ...

79