De Brugse briljanten van Clement: met eigen jeugd naar de top

Foto: De Brugse briljanten van Clement: met eigen jeugd naar de top

Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert volbrachten al deel 1 van hun missie bij Club Brugge. Het ambitieuze duo leidde Club Brugge terug naar de Belgische top en de Europese subtop. Het was een werk van lange adem maar Verhaeghe en Mannaert gaven uiteindelijk toch thuis. Nu wordt het zaak om hun prominente plaats in België vast te houden en ook in Europa standvastig te presteren. Naast sportieve resultaten moet Club Brugge ook meer werk maken van de jeugddoorstroming, in die optiek werd voor Philippe Clement als nieuwe hoofdtrainer gekozen. 

DE DROOM VAN MANNAERTCEO Mannaert gaf tijdens de aanstelling van Clement aan dat de nieuwe hoofdtrainer extra aandacht zal moeten geven aan de U18 en U21. Het ultieme doel van Mannaert is van Club Brugge een echte opleidingsclub te maken, met talentvolle spelers die de basis vormen. Het eerste wapenfeit van de jeugdige revolte in het Jan Breydelstadion is al bekend. De talentvolle doelman Nick Shinton (18) werd gepromoveerd tot derde keeper in het eerste elftal. Hij zal in de Jupiler Pro League hoogstwaarschijnlijk geen speelminuten maken, maar in de wachtkamer staat nog genoeg jong geweld te drummen.

Zo mogen Siemen Voet (19), Charles De Ketelaere (18), Ignace Van der Brempt (17), Maxim De Cuyper (18), Mathias De Wolf (17), Eric Appiah (18) en Brendan Schoonbaert (19) zich in de voorbereiding bewijzen aan trainer Clement. Deze jongeren kunnen al proeven van het grote werk maar in de wachtkamer staan er nog enkele talenten te popelen om hun kwaliteiten aan te tonen. Zo worden Nathan Fuakala (18) en Lars Dendoncker (18 en broer van Leander) omschreven als aanstormende talenten in het Jan Breydelstadion. Beide spelers moeten echter nog wat geduld aan de dag leggen om zich waar te maken in het eerste elftal.

BRUGSE BELOFTENOnder Ivan Leko kregen verschillende jeugdtalenten hun kans in het eerste elftal. Brandon Baiye was daar een van. Als moderne nummer zes toonde Baiye vlagen van zijn grote talent, en in de jeugdopleiding werd hij bewierookt als een grote belofte. Leko gunde de verdedigende middenvelder twee invalbeurten tegen KAS Eupen en Standard (Super Cup), kort op elkaar in de maand juli. Baiye weigerde echter zijn aflopende contract te verlengen op Jan Breydel en bijgevolg verdween hij naar het achterplan. Ondertussen zou hij al medische tests afgelegd hebben bij NAC Breda. Met Clement als nieuwe beheerder zal Baiye misschien toch een verlengd verblijf overwegen bij Club Brugge?Naast Baiye gunde Leko nog enkele jonge spelers hun kans in het eerste elftal van Club Brugge. De ruwe diamant Loïs Openda (19) werd vorig seizoen al veel gebruikt in de competitie en zelfs in de Champions League. Hij wordt bijgevolg niet meer beschouwd als een belofte, maar wel als een speler die op korte termijn zijn meerwaarde kan aantonen. De andere raspaardjes Cyril Ngonge (19) en Noah Fadiga (19) zullen zich normaliter ook mogen bewijzen aan Clement, nadat zij eerder hun kans kregen onder Leko.

ACHTERSTAND OP ANDERLECHT EN GENKOp vlak van jeugdopleiding staat Club Brugge nog enkele stappen achter RSC Anderlecht en KRC Genk. Naast hun indrukwekkende jeugd- en oefencomplexen geven deze clubs veelbelovende jeugdproducten snel en veel kansen. Denk bij Anderlecht maar aan Jérémy Doku, Sebastiaan Bornauw, Alexis Saelemaekers, Francis Amuzu en Albert Sambi-Lokonga. De Belgische recordkampioen leverde eerder al grote namen af zoals Vincent Kompany, Romelu Lukaku, Youri Tielemans, Leander Dendoncker, en Yari Verschaeren wordt de volgende in dat rijtje.

Bij Genk maakten volgende jeugdspelers de laatste jaren hun debuut in de eerste ploeg: Dries Wouters, Nordin Jackers, Brian Heynen, Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois, Steven Defour, Siebe Schrijvers en Rubin Seigers. Ook Leandro Trossard genoot het laatste deel van zijn formatie bij de Limburgers. Club Brugge heeft op jeugdvlak nog geen gelijkaardige referenties zoals Genk en Anderlecht, al helpen Björn Engels en Brandon Mechele de Brugse jeugdopleiding aan een degelijke reputatie. Maar het grootste talent bij Club Brugge moet er nog aankomen.

ERIC APPIAH: THE NEXT BEST THING

Eric Appiah (18) tekende eind mei nog maar een verlengd contract bij Club, en hem wordt een erg grote toekomst voorspeld. Alleen al zijn profiel doet Club wegdromen van een grootse doorbraak. Dit keer geen verdediger à la Engels of Mechele, maar wel een zuivere offensieve speler die zowel links, rechts als centraal in de aanval uit de voeten kan. De sterke punten van Appiah zijn snelheid en diepgang, gezegend met een behoorlijke techniek.

Tijdens het befaamde Viareggio-toernooi in Italië toonde Appiah al meermaals zijn grote klasse en talent aan. Daar blonk hij uit met 3 doelpunten in 6 wedstrijden. Daarnaast bewees Appiah zijn aanvallende polyvalentie door ook op de rechterflank goed te presteren. Het klinkt allemaal erg veelbelovend maar zoals bij (bijna) elke achttienjarige is er nog wat schaafwerk nodig. Aan Clement om het beste uit Appiah te halen. Te beginnen met zijn eerste seizoensvoorbereiding bij de A-kern van Blauw-Zwart.

POLL: Zal Club Brugge RC Genk en Anderlecht kunnen bijbenen op vlak van jeugdopleiding?

Buffalo’s smullen en zijn Anderlecht dankbaar: "Bedankt Kompany!"

'Zidane in alle staten: Courtois en Hazard moeten scheldtirade ondergaan'

Sonck en Joos stellen zich ernstige vragen bij RSCA: "Onbegrijpelijk"

Gisteren 19 September 2019

{insert image alt}

Sonck en Joos stellen zich ernstige vragen bij RSCA: "Onbegrijpelijk"

Anderlecht is momenteel in volle voorbereiding naar de topper van komende zondag in het Jan ...

384
{insert image alt}

'Zidane in alle staten: Courtois en Hazard moeten scheldtirade ondergaan'

Real Madrid leed op woensdag alweer een ontluisterende nederlaag. Een Paris Saint Germain zonder ...

305
{insert image alt}

Club komt met knappe nieuwigheid tegen Anderlecht

Zondag is er in het Jan Breydelstadion dé ultieme topper tussen Club Brugge en Anderlecht. Dat ...

473
{insert image alt}

Imke Courtois maakt geen al te beste indruk: "Cold Fury"

Imke Courtois was vanavond te gast bij Sporza, als analiste voor de wedstrijden van Standard en AA ...

252
{insert image alt}

AA Gent swingt, maar bibbert nog naar overwinning tegen St Etienne

AA Gent wist zich via de voorrondes te plaatsen voor een nieuw avontuur in de Europa League. Dat ...

138
{insert image alt}

Buffalo’s smullen en zijn Anderlecht dankbaar: "Bedankt Kompany!"

AA Gent heeft er zijn eerste partij in de Europa League opzitten. Dat deed het thuis tegen Saint ...

587
{insert image alt}

Bewijs: Club kreeg terecht géén penalty tegen Gala

Club Brugge speelde een meer dan degelijke openingspartij in de Champions League tegen Galatasaray, ...

506
{insert image alt}

AA Gent-goudhaantje schittert in Europa: "Die is straks weg"

AA Gent start zijn Europa League-campagne met een thuiswedstrijd tegen Saint Etienne. Aan de rust ...

161
{insert image alt}

Karius voor zoveelste keer gruwelijk in de fout (🎥)

Loris Karius zal voor altijd herinnerd worden aan zijn enorme flaters in de finale van de Champions ...

157
{insert image alt}

Twee probleemgevallen bij Club: "Zag Leko vorig jaar al"

Club Brugge hield een puntje over aan de thuiswedstrijd tegen Galatasaray, maar dat hadden er drie ...

428
{insert image alt}

Hazard en Courtois slachtoffer van heksenjacht: "Gaat er zwaar over"

Real Madrid maakte woensdagavond geen goede beurt en verloor tijdens de openingsspeeldag van de ...

318
{insert image alt}

Europa League: Arsenal maakt statement, ook PSV en Sevilla winnen

Donderdagavond is de groepsfase van de Europa League van start gegaan. Standard zorgde voor de ...

65
{insert image alt}

Fortuinlijk Standard zorgt voor eerste Belgische zege in Europa deze week

Preud'homme heeft met Standard zijn eerste wedstrijd in de Europa League succesvol afgesloten. De ...

222
{insert image alt}

Rouche krijgt volle lading: "Wie heeft hem toch maar gescout?"

Standard opende donderdagavond zijn campagne in de Europa League met een thuiswedstrijd tegen ...

165
{insert image alt}

'Oorzaak bekend voor bankzittersstatuut Tau'

Club Brugge speelde woensdagavond 0-0-gelijk tegen Galatasaray, maar gezien het wedstrijdverloop had ...

941