Het handelshuis AA Gent: wie vertrekt nog en waarom?

Foto: Het handelshuis AA Gent: wie vertrekt nog en waarom?

Transferdilemma's houden AA Gent in de ban. De Buffalo's namen eerder al afscheid van clubicoon Renato Neto en nog meer recent van Birger Verstraete, daarnaast worden ook Brecht Dejaegere, Arnaud Souquet, Stallone Limbombe en Yannick Thoelen gelinkt aan een vertrek uit de Ghelamco Arena. Maar daarnaast kunnen nog andere spelers de club verlaten. Voor trainer Jess Thorup wordt het sowieso terug puzzelen, zoals dat wel vaker gebeurt in de Arteveldestad. 

VRAAGTEKENS OP HET MIDDENVELD

Brecht Dejaegere (28) wordt genoemd bij Standard en Anderlecht, en het contract van zijn maatje Renato Neto (27) werd niet verlengd. Daarnaast tekende Birger Verstraete (25) een contract bij de Duitse promovendus FC Köln. Veel opties op het Gentse middenveld blijven er dan niet meer over met Anderson Esiti (25), Eric Smith (22), Vadis Odjidja (30), Giorgi Chakvetadze (19) en Roman Bezus (28). Een middenveld met voldoende kwaliteiten voor de Belgische subtop, maar zonder overdaad aan ervaring en maturiteit. Naast Odjidja zijn Nana Asare (32) en Timothy Derijck (32) momenteel de routiniers in de Gentse spelersselectie. Een extra ervaren leiderstype op het middenveld is bijgevolg geen overbodige luxe.

ERVARING GEWENSTIn die optiek zou de eventuele komst van de Chileense international Gary Medel (31) een weldoordachte keuze zijn. De entourage van Medel ('El Pitbul') bevestigde de interesse van AA Gent aan het Argentijnse Canal Net. De ervaren Medel is een soldaat van meerdere oorlogen. De verdedigende middenvelder kwam eerder uit voor Boca Juniors, Sevilla FC, Cardiff, Internazionale en Besiktas. Bij de Turkse topclub ligt de Chileen nog één jaar onder contract, waardoor een transfer uit Turkije wel realistisch is.

Het Argentijnse medium sprak van een transferprijs van 7 miljoen euro, maar dat is wishful thinking van Besiktas. Zijn marktwaarde wordt op 3,75 miljoen euro geschat en die zal nog dalen. Zeker omdat Medel een aflopend contract bezit waardoor de Turken niet veel mogelijkheden meer hebben om te kunnen cashen voor hem. Een nieuw contract bij Besiktas zou ook onwaarschijnlijk zijn want in het basiselftal was hij er niet altijd incontournable. Op 31-jarige leeftijd heeft de Chileen ook geen progressiemarge, en zal zijn marktwaarde niet meer stijgen. Voor AA Gent zou het eerder een transfer op (zeer) korte termijn zijn, met het oog op een onmiddellijke impact op het middenveld, met als doel de broodnodige ervaring bij te brengen.

GEVOLGEN VOOR ESITIMocht de piste-Medel niet doorgaan, dan lijkt het nog waarschijnlijk dat Michel Louwagie verder zal uitkijken naar een andere verdedigende middenvelder. Van alle middenvelders werden Anderson Esiti en Birger Verstraete vorig seizoen het vaakst uitgespeeld voor de verdediging, maar het duo wisselde goede met mindere prestaties af. Esiti is een blok graniet en behoort op fysiek vlak tot de Belgische top maar met de bal aan de voet is de Nigeriaan te zwak.

Ondertussen loopt Esiti al drie jaar rond in de Ghelamco Arena, in 2016 werd hij voor anderhalf miljoen euro overgenomen van het Portugese Estoril. Gent zal voor hem elk interessant bod in overweging nemen, zeker omdat hij zijn laatste contractjaar ingaat. De Turkse topclubs Galatasaray en Fenerbahçe werden eerder al genoemd als belangstellenden. De aankomende transfermercato lijkt voor AA Gent de ideale gelegenheid om hun driejarige investering te verzilveren.Collega-middenvelder Birger Verstraete is ondertussen al weg bij AA Gent. Als kuitenbijter mét voetballend vermogen was de eenmalige Rode Duivel een surplus voor het team van Thorup. AA Gent wou niet van hem af, maar Verstraete was allerminst gelukkig toen Thorup hem wekenlang niet meer liet starten na een blessure en meerdere schorsingen. Naar het eind van het seizoen toe knokte Verstraete zich opnieuw in het basiselftal, maar de ontevredenheid bleef. Verstraete had net als Esiti een aflopend contract.

STOELENDANS IN DE GHELAMCO ARENAOp het middenveld staat er bij AA Gent dus nog het een en ander te wachten qua transferactiviteit, maar de Gentse stoelendans is al begonnen. Op de eerste dag van de voorbereiding kondigde de club al de komst aan van Castro Montes, de voormalige rechtsachter van KAS Eupen, en positiegenoot Reuben Yem van AS Trencin. 

Daarnaast wordt de Zweedse international Mikael Lustig - nog een rechtsachter, maar hij kan ook centraal uit de voeten - gelinkt aan een transfer naar de Buffalo's. De 32-jarige Lustig zou ook de nodige ervaring meebrengen, als international en met een jarenlange staat van dienst bij de Schotse topclub Celtic Glasgow. De huidige rechtsback van AA Gent Arnaud Souquet lijkt het directe slachtoffer van dienst door de komst van Castro Montes en Reuben Yem. 

Om nog ruimte te maken voor extra versterkingen wil AA Gent ook afscheid nemen van Stallone Limbombe. Tussen de kwieke flankaanvaller en Thorup boterde het nooit echt goed en hij werd al voor de tweede keer naar de B-kern verwezen. Bovendien zal de club ook geen beroep meer doen op derde doelman Yannick Thoelen, die Limbombe vergezelt in de B-kern. Met Colin Coosemans en Thomas Kaminski hebben de Buffalo's reeds twee kwalitatieve doelmannen voor één positie. Naar jaarlijkse gewoonte erg veel transferbeweging en onrust bij AA Gent. Het is zelden anders geweest...

POLL: Voert AA Gent een goed transferbeleid?

Buffalo’s smullen en zijn Anderlecht dankbaar: "Bedankt Kompany!"

'Zidane in alle staten: Courtois en Hazard moeten scheldtirade ondergaan'

Sonck en Joos stellen zich ernstige vragen bij RSCA: "Onbegrijpelijk"

Gisteren 19 September 2019

{insert image alt}

Sonck en Joos stellen zich ernstige vragen bij RSCA: "Onbegrijpelijk"

Anderlecht is momenteel in volle voorbereiding naar de topper van komende zondag in het Jan ...

382
{insert image alt}

'Zidane in alle staten: Courtois en Hazard moeten scheldtirade ondergaan'

Real Madrid leed op woensdag alweer een ontluisterende nederlaag. Een Paris Saint Germain zonder ...

299
{insert image alt}

Club komt met knappe nieuwigheid tegen Anderlecht

Zondag is er in het Jan Breydelstadion dé ultieme topper tussen Club Brugge en Anderlecht. Dat ...

468
{insert image alt}

Imke Courtois maakt geen al te beste indruk: "Cold Fury"

Imke Courtois was vanavond te gast bij Sporza, als analiste voor de wedstrijden van Standard en AA ...

252
{insert image alt}

AA Gent swingt, maar bibbert nog naar overwinning tegen St Etienne

AA Gent wist zich via de voorrondes te plaatsen voor een nieuw avontuur in de Europa League. Dat ...

138
{insert image alt}

Buffalo’s smullen en zijn Anderlecht dankbaar: "Bedankt Kompany!"

AA Gent heeft er zijn eerste partij in de Europa League opzitten. Dat deed het thuis tegen Saint ...

585
{insert image alt}

Bewijs: Club kreeg terecht géén penalty tegen Gala

Club Brugge speelde een meer dan degelijke openingspartij in de Champions League tegen Galatasaray, ...

504
{insert image alt}

AA Gent-goudhaantje schittert in Europa: "Die is straks weg"

AA Gent start zijn Europa League-campagne met een thuiswedstrijd tegen Saint Etienne. Aan de rust ...

161
{insert image alt}

Karius voor zoveelste keer gruwelijk in de fout (🎥)

Loris Karius zal voor altijd herinnerd worden aan zijn enorme flaters in de finale van de Champions ...

157
{insert image alt}

Twee probleemgevallen bij Club: "Zag Leko vorig jaar al"

Club Brugge hield een puntje over aan de thuiswedstrijd tegen Galatasaray, maar dat hadden er drie ...

427
{insert image alt}

Hazard en Courtois slachtoffer van heksenjacht: "Gaat er zwaar over"

Real Madrid maakte woensdagavond geen goede beurt en verloor tijdens de openingsspeeldag van de ...

318
{insert image alt}

Europa League: Arsenal maakt statement, ook PSV en Sevilla winnen

Donderdagavond is de groepsfase van de Europa League van start gegaan. Standard zorgde voor de ...

65
{insert image alt}

Fortuinlijk Standard zorgt voor eerste Belgische zege in Europa deze week

Preud'homme heeft met Standard zijn eerste wedstrijd in de Europa League succesvol afgesloten. De ...

222
{insert image alt}

Rouche krijgt volle lading: "Wie heeft hem toch maar gescout?"

Standard opende donderdagavond zijn campagne in de Europa League met een thuiswedstrijd tegen ...

164
{insert image alt}

'Oorzaak bekend voor bankzittersstatuut Tau'

Club Brugge speelde woensdagavond 0-0-gelijk tegen Galatasaray, maar gezien het wedstrijdverloop had ...

939