Geen Ronaldo, wel twee Belgen bij de 10 meest waardevolle spelers ter wereld

Geen Ronaldo, wel twee Belgen bij de 10 meest waardevolle spelers ter wereld

Het tussenseizoen is al bijna zo interessant om volgen als het eigenlijke spelletje zelf, met elk jaar wel een aantal spraakmakende overgangen en nog veel meer transfergeruchten. De voetbalwereld schrikt echter pas echt op wanneer een van de spelers aan de top van de voedselketen van team verhuist, al kosten dergelijke transfers tegenwoordig handen vol geld. Toch hebben slechts tien spelers een marktwaarde die hoger ligt dan 100 miljoen euro, onder wie ook twee Belgen.


Voor het volgende overzicht deden we beroep op de marktwaardes zoals geschat door Transfermarkt.de, een toonaangevende databank van voetbalstatistieken. Op basis van de gegevens die ze daar van alle spelers verzamelen, samen met enkele andere parameters zoals leeftijd en groeipotentieel, maakt de website een inschatting van elke voetballer zijn huidige marktwaarde. Op basis hiervan konden we de volgende lijst van tien meest waardevolle spelers ter wereld samenstellen.

10. Raheem Sterling (Manchester City) – 120 miljoen
De 24-jarige winger werd vier jaar geleden al voor ruim 65 miljoen euro overgenomen van Liverpool en is sindsdien dus bijna in waarde verdubbeld. Sterling is dan ook een van de centrale figuren in het City van Pep Guardiola en een van de drijvende krachten achter twee opeenvolgende Premier League-titels. De pijlsnelle Engelsman kwam het voorbije seizoen over alle competities heen tot 25 doelpunten en 18 assists, de natie hoopt nu dat hij op het EK volgend jaar ook eens voor The Three Lions kan knallen.



9. Ousmane Dembélé (FC Barcelona) – 120 miljoen
Op twee jaar tijd van het tweede van Stade Rennes tot in Camp Nou: Dembélé bestormde het voetbalfirmament aan een rotvaart. Barcelona betaalde tussenstap Borussia Dortmund zelf 125 miljoen voor de 22-jarige Fransman, een investering die momenteel dus nog niet zijn vruchten heeft afgeworpen. Het potentieel van de flankaanvaller blijft echter buiten kijf staan. Dembélé is aalvlug, tweevoetig en onnavolgbaar wanneer hij aan het slingeren slaat. Alleen wil het kopje soms nog niet helemaal mee.

8. Eden Hazard (Chelsea FC) – 150 miljoen
Vijf spelers vallen met een marktwaarde van 150 miljoen gezamenlijk net naast het podium. De eerste is Eden Hazard, die waarschijnlijk binnenkort de overstap naar Madrid maakt. Real zal voor onze landgenoot iets minder dan de beoogde transfersom op tafel moeten leggen, al heeft dat vooral te maken met diens aflopende contract. De tweevoudig Premier League Speler van het Jaar wordt universeel beschouwd als een van de beste voetballers op deze planeet en maakt die status jaar na jaar meer dan waar.



7. Kevin De Bruyne (Manchester City) – 150 miljoen
Volgens Pep Guardiola zit De Bruyne aan de tafel naast die van Lionel Messi, waar alle groten die enkel de Argentijn voor zich moeten dulden plaatsnemen. De Rode Duivel is dan ook de draaischijf die de machine van zijn coach doet draaien en imponeert week na week met magistrale doelpunten, haarfijne passes en een vista die zijn gelijke niet kent. Zelfs in een seizoen vol blessures kwam Kev nog aan 11 assists, waarvan twee in de FA Cup finale. De Bruyne is dan ook een droom voor elk coach, zijn prijskaartje is er ook naar.

6. Antoine Griezmann (Atlético Madrid) – 150 miljoen
Net als Hazard lijkt Griezmann een van die absolute topspelers die deze zomer van werkgever zal veranderen. De aanvoerder van wereldkampioen Frankrijk nam zelf alvast afscheid van Los Colchoneros en trekt, na een jarenlange flirt met Manchester United, normaal gezien richting FC Barcelona. De 28-jarige aanvaller kan terugblikken op een productieve periode in Madrid, met 133 treffers en 50 assists in 257 optredens. Nu verhuizen de man van vele kapsels en zijn danspasjes dus echter naar Camp Nou.



5. Harry Kane (Tottenham Hotspur) – 150 miljoen
Hij ziet eruit alsof hij al jaren meedraait, maar Kane is nog steeds maar 25 jaar oud. Toch kan de Engelsman enkele aardige adelbrieven voorleggen. Zo mag hij zich nu al topschutter aller tijden van Tottenham in de Premier League noemen en is hij tevens recordhouder van het aantal doelpunten in de competitie in een enkel kalenderjaar. Ook bij de nationale ploeg trapt Kane ze met de ogen binnen, zijn 37 caps leverden de aanvoerder al 22 goals op. Het maakt van hem misschien wel de meest gewilde klassieke spits ter wereld.

4. Mohamed Salah (Liverpool FC) – 150 miljoen
Gefaald bij Chelsea, opgevist door AS Roma en ontploft bij Liverpool: Salah liet zien dat hij geen one season wonder is en verlengde zijn titel van topschutter in de Premier League. Zijn faam schoot vorig jaar als een komeet in de lucht met een seizoen zoals niemand het aan zag komen, na wat blessureleed bevestigde de Egyptenaar nu met weer een sterke campagne. De 26-jarige Salah lijkt dan ook een van de gedoodverfde kandidaten om de status van beste voetballer ter wereld na het tijdperk Messi-Ronaldo op zich te nemen.



3. Lionel Messi (FC Barcelona) – 160 miljoen
Met zijn 31 lentes is Messi met voorsprong de oudste speler in dit lijstje. Het is nog maar eens een bewijs van de absolute dominantie die de Argentijn de voorbije jaren etaleerde. De vergelijking met Cristiano Ronaldo zal altijd voer voor discussie opleveren, maar voor heel wat (ex-)voetbalspelers -en fans is de aanvaller van Barcelona de onbetwiste beste voetballer aller tijden. Aan zijn palmares en records gaan we ons hier zelfs niet wagen, uiteindelijk wordt Messi toch het best samengevat in één enkel letterwoord: G.O.A.T.

2. Neymar (PSG) – 180 miljoen
Na de dominantie van La Liga en de Premier League duikt helemaal bovenin dit overzicht een nieuwe speler op. PSG maakte in 2017 van Neymar de duurste speler aller tijden toen het zonder verpinken 222 miljoen op tafel legde, vandaag kost de Braziliaan 40 miljoen minder. De ster van de aanvaller taande dan ook een beetje in de Ligue 1, maar laat er geen misverstand over bestaan: op 27-jarige leeftijd neemt Neymar de derde plek in de Braziliaanse topschutterstand in en is hij zonder twijfel een van de beste voetballers ter wereld.



1. Kylian Mbappé (PSG) – 200 miljoen
Datzelfde PSG heeft met Kylian Mbappé ook de enige speler wiens waarde vandaag de grens van 200 miljoen doorbreekt in huis. De snelheidsduivel schonk AS Monaco in 2017 onverwacht de landstitel en werd prompt voor 180 miljoen weggekaapt door de grote concurrent. Daar leek hij in de schaduw van Neymar te zullen belanden, maar niets bleek minder waard. Ook de voorbije jaargang was de nog steeds amper 20-jarige Mbappé weer in grote doen, met 38 doelpunten en 17 assists in 42 wedstrijden. Het leverde hem als jongste laureaat ooit de trofee voor Speler van het Jaar op, tussendoor was de aanvaller ook nog de drijvende kracht achter het WK-succes van Frankrijk in Rusland vorige zomer. Pijlsnel, goed op de korte ruimte en dodelijk voor doel: de toekomst van het voetbal heet Kylian Mbappé.

POLL: Welke speler uit de top 5 zou jij het liefst toevoegen aan je team?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Afscheid nabij: absolute smaakmaker vertrekt bij Club'
'Afscheid nabij: absolute smaakmaker vertrekt bij Club'

Club Brugge plaatste zich afgelopen donderdag als eerste Belgische ploeg ooit voor de halve finales ...

79
79
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

31
31
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

39
39
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

51
51
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

155
155
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

46
46
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

150
150
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

435
435
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

550
550
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

483
483
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

114
114
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

237
237
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

104
104
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

404
404
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

136
136