EXCLUSIEF Zetterberg: "Zo een talent als hem zie ik nu niet bij Anderlecht"

Foto: EXCLUSIEF Zetterberg:

Dertig jaar geleden deed RSC Anderlecht één van de meest opvallende transfers uit zijn clubgeschiedenis. Het haalde Nii Lamptey naar België en dat na een onwaarschijnlijk verhaal. 'De nieuwe Pelé' maakte het nadien niet waar, ondanks een veelbelovend begin. We spraken met Yaw Preko, Pär Zetterberg en Adri Van Tiggelen over het voormalige wonderkind.

'De nieuwe Pelé' werd hij genoemd omdat de Braziliaanse legende hem op een jeugdtoernooi aan het werk zag met Ghana en hij hem zijn opvolger noemde. Een zware vloek, want zo werd hij bij elke club aangekondigd. Anderlecht wist Lamptey aan te trekken en die transfer ging niet zonder slag of stoot. Lamptey trok illegaal drie Afrikaanse grenzen over en kwam met een vals paspoort, als zoon van Stephen Keshi, naar Brussel. In zijn biografie - Nii Lamptey, de vloek van Pelé - , die onlangs verscheen, doet Lamptey het hele verhaal en dat is bijzonder pittig. Het leven heeft hem niet gespaard… Hij kwam amper geschoold naar België, werd bedrogen door een Italiaanse makelaar en reisde de wereld rond op zoek naar voetbalsucces.

Preko kent Lamptey al zeer lang. Ze speelden samen bij de jeugdteams van Ghana en nadien ook bij Anderlecht. "Ik herinner mij enorm veel van hem omdat we van de jeugd tot het eerste elftal van Ghana samenspeelden en uiteraard vanwege onze tijd in België. Nii was een spits met heel veel energie, kracht, veel dribbelvaardigheden en een speler met bijzonder veel lef die kon scoren en het is jammer dat hij eigenlijk te vroeg is geboren", doelt hij op de begeleiding die toen ontbrak en die Lamptey zijn carrière zou kosten.Lamptey samen met Van Tiggelen.

Van Tiggelen was al een ervaren speler toen Lamptey naar Anderlecht afzakte. "Ik was toen al over de dertig en dan ben je toch vooral met jezelf bezig. Je zag op training meteen dat het een speler met zeer veel talent was en hij had ook veel lef. Lamptey durfde acties maken en je zag meteen dat het niet lang zou duren vooraleer hij bij het eerste elftal zou mogen spelen."

Zetterberg was ook bij Anderlecht, als jonge speler, en zag ook dat Lamptey enorm veel talent had. "Hij was echt een enorm talent, die ook met de bal aan de voet zeer snel was, en hij was ook enorm balvast. Iedereen dacht meteen dat hij een zeer grote speler zou gaan worden."

Dat leek ook zo te gaan gebeuren, want Lamptey maakte meteen indruk en er waren zelfs geruchten dat het Marseille van Bernard Tapie hem wilde halen voor 750 miljoen BEF (19 miljoen euro, nvdr.) maar dat kwam er nooit van. Lamptey kwam in handen van een verkeerde makelaar en via Anderlecht ging het nog via Aad de Mos richting PSV en nadien Aston Villa. Vanaf dan ging het enkel minder goed en speelde hij voor Coventry, Venezia, Union de Santa Fe, Ankaraguçu, Uniao Leiria, Greuther Fürth, Shandon Luneng, Al-Nassr en Asante Kotoko. Op amper 32-jarige was zijn loopbaan over en out, ook vanwege een knie die geen professioneel voetbal meer aankon. Hij speelde 38 interlands voor Ghana.Lamptey werd door de Braziliaanse legende Pelé zijn opvolger genoemd.

Van Tiggelen, nadien ook ploegmaat bij PSV, vindt het bijzonder jammer dat de carrière van Lamptey nooit echt op toerental is gekomen. "Ik weet niet exact wat er zich na Anderlecht en PSV heeft afgespeeld, want ik heb dat niet echt gevolgd. Verkeerde makelaar? Die begeleiding is inderdaad cruciaal voor jonge spelers, maar vaak worden zij door makelaars aanzien als hun ‘goudvisjes’ die geld moeten opbrengen. Het sportieve aspect is dan niet belangrijk, maar wel hoeveel ze er aan kunnen verdienen. Ze paaien die jongens dan met geld, auto’s, huizen, noem maar op. Ze willen hen meteen naar AC Milan of Arsenal loodsen en laten hen daar dan aan hun lot over. Het is volgens mij nog altijd beter om eerst door te breken bij een kleinere ploeg…"

Bij elke club werd Lamptey als 'De Opvolger van Pelé' aangekondigd. Een enorme druk. Zetterberg zag niet meteen dat de uitspraak van Pelé op hem woog. "Neen, ik denk niet dat hij er grote problemen mee had, althans in het begin toch niet. Aad de Mos was een grote fan van hem en Lamptey voelde dat, dus hij had daarover geen problemen. Dat hij de top niet haalde? Hij was toen echt goed bij Anderlecht, ook bij de eerste ploeg, en ik was nadien zeer verbaasd dat hij zijn potentieel niet ten volle heeft kunnen benutten. Lamptey was echt een enorm talent. Momenteel zie ik zo geen talent rondlopen, althans bij Anderlecht toch niet."V.L.N.R.: Lamptey, Asare en Preko.

Preko is ook nog woonachtig in Ghana, waar Lamptey nu een voetbalschool heeft. "Ik heb nog contact met Nii en we zien elkaar soms nog." Er is één verhaal dat bijzonder grappig is in het boek. Lamptey was al in Brussel, toen Anderlecht zijn landgenoten en ex-ploegmaats Preko en Isaac Asare ook aantrok. In een tijd voor het internet en mobiele telefoons, stonden de twee op een avond plots aan het raam waar Lamptey toen verbleef. Die was enorm verrast dat ze ook in Brussel waren en voor Anderlecht gingen spelen.

"Ja (lacht). Hij was toen enorm verrast en zeer gelukkig om ons te zien toen we in België arriveerden", herinnert Preko zich. "Hem met een speler van nu vergelijken? Lamptey was een klasse apart en ik denk niet dat veel jonge spelers zich vandaag de dag met hem zouden kunnen vergelijken."

In het boek is de mentaal ijzersterke Lamptey zeker niet rouwig om zijn carrière. "Zelfs nu hoor ik dat ene zinnetje van Pelé nog als mensen het in de media over mij hebben. Ik heb inderdaad die verwachtingen niet kunnen inlossen. Als die vergelijking nooit was gemaakt, dan hadden de mensen nu heel anders over mij gesproken. De vergelijking was uiteindelijk niet eerlijk. Als die echt had geklopt, dan had ik bij FC Barcelona, Real Madrid of Manchester United gevoetbald. De écht grote clubs. Dat is nooit gebeurd. Maar heb ik daarom gefaald als voetballer? Natuurlijk niet. Ik ben geen mislukking. Ik ben een overlever. Een overlever die weigert zich kapot te laten maken."

Nii Lamptey - De vloek van Pelé: 223 p., 21,95 euro - Uitgeverij EdicolaPOLL: Een goede les om jonge spelers nooit te veel druk op te leggen?

Klucht compleet: BAS oordeelt dat Virton-Beerschot herspeeld moet worden

'KV Kortrijk laat Moffi op slechts één voorwaarde vertrekken'

Martinez: "Dan zal De Bruyne vertrek bij Manchester City overwegen"

Vandaag 06 Juni 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Tienersensatie De Ketelaere: aan de top van Europa

Scoren deed hij nog maar twee keer, maar het talent van Charles De Ketelaere kan niet worden ...

1979
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 430 euro met 10 euro inzet op de Bundesliga!

Volgende week beginnen ze er allicht ook in Spanje opnieuw aan, maar voorlopig blijft de Bundesliga ...

44
{insert image alt}

Gemiste kans: waarom JPL te vroeg werd stopgezet

We steken niet graag pluimen op onze eigen hoed, maar dit keer was het toch moeilijk om niet even te ...

1027
{insert image alt}

Leugenachtig Anderlecht bekent kleur met stoelendans in Lotto Park

Op het veld viel er, in tegenstelling tot wat Jonathan Legear mag beweren, dit seizoen vaak weinig ...

1875

Gisteren 05 Juni 2020

{insert image alt}

'Beerschot greep naast Colombiaanse transfer'

Beerschot V.A. werkt door toedoen van ex-speler Daniel Cruz samen met de Colombiaanse topclub ...

112
{insert image alt}

'Oude bekende mogelijk in beeld bij KV Oostende'

Bij KV Oostende hebben ze bijzonder veel werk voor de boeg, maar de club kan ondanks de overname ...

73
{insert image alt}

'KV Kortrijk laat Moffi op slechts één voorwaarde vertrekken'

Bij KV Kortrijk heeft men geen financiële problemen, maar de club kan uiteraard geen gekke dingen ...

160
{insert image alt}

De Jong verdedigt Didillon: "Ik beoordeel een doelman anders dan Kompany"

Max de Jong verliet na acht jaar RSC Anderlecht en de keeperstrainer werkte de afgelopen jaren samen ...

160
{insert image alt}

'Manchester Derby heeft 37 mensenlevens gekost'

De clash tussen Manchester United en Manchester City op 8 maart heeft mogelijk tientallen doden ...

0
{insert image alt}

"Zij willen mij kopen en Mehdi Bayat weet dat"

Sporting Charleroi verhuurt Omid Noorafkan aan de Iraanse eersteklasser Sepahan. Krijgt hij komend ...

39
{insert image alt}

Klucht compleet: BAS oordeelt dat Virton-Beerschot herspeeld moet worden

Het Belgische voetbal heeft een bedenkelijke reputatie opgebouwd de laatste jaren en het BAS ...

690
{insert image alt}

BAS geeft amateurclubs ongelijk, slecht nieuws voor Waasland-Beveren?

Zestien amateurclubs hebben slecht nieuws gekregen van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport ...

243
{insert image alt}

'Club Brugge wil drie doelmannen van de hand doen'

Club Brugge heeft met Simon Mignolet de beste doelman uit de Jupiler Pro League in zijn rangen. Voor ...

658
{insert image alt}

Martinez: "Dan zal De Bruyne vertrek bij Manchester City overwegen"

Roberto Martinez heeft zich niet populair gemaakt bij Manchester City. De bondscoach van de Rode ...

215
{insert image alt}

Preud'homme: "Fantastisch van Witsel en Fellaini, ikzelf investeerde ook"

Standard kreeg maar op de valreep zijn licentie en de club mag daarvoor Axel Witsel en Marouane ...

198
{insert image alt}

'Engelse grootmacht zet David hoog op zijn verlanglijstje'

Arsenal zou bereid zijn om Pierrick-Emerick Aubameyang van de hand te doen, aangezien hij nog maar ...

257
{insert image alt}

STVV schept duidelijkheid over transferplannen

STVV gaat naast Chris Durkin nog een aantal spelers moeten aantrekken. Technisch directeur André ...

59
{insert image alt}

Preud'homme zwijgt over toekomst: "Bepaalde pers had belang bij chaos Standard"

Het gonst al weken van de geruchten omtrent de toekomst van Michel Preud’homme bij Standard. De ...

206
{insert image alt}

'Alexandre Van Damme had andere voorzitter in gedachten bij Anderlecht'

Wouter Vandenhaute is de nieuwe voorzitter van RSC Anderlecht, maar achter de schermen waren er ook ...

759