EXCLUSIEF Zetterberg: "Zo een talent als hem zie ik nu niet bij Anderlecht"

EXCLUSIEF Zetterberg:

Dertig jaar geleden deed RSC Anderlecht één van de meest opvallende transfers uit zijn clubgeschiedenis. Het haalde Nii Lamptey naar België en dat na een onwaarschijnlijk verhaal. 'De nieuwe Pelé' maakte het nadien niet waar, ondanks een veelbelovend begin. We spraken met Yaw Preko, Pär Zetterberg en Adri Van Tiggelen over het voormalige wonderkind.


'De nieuwe Pelé' werd hij genoemd omdat de Braziliaanse legende hem op een jeugdtoernooi aan het werk zag met Ghana en hij hem zijn opvolger noemde. Een zware vloek, want zo werd hij bij elke club aangekondigd. Anderlecht wist Lamptey aan te trekken en die transfer ging niet zonder slag of stoot. Lamptey trok illegaal drie Afrikaanse grenzen over en kwam met een vals paspoort, als zoon van Stephen Keshi, naar Brussel. In zijn biografie - Nii Lamptey, de vloek van Pelé - , die onlangs verscheen, doet Lamptey het hele verhaal en dat is bijzonder pittig. Het leven heeft hem niet gespaard… Hij kwam amper geschoold naar België, werd bedrogen door een Italiaanse makelaar en reisde de wereld rond op zoek naar voetbalsucces.

Preko kent Lamptey al zeer lang. Ze speelden samen bij de jeugdteams van Ghana en nadien ook bij Anderlecht. "Ik herinner mij enorm veel van hem omdat we van de jeugd tot het eerste elftal van Ghana samenspeelden en uiteraard vanwege onze tijd in België. Nii was een spits met heel veel energie, kracht, veel dribbelvaardigheden en een speler met bijzonder veel lef die kon scoren en het is jammer dat hij eigenlijk te vroeg is geboren", doelt hij op de begeleiding die toen ontbrak en die Lamptey zijn carrière zou kosten.


Lamptey samen met Van Tiggelen.
Van Tiggelen was al een ervaren speler toen Lamptey naar Anderlecht afzakte. "Ik was toen al over de dertig en dan ben je toch vooral met jezelf bezig. Je zag op training meteen dat het een speler met zeer veel talent was en hij had ook veel lef. Lamptey durfde acties maken en je zag meteen dat het niet lang zou duren vooraleer hij bij het eerste elftal zou mogen spelen."

Zetterberg was ook bij Anderlecht, als jonge speler, en zag ook dat Lamptey enorm veel talent had. "Hij was echt een enorm talent, die ook met de bal aan de voet zeer snel was, en hij was ook enorm balvast. Iedereen dacht meteen dat hij een zeer grote speler zou gaan worden."

Dat leek ook zo te gaan gebeuren, want Lamptey maakte meteen indruk en er waren zelfs geruchten dat het Marseille van Bernard Tapie hem wilde halen voor 750 miljoen BEF (19 miljoen euro, nvdr.) maar dat kwam er nooit van. Lamptey kwam in handen van een verkeerde makelaar en via Anderlecht ging het nog via Aad de Mos richting PSV en nadien Aston Villa. Vanaf dan ging het enkel minder goed en speelde hij voor Coventry, Venezia, Union de Santa Fe, Ankaraguçu, Uniao Leiria, Greuther Fürth, Shandon Luneng, Al-Nassr en Asante Kotoko. Op amper 32-jarige was zijn loopbaan over en out, ook vanwege een knie die geen professioneel voetbal meer aankon. Hij speelde 38 interlands voor Ghana.


Lamptey werd door de Braziliaanse legende Pelé zijn opvolger genoemd.
Van Tiggelen, nadien ook ploegmaat bij PSV, vindt het bijzonder jammer dat de carrière van Lamptey nooit echt op toerental is gekomen. "Ik weet niet exact wat er zich na Anderlecht en PSV heeft afgespeeld, want ik heb dat niet echt gevolgd. Verkeerde makelaar? Die begeleiding is inderdaad cruciaal voor jonge spelers, maar vaak worden zij door makelaars aanzien als hun ‘goudvisjes’ die geld moeten opbrengen. Het sportieve aspect is dan niet belangrijk, maar wel hoeveel ze er aan kunnen verdienen. Ze paaien die jongens dan met geld, auto’s, huizen, noem maar op. Ze willen hen meteen naar AC Milan of Arsenal loodsen en laten hen daar dan aan hun lot over. Het is volgens mij nog altijd beter om eerst door te breken bij een kleinere ploeg…"

Bij elke club werd Lamptey als 'De Opvolger van Pelé' aangekondigd. Een enorme druk. Zetterberg zag niet meteen dat de uitspraak van Pelé op hem woog. "Neen, ik denk niet dat hij er grote problemen mee had, althans in het begin toch niet. Aad de Mos was een grote fan van hem en Lamptey voelde dat, dus hij had daarover geen problemen. Dat hij de top niet haalde? Hij was toen echt goed bij Anderlecht, ook bij de eerste ploeg, en ik was nadien zeer verbaasd dat hij zijn potentieel niet ten volle heeft kunnen benutten. Lamptey was echt een enorm talent. Momenteel zie ik zo geen talent rondlopen, althans bij Anderlecht toch niet."


V.L.N.R.: Lamptey, Asare en Preko.
Preko is ook nog woonachtig in Ghana, waar Lamptey nu een voetbalschool heeft. "Ik heb nog contact met Nii en we zien elkaar soms nog." Er is één verhaal dat bijzonder grappig is in het boek. Lamptey was al in Brussel, toen Anderlecht zijn landgenoten en ex-ploegmaats Preko en Isaac Asare ook aantrok. In een tijd voor het internet en mobiele telefoons, stonden de twee op een avond plots aan het raam waar Lamptey toen verbleef. Die was enorm verrast dat ze ook in Brussel waren en voor Anderlecht gingen spelen.

"Ja (lacht). Hij was toen enorm verrast en zeer gelukkig om ons te zien toen we in België arriveerden", herinnert Preko zich. "Hem met een speler van nu vergelijken? Lamptey was een klasse apart en ik denk niet dat veel jonge spelers zich vandaag de dag met hem zouden kunnen vergelijken."

In het boek is de mentaal ijzersterke Lamptey zeker niet rouwig om zijn carrière. "Zelfs nu hoor ik dat ene zinnetje van Pelé nog als mensen het in de media over mij hebben. Ik heb inderdaad die verwachtingen niet kunnen inlossen. Als die vergelijking nooit was gemaakt, dan hadden de mensen nu heel anders over mij gesproken. De vergelijking was uiteindelijk niet eerlijk. Als die echt had geklopt, dan had ik bij FC Barcelona, Real Madrid of Manchester United gevoetbald. De écht grote clubs. Dat is nooit gebeurd. Maar heb ik daarom gefaald als voetballer? Natuurlijk niet. Ik ben geen mislukking. Ik ben een overlever. Een overlever die weigert zich kapot te laten maken."

Nii Lamptey - De vloek van Pelé: 223 p., 21,95 euro - Uitgeverij Edicola


POLL: Een goede les om jonge spelers nooit te veel druk op te leggen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

El Khannouss komt met verklaring voor off-day Genk
El Khannouss komt met verklaring voor off-day Genk

KRC Genk beleeft een seizoen met hoogtes en laagtes en dat is in de Champions' Play-Off niet anders. ...

147
147
Cercle droomt van Europa: "We doen mee voor vierde plek"
Cercle droomt van Europa: "We doen mee voor vierde plek"

Wie had gedacht dat Cercle Brugge het zwakke broertje van de Champions' Play-Off zou worden, die ...

46
46
Praet komt met transferboodschap voor Antwerp en Anderlecht
Praet komt met transferboodschap voor Antwerp en Anderlecht

Leicester City keert volgend seizoen terug in de Premier League en dus mochten ook Wout Faes en ...

315
315
Cercle Brugge vernedert zwalpend Genk met glansprestatie
Cercle Brugge vernedert zwalpend Genk met glansprestatie

Deze Play-Offs is er één van pieken en stevige dalen met Racing Genk als beste ...

128
128
'RWDM in shock: hersenbloeding voor sterkhouder'
'RWDM in shock: hersenbloeding voor sterkhouder'

RWDM zal op de slotspeeldag in de Relegation Play-Off nog alles uit de kast moeten halen om ...

107
107
Vrancken afgemaakt bij nieuwe afgang Genk: "Misdadig"
Vrancken afgemaakt bij nieuwe afgang Genk: "Misdadig"

Even leek KRC Genk zich nog te gaan mengen in de titelstrijd na een knalprestatie tegen Anderlecht, ...

312
312
Hasi: "Dat is KV Mechelen nooit te boven gekomen"
Hasi: "Dat is KV Mechelen nooit te boven gekomen"

KV Mechelen mag zijn Europese droom voor dit seizoen helemaal opbergen. Het is er zaterdagavond ...

85
85
Vanhaezebrouck wijst spelers terecht ondanks zege
Vanhaezebrouck wijst spelers terecht ondanks zege

AA Gent heeft zich zaterdagavond ook mathematisch verzekerd van de eindwinst in de Europe Play-Off. ...

87
87
Courtois kan fraai record op zijn palmares bijschrijven
Courtois kan fraai record op zijn palmares bijschrijven

Voor Thibaut Courtois werd deze zaterdag een dag om niet snel te vergeten. De Rode Duivel maakte ...

52
52
Anderlecht krijgt driedubbele opsteker voor Union
Anderlecht krijgt driedubbele opsteker voor Union

In zijn eerste drie uitwedstrijden in de Champions' Play-Off wist Anderlecht amper één ...

177
177
Zorgen voor Standard: nieuwe fraudezaak tegen 777 Partners
Zorgen voor Standard: nieuwe fraudezaak tegen 777 Partners

Standard sleept zich naar het einde van het seizoen, want het heeft nog altijd geen wedstrijd in de ...

151
151
Girona maakt Real kampioen, Haaland-show bij City
Girona maakt Real kampioen, Haaland-show bij City

De titelstrijd in La Liga is helemaal beslecht. Nadat Real Madrid eerder op de avond al won van ...

166
166
AA Gent zet Europe PO's naar hand na Mechels spektakelstuk
AA Gent zet Europe PO's naar hand na Mechels spektakelstuk

Na wat lange tijd een heerlijk spektakelstuk was, heeft AA Gent zich in Mechelen verzekerd van ...

118
118
'Anderlecht slaat verrassende transferslag bij Bayern'
'Anderlecht slaat verrassende transferslag bij Bayern'

Bij Anderlecht wordt er al volop werk gemaakt van volgend seizoen, want er zijn toch nog enkele ...

337
337
De elf namen: 'Vrancken met joker, Vereniging op jacht'
De elf namen: 'Vrancken met joker, Vereniging op jacht'

In de Champions' Play-Offs krijgt Cercle Brugge vanavond een unieke kans om dichter te sluipen bij ...

103
103