De Prins komt thuis: haalt Anderlecht met Kompany het Paard van Troje in huis?

Foto: De Prins komt thuis: haalt Anderlecht met Kompany het Paard van Troje in huis?

Zondagmiddag, iets na twaalven. Amper een paar uur nadat hij zijn vertrek bij Manchester City wereldkundig heeft gemaakt zorgt Vincent Kompany samen met het Anderlecht-bestuur voor een verrassing van formaat. De defensieleider van de Rode Duivels keert terug naar het oude nest en zal er behalve als speler ook als trainer de paars-witte eer gaan verdedigen. Euforie alom, al zou een scepticus misschien al meteen de nodige vraagtekens kunnen plaatsen.

Speler/trainer, het lijkt wel een term uit ver vervlogen tijden. In 2003 vervulde Marc Wilmots de dubbelrol nog eventjes bij Schalke 04, maar in het hedendaagse voetbal is de combinatie van beide functies haast ongezien. Als er één iemand geknipt lijkt voor de taak is het echter wel Vincent Kompany, sinds jaar en dag de onbetwiste patron bij zowel City als de Rode Duivels en misschien wel hét moderne clubicoon van Anderlecht bij uitstek.

Geboren prins

In de zomer van 2003 tekent het dan 17-jarige jeugdproduct al zijn eerste profcontract en vervoegt hij de grote jongens van paars-wit. De stijlvolle verdediger maakt vanaf dag één indruk met zowel zijn fysieke, technische als intellectuele kwaliteiten, zij het met hier en daar nog de nodige jeugdzondes. Na twee titels op drie jaar tijd is Kompany het Astridpark echter al ontgroeid en trekt hij naar Hamburg.

Zijn passage daar wordt geen succes, maar bij Manchester City ontpopt hij zich in de volgende elf jaar wel tot de aanvoerder van vier landstitels. Vince the Prince is geboren en werpt zich steeds meer op als de leider die iedereen al op jonge leeftijd in hem zag. Ook de nationale ploeg neemt hij op sleeptouw: ondanks zijn vele blessures is Kompany de duidelijke kapitein en ultieme spreekbuis van de Gouden Generatie.Daarom komt het nieuws dat zondag als een bom kwam binnenvallen ook niet geheel als een verrassing. De 87-voudige Rode Duivel dropte wel vaker hints over een mogelijke terugkeer naar Anderlecht, als speler dan wel in een andere functie. Het feit dat hij beide zal proberen te combineren is opvallend, maar geen ziel die eraan twijfelt dat Kompany opgewassen is tegen de taak.

Knellende schoenen

Voor alle duidelijkheid: ook wij geloven in de slaagkansen van het unieke project dat de man uit Ukkel aangaat. Telkens hij aan het woord komt klinkt Kompany al een tijdje eerder als een trainer die dicht bij zijn spelers staat dan als een lid van de kern zelf, en zijn interesse in het vak is welbekend. Met Roberto Mancini, Manuel Pellegrini en vooral Pep Guardiola zag hij in Manchester bovendien enkele prima leermeesters de revue passeren.

Op 33-jarige leeftijd lijkt Kompany wat ervaring en tactisch inzicht betreft dan ook meer dan voorbereid om de sprong naar het trainerschap te wagen, zelfs bij een topclub als Anderlecht. Ook zijn kwaliteiten als voetballer staan nog steeds buiten kijf, net zoals het eeuwige krediet dat het kind van het huis geniet bij iedereen die paars-wit ademt. Al knelt daar het schoentje misschien wel meteen voor het eerst.Van alle oude voetbalclichés heeft deze immers waarschijnlijk nog de meeste waarheid in pacht: ‘Spelers hebben concurrentie nodig om goed te presteren’. We verwachten allemaal dat Kompany het niveau van de Jupiler Pro League nog met gemak aankan, maar wat als dat niet zo is? Elke trainer zou moeite kennen om de publiekslieveling aan de kant te schuiven, maar in welke mate is de fiere verdediger bereid om dat met zichzelf te doen?

Lombaerts en blessures

Het idee dat de man die drie keer in het Premier League Team v/h Jaar stond geen meerwaarde voor het kwakkelende Anderlecht zou zijn lijkt op zich lachwekkend. Kompany speelde vorige zomer nog een sterk WK en was in de ultieme fase van het seizoen steevast basisspeler bij een Engelse topclub. Vervang ‘WK’ door ‘EK-voorronde’ en ‘Engelse’ door ‘Russische’ en we hebben het echter over Nicolas Lombaerts, wiens parcours bij KV Oostende sindsdien welbekend is.

Ook welbekend zijn de vele blessures die het lichaam van Kompany al moest ondergaan. Op een lovenswaardige manier vecht hij telkens weer terug, maar sinds 2013 moesten zijn ploegmaats bij Manchester City het in maar liefst 143 (!) matchen zonder hun kapitein stellen. Het zorgde ervoor dat hij zelfs iets jongere generatiegenoten als Jan Vertonghen, Axel Witsel en Eden Hazard ver voor zich uit zag sprinten in de lijst van Belgische recordinternationals.Ook dit seizoen kon Pep Guardiola op weg naar de titel amper zeventien keer een beroep doen op zijn defensieleider. De vele kwaaltjes zouden dan ook stilaan hun tol kunnen beginnen eisen op de fysieke paraatheid van Kompany, met vooral die verdomde kuit als grootste zorgenkind. We hopen uiteraard van niet, maar de volgende zware blessure zou altijd wel eens de laatste kunnen zijn.

Legendes onder vuur

Rest natuurlijk ook nog de vraag in welke mate we ervan mogen uitgaan dat de verloren zoon zijn ontspoorde team zomaar snel eventjes opnieuw op de rails zal krijgen. Zelfs als Kompany een prima trainer blijkt te zijn – de voorbije twee jaar deden Ivan Leko en Philippe Clement het hem nog voor, al hadden zij toch al enige ervaring als hoofdcoach bij minder grote clubs – is daarmee nog niet gezegd dat paars-wit meteen weer mee zal doen voor de titel.

In de euforie van het moment zouden we immers bijna gaan vergeten dat de spelerskern nog steeds een fikse opruimbeurt nodig heeft. Na de grote aankondiging heerst voor het eerst sinds Marc Coucke het voorzitterschap op zich nam weer optimisme in Anderlecht, maar de lat wordt misschien ineens te hoog gelegd. Goede resultaten én goed voetbal, het valt nog af te wachten hoe lang het duurt eer de pijlen op Kompany worden gericht wanneer de verwachte revival uitblijft.Als de passage van Hein Vanhaezebrouck in het Astridpark ons één ding heeft geleerd is het namelijk wel dat er nóg een voetbalcliché doorgaans klopt: ‘Trainers staan altijd ter discussie’. Bij tegenvallende resultaten kan Kompany ongeacht zijn eigen prestaties als speler dan ook wel eens sneller onder vuur komen te liggen dan we vandaag voor mogelijk houden. Tenslotte mocht Jan Ceulemans na anderhalf seizoen ook al beschikken uit ‘zijn’ Jan Breydel.

Ongemakkelijke en unieke situaties

Laten we er even van uitgaan dat de verdediger gespaard blijft van blessures en de Lombaerts-kwestie zich niet herhaalt – toegegeven, dat laatste lijkt ook ons vrij onwaarschijnlijk. Kompany die worstelt met de transitie van speler naar coach of simpelweg een nieuwe teleurstellende campagne is echter heel wat minder vergezocht, scenario’s die snel tot ongemakkelijke situaties zouden kunnen leiden.

Stel dat Anderlecht volgend seizoen opnieuw vierkant draait en bij elke andere trainer een ontslag aan de orde zou zijn. Als hij Kompany de laan uitstuurt zou Coucke zichzelf echter niet alleen helemaal onmogelijk maken bij de fans, maar dreigt hij meteen ook een sleutelspeler te verliezen. Of zou de man die door de grote poort terugkeert zich gewoon opnieuw schikken in zijn rol als doorsnee lid van de spelersgroep? Een onaantastbare coach, we hebben het nog maar zelden gezien.Zelfs indien het clubicoon in dat geval zelf een stap opzij zet valt het nog af te wachten hoe de supporters dit zouden verteren, en dan hebben we het nog niet eens over de rest van de spelerskern gehad. Sowieso wordt de temperatuur in de paars-witte kleedkamer volgend jaar interessant om te meten. Ook zonder coachjas zou Kompany ietwat boven zijn ploegmaats verheven zijn, maar de situatie in het Astridpark belooft toch bijzonder uniek om volgen te worden.

Prinselijke ontvangst

Nog één voetbalwijsheid dan, om op positieve noot af te sluiten: ‘In eigen huis kunnen we altijd iets meer’. Kompany komt thuis en wordt met open armen ontvangen door zijn paars-witte familie. Anderlecht jubelt en viert de terugkeer van Vince the Prince, de donkere wolken boven het Astidpark klaren eindelijk op. Alles wijst erop dat het gewaagde experiment een schot in de roos wordt en Coucke verdient de verhoopte gratie van de kritische aanhang. De teugels van hun geliefde club heeft hij echter niet langer in handen. Die behoren toe aan Vincent Kompany, na zestien jaar afwezigheid opnieuw de Prins van het Astridpark.

POLL: Zal Kompany erin slagen RSCA opnieuw naar grote successen te leiden?

'Barça-voorzitter spuit mist over Griezmann, maar kondigt wel transfers aan'

Nederlands icoon raadt De Ligt één bestemming ten stelligste af

Gent geeft woordje uitleg bij nieuwe aanwinsten: "Opvolgers Foket en Simon/Kalu"

Vandaag 17 Juni 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Het handelshuis AA Gent: wie vertrekt nog en waarom?

Transferdilemma's houden AA Gent in de ban. De Buffalo's namen eerder al afscheid van clubicoon ...

8
{insert image alt}

Adeus Wesley, en tot in Qatar: zwaait Club een Goddelijke Kanarie uit?

Aston Villa voor 25 miljoen. Club Brugge pokerde, speelde het opbod van de geïnteresseerden aan ...

1182
{insert image alt}

Antwoord op Koeman: drie Nederlanders halen basiself Rode Duivels

"België is niet beter dan wij". Met één simpele quote haalde Ronald Koeman, bondscoach van ...

3284
{insert image alt}

Beerschot komt met update over spelerskern voor volgend seizoen

Als het beroep van KV Mechelen en de poging van Lokeren om onder de duiven te schieten niets ...

75
{insert image alt}

'Rode Duivel mag Barcelona-droom in de koelkast steken'

Aangezien Jasper Cillessen niet langer als doublure van Marc-André ter Stegen wenste te ...

57
{insert image alt}

Nederlands icoon raadt De Ligt één bestemming ten stelligste af

Dat na Frenkie de Jong, die voor 80 miljoen naar Barcelona trekt, ook Matthijs de Ligt het ...

193
{insert image alt}

'Barça-voorzitter spuit mist over Griezmann, maar kondigt wel transfers aan'

De transfer van Eden Hazard van Chelsea naar Real Madrid sleepte dan wel eventjes aan, de twee clubs ...

153
{insert image alt}

Gent geeft woordje uitleg bij nieuwe aanwinsten: "Opvolgers Foket en Simon/Kalu"

Vandaag laste AA Gent een persconferentie in om het vertrouwen in coach Jess Thorup te bevestigen. ...

194
{insert image alt}

Na Malinovskyi uit nu ook tweede Genkie klare taal over nakend vertrek

Leandro Trossard en Sander Berge wachten vooralsnog geduldig af tot er schot in de zaak komt, maar ...

638
{insert image alt}

'Santini mag transfer naar Sampdoria al vergeten'

Ivan Santini werd even aan Sampdoria gelinkt, maar de Kroatische spits van RSC Anderlecht mag zijn ...

246
{insert image alt}

'Cercle Brugge huurt Belg van AS Monaco'

Cercle Brugge kijkt uiteraard rond bij AS Monaco voor versterking en de Vereniging is daarbij ...

221
{insert image alt}

Louwagie maakt twee aanwinsten van AA Gent bekend

AA Gent wordt aan tal van spelers gelinkt, maar de club maakte nog geen enkele transfer officieel ...

257
{insert image alt}

Verstraete heeft zijn transfer naar de Bundesliga beet

AA Gent begint vandaag aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen en met Jan Van den Bergh en ...

179
{insert image alt}

De Witte: "Thorup blijft trainer van AA Gent"

De afgelopen weken en maanden waren er geruchten dat Jess Thorup zou ontslagen worden bij AA Gent. ...

236
{insert image alt}

'Standard hoopt weldra vijf transfers af te ronden'

Standard is niet te stoppen op de transfermarkt. Obbi Oulare, Selim Amallah en Mergim Vojvoda werden ...

417
{insert image alt}

'Atlético heeft beet en verpulvert eigen transferrecord: 120 miljoen'

Atlético Madrid zag een aantal spelers de club al verlaten en Antoine Griezmann is de volgende in ...

334
{insert image alt}

Verschueren: "Dan zal Kompany niet op de bank zitten"

Vincent Kompany is de hoofdtrainer van RSC Anderlecht, maar Simon Davies is de coach als de ...

370
{insert image alt}

De Condé: "Nooit bod van AS Roma ontvangen"

Ruslan Malinovskyi wil KRC Genk verlaten voor Atalanta en haalde zwaar uit naar de Limburgers. Hij ...

320

Gisteren 16 Juni 2019

{insert image alt}

Messi en Argentinië moeten in Copa America achtervolgen op ... Qatar

De Copa America blijft maar verbazen. Nadat Argentinië zich gisteren liet verrassen door Colombia ...

370
{insert image alt}

Hazard kan geluk niet op: "Samen met één van mijn beste vrienden bij Real"

Eden Hazard maakte donderdag al zijn grootse intrede in Madrid, maar de openingsdans duurde nog ...

1015
{insert image alt}

Biedt Walem extra optie aan Kompany? "Veel geëxperimenteerd op nieuwe rol"

Indien Vincent Kompany naar de wedstrijd tussen Polen en België op het EK U21 heeft gekeken zal hij ...

412
{insert image alt}

Oh, ironie: Anderlecht-flop speelt volgend seizoen misschien wél Europees

Na vier jaar in Anderlecht, waarvan een deel bij de B-kern, wordt Ivan Obradovic bedankt voor ...

560
{insert image alt}

'Club Brugge strijdt met Liverpool en Barcelona om talentvolle spits'

Club Brugge rondde afgelopen week voor 25 miljoen euro de transfer van Wesley Moraes naar Aston ...

606
{insert image alt}

Walem overweegt drastische wijziging na nederlaag tegen Polen

Ondanks een goed wedstrijdbegin, bekroond met de openingstreffer van Aaron Leya Iseka, gingen de ...

484
{insert image alt}

Terugkeer tweede publiekslieveling naar Anderlecht laat nog even op zich wachten

Na het ontslag van René Weiler maakte hij vier matchen de dienst uit als interim-trainer, maar het ...

888
{insert image alt}

Hazard charmeert nieuwe coach: "Als ik voetbal keek, was dat voor hem"

De voorstelling van Eden Hazard is nog maar goed en wel achter de rug of Real Madrid is alweer met ...

450
{insert image alt}

Vertrek van Pogba betekent groter drama dan gedacht voor Manchester United

Gezien zijn woelige relatie met de supporters op Old Trafford en de vele geruchten over een transfer ...

731
{insert image alt}

Toekomst Rode Duivels oogt somber na verlies U21: "Genieten zolang het nog kan"

Het EK voor beloften werd vandaag afgetrapt door onze eigen Jonge Duivels, maar die startten met een ...

701
{insert image alt}

Davies laat zijn licht schijnen op JPL: "Dat heb je niet in Engeland"

De redding van Anderlecht ligt in handen van Vincent Kompany, maar die kan de klus uiteraard niet op ...

442
{insert image alt}

Doelpuntenmaker baalt na nederlaag Jonge Duivels: "Dubbel zo zuur"

Met zijn aansluitingstreffer in de slotfase zorgde Dion Cools nog even voor hoop dat de Jonge ...

236
{insert image alt}

'Lazio ving bot bij Club Brugge en verlegt aandacht naar Genk-speler'

Wesley Moraes trok voor 25 miljoen euro naar Aston Villa en dat was pech voor Lazio, dat al een jaar ...

605
{insert image alt}

Net geen MLS voor sterkhouder Moeskroen: "Ik had er nochtans veel zin in"

In februari maakten we exclusief bekend dat Orlando City Bruno Godeau op de radar had staan. De ...

94
{insert image alt}

Belgische beloften starten dramatisch aan EK met nederlaag tegen Polen

De Belgische beloften zijn zeer slecht aan het EK U21 begonnen. Tegen Polen, dat als de minste ploeg ...

321