De Prins komt thuis: haalt Anderlecht met Kompany het Paard van Troje in huis?

Foto: De Prins komt thuis: haalt Anderlecht met Kompany het Paard van Troje in huis?

Zondagmiddag, iets na twaalven. Amper een paar uur nadat hij zijn vertrek bij Manchester City wereldkundig heeft gemaakt zorgt Vincent Kompany samen met het Anderlecht-bestuur voor een verrassing van formaat. De defensieleider van de Rode Duivels keert terug naar het oude nest en zal er behalve als speler ook als trainer de paars-witte eer gaan verdedigen. Euforie alom, al zou een scepticus misschien al meteen de nodige vraagtekens kunnen plaatsen.

Speler/trainer, het lijkt wel een term uit ver vervlogen tijden. In 2003 vervulde Marc Wilmots de dubbelrol nog eventjes bij Schalke 04, maar in het hedendaagse voetbal is de combinatie van beide functies haast ongezien. Als er één iemand geknipt lijkt voor de taak is het echter wel Vincent Kompany, sinds jaar en dag de onbetwiste patron bij zowel City als de Rode Duivels en misschien wel hét moderne clubicoon van Anderlecht bij uitstek.

Geboren prins

In de zomer van 2003 tekent het dan 17-jarige jeugdproduct al zijn eerste profcontract en vervoegt hij de grote jongens van paars-wit. De stijlvolle verdediger maakt vanaf dag één indruk met zowel zijn fysieke, technische als intellectuele kwaliteiten, zij het met hier en daar nog de nodige jeugdzondes. Na twee titels op drie jaar tijd is Kompany het Astridpark echter al ontgroeid en trekt hij naar Hamburg.

Zijn passage daar wordt geen succes, maar bij Manchester City ontpopt hij zich in de volgende elf jaar wel tot de aanvoerder van vier landstitels. Vince the Prince is geboren en werpt zich steeds meer op als de leider die iedereen al op jonge leeftijd in hem zag. Ook de nationale ploeg neemt hij op sleeptouw: ondanks zijn vele blessures is Kompany de duidelijke kapitein en ultieme spreekbuis van de Gouden Generatie.Daarom komt het nieuws dat zondag als een bom kwam binnenvallen ook niet geheel als een verrassing. De 87-voudige Rode Duivel dropte wel vaker hints over een mogelijke terugkeer naar Anderlecht, als speler dan wel in een andere functie. Het feit dat hij beide zal proberen te combineren is opvallend, maar geen ziel die eraan twijfelt dat Kompany opgewassen is tegen de taak.

Knellende schoenen

Voor alle duidelijkheid: ook wij geloven in de slaagkansen van het unieke project dat de man uit Ukkel aangaat. Telkens hij aan het woord komt klinkt Kompany al een tijdje eerder als een trainer die dicht bij zijn spelers staat dan als een lid van de kern zelf, en zijn interesse in het vak is welbekend. Met Roberto Mancini, Manuel Pellegrini en vooral Pep Guardiola zag hij in Manchester bovendien enkele prima leermeesters de revue passeren.

Op 33-jarige leeftijd lijkt Kompany wat ervaring en tactisch inzicht betreft dan ook meer dan voorbereid om de sprong naar het trainerschap te wagen, zelfs bij een topclub als Anderlecht. Ook zijn kwaliteiten als voetballer staan nog steeds buiten kijf, net zoals het eeuwige krediet dat het kind van het huis geniet bij iedereen die paars-wit ademt. Al knelt daar het schoentje misschien wel meteen voor het eerst.Van alle oude voetbalclichés heeft deze immers waarschijnlijk nog de meeste waarheid in pacht: ‘Spelers hebben concurrentie nodig om goed te presteren’. We verwachten allemaal dat Kompany het niveau van de Jupiler Pro League nog met gemak aankan, maar wat als dat niet zo is? Elke trainer zou moeite kennen om de publiekslieveling aan de kant te schuiven, maar in welke mate is de fiere verdediger bereid om dat met zichzelf te doen?

Lombaerts en blessures

Het idee dat de man die drie keer in het Premier League Team v/h Jaar stond geen meerwaarde voor het kwakkelende Anderlecht zou zijn lijkt op zich lachwekkend. Kompany speelde vorige zomer nog een sterk WK en was in de ultieme fase van het seizoen steevast basisspeler bij een Engelse topclub. Vervang ‘WK’ door ‘EK-voorronde’ en ‘Engelse’ door ‘Russische’ en we hebben het echter over Nicolas Lombaerts, wiens parcours bij KV Oostende sindsdien welbekend is.

Ook welbekend zijn de vele blessures die het lichaam van Kompany al moest ondergaan. Op een lovenswaardige manier vecht hij telkens weer terug, maar sinds 2013 moesten zijn ploegmaats bij Manchester City het in maar liefst 143 (!) matchen zonder hun kapitein stellen. Het zorgde ervoor dat hij zelfs iets jongere generatiegenoten als Jan Vertonghen, Axel Witsel en Eden Hazard ver voor zich uit zag sprinten in de lijst van Belgische recordinternationals.Ook dit seizoen kon Pep Guardiola op weg naar de titel amper zeventien keer een beroep doen op zijn defensieleider. De vele kwaaltjes zouden dan ook stilaan hun tol kunnen beginnen eisen op de fysieke paraatheid van Kompany, met vooral die verdomde kuit als grootste zorgenkind. We hopen uiteraard van niet, maar de volgende zware blessure zou altijd wel eens de laatste kunnen zijn.

Legendes onder vuur

Rest natuurlijk ook nog de vraag in welke mate we ervan mogen uitgaan dat de verloren zoon zijn ontspoorde team zomaar snel eventjes opnieuw op de rails zal krijgen. Zelfs als Kompany een prima trainer blijkt te zijn – de voorbije twee jaar deden Ivan Leko en Philippe Clement het hem nog voor, al hadden zij toch al enige ervaring als hoofdcoach bij minder grote clubs – is daarmee nog niet gezegd dat paars-wit meteen weer mee zal doen voor de titel.

In de euforie van het moment zouden we immers bijna gaan vergeten dat de spelerskern nog steeds een fikse opruimbeurt nodig heeft. Na de grote aankondiging heerst voor het eerst sinds Marc Coucke het voorzitterschap op zich nam weer optimisme in Anderlecht, maar de lat wordt misschien ineens te hoog gelegd. Goede resultaten én goed voetbal, het valt nog af te wachten hoe lang het duurt eer de pijlen op Kompany worden gericht wanneer de verwachte revival uitblijft.Als de passage van Hein Vanhaezebrouck in het Astridpark ons één ding heeft geleerd is het namelijk wel dat er nóg een voetbalcliché doorgaans klopt: ‘Trainers staan altijd ter discussie’. Bij tegenvallende resultaten kan Kompany ongeacht zijn eigen prestaties als speler dan ook wel eens sneller onder vuur komen te liggen dan we vandaag voor mogelijk houden. Tenslotte mocht Jan Ceulemans na anderhalf seizoen ook al beschikken uit ‘zijn’ Jan Breydel.

Ongemakkelijke en unieke situaties

Laten we er even van uitgaan dat de verdediger gespaard blijft van blessures en de Lombaerts-kwestie zich niet herhaalt – toegegeven, dat laatste lijkt ook ons vrij onwaarschijnlijk. Kompany die worstelt met de transitie van speler naar coach of simpelweg een nieuwe teleurstellende campagne is echter heel wat minder vergezocht, scenario’s die snel tot ongemakkelijke situaties zouden kunnen leiden.

Stel dat Anderlecht volgend seizoen opnieuw vierkant draait en bij elke andere trainer een ontslag aan de orde zou zijn. Als hij Kompany de laan uitstuurt zou Coucke zichzelf echter niet alleen helemaal onmogelijk maken bij de fans, maar dreigt hij meteen ook een sleutelspeler te verliezen. Of zou de man die door de grote poort terugkeert zich gewoon opnieuw schikken in zijn rol als doorsnee lid van de spelersgroep? Een onaantastbare coach, we hebben het nog maar zelden gezien.Zelfs indien het clubicoon in dat geval zelf een stap opzij zet valt het nog af te wachten hoe de supporters dit zouden verteren, en dan hebben we het nog niet eens over de rest van de spelerskern gehad. Sowieso wordt de temperatuur in de paars-witte kleedkamer volgend jaar interessant om te meten. Ook zonder coachjas zou Kompany ietwat boven zijn ploegmaats verheven zijn, maar de situatie in het Astridpark belooft toch bijzonder uniek om volgen te worden.

Prinselijke ontvangst

Nog één voetbalwijsheid dan, om op positieve noot af te sluiten: ‘In eigen huis kunnen we altijd iets meer’. Kompany komt thuis en wordt met open armen ontvangen door zijn paars-witte familie. Anderlecht jubelt en viert de terugkeer van Vince the Prince, de donkere wolken boven het Astidpark klaren eindelijk op. Alles wijst erop dat het gewaagde experiment een schot in de roos wordt en Coucke verdient de verhoopte gratie van de kritische aanhang. De teugels van hun geliefde club heeft hij echter niet langer in handen. Die behoren toe aan Vincent Kompany, na zestien jaar afwezigheid opnieuw de Prins van het Astridpark.

POLL: Zal Kompany erin slagen RSCA opnieuw naar grote successen te leiden?

'Club Brugge krijgt duizelingwekkende vraagprijs voor Wanyama te horen'

'Reden voor doorsturen Trebel en Saelemaekers bekend'

Thorup: "Hele club wil groepsfase Europa League halen"

Vandaag 21 Augustus 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Europese zeges Antwerp en Gent leveren meer dan 7x je inzet op!

Royal Antwerp FC en AA Gent wisten hun Europese voorrondes tot dusver met succes af te werken, maar ...

41
{insert image alt}

AA Gent moet man in vorm vrezen: "Voor hem moeten ze opletten"

Donderdagavond wacht AA Gent een nieuwe maar laatste hindernis op weg naar de groepsfase van de ...

9
{insert image alt}

"Dan kan Berge bij Lommel spelen en Chelsea hem oppikken"

Philippe Bormans, CEO van Union SG, is niet te spreken over de transfer van Faïz Selemani naar KV ...

65
{insert image alt}

Mulder: "Volgens mij kan Antwerp ook kampioen spelen"

Hij had het zelf graag wellicht anders gezien, maar Jan Mulder ziet de titel dit jaar niet naar ...

89
{insert image alt}

Marin met de grond gelijkgemaakt: "Wat is hij slecht, hij begrijpt er niets van"

Ajax betaalde deze zomer grof geld voor de komst van Razvan Marin, maar de 'opvolger van Frenkie de ...

150
{insert image alt}

Vandenbempt: "Hij is dé ontdekking van de eerste weken bij Standard"

Bij Standard doen een aantal aanwinsten het zeer goed. Peter Vandenbempt is stevig onder de indruk ...

87
{insert image alt}

'Reden voor doorsturen Trebel en Saelemaekers bekend'

Alexis Saelemaekers en Adrien Trebel waren de afgelopen twee jaar wisselvallig, maar wel spelers met ...

516
{insert image alt}

Thorup: "Hele club wil groepsfase Europa League halen"

AA Gent neemt het donderdag op tegen Rijeka en de Buffalo's hopen een eerste goede stap richting ...

83
{insert image alt}

'Club Brugge krijgt duizelingwekkende vraagprijs voor Wanyama te horen'

Club Brugge is nog op zoek naar een controlerende middenvelder na het vertek van Marvelous Nakamba ...

880
{insert image alt}

Dury krijgt veeg uit de pan: "Hij was niet mans genoeg om me dat te zeggen"

Zulte Waregem hield afgelopen seizoen grote kuis in zijn kern. Van sterkhouders als Hamdi Harbaoui ...

221
{insert image alt}

Afwezige Vossen krijgt heuglijk nieuws

Club Brugge zette dinsdagavond in Linz een grote stap richting de kwalificatie voor de groepsfase ...

184
{insert image alt}

"Lestienne is nog beter dan in zijn beste jaren bij Club Brugge"

Standard is met een negen op twaalf goed aan het seizoen begonnen en afgelopen weekend liet het met ...

218
{insert image alt}

'Club Brugge knoopt eerste gesprekken aan voor megatransfer'

Club Brugge vertoeft momenteel op Oostenrijkse bodem. Dinsdag wordt immers de heenwedstrijd in de ...

526
{insert image alt}

'Anderlecht mag hopen op opvallend samenwerkingsverband'

Anderlecht gooide de voorbije maanden het roer om en zet dezer dagen voluit in op jeugd. In de ...

372
{insert image alt}

Clement haalt zijn gelijk: "Zijn tactisch plannetje heeft geloond"

Club Brugge heeft dinsdagavond een uitstekende zaak gedaan met het oog op kwalificatie voor de ...

236
{insert image alt}

Nasri zwaar aangepakt door ex-ploegmaat: "Ik zal hem nooit respecteren"

Anderlecht stuntte deze zomer door Samir Nasri binnen te halen en de Franse ex-international draagt ...

488

Gisteren 20 Augustus 2019

{insert image alt}

Clement zet invaller in de wind: "Zo'n momenten moet je nemen"

Club Brugge is nog één stap verwijderd van de groepsfase van de Champions League nadat het met 0-1 ...

980
{insert image alt}

Vormer reageert heerlijk op controverse over Brugse penalty

Club Brugge beleefde in Linz zeker geen makkelijke avond, maar het keert wel terug met een ...

592
{insert image alt}

Mignolet: "De kwalificatie is zeker nog niet binnen"

Club Brugge mag stilaan beginnen dromen van de poulefase van de Champions League, want het veroverde ...

226
{insert image alt}

Trossard maakt meteen indruk in de PL: "En hij zal nog beter worden"

Leandro Trossard heeft zijn entree in de Premier League niet gemist. Afgelopen weekend kreeg hij ...

393
{insert image alt}

Club neemt stevige optie op Champions League na gecontesteerde zege in Linz

Met een gecontesteerde strafschop na tien minuten spelen heeft Club Brugge een stevige optie genomen ...

574
{insert image alt}

Brugse invaller krijgt ervan langs: "Daarom zit hij dus op de bank"

Club Brugge heeft met een 0-1-zege een uitstekende uitgangspositie afgedwongen op het veld van LASK ...

886
{insert image alt}

Kompany zorgt voor spanningen: "Dat is nefast voor hun vertrouwen"

Met een twee op twaalf heeft Anderlecht zijn start onder Vincent Kompany volledig gemist. De eerste ...

580
{insert image alt}

Makelaar Dembélé reageert op vele transfergeruchten

FC Barcelona versterkte zich deze zomer al met Antoine Griezmann en mogelijk keert ook Neymar nog ...

230
{insert image alt}

Referee Department: "Penalty voor Club, rode kaart voor Clement"

Bij Club Brugge bleven ze vrijdag met veel frustraties achter na de 0-0 tegen AS Eupen. Bij ...

750
{insert image alt}

"Ik vertrek niet bij Real Madrid, Zidane gelooft in mij"

Twee maanden geleden maakte hij nog voor een slordige 70 miljoen euro de overstap van Eintracht ...

579
{insert image alt}

Club overtuigt ondanks voorsprong niet: "45 minuten potteke stamp"

Club Brugge lijkt op weg naar een goed resultaat in zijn heenwedstrijd van de play-offs van de ...

218
{insert image alt}

Bayat duikt plots op bij Zulte Waregem: "Iedereen werkt weer met mij"

Ondanks zijn controversiële rol in Operatie Propere Handen is Mogi Bayat nooit helemaal naar het ...

439
{insert image alt}

Antwerp krijgt ook goed nieuws: 25.000 fans toegelaten in Brussel

Royal Antwerp FC mag geen fans meenemen naar de partij in Nederland in Enschede. De thuiswedstrijd ...

499
{insert image alt}

Barcelona tussen hoop en vrees: Messi blijft groot vraagteken

FC Barcelona is teleurstellend begonnen aan het nieuwe seizoen. De Catalaanse grootmacht verloor met ...

830
{insert image alt}

Manchester City kondigt nog grote naam aan voor 'Kompany-match'

Vincent Kompany krijgt op 11 september een prachtig afscheid aan Manchester City. Een wedstrijd met ...

661