De kogel is door de kerk, Besnik Hasi is niet langer de trainer van RSC
Anderlecht. De club zou het nieuws pas vrijdag officieel bekend maken, maar nu al melden diverse bronnen dat het doek definitief gevallen is over de Albanese coach. Het bestuur zal nu zo snel mogelijk een nieuwe trainer moeten aanstellen. VoetbalNieuws maakte alvast een lijst met tien mogelijke opvolgers.
10. Claude Puel
Indien de Anderlecht-top op zoek gaat naar een ervaren coach, is deze Fransman de geschikte kandidaat. Jarenlang boekte hij knappe resultaten in eigen land bij onder andere Lille OSC, Olympique Lyon en AS Monaco. Afgelopen seizoen was hij dan weer uiterst succesvol met OGC Nice. Puel leidde de middenmoter naar een knappe vierde plaats, maar vond geen akkoord over een contractverlening. Dat hij een vrije trainer is, maak hem des te interessanter.
9. Roberto Martinez
De Spanjaar was sinds 2013 actief bij Everton en daar deed leverde hij goed werk af. Maar in de tweede seizoenshelft liep het dit jaar voor geen meter bij de
Toffee's en dus moest de Catalaan vertrekken op Goodison Park. Ook hij is dus een vrije trainer en dat laat Anderlecht toe meer geld uit te trekken om zijn riante loon te financieren. Al blijft het afwachten of Martinez bereid is om in een kleinere competitie aan de slag te gaan.
8. Nicolas Frutos
Op 28-jarige leeftijd moest
de Reiger door blessures noodgedwongen een punt achter zijn carrière zetten. De Argentijn ging zich dan maar richten op een carrière als trainer en deed zijn eerste ervaring op bij Santa Fe (Argentinië). Frutos werd dit seizoen teruggehaald naar het Astridpark, waar hij de U21 onder zijn hoede kreeg. Het bestuur ziet in hem een toekomstige hoofdtrainer en dat is ook zijn eigen ambitie. Allicht zal hij eerst nog wat bijkomende ervaring moeten opdoen vooraleer het daadwerkelijk zover komt.
7. André Villas-Boas
De Portugees is misschien wel de grootste naam uit het lijstje. Toen John van den Brom werd ontslagen, viel de naam van Villas-Boas ook al eens. Besnik Hasi werd echter kampioen en mocht het jaar nadien aanblijven.
AVB heeft inmiddels afscheid genomen van Zenit Sint-Petersburg. De ex-trainer van Porto, Chelsea en Tottenham is echter geen goedkope vogel. Het is dan ook afwachten of het bestuur bereid is om de portefeuille open te trekken voor een echte grote naam. Bovendien zou hij volgens zijn manager een sabatjaar willen inlassen, misschien krijgen Van Holsbeeck en co hem op andere gedachten.
6. Peter Maes
De ex-doelman van Anderlecht is bezig aan een mooi project in Genk en lijkt gemotiveerd om nog enkele jaren door te gaan in de Cristal Arena. Toch meldde
Het Laatste Nieuws eerder deze week dat hij één van de topkandidaten is voor de functie. Begrijpelijk, Maes bewees al dat hij een ploeg helemaal kan opbouwen en was eerder al succesvol in België. De vraag is natuurlijk in hoeverre Genk bereid is hem te laten gaan.
5. Yves Vanderhaeghe
Net als Hasi kent Vanderhaeghe het huis als geen ander. In de zomer van 2000 werden beiden samen aangeworven bij
paars-wit. Bij KV Kortrijk leerde hij het vak van Hein Vanhaezebrouck, die hij niet volgde naar Gent. Een goede keuze, zo bleek. Vanderhaeghe bewees immers een degelijke hoofdtrainer te zijn en leidde Kortrijk in zijn eerste seizoen meteen naar Play-Off I. Ook bij KV Oostende drukt hij zijn stempel, want
de Kustploeg mocht zich zelfs tot herfstkampioen kronen. Marc Coucke zal echter niet geneigd zijn om zijn veldheer makkelijk of goedkoop te laten gaan.
4. Francky Dury
In de wandelgangen wordt al langer gefluisterd dat Philippe Collin gecharmeerd is van de kwaliteiten van Francky Dury. De West-Vlaming werd in 2013 ei zo na landskampioen met Zulte Waregem tijdens de beslissende titelmatch in het
Astridpark, maar een afgeweken vrije trap van Biglia besliste daar anders over. Hoewel Dury de Alex Ferguson van de West-Vlamingen lijkt te worden, zou hij een aanbod van
Paars-Wit wellicht niet kunnen afslaan.
3. Hein Vanhaezebrouck
Overwinteren in de Champions League, Anderlecht kan er sinds de passage van Aimé Antheunis alleen maar van dromen. Hoewel Vanhaezebrouck meermaals verklaarde bij Gent te blijven, zou hij de gedroomde kandidaat van het paars-witte bestuur zijn. In zijn contract staat wellicht een afkoopsom, krijgen we weldra een explosie binnen het Belgische voetballandschap?
2. Morten Olsen
De Deense ex-speler is een favoriet onder de supporters en telkens als de Brusselaars een nieuwe hoofdtrainer zoeken, wordt zijn naam geciteerd. Olsen leek voorbestemd om de rest van zijn carrière bondscoach van zijn land te blijven, maar in november 2015 kwam er dan toch een einde aan zijn ambtstermijn. Hij kent in ieder geval zijn weg in het Constant Vanden Stockstadion: in de jaren tachtig werd hij als speler drie keer kampioen met Anderlecht en in 1983 veroverde hij zelfs de UEFA-beker. Volgens bepaalde bronnen zou het bestuur zelfs al gesproken hebben met de Deen.
1. Felice Mazzu
Er was een tijd dat Charleroi een waar trainerskerkhof was. Felice Mazzu staat echter al bijna drie jaar aan het roer bij de Waalse club en dat is beslist geen toeval. In Vlaanderen blijft zijn werk vaak onderbelicht, maar Mazzu is een ware vakman die, ondanks het jaarlijks vertrek van zijn sterkhouders, goede resultaten blijft neerzetten. Mazzu gelooft dat hij flexibel genoeg is om Anderlecht-coach te worden. Bovendien meent hij met vedetten te kunnen werken. Laat dat nu net heel belangrijk zijn in Brussel.