Tegenslag voor Anderlecht: 'Grootste pechvogel van België'

Tegenslag voor Anderlecht: 'Grootste pechvogel van België'

RSC Anderlecht kende vorig weekend een grote dosis pech tegen KV Oostende. Sporting creëerde een karrenvracht aan puike doelkansen, en speelde na de uitsluiting van Christian Kouamé een groot deel van de wedstrijd met tien spelers. Anderlecht raakte via Joshua Zirkzee ook twee keer het doelkader, en dat is een wederkerend fenomeen geworden dit seizoen.


8 KEER PECH

RSC Anderlecht raakte dit seizoen maar liefst acht keer het doelhout van de tegenstander, en dat is een aantal dat geen enkele andere ploeg in de Jupiler Pro League overstijgt. Taylor Harwood-Bellis kende drie keer pech, en Joshua Zirkzee al twee keer. Daarnaast troffen ook Benito Raman, Lior Refaelov en Francis Amuzu elk één keer het doelkader.



T. HARWOOD-BELLIS: 3

De defensie van RSC Anderlecht was vorig seizoen nog de beste van de Jupiler Pro League, maar dit jaar is die verdedigende stabiliteit nog wat zoek. Logisch ook, omdat er met Matt Miazga een belangrijke pion vertrok. Anderzijds moesten er automatismen opgebouwd worden tussen Hannes Delcroix en de twee nieuwkomers Wesley Hoedt en Taylor Harwood-Bellis. In de match tegen Eupen besloot Vincent Kompany om centraal achterin met het trio Delcroix-Hoedt-Harwood-Bellis aan te treden, maar achteraf gezien was dat niet de beste tactische zet van de Anderlecht-coach.

De 19-jarige huurling van Manchester City overtuigde niet Am Kerhweg, waar hij in zijn tweede basisplaats voor Anderlecht een wisselvallige indruk naliet. Taylor Harwood-Bellis was namelijk nergens te bespeuren bij de 1-1 via Smail Prevljak, waardoor de Anderlecht-defensie in die belangrijke fase met een mannetje minder kwam te staan. De jonge Engelsman probeerde zijn fout daarna recht te trekken, maar zijn kopbal, op een voorzet van Sergio Gomez net na de rust, strandde uiteindelijk op de doelpaal. Het werd dus een avond om snel te vergeten voor Harwood-Bellis.



Maar na de blessure van Hannes Delcroix kreeg Taylor Harwood-Bellis – enigszins noodgedwongen – een vaste basisplaats van Vincent Kompany. En daarna ontgoochelde hij amper. De grote ommekeer gebeurde in de topper tegen KRC Genk, waar Harwood-Bellis probleemloos Paul Onuachu, toch de beste spits op de Belgische velden, in bedwang kon houden. “Het is een grote kerel en dan is het zaak om slim te zijn”, aldus de centrale verdediger na zijn referentiematch voor Anderlecht. “Ik denk wel dat ik hem goed uit de wedstrijd heb gehouden.”

Zijn defensieve prestatie tegen KRC Genk en Paul Onuachu was indrukwekkend, al kon Taylor Harwood-Bellis zijn puike wedstrijd belonen met twee doelpunten. Net voor de rust werkte hij een vrije trap van Sergio Gomez met de voet op de paal, en een kwartier voor het einde van de wedstrijd kopte Harwood-Bellis ook nog eens een hoekschop van Lior Refaelov op de lat. Dubbele pech voor de jonge Engelsman. “In voetbal is het nu eenmaal soms net niet. Ik ben alleszins wel iemand die graag naar voren trekt om mee te koppen. Doelpunten maken, daar houdt toch iedereen van?”

J. ZIRKZEE 2

Vorig weekend was Joshua Zirkzee de grote man bij RSC Anderlecht. De Nederlandse spits was enorm hardwerkend en bedrijvig, waarmee hij zijn 'arrogante' reputatie van zich afspeelde. De wedstrijd tegen KV Oostende zou daarom weleens de échte referentiematch kunnen worden van Zirkzee bij Sporting. De huurling van Bayern München kon gemakkelijk drie doelpunten gescoord hebben, maar hij kende heel wat pech in de afwerking voor het doel. Zo eindigde Zirkzee de wedstrijd met één doelpunt, maar raakt hij ook één keer de paal en tevens één keer de doellat. Geen enkele andere speler in de Jupiler Pro League kende op de vorige speeldag zoveel pech als hem.



Joshua Zirkzee ondernam maar liefst 6 doelpogingen naar het doel van KV Oostende, en daarmee was hij zondagnamiddag de grote primus bij Anderlecht. Hij scoorde weliswaar maar één doelpunt uit die zes betreffende doelpogingen, maar de spits kende ook grote pech in zijn afwerking – met aldus één bal op de paal en één bal op de lat. “Het leek zo'n dag waarop we kansen zouden blijven creëren, maar dat er niet eentje zou binnengaan”, verklaarde Vincent Kompany. “Als ik iets scherper ben voor doel, ga ik met een hattrick naar huis”, zei Zirkzee ook zelf. Beide doelpogingen op de lat en op de paal, waren trouwens niet het gevolg van een gebrek aan efficiëntie. Een grote dosis pech en tegenslag des te meer.

F. AMUZU: 1

Een gebrek aan inzet kan je Francis Amuzu nooit verwijten. Maar een gebrek aan efficiëntie daarentegen … In de competitieopener tegen Union SG ging Anderlecht al meteen met de billen bloot. Sporting verloor de eerste wedstrijd van het seizoen in eigen huis met 1-3. Nochtans kon de wedstrijd misschien helemaal anders verlopen zijn mocht Amuzu, op een heerlijke pass van Josh Cullen, na 12 minuten de paal niet geraakt hebben. Daarna miste Amuzu nog een goede kans, waardoor zijn gebrek aan rust en koelbloedigheid nogmaals beklemtoond werd. Anderzijds was de aanvaller wél de enige speler die Union in de problemen kon brengen – vooral door zijn indrukwekkende snelheid.

B. RAMAN: 1

Tegen Cercle Brugge was Joshua Zirkzee de uitblinker van dienst, maar ook Benito Raman liet zich toen op een erg positieve wijze opvallen. In het Jan Breydelstadion scoorde Raman weliswaar niet, maar hij maakte wél een grote indruk door zijn intensiteit, diepgang en vooral pressing. In het laatste kwartier van de wedstrijd verstuurde Hendrik Van Crombrugge een lange bal richting Raman, waarna de aanvaller Cercle Brugge-doelman Thomas Didillon onder grote druk zette. De Franse goalie ging daardoor in de fout, maar vanuit een scherpe hoek vond Raman uiteindelijk de paal.



L. REFAELOV: 1

Dankzij een indrukwekkende prestatie in de tweede helft, kon Anderlecht KV Mechelen verslaan met een vooroorlogse 7-2 score. Lior Refaelov, die nochtans de draaischijf moet zijn bij Sporting, kwam tegen Malinwa echter niet in het stuk voor. De huidige Gouden Schoen kon zich niet profileren in deze monsterzege van Anderlecht en hij was bovendien weinig beslissend in zijn acties. Dat hij de lat raakte bij een 4-1 tussenstand was dan ook tekenend voor zijn prestatie die namiddag. Ondanks de 7 doelpunten van Anderlecht, scoorde Refaelov geen enkel doelpunt en kon hij tevens geen assist afleveren.

POLL: Is Anderlecht beter dan vorig seizoen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

217
217
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

59
59
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

508
508
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

151
151
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

157
157
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

558
558
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

219
219
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

89
89
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

85
85
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

570
570
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

462
462
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

143
143
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1672
1672
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1045
1045
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

280
280