Club Brugge bekent kleur met 'paniekaankoop'

Club Brugge bekent kleur met 'paniekaankoop'

Op Deadline Day pakte Club Brugge uit met de komst van Jack Hendry. Een paniekaankoop na de recente 1-6 pandoering tegen AA Gent, of pure nervositeit als gevolg van het transferoffensief van Antwerp FC? Beide stellingen deden de voorbije dagen de ronde, maar per slot van rekening haalt Club één van de beste centrale verdedigers van de Jupiler Pro League binnen. 


35,4 MILJOEN 

Club Brugge ging in de voorbije zomer niet overhaast te werk op de transfermarkt. Vincent Mannaert nam uitgebreid de tijd om passende versterkingen aan te trekken tegen betaalbare prijzen. Die denkoefening mondde uit in een klein leger van zeven nieuwkomers, en dat voor een totaalbedrag van 35,4 miljoen euro. De nieuwe aanwinsten zijn: Kamal Sowah (9 miljoen), Stanley Nsoki (6,5 miljoen), Tajon Buchanan (5 miljoen), Jack Hendry (4 miljoen), Faitout Mouassa (4 miljoen), Antonio Nusa (3 miljoen) en José Izquierdo (gratis).



Heel wat nieuwe gezichten dus, maar met onder andere Jack Hendry ook enkele spelers met bewezen diensten in de Jupiler Pro League. De centrale verdediger was vorig seizoen een cruciale pion bij een verrassend sterk KV Oostende. Hendry zag die sterke prestaties aan 't zeetje beloond worden met een ticket voor het Europees Kampioenschap: de Schot speelde op het EURO 2020 de openingswedstrijd tegen Tsjechië. En straks gaat Hendry dus aan de slag bij Club Brugge. Een paniektransfer of niet. 't Is maar hoe je het bekijkt.

ALLE KWALITEITEN VOOR EEN TOPCOMPETITIE

Van Celtic Glasgow naar KV Oostende. Zo'n verhuis houdt qua voetbalniveau een grote stap achteruit in, maar niet zo voor Jack Hendry. De sterke Schot droomde ervan om door te breken bij Celtic, maar twee knieblessures - waaronder een gescheurde gewrichtsband in februari 2020 – gooiden helaas roet in het eten. Dankzij het uitgebreide netwerk van Gauthier Ganaye kon Hendry zijn carrière bij KV Oostende terug op de rails zetten. Uiteindelijk zou de onderlinge samenwerking tot een echte win-win-situatie leiden. 

KV Oostende eindigde vorig seizoen onverhoopt als vijfde in de Jupiler Pro League, en daarin had Jack Hendry een belangrijk aandeel. Zijn initieel doel bij Oostende was om veel speelminuten te verzamelen en vervolgens opgeroepen te worden voor het EURO 2020. Dat laatste objectief was nochtans niet vanzelfsprekend, want KVO wordt in Europa niet beschouwd als een van de grote Belgische clubs. Maar desondanks bereikte Hendry beide persoonlijke doelstellingen. Met overtuiging.



De 26-jarige  verdediger maakte vorig seizoen onder meer het verschil met zijn leiderschap, inzet en communicatie. “Jack heeft alle kwaliteiten voor een topcompetitie", vertelde Gauthier Ganaye in juni aan Het Laatste Nieuws. “Hij heeft snelheid, waarmee hij in een systeem met drie verdedigers foutjes van zijn medeverdedigers kan rechtzetten. Jack is sterk in duel, heeft een goeie timing en positiespel. Bovenal gaat hij er altijd 100% voor. Nooit zoekt hij excuses. Hij is veeleisend en zéér professioneel.”

MET VOORBEDACHTE RADE 

Zijn glansseizoen bij KV Oostende verzilverde Jack Hendry vorige zomer met een selectie voor het Europees Kampioenschap. Daarom was de kans erg miniem geworden dat de Schotse international ook dit seizoen nog te bewonderen zou zijn in België. Ook al beschikten de West-Vlamingen over een aankoopoptie van anderhalf miljoen euro, het EURO 2020 bood Hendry namelijk een uitstekend uitstalraam voor andere (lees: grotere) geïnteresseerde clubs. Er heerste voor de huurling van Celtic namelijk heel wat interesse vanuit Engeland, Frankrijk en Duitsland.

Maar toch konden Jack Hendry en KV Oostende het op een akkoordje gooien. Zelfs nog voor de aanvang van het Europees Kampioenschap. De kustploeg lichtte de aankoopoptie bij Celtic ten bedrage van anderhalf miljoen euro, en stelde vervolgens een afkoopclausule in zijn arbeidscontract van vier miljoen euro. Daardoor zou een sportieve stap hogerop niet uitgesloten zijn voor Hendry én kon Oostende nog eens flink langs de kassa passeren met een netto-winst van 2,5 miljoen euro. En als het niet tot een verkoop zou komen, dan bleef Hendry gewoon op post in de Diaz Arena. 



“Jack is op een leeftijd gekomen waar hij stilaan zijn maximaal potentieel kan bereiken”, verklaarde Gauthier Ganaye aan Het Laatste Nieuws. “Ik ben blij dat we hem in Oostende weer op het juiste spoor konden zetten. Waar hij het best zou functioneren? Goh, hij kan het niveau van de Premier League aan, maar ik zie hem even goed in Frankrijk of in de Bundesliga. Duitsland ligt hem het best, denk ik. Hij heeft grote ambities en is intelligent genoeg om straks de juiste stap te zetten.” Het lichten van de aankoopoptie bij Celtic was dus hoofdzakelijk met de intentie om Hendry alsnog te verkopen in de zomermercato.

TUSSEN PANIEK EN NERVOSITEIT 

En zo gebeurde ook effectief. Niet aan een club uit Engeland, Frankrijk of Duitsland, maar wel aan Club Brugge. De huidige Belgische landskampioen lichtte de aankoopoptie van vier miljoen euro, waardoor KV Oostende geen inspraak meer had in deze transfer. Jack Hendry had daarna ook niet veel tijd meer nodig om tot een vergelijk te komen met Club. “Zonder die clausule was het onmogelijk geweest om met hem tot een akkoord te komen. Club Brugge is nu bereid om die clausule te betalen en het was Jack zijn uitdrukkelijke wens om naar Club te gaan, waar hij Champions League kan spelen”, gaf Gauthier Ganaye duiding op de website van KVO. 

Jack Hendry stond al geruime tijd op de verlanglijst van Club Brugge. Logisch, omdat de zevenvoudige Schotse international één van de beste centrale verdedigers is van de Jupiler Pro League. Maar 't was pas aan het eind van de zomermercato dat de Bruggelingen effectief doordrukten voor een transfer. De link met de zware 1-6 pandoering net voor de interlandbreak werd daarom al snel gelegd. Brandon Mechele, de leider van de Brugse defensie, leverde tegen de Buffalo's een belabberde prestatie af, terwijl Philippe Clement niet meer rekent op andere centrale verdedigers zoals Matej Mitrovic en Federico Ricca. Maar tegenover Het Nieuwsblad ontkende Club Brugge echter dat Hendry een paniekaankoop was.



Een andere verklaring voor het plotse doordrijven van de transfer van Jack Hendry kan de groeiende concurrentie met Antwerp FC Zijn. De ambitieuze Antwerpenaren gaven maar liefst 22,3 miljoen euro uit in de voorbije transferperiode, en dat zou op Westkapelle voor wat nervositeit zorgen. Club Brugge spendeerde in totaal 35 miljoen euro op de transfermarkt, waaronder ook de vier miljoen voor Hendry. “Het is toch duidelijk dat Club Brugge en Antwerp elkaar de duvel hebben aangedaan”, verklaarde een spelersmakelaar anoniem aan Het Laatste Nieuws. “Ze hebben elkaar zitten opjagen. En zo ook de prijzen. Als Antwerp niet zo had uitgepakt op de transfermarkt, geloof ik nooit dat Club Brugge Jack Hendry zou zijn gaan halen. Pure nervositeit.”

POLL: Is Hendry een paniekaankoop van Club?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

216
216
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

59
59
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

506
506
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

150
150
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

157
157
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

557
557
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

219
219
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

89
89
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

85
85
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

569
569
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

462
462
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

143
143
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1671
1671
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1044
1044
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

280
280