Anderlecht gokt op 'Spaanse De Ketelaere'

Anderlecht gokt op 'Spaanse De Ketelaere'

Op de opvolger van Lukas Nmecha voorin blijft het nog even wachten, maar intussen krijgt de kern van Anderlecht met het oog op volgend seizoen stilaan vorm. Zomeraanwinst nummer zes luistert naar de naam Sergio Gomez, een 20-jarige middenvelder die voor anderhalf miljoen overkomt van Borussia Dortmund. Maar wat mogen we precies verwachten van het voormalig toptalent van FC Barcelona?


Fraaie adelbrieven heeft de nog steeds jonge Spanjaard, die daar vroeger steevast deel uitmaakte van de diverse nationale jeugdreeksen, dus alvast in overvloed. Zoals u intussen vast al weet werd Gomez in La Masia ooit zelfs vergeleken met niemand minder dan Andres Iniesta, maar tot het eerste elftal van de Catalanen schopte hij het nooit. De linkspoot besloot zijn geluk dan maar in Duitsland te wagen, waar Borussia Dortmund ruim drie jaar geleden drie miljoen voor hem veil had. Ondanks het geloof in zijn kwaliteiten bleef Gomez er in anderhalf seizoen echter steken op drie schamele invalbeurten.

PINGELEN VOOR POTENTIEEL
De reddingsboei kwam terug vanuit zijn thuisland, waar Huesca hem de voorbije twee jaar als huurling in huis nam. In zijn eerste seizoen aan de voet van de Pyreneeën dwong Gomez als regelmatige titularis nog mee de promotie naar La Liga af, al begon hij toen reeds vaker op de bank dan aan de aftrap. Op het hoogste niveau in Spanje, waar Huesca zich niet kon handhaven, zat een basisplaats er al helemaal niet meer in. Met 25 invalbeurten in de benen is van een gebrek aan ritme desalniettemin geen sprake. Het was in het verleden wel eens anders in Neerpede, waar Peter Verbeke en co er bovendien duidelijk werk van maken om de vele nieuwe gezichten zo vroeg mogelijk in de voorbereiding te verwelkomen.



In tegenstelling tot heel wat andere spelers met een soortgelijk CV die de afgelopen jaren – vaak zonder succes – de revue passeerden in het Lotto Park, wordt Gomez trouwens definitief overgenomen. Paars-Wit betaalt Dortmund naar verluidt anderhalf miljoen, een prikje gezien het potentieel dat hem wordt toegedicht. Net als bij Majeed Ashimeru, allicht zijn toekomstige partner op het middenveld, pingelen de Brusselaars zo zelfs een miljoen af van zijn geschatte marktwaarde. Veel meer dan grote namen met ervaring voor de korte termijn, zoals Lior Refaelov en Wesley Hoedt, of een huurling als Taylor Harwoord-Bellis, nog altijd een noodzakelijk kwaad, passen beiden perfect in de beoogde strategie.

N(I)ET ZOALS NMECHA?
Goedkoop, jong en bekwaam om meteen een sportieve bijdrage te leveren, niet onbelangrijk gezien de ambities van RSCA om zelfs ná het vertrek van enkele sterkhouders beter te doen dan vorig seizoen. Én na verloop van tijd dus tevens in staat om geld in het laatje te brengen, iets waarvoor Anderlecht niet louter op haar eigen jeugd kan blijven rekenen. Duimen voor een voltreffer als Nmecha dus, met dat verschil dat de recordkampioen dit keer wél zelf de vruchten plukt. Al is het natuurlijk nog maar de vraag of Gomez zulke prestaties in zijn mars heeft. Zijn palmares bij Huesca doet alvast niet bepaald het beste vermoeden: in zijn 68 optredens bleef hij er steken op welgeteld één doelpunt en vier assists.



Niet getreurd, want bij zijn vorige huurclubs maakte ook Nmecha weinig indruk. Na mislukte passages bij Wolfsburg en Middlesbrough bloeide de spits onder Vincent Kompany echter volledig open, met als gevolg dat Manchester City ondanks zijn weldra aflopende verbintenis nu alsnog flink kan cashen. En Anderlecht zelf naast het net vist. In het geval van Gomez, eveneens bijna einde contract en daarom dus een koopje, gaat het verhoopte rendement integraal naar Paars-Wit. Dat wist de transfer trouwens opvallend stil te houden. Toch een pluim op de hoed van Verbeke, die Gomez – wiens naam mits een degelijke campagne vast snel weer op de radar in het buitenland belandt – meteen tot 2025 vastlegde.

DE MISSING LINK
Dat alles dus wel op voorwaarde dat Gomez zijn potentieel, expliciet aangehaald door Verbeke bij zijn voorstelling, eindelijk waarmaakt. Op basis van zijn cijfers in Huesca hoeven we weliswaar weinig goals of assists te verwachten, hoewel hij in Spanje doorgaans nog als winger of spelmaker werd uitgespeeld. In één adem roemde de sportief directeur zijn nieuwste low-budgetaankoop evenwel nog als "een polyvalente speler die zowel op het middenveld, de vleugels als linkerwingback uit de voeten kan". Een opmerkelijke toevoeging, zeker omdat sinds de komst van Hoedt en Harwoord-Bellis reeds veelvuldig geopperd werd dat Kompany mogelijk van plan is om te schakelen naar een formatie met drie achterin.



Alleen al om die tactische variant uit te voeren, had hij op de linkerkant vers bloed nodig. Per slot van rekening was Bogdan Mykhaylichenko zowat de enige optie – afwachten of Anderlecht nog een linksachter in huis haalt. Hoe dan ook vormt Gomez de missing link voor Kompany om zijn opstelling te spiegelen aan die van de Rode Duivels, met de Spanjaard en Amir Murillo dan als vleugels, een mix van Anouar Ait El Hadj, Yari Verschaeren, Lior Refaelov en wie weet Michel Vlap in de pockets en Josh Cullen/Adrien Trebel en Ashimeru – de gedoodverfde opvolger van Lokonga – in de as. Daarnaast kan de nieuwste aanwinst in een meer traditionele 4-3-3 tevens op de drie posities achter de diepe spits uit de voeten.

BRUGSE TEGENHANGERS
Goed nieuws voor Verschaeren, die op die manier dan weer vaker weg van de flank en in het centrum kan opereren. Al valt het te betwijfelen of Gomez in zulk een systeem de efficiënte winger is waar RSCA al zo lang naar zoekt – qua statistieken doet hij alleszins niet veel beter dan Francis Amuzu. Zelf vertelde het kersvers nummer 17 bij te willen dragen aan mooi en aanvallend voetbal. Belangrijk is echter dat er nu geen té hoge verwachtingen worden gecreëerd, die later als een boemerang in het gezicht kunnen terugkeren. Vraag dat maar aan pakweg Peter Zulj. Gelukkig stelt Gomez zich ondanks zijn adelbrieven bescheiden op. "Ik wil het team helpen op de positie waar de coach me nodig heeft", klinkt het nog.



Een bijkomende concurrent voor een pak spelers op diverse posities dus, maar bovenal een extra wapen dat Kompany ook op tactisch vlak meer alternatieven moet verschaffen. "Dankzij zijn opleiding is Sergio technisch zeer onderlegd, maar verder koppelt hij ook de nodige agressiviteit aan explosiviteit en snelheid", citeren we nog eenmaal Verbeke zijn eerste beschrijving van Gomez op de clubwebsite. Het doet ons zowaar spontaan wat denken aan Club Brugge-alleskunner Charles De Ketelaere, eveneens een linkspoot én een generatiegenoot. Al meet het goudhaantje van de aartsrivaal wel nog een flinke kop groter dan de Spanjaard, wiens postuur dan eerder naar dat van Victor Vazquez neigt.

GOKJE OP GOMEZ
Wie van Gomez soortgelijke franjes verwacht als van de vroegere Brugse dirigent, eveneens een kind van La Masia, komt straks wellicht bedrogen uit. Hoewel zijn technische bagage buiten kijf staat, haalt Anderlecht geen rasechte artiest of assistmeester in huis. Wel een nuttige pion die prima in het plaatje past dat Kompany voor ogen heeft: technisch verzorgd voetbal aan hoge intensiteit, zowel in balbezit als balverlies. Vanaf welke positie dan ook. Hoe hij zijn puzzelstukjes precies in mekaar wil passen, is straks aan de alsmaar meer ervaren coach. Al lijkt het meest waarschijnlijke scenario toch dat Gomez ingezet zal worden als een soort aanvallende wingback, en Kompany wel degelijk zijn systeem omgooit.



Wie weet werpt het voormalige toptalent het juk der mislukkingen evenwel volledig van zich af, en zet hij de Jupiler Pro League binnenkort in ware Noa Lang-stijl meteen naar zijn hand. Een verleden bij Barcelona en Borussia Dortmund biedt geen garanties, maar iemand met zijn intrinsieke kwaliteiten is er zeker toe in staat. Het contract oogt van lange duur en de voorwaarden zijn onbekend, maar gezien zijn lage transfersom – de helft van Mustapha Bundu – blijven de risico's bovendien beperkt. Low risk high reward, precies het soort transacties waar Verbeke naar speurt. Of die beloning vroeg of laat dan ook volgt, zal achteraf moeten blijken. De moeite lijkt het gokje op Gomez alleszins meer dan waard.

POLL: Hoe denkt u dat Anderlecht volgend seizoen zal spelen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

19
19
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

31
31
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

29
29
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

104
104
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

34
34
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

124
124
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

396
396
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

446
446
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

435
435
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

101
101
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

207
207
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

96
96
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

376
376
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

128
128
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0