Standard hoopt om 'Belgische Bas Dost' aan te trekken

Standard hoopt om 'Belgische Bas Dost' aan te trekken

De huidige sportieve malaise bij Standard heeft meer dan één oorzaak. Desondanks zou een vlotscorende spits alvast een groot mankement wegwerken op Sclessin. In die optiek namen de Rouches sinds mei 2020 al tweemaal contact op met Hugo Cuypers, maar tot een effectieve overgang kwam het echter nog niet. Standard kan zich evenwel optrekken aan de lange queeste die Club Brugge ondernam om Bas Dost aan te trekken. Derde keer, goede keer?


SPITSEN SCOREN NIET

Dit seizoen was Standard goed op weg om play-off 1 te halen, maar ondertussen daalden de Rouches roemloos af naar de twaalfde plaats in het klassement. Standard is ziek. Financieel en sportief. Op papier loopt er nochtans genoeg kwaliteit rond aan de boorden van de Samber en de Maas. Met Selim Amallah, Samuel Bastien, Merveille Bokadi, Joao Klauss en Nicolas Raskin staat er alvast een stevige basis om op te bouwen. Maar verder is het harken naar spelers die individueel het verschil kunnen maken. En vooral in de voorlinie ontbreekt er kwaliteit.



Standard speelde bijvoorbeeld al 30 competitiewedstrijden dit seizoen, maar in de Jupiler Pro League kon geen enkele Rouche meer dan zes doelpunten maken. Voorlopig delen Michel-Ange Balikwisha en Selim Amallah met dat aantal gescoorde goals de titel van clubtopschutter. Daarna volgen Merveille Bokadi en Maxime Lestienne, die elk vier doelpunten lukten. De centrale spitsen Jackson Muleka en Joao Klauss pakken tegenwoordig uit met elk drie stuks. Enkel de Braziliaan kan als vlotscorend omschreven worden, want hij speelde nog maar tien wedstrijden.

VEEL POGINGEN, WEINIG GOALS 

De ploeg van Standard mankeert continuïteit, beleving en intensiteit. Dieper op het veld aan een echte killer. Hoewel Joao Klauss echt wel goed werk verricht als aanvalsleider, een goalgetter pur sang is hij niet bepaald. De Braziliaan kwam tot zijn drie gescoorde doelpunten middels 21 doelpogingen. In verhouding is Klauss daarmee de 22ste efficiëntste centrumspits in de Jupiler Pro League. Klauss heeft andere specifieke kwaliteiten waardoor hij één van de meest bepalende spelers is bij Standard. Maar ook al maakt de huurling van Hoffenheim een grote in directe impact in Luik, een killer is-ie nooit geweest.



Nochtans zou een vlotscorende spits, idealiter in combinatie met Joao Klauss, de club gevoelig meer punten opgeleverd hebben. Standard scoorde dit seizoen bijvoorbeeld 41 doelpunten, een aantal waarmee de Rouches de tiende stek bezetten in de Jupiler Pro League. Maar het gebrek aan efficiëntie wordt pijnlijk duidelijk omdat Standard nochtans veel doelpogingen creëert. Enkel KV Kortrijk, AA Gent en Club Brugge vuren namelijk nog meer schoten af naar het vijandige doel. Van de 396 Luikse doelpogingen belandden er uiteindelijk slechts 36 procent effectief tussen de palen: goed voor een twaalfde plaats onder de ploegen in 1A.

POGING 1 

Standard hunkert dus duidelijk naar een echte goaltjesdief, een probleem waarmee de Rouches al kampen sinds januari 2020, toen Renaud Emond vertrok naar FC Nantes. Op Sclessin werd dergelijk type al snel geïdentificeerd. Hugo Cuypers, tegenwoordig actief bij Olympiakos en een rasecht jeugdproduct van Standard, werd in nog geen één jaar tijd reeds twee keer gecontacteerd omtrent een verhuis naar Luik. In de voorbije seizoenen was Cuypers erg doeltreffend bij GS Ergotelis, AC Ajaccio en Olympiakos Piraeus. In die periode scoorde de 24-jarige spits 29 doelpunten in 52 wedstrijden, met weliswaar het meeste doelpunten bij de Griekse tweedeklasser Ergotelis.



In mei 2020 kwam Standard al een eerste keer op de proppen bij Olympiakos en Hugo Cuypers. De vlotscorende spits trok toen de aandacht van het Luikse clubbestuur, dat in hem de nieuwe aanvalsleider zag voor het huidige seizoen. Cuypers werd intensief opgevolgd door het scoutingsapparaat en vooral vicevoorzitter Michel Preud'homme zag een groot potentieel in hem. Standard legde vervolgens concrete contacten met Cuypers en zijn club Olympiakos, maar de vraagprijs van de Grieken viel te duur uit. Anderhalf miljoen euro betekent namelijk een enorm kapitaal voor een club in financiële moeilijkheden zoals Standard, hoewel Olympiakos wel bereid was om mee te werken aan een verkoop.

POGING 2 

Na de eerste toenadering in mei 2020 volgde in januari 2021 een tweede poging van Standard om Hugo Cuypers naar de club te halen. De technische cel zocht opnieuw contact met de speler en Olympiakos, nadat Cuypers eerder werd uitgeleend aan het Franse Ajaccio. Dit keer betroffen de onderhandelingen geen permanente deal, maar wel een huurbeurt. Standard hield ook nog andere alternatieven achter de hand zoals Christoffer Nymar (Norrköping) en Joao Klauss (Hoffenheim). “Er is deze winter contact geweest, maar uiteindelijk is er geen concreet bod binnengekomen”, verklaarde Cuypers onlangs aan RTBF.



De kans is echter groot dat Standard in de nabije toekomst een derde keer aanklopt bij Hugo Cuypers en Olympiakos. De spits komt in Griekenland namelijk erg weinig aan de bak, en bovendien gaat hij volgend seizoen zijn laatste contractjaar in bij Olympiakos. Daardoor is het realistisch dat de financiële eisen van de Griekse topclub zullen afnemen. En bovendien ziet de goalgetter een rentree naar Standard helemaal zitten. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat een terugkeer naar Standard me geen plezier zou doen. Maar ik ga ook niet speculeren over een onzekere toekomst.”

BAS DOST-SCENARIO 

Het lijkt nu al een feit te zijn dat Standard volgend seizoen niet zal doorgaan met Joao Klauss. Dat heeft niets te maken met diens prestaties of bijdrage, maar wel met de vastgestelde aankoopoptie in zijn huurcontract met Hoffenheim. Die clausule zou namelijk zeven miljoen euro bedragen, wat een onmogelijke transactie wordt voor de Rouches. De piste-Hugo Cuypers is daarom financieel veel interessanter, en bovendien is de 24-jarige ook een grotere garantie op doelpunten dan Klauss.

Derde keer, goede keer dan maar? De Luikse zoektocht naar een echte goaltjesdief heeft veel weg met de gelijkaardige queeste die Club Brugge onlangs ondernam. In januari slaagde Blauw-Zwart er immers in om Bas Dost aan te trekken als langverwachte doelpuntenmachine, maar die transfer lukte ook niet bij poging één, maar uiteindelijk wel bij poging drie. Het geduld loonde dus bij Club Brugge, en bij Standard hopen ze alvast ook op dergelijk positief scenario.



De eerste toenadering tussen Club Brugge en Bas Dost vond plaats in het seizoen 2011-2012, toen de Nederlander de doelpunten aan elkaar reeg bij sc Heerenveen. In de zomer van 2020, bijna tien jaar later, volgde een tweede Brugse poging. Toen lag Dost precies één jaar onder contract bij Eintracht Frankfurt, maar hij hield vast aan zijn principe om een club nooit te verlaten na amper één seizoen. In de voorbije wintermercato haalde Club dan uiteindelijk toch zijn slag thuis. En in de eerstvolgende zomermercato ook Standard met Hugo Cuypers?

POLL: Heeft Standard nood aan Cuypers?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"

Burnley boekte een 4 op 6 en door de puntenaftrek van Nottingham Forest is er plots weer hoop op het ...

8
8
Verheyen hakt Duivelse knoop door: "Zij zijn wisselvallig"
Verheyen hakt Duivelse knoop door: "Zij zijn wisselvallig"

Gert Veheyen keek uiteraard ook naar de matchen van de Rode Duivels tegen Ierland en Engeland. De ...

8
8
KRC Genk bekoort en is nummer 6 van de wereld
KRC Genk bekoort en is nummer 6 van de wereld

KRC Genk is een club die de afgelopen jaren heel wat beloftevolle spelers liet doorbreken en die ...

32
32
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep

De eerste interland-break van het kalenderjaar 2024 zit er alweer op. Een groot deel van de ...

77
77
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"

Tijdens het komende paasweekend gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. Dan ...

424
424
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach Jürgen ...

78
78
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast

RSC Anderlecht is bezig aan een sterk seizoen en geldt momenteel als de grote titeluitdager van ...

326
326
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk plaatste zich na een veelbesproken ontknoping dan toch voor de Champions' Play-Offs. Daarin ...

258
258
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend

Komend weekend is het zover, dan gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ...

135
135
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"

Club Brugge plaatste zich dit seizoen opnieuw voor de Champions Play-Offs en blijft zo de enige ...

300
300
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'

Naast onder meer Bayern München en Liverpool FC, speurt ook FC Barcelona momenteel de markt af ...

58
58
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald

Bij RSC Anderlecht ligt de focus van coach Brian Riemer en zijn spelersgroep momenteel op de ...

244
244
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars

KV Oostende staat komend weekend voor een cruciale afspraak in de Challenger Pro League. De uitmatch ...

99
99
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg

De sportieve leiding van Club Brugge speurt momenteel naar een nieuwe hoofdtrainer voor de eerste ...

213
213
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'

Arsenal FC is bezig aan een puik seizoen. De Gunners staan momenteel aan de leiding in de Premier ...

91
91