11 toppers uit 1B die moeiteloos meekunnen in de JPL

11 toppers uit 1B die moeiteloos meekunnen in de JPL

Het toonaangevende Transfermarkt.com kwam eerder deze week met een update van de marktwaardes voor de spelers in 1B op de proppen. Dat er in de Proximus League heel wat kwaliteit rondloopt, wordt dit seizoen geïllustreerd door de knappe prestaties van promovendi OH Leuven en Beerschot. Wij gingen op zoek naar 11 spelers die de stap naar het hoogste niveau allicht eveneens moeiteloos zouden verwerken. Zónder de jonkies van Club NXT, uiteraard.


DM: Berke ÖZER (Westerlo)
Met 22 tegengoals beschikt Westerlo over de op een na beste defensie in 1B. Voor een groot stuk valt dat te danken aan Berke Özer, een 20-jarige Turk die gehuurd wordt van Fenerbahçe. Het toptalent zat kort na zijn 17de verjaardag al eens op de bank bij het nationaal elftal en staat naar verluidt reeds op de radar in Genk, dat volgens Turkse media een bod van maar liefst zes miljoen geweigerd zag. Het zou Özer, wiens contract in Istanbul nochtans afloopt in 2022, na Simon Mignolet tot duurste doelman ooit in onze competitie bombarderen.



CV: Christian BURGESS (Union)

De beste verdediging behoort dan weer toe aan Union, de autoritaire koploper die in de tweede klasse zo op zowat alle vlakken de tegenhanger van Club Brugge vormt. Rots in de branding van Felice Mazzu is Christian Burgess, een ervaren rot die vorige zomer overkwam van Portsmouth – waar hij ruim 200 matchen op de teller had. Ook bij de Brusselaars speelde de 29-jarige Engelsman, een reus van bijna twee meter, sindsdien álles. In de beker tegen Anderlecht had hij net een mindere dag, maar voor veel clubs in 1A absoluut een aanwinst.

CV: Siebe VAN DER HEYDEN (Union)
Zijn vaste partner achterin, Siebe Van der Heyden, gaat soms iets onstuimiger te werk en miste zo al drie duels wegens schorsing. In totaal zit de 22-jarige linkspoot, gevormd bij Anderlecht en anderhalf jaar geleden via een omweg langs KV Oostende en FC Eindhoven opnieuw in de hoofdstad beland, zelfs aan acht gele kaarten in 16 wedstrijden. Ondanks zijn passage in Nederland net iets té beenhard dus, een werkpunt voor de pittige verdediger. Toch vormen diens grinta, jonge leeftijd, Belgisch paspoort én linkerbeen stuk voor stuk troeven.

CV: Laurent LEMOINE (Lommel)
Van een Neerpede-product naar een voormalig talent van Club Brugge, waar Laurent Lemoine echter nooit door kon breken. Na een lange lijdensweg omwille van een aanslepend adductorenletsel bij KV Mechelen, komt de ex-jeugdinternational nu in Lommel evenwel alsnog boven water. Lemoine, nog altijd pas 22, miste tot dusver immers enkel door schorsing één partij bij het nummer drie in de stand. Na alle tegenslagen in zijn nog prille carrière vond hij het spelplezier dus alvast terug. En is de weg naar boven wie weet wel eindelijk ingezet.



RM: Youssef CHALLOUK (Deinze)
Van stappen zetten gesproken. Het gaat plots snel voor Youssef Challouk, die vanuit de lagere regionen de voorbije jaren meegroeide met het ambitieuze Deinze. De 25-jarige winger, via Rupel Boom en Heist in Oost-Vlaanderen terechtgekomen, wist de stap naar het profvoetbal met vier goals en negen assists alleszins prima te verteren. Een laatbloeier, die zijn plafond mogelijk nog niet heeft bereikt en wat ons betreft de voorkeur krijgt op iemand als Lommel-huurling Marlos Moreno – voor wie Manchester City ooit nog ruim vijf miljoen neertelde.

CM: Kader KEITA (Westerlo)
Westerlo wist Kader Keita anderhalf jaar geleden dan weer meteen definitief los te weken bij Lille. Nadat hij vorig jaar in de tweede helft van het seizoen van Bob Peeters reeds het vertrouwen kreeg als controleur op het middenveld, was er de voorbije maanden een glansrol weggelegd voor de 20-jarige Fransman in 't Kuipje. Daar kwamen naar verluidt ploegen als AZ en Bologna hem al bewonderen. Aan de Belgische eersteklassers om korter op de bal te spelen voor de getalenteerde kuitenbijter, wiens contract afloopt in 2022.

CM: Casper NIELSEN (Union)
In onze as vormt hij een tandem met Casper Nielsen. Met vier treffers en evenveel assists ogen zijn statistieken niet veel indrukwekkender dan die van pakweg Lommel-draaischijf Kolbeinn Thordarson, nota bene zes jaar jonger. Toch is de 26-jarige Deen een van de stuwende krachten achter de machine uit Sint-Gillis. Een passeur met veel werklust, een grote motor en gezonde agressie, die tevens geregeld voor doel opduikt. Een leidersfiguur ook, die zich niet voor niks de vice-aanvoerder mag noemen. Het brein van het Dudenpark.



LM: Antoine BERNIER (Seraing)
De eerste achtervolger van Union, weliswaar op verre afstand, is Seraing. Daar heeft niemand meer minuten op de teller dan Antoine Bernier, die nochtans pas vorige zomer van Antwerp naar Luik trok. De 23-jarige rechtspoot op links, opgeleid in Neerpede, is daar al goed voor drie goals en vier assists. Daarmee bevestigt Bernier wat hij bijwijlen reeds op huur bij Lierse Kempenzonen en het Luxemburgse Dudelange liet zien, én troeft hij hier zijn collega aan de overkant Ablie Jallow af. Lommel-winger Anass Zaroury trekt al naar Charleroi.

SP: Manfred UGALDE (Lommel)
Over naar de aanval, waar plaats is voor drie rasechte killers. Te beginnen met Manfred Ugalde, een 18-jarige Costa Ricaan die op het verlanglijstje stond van Club Brugge maar dankzij de City Football Group uiteindelijk in Lommel neerstreek. Daar maakt de tiener zijn status als toptalent voorlopig helemaal waar, want met 11 doelpunten en twee assists doen enkel zijn partners in onze voorhoede beter. Recent scoorde hij tegen Deinze zijn eerste hattrick, telkens met het hoofd. En dat voor iemand die amper één meter 73 meet.

SP: Dante VANZEIR (Union)
Met een marktwaarde van anderhalf miljoen blijft hét goudhaantje bij uitstek in de tweede afdeling echter Dante Vanzeir. De nog altijd pas 20-jarige pocketspits kon niet doorbreken in Genk en beleefde bij KV Mechelen een mindere huurperiode dan eerder bij Beerschot in 1B, maar daar is hij sinds zijn definitieve transfer naar Union opnieuw volledig ontketend. Met 18 goals en zes assists heeft Vanzeir een aandeel in de helft van de Brusselse output, én mag hij zich momenteel topschutter noemen. Klaar voor een nieuwe kans in 1A?



SP: Georges MIKAUTADZE (Seraing)
De titel van beste schutter in de Proximus League leek lang op weg naar Georges Mikautadze, die met 15 doelpunten na 10 speeldagen vlammend van start ging. Niet geholpen door een lang schorsing viel de scoringsmachine sindsdien evenwel stil, en werd er slechts één stuk toegevoegd aan het totaal. Toch kan de 20-jarige Fransman, trefzeker om de 80 minuten, straks ongetwijfeld op flink wat interesse rekenen. Al is het nog maar de vraag of moederclub Metz, waar hij tot 2023 vastligt, wil meewerken tegen een schappelijke prijs.

POLL: Wie zou volgens u de grootste aanwinst zijn in 1A?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach Jürgen ...

6
6
Anderlecht voert druk op Vertonghen op: deadline staat vast
Anderlecht voert druk op Vertonghen op: deadline staat vast

RSC Anderlecht is bezig aan een sterk seizoen en geldt momenteel als de grote titeluitdager van ...

75
75
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk plaatste zich na een veelbesproken ontknoping dan toch voor de Champions' Play-Offs. Daarin ...

103
103
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend

Komend weekend is het zover, dan gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ...

59
59
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"

Club Brugge plaatste zich dit seizoen opnieuw voor de Champions Play-Offs en blijft zo de enige ...

146
146
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'

Naast onder meer Bayern München en Liverpool FC, speurt ook FC Barcelona momenteel de markt af ...

23
23
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald

Bij RSC Anderlecht ligt de focus van coach Brian Riemer en zijn spelersgroep momenteel op de ...

136
136
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars

KV Oostende staat komend weekend voor een cruciale afspraak in de Challenger Pro League. De uitmatch ...

61
61
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg

De sportieve leiding van Club Brugge speurt momenteel naar een nieuwe hoofdtrainer voor de eerste ...

159
159
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'

Arsenal FC is bezig aan een puik seizoen. De Gunners staan momenteel aan de leiding in de Premier ...

65
65
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'

Titelverdediger Antwerp FC opent zaterdagavond zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een ...

147
147
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo

Vrijdagavond beginnen de Europe Play-Offs in de Jupiler Pro League. AA Gent is als eerste aan zet en ...

163
163
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

373
373
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

289
289
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'

Bayern M&uuml;nchen bereidt zich momenteel voor op de topwedstrijd van aanstaande zaterdag tegen ...

401
401