Anderlecht kroont zich tot 'Koning van Europa'

Anderlecht kroont zich tot 'Koning van Europa'

Al voor de tiende keer dit seizoen eindigde RSC Anderlecht een wedstrijd met een puntendeling. In de grootste zes Europese voetbalcompetities telt geen enkele club dan ook meer draws dan Sporting. Desondanks blijft Anderlecht opvallend genoeg meedraaien aan de top van de Jupiler Pro League. Maar door die vele gelijke spelen blijft de kwalificatie voor Play off 1 een erg moeilijke beproeving.


TELKENS OPNIEUW BEGINNEN 

“We gaan vol voor de aanval”, beloofde Vincent Kompany daags voor de wedstrijd tegen Moeskroen. “Maakt niet uit hoe het terrein er bij ligt – er mag 18 cm sneeuw liggen – maar er zijn geen excuses: we gaan spelen met 200 km/u”. RSC Anderlecht haalde in de voorbije weken een hoog niveau aan qua tempo, hoge druk, geweldige combinatie en veel kansen. Dat was onder meer het geval in de laatste twee wedstrijden tegen Sporting Charleroi en Waasland-Beveren.

Op die manier zette Sporting belangrijke stappen naar het beoogde spelbeeld van coach Vincent Kompany, die streeft naar een totale dominantie op de grasmat. Tegen Charleroi en Waasland-Beveren was dat bijvoorbeeld het geval, al ontbraken er tegen de Oost-Vlamingen nog enkele doelpunten. Anderlecht verrichte tegen Waasland-Beveren tien pogingen op het doel van Nordin Jackers, een aantal dat dit seizoen nooit hoger lag bij Sporting, maar de goalie pakte alsnog uit met een clean sheet. 



Van die intensiteit en veelbelovend spel bleef er dinsdagavond echter niet veel over. Tegen Moeskroen was Anderlecht was een schim van de sterke ploeg die domineerde tegen Charleroi en Waasland-Beveren. Het is een verhaal van vallen en opstaan, dat verklaard wordt aan een gebrek en ervaring. 't Is ook daarom dat de recente kwaliteitsinjectie met Abdoulay Diaby, Majeed Ashimeru en Jacob Bruun Larsen van essentieel belang is. Op Le Cannonier speelde Anderlecht al voor de tiende keer gelijk in het huidige voetbalseizoen.

PRIMUS VAN DE JPL 

Met die tien draws kent Anderlecht geen gelijke in de Jupiler Pro League. Enkel KAS Eupen komt enigszins in de buurt van Sporting: de Panda's speelden dit seizoen al negen keer gelijk. Am Kehrweg zijn dergelijke éénpunters een belangrijke puntenoogst om de degradatie te voorkomen, maar bij Anderlecht betekenen de talrijke gelijkspelen duur puntenverlies in de strijd om Play off 1.



Dat groot aantal puntendelingen van Anderlecht wordt zelfs niet overstegen in de andere grootste Europese competities. Anderlecht is daarmee de Europese koning van het gelijkspel. Het is daarbij wel opvallend dat Anderlecht, ondanks de tien gelijkgespeelde wedstrijden, nog steeds goed meedraait in de bovenste regionen van het klassement. Dat is in de andere Europese competities bijvoorbeeld minder het geval.

EREDIVISIE 

In de Nederlandse Eredivisie is FC Utrecht de ploeg die het meeste wedstrijden eindigde met een puntendeling. De ploeg van René Hake telt momenteel 9 draws op 18 wedstrijden, wat dus precies de helft is van hun aantal gespeelde matchen. Ook PEC Zwolle telt 9 gelijke spelen, maar de Blauwvingers speelden wel al één wedstrijd meer dan FC Utrecht. In elk geval overstijgt geen enkele Nederlandse club dit seizoen de 10 draws van Anderlecht.



BUNDESLIGA

Ondanks de vele draws bezet Anderlecht nog een respectabele vijfde positie in de rangschikking, en gek genoeg heeft de club zelfs uitzicht om nog enkele plaatsen op te klimmen in het klassement. Dat is vandaag ook het geval bij Eintracht Frankfurt. De ex-club van Bas Dost speelde 9 keer gelijk op 17 competitiematchen maar staat alsnog op een knappe zesde plaats in de Bundesliga. Dit seizoen zetten Die Adlerträger een reeks neer van 5 draws op een rij, bij Anderlecht betreft de langste serie 2 matchen op een rij.



PREMIER LEAGUE

Over Het Kanaal bevindt Brighton & Hove Albion zich dan weer in vieze papieren. The Seagulls bezetten momenteel de zeventiende plaats in de Premier League, en bevinden zich daarmee net boven de degradatieplaatsen. Brighton speelde dit seizoen 8 keer gelijk op 19 wedstrijden, en is daarmee de Engelse primus van de draws. Voor ex-Anderlecht-huurling Percy Tau zullen er in Engeland dus ook niet veel winstpremies te rapen vallen, want Brighton kon amper 3 matchen winnen.



LIGUE 1

Ook in de Franse Ligue 1 resulteert een groot aantal gelijke spelen in een lage positie in het klassement. Dijon FCO, waar Landry Dimata in oktober zijn medische tests aflegde, telt momenteel het meeste draws in de competitie. In 9 van hun 20 gespeelde wedstrijden werden de punten gedeeld, en daarmee bezet Dijon een zorgwekkende 18de plaats in de rangschikking. Ook FC Nantes, het nummer 17 in de stand, speelde al 9 keer gelijk maar Les Canaris werkten één wedstrijd meer af dan Dijon.



LALIGA

Van de zes grootste voetbalcompetities op het Europese grondgebied, kent Anderlecht enkel in Spanje haar gelijke op het vlak van gelijkgespeelde wedstrijden. Daar speelden Villarreal en SD Huesca eveneens 10 keer gelijk, maar hun huidige positie in LaLiga is erg uiteenlopend. Villarreal bezet momenteel een fraaie vijfde stek, terwijl Huesca zich op de allerlaatste plaats bevindt in de rangschikking. De rode lantaarn van de Spaanse voetbalcompetitie wist nog maar één wedstrijd te winnen in twintig matchen.



SERIE A

In de Serie A is Parma Calcio de grootste slokop van de gelijkgespeelde wedstrijden. Vorig seizoen eindigde de Gialloblu op een veilige elfde plaats, maar vandaag staat de club op de voorlaatste plek van de Italiaanse competitie. Parma speelde dit jaar al 7 keer gelijk in 19 wedstrijden tijd, wat exact hetzelfde aantal is in vergelijking met het voorgaande seizoen. Bovendien telt Parma maar één puntje meer dan Crotone, de rode lantaarn in de Serie A.



KONING VAN EUROPA 

Enige nuance is hier op zijn plaats. RSC Anderlecht werkte dit seizoen reeds 24 competitiewedstrijden af, terwijl er vandaag in de andere grootste Europese voetbalcompetities minder matchen gespeeld zijn. Daardoor is de kans dus groter dat Sporting meer draws telt in vergelijking met andere buitenlandse voetbalclubs. Anderzijds blijft het wel een feit dat er in de zes grootste Europese competities geen enkele ploeg meer puntendelingen telt dan Anderlecht. Ook de huidige vijfde plaats in de Jupiler Pro League is daarbij best opmerkelijk, ondanks de tien gelijke spelen.

POLL: Haalt Anderlecht Play off 1 dit seizoen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

9
9
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

189
189
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

394
394
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

112
112
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

785
785
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

190
190
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

210
210
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

695
695
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

262
262
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

106
106
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

94
94
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

602
602
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

493
493
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

149
149
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1799
1799