Lukaku degradeert Batsman: 'Opvolging onbestaande'

Lukaku degradeert Batsman: 'Opvolging onbestaande'

In de oefeninterland tegen Ivoorkust gaf bondscoach Roberto Martinez het vertrouwen aan Michy Batshuayi als aanvalsleider. In de Nations League tegen het sterkere Engeland opteerde de Spanjaard echter voor Romelu Lukaku. De aanvaller van Internazionale bewees wederom dat hij op een hoger niveau acteert dan Batshuayi.


ROYALE LUKAKU

Veel vraagtekens en muizenissen houden Roberto Martinez in de ban na de pijnlijke 2-1 nederlaag zondag tegen Engeland. Voor de match waren de Rode Duivels nochtans dé grote favoriet maar het veelbelovende wedstrijdbegin kon de Belgische nationale ploeg echter niet doortrekken. De 0-1 voorsprong via Romelu Lukaku werd uiteindelijk omgebogen in een nederlaag maar vooral de manier waarop was onbegrijpelijk voor de huidige nummer één van de wereld. Vooral na de beslissende 2-1 van de Engelsen verzaakten de Duivels om een niveautje hoger te voetballen en bijgevolg de tegenstander helemaal uit verband te spelen. De troepen van de Spaanse bondscoach waren nochtans duidelijk de meerdere van de Engelsen.



Martinez had niettemin enkele excuses voorhanden om in te roepen. Het gemis van meerdere bepalende sterkhouders zoals Eden Hazard, Thorgan Hazard, Thibaut Courtois, Dries Mertens en Jan Vertonghen was voelbaar, maar daartegenover stond een koninklijke prestatie van aanvalsleider Romelu Lukaku, wat een énorm verschil was met de povere partij van draaischijf Kevin De Bruyne bijvoorbeeld. Lukaku was verantwoordelijk voor de creatie én de afwerking van de openingstreffer, en hij was ook opvallend sterk in de balaanname, snelheid én afwerking. Het contrast met Michy Batshuayi, de centrale spits in de oefenmatch tegen Ivoorkust was groot.

WAAR IS DE OPVOLGING?

Het werd al veel geschreven en luidop uitgesproken, maar na Romelu Lukaku is het hard en bijna hopeloos zoeken naar een valabele opvolger als centrumspits bij de Rode Duivels. Intrinsiek zou Michy Batshuayi alvast de capaciteiten moeten bezitten om Lukaku's natuurlijke back-up of opvolger te worden maar de speelse Batsman acteert daarvoor nog veel te wisselvallig. Ook zijn gebrekkige speeltijd – en ontbrekende bloedvorm – tijdens de voorbije jaren spreekt daarbij absoluut niet in z'n voordeel. Na Batshuayi staan verder ook nog Christian Benteke en Divock Origi te drummen in de pikorde der Belgische centrale aanvallers, maar niemand daarvan bezit nog maar de potentie van Lukaku's huidige kwaliteiten.



De wedstrijd tegen Engeland sprak boekdelen in die optiek. Big Rom was op Wembley namelijk veruit de beste Belgische speler en hij lijkt met het vorderen van de jaren steeds beter en beter te worden. De Belgische topschutter aller tijden werd in het tactische Calcio bij Internazionale een pak veelzijdiger en completer, en dat komt nu ook bij de Rode Duivels nadrukkelijker tot uiting. Het is voor elk land of team een voorrecht om te kunnen beschikken over een centrale aanvaller van die wereldklasse, maar het zorgt bijgevolg ook voor een groot gevaar indien de opvolging niet op punt staat, of zelfs onbestaande is. 

GEMISTE KANS VAN BATSHUAYI

“Als je zijn (Romelu Lukaku, nvdr.) prestatie van nu vergelijkt met die van Batshuayi afgelopen donderdag … Dat is een groot verschil en bewijst nog maar eens wie de topspits is”, verklaarde analist Marc Degryse voor de camera's van VTM. De impact van Lukaku tegen Engeland, toch geen kleine voetbalnatie, was pakken groter dan die van Batshuayi tegen de nationale ploeg van Ivoorkust. Batsman kan wel als excuus inroepen dat de Rode Duivels toen met een héél experimenteel elftal voor de dag kwamen, maar door zijn ruime ervaring en capaciteiten werd er toch wat meer verwacht van hem.



Zo drukte Romelu Lukaku tegen Engeland, een tegenstander van een veel groter kaliber dan Ivoorkust, explicieter zijn stempel dan Michy Batshuayi. Lukaku was op Wembley namelijk alomtegenwoordig met 65 acties terwijl dat bij Batshuayi tegen Ivoorkust slechts 51 acties waren. Bovendien was Big Rom ook meer slagkrachtig in zijn acties. Lukaku bezorgde de Engelse verdedigers daarmee een hoop werk, veel meer dan Batshuayi tegen Ivoorkust bijvoorbeeld, én hij was daarbij ook meer efficiënter dan zijn goedlachse concullega. Zowel Lukaku als Batshuayi konden weliswaar scoren in hun afgewerkte wedstrijd, maar Lukaku droeg dus opmerkelijk meer bij aan het spelbeeld.

LUKAKU OVERSCHADUWT BATSHUAYI

Romelu Lukaku kreeg door nationale en internationale pers, fans en analisten meermaals het verwijt te horen een mindere balcontrole te bezitten alsook een gebrek aan zuivere technische kwaliteiten. In het verleden werd Michy Batshuayi daarom bestempeld als een meer complete centrale aanvaller, want de voorgenoemde kwaliteiten bezit de huidige spits van Crystal Palace wel degelijk. Maar in de voorbije periode toont Lukaku zich desondanks veel secuurder en natuurlijker met de bal aan de voet dan destijds. Zo was er zelfs geen verschil merkbaar tussen de zuiverheid van de passes van Lukaku tegen Engeland en Batshuayi tegen Ivoorkust.

Bovendien nam Lukaku veel meer het initiatief met de bal aan de voet. De sterspeler van Internazionale poogde tegen The Three Lions bijvoorbeeld vijf dribbels, waarvan er maar ééntje ook effectief slaagde, maar Batshuayi kroop tegen Ivoorkust duidelijk meer in zijn schulp want Batsman ondernam toen maar liefst geen énkele dribbel. Het is dan ook glashelder en overduidelijk dat Batshuayi een belangrijke kans, om zich definitief in de gunst te spelen van bondscoach Roberto Martinez, zomaar te grabbel gooide.



Zowel Romelu Lukaku als Michy Batshuayi wisten zich tegen respectievelijk Engeland en Ivoorkust op het scorebord te werken maar de offensieve en algemene bijdrage van Lukaku was en pak groter dan die van Batshuayi. Dat blijkt alvast uit het aantal aangegane acties, en de efficiëntie ervan, maar ook uit de gepoogde dribbels. Bovendien was Lukaku op aanvallend gebied een pak efficiënter dan Batshuayi. Het verschil in de offensieve acties bij beide heren was al opmerkelijk groot, respectievelijk 23 voor Lukaku en 11 voor Batshuayi, maar ook hierin wist Lukaku zich qua efficiëntie opnieuw te onderscheiden: Big Rom was namelijk bijna dubbel zo efficiënt als Batshuayi.

SCHRIL CONTRAST

In het nieuwe seizoen 2020-2021 kon Romelu Lukaku bij de Rode Duivels één keer de weg naar het doel vinden. Tegen Denemarken lukte hem dat niet maar tegen het hoger aangeschreven Engeland wél. Op die manier komt Lukaku vooralsnog – in het huidige seizoen – aan 0,48 doelpunt per 90 minuten in het shirt van de nationale ploeg. Michy Batshuayi kon in datzelfde kader echter al drie keer vieren, twee keer tegen IJsland en eenmaal tegen Ivoorkust, maar dat zijn niet meteen de grootste voetbalnaties van het moment. Daarmee scoort Batsman dit seizoen aan wél een enorme frequentie van 1,68 doelpunt per 90 minuten.



Maar daar stopt de goednieuwsshow dan ook voor Batshuayi, want zijn inbreng en importantie bij de Rode Duivels staat echter in schril contrast met die van Romelu Lukaku. Terwijl Batshuayi momenteel nog zoekt naar zijn eerste basisplaats bij Crystal Palace, groeide Lukaku bij de Italiaanse topclub Internazionale ondertussen uit tot één van 's werelds beste centrumaanvallers. De zoektocht naar een valabele opvolger voor Big Rom blijft dus duren. En als je weet dat Christian Benteke bij datzelfde Crystal Palace nog véél minder uitzicht heeft op speelminuten dan zijn ploegmaat Batshuayi, dan wordt het nog érg lang wachten op een natuurlijke opvolger van Lukaku ...

POLL: Wie is volgens u de beste spits?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Bayern München mag één topcoach al vergeten'
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'

Bayern München lijkt de titel dit seizoen aan Bayer Leverkusen te moeten laten. Der ...

5
5
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."

KV Mechelen greep net naast PO 1 en moet dus aan de bak in de Europe Play-offs. De Kakkers starten ...

76
76
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'

Liverpool doet volop meer voor de titel in de Premier League. De Reds moeten afrekenen met Arsenal ...

72
72
Pro League heeft ambitieus plan voor Lotto Super League en Flames
Pro League heeft ambitieus plan voor Lotto Super League en Flames

Het vrouwenvoetbal zit duidelijk in de lift, maar er zijn nog héél veel werkpunten. ...

8
8
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

67
67
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

167
167
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

89
89
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

160
160
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

214
214
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

409
409
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

473
473
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

209
209
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

81
81
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

346
346
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechelen grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, ...

203
203