Goud voor Club Brugge: 'Topspits van 1B'

Goud voor Club Brugge: 'Topspits van 1B'

Club NXT barst van het talent maar momenteel ondervinden de Brugse youngsters aan den lijve dat de stap naar het professionele voetbalniveau niet te onderschatten is. De jongste ploeg uit 1B bengelt momenteel troosteloos op de laatste plaats maar desondanks wisten enkele spelers zich toch in de kijker te spelen. De achttienjarige spits Thibo Baeten is daar bijvoorbeeld één van.


CLUB NXT 

In 2020 gebeurde er heel wat bij Club Brugge. Eerst werd het vrouwelijke voetbalteam van Club Brugge, momenteel op de derde plek in de Belgisch Super League, omgedoopt naar de trendy en eigentijdse benaming van Club YLA, en dat ter ere van Yvonne Lahousse, één van de sterke vrouwen in de Brugse clubgeschiedenis. Maar ook de jeugdopleiding van Club Brugge, die eerder al moderner over de tong rolde met de Club Academy, onderging een naamsverandering. Club NXT werd volgens de definitie in het leven geroepen om de symbiose tussen een topsportomgeving waar prestaties voorop staan met een lifestyle jongerencultuur waar de jeugdspelers zichzelf kunnen zijn én waar ook andere jongeren zich mee kunnen identificeren. 



High performance, voeding, eigen verzorging zijn de kernwoorden van Club NXT, en op die manier wil Club Brugge meer youngsters zoals Charles De Ketelaere laten doorstromen vanuit de eigen jeugd naar het eerste elftal. Dat is de grote droom van veel clubs, en vandaag bijvoorbeeld ook de belangrijkste visie bij RSC Anderlecht, maar niet élk Belgisch team beschikt namelijk over de juiste omkadering om zo'n groots, omvangrijk én complex project te implementeren. De accomodaties van het Belfius Basecamp in Westkapelle lenen er toe dat Club NXT in de beste omstandigheden kan werken, en dient bijgevolg als een soort laboratorium voor het eerste elftal.

RODE LANTAARN 

Sinds dit seizoen mag Club NXT, als enige én eerste U23-elftal uit de Belgische voetbalgeschiedenis nota bene, zich meten met andere professionele teams in 1B. Ook al kwam er veel ophef en kritiek op die weinig overlegde beslissing, veel clubs uit 1A zullen de evolutie van Club NXT ongetwijfeld nauwlettend opvolgen. Iedere Belgische profclub zal nu met hun eigen ogen kunnen vaststellen wat deze talenten nu écht waard zijn in een professionele en competitieve context. Hoofdcoach Rik De Mil heeft daarbij de dagelijkse sportieve leiding in handen maar hij wordt tevens omringd door ex-profs zoals Tim Smolders, Maarten Martens, Peter Mollez en Carl Hoefkens. De sportieve knowhow is alvast aanwezig in de technische staf van Club NXT. 



Ondertussen is de competitie in 1B reeds vijf speeldagen ver maar voorlopig kon Club NXT nog geen enkele keer de drie punten pakken. Tegen RWDM, Lierse Kempenzonen en RFC Seraing werd telkens het onderspit gedolven, terwijl de Brugse jonkies wél een gelijkspel konden afdwingen tegen Lommel SK en Union. De actuele balans is dan ook niet meteen indrukwekkend te noemen met amper twee punten op vijftien en de rode lantaarn in 1B. Maar voor Club NXT is het alvast een leerzaam proces en is deze huidige confrontatie met de harde realiteit misschien wel een geschenk uit de hemel.  

SLECHTE CIJFERS 

Voor Club NXT lijkt de overgang naar de zakelijke en professionele context erg moeizaam te verlopen, maar dat is allerminst een schande te noemen. Het team van Rik De Mil bezit namelijk een gemiddelde leeftijd van maar liefst 18,2 jaar, wat bijvoorbeeld meer dan zes jaar onder het algemeen gemiddelde is van 1B. Bij SK Deinze, de 'oudste' ploeg in 1B, is de gemiddelde leeftijd bijvoorbeeld 28,4 jaar. Jonge spelers moeten nu eenmaal altijd leergeld betalen, en dat resulteert in eerste instantie alvast door de bezetting van de laatste plaats in de rangschikking. Maar er zijn nog tal van parameters die aanwijzen dat Club NXT nog veel stappen moet zetten – logisch uiteraard.



Zo incasseerde de jonge Brugse ploeg ondertussen al dertien tegentreffers, waarbij enkel Lommel SK – en dat met één gespeelde wedstrijd meer dan Club NXT - nog meer doelpunten slikte. De tegenstanders in 1B kunnen bijgevolg ook gemakkelijk kansen afdwingen tegen Club NXT, want geen elke ploeg uit de competitie moest namelijk meer doelkansen zien af te wenden dan hen. Club NXT telt ook amper vijf gescoorde doelpunten en het laagst aantal afgevuurde pogingen naar het vijandige doel. Nochtans loopt er bij Club NXT nog een serieuze killer voor doel rond, die steeds het maximale puurt uit zijn mogelijkheden in de box.

MISTER 60% 

Drie van de reeds vijf gescoorde Brugse doelpunten, 60% dus, kwamen er namelijk allemaal via Thibo Baeten, de achttienjarige aanvalsleider van Club NXT. Vorig seizoen kon Club Brugge de youngster nog uit de handen houden van gerenommeerde Europese clubs zoals Valencia en Fiorentina door hem een nieuw contract voor te schotelen dat tot 2021 doorloopt. Baeten maakte destijds een grote indruk op het prestigieuze toernooi van Viareggio waar hij drie keer kon scoren in vier wedstrijden, en die veelbelovende lijn trekt hij alvast door in 1B.



Thibo Baeten maakte dit seizoen al naam en faam door tegen Union het vroegste doelpunt in 1A én 1B te scoren: na amper acht seconden op de klok kon de rechtsvoetige spits toen zijn eerste professionele treffer vieren en dat allemaal tijdens zijn eerste basisplaats van het seizoen. Daarna bleef coach Rik De Mil volop het vertrouwen geven aan Baeten, waardoor hij in de eerstvolgende twee competitiewedstrijden tegen Lierse Kempenzonen en RFC Seraing opnieuw de weg naar het doel vond.

REGELMATIGSTE SCORENDE SPITS UIT 1B 

Met zijn drie gescoorde doelpunten is Thibo Baeten momenteel de clubtopschutter van Club NXT, maar om de topschutter te worden van 1B heeft de tiener nog veel werk te verrichten. Georges Mikautadze (RFC Seraing) lukte namelijk al een ongezien hoog aantal van twaalf treffers, maar de Fransman met Georgische roots is wél niet efficiënter dan Baeten. De achttienjarige aanvaller van Club NXT puurt namelijk één doelpunt uit drie doelpogingen, en daarmee is Baeten de op één na efficiëntste centrumspits uit 1B, op Dante Vanzeir (Union) na. Bovendien scoort er in 1B geen enkele centrumspits regelmatiger dan Baeten, die een enorm hoog gemiddelde van 0,78 doelpunt per wedstrijd kan voorleggen. Indien Philippe Clement er alsnog een efficiënte centrumspits wil bijhalen, hij hoeft alvast niet ver te zoeken.



Baeten bewijst met succes zijn neus voor doelpunten op het professionele niveau, maar ook in andere onderdelen scoort hij hoog in vergelijking met zijn collega-centrumspitsen. Bij de algemene offensieve geslaagde acties moet hij amper drie aanvallers voor zich dulden, terwijl ook zijn aantal dribbels en de efficiëntie daarvan van een hoog niveau zijn. Baeten speelt en scoort zich alvast in de kijker bij Club NXT, en dat kan alleen maar positieve gevolgen hebben voor zijn toekomst bij Club Brugge. Maar als we hem ook ooit effectief in het eerste elftal zullen zien spelen, dat wordt voorlopig nog afwachten. 

POLL: Moet Club Brugge hem een kans gunnen in het eerste elftal?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."

KV Mechelen greep net naast PO 1 en moet dus aan de bak in de Europe Play-offs. De Kakkers starten ...

4
4
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'

Liverpool doet volop meer voor de titel in de Premier League. De Reds moeten afrekenen met Arsenal ...

37
37
Pro League heeft ambitieus plan voor Lotto Super League en Flames
Pro League heeft ambitieus plan voor Lotto Super League en Flames

Het vrouwenvoetbal zit duidelijk in de lift, maar er zijn nog héél veel werkpunten. ...

6
6
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

57
57
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

158
158
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

75
75
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

143
143
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

192
192
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

350
350
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

427
427
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

203
203
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

77
77
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

329
329
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechelen grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, ...

193
193
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

299
299