Beerschot slaat grote slag: 'De nieuwe Berge'

Beerschot slaat grote slag: 'De nieuwe Berge'

Ondanks een erg sterke competitiestart rust Beerschot VA niet op haar lauweren. De club uit Antwerpen beseft dat het nog een lang en moeilijk seizoen kan worden, en anticipeert daarom op enkele lacunes in de spelerskern. De komst van het toptalent Ismaila Coulibaly biedt alvast perspectieven met het oog op een glansrijk seizoen in de Jupiler Pro League.


VRAAGTEKENS BIJ BEERSCHOT 

Beerschot VA kan spreken van een succesvolle rentree naar de Belgische hoogste voetbaldivisie. Met negen punten op twaalf bezetten de Kielse Ratten momenteel een erg knappe derde plaats, wat een onverhoopte prestatie is maar daarom zeker niet minder verdiend. Het is enkel nog maar de vraag of de troepen van coach Hernan Losada die fraaie puntenoogst en dito prestaties kunnen aanhouden naarmate het seizoen vordert. Op het tactische vlak staat het geheel van Beerschot alvast volledig op punt, met de veelbesproken 3-5-2-formatie van de Argentijnse coach.

De Argentijnse tacticus oogstte vorig seizoen in 1B grote successen met deze ideologie en die lijn werd alvast doorgetrokken tijdens de eerste vier competitiematchen in 1A. Losada pikte deze strategie op toen hij als speler nog actief was onder toenmalig Beerschot-coach Marc Brys, die nog steeds te boek staat als een trainer met een innovatieve en sterke tactische visie. Naast Brys vond Losada ook zijn inspiratie bij twee van zijn landgenoten, namelijk ex-Argentijns bondscoach Carlos Bilardo en Marcelo Bielsa, die een groot palmares vergaarden op basis van hun tactische expertise en vaak varianten gebruikten van de 3-5-2-opstelling.



Ondanks die tactische stabiliteit en de sterke resultaten in het seizoensbegin lijkt de huidige ploeg van Beerschot niet meteen sterk genoeg te zijn om die derde plaats ook een gans seizoen vol te houden. De Mannekes zijn wel goed bij schot door hun zes gemaakte doelpunten, enkel Zulte Waregem, KV Mechelen, Sporting Charleroi en RSC Anderlecht konden dit seizoen al meer prikken. Daartegenover staat ook wel een groot aantal van vijf geïncasseerde treffers, waarmee het Antwerpse doelpuntensaldo momenteel amper +1 bedraagt. Enkele extra gerichte transfers zouden die scorende balans meer in evenwicht moeten brengen.

ONHAALBAAR ZONDER SHEFFIELD

Met Jan Van den Bergh en Dario van den Buijs haalde Beerschot in het tussenseizoen al twee verdedigers binnen, maar de nadruk in de huidige mercato lag vooral op het offensieve compartiment. De recente inkomende transfers van Blessing Eleke, Musashi Suzuki en Abdoulie Sanyang zijn naar Beerschot-normen absolute topdeals, maar daarmee helt het evenwicht in de A-kern meer door naar het aanvallende compartiment. 


Blessing Eleke

De decision makers op 't Kiel detecteerden die evolutie ook, waardoor de club deze week uitpakte met twee nieuwkomers, waarvan beide centrale middenvelders zijn. En dat zal Hernan Losada ongetwijfeld plezier gedaan hebben met het oog op meer balans en standvastigheid op de langere termijn. Die nieuwe centrale middenvelders zijn de 20-jarige Keres Masangu (AS Roma) en de 19-jarige Ismaila Coulibaly (Sarpsborg via Sheffield United). Vooral die laatste aanwinst wordt er ééntje om in de gaten te houden. 

De Malinese middenvelder stond namelijk op de lijst van meerdere Europese clubs, waar ook de Turkse topclub Galatasaray en ook Club Brugge deel van uitmaakten. Coulibaly werd door Sheffield United aangekocht maar wordt via het overkoepelende United World voor drie seizoenen uitgeleend aan Beerschot. Zonder die coöperatie met Sheffield United was Coulibaly onhaalbaar voor de club. Francis Vrancken, voorzitter en co-eigenaar van Beerschot, gaf dat op de clubwebsite ook enigszins toe. “Deze transfer is het resultaat van onze samenwerking met Sheffield United. Als co-eigenaar van Beerschot en eigenaar van Sheffield United zoekt Prins Abdullah naar win-win situaties voor alle partijen.”

DIATTA ALS REFERENTIE  

Op 19-jarige leeftijd zou het voor de Malinese jeugdinternational erg moeilijk geweest zijn om meteen een doorbraak te forceren bij The Blades, waardoor een driejarig verblijf in België veel gunstiger zou zijn voor diens ontwikkeling. Sheffield United tastte – naar de normen van Beerschot VA – diep in de geldbuidel om Ismaila Coulibaly te overtuigen voor het United World-project. Thomas Berntsen, de sportief directeur van Sarpsborg, verklaarde aan de Noorse media dat de verkoop van Coulibay een lucratieve zaak betekende voor de club, die momenteel een financieel tekort van één miljoen euro met zich meezeult.



Berntsen liet zich niet uit over de exacte transfersom van Coulibaly, maar verklaarde wel dat de middenvelder behoort tot de meest winstgevende deals uit de clubgeschiedenis. Dat referentiepunt bij Sarpsborg is nog steeds Krépin Diatta, die de Noorse clubkas twee miljoen euro opbracht. Naargelang de bron varieert die potentiële transfersom van 2 tot 2,5 miljoen euro, een bedrag dat Beerschot vooralsnog nooit zou ophoesten voor een aanwinst. Dankzij de verkoop van Coulibaly zullen de financiële cijfers van Sarpsborg dus snel weer groen kleuren.

DE NIEUWE BERGE 

Op het Noorse grondgebied wordt Ismaila Coulibay vaak vergeleken met Sander Berge, al zijn de fysieke overeenkomsten tussen beide spelers wel erg uiteenlopend. Desondanks bezit de Malinese middenvelder over een uitstekend inzicht en groot voetballend vermogen, samen met een prima passing. Indien Coulibay zijn kwaliteiten helemaal kan ontplooien, dan kan hij straks een kwalitatief duo vormen met Beerschot-regisseur Raphael Holzhauser, en dat zou weleens vonken kunnen geven in de Jupiler Pro League

Toch liggen de kwaliteiten van Coulibaly meer op het defensieve en ondersteunende vlak, eerder dan het offensieve compartiment. In Noorwegen liet de middenvelder per wedstrijd bijvoorbeeld meer defensieve acties noteren dan aanvallende. Maar Coulibaly koppelt die ingesteldheid wel aan zijn grote voetballende capaciteiten. In het verticale spel van coach Hernan Losada kan de nieuwste Beerschot-aanwinst ook een meerwaarde betekenen bij de lange ballen, een onderdeel waar hij bij Sarpsborg een efficiëntie haalde van 64%. Amper drie centrale middenvelders in Noorwegen deden nog beter.



Ook op het gebied van de algemene zuivere passing zal Coulibaly voor een broodnodige injectie zorgen. Met zijn gemiddelde passing-efficiëntie van 85% bij Sarpsborg overstijgt hij namelijk die van huidige centrale Beerschot-middenvelders Ryan Sanusi en zelfs Raphael Holzhauser, enkel Tom Pietermaat passt vooralsnog enkele percentages zuiverder. Bij de dreigende passing naar de final third bij de tegenstander – als minimaal balverlies - komt geen enkele Beerschot-middenvelder nog maar in de buurt bij de cijfers van Coulibaly.

PRECEDENT COULIBALY

Op papier lijkt Beerschot VA dus een echt goudhaantje aan boord gehaald te hebben, al heeft de 19-jarige uiteraard nog alles te bewijzen in de Jupiler Pro League. Door de samenwerking met Sheffield United beschikken de Kielse Ratten over een speler met erg veel kwaliteiten die in andere omstandigheden compleet onhaalbaar zou zijn. Indien deze constructie met Coulibaly een positieve afloop kent, dan kan deze opzet ongetwijfeld nog meermaals opgezet worden met andere potentiële goudhaantjes in de toekomst. Iets waar men op het Kiel ongetwijfeld vragende partij voor is.

POLL: Heeft dit business model veel kans tot slagen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

TRANSFERUURTJE: 'Club Brugge verliest uitblinker, schoktransfer De Bruyne'
TRANSFERUURTJE: 'Club Brugge verliest uitblinker, schoktransfer De Bruyne'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

141
141
Exit Moris bij Union? "Hij kost hun toch heel veel kostbare punten"
Exit Moris bij Union? "Hij kost hun toch heel veel kostbare punten"

Het draait compleet vierkant bij Royal Union SG in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars wisten ...

43
43
Expert buigt zich over 'vicieuze cirkel' bij Union en viseert sterkhouder
Expert buigt zich over 'vicieuze cirkel' bij Union en viseert sterkhouder

Royal Union SG is rampzalig begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse traditieclub verloor ...

49
49
Vertrekkende Lukaku zadelde Inter op met stevige kopzorgen
Vertrekkende Lukaku zadelde Inter op met stevige kopzorgen

Inter Milan heeft zich vijf speeldagen voor het einde van het seizoen tot Italiaans kampioen ...

64
64
Boeckx ziet groot pijnpunt bij Anderlecht: "Ze hinken op twee gedachten"
Boeckx ziet groot pijnpunt bij Anderlecht: "Ze hinken op twee gedachten"

RSC Anderlecht staat na vier speeldagen in de Champions' Play-Offs aan de leiding. De Brusselse ...

111
111
Club-speler boort titelkoorts de grond in vlak voor Genks tweeluik
Club-speler boort titelkoorts de grond in vlak voor Genks tweeluik

Club Brugge doet weer volop mee voor de landstitel. Blauw-zwart verloor nog geen enkele keer in de ...

760
760
Money time: Anderlecht 'bevoorrecht' in cruciale week
Money time: Anderlecht 'bevoorrecht' in cruciale week

In de Champions' Play-Offs is opnieuw een belangrijke week aangebroken. Zo komen de zes deelnemers ...

482
482
'Kleine verliezer' Union onder vuur: "Erger me aan zijn gedrag"
'Kleine verliezer' Union onder vuur: "Erger me aan zijn gedrag"

Lange tijd leek het erop dat Union SG bij zijn derde opeenvolgende poging dan toch met de landstitel ...

133
133
'Schoktransfer De Bruyne: eerste club schiet in actie'
'Schoktransfer De Bruyne: eerste club schiet in actie'

Manchester City en Kevin De Bruyne willen deze week een nieuwe stap zetten richting een verlenging ...

189
189
'Dilemma bij Club Brugge: uitblinker overweegt vertrek'
'Dilemma bij Club Brugge: uitblinker overweegt vertrek'

Club Brugge is momenteel bezig aan een sterke reeks en dat terwijl het toch een aantal belangrijke ...

748
748
Riemer door het lint: "Hij heeft het niet onder controle"
Riemer door het lint: "Hij heeft het niet onder controle"

Nu de titelstrijd in de Champions' Play-Offs zijn climax nadert, lopen de emoties logischerwijs ...

185
185
'Opvolger voor Klopp: topkandidaat landt in Engeland'
'Opvolger voor Klopp: topkandidaat landt in Engeland'

Liverpool FC bereidt zich momenteel voor op de derby van woensdagavond tegen Everton FC, wat opnieuw ...

79
79
'Standard trapt transferzomer af: vijf à zes aanwinsten'
'Standard trapt transferzomer af: vijf à zes aanwinsten'

In de Europe Play-Offs krijgt Standard dinsdagavond het bezoek van KV Mechelen, maar voor de Rouches ...

273
273
Schandaal Snelders: 'Horrorverhaal deint nog verder uit'
Schandaal Snelders: 'Horrorverhaal deint nog verder uit'

De hemel blijft maar neerdalen op het hoofd van Eddy Snelders. De voormalig voetballer en gewezen ...

202
202
<strong>Zlatan laat Antwerp FC op zijn grondvesten daveren</strong>
Zlatan laat Antwerp FC op zijn grondvesten daveren

Mark van Bommel overweegt zijn toekomst bij Antwerp FC vanwege financi&euml;le en sportieve ...

479
479