RSCA mikt op vervanger Kompany: 'Droomprofiel'

RSCA mikt op vervanger Kompany: 'Droomprofiel'

Ondanks een beperkt financieel budget moet RSC Anderlecht nog dringend uitpakken op de transfermarkt. Vooral om het defensieve compartiment te versterken, wordt er nog stevig gespeurd op de transfermarkt. Eén van de targets zou Simon Falette betreffen, en die beschikt over een profiel die weleens goed zou passen in het Paars-Witte elftal.


DELCROIX, VRANJES, VANDEN BORRE 

Grote zorgen bij RSC Anderlecht net voor de interlandbreak. In de laatste competitiematch tegen KV Oostende moest centrale verdediger Elias Cobbaut namelijk het veld verlaten met een zware blessure. Kort na de wedstrijd aan de kust werd het duidelijk dat Cobbaut een enkelbreuk opliep, en aldus voor lange tijd onbeschikbaar zal zijn. Dat kwam wel érg ongelegen uit voor Sporting, omdat Vincent Kompany ook nog maar recent besloot om zijn actieve spelerscarrière stop te zetten. En daardoor kampt Anderelcht stilaan met een personeelstekort in de centrale verdediging. Derrick Luckassen en Killian Sardella (of Ognjen Vranjes) zullen de komende weken wellicht het nieuwe defensieve duo vormen, maar na het tweetal is de spoeling wel érg dunnetjes.

Nochtans heeft Anderlecht nog drie andere opties ter beschikking, maar bij elk alternatief hangt ergens wel een groot vraagteken. Hannes Delcroix behoort nog steeds tot de A-kern, maar intern zouden de meningen verdeeld zijn over de 21-jarige. Daarom zou de linkspoot niet meteen op een grote kans moeten rekenen in de Paars-Witte basisploeg. Ook de meer ervaren Ognjen Vranjes vertoeft nog steeds op Neerpede, en de Bosniër was zelfs de aanvoerder in de laatste oefenpartij tegen Bayer Leverkusen. De laatste en meest onwaarschijnlijke optie is die van Anthony Vanden Borre, die tegen de Duitsers nochtans goed inviel maar met hem heeft Anderlecht enkel extra-sportieve plannen. 



De enige realistische piste lijkt dus vooral het rehabiliteren van bad boy Vranjes, maar zelfs met die extra optie zou Anderlecht nog steeds beschikken over een tekort aan centrale verdedigers. En net om die reden heeft het Paars-Witte scoutingsapparaat niet stilgezeten tijdens de voorbije interlandbreak. Volgens La Dernière Heure beschikt Sporting over een longlist van tien centrale verdedigers waarvan één optie van die lijst Simon Falette zou zijn. De 28-jarige linksvoetige verdediger werd vorig seizoen uitgeleend door Eintracht Frankfurt aan de Turkse topclub Fenerbahçe, waar hij een goede indruk naliet.  

COMPLEXE SITUATIE 

Ondanks zijn goede prestaties in Turkije moet Falette niet meteen rekenen op een herkansing bij Eintracht Frankfurt. Na zijn terugkomst van bij Fenerbahçe maakte Frankfurt-coach Adi Hütter een serieus statement door Falette onder te brengen in een soort van C-kern, waar de 28-jarige trainde met derde doelman Felix Wiedwald en ook vijf youngsters van de club. In 2018 was de Guinese international nochtans een vaste basisspeler in de Commerzbank-Arena, die zijn tegenstanders vaak een grote schrik aanjaagde door zijn intensieve manier van duelleren.

Anderzijds moest coach Hütter vaak zijn adem inhouden wanneer Falette een pass probeerde te versturen naar een ploegmaat, een euvel dat oorspronkelijk nog getolereerd werd door de Oostenrijkse coach. Toch wil Hütter volgend seizoen geen beroep meer doen op een speler die te vaak worstelt met de bal aan de voet. Maar anderzijds wil Eintracht Frankfurt haar verdediger ook niet meteen kwijt, want de geboren Fransman is een graag geziene figuur bij de club. De professionele ingesteldheid van Falette zou voorbeeldig zijn en tevens gewaardeerd door de sportieve staff en zijn ploegmaats. 



Uiteraard neemt Falette, die zich op 28-jarige leeftijd aan de top van zijn kunnen zou moeten bevinden, geen vrede met een degradatie naar de C-kern, ondanks zijn voorbeeldige mentaliteit. De tienvoudige Guinese international wil Frankfurt verlaten en volgens Duitse media zou Falette snel een nieuwe werkgever moeten vinden, gezien zijn bewezen prestaties op het hoogste niveau. Indien de centrale verdediger een nieuwe werkgever zou vinden, dan zou dat alvast zijn zesde club betekenen in zijn loopbaan, nadat hij eerder al uitkwam voor Lorient, Stade Lavallois, Stade Brest, FC Metz, Eintracht Frankfurt en Fenerbahçe.

PROFIEL VOOR KOMPANY

Voorlopig zou naast RSC Anderlecht enkel Hannover 96 zich gemeld hebben bij de decision makers van Eintracht Frankfurt, maar Falette zelf zou ook een terugkeer naar Fenerbahçe niet weigeren aangezien zijn familie nog steeds woont in Turkije. Toch zal Falette niet te lang mogen twijfelen bij zijn keuze voor een nieuwe club, want een gans seizoen vertoeven in de Frankfurtse C-kern is ook niet meteen een optie voor hem. Bij Anderlecht zijn ze wel op zoek naar dergelijk profiel, en al zeker nadat de voetballende kwaliteiten van Falette duidelijk toenamen na zijn huurbeurt aan Fenerbahçe.



Zo schaarde de Guineeër zich in de top tien van de centrale verdedigers in de Turkse Süper Lig op het gebied van een zuivere passing. Bovendien was die passing vooral voorwaarts gericht, eerder dan lateraal of achteruit. Amper drie centrale verdedigers richten hun passes nog meer in een voorwaartse beweging dan Falette, en die combinatie zal Vincent Kompany wellicht ook niet ontgaan zijn. De coach van Sporting houdt namelijk van spelers met een groot voetballend vermogen en een zuivere passing. Aan dat profiel lijkt Falette aldus te beantwoorden, althans op basis van zijn voorbije seizoen bij Fenerbahçe. 

DROOMPROFIEL VOOR RSCA

Falette kan op het defensieve vlak erg fysiek uit de hoek komen. Hij won bijvoorbeeld maar liefst 72% van zijn totaal aangegane luchtduels, waarmee hij in dat onderdeel de derde beste centrale verdediger was uit de Süper Lig. Dat hoge slagingspercentage van 72% kan niemand bij Anderlecht evenaren dit seizoen, enkel Derrick Luckassen komt enigszins in de buurt met 66% gewonnen luchtduels. Falette kan in een bepaalde mate omschreven worden als een heerser in het luchtruim, maar dat grote initiatief neemt hij ook met de bal aan de voet. En dat is een ganse metamorfose in vergelijking met zijn laatste passage bij Eintracht Frankfurt.

Falette durft namelijk vaak het heft in eigen handen te nemen door zelf op te rukken met de bal aan de voet, volledig naar het voorbeeld van Vincent Kompany in de beginperiode van zijn spelerscarrière. Per wedstrijd is Falette namelijk goed voor vijf progressieve lopende acties met de bal aan de voet, en ook meer dan één snelle rush met de bal aan de voet. In beide onderdelen was Falette de primus van de Süper Lig, en vandaag kan geen enkele centrale verdediger van Anderlecht die cijfers nog maar benaderen.



Door de combinatie van zijn fysieke kracht, betrouwbaarheid, opbouwend initiatief en voetballend vermogen zou Falette in eerste instantie alvast een serieuze versterking lijken voor Anderlecht. Een ruime progressiemarge bezit de 28-jarige Guinese international wel niet meer, waardoor Sporting niet meteen moet hopen op een lucratieve doorverkoop. Anderzijds zou wat defensieve stabiliteit en ervaring zeker geen overbodige luxe zijn. Aan Peter Verbeke en zijn scoutingsteam om de voor- en nadelen in het dossier-Falette tegen elkaar af te wegen.

POLL: Moet Anderlecht Falette halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Olivier Deschacht verrast met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verrast met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

4
4
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

9
9
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

19
19
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

99
99
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

174
174
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

98
98
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

30
30
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

228
228
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechele grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, maar ...

114
114
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

175
175
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

91
91
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte J&eacute;r&eacute;my Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

97
97
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

152
152
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

553
553
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"

Ronny Deila werd bedankt voor bewezen diensten na de nederlaag tegen STVV. De Noorse coach deed het ...

200
200