Duivels maken impact: 'Beste ploeg van het moment'

Duivels maken impact: 'Beste ploeg van het moment'

De aanloop naar het tweeluik tegen Denemarken en IJsland was op z'n minst chaotisch te noemen. Desalniettemin hadden de Rode Duivels geen kind aan beide Scandinavische teams, die op hun beurt gemakkelijk opzij werden gezet. De Belgische nationale ploeg maakte een erg goede beurt, en sommige Duivels konden alvast enkele opvallende statistieken voorleggen.


BESTE PLOEG IN NATIONS LEAGUE 

Na de sterke start van de Rode Duivels in de Nations League heeft bondscoach Roberto Martinez alvast geen redenen om te klagen. Onze nationale ploeg pakte tegen Denemarken en IJsland het maximum van de punten en won beide partijen bovendien met een sprekend gemak. Tegen de Denen liep het in vergelijking met de wedstrijd tegen IJslanders weliswaar wat stroever, maar de Duivels wisten door een érg volwassen manier van voetballen alsnog moeiteloos te winnen.



De combinatie van die goede prestaties en dito resultaten in beide wedstrijden zorgt ervoor dat de Rode Duivels zowat het best presterende team zijn in de Nations League A. En dat bewijzen de cijfers ook. Ondanks het te vermijden tegendoelpunt tegen IJsland telt onze nationale ploeg vooralsnog maar één geïncasseerde treffer. Daartegenover staat een enorme doelpuntenproductie van maar liefst zeven stuks. In de Nations League A komen enkel Portugal (6 goals), Spanje (5 goals) en Frankrijk (5 goals) enigszins in de buurt. 

CR7 EN SERGIO RAMOS 

Uiteraard kwam die grote doelpuntenproductie er vooral door de 5-1 overwinning tegen IJsland. Michy Batshuayi kon dinsdag bijvoorbeeld twee stuks scoren en met dat aantal schaart hij zich voorlopig tot de beste doelschutters van de Nations League A. Ook Dries Mertens telt momenteel evenveel stuks als Batsman, nadat hij zich eerder ook tegen Denemarken op het scorebord werkte. Beide Rode Duivels mogen zich vandaag co-topschutter noemen van de Nations League A, een titel dat het duo mag delen met twee andere toppers: Cristiano Ronaldo en Sergio Ramos.

Michy Batshuayi mag zich daarbij wel nog iéts efficiënter noemen dan Dries Mertens .De sterspeler van SSC Napoli had namelijk zes doelpogingen nodig om tot twee doelpunten te komen, terwijl de overbodige spits van Chelsea FC daarvoor één kans minder nodig had. Mertens is met die zes schoten richting het doel wel de bedrijvigste Rode Duivel van de huidige campagne, en in de Nations League A poogden slechts tien spelers meer doelpogingen dan hem. 



Dat grote enthousiasme van Mertens betekent evenwel niet dat de Rode Duivels als team énorm veel doelpogingen afvuren, ondanks het feit dat België het meeste aantal doelpunten scoorde in de Nations League A. Voorlopig overtreffen Italië, Spanje en Portugal nog onze nationale ploeg op het vlak van pogingen richting het doel. De Rode Duivels zijn wél een pak doelgerichter dan deze teams want België is namelijk de leider met een accuraatheid van 54% schoten op het doel. Enkel runner-up Duitsland komt enigszins in hun buurt met een nauwkeurigheid van 45%. Bovendien kon geen enkel nationaal team meer doelpunten scoren dan onze Duivels.

KING DE BRUYNE 

Voorlopig is Dries Mertens de enige speler van de Rode Duivels die in allebei de wedstrijden in de Nations League kon scoren. Daarnaast leverde de kleine aanvaller tegen Denemarken ook nog eens een assist af, wat zijn beslissende acties (doelpunten + assists) brengt op drie eenheden. Daarmee is Mertens voorlopig de eenzame leider onder alle spelers van de Nations League A. De lijst met twee beslissende acties is dan weer veel ruimer met spelers zoals Batshuayi, Kevin De Bruyne, Antoine Griezmann, Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos en Kamil Grosicki (Polen).

De dubbele assist van Kevin De Bruyne tegen IJsland brengt de spelmaker van Manchester City meteen op de eerste plaats van de assists-ranking. Naast co-topschutters Michy Batshuayi en Dries Mertens levert België dus ook de leider aan op het vlak van assisteren. De Bruyne was alomtegenwoordig tegen de IJslanders en hij was dé grote man bij de Duivels. Uiteraard maakte KDB het grote verschil door zijn indrukwekkende passing. Dinsdag lanceerde hij namelijk 101 passes in de partij tegen IJsland, een wedstrijdgemiddelde die geen enkele speler in de Nations League kan overtreffen.



De goede passing van De Bruyne draagt flink bij tot het algemene passing-spelbeeld van de Rode Duivels, wat overigens erg logisch is gezien de vooraanstaande rol van de speler van Manchester City bij de nationale ploeg. Na Spanje passt er namelijk geen enkel nationaal team méér dan België, en ook qua passing-efficiëntie moeten onze Duivels enkel de duimen leggen voor La Roja. Gemiddeld levert de Belgische nationale ploeg een passing af aan een accuraatheid van 88%.

LEVERANCIER MEUNIER 

Naast Kevin De Bruyne, Michy Batshuayi en Dries Mertens, wisten nog een aantal Duivels zich te onderscheiden in het tweeluik tegen IJsland en Denemarken. Zo werd kersverse Borussia Dortmund-aanwinst Thomas Meunier tegen de Denen nog aan de kant gehouden, maar mocht hij wel opdraven tegen de IJslanders. In die partij leverde Meunier negen voorzetten af, wat zijn invloed op offensief vlak alleen maar benadrukt. Berekend over 90 minuten kon in de Nations League A geen enkele speler meer voorzetten lanceren dan Meunier.



Met die negen crosses werkt Meunier zich ook tot de top van het totale voorzetten-klassement. Enkel Dries Mertens (11 centers) en Robert Skov (Denemarken, 11 centers) zwiepten de bal nog vaker voor het doel, al kan Meunier op korte termijn nog springen over dat duo aangezien hij nog maar één match achter de kiezen heeft. Bovendien is Meunier ook veel efficiënter dan Mertens en Skov op het gebied van voorzetten. Meunier slaagt erin om 55% van zijn crosses effectief aan te leveren bij een ploegmaat. Enkel Ferran Torres (Spanje, 57%) doet nog beter.

FLITSENDE DOKU 

En uiteraard is een ook vermelding voor Jérémy Doku op zijn plaats. De Anderlecht-youngster mocht tegen Denemarken zijn interlanddebuut vieren middels een invalbeurt van zes minuten, maar tegen IJsland stond de achttienjarige zowaar aan de aftrap. Na een mindere eerste helft ontbolsterde Doku helemaal in de laatste 45 minuten van de match. Naast zijn doelpunt viel hij vooral in het oog met zijn dribbels, iets wat we in de Jupiler Pro League wel al vaker mochten bewonderen.



Tegen IJsland poogde Doku alweer elf dribbels, en met dat gemiddelde schaart hij zich in de top vijf van de spelers in de Nations League A. Enkel Amer Gojak (Bosnië en Herzegovina), Memphis Depay, Raheem Sterling en Kylian Mbappé halen een nog hogere dribbel-frequentie. Doku was wél een pak efficiënter dan dat viertal met een dribbel-accuraatheid van maar liefst 82%, wat overigens flink wat meer is dan zijn gemiddelde bij Anderlecht.

POLL: Zijn de Duivels de beste ploeg van de wereld?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax

Ajax gaat de komende maanden op zoek naar een Europees ticket. Dat is uiteraard een must. De club ...

5
5
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'

Sporting Charleroi moet zich in de Play-Downs proberen te handhaven in de Jupiler Pro League. De ...

34
34
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'

De Europese topcompetities zijn nog volop aan de gang, maar dat houdt de geruchtenmolen niet tegen ...

16
16
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'

Romelu Lukaku is tot op nader order nog altijd een speler van AS Roma. De Italiaanse club huurt de ...

60
60
Albert waarschuwt Rode Duivel: "Kruis over het EK"
Albert waarschuwt Rode Duivel: "Kruis over het EK"

De Rode Duivels speelden twee keer gelijk de afgelopen interlandperiode. Nu is het uitkijken naar ...

83
83
'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'
'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'

Union SG begint in polepositie aan de Champions' Play-offs. De Brusselaars willen na twee jaren ...

136
136
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"

Anderlecht is in blijde verwachting van de Play-Offs. De recordkampioen kende eindelijk nog eens een ...

225
225
'Toptransfer Johan Bakayoko verandert in PSV-ramp'
'Toptransfer Johan Bakayoko verandert in PSV-ramp'

Johan Bakayoko is aan een goed seizoen bezig bij PSV. De Rode Duivel heeft een belangrijk aandeel in ...

60
60
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"

Dat Herman Brusselmans nooit een blad voor de mond neemt is algemeen geweten. De schrijver/columnist ...

82
82
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"

Lionel Messi (36) is voor velen de beste voetballer aller tijden, maar ook de Argentijn nadert zo ...

29
29
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"

De Rode Duivels weten nu ook wie het derde land is dat ze treffen op het EK: Oekraïne. Dat is ...

118
118
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend

FC Utrecht heeft vandaag een ingaande transfer meegedeeld. De Nederlandse subtopper maakte de komst ...

66
66
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels hebben zich kunnen bewijzen aan hun coach. ...

338
338
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels speelden twee keer gelijk tegen Ierland en ...

258
258
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?

Bij Royal Antwerp FC gaan er mogelijk heel wat spelers de club verlaten in de zomer. De Great Old ...

611
611