Genk rekent op nieuwe patron: 'Beter dan Pozuelo'

Genk rekent op nieuwe patron: 'Beter dan Pozuelo'

Officieel is het nog niet, maar volgens binnen- en buitenlandse bronnen zou KRC Genk één dezer dagen de transfer afronden van Bastien Toma. Die naam doet niet meteen een belletje rinkelen bij de doorsnee Belgische voetbalfan, maar daar kan heel binnenkort verandering in komen. Met de nakende komst van de Zwitserse middenvelder hopen de Genkies eindelijk een opvolger gevonden te hebben voor Alejandro Pozuelo.


ZOEKEN NAAR DE NIEUWE POZUELO 

Het huidige seizoen in de Jupiler Pro League is op z'n minst opmerkelijk te noemen. De traditionele topclubs zoeken hopeloos naar de aansluiting met de top van het klassement, waar Sporting Charleroi en Standard voorlopig het meeste aantal punten tellen. Daartegenover misten titelfavorieten of -outsiders zoals Club Brugge, AA Gent, KRC Genk en RSC Anderlecht compleet hun competitiestart maar hopen daar snel verandering in te brengen. Dat zal wellicht moeten gebeuren met enkele essentiële versterkingen, en bij Genk is het alvast heel duidelijk welk type-voetballer nog mankeert bij de ploeg van Hannes Wolf.

Sinds het vertrek van Alejandro Pozuelo in maart 2019 naar Toronto FC konden de Limburgers voorlopig geen geschikte opvolger vinden voor de draaischijf en kampioenenmaker. Dat vertaalde zich in een teleurstellende jaargang in de voorbije editie van de Jupiler Pro League, alsook in het huidige seizoensbegin. Met komst van centrale middenvelders Ivan Fiolic, Jakub Piotrowski, Patrik Hrosovsky en Mats Möller Daehli probeerden de Genkies nochtans om wat creativiteit aan boord te halen, maar geen enkel van dit viertal kan de leemte vullen die de Spanjaard achterliet in de Luminus Arena. 



De Limburgers waren even Juan Brunetta van het Argentijnse Godoy Cruz op het spoor, die had weliswaar het juiste profiel om een potentiële vervanger te worden van Pozuelo, maar naar verluidt wordt Bastien Toma de nieuwe regisseur op het Genkse middenveld. De 21-jarige centrale middenvelder maakte in de voorbije seizoenen een grote indruk bij FC Sion, waar hij in de Raiffeisen Super League uitgroeide tot een ware blikvanger. Zijn “no-look” pass, die u HIER nogmaals kan bewonderen, lijkt nog maar het tipje van de ijsberg te zijn, want Toma brengt een gans arsenaal aan indrukwekkende passing mee naar Genk.

DRAMATISCHE GENKSE AANVOER 

Het staat algemeen bekend dat KRC Genk dit seizoen te steriel en weinig verrassend voetbal op de mat legt. Desondanks puurde de viervoudige landskampioen alsnog vijf punten uit vier wedstrijden, waarin het tegen Standard en Club Brugge al twee topaffiches moest afwerken. Toch werd het al snel duidelijk dat Genk een pure draaischijf mist, die kan zorgen voor een kwalitatieve aansluiting tussen het middenveld en de aanval, én die wat extra schwung en creativiteit kan aanbrengen. 



Dit seizoen vindt KRC Genk moeilijk de weg naar het doel, negen clubs scoorden namelijk al meer, wat net exact dezelfde conclusie is bij het aantal afgevuurde schoten naar het doel. De Genkse aanvallers lijken daarmee in eerste instantie niet dramatisch te presteren, maar ze missen duidelijk nog een kwalitatieve aanvoer. De Limburgers bezetten bijvoorbeeld maar de dertiende plaats bij het aantal passes naar de final third, de gevarenzone bij tegenstander. Bij de efficiëntie bij de progressieve passes bengelt de club zelfs hopeloos als laatste in die ranking. 

PIRLO, PATRON, POZUELO 

Deze analyse zal technisch directeur Dimitri de Condé wellicht ook gemaakt hebben, waarbij het de constatering glashelder is dat Genk tussen de lijnen een échte regisseur nodig heeft. Een nieuwe Alejandro Pozuelo, die sinds maart 2019 nog niet adequaat werd vervangen. En daarvoor zijn alle ogen nu gericht op de komst van Bastien Toma, die in de Zwitserse media wordt omschreven als een ware patron, en soms weleens wordt vergeleken met Andrea Pirlo. Die vergelijking houdt objectief gezien uiteraard geen steek, en moet vooral teruggebracht worden naar het niveau van de Zwitserse Raiffeisen Super League. Maar veelbelovend klinkt dat alvast wél.

De Zwitserse belofte-international geeft blijk van een uitzonderlijk inzicht en groot voetballend vermogen. Vooral in de diepgaande opbouw was Toma een absolute blikvanger bij FC Sion, de club waar hij zijn jeugdopleiding genoot. Op papier lijkt de middenvelder, die doorgaans centraal opereert en niet als zuivere 'tien', de missing link te zijn in het elftal van coach Hannes Wolf, dat snakt naar dergelijk profiel. Als alle onderhandelingen goed verlopen tussen Genk, Sion én de speler zelf, dan kan Toma zelfs al speelgerechtigd raken in de komende competitiewedstrijd tegen Beerschot VA.



KRC Genk is daarmee een handvol geïnteresseerde – en kapitaalkrachtigere – clubs te snel af zoals Strasbourg, AS Monaco en Atalanta Bergamo. In eerste instantie zullen de Limburgers niet al te diep moeten tasten in de geldbuidel, want Toma is zijn laatste contractjaar bij Sion reeds ingegaan. Met een actuele marktwaarde van 2,3 miljoen euro is de Zwitser niet meteen een dure vogel, en de ervaren en gereputeerde onderhandelaar Dimitri de Condé zal die richtprijs wellicht nog naar beneden kunnen negotiëren.

ZWITSERSE TOPPER 

In de Luminus Arena hoopt men met Bastien Toma eindelijk een convenabele opvolger gevonden te hebben voor Alejandro Pozuelo, die in 2019 een grote leemte achterliet na zijn veelbesproken vertrek naar FC Toronto. Op het vlak van assisteren en doelpunten maken zal Toma wellicht die Spaanse schoenen niet kunnen vullen, maar qua pure en dreigende passing wellicht wél. En misschien zelfs beter. In de Zwitserse Raiffeisen Super League staat Toma al enkele seizoenen namelijk te boek als één van de beste passeurs. In het seizoen 2018-2019 kon Toma zelfs betere passing-cijfers voorleggen dan huidige Beerschot-blikvanger Raphael Holzhauser (destijds Grasshopper Zürich). En gezien de prestaties van Holzhauser in de Jupiler Pro League is dat best wel een serieuze adelbrief.



In het voorbije seizoen 2019-2020 perfectioneerde Toma zijn indrukwekkend scala aan kwalitatieve passing, waarmee hij steevast prijkte in de top-drie van de constructie-rankings in Zwitserland. Op de gebieden van algemene passing, passes naar de final third en voorwaartse passing konden amper twee centrale middenvelders nog beter presteren dan de draaischijf van FC Sion. Bij de progressieve passing en doorsteekpasses moest Toma dan weer vrede nemen met een tweede plek. Daarbij moet wel gesteld worden dat niet élke centrale middenvelder uit de Zwitserse Raiffeisen Super League telkens zo'n hoge cijfers kon voorleggen als Toma. Daarmee is het duidelijk dat de  potentiële nieuwe regisseur van KRC Genk met voorsprong de beste passeur was onder de centrale middenvelders uit Zwitserland.

BETER DAN POZUELO? 

Als we de cijfers van Alejandro Pozuelo in zijn laatste seizoen bij Genk erbij halen, dan kunnen we vaststellen dat Toma – op basis van zijn vorig seizoen bij Sion – de stats van de Andalusiër zelfs overtreft. En dat klinkt ongetwijfeld als muziek in de oren voor de decision makers in de Luminus Arena. Ook coach Hannes Wolf zal uiteraard opgetogen zijn door die nakende verse kwaliteitsinjectie, en dat trouwens op een positie waar dat broodnodig was. Het wordt alvast interessant om te volgen hoe de Limburgers zullen opereren met Bastien Toma als nieuwe regisseur, en of de erfenis van Alejandro Pozuelo niet te zwaar wordt. De voortekenen zijn de Zwitsers alvast gunstig gezind.

POLL: Wordt Toma de nieuwe Pozuelo?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

1
1
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

15
15
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

6
6
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

71
71
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

289
289
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

315
315
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

314
314
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

70
70
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

155
155
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

74
74
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

331
331
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

97
97
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0
Riemer ziet zowaar 'voordeel' in blessure van Hazard
Riemer ziet zowaar 'voordeel' in blessure van Hazard

Anderlecht pakte vorige week eindelijk de scalp van Union. Nochtans zaten de omstandigheden niet ...

127
127
Hayen scoort punten bij Verhaeghe: "Bijzonder gecharmeerd"
Hayen scoort punten bij Verhaeghe: "Bijzonder gecharmeerd"

Na de zeven op negen in de Champions' Play-Offs kwalificeerde Club Brugge zich donderdag voor de ...

106
106