Standard vindt nieuwe Defour: 'AA Gent heeft al spijt'

Standard vindt nieuwe Defour: 'AA Gent heeft al spijt'

Wallonië boven! Na vier speeldagen voert Sporting Charleroi autoritair de ranglijst aan van de Jupiler Pro League met het maximum van de punten. Standard de Liège volgt één plaatsje lager met een fraaie tien op twaalf. Eén van de sterkhouders in het Luikse seizoensbegin is de negentienjarige Nicolas Raskin, die vorig weekend twee assists afleverde tegen Beerschot VA.


PARADEPAARTJE VAN AA GENT  

Momenteel gooit Nicolas Raskin aldus grote ogen bij Standard de Liège, maar in 2018 kwam hij zowaar bij AA Gent voor het eerst aan de oppervlakte. Raskin was 16 jaar en 352 dagen oud toen hij bij de Buffalo's zijn professioneel debuut maakte in de Jupiler Pro League. Yves Vanderhaeghe gunde het prille talent zes minuten speeltijd tegen Sint-Truiden waarmee Raskin de eerste speler geboren in de 21ste eeuw was op het hoogste Belgische voetbalniveau.



Manager Michel Louwagie was erg trots om eindelijk eens wat Gentse jeugddoorstroming vast te stellen, hoewel Raskin zijn jeugdopleiding ook deels genoot bij Standard en RSC Anderlecht. Desondanks omschreef Louwagie hem destijds als het paradepaardje van de Gentse jeugdopleiding. En ook Raskins makelaar Mogi Bayat had uiteraard een woordje klaar bij het grote debuut van één van zijn jongste cliënten. “Een lange en mooie carrière begint vanavond in dit stadion, een mooi stadion.”

MET MOGI NAAR STANDARD 

Helaas voor Louwagie & Co. bleven de speelminuten van Raskin echter beperkt tot die éne invalbeurt tegen STVV. Daarna gunde Vanderhaeghe de jonge middenvelder geen nieuwe kans meer, en ook diens opvolger Jess Thorup negeerde Raskin volledig. De redenen zouden daarvoor niet puur op het sportieve vlak liggen: Raskin had naar verluidt een bedenkelijke reputatie. Hij was speelvogel maar ook een moeilijke jongen met een opmerkelijk karakter, zo klonk het.

 

In januari loodste Machtige Mogi de talentrijke middenvelder dan maar richting Standard de Liège, wat overigens niet meteen naar de zin was van de Oost-Vlamingen. Uiteindelijk maakten de Luikenaars 100 duizend euro over voor Raskin. Een makelaarsdeal van Mogi Bayat, die nauwe banden onderhoudt met zowel AA Gent als Standard, leek het vooral te zijn. Maar toen al klonk het dat AA Gent spijt zou hebben om Raskin zo gemakkelijk te laten vertrekken ...

DE REVIVAL VAN RASKIN  

Aan de boorden van de Samber en Maas trof Nicolas Raskin met Michel Preud'homme een andere cliënt van Mogi Bayat, maar in eerste instantie kwam hij bij de Rouches maar sporadisch aan de bak. Ondanks die weinige speelgelegenheid werd Raskin begin 2020 nog steeds beschouwd als één van de grootste talenten van zijn generatie, maar de tiener had dringend nood aan speelminuten. Die werden hem door Preud'homme niet meteen gegund, en daar had de toenmalige Standard-coach ook zijn redenen voor. 



Mister Michel ondervond namelijk dat Raskin zich best wel wat nederiger mocht opstellen, en die boodschap kwam geleidelijk maar effectief aan bij de talentrijke speler. Aan het eind van het vorige seizoen – net voordat het dekselse coronavirus uitbrak –  maakte Raskin steeds meer speelminuten en draafde hij op in de topmatchen tegen Antwerp FC en KRC Genk. Tegen competitieleider Club Brugge mocht hij zowaar starten als basisspeler. Niemand die weet wat er zou zijn gebeurd tijdens de afgelaste play-offs ...

VISITEKAARTJE TEGEN CERCLE 

Nicolas Raskin trok die positieve lijn door naar de voorbereiding op het huidige seizoen, en in de competitie-opener tegen Cercle Brugge verscheen hij meteen in de basis. De nieuwe Standard-coach Philippe Montanier verkoos Raskin zelfs boven Gojko Cimirot, die vorig seizoen nochtans één van de sterkhouders was bij de Rouches. “Nicolas heeft een goede voorbereiding gedraaid. Het was een kwestie van de vorm van het moment”, lichtte Montanier toen zijn keuze toe.



De negentienjarige leverde tegen Cercle een uitstekende prestatie af en hij viel op door constant aanspeelbaar te zijn en door zijn grote rust aan de bal. Raskin was belangrijk in de opbouw en etaleerde een gretige pressing. Hein Vanhaezebrouck, die Raskin bij AA Gent destijds enkele keren liet opdraven bij het eerste elftal tijdens oefenwedstrijden, omschrijft hem in die optiek als “een klein pitbulleke”. 

Raskins grote vermogen van druk zetten blijkt alvast uit de cijfers. Onder de centrale middenvelders in het huidige seizoen van de Jupiler Pro League kan enkel Jannes Van Hecke (Zulte Waregem) nog meer pressingduels voorleggen. “De doorbraak lonkt”, schreef menig media na de glansprestatie van Raskin na speeldag één. “De beste man op het veld.” De schrijvende pers was lovend over de competitiestart van Raskin, en die goede vorm zette hij na Cercle Brugge ook door tegen Waasland-Beveren, KRC Genk en Beerschot VA.

BESLISSEND IN HOGERE ROL 

Nadat Samuel Bastien uitviel met een blessure kwam Gojko Cimirot opnieuw in het elftal, en kreeg Nicolas Raskin vervolgens een hogere positie op het veld. “Hij is een veelzijdige speler en hij kan op verschillende posities spelen. Ik hou ervan als hij wat hoger speelt omdat hij dan kan infiltreren”, was de insteek van Philippe Montanier. Nochtans acteert Raskin liever op de lagere 'zes' dan als 'acht' of zelfs 'tien'. Maar in de recentste competitiematch tegen Beerschot VA liet Raskin daar bitter weinig van blijken. 



Tegen de Kielse Ratten tekende Raskin voor twee assists, en wederom werd hij uitgeroepen tot Man van de Match. Raskin is on fire. “Nochtans is het niet evident om jongeren te zetten”, noteerde Het Laatste Nieuw uit de mond van Philippe Montanier na de zege tegen Beerschot. Want naast Raskin liet de Franse coach ook Zinho Vanheusden en Arnaud Bodart starten  in Antwerpen. “Soit, ik kijk niet naar de leeftijd, wel naar de kwaliteit die ze brengen op het veld.” Montanier heeft wel wat ervaring met talentvolle jongeren. Destijds lanceerde hij namelijk Antoine Griezmann bij Real Sociedad en Ousmane Dembélé bij Stade Rennes.

NIEUWE DEFOUR? 

Die 'nieuwe' positie legde Raskin alvast geen windeieren. Bij veel fans doet hij daarmee de laatste tijd ook vaak denken aan een andere jonge, pittige middenvelder, die in zijn beginperiode bij Standard tevens vaak rondstrooide met assists. Steven Defour acteerde zijn eerste seizoenen op Sclessin ook als een pure draaischijf, eerder hogerop het veld, vooraleer hij een rijtje lager begon te spelen als 'zes'. Defour pakte in zijn eerste twee seizoenen als Rouche uit met negen en elf assists, veel beslissender op het vlak van assisteren zou hij niet meer worden in het vervolg van zijn carrière. En ook voor Raskin lijkt er misschien wel eenzelfde scenario weggelegd. 

POLL: Wordt Raskin een revelatie in de JPL?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep

De eerste interland-break van het kalenderjaar 2024 zit er alweer op. Een groot deel van de ...

26
26
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"

Tijdens het komende paasweekend gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. Dan ...

173
173
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach Jürgen ...

29
29
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast

RSC Anderlecht is bezig aan een sterk seizoen en geldt momenteel als de grote titeluitdager van ...

198
198
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk plaatste zich na een veelbesproken ontknoping dan toch voor de Champions' Play-Offs. Daarin ...

186
186
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend

Komend weekend is het zover, dan gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ...

94
94
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"

Club Brugge plaatste zich dit seizoen opnieuw voor de Champions Play-Offs en blijft zo de enige ...

218
218
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'

Naast onder meer Bayern München en Liverpool FC, speurt ook FC Barcelona momenteel de markt af ...

34
34
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald

Bij RSC Anderlecht ligt de focus van coach Brian Riemer en zijn spelersgroep momenteel op de ...

196
196
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars

KV Oostende staat komend weekend voor een cruciale afspraak in de Challenger Pro League. De uitmatch ...

77
77
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg

De sportieve leiding van Club Brugge speurt momenteel naar een nieuwe hoofdtrainer voor de eerste ...

179
179
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'

Arsenal FC is bezig aan een puik seizoen. De Gunners staan momenteel aan de leiding in de Premier ...

76
76
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'

Titelverdediger Antwerp FC opent zaterdagavond zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een ...

173
173
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo

Vrijdagavond beginnen de Europe Play-Offs in de Jupiler Pro League. AA Gent is als eerste aan zet en ...

194
194
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

433
433