Dank aan Badji: 'nieuwe Wesley' levert Club nu al miljoenen op

Dank aan Badji: 'nieuwe Wesley' levert Club nu al miljoenen op

Het geheime recept voor een Brugse overwinning? Een verre verplaatsing, zo lijkt het wel. Na de zege in Eupen leverde ook het bezoek aan Genk immers drie dankbare punten op voor Club, dat in Jan Breydel dan weer reeds de duimen legde tegen Charleroi en Beerschot. Al blijkt naast die lange busrit ook een vleugje magie van revelatie Youssouph Badji wonderen te doen voor de troepen van Philippe Clement.


De tiener kopte in de Luminus Arena namelijk kort voor tijd de winnende treffer tegen de touwen, nadat hij eerder in de Oostkantons de ban al eens wist te breken. Meer dan de wederopstanding van Hans Vanaken of de onvoorspelbaarheid van Emmanuel Dennis, is Badji dan ook de constante factor doorheen de eerste Blauw-Zwarte succesjes van het prille seizoen. Mede door zijn gestalte, stijl en kwaliteiten, met een zeldzame combinatie van kracht, snelheid en lengte gekoppeld aan de nodige technische bagage, is de vergelijking met Wesley Moraes daarom al niet veraf. Dromen van een nieuwe recordverkoop lijkt desalniettemin te vroeg. Toch brengt de Senegalees wie weet zelfs nog meer op.

DE WEG VAN WESLEY
Al zal hij dan wel nog flink zijn best mogen doen, want Wesley vertrok vorige zomer voor maar liefst 25 miljoen richting Aston Villa. Het gerenommeerde Transfermarkt.com schatte de marktwaarde van de Braziliaanse beer toen op 20 miljoen, waar Badji het tegenwoordig nog steeds maar met 1,5 miljoen moet stellen. Nog heel wat werk voor de boeg dus, wat niet wegneemt dat de 18-jarige spits zo wel reeds voorligt op het schema van zijn illustere voorganger. Pas na anderhalf seizoen rijpen in Brugge, én op twee jaar oudere leeftijd, wist Wesley zich tenslotte in diezelfde categorie te nestelen. Daarna schoot zijn ster wel als een komeet omhoog, met nog eens twee jaar later zijn recordtransfer naar de Premier League tot gevolg. Een weg die, zonder op de zaken vooruit te lopen, ook Badji kan afleggen.



Na amper een halfjaar in Brugge staat hij, ondanks een hinderlijke blessure, dus alleszins verder in zijn ontwikkeling dan Wesley op dat moment. Mét als extra troef dat het nieuwe goudhaantje een koelere killer voor doel lijkt te zijn, waar bij Wesley het eigen rendement zelfs op het einde soms nog te wensen overliet. Vooral zijn betere schot en kopspel springen in het oog, net zoals zijn werklust, maturiteit en op het eerste zicht kalmer temperament. Al valt natuurlijk nog af te wachten hoe de jonkie reageert eens verdedigers hem beginnen te zoeken. Hoewel er weinig geweten is over de som die Club op tafel legde om hem rechtstreeks in Senegal op te pikken, ziet het er hoe dan ook nu al naar uit dat Vincent Mannaert weer een koopje deed. Net zoals toen hij Wesley voor één miljoen wegplukte bij AS Trencin.

MARGE VOOR MANNAERT
Afwachten of de algemeen manager ook hier zijn investering op termijn in veelvoud terugbetaald ziet, maar de eerste signalen zijn alvast hoopgevend. Per slot van rekening lijkt ook Clement vol te geloven in Badji, die al vier keer op rij aan de aftrap stond en driemaal zelfs de 90 minuten rond maakte. Net zoals Wesley destijds de concurrentie won van dure vogels als Jelle Vossen en Leandro Pereira, moeten ook David Okereke en Michael Krmencik zo het onderspit delven diep in de punt. Al stelde het duo van bijna 15 miljoen eigenlijk vorig seizoen reeds enigszins teleur, waardoor een paar weken geleden nog luid de roep om vers bloed voorin weerklonk. Mannaert leek daaraan eventjes ook gehoor te geven en onderzocht naar verluidt enkele prijzige pistes zoals Jhon Cordoba, Christian Benteke en Adolfo Gaich.



Hier en daar wordt Blauw-Zwart nog altijd gelinkt aan een spits, maar voorlopig krijgt het bestuur dus gelijk om de centen op zak te houden. Club mikt de laatste tijd immers hoog – misschien zelfs té hoog, gelet op de stilte aan inkomende zijde – in de speurtocht naar versterking, waardoor die verse kracht met de vermelde targets indachtig al snel vijf tot zelfs 10 miljoen zou kosten. Om nog maar te zwijgen van hun looneisen. Dankzij de prestaties van Badji, kan de landskampioen het zich echter permitteren om een afwachtende houding aan te nemen, en is de nood aan een goalgetter om het gewicht van de aanval te dragen plots een pak minder groot. Mogelijk wordt in het tweede luik van de mercato wel nog toegeslagen, maar met dank aan Badji kan Club net zo goed besparen in het post-coronatijdperk.

OPTIES MET OKEREKE
Bovenop zijn eventuele transfersom in de toekomst, kan de revelatie ook nu dus al indirect helpen om miljoenen in het laatje te brengen – of ze op z'n minst daar te houden. Al dreigt dat dan wel gepaard te gaan met een stevig verlies op zijn concurrenten. Toch is dat niet noodzakelijk het geval, want tegen Genk liet Okereke zien dat hij ook op de flank nog prima van pas kan komen. De recordaankoop moest uiteraard nog wennen aan zijn nieuwe rol, liet af en toe Joakim Maehle aan zijn aandacht ontsnappen en zat in het slot op zijn tandvlees, maar liet al bij al een degelijke indruk na. Hoewel de Nigeriaan op die positie allicht niet meteen voor het verhoopte rendement zal zorgen, betekent een basisplaats voor Badji dus niet per definitie dat hij dan op kant wordt geschoven. Of toch niet in de figuurlijke betekenis.



Op die manier kan Okereke trouwens enigszins zijn landgenoot Dennis vervangen eens die zijn vertrek beet heeft, waarmee Club wederom de kosten van een volwaardige opvolger zou uitsparen. Indien de positiewissel dan ook nog eens een succes blijkt twee vliegen in één klap dus, al is zelfs in dat scenario een extra scheutje creativiteit op de flank toch geen overbodige luxe. Net zoals diep in de spits, koopt Mannaert met de opmars van Badji alleszins iets meer tijd om op zoek te gaan naar alternatieven voor de afgesprongen transfer van Bright Osayi-Samuel en het ingewikkelde dossier rond Junior Edmilson. Zijn evolutie zorgt er tenslotte voor dat Okereke zonder problemen kan worden weggetrokken uit het centrum om te depanneren aan de zijlijn. En daar wie weet eveneens nog een ontdekking kan vormen.

KANS VOOR KRMENCIK
De hamvraag is natuurlijk of Okereke ooit nog zijn prijskaartje van acht miljoen rechtvaardigt, maar zo blijft de optie tenminste open. Hetzelfde geldt voor Krmencik, die al helemaal afgeschreven lijkt en op het eerste zicht een plek zakt in de pikorde. Hoewel de Tsjech in Genk opnieuw 90 minuten op de bank bleef, is hij door de verwijzing van Okereke richting flank wel nog steeds de eerste doublure voor Badji. Niet wat Club voor ogen had toen het in januari zes miljoen voor hem neertelde, al is er nu dus wel wat minder haast om Krmencik net zoals Kaveh Rezaei snel op te geven en een nieuwe titularis aan te trekken. Ondanks de geruchten, krijgt hij in plaats daarvan wellicht meer tijd om in de schaduw alsnog zijn draai te vinden en zich klaar te stomen voor wanneer Badji eens een onvermijdelijke terugval kent.



Minder druk op zijn schouders om dadelijk te presteren dus, wat het schuchtere speerpunt mogelijk ten goede komt. Al moet hij van zodra zijn moment gekomen is, of in de tussentijd met invalbeurten zoals tegen Beerschot, dan wel eindelijk zijn kans grijpen. Zijn fiks kostplaatje zal Krmencik allicht nooit waard blijken, maar vanop het achterplan kan het breekijzer zo wel alsnog van nut zijn – of misschien zelfs genoeg laten zien om meer te recupereren dan wat een spoedige exit vandaag zou opbrengen. Nog maar eens een manier waarop de stormachtige ontwikkeling van Badji nu al niet alleen tussen de lijnen, maar ook in de boekhouding een positief effect met zich meebrengt. Op voorwaarde uiteraard dat hij in de komende weken, voor het sluiten van de mercato op 5 oktober, al het goeds bevestigt.

POLL: Wie maakte op u het meeste indruk tijdens zijn eerste matchen voor Club?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Anderlecht-jonkie treitert Club Brugge: "Grootste topclub van België"
Anderlecht-jonkie treitert Club Brugge: "Grootste topclub van België"

RSC Anderlecht leed het afgelopen weekend een pijnlijke nederlaag op het veld van KRC Genk. ...

23
23
'AA Gent heeft grote plannen in post-Hein-tijdperk'
'AA Gent heeft grote plannen in post-Hein-tijdperk'

Het einde van een tijdperk lijkt aangebroken bij AA Gent. De Buffalo's nemen na dit seizoen zo goed ...

137
137
TRANSFERUURTJE: 'Club Brugge verliest uitblinker, schoktransfer De Bruyne'
TRANSFERUURTJE: 'Club Brugge verliest uitblinker, schoktransfer De Bruyne'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

276
276
Exit Moris bij Union? "Hij kost hun toch heel veel kostbare punten"
Exit Moris bij Union? "Hij kost hun toch heel veel kostbare punten"

Het draait compleet vierkant bij Royal Union SG in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars wisten ...

82
82
Expert buigt zich over 'vicieuze cirkel' bij Union en viseert sterkhouder
Expert buigt zich over 'vicieuze cirkel' bij Union en viseert sterkhouder

Royal Union SG is rampzalig begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse traditieclub verloor ...

73
73
Vertrekkende Lukaku zadelde Inter op met stevige kopzorgen
Vertrekkende Lukaku zadelde Inter op met stevige kopzorgen

Inter Milan heeft zich vijf speeldagen voor het einde van het seizoen tot Italiaans kampioen ...

93
93
Boeckx ziet groot pijnpunt bij Anderlecht: "Ze hinken op twee gedachten"
Boeckx ziet groot pijnpunt bij Anderlecht: "Ze hinken op twee gedachten"

RSC Anderlecht staat na vier speeldagen in de Champions' Play-Offs aan de leiding. De Brusselse ...

146
146
Club-speler boort titelkoorts de grond in vlak voor Genks tweeluik
Club-speler boort titelkoorts de grond in vlak voor Genks tweeluik

Club Brugge doet weer volop mee voor de landstitel. Blauw-zwart verloor nog geen enkele keer in de ...

1011
1011
Money time: Anderlecht 'bevoorrecht' in cruciale week
Money time: Anderlecht 'bevoorrecht' in cruciale week

In de Champions' Play-Offs is opnieuw een belangrijke week aangebroken. Zo komen de zes deelnemers ...

561
561
'Kleine verliezer' Union onder vuur: "Erger me aan zijn gedrag"
'Kleine verliezer' Union onder vuur: "Erger me aan zijn gedrag"

Lange tijd leek het erop dat Union SG bij zijn derde opeenvolgende poging dan toch met de landstitel ...

162
162
'Schoktransfer De Bruyne: eerste club schiet in actie'
'Schoktransfer De Bruyne: eerste club schiet in actie'

Manchester City en Kevin De Bruyne willen deze week een nieuwe stap zetten richting een verlenging ...

213
213
'Dilemma bij Club Brugge: uitblinker overweegt vertrek'
'Dilemma bij Club Brugge: uitblinker overweegt vertrek'

Club Brugge is momenteel bezig aan een sterke reeks en dat terwijl het toch een aantal belangrijke ...

846
846
Riemer door het lint: "Hij heeft het niet onder controle"
Riemer door het lint: "Hij heeft het niet onder controle"

Nu de titelstrijd in de Champions' Play-Offs zijn climax nadert, lopen de emoties logischerwijs ...

203
203
'Opvolger voor Klopp: topkandidaat landt in Engeland'
'Opvolger voor Klopp: topkandidaat landt in Engeland'

Liverpool FC bereidt zich momenteel voor op de derby van woensdagavond tegen Everton FC, wat opnieuw ...

85
85
'Standard trapt transferzomer af: vijf à zes aanwinsten'
'Standard trapt transferzomer af: vijf à zes aanwinsten'

In de Europe Play-Offs krijgt Standard dinsdagavond het bezoek van KV Mechelen, maar voor de Rouches ...

297
297