Heimwee naar Hein: Bölöni kan Gentse bobo's snel blij maken

Heimwee naar Hein: Bölöni kan Gentse bobo's snel blij maken

Nul op negen en eenzaam laatste. Dat is het harde en vooral onverwachte verdict voor AA Gent na drie speeldagen. De zelfverklaarde titelpretendent moet dan ook dringend uit een ander vaatje tappen, te beginnen komende zondag in eigen huis tegen KV Mechelen. Het moment voor kersvers coach Laszlo Bölöni om zijn hand te doen gelden?


In zijn vuurdoop tegen ex-ploeg Antwerp liet de Roemeen reeds enkele voorzichtige ingrepen noteren, maar om werkelijk te gaan sleutelen aan zijn elftal achtte hij het na het ontslag van Jess Thorup – dat voorlopig niet het verhoopte shockeffect opleverde – nog te vroeg dag. Met een extra trainingsweek achter de boeg, verwachten we tegen Malinwa echter toch al wat meer de stempel van Bölöni te zien. Mogelijk gaat dat ook gepaard met een systeemwissel, want na het vertrek van Jonathan David lijkt de gekende ruit op het middenveld van zijn voorganger te hebben afgedaan. De bekende 4-4-2 zien we in de Ghelamco Arena wellicht dus niet snel meer terug.

HINT NAAR 4-3-3
Zelf verkiest Bölöni doorgaans een 4-3-3, met een dubbele bezetting op de flanken, twee controleurs in de as en één diepe spits. Een formatie die op basis van de doordeweekse oefenmatch tegen Willem II vermoedelijk ook in Gent snel haar intrede maakt. Een veredeld B-team van de Buffalo's bleef daarin wel steken op een 1-1 gelijkspel, al was het resultaat uiteraard van ondergeschikt belang. Interessanter om te onthouden zijn de opstekers waar Bölöni getuige van was, zoals de terugkeer van recordaankoop Nurio Fortuna, de fraaie treffer van Giorgi Chakvetadze en de volwassen prestatie van enkele jonkies.



Een van hen is Dylan Mbayo, die rechts voorin een potentiële sleutelfiguur vormt voor de omschakeling naar een 4-3-3. Door de afstemming op de tactiek van Thorup zit AA Gent tenslotte niet dik in wingers, waardoor er verder al gekeken moet worden naar aanvallers als Anderson Niangbo – dinsdag op links te vinden – of Roman Yaremchuk om de rol in te vullen. In principe kan ook Chakvetadze op de vleugel aan de slag, maar hij verkiest liever de concurrentie met Roman Bezus aan te gaan voor de positie van enige spelmaker. Een plekje waar echter ook aanvoerder Vadis Odjidja na zijn herstel naar zal dingen.

STABILITEIT & CREATIVITEIT
Voor de twee plaatsen in zijn rug lijkt het immers vooral te gaan tussen Sven Kums, Elisha Owusu en Niklas Dorsch, die zelf aangaf zich beter in zijn sas te voelen als defensieve pion. Als de flanken dan ver genoeg terugzakken om steun te verlenen, kunnen de Gentenaren zo in één klap zowel meer stabiliteit áls creativiteit inpassen. Dat gaat dan misschien wel ietwat ten koste van de bezetting voor doel, waar nog slechts ruimte is voor één diepe spits. Dinsdag was dat Giorgi Kvilitaia, zondag maakt Bölöni allicht de afweging tussen Laurent Depoitre en Tim Kleindienst – zeker indien Yaremchuk naar links verhuist.



Hoewel de vicekampioen tot dusver bleef steken op amper twee goals in drie duels, is dat momenteel evenwel niet de grootste zorg. Problematischer is andermaal de verdediging, die reeds vijf keer geklopt werd. Mogelijk neemt Dino Arslanagic, die tegen Willem II gekoppeld werd aan enige linkspoot Bruno Godeau, tegen KV Mechelen de stek van Igor Plastun in. Michael Ngadeu geniet iets meer krediet, al zou een extra linksvoetig alternatief toch welkom zijn. Op de backs kan Alessio Castro-Montes dankzij de comeback van Nurio tot slot opnieuw rechts achterin plaatsnemen, ten koste van Jordan Botaka.

MOSTERD VAN LEKO
Op zich klinkt het allemaal niet verkeerd, maar misschien zien wij wel graten in een ander plan. Bölöni zou namelijk kunnen verrassen door de mosterd bij zijn opvolger in Antwerpen Ivan Leko te halen en te kiezen voor een 3-5-2. Met het oog op de defensieve focus kunnen Nurio en Castro-Montes dan de flanken afdweilen, terwijl Botaka wie weet in Clinton Mata-stijl excelleert als meest rechtse pion in een verdediging met drie. Aan de overkant geldt hetzelfde voor Milad Mohammadi, die zo in de voetsporen kan treden van Nana Asare. Centraal lijkt Ngadeu de meest logische optie, boven Plastun en Arslanagic.



Op het middenveld zou Kums dan weer de kans krijgen om zijn hoogdagen onder Hein Vanhaezebrouck te herbeleven, toen Gent in die opstelling de titel pakte en schitterde in de Champions League – twee doelstellingen die ook nu de ambitie vormen. Naast hem moet Owusu of Dorsch dan de rol van Renato Neto op zich nemen, waarbij die laatste tevens een rijtje hoger als aanjager kan fungeren. Een opdracht die destijds tot het takenpakket van Brecht Dejaegere behoorde, eveneens van de partij tegen Willem II en ongetwijfeld gebeten op een nieuwe kans. Al dreigt dan wel een gebrek aan offensieve vuurkracht.

RECEPT VAN HVH
Vanhaezebrouck opteerde daarom geregeld ook voor Danijel Milicevic, die uit hetzelfde hout geslepen is als Bezus. In afwachting van Odjidja, op papier toch de aangewezen man voor de job, lijkt hij dan ook de beste optie. Nadien kan de Oekraïner eventueel een linie opschuiven, net zoals Milicevic vaak deed. In steun van de diepe spits, mogelijk opnieuw Depoitre, zouden wij dan echter eerder kiezen voor een type als Chakvetadze, Niangbo of zelfs Yaremchuk om Benito Raman-gewijs in de ruimtes te duiken. Hoewel die eerste onze voorkeur wegdraagt, is er zo wie weet dus zelfs alsnog plek voor twee spitsen.



Waar een keuze voor zijn eigen formule AA Gent min of meer zou dwingen op de transfermarkt af te speuren naar nieuwe flankaanvallers, zijn de ingrediënten voor het recept van Vanhaezebrouck reeds nagenoeg allemaal aanwezig. Bölöni kan zo zijn bazen alvast meteen plezieren, want eerder gaven Ivan De Witte en Michel Louwagie al het signaal niet van plan te zijn om nog geld uit te geven. Het maximale uit de huidige kern puren is de boodschap, liever vandaag dan morgen. Met de ultieme deadline binnen drie weken, wanneer de Buffalo’s aan hun kwalificatiecampagne voor het kampioenenbal beginnen.

PUNTEN PAKKEN
In de tussentijd moet er dus eerst gewonnen van KV Mechelen, waarna de Gentenaren wel een relatief eenvoudig programma voorgeschoteld krijgen. Eupen en Moeskroen uit, gevolgd door promovendi OH Leuven en Beerschot thuis en een bezoek aan Cercle Brugge. Ondanks de nederlagen tegen soortgelijke bescheiden tegenstanders als STVV en KV Kortrijk – en de verrassende start van Beerschot – stuk voor stuk haalbare kaarten, wat maakt dat de concurrentie snel kan worden bijgebeend. Tenminste indien Gent in die vijf wedstrijden, net zoals komend weekend tegen Malinwa, weinig laat liggen en bovenal punten pakt. In welke formatie dat dan gebeurt, zal heel de Ghelamco Arena worst wezen. Al denkt Bölöni er misschien toch maar best nog eens goed over na.

POLL: Wat is volgens u het beste systeem voor AA Gent?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond

Club Brugge heeft zich verzekerd van een plekje in de halve finales van de Conference League. Daarin ...

446
446
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie

Club Brugge heeft donderdag een fraai stukje Belgische voetbalgeschiedenis geschreven. Blauw-Zwart ...

161
161
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt

Donderdagavond werden de tickets voor de halve finales in de Europa en Conference League uitgedeeld. ...

68
68
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales

Club Brugge heeft zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg ooit geplaatst voor de halve ...

202
202
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel

In de Europa League konden enkele Rode Duivels zich donderdag verzekeren van een plek in de halve ...

71
71
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel

Beerschot VA zal vrijdag in de bloemetjes gezet worden voor het behalen van de titel in de ...

143
143
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"

Club Brugge kreeg donderdagavond een uitgelezen kans om zich te plaatsen voor de halve finales van ...

416
416
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's

In de Conference League zijn de eerste halve finalisten bekend. Indien Club Brugge zich kan ...

219
219
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend

Tijdens het huidige seizoen werd andermaal gesleuteld aan het competitieformat van de Jupiler Pro ...

557
557
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"

Vrijdagavond valt het doek over de reguliere competitie in de Challenger Pro League. Voor Beerschot ...

229
229
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"

In de Europa League worden donderdagavond de tickets voor de halve finales uitgedeeld. Daarbij staat ...

114
114
<strong>Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’</strong>
Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’

Club Brugge is op zoek naar aanvallende versterking en het richt zijn pijlen op Jos&eacute; Melro ...

510
510
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg

Club Brugge wil zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg verzekeren van een plek in de halve ...

228
228
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?

RSC Anderlecht staat sinds afgelopen weekend in pole-positie om met de landstitel aan de haal te ...

290
290
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City

Titelverdediger Manchester City is woensdagavond gesneuveld in de Champions League. De Engelse ...

130
130