Dortmund vs. Bayern: de Ultieme XI

Dortmund vs. Bayern: de Ultieme XI

Als enige actieve topcompetitie in Europa zuigt de Bundesliga nu al anderhalve week de aandacht naar zich toe, maar vandaag zijn alle ogen pas écht op Duitsland gericht. Borussia Dortmund kan in Der Klassiker de kloof met Bayern München namelijk verkleinen tot één schamel puntje en zo de aanzet geven voor een razend spannende titelstrijd tussen de twee zwaartegewichten. Voor de gelegenheid gingen wij dan ook op zoek naar de elf belangrijkste pionnen die straks tussen de lijnen kunnen komen. En stelden we zo het volgende Ultieme XI samen uit deze geoliede machines.


GK: Manuel NEUER (Bayern)
Onder de lat staan we meteen voor een minder evidente keuze dan velen misschien zullen denken, want de vaak onderschatte Roman Bürki is ook gewoon een van de beste doelmannen in de Bundesliga. Toch laten we de 29-jarige Zwitser links liggen voor de vijf jaar oudere Manuel Neuer. Na enkele aanslepende blessures leek die op de terugweg, maar dit seizoen is het prototype van de meevoetballende keeper weer helemaal de oude. Ook met zijn handen, want niemand in Duitsland heeft meer clean sheets op zijn naam.



RA: Achraf HAKIMI (Dortmund)
Rechts achterin blijft het dan weer voor Benjamin Pavard bij een eervolle vermelding, want daar staat geen maat meer op Achraf Hakimi. De 21-jarige Marokkaan maakt in zijn tweede jaar op huur van Real Madrid de verwachtingen helemaal waar en lijkt dus de rechtsback van de toekomst te zullen worden in Bernabéu. Eerst mag Dortmund echter nog van zijn talloze rushes genieten, want Hakimi trekt met ruime voorsprong het hoogste aantal sprints in de Bundesliga. Het leverde hem reeds vier doelpunten en tien (!) assists op.

CV: Mats HUMMELS (Dortmund)
Dit weekend moest hij nog geblesseerd naar de kant, maar normaal gezien geraakt Mats Hummels fit voor de confrontatie met zijn ex-ploeg. Lucien Favre kruist alvast de vingers, want met Dan-Axel Zagadou ligt een van zijn alternatieven al in de lappenmand. Net zoals Manuel Akanji maakte die eerder dit seizoen wel indruk met zijn progressie in het verdedigingstrio. Toch blijft de ervaren en kopbalsterke defensieleider, die tevens qua pure klasse ook zijn vroegere partner Jérôme Boateng nog altijd achter zich laat, onmisbaar.

LA: Alphonso DAVIES (Bayern)
De grootste concurrentie kwam dan eigenlijk nog van David Alaba, die succesvol de switch van linksback naar het centrum maakte. Een geluk voor de polyvalente Oostenrijker, want op zijn oude positie was er geen houden meer aan Alphonso Davies. De 19-jarige Canadees moet op het vlak van sensatiegehalte alvast weinig onderdoen voor zijn Dortmund-collega aan de overkant, al ogen zijn statistieken met twee goals en vier assists net iets minder. Een onvervalste snelheidstrein waar Raphaël Guerreiro niet aan kan tippen.



CM: Joshua KIMMICH (Bayern)
Hans-Dieter Flick experimenteert graag met de veelzijdige types die de Allianz Arena te bieden heeft, want ook voormalige rechtsachter Joshua Kimmich werd van de zijlijn naar de as van het veld verplaatst. Een goede zet, zo blijkt, want de 25-jarige Duitser wierp zich prompt op als draaischijf van Der Rekordmeister. Niemand in de Bundesliga komt vaker aan de bal dan de kilometervreter, die tevens meer afstand dan wie ook aflegt. Met daarbovenop nog twee doelpunten en vijf assists was de eeuwige belofte nooit beter.

CM: Axel WITSEL (Dortmund)
Hetzelfde geldt voor Axel Witsel, toch opvallend op 31-jarige leeftijd. De Rode Duivel was tot zijn blessure dan ook bezig aan een prima campagne en wordt net zoals Hummels druk klaargestoomd voor de topper. Wie weet is Witsel zelfs nog belangrijker, want onze landgenoot is de zuiverste passer in Duitsland. Samen met zijn defensieve kwaliteiten lijkt dat haast vanzelfsprekend, maar nu voegt de controleur daar ook nog eens vier treffers en assists aan toe. We kiezen hem dus niet louter uit chauvinisme boven Thiago en co.

CAM: Thomas MÜLLER (Bayern)
Nog een pluim op de hoed van Flick, want vorig jaar leek Thomas Müller nog afgeschreven aan de top. Dit jaar moest de polyvalente aanvaller bovendien opnieuw lang wachten op zijn eerste goaltje, maar ondanks die droogte bleef de 30-jarige Duitser nu wél het vertrouwen genieten. In de tussentijd strooide de Ruud Vormer van Duitsland dan ook al met assists, zowel vanop rechts als vanuit de as – waar de andermaal gekwetste Marco Reus geen concurrentie vormt. Vandaag is hij met 17 stuks nog steeds de lijstaanvoerder.



RB: Jadon SANCHO (Dortmund)
Al zit Jadon Sancho hem wel op de hielen. De 20-jarige Engelsman gaf één beslissende pass minder, maar doet daar wel nog eens 14 doelpunten bij. Het supertalent, gewild door heel Europa, was zo al rechtstreeks betrokken in 30 treffers en onderstreept op die manier dus nog maar eens zijn status als rijzende ster. Én meest waardevolle speler in de hele Bundesliga. Met een lichte blessure gespaard tegen Wolfsburg, maar in beperkte tijd toch weer goed voor een assist. Duimen dus dat hij straks helemaal klaar voor de strijd is.

LB: Serge GNABRY (Bayern)
Aan de overkant hadden we met Thorgan Hazard graag een tweede landgenoot in dit elftal opgenomen, en met zijn zes goals en 12 assists was de Rode Duivel ook een waardige kanshebber. Toch kan hij net niet tippen aan Serge Gnabry, die met respectievelijk 11 en negen stuks een tikkeltje beter doet. Al geven zelfs die fraaie cijfers de stormachtige ontwikkeling van de 24-jarige Duitser, vier jaar geleden nog gebuisd bij Arsenal, niet volledig weer. Met 13 doelpunten in evenveel interlands ook bij Die Mannschaft een sensatie.

SP: Robert LEWANDOWSKI (Bayern)
In de spits uiteraard geen verrassingen, te beginnen met Robert Lewandowski. De Poolse scherpschutter is de trotse topscorer in vijf de voorbije zeven edities, waarbij hij de eerste keer nog in loondienst van Die Borussen stond. Op 31-jarige leeftijd zit er duidelijk nog geen sleet op de machine, want met zijn 27 treffers is hij ook nu weer op weg om het klusje te klaren. Intussen staat de legendarische Lewa al derde in de all time ranking, achter Gerd Müller en Klaus Fischer. Bij Bayern moet hij zelfs enkel die eerste laten voorgaan.



SP: Erling HAALAND (Dortmund)
Dit seizoen kwam hij te laat toe om echt een bedreiging te kunnen vormen, maar volgend jaar is er mogelijk een nieuwe sheriff in town. Erling Haaland heeft sinds januari immers amper tien Bundesliga-matchen achter de kiezen, maar kwam daarin wel al even vaak tot scoren. Het Noorse fenomeen sluipt zo zelfs al bijna de top vijf binnen en kent met één goal om de 69 minuten qua pure efficiënte geen gelijke. Zelfs Lewandowski (82) moet op dat vlak onderdoen voor de tiener, die nu al een van de beste spitsen ter wereld lijkt.

POLL: Wie is volgens u het grootste talent van deze spelers jonger dan 25?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

9
9
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

29
29
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

26
26
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

75
75
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

24
24
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

114
114
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

366
366
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

417
417
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

406
406
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

94
94
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

197
197
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

92
92
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

368
368
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

119
119
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0