De investeringen van Anderlecht: verrassend positieve balans

De investeringen van Anderlecht: verrassend positieve balans

Door het allicht definitief stopzetten van de competitie ziet Anderlecht haar laatste kans op een Europees ticket de mist ingaan. Daarmee komt voor Paars-Wit een einde aan een desastreus seizoen, dat zo mogelijk nog slechter verliep dan het vorige. Huiswerk niet goed gemaakt, zijn we dan geneigd te denken, al oogt het transferrapport van sportief directeur Michael Verschueren en co in de laatste twee mercato's toch verrassend positief.


Voor de onderstaande analyse baseren we ons op de toonaangevende website Transfermarkt, dat een inschatting maakt van elke speler zijn marktwaarde – en de Jupiler Pro League nog maar pas van een update voorzag. Op die manier kunnen we het huidige prijskaartje van de nieuwkomers in het Lotto Park afwegen tegenover het bedrag dat Anderlecht neertelde om hen in huis te halen. Hoewel hun bijdrage op het veld in de meeste gevallen vrij beperkt bleef, ziet het resultaat van die oefening er lang niet verkeerd uit. Al werd daarbij dus wel geen rekening gehouden met de soms al te gortige salarissen.

BUITEN BESCHOUWING: -/+ 0 MILJOEN
Verschueren greep in deze campagne terug naar tal van huurlingen, waarbij slechts in twee gevallen een aankoopoptie werd bedongen. Die van winteraanwinst Marko Pjaca (24) situeert zich naar verluidt rond zijn marktwaarde van 7,5 miljoen, hoewel de details van die deal nog steeds niet duidelijk zijn. Leeftijdsgenoot Derrick Luckassen (24) zou dan weer een zestal miljoen moeten kosten, het dubbele van de prijs die op zijn hoofd wordt gekleefd. Al wil Anderlecht toch een regeling zoeken met PSV. Net zoals het Nacer Chadli (30), wiens waarde op 10 miljoen wordt geschat, graag zou houden.



Of deze dossiers ook werkelijk haalbaar zijn valt nog af te wachten, maar hier kunnen we ze alvast niet in overweging nemen. Ook Dejan Joveljic (20) en Philippe Sandler (23), van wie de toekomst in onze hoofdstad nog veel onzekerder is, laten we dus buiten beschouwing. Hetzelfde geldt voor Samir Nasri (32), in theorie goed voor een virtuele winst van twee miljoen. Per slot van rekening kwam de gewezen ster gratis de rangen versterken en is hij vandaag twee miljoen waard. In de praktijk leden de Brusselaars echter een verlies van ongeveer drie miljoen op de flop met het peperdure loon.

3 BEPERKTE VERLIEZEN: - 1,9 MILJOEN
Wanneer we ons beperken tot de definitieve transfers merken we drie geringe verliesposten op. Te beginnen met Aristote Nkaka (24), een erfenis van Marc Coucke zijn overgang vanuit Oostende die pas vorige zomer officieel werd gemaakt. Nog voor hij aankwam in het Lotto Park paste de controleur van één miljoen er evenwel al niet meer in de plannen, met een volledig seizoen op uitleenbeurt in Spanje tot gevolg. Daar vond hij evenmin zijn draai, waardoor zijn marktwaarde al zakte tot 600 duizend euro.

Een soortgelijk geval is dat van Landry Dimata, vorig jaar al gehuurd van Wolfsburg maar pas in juli voor vijf miljoen definitief overgenomen. De intussen 22-jarige spits is dan ook een goalgetter pur sang en had nog steeds een grote progressiemarge. Of zijn voorspelde toekomst aan de top er nog van zal komen is nu echter nog maar de vraag, want helaas blijft zijn knie hem maar blokkeren. De Jonge Duivel werd zo al gedegradeerd tot vier miljoen, waar wel nog altijd vertrouwen in zijn potentieel uit blijkt.



Door de afwezigheid van Dimata begon Anderlecht zonder spits aan het seizoen, een euvel dat Kemar Roofe (27) moest komen verhelpen. De Engelsman had na zijn aankomst in augustus evenwel langer nodig dan voorzien om fit te geraken, toonde daarna even zijn killerinstinct om vervolgens een terugval te kennen en zich opnieuw te blesseren. Ondanks het aardige rapport van zes goals in 13 optredens liet hij dan ook slechts een matige indruk na. Met een virtueel verlies van een half miljoen tot gevolg.

3 MINIEME WINSTEN: + 1,1 MILJOEN
Over naar de winstkolom, waar Michel Vlap (22) de kleinste marge genereert. Slechts 100 duizend euro bonus ten opzichte van de 6,9 miljoen die Anderlecht voor hem neertelde, al mag dat uiteindelijk nog een groot succes worden genoemd. De Nederlander stevende immers lange tijd af op een status als absolute floptransfer, maar herpakte zich na nieuwjaar. Geen spelmaker die een ploeg eigenhandig kan doen draaien, maar wel iemand die in een draaiend elftal altijd zijn doelpunten mee zal pikken.



We hadden hem misschien buiten beschouwing kunnen laten, maar Anthony Vanden Borre verdient respect voor zijn inspanningen om weer prof te worden. De 32-jarige rechtsback viel op het verkeerde moment uit en wacht nog op een kans die mogelijk nooit zal komen, maar is vandaag toch alweer 300 duizend euro waard. Tot slot kunnen we aan de overkant ook over Kemar Lawrence (27) geen oordeel vellen. Toch is de Jamaicaan nu al 700 duizend euro meer waard dan zijn aankoopsom van 1,3 miljoen.

3 VOLTREFFERS: + 12,55 MILJOEN
Anderlecht hoopt alvast dat de linksachter straks net zo goed uitdraait als Michael Murillo, eveneens weggeplukt bij NY Redbulls. De 24-jarige Panamees ontpopte zich na de winterstop in geen tijd tot een absolute meerwaarde op de rechterflank, zowel in offensief áls defensief opzicht, en lijkt voor amper 700 duizend euro nu al een koopje. Vandaag wordt zijn marktwaarde reeds op 3,5 miljoen geschat, een projectie waar zelfs nog flink wat rek op zit. Wellicht voor altijd hét pronkstuk van Verschueren.

Toch was de beste transfer van dit seizoen ongetwijfeld Hendrik Van Crombrugge (26), al werd Thomas Didillon mogelijk iets te snel opgegeven. Toch heeft Paars-Wit niet te klagen dat het de doelman voor 2,25 miljoen oppikte in Eupen, want een heel jaar lang was hij een van de weinige steunpilaren. Vooral vanuit Duitsland neemt de interesse dan ook toe, maar zelf gaf de Rode Duivel aan gerust te willen blijven. Mocht hij toch vertrekken, is zijn actuele waarde van zeven miljoen wel een aardige winst.



Zowel op als naast het veld lagen de verwachtingen misschien iets hoger, maar wie anders dan Vincent Kompany voert hier de lijst aan. Blessures hielden de speler-inspirator helaas veel te vaak aan de kant, al weerhield dat hem er niet van om te tonen dat hij op 33-jarige leeftijd nog moeiteloos meekan in de JPL. Gratis teruggekeerd van Manchester City en nog altijd vijf miljoen waard, hoewel een vertrek niet meer aan de orde zal zijn. Hoe dan ook een meerwaarde met zijn leiderschap, uitstraling en commercieel nut.

DE BALANS: + 11,75 MILJOEN
Op die manier komt een toprendement van 11,75 miljoen uit de bus, al dient dat wel met een korreltje zout te worden genomen. Om te beginnen werden de zware salarissen niet in rekening gebracht, wat niet alleen de balans voor Kompany verschuift maar tevens een ander licht werpt op de passages van Nasri en Chadli. Daarnaast zou ook het verlies op Dimata wel eens heel wat erger kunnen uitdraaien, al kruisen we uiteraard mee onze vingers voor zijn revalidatie. Tot slot kwamen in de competitie van alle geslaagde aankopen alleen Vlap en Van Crombrugge meer dan 15 keer in actie.



Het blijft hier dus opletten voor een vertekend beeld, zowel langs positieve als negatieve zijde. Hoewel beschikbaarheid een probleem was, zit het met het potentieel van heel wat nieuwkomers per slot van rekening best wel snor. Van Crombrugge en Murillo zijn voltreffers, Vlap kwam erdoor, Lawrence lijkt op papier een mogelijke topper terwijl Roofe, Dimata en zelfs Vanden Borre nog voor een verrassing kunnen zorgen. Zeker niet al slecht nieuws wat de klok slaat dus, al faalde Verschueren wel in het samenstellen van een evenwichtige kern. Aan Peter Verbeke om nu de juiste toevoegingen te vinden.

POLL: Wie was volgens u de beste aanwinst bij Anderlecht dit seizoen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Anderlecht-aanhang emotioneel na nieuws rond Eddy Merckx
Anderlecht-aanhang emotioneel na nieuws rond Eddy Merckx

Eén van de meest bekende Anderlecht-supporters ging de laatste weken door moeilijke tijden. ...

105
105
Verrassing in Genkse basiself? Vrancken noemt twee namen
Verrassing in Genkse basiself? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk liet vorige week tegen Cercle Brugge zijn eerste punten van de Champions' Play-Offs liggen. ...

109
109
Thibaut Courtois is wéér terug: hoopgevende beelden (🎥)
Thibaut Courtois is wéér terug: hoopgevende beelden (🎥)

Thibaut Courtois kent een rotseizoen. 'El Muro' viel al snel uit met een zware knieblessure en kreeg ...

16
16
'Clausule van 60 miljoen ontketent Europese titanenstrijd'
'Clausule van 60 miljoen ontketent Europese titanenstrijd'

Verschillende Europese topclubs zijn momenteel al volop bezig met de voorbereidingen op de komende ...

35
35
'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'
'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'

Een verlenging van de landstitel zit er niet meer in, maar met de Croky Cup kan Antwerp FC zich ...

221
221
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"

Club Brugge zorgde afgelopen donderdag voor vaderlandse voetbalgeschiedenis door zich als eerste ...

444
444
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne

Manchester City en Kevin De Bruyne sneuvelden woensdag uit de Champions League. De kans is evenwel ...

122
122
Opvolger Thiago? 'Club Brugge heeft nieuwe spits in vizier'
Opvolger Thiago? 'Club Brugge heeft nieuwe spits in vizier'

Club Brugge mag zich opmaken voor de halve finales van de Conference League en hoopt daarnaast in ...

385
385
Selectie Anderlecht: twee opvallende namen mee naar Genk
Selectie Anderlecht: twee opvallende namen mee naar Genk

RSC Anderlecht legde afgelopen weekend beslag op de leidersplaats in de Champions' Play-Offs en wil ...

398
398
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Skov Olsen, viertal weg bij Anderlecht'
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Skov Olsen, viertal weg bij Anderlecht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

297
297
'Xavi verbaast met volgende uitdaging als coach'
'Xavi verbaast met volgende uitdaging als coach'

FC Barcelona werd deze week pijnlijk uitgeschakeld in de kwartfinales van de Champions League. De ...

111
111
Riemer houdt voetjes op de grond: "Hij spreekt niet over de titel"
Riemer houdt voetjes op de grond: "Hij spreekt niet over de titel"

RSC Anderlecht droomt volop van een nieuwe titel. Paars-Wit is momenteel de trotse leider in de ...

116
116
Emond doet schrijnend boekje open over Standard
Emond doet schrijnend boekje open over Standard

Standard beleeft al enkele jaren sportief allesbehalve hoogdagen. Ook financieel heeft de Luikse ...

210
210
Simons verklapt ambitie Dender in JPL
Simons verklapt ambitie Dender in JPL

FCV Dender mag volgend seizoen opnieuw aantreden in de Jupiler Pro League. De Oost-Vlaamse club ...

226
226
Guardiola geeft alarmerende update over De Bruyne
Guardiola geeft alarmerende update over De Bruyne

Manchester City moest deze week op pijnlijke wijze de aftocht blazen in de Champions League. The ...

176
176