De investeringen van Mannaert: 4 verliesposten, 4 voltreffers

De investeringen van Mannaert: 4 verliesposten, 4 voltreffers

Of en wanneer er een titelfeest zal plaatsvinden valt nog af te wachten, maar Club Brugge mag hoe dan ook terugkijken op een geslaagd seizoen. Nochtans liet Vincent Mannaert vorige zomer heel wat sterkhouders vertrekken. De algemeen manager ging met de gecashte miljoenen vervolgens echter voortreffelijk aan de slag, al kostte het merendeel van de nieuwkomers bij aankomst reeds een flinke duit. Toch kan Blauw-Zwart nu zelfs al rekenen op een aardige winst.


Voor de onderstaande analyse baseren we ons op de toonaangevende website Transfermarkt, dat een inschatting maakt van elke speler zijn marktwaarde – en de Jupiler Pro League nog maar pas van een update voorzag. Op die manier kunnen we het huidige prijskaartje van de recente aanwinsten in Jan Breydel afwegen tegenover het bedrag dat Mannaert neertelde om hen in huis te halen. Een oefening die op dit moment een virtuele winst van iets meer dan zes miljoen oplevert, al had die balans zonder één grote miskleun zelfs nog heel wat mooier kunnen ogen.

4 VERLIESPOSTEN: - 6,85 MILJOEN
We hebben het uiteraard over Mbaye Diagne (28), de Senegalese spits die na het penaltydebacle in Parijs uitgroeide tot persona non grata in de selectie van Philippe Clement. Hoewel hij daarvoor zijn neus voor doelpunten wel etaleerde, kreeg Club dus bijzonder weinig rendement uit de huurling van 3,35 miljoen. Zijn dure aankoopoptie van 13 miljoen, zeven miljoen hoger dan zijn actuele waarde, zal dus hoe dan ook niet gelicht worden. Weggesmeten geld.



Voor de overige drie verliesposten is het nog te vroeg om dat oordeel te vellen, al maakte ook Michael Krmencik vooralsnog weinig indruk. De 27-jarige Tsjech moest na nieuwjaar de nieuwe targetman worden, maar zijn bijdrage bleef tot dusver uiterst beperkt. Zeker omdat hij toch een fikse 6,5 miljoen kostte, drie miljoen meer dan wat zijn marktwaarde toen bedroeg. Intussen kwam daar een miljoentje bij, maar de teller blijft dus wel nog in het rood staan.

We blijven voorin, waar David Okereke nog steeds de spits van de toekomst kan worden. Mannaert mag het alvast hopen, want met zijn prijskaartje van acht miljoen is de 22-jarige Nigeriaan de duurste aankoop in de clubgeschiedenis. Het potentieel is zeker aanwezig en gezien zijn wankele minuten ogen ook negen treffers lang niet slechts, maar zeker na zijn goede start lagen de verwachtingen toch net iets hoger. Op dit moment goed voor één miljoen verlies.



Ook Federico Ricca (25) kunnen we geen echte miskoop noemen, want de Uruguayaan viel niet per se door de mand. Wel werd hij slachtoffer van de omstandigheden. Gehaald omdat Clement aanvankelijk met vier achterin dacht te spelen, al liet de nieuwe coach dat plan redelijk snel varen. De linksachter verloor vervolgens de concurrentiestrijd en verdween almaar meer uit beeld. Zijn kostprijs lag op drie miljoen, vandaag is hij een half miljoen minder waard.

(BIJNA) STATUS QUO: + 0,35 MILJOEN
De man die dan wél de honneurs op links mocht waarnemen, was doorgaans Eduard Sobol. Die kwam oorspronkelijk als back-up voor Ricca de rangen versterken, maar wist al bij al zonder veel problemen de bovenhand te nemen. De 24-jarige Oekraïner wordt nu nog gehuurd van Shaktar Donetsk, waar de Bruggelingen een aankoopoptie van vier miljoen bedongen. Een bedrag dat overeenstemt met zijn huidige marktwaarde, dus allicht zal Club ze weldra lichten.



Minder waarschijnlijk is een verlengd verblijf van Percy Tau (25) op Jan Breydel. De Zuid-Afrikaan nam een flitsende start en leek op weg om na Union ook Brugge te veroveren, maar deemsterde nadien helemaal weg. De huurling van Brighton krikte zijn geschatte waarde desalniettemin op tot vijf miljoen, al kwam hij in de competitie niet verder dan drie goals en vier assists. Niet de verhoopte voltreffer dus, zij het gelukkig zonder de financiële kater van Diagne.

We voegen hier ook nog de jonge Senegalezen Amadou Sagna en Youssouph Badji toe, projecten die samen 100 duizend euro kostten. De ene werd zonder succes verhuurd aan KV Oostende, terwijl de andere al mooie dingen liet zien bij de beloften. Wat we van de winger en targetman nog mogen verwachten valt dus niet te voorspellen, al zouden het niet de eerste goudhaantjes zijn die Mannaert ontdekt. Vandaag respectievelijk 350 en 100 duizend euro waard.

4 VOLTREFFERS: + 12,8 MILJOEN
Over ruwe diamanten gesproken: Odilon Kossounou lijkt zijn gokje nu al waard. De 19-jarige Ivoriaan werd met slechts negen duels op het hoogste niveau achter de kiezen weggeplukt uit Zweden, en dat voor toch 2,80 miljoen. Na een paar prima optredens in de Champions League wordt hij nu echter al op 4,5 miljoen geschat. De verdediger kende nadien wel een terugval, al had dat tevens te maken met de vele posities waar Clement hem neer pootte.



Na al het gedoe onder de lat de voorbije jaren nam Club hier dan weer liever geen risico. Met Simon Mignolet (32) werd dan ook een gevestigde waarde in huis gehaald, een zet van zeven miljoen die de leider zich zeker niet beklaagt. De Rode Duivel werd na een halfjaar al uitgeroepen tot Doelman v/h Jaar en voert momenteel autoritair het Clean Sheet klassement aan. Op zijn oude dag krikte hij zijn prijskaartje zo zelfs nog op naar tien miljoen.

Ook op het middenveld wou Mannaert uitpakken, maar de deal voor Victor Wanyama viel in het water. Al bij al een meevaller, want anders was Éder Balanta (26) allicht nooit de rangen komen versterken. De linksvoetige Colombiaan toonde zich de betere van Mats Rits en is mogelijk zelfs de beste controleur in onze competitie. Snelheid, kracht en voetballend vermogen: Balanta heeft het allemaal. 2,6 miljoen lijkt een koopje, want vandaag al zes miljoen waard.



Met Simon Deli gaat een andere linkspoot evenwel met de eer van grootste stijger lopen. Opvallend, want op 27-jarige leeftijd leek de Ivoriaan vooral een investering voor het hier en nu. Ondertussen ziet het er echter al lang niet meer aan dat Club Brugge zijn eindstation wordt, ook al ging hij in Manchester de mist in. Voor 2,5 miljoen aangetrokken en inmiddels zeven miljoen waard, ongeveer het bedrag waarvoor Stefano Denswil naar Bologna trok.

DE BALANS: + 6,3 MILJOEN
Met aanwinsten als Wesley Moraes, Krépin Diatta en Emmanuel Dennis etaleerde Mannaert de laatste jaren vooral zijn oog voor talent. Na het missen van de titel vorig seizoen liet de Brugse manager dit keer zien ook kaas te hebben gegeten van meer geroutineerde toppers. Mignolet, Balanta en Deli waren stuk voor stuk voltreffers, terwijl met Kossounou toch ook weer een potentiële goudklomp werd gevonden. Voor Badji en Sagna is het nog afwachten.



De speerpunten lieten het vooralsnog afweten, maar Okereke en Krmencik afschrijven lijkt ook nog te vroeg. Toch zijn zij deels verantwoordelijk voor het naar beneden trekken van de totale score, die er zonder Diagne wel nog altijd een pak aantrekkelijker had uitgezien. Een smet op het rapport dus, waar desondanks een mooie virtuele winst van 6,3 miljoen op prijkt. Volgende keer niemand de loef willen afsteken maar zich beperken tot de eigen keuken, lijkt dus zowat het enige devies.

POLL: Wie was volgens u de beste Brugse aanwinst dit seizoen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep

De eerste interland-break van het kalenderjaar 2024 zit er alweer op. Een groot deel van de ...

42
42
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"

Tijdens het komende paasweekend gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. Dan ...

227
227
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach Jürgen ...

43
43
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast

RSC Anderlecht is bezig aan een sterk seizoen en geldt momenteel als de grote titeluitdager van ...

220
220
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk plaatste zich na een veelbesproken ontknoping dan toch voor de Champions' Play-Offs. Daarin ...

204
204
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend

Komend weekend is het zover, dan gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ...

101
101
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"

Club Brugge plaatste zich dit seizoen opnieuw voor de Champions Play-Offs en blijft zo de enige ...

233
233
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'

Naast onder meer Bayern München en Liverpool FC, speurt ook FC Barcelona momenteel de markt af ...

41
41
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald

Bij RSC Anderlecht ligt de focus van coach Brian Riemer en zijn spelersgroep momenteel op de ...

210
210
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars

KV Oostende staat komend weekend voor een cruciale afspraak in de Challenger Pro League. De uitmatch ...

82
82
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg

De sportieve leiding van Club Brugge speurt momenteel naar een nieuwe hoofdtrainer voor de eerste ...

188
188
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'

Arsenal FC is bezig aan een puik seizoen. De Gunners staan momenteel aan de leiding in de Premier ...

82
82
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'

Titelverdediger Antwerp FC opent zaterdagavond zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een ...

183
183
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo

Vrijdagavond beginnen de Europe Play-Offs in de Jupiler Pro League. AA Gent is als eerste aan zet en ...

205
205
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

449
449