Rapport wintertransfers: wie deed de beste (en slechtste) zaakjes?

Rapport wintertransfers: wie deed de beste (en slechtste) zaakjes?

Rond de jaarwissel was er nog geen sprake van het coronavirus, laat staan van een eventuele stopzetting van de Jupiler Pro League. De 16 Belgische eersteklassers gingen toen dan ook een maand lang op zoek naar spelers die hen konden helpen om hun ambities in de tweede seizoenshelft waar te maken. Nu de actie stilligt, is het volgens ons het uitgelezen moment om de balans van die inspanning eens op te maken en te kijken wie er het best – en slechtst – vanaf bracht. Tijd dus voor het wintertransferrapport!


WAASLAND-BEVEREN: 3/10
Waasland-Beveren achtte het niet nodig om flink uit te pakken in januari, want een maand eerder zette het nog een knappe negen op 12 neer. Het resultaat: enkel Jakub Piotrowski werd gehuurd. Op papier een aanwinst, al kon de Pool het net zoals in Genk niet waarmaken op de Freethiel. De 22-jarige middenvelder schipperde tussen bank en basis, niet geholpen door het stroef draaiende geheel met té weinig kwaliteit. Een gebrek aan financiën, of aan sportieve knowhow? Onbegrijpelijk dat de club zich niet beter wapende.



KV OOSTENDE: 4/10
Door de weinige middelen voorhanden nam KV Oostende weinig risico's op de transfermarkt. Vier nieuwe spelers werden ingelijfd, allen op huurbasis. Geen van hen maakte echter indruk. Bubacarr Sanneh liet nog steeds niet zien waarom Marc Coucke ooit acht miljoen voor hem veil had, terwijl Louis Verstraete vooral uitblonk in het pakken van kaarten. Adama Niane liet dan weer vooral veel kansen liggen, Amadou Sagna tot slot kwam geen enkele keer in actie. Geen wonder dus dat het degradatiespook opdook aan de kust.

CERCLE BRUGGE: 9,5/10
Allicht dé winnaar van de wintermercato. Geholpen door moederclub AS Monaco zette Cercle Brugge in januari met succes Operatie Redding in. Hoewel niet alle nieuwkomers onmiddellijk een voltreffer waren, vond de Vereniging zo maar liefst vijf nieuwe titularissen. Achterin doelman Lennart Moser en verdedigers Dimitrios Chatziisaias en Dimitar Velkovski, in de voorhoede Dino Hotic en Márton Eppel. Samen zorgden ze voor de plotse 12 op 12 die Cercle ook volgend seizoen weer in eerste klasse houdt. Een straffe prestatie.



KAS EUPEN: 6,5/10
Eupen ging de winterstop in met de slechtste aanval van het land, en dus hadden de Panda's vooral nood aan offensieve versterking. Die kwam er in de vorm van spits Smail Prevljak, goed voor vier treffers – al leverden die pas recent ook punten op. Knowledge Musona deed het eveneens naar behoren Am Kehrweg, terwijl die andere Anderlecht-huurling Emmanuel Sowah teleurstelde. In de acht matchen sinds nieuwjaar ging Eupen zo amper drie keer onderuit en krikte het zowat al haar statistieken op. Lang niet verkeerd dus.

STVV: 6/10
De Kanaries cashten voor Yohan Boli, maar in tegenstelling tot wat ze op Stayen mogen beweren bleek het met de PO I-ambities vervolgens wel mee te vallen. Linksachter Ko Matsubara past tot dusver alvast in het lange rijtje Japanners die STVV maar weinig bijbracht, Rocky Bushiri bood achterin dan weer wél een echte meerwaarde. De Truienaars bleven net als in de eerste seizoenshelft op die manier een grijze campagne in de middenmoot draaien. Op zich niks mis mee, al had het allemaal misschien toch wat meer mogen zijn.



KV KORTRIJK: 8,5/10
Kortrijk kan terugblikken op een geslaagde terugronde, met dank aan het goede transferwerk in de winter. Voordien bengelden de Kerels nog ergens onderin de stand, maar dankzij aanwinsten als Timothy Derijck, Yevhen Makarenko en Pape Habib Gueye gingen de prestaties stijl omhoog. Een upgrade in elke linie dus, en dan hebben we het nog niet eens gehad over dé absolute blikvanger. Terem Moffi stond in zijn zeven duels immers al vier keer aan het kanon. Een ruwe diamant, die nu reeds doet dromen over zijn potentieel.

MOESKROEN: 6/10
Een beetje hetzelfde verhaal als in Sint-Truiden, al beschikte Moeskroen rond de jaarwissel over iets betere papieren om nog een gooi te doen naar de top zes. Behalve verdediger Lasse Sobiech, die het vertrek van Bruno Godeau naar AA Gent opving, werd evenwel geen extra kwaliteit in huis gehaald. Net zoals STVV werkten de Henegouwers zo een terugronde af waarin ze nog maar weinig te winnen of verliezen hadden. Met vijf nederlagen in acht wedstrijden, kunnen ze op Le Canonnier echter toch bezwaarlijk tevreden zijn.



ZULTE WAREGEM: 4/10
Essevee zette in januari alle zeilen bij om zowel de bekerfinale áls PO I te halen. Uiteindelijk werd het geen van beide, integendeel: de troepen van Francky Dury zakten in elkaar en trokken in 2020 slechts één keer aan het langste eind. Opvallend, want met Jean-Luc Dompé en vooral Jelle Vossen mikte Zulte-Waregem nochtans hoog. Helaas bleven zij onder de verwachtingen, al kunnen we het bestuur hier weinig verwijten. Ook Bassem Srarfi voegde overigens niets toe, net zomin als jonkies Gabriel Canela en Hotman El Kababri.

RSC ANDERLECHT: 6,5/10
Anderlecht heeft haar cijfer zowat integraal te danken aan Michael Murillo, een absolute voltreffer op de rechtsback. Voor het overige oogt de balans namelijk weer middelmatig op z'n best. Michael Verschueren sprak zijn connecties aan en leende Marko Pjaca van Juventus, maar zijn stempel kon die nog niet drukken. Dejan Joveljic kwam dan vaker aan de bak, al had dat vooral te maken met het gebrek aan alternatieven. Opnieuw twijfelachtige huurlingen dus, terwijl Kemar Lawrence amper op het veld verscheen. Toch te weinig.



KRC GENK: 7/10
De regerende landskampioen stond na de heenronde pas op de zevende plek. Op de koop toe liet het Ally Samatta en Sander Berge gaan, maar in plaats van vervangers trok Genk twee jonge Noorse spelmakers aan. Kristian Thorstvedt leek alleszins een schot in de roos, tot een blessure roet in het eten gooide. Het omgekeerde verhaal bij Mats Daehli, die net in vorm begon te geraken na een valse start door kwetsuur. In doel zorgt Thomas Didillon tot slot voor de verhoopte stabiliteit. Al bij al nog een geslaagde mercato.

KV MECHELEN: Geen beoordeling
"Verwacht van ons geen risicovolle inkomende transfers", liet het Malinwa-bestuur in december al weten. Het werden er uiteindelijk geen in het algemeen. KV Mechelen ging verder op de beker –en promotieroes en stond zo na 21 speeldagen virtueel in PO I. Achter de Kazerne werd dan ook besloten om niemand te laten gaan, maar wel over de financiën te waken en dus evenmin versterking in huis te halen. Het geloof in de aanwezige kern lijkt alvast terecht, want vandaag staan de Mechelaars nog altijd op de zesde plaats.

STANDARD: 5/10
De Rouches waren in december de rol al aan het lossen, maar in plaats van een kwaliteitsinjectie kreeg Michel Preud'homme het vertrek van titularissen Renaud Emond en Paul-José Mpoku op zijn bord. In ruil arriveerden Eden Shamir en jonkies Moussa Sissako en John Nekadio op Sclessin, al kwam alleen die eerste ook in actie. Een valabele stand-in is de Israëliër, die op het middenveld Samuel Bastien en Gojko Cimirot moest ontlasten, echter niet gebleken. Toch een gebrek aan ambitie voor een potentiële titelkandidaat.



ANTWERP: 5/10
De zoveelste club waar nauwelijks wat te beoordelen viel. Antwerp was na haar helse zomeroffensief dan ook best tevreden over de kern en deed in de winter daarom dus geen noemenswaardige toevoegingen. Noch verdediger Luete Ava Dongo, noch doelman Davor Matijas vergaarde immers een minuut, Verstraete werd dan weer meteen verhuurd aan KV Oostende. In de stand leverde die strategie een status quo op, met nog steeds de vierde plek als voorlopig resultaat. Allicht had iets meer initiatief dus toch niet misstaan.

CHARLEROI: 6,5/10
Karim Belhocine smeedde in Charleroi reeds voor nieuwjaar een nagenoeg onwrikbaar geheel aan elkaar, dat alle verwachtingen wist te overtreffen. Veel inkomende transfers waren bijgevolg niet nodig, maar toch wisten de Karolo's te scoren met Joris Kayembe. De polyvalente nieuwkomer maakte al indruk op zijn linkerflank, verscheen sporadisch ook in de as van het veld én schreef al twee assists op zijn naam. Thierry Lazare kreeg dan weer nog geen minuten na zijn overstap vanuit Eupen. Een degelijk rapport zonder meer.

AA GENT: 7/10
De Buffalo's hadden in de zomer al fiks uitgepakt en waren, behalve een uitschuiver in Oostende, goed op dreef bij ingang van de winterstop. De focus lag dan ook vooral op het behouden van de sterkhouders, een missie die met succes werd afgerond. Meer zelfs, Sven Kums werd meteen definitief vastgelegd. Godeau en Sulayman Marreh zorgden dan weer voor extra opties in de breedte, terwijl Anderson Niangbo al mooie dingen liet zien. Al bleek het allemaal wel onvoldoende om Club Brugge het vuur aan de schenen te leggen.



CLUB BRUGGE: 5/10
Niet dat de autoritaire competitieleider zelf grootse dingen verwezenlijkte in januari. Club Brugge had na het Diagne-debacle slechts één doelwit voor ogen: een nieuwe targetman. De pijlen bleven daarvoor lange tijd tevergeefs op Adolfo Gaich gericht, alvorens het geweer van schouder te wisselen met de komst van Michael Krmencik. Die kon zijn kostplaatje van zes miljoen echter niet waarmaken, met zijn cruciale assist richting bekerfinale als enige wapenfeit. Niet de kwaliteitsinjectie waar Philippe Clement op had gehoopt.

POLL: Wie was volgens u de beste winteraanwinst in de JPL?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Riemer voert 2 wijzigingen door in Anderlecht-selectie
Riemer voert 2 wijzigingen door in Anderlecht-selectie

Anderlecht zat vorige week op een wolk nadat een felbevochten zege tegen zwarte beest Union hen de ...

71
71
Voetbalbond kondigt nieuwe directeur Sport aan
Voetbalbond kondigt nieuwe directeur Sport aan

Bij de Belgische voetbalbond is er de voorbije maanden heel wat veranderd. Onlangs ging bijvoorbeeld ...

5
5
STVV steekt tandje bij: "Dromen waar laten maken"
STVV steekt tandje bij: "Dromen waar laten maken"

STVV kent een zeer goed seizoen en de Kanaries willen verder op die weg gaan. De Truienaars trekken ...

25
25
Van Bommel plots mysterieus: "Dat zijn nogal teksten, hé"
Van Bommel plots mysterieus: "Dat zijn nogal teksten, hé"

Morgenavond nemen Royal Antwerp FC en Union SG het tegen elkaar op. Beide ploegen kunnen maar best ...

137
137
Was er ook 'gesjoemel' bij transfer van Boussoufa?
Was er ook 'gesjoemel' bij transfer van Boussoufa?

Herman Van Holsbeeck kwam de afgelopen jaren een aantal keren in opspraak vanwege niet al te ...

187
187
Muslic waarschuwt Anderlecht: "Dan pakken wij er punten"
Muslic waarschuwt Anderlecht: "Dan pakken wij er punten"

Cercle Brugge trekt vanavond naar het Lotto Park om er RSC Anderlecht partij te geven. De Vereniging ...

214
214
Match in de match bij Club-Genk: "Levert zeer goed werk"
Match in de match bij Club-Genk: "Levert zeer goed werk"

Ze hadden het vroeger wellicht nooit durven dromen, maar Nicky Hayen en Wouter Vrancken zijn nu de ...

267
267
Riemer over 'verloren zoon': "Zie hem als een supersub"
Riemer over 'verloren zoon': "Zie hem als een supersub"

Bij RSC Anderlecht weten ze wat ze vanavond moeten doen tegen Cercle Brugge: winnen. Brian Riemer ...

156
156
Blessin onthult opvallende motivatiemethode bij Union
Blessin onthult opvallende motivatiemethode bij Union

De voorbije weken kende Union een spectaculaire implosie. Maandenlang waren de Brusselaars de ...

43
43
Hazard legt uit waarom terugkeer naar België niet doorging
Hazard legt uit waarom terugkeer naar België niet doorging

Afgelopen zomer slaagde Anderlecht erin om Thorgan Hazard terug naar België te halen. Een ...

102
102
'Antwerp bibbert: Van Bommel in polepositie bij grootmacht'
'Antwerp bibbert: Van Bommel in polepositie bij grootmacht'

Bij Antwerp lijken we in de zomer een uittocht te mogen verwachten. De club zal enkele smaakmakers ...

182
182
Ramazani krijgt waanzinnige sanctie opgelegd in La Liga
Ramazani krijgt waanzinnige sanctie opgelegd in La Liga

Het voorbije jaar stroomden al een aantal jonge talenten door naar de Rode Duivels en er zit nog het ...

74
74
'Standard neemt beslissing over transfer Balikwisha'
'Standard neemt beslissing over transfer Balikwisha'

Standard kon vorig weekend alweer niet winnen, want het bleef deze keer steken op een 0-0 tegen KV ...

191
191
OH Leuven meldt dramatisch nieuws over aanvaller
OH Leuven meldt dramatisch nieuws over aanvaller

Dinsdagavond wist OH Leuven zijn ongeslagen reeks te verlengen tot vier wedstrijden, want het ...

52
52
'Liverpool heeft opvolger Klopp gekozen'
'Liverpool heeft opvolger Klopp gekozen'

Liverpool werd onlangs wel uitgeschakeld in de Europa League, maar heeft nog steeds uitzicht op de ...

145
145