Real Madrid doorgelicht: zeldzame kansen voor Brugse wapens

Real Madrid doorgelicht: zeldzame kansen voor Brugse wapens

Geen schrik van Real Madrid. Dat is de teneur bij Club Brugge in aanloop naar het bezoek aan het Estadio Santiago Bernabéu, waar Blauw-Zwart iets hoopt te rapen tegen de grootste club ter wereld. Die verloor de laatste tijd wel wat van haar pluimen, dus misschien is het wel het uitgelezen moment om voor een stunt van formaat te zorgen. Hoewel die notie flink wat nuance verdient zien ook wij kansen voor de troepen van Philippe Clement. Al zullen ze dan wel een perfecte prestatie moeten leveren.


Dat Club Brugge met vertrouwen naar Madrid afzakt mag duidelijk zijn. De vice-kampioen liet twee weken geleden tegen Galatasaray nog zien het niveau van de Champions League best aan te kunnen en walste zaterdag in de generale repetitie over KV Mechelen. Een vertrouwensboost, dat zeker, maar dat Bernabéu niet te vergelijken valt met Achter de Kazerne weten we allemaal. Toch vertelden Clement en doelman Simon Mignolet in het indrukwekkende stadion, dat plaats biedt aan 81.000 voetballiefhebbers, zonder verpinken dat ze geloven in de Brugse kansen op puntengewin.

ERFENIS VAN RONALDO
Dat geloof in een goede afloop wordt ongetwijfeld gesterkt door de mindere periode die De Koninklijke doormaakt. Zoals zowat alles in het moderne Madrileense universum begon die bij Cristiano Ronaldo, de Portugese superster die na drie opeenvolgende CL-zeges vorig jaar naar Juventus verhuisde. Ook manager Zinédine Zidane hield het toen – tijdelijk, zo bleek achteraf – voor bekeken, maar dat vooral Ronaldo danig werd gemist bleek toen de Fransman het tij bij zijn terugkeer niet kon keren. Uiteindelijk sleepte Real wel nog een derde plaats in La Liga uit de brand, al kwam het nooit zelfs maar in de buurt van de landstitel.



Ook op het kampioenenbal werden geen potten gebroken, en dus was de opdracht deze zomer duidelijk: op zoek naar een vervanger voor CR7. Na ellenlange onderhandelingen met Chelsea werd die gevonden in Eden Hazard, de Rode Duivel die altijd al voorbestemd leek voor het maagdelijk wit van Los Blancos. Helaas kon dat shirt tijdens de voorbereiding zijn klein buikje niet verstoppen, tot overmaat van ramp liep de topaankoop ook nog eens een nieuwe blessure op. Het maakt dat Madrid de beste Hazard nog niet aan het werk zag. In Brugge hopen ze dat hij niet uitgerekend vanavond écht zijn intrede maakt als erfgenaam van Ronaldo.

WISSEL VAN DE GARDE ?
Met zijn prijskaartje van meer dan 100 miljoen was Hazard het speerpunt van een uiterst drukke zomer voor voorzitter Florentino Pérez. Die legde als reactie op de teleurstellende campagne van vorig seizoen namelijk ook nog eens een opgetelde 200 miljoen op tafel voor spits Luka Jovic, verdediger Eder Militao, linksback Ferland Mendy en winger Rodrygo Goes. Helaas bleek voorlopig nog geen van deze aanwinsten een voltreffer, want ondanks zijn zwakke start is Hazard de enige zomertransfer die op dit moment een basisplaats beet heeft in de Spaanse hoofdstad. Van een wissel van de garde is dus nog lang geen sprake.



Militao zit op de bank gekluisterd achter het vaste duo Raphaël Varane en Sergio Ramos, Jovic mag voorlopig alleen maar invallen voor Karim Benzema en Mendy is geblesseerd. Goes verliest vooralsnog dan weer het pleit van die andere Braziliaanse jongeling Vinicius Junior en maakte nog maar één optreden bij de hoofdmacht – waarin hij wel raak trof. Voor de wedstrijd van vanavond werd de 18-jarige jongeling zelfs niet opgenomen in de selectie van Zidane, die daar evenmin een plaats voorzag voor twee nog veel verrassendere namen. Gareth Bale en James Rodriguez hoeft Club Brugge immers alvast niet te vrezen.

WANKELE DEFENSIE
Dat Zidane geen fan is van het duo is al langer geweten, maar uit noodzaak moest hij er toch al meer dan hem lief is een beroep op doen. Zo maakte Bale zaterdag nog de 90 minuten vol in de Madrileense derby tegen Atlético, Rodriguez mocht zonder succes nog een kwartier komen mee helpen proberen de brilscore van het bord te vegen. Real hield zo wel voor de derde keer op rij de nul, een welgekomen statistiek voor Thibaut Courtois en zijn wankele defensie. Het sluitstuk van de Rode Duivels zag deze zomer met Keylor Navas dan wel zijn grootste concurrent de deur uitwandelen, onbetwistbaar is hij zeker niet in Bernabéu.



Zo kreeg zijn status nog maar pas twee weken geleden tegen PSG weer eens een flinke knauw. Courtois moest zich drie keer omdraaien in Parijs, terwijl uitgerekend Navas aan de overkant zijn netten schoon hield. Dat had meer te maken met de offensieve onmacht van Real en de onbeholpenheid van de defensie – sinds vorig seizoen even plots als onverklaarbaar een issue – dan onze landgenoot zelf, maar deugd zal het hem zeker niet gedaan. Club Brugge hoopt nu alvast op een herhaling van dat scenario, al zullen de troepen van Clement het wel nog veel meer vanuit de omschakeling moeten doen dan de Parijzenaren.

WAPENS & KANSEN
Daarvoor beschikt Blauw-Zwart alvast over de ideale wapens, met de ogen vooral gericht op man-in-vorm Krépin Diatta. Hij krijgt op rechts een sleutelrol, want de linksback is een van de zwakste posities in het elftal van Zidane. Die koos daar de laatste tijd voor Nacho, van nature een centrumverdediger en zeker een haalbare kaart voor de snellere Senegalees. Marcelo keert wel terug uit blessure, maar de kans dat hij aan de aftrap verschijnt is klein. Dan nog werd de Braziliaan net aanzien als een van de oorzaken van de problemen in de Real-verdediging en zou Diatta kunnen profiteren van de ruimte die hij in zijn rug laat.



Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat Clinton Mata overeind blijft in wat een van dé cruciale duels in de match belooft te worden. De Angolese steunpilaar moet achterin zijn mannetje staan tegen Hazard en vermijden dat Diatta al te vaak moet bijspringen om de Rode Duivel af te stoppen. Indien Mata slaagt in die opdracht liggen er op de rechterkant vermoedelijk de beste kansen, met ook jokers als Emmanuel Dennis, Percy Tau, Loïs Openda en David Okereke die in de rug van de defensie kunnen duiken. Afwachten welke combinatie Clement verkiest, maar dat de snelle jongens een streepje voor hebben staat vast.

HAZARD > CLUB BRUGGE
Op links hoeft Eduard Sobol dus Bale alvast niet te vrezen, al krijgt hij met Vinicius of Lucas Vazquez wel nog steeds een lastige klant voor zich. Met ook Dani Carvajal die gretig oprukt zal de hulp van Simon Deli en Brandon Mechele dus geregeld nodig zijn op de flanken, zonder dat ze de slinkse Benzema uit het oog mogen verliezen. Mats Rits, Ruud Vormer en Hans Vanaken moeten op het middenveld dan weer voet aan grond zien te krijgen tegen Casemiro, Luka Modric en Toni Kroos, tenzij Zidane toch voor een offensievere variant kies met Isco of Jovic. Een niveauverschil zal er echter hoe dan ook in al deze match-ups zeker zijn.



Club zal dan ook vooral als collectief een sterke prestatie moeten leveren die de perfectie benadert wil het de ambities waar kunnen maken. Hoewel we ons hier vooral focusten op de Madrileense zwaktes waar de Bruggelingen mogelijk van zouden kunnen profiteren blijft Real immers wel een absolute mastodont van een Europese grootmacht. De nieuwe Galacticos van Pérez zijn samen maar liefst een miljard (!) meer waard dan de selectie die Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe op de been brachten, Hazard heeft op zijn eentje een hogere marktwaarde (150 miljoen) dan de voltallige Blauw-Zwarte kern opgeteld (130 miljoen). Tussen alle kritiek door zouden we ook haast vergeten dat de ploeg momenteel de koppositie bezet in La Liga.

MENDOZA & VERLINDEN
De laatste keer dat een Belgische club afzakte naar Bernabéu was Genk in 2002. De Limburgers keerden met een 6-0 pandoering op zak huiswaarts, ingeluid door een jammerlijke owngoal van Didier Zokora in het slot van de eerste helft. In Brugge denken ze vandaag echter liever terug aan de eigen CL-campagne van een jaar later, toen Andres Mendoza en Dany Verlinden in San Siro een heldenrol op zich namen en Club naar een onverhoopte 0-1 zege tegen AC Milan leidden. Aan Diatta en Mignolet om vanavond in Madrid hetzelfde te doen en ook hun naam voor eeuwig in de geschiedenisboeken te schrijven.

POLL: Wie wordt de belangrijkste speler voor Club Brugge tegen Real Madrid?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Baro is het kotsbeu en neemt topdossier zélf in handen'
'Baro is het kotsbeu en neemt topdossier zélf in handen'

AA Gent staat voor het eind van een hoofdstuk. Hein Vanhaezebrouck zal na dit seizoen afzwaaien in ...

5
5
Alarmfase rood bij Oranje: "Ik zou gewoon afbellen voor EK"
Alarmfase rood bij Oranje: "Ik zou gewoon afbellen voor EK"

Kopzorgen voor Nederland. Met het EK in Duitsland in aantocht kampt Oranje met het nodige ...

19
19
Vertonghen toont zich van minst fraaie kant: "Venijnig"
Vertonghen toont zich van minst fraaie kant: "Venijnig"

RSC Anderlecht liep op het veld van KRC Genk tegen een zure nederlaag aan. Paars-Wit slikte in het ...

129
129
Standard begaat kapitale fout: "Zo bouw je geen nieuwe ploeg"
Standard begaat kapitale fout: "Zo bouw je geen nieuwe ploeg"

Standard kon het afgelopen weekend opnieuw niet winnen in de Europe Play-offs. De Rouches speelden ...

67
67
'Club Brugge krijgt gigaboost voor titel'
'Club Brugge krijgt gigaboost voor titel'

Club Brugge doet steeds meer mee om de titel. Na een zege op het veld van Union SG naderde ...

248
248
'Modric doet monden openvallen met toekomstbeslissing'
'Modric doet monden openvallen met toekomstbeslissing'

Luka Modric (38) is een van de oudgedienden in de kern van Real Madrid. De Kroaat ziet zijn contract ...

85
85
Textor dropt gigantische bom: "Matchfixing is realiteit in België"
Textor dropt gigantische bom: "Matchfixing is realiteit in België"

RWDM boekte het afgelopen weekend een overtuigende zege op het veld van KV Kortrijk. De ...

636
636
Van Holsbeeck in steeds nauwere schoentjes: "Coucke werd bedrogen"
Van Holsbeeck in steeds nauwere schoentjes: "Coucke werd bedrogen"

RSC Anderlecht lijkt sportief opnieuw aan de top te staan in ons land, een werk van lange adem. Marc ...

229
229
Anderlecht-jonkie treitert Club Brugge: "Grootste topclub van België"
Anderlecht-jonkie treitert Club Brugge: "Grootste topclub van België"

RSC Anderlecht leed het afgelopen weekend een pijnlijke nederlaag op het veld van KRC Genk. ...

382
382
'AA Gent heeft grote plannen in post-Hein-tijdperk'
'AA Gent heeft grote plannen in post-Hein-tijdperk'

Het einde van een tijdperk lijkt aangebroken bij AA Gent. De Buffalo's nemen na dit seizoen zo goed ...

384
384
TRANSFERUURTJE: 'Club Brugge verliest uitblinker, schoktransfer De Bruyne'
TRANSFERUURTJE: 'Club Brugge verliest uitblinker, schoktransfer De Bruyne'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

456
456
Exit Moris bij Union? "Hij kost hun toch heel veel kostbare punten"
Exit Moris bij Union? "Hij kost hun toch heel veel kostbare punten"

Het draait compleet vierkant bij Royal Union SG in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars wisten ...

129
129
Expert buigt zich over 'vicieuze cirkel' bij Union en viseert sterkhouder
Expert buigt zich over 'vicieuze cirkel' bij Union en viseert sterkhouder

Royal Union SG is rampzalig begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse traditieclub verloor ...

116
116
Vertrekkende Lukaku zadelde Inter op met stevige kopzorgen
Vertrekkende Lukaku zadelde Inter op met stevige kopzorgen

Inter Milan heeft zich vijf speeldagen voor het einde van het seizoen tot Italiaans kampioen ...

152
152
Boeckx ziet groot pijnpunt bij Anderlecht: "Ze hinken op twee gedachten"
Boeckx ziet groot pijnpunt bij Anderlecht: "Ze hinken op twee gedachten"

RSC Anderlecht staat na vier speeldagen in de Champions' Play-Offs aan de leiding. De Brusselse ...

183
183